agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   Phin / Balkon (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/36091.htm)

Phin 10-12-2014 16:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edelvays58 (Mesaj 1339789)
Sevgili Phin, sayfanıza bayıldım gerçekten. Balkonda mısır yetiştirmek aklıma en son gelecek şeydir her halde:-))). Çok ilginç geldi. Ama site bahçesinin gözlerden ırak bir köşesine bir kaç tohum sokuştura bilirim. :-))). Gingko biloba ağacı ile ilginç bilgiler okumuştum,ama balkona o kocaman ağacı yine sığdıramazdım. :-)). Meyvelerinin insan sağlığına çok yararlı olduklarını okumuştum. Özellikle beyin fonksiyonlarını desteklemede.

Evet,ilginç bitkilerle,özellikle mum çiçekleri ile çok ilgiliyim. Onun için ev ve balkonuma ancak onları sığıdırabiliyorum. Bunun dışında tohumdan yetiştirmeye bayılıyorum. Cebimde ya da çantamda,bir yerlerden toplanmış ve peçeteye sarılmış çiçek tohumları her zaman vardır.:-)))

Sormayın, ceplerimden sürekli tohum çıkıyor, bazen oraya buraya ekiyorum sonra ne olduğunu unutuyorum. :)
Mısır çok su istiyor, neredeyse bataklıkta yaşayacakmış. Hatta sula sula yetişemeyince mısır tarımının aslında ne kadar zor olduğunu düşündüm.
Site bahçesinde benim de çok fena halde gözüm var. Aslında her sitede küçk bir bostan için yer ayrılsa keşke. Kent bahçeleri batı ülkelerinde şu anda çok revaçta. Gerçi bu hava kirliliğinde yetişen ürün yenir mi bilmiyorum :(

Ben de mum çiçekleri konusuna hiç bulaşmadım. Bu forumda mum çiçeği çoğaltma kampanyalarının başladığı zamanı hatırlıyorum. Genelde çiçek konusunda başarısızım. Çiçekleri gereğinden fazla kurcalamak gibi kötü bir huyum var :)

Phin 25-12-2014 11:52

Zambak

1 Eklenti(ler)
Kamkatımın dibine ektikten sonra unuttuğum zambak, çiçek açınca büyük bir sürpriz oldu.

Phin 25-12-2014 11:56

Çilek

3 Eklenti(ler)
Çileği hem meyve olarak hem de balkonda çok seviyorum. Balkonda çilek de olsun diye düşündüğümde doğal, eski tip çilek aradım. Sonra komşunun bahçesinde 20 yıldır kendi kendine yetişen çilekler aklıma geldi. Birkaç dalı eve aldık. Çiçeklenip, hızla meyveye dönüşmesini çocuklar da keyifle izliyorlar. Ekimde uzanan dalları toprağa batırıp çoğaltıyorum. Suda da kökleniyorlar.

Phin 16-01-2015 10:32

Kelebek maması

1 Eklenti(ler)
Bir dönem kelebekleri balkona çekmek için kelebek maması eklemiştim. Ballı suyun içine geçkin muz dilimleri koydum. Kelebeklerin rahatça konabilmesi için de plastik mandallar yerleştirdim. Balkonum şehrin tam ortasında olduğu için pek kelebek bulamadım ama bu yöntem bahçelik alanlarda çok işe yarıyormuş.
Şurada ayrıntılı bilgi var : Fruit for the Butterflies

Aysel Yavuz 16-01-2015 10:37

Çok ilginçmiş Sevgili Phin. Anlatımlarınızda oldukça keyifli. Forumu açtığımda yeni bir paylaşım yaptığınızı görünce hemen atlıyorum Balkonunuza. Lütfen daha sık paylaşım yapın. Sevgilerle..

Phin 18-01-2015 18:38

Teşekkür

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Aysel Yavuz (Mesaj 1348395)
Çok ilginçmiş Sevgili Phin. Anlatımlarınızda oldukça keyifli. Forumu açtığımda yeni bir paylaşım yaptığınızı görünce hemen atlıyorum Balkonunuza. Lütfen daha sık paylaşım yapın. Sevgilerle..

Çok naziksiniz, teşekkür ederim. Soğuk mevsimdeyiz, balkon uykuda :) ama arşivimi karıştırıp yeni eklemeler yapayım 😊

günebakan 19-01-2015 07:09

Sayın Phin sayfanız hayırlı olsun valla maceralarınız süper umarım bitkilerle daha çok macera yaşarsınız ve bizlerede yaşatırsınız:)

Phin 19-01-2015 10:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 1348954)
Sayın Phin sayfanız hayırlı olsun valla maceralarınız süper umarım bitkilerle daha çok macera yaşarsınız ve bizlerede yaşatırsınız:)

Teşekkür ederim sayın Günebakan. :)

Phin 19-01-2015 10:59

Selluka

2 Eklenti(ler)
Birkaç yıldır selluka'ya göz dikmiştim. İnternette ve bu forumda gördüklerimle bu bitkiye hayran oldum. Sarmaşıkları zaten severim ama İzmir bitkisi olması ve balkonda, saksıda yetiştirmek konularında endişem vardı.
Önce tohumdan yetiştirmeye çalıştım ama ne yazık ki çimlendiremedim. Daha sonra fide siparişi verdim. Üç minik selluka geldi. Hava henüz ısınmamış, kış yavaş yavaş bahara dönüyordu. İstanbul'da mart şartlarına dayanabilen tek çiçek şakayık bence. Hava güne güneşli ve ılık başlayıp, akşama kar atıştıracak kadar değişken olabiliyor. Bu nedenle 2 fideyi balkonda saksıya bir tanesini de evin içinde bir saksıya ektim. Balkondakiler çok acıklı bir şekilde aylarca can çekişir gibi durdular. Bu arada içerideki serpildikçe serpildi.

Phin 19-01-2015 11:05

selluka

3 Eklenti(ler)
İçerideki serpidikçe, minik bir saksıda sarmaşık ne yapılır diye dertlenmeye başladım. Bir yere sardırılacak hale geldi ama bir yandan da evin içinde olacak mı bilmiyordum. Üç çıtadan bir ayak yapıp, üzerine de daha önce görüp aldığım bir tel küreyi bağladım. Amacım top şeklini vermekti. Selluka İstanbul'un erken baharında mutfak masasında uzamaya devam etti. Haftada bir dallarını toplarlamak gerekiyordu, çünkü bitki aniden uzayıveriyor. Sonunda mutfak masasında yemek yenecek yer azalmaya başlayınca bir köşeye yerleşti. İçeride bol bol sulamak gerekiyor. 2 yıldır fazla yaprak dökmeden yaşıyor ama iç mekanda çiçek açmadı.

Phin 19-01-2015 11:09

selluka

4 Eklenti(ler)
Balkondaki ise havaların ısınması ile beraber canlanıp hızla uzamaya başladı. Onu da daha önceden duvara sabitlediğim ahşap kafese sarmaya başladım. Yaz ortasına doğru iyiden güçlendi. Hatta bir hafta kadar bakmadığım bir dönemde duvardaki kafesi yerinden sökmüş. Uzamaya uzuyor ama bir türlü çiçek açmıyordu. Her yeni dal tomurcuklandığında çiçek mi diye heyecanla bekledim. Sonunda çiçek açtı.

Phin 19-01-2015 11:13

selluka

4 Eklenti(ler)
Minik salyangoz şeklinde tomurcuklanan çiçekler, olgunlaştıkça renklenip genişliyorlar. Daha sonra katmanları açılmaya başlıyor. Açıldıkça morlar ve turuncu tonları artıyor. Ne yazık ki hiçbiri tohuma dönmedi. Ama güzel kokulu çiçekleri bol bol açtı.
Kış gelip havalar soğuyunca yaprakları döküldü. Sanırım kış uykusuna yatt, çünkü dallar hala canlı görünüyor. İçerideki her daim aynı şekilde durgun. Bahar geçip havalar ısınınca yeniden canlanmasını bekliyorum.

edelvays58 19-01-2015 11:30

Büyük bir zevkle güzel bir selluka hikayesi okudum. Okurken benim sellukalarımın hikayesi aklıma geldi. Balkonda çok yer kaplayınca çiçek sever birine vermiştim. Ama onun çiçeklerini gören,koklayan onu hep özler. Tekrar tohumdan yetiştirdim ve bir kaç tane. Bir tanesini sabah güneşi alan bir yere ektim. Harika çiçekler açtı,ama kışın üşüdü sanırım ve bir daha canlanmadı. Geçen yıl yine sil baştan. Bu sefer 5-6 kök ve değişik yerlere ektim, kuytu ve daha az yağmura maruz kalacakları yerler. Kökler kuru ise kışın üşümezler diye düşündüm. Şu anda hepsi hayatta görünüyor,üzerlerinde yapraklar var. Demek ki henüz soğuktan etkilenmediler. Ne olur ne olmaz diye bir saksıyı içeri aldım. Ama sellukayı evimin içinde hiç düşünmemiştim sevgili Phin. :-)))

nothing 21-01-2015 13:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Phin (Mesaj 1339761)
Limon çekirdeklerini kahve fincanında yetiştirme projesine de bir kendin yap sitesinde rastladım.
Derince bir fincanın dibine drenaj için çakıl, üstüne toprak dolduruyorsunuz. Daha sonra suda bekletilmiş limon çekirdeklerini dizip, dekoratif olsun diye en üstü minik çakıllarla örtüyorsunuz.
Benimkiler bir türlü çimlenmeyince çakılları kaldırdım. Bir süre sonra çekirdekler çimlenmeye başladı. Bunun üzerine evde tüketilen limon, mandalina ne çekirdeği bulursam toprağın üzerine bırakıyorum. Bazıları çimleniyor.
Masanın üzerinde böyle bir görüntü oluyor

Fikir gerçekten yaratıcı. Teşekkürler paylaşım için sn Phin

Phin 31-01-2015 16:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edelvays58 (Mesaj 1349012)
Büyük bir zevkle güzel bir selluka hikayesi okudum. Okurken benim sellukalarımın hikayesi aklıma geldi. Balkonda çok yer kaplayınca çiçek sever birine vermiştim. Ama onun çiçeklerini gören,koklayan onu hep özler. Tekrar tohumdan yetiştirdim ve bir kaç tane. Bir tanesini sabah güneşi alan bir yere ektim. Harika çiçekler açtı,ama kışın üşüdü sanırım ve bir daha canlanmadı. Geçen yıl yine sil baştan. Bu sefer 5-6 kök ve değişik yerlere ektim, kuytu ve daha az yağmura maruz kalacakları yerler. Kökler kuru ise kışın üşümezler diye düşündüm. Şu anda hepsi hayatta görünüyor,üzerlerinde yapraklar var. Demek ki henüz soğuktan etkilenmediler. Ne olur ne olmaz diye bir saksıyı içeri aldım. Ama sellukayı evimin içinde hiç düşünmemiştim sevgili Phin. :-)))

Yazdıklarınızdan benim balkondaki acaba canlanmayacak mı diye endişelenmeye başladım. İçerideki şu anda sağlıkli ama çiçek açmıyor. Acaba küçük saksıda tutup yazın dışarı kışın içeri mi yapmamız gerekiyor?

Phin 31-01-2015 16:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nothing (Mesaj 1349855)
Fikir gerçekten yaratıcı. Teşekkürler paylaşım için sn Phin

Çok teşekkür ederim :)

edelvays58 31-01-2015 19:36

Selluka kışın dışarıda kesin olmuyor...Yazın açık balkon ya da bahçe ,kışın da kapalı balkon en uygun sanırım.

Phin 18-06-2015 09:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi edelvays58 (Mesaj 1352496)
Selluka kışın dışarıda kesin olmuyor...Yazın açık balkon ya da bahçe ,kışın da kapalı balkon en uygun sanırım.

Selluka canlandı 😀
Kışın sonu dallarını kontrol ettim hepsi kuruydu. Ben de bütün kuru dalları kestim. İstanbulda havalar ısınınca, neredeyse sihirli fasülye hızıyla büyüyüp 2 haftada bu hale geldi

Phin 18-06-2015 09:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mclog (Mesaj 1339552)
Merhaba Sn. Phin,
Sayfanız hayırlı olsun. Çok güzel ve heyecanlı anlatımınızla çalışmalarınızın devamını bekliyorum.

Lotus ile ilgili olarak killi topral zeminde yetiştiklerini okumuştum. Şöyleki; "İdeal saksı yetiştiriciliği için ölçü, saksı dibinde yaklaşık 25 cm killi toprak ve bir 25 cm de üzerinde su olmalıdır. Ölçü ideal ölçü olup, daha kısıtlı imkanlarla dahi yetişebilen, kanaatkar bir bitkidir." (kaynak: https://www.zengardentr.com/Kutsal-l...u,PR-2673.html). Benim de yeterli yerim olması durumunda çok denemek istediğim bir bitki. Belki bir akvaryum bunun için uygun olacaktır.

Akvaryumla ilgili güzel bir gelişme oldu. Nilüferin böceklenmesinden yıldığım için normal balık akvaryumuna aldım ve sonuç mükemmel. Nilüfer hızla gelişti ve sürekli yeni yaprak veriyor. Belki lotusu tekrar çimlendirme zamanı gelmiştir 😀

Tilki Mete 19-06-2015 03:37

Sn phin , neden bu kadar az fotoğraf paylaşıyorsunuz ? Ne kadar güzel bir balkon ben çok severim böyle farklıca şeyleri daha fazla fotoğraf bekliyoruzz mor fasulyeyi hala yetiştiriyormusunuz ?

pomodoro 15-03-2018 15:32

Sayfanıza bugün denk geldim. Ne güzelmiş bitki maceralarınız. Epeydir yazmamışsınız. Umarım her şey yolundadır, hayat dertsiz tasasız akıyordur. Balkonunuzdan son haberleri merakla bekliyorum :)

Phin 15-03-2018 18:51

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pomodoro (Mesaj 1533997)
Sayfanıza bugün denk geldim. Ne güzelmiş bitki maceralarınız. Epeydir yazmamışsınız. Umarım her şey yolundadır, hayat dertsiz tasasız akıyordur. Balkonunuzdan son haberleri merakla bekliyorum :)

Merhaba,
İlginiz için teşekkür ederim. Balkonum bir toz bulutu altında kalmış durumda. Malum istanbulu kaplayan kule kule inşaatlar ve artan trafikle birlikte hem balkon hem de bitkiler kirden temizlenemez hale geldi. Bitkilerin çoğunu ofisime taşıdım, büyük yapraklıları evin içine aldım. Evi pencereleri açarak havalandıramıyoruz, çiçeklerin havayı temizlediğini umuyorum.
Selluka iyi durumda ama geçen yıl kapalı balkonda çiçeklenmedi.

ahmeter 15-03-2018 19:50

1 Eklenti(ler)
Bütün çalışmalar çok güzel tebrikler başarılar

Phin 19-03-2018 15:40

Havuz macerası

3 Eklenti(ler)
Bahar geldi, bahçelere macera ruhu başladı :)
Aklıma havuz maceramız geldi. Onu da anlatayım.
Kardeşimin evinin güzel bir bahçesi var, biz de bahçeye bir süs havuzu hediye etmeye karar verdik. Her şey pinterest te bulduğum bir görseli yapmaya heveslenmem ile başladı. Önce hep beraber bahçede bir çukur kazdık, zor işmiş, hele yaz sıcağında olacak iş değilmiş. Daha sonra toprağı sıkıştırıp düzledik. Kenarlar için kayrak aldık, arabayla taşıdık. Aldık yetmedi, aldık yetmedi, 450 kiloyu bulduk. Daha sonra görseldeki gibi iki kat kaliteli sera naylonunu havuza döşedik, kenarlarını terazisine uydurup kayraklarla sıkıştırdık. Kayrakları da kalekimle yapıştırdık. Suyu doldurunca toprak oturma yaptı ve biraz terazisinden kaçtı ama oldu.

Phin 19-03-2018 15:49

havuz macerası

2 Eklenti(ler)
Havuza filtre koymadık, akvaryum tipi bir devir daim pompası ile suyu havalandırdık. Planımız suyu su bitkileri ile filtre etmekti. Sepette hazır satılan nilüfer buldum ve havuza yerleştirdik. Nilüfer hızlıca serpildi, çiçeklendi. Durum iyi görününce kardeşim koi balıkları aldı. 2 yıl boyunca 6 koi havuzda yaz kış mutlu mesut yaşayıp serpildiler. Ancak havuz çok kirlenmeye başladı. Düşen yapraklar sürekli çürüyüp dipte birikiyordu. Bir de nilüferin kendi sepetinde bir tür gübreli balçık vardı, o da havuzun dibine yayıldı. Ama suyun dengesinde sorun çıkmadı. Arada dipten balçık toplayıp, suyu değiştirerek idare ettik. Bu arada bahçe havuzu çok sevdi. O bölgede neredeyse bir eko sistem oluştu. Çevresindeki bitkiler iyice serpilip gelişti.

Phin 19-03-2018 15:56

havuz macerası

3 Eklenti(ler)
Ne yazık ki 2 yılın sonunda havuzun yalıtımını yapan sera naylonunun ömrü doldu, havuz su kaçırmaya başladı. Zaten baştan çok uzun ömürlü olmayacağını tahmin ediyorduk. Bu sefer havuzu boşalttık, koileri çıkardık. Baktık koiler bayağı büyümüş :)
Kalıcı bir çözüm için eşim beton dökmemiz gerekiyor dedi.
Dökelim dedim.
İçine plastik leğen döşesek dedi.
Olmaz dedim.
Bak şimdi tatilde en az 5 gün uğraşacağız dedi.
Uğraşalım dedim.
Yalıtım için su depolarında kullanılan esneklik değeri yüksek bir malzeme bulduk. Beton yerine kalekim kullandık. Donatı olarak da kümes teli döşedik.

Phin 19-03-2018 16:01

havuz macerası

3 Eklenti(ler)
İki yılda toprak iyice oturduğu için altyapı düzgün oldu. Kümes telini amorf bir yapıda yerleştirmek biraz kesikli oldu. Sıcakta çalışmak gerçek bir eziyet oldu. Mimar eşim iyi bir inşaat ustası olduğunu ispatladı. Havuzun tabanı beton-arme muadili kalekim-teli ile güzelce prizini aldı. Beyaz yalıtım malzemesini temizce sürüp, kurutup, bir kaç kat yapmak gerekiyor. En zor kısmı bu oldu. Ama o da kuruyup suyu doldurunca havuz tam oldu. Bu sefer daha uzun ömürlü ve dayanıklı olacağını düşünüyoruz.

efeege 19-03-2018 19:30

Elinize sağlık çok güzel kalıcı olmuş aynı sorun bizdede var sağlıklı bir şey bizde düşünüyoruz su dönüşümü için nasıl bir motor kullandınız

pomodoro 20-03-2018 07:20

Bu güzel hikaye ve resimler için teşekkürler :) Nilüferler, koiler, hepsi muhteşem. Yeni havuzunuzu güle güle, keyifle seyredin :)

celalim01 20-03-2018 08:34

Kolaylıklar dilerim.

yalper 20-03-2018 09:07

Havuz tadilatı yazısı okurken beni başka diyarlarda yolculuğa çıkardı, güzel bir anlatım olmuş, güle güle kullanın

Phin 20-03-2018 09:16

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efeege (Mesaj 1534422)
Elinize sağlık çok güzel kalıcı olmuş aynı sorun bizdede var sağlıklı bir şey bizde düşünüyoruz su dönüşümü için nasıl bir motor kullandınız

Yüksek performanslı bir akvaryum motoru var içinde. İçeriden çektiği suyu hortumla taşların arasından akıtıyoruz. İlk inşaatta taşların arasından bir kanal bırakmıştık. Tabii bir de bahçe duvarına elektrik hattı çektik. Akvaryum motoru kaçak olmasın diye kaliteli bir marka olmalı.
Aslında o yüksek bölümü taş kapaklı bir kutu şeklinde yapıp içine de bir sepetle sünger koysaydık suyu da süzebilecektik.

efeege 20-03-2018 16:26

Sevgili Phin bilgilendirmeniz için teşekkür ederim motor konusunda aynı düşüncedeyiz normal akvaryum motoru vardı bir yaz dayanmadı yandı.
kaliteli güçü yüksek olanı tercih etmekte yarar var.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:09.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025