agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Balkon ve Terasları (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/)
-   -   ddmk / balkon (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26275.htm)

ddmk 21-04-2012 15:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. (Mesaj 951097)
bende zahter istiyorum :))

Cemil B. çok kişiye söz verdim ama rüzgar sonrası kendini toparlayamayan çok dal hala toprak üzerinde eğer kendilerine gelmeye başlarlarsa, doğrulsunlar ****** gönderirim

Emre İlhan 21-04-2012 17:58

Zahter, sabahları zeytinyağı + ekmekle iyi gidiyor.:)

Cemil B. 21-04-2012 21:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maki01 (Mesaj 951109)
Zahteri kekiğin bir türü olarak biliyorum. Farklı mı?

Aynen bende öle biliyorum , dağkekiği diye biliyorum

Cemil B. 21-04-2012 21:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ddmk (Mesaj 951138)
Cemil B. çok kişiye söz verdim ama rüzgar sonrası kendini toparlayamayan çok dal hala toprak üzerinde eğer kendilerine gelmeye başlarlarsa, doğrulsunlar ****** gönderirim

sizin canınız sagolsun , hayırlısı tabi dogrulsunlar , kendilerine gelsinler önce bir.

Emre İlhan 22-04-2012 08:39

Zahterin çok rağbet gördü ddmk ablacım. Zannedersem forumda senden başka yetiştiren olmamış.:)

ddmk 22-04-2012 11:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 951494)
Zahterin çok rağbet gördü ddmk ablacım. Zannedersem forumda senden başka yetiştiren olmamış.:)

Canım birde Sarin abi benden sonra yetiştirmeye başladı

ddmk 22-04-2012 11:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 951216)
Zahter, sabahları zeytinyağı + ekmekle iyi gidiyor.:)

Emre domatesin üzerine zeytinyağ, nar ekşisi gezdirip üzerinede zahter yaprakları serpiyorum. Zaten anında mutfağı zahter kokusu kaplıyor

Cemil B. 23-04-2012 09:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ddmk (Mesaj 951552)
Emre domatesin üzerine zeytinyağ, nar ekşisi gezdirip üzerinede zahter yaprakları serpiyorum. Zaten anında mutfağı zahter kokusu kaplıyor

ben domatese nar eksisini yakıstıramıyorum tad olarak , ama roka, marul salatalarında nar eksisi olmadan olmaz diyorum kesinlikle ,

ahhh ahhhhh birde zahterimiz olsa onunda bir tadına baksakk ahh ahhh :)))))

toprak 23-04-2012 20:05

Şanslı Adana'lılar.
Biz ancak bir iki haftadır güneşin tadını çıkarbiliyoruz.
Ancak filizlerimiz çıkıyor.

ddmk 24-04-2012 00:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi toprak (Mesaj 952346)
Şanslı Adana'lılar.
Biz ancak bir iki haftadır güneşin tadını çıkarbiliyoruz.
Ancak filizlerimiz çıkıyor.

Biz 1-2 aydır güneşin tadını çıkarıyoruz:)) Ama emin olun temmuz agustos için hiç şanslı değiliz :)

Cemil B. 25-04-2012 08:54

benim yeni çıkan rokalar gecen gun camın onunde gunesten haslanmıs yere yapısmıslar resmen, 8-10 adeti saglam kalmıs
suyu verdim ama canlanmadılar, bakalım eger bir iki gun daha hareket olmazsa cekip alacagım topraktan. güneş bazen fazlada gelebiliyor, herkes bolgesinin sartlarına gore koruma onlemleri almalı bence.

Gülsen 28-04-2012 13:31

Canım bu hafta köye gidiyorum Allahın izniyle senin endivyen fideleri getirmeye çalışacağım... olmadı tohumunu ;) dönünce ben seni ararım.Fazla tohum bulursam toplantıda diğer arkadaşlara da dağıtabilirim..Bakalım komşulara bi yoklama çekecez...

ddmk 03-05-2012 15:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Gülsen (Mesaj 955288)
Canım bu hafta köye gidiyorum Allahın izniyle senin endivyen fideleri getirmeye çalışacağım... olmadı tohumunu ;) dönünce ben seni ararım.Fazla tohum bulursam toplantıda diğer arkadaşlara da dağıtabilirim..Bakalım komşulara bi yoklama çekecez...

Canım ben 1 haftadır yoktum yeni gördüm mesajını gelince haber verirsin :)))

ddmk 04-05-2012 11:15

Bu ağacı Bilen varmı

1 Eklenti(ler)
Urfa balıklı gölde karşılaştığım çok güzel bir ağaçtı bu resimdeki de dikenli çiçeği ne olduğunu bilen var mı internette araştırdım ama bulamadım. Çok güzel bir ağaçtı

Emre İlhan 04-05-2012 11:31

Fırça çalısı (Callistemon sp.) :)

Cemil B. 04-05-2012 12:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ddmk (Mesaj 959233)
Urfa balıklı gölde karşılaştığım çok güzel bir ağaçtı bu resimdeki de dikenli çiçeği ne olduğunu bilen var mı internette araştırdım ama bulamadım. Çok güzel bir ağaçtı

Çok Hoş Gözüküyor , katılıyorum size.
hemen bir fide , bir çelik , bir tohum kapsaydınız ,
hicbirini bulamadıysanız oldugu gibi çiçegi kapsaydınız.

elifnaz 04-05-2012 12:20

Fırça çalısı bu mevsimde çelikten tutarmı acaba?

canannuman 04-05-2012 12:46

Elinize sağlık hemen herşeyi tohumdan yetiştirmişsiniz. Emek daha büyük oluyor ****** meyvada daha kıymetli. Umarım bol ürün alırsınız.
Çeşitlerinizin artacağına eminim bende her sene temel olan domat, biber maydanoz gibi başlıyorum sonra bir bakıyorum kekik, nane koleksiyoneri gibi olmuşum. Kolay gelsin.

ddmk 04-05-2012 22:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. (Mesaj 959286)
Çok Hoş Gözüküyor , katılıyorum size.
hemen bir fide , bir çelik , bir tohum kapsaydınız ,
hicbirini bulamadıysanız oldugu gibi çiçegi kapsaydınız.

Tutmaz diye almadım valla :)))

Emre İlhan 08-05-2012 21:46

Birkaç yıl önce fırça çalısını çelikten yetiştirmeyi denemiştim ama beceremedim. Bence diğer yöntemleri denemek lazım. Üzerlerinde tohumları var mesela.:)

ddmk 13-05-2012 18:11

resimle ilgilenemedim ama balkonumdaki genel gelişmeyi aktarayım. Domateslerim küçücük olmaya başladı, Bazı biberlerimden aralıklarla hasat ediyorum. Kornişonların hasadına az kaldı gibi gözüküyor, 6-7 adet salatalık yedim, 2 kök üzerinde 10 dan fazla patlıcan var, nane maydanoz, dereotu sürekli yiyorum, zahterlerim son fırtınada boyunlarını büktüler ve hala kendilerini toparlayamadılar, biberlerin çoğu ya çiçek açtı **** tomurcukta, vakit bulunca resimleyeceğim...

ddmk 13-05-2012 18:32

dayanamadım bir iki saksının resmini çektim

2 Eklenti(ler)
Önce patlıcanım ve bir yorum yapın bakalım 3 gündür bu patlıcanın yaprakları böyle sizce neden. Diğer patlıcanım çok sağlıklı ( şeytan kulağına kurşun :) )

ddmk 13-05-2012 18:33

5 Eklenti(ler)
Salatalıklar

ddmk 13-05-2012 18:34

5 Eklenti(ler)
1 tane kornişon ve ardından domatesler

serkan_istanbul 13-05-2012 18:35

Maşallah ellerinize sağlık. Patlıcanı acaba çok sulamış olabilirmişiniz. Veya fazla gübrede yakmış olabilir.

ddmk 13-05-2012 18:36

2 Eklenti(ler)
1. resme dikkatli bakarsanız domatesim dipten sürgün verdi :)

ddmk 13-05-2012 18:38

2 Eklenti(ler)
Balkonumdaki 7 cins biberden sadece 2 si. 1 den zaten biber alıyorum bunlarda verecek yakında :))

serkan_istanbul 13-05-2012 18:38

Ben domateslerden aldığım koltuk dediğimiz yandalları toprağa sokuşturuyorum oda gayet güzel gelişiyo benden söylemesi. Birde salatalık çok güneşte kavruluyo haberiniz olsun.

ddmk 13-05-2012 18:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkan_istanbul (Mesaj 965409)
Maşallah ellerinize sağlık. Patlıcanı acaba çok sulamış olabilirmişiniz. Veya fazla gübrede yakmış olabilir.

Diğer kökte aynı saksıda büyük bir saksı aşağı yukarı 40 lt. Diğerinde bir şey yok ama düşününce çok sulama olmuş olabilir çünkü acaba ilk bu görüntüyü gördüğümde susuz kalmış diye yetrince su verdim. Nasıl toparlarım bu fideyi

ddmk 13-05-2012 18:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi serkan_istanbul (Mesaj 965414)
Ben domateslerden aldığım koltuk dediğimiz yandalları toprağa sokuşturuyorum oda gayet güzel gelişiyo benden söylemesi. Birde salatalık çok güneşte kavruluyo haberiniz olsun.

Bende 2 koltuğu toprağa gömdüm :) 2 gün önce

serkan_istanbul 13-05-2012 19:03

Fide derken artık maşallah kocaman adam olmuş öncelikle patlıcanın olgunlaşmış meyvelerini toplayın. Sulamayı azaltın. Birde üzüleceksiniz ama çürüdüyse kökleri zor kurtulması bende gecen sene çok sulamadan kaybettim bir kök patlıcanı üstelik 3 kök aynı saksıdaydı. sevgiler.meyveleri ve büyük yaprakların birazını alın üzerinden suyu azaltın kuruyuncaya kadarda sulamayın. Bu arada koltuklar sudada kökleniyo ben denedim.

Emre İlhan 13-05-2012 22:11

ddmk ablacım; sana baştan söyleyeyim, artık şu fide tabirini bırakalım. Çünkü; artık bitkilerin fidelikten çıktı ve olgunluğa erişiyorlar. Torfta sebze yetiştirmek çok zordur. Çok başarılısın tebrik ederim:)

Patlıcanı ise su kesmiş gibi görünüyor. Fazla sulama yapınca bitkinin kökü boğulup oksijensiz kalıyor ve şoka giriyor.

Sana tavsiyem, o patlıcanın toprağını havalandır ablacım. Yani bir bıçak yardımıyla 2 cm kadar toprağın her tarafını karıştır. Böylelikle kökler az da olsa havalanmış olacaklar.

Bunu yaptıktan sonra artık gerisi Allah'a kalmış. Ne olur bilemem, inşallah kurtarırsın. :(

Birde, saksının altında delikler var değil mi? Yani fazla su tahliye oluyor mu?

Torfta bitki yetiştirmek işte böyle birtakım problemlere yol açabiliyor. Gerçi normal toprakta da fazla sulama yapsak aynı sorunla karşılaşırız ama toprakta susuz kalan bitkinin şoka girme olasılığı daha düşük.

Torfun sulamasına çok dikkât etmek lazım. Suyu ne fazla kaçırmalıyız, ne de fazla kurutmalıyız. Hep arası olmalı yani nemli.

Salatalıklar ise; malesef bende de aynı problemler var. Özellikle mantar hastalıkları çok var. Bakırlı preparat + sulandırılabilir kükürt ile ilaçlıyorum.

İlacın üzerinde 15 günde bir yeter yazıyordu. Güvendim ve 15 günde bir ilaçma yaptım. Ama yetmedi. Artık mantarı kurutmak için 2 güne bir ilaçlama yapıyorum.

O büyük salatalıkların bazı yaprakları(daha eski olanlar) problemli gibi. Sen mantar için ilaçlamayı hiç ihmâl etme.

Salatalıkların meyvelerinin sararıp dökülmesi ise meyve tutamamasından kaynaklanıyor. Bunun sebebi ise besin eksikliği ya da sulama problemi.

Dediğim gibi sulamaya çok dikkât etmelisin. Torf hep nemli olacak ama ıslak olmayacak.

Biberlerin çok güzeller, maşallah:)

En kısa sürede bende fotoğrafları çekeceğim, görürsünüz.

Bu arada gübreleme yapıyor musun?

Cemil B. 14-05-2012 08:40

çok güzeller maşaallah ,

ben domatesteki çıkan koltukları koparıp en ufak haldeyken kenarda bosta duran topraga atıyorum , aynı sekilde rokadan veya çilekten kuruyan yaprakları falanda o toprakla karıstırıyorum , yani çöp gibi ama çöpe atmıyorumda gübre olsun diye topraga gömüyorum.

bilseydim koltuk yapraklarını suda kçklendirip tekrar topraga dikerdim.

İnşallah bende domatesimden meyve görürüm,

sn. ddmk , halen torf içindeyseler , kompostlu veya gübreli bahçe topragında degillerse , gübre şerbeti yapın bence, ve ara sıra onunla sulayın, ben torf içindeki sebzelerime(maydonoz, dereotu , roka ..) öyle yapıyorum.

elifbilge 14-05-2012 08:49

MAşallah çok güzeller benim balkonumdaki bütün bitkiler tuhaflaştı.Bahçedeki ihlamur ağacının tozları mahvetti.Ihlamur mantar olmuş benim bitkilerimi çok kötü yaptı bazı bitkilerimi bahçeye alıp kurtardım ama bir çoğu kendinden geçti.Maşallah canım seninkilere Allah nazarlardan korusun...

ddmk 14-05-2012 11:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elifbilge (Mesaj 965747)
MAşallah çok güzeller benim balkonumdaki bütün bitkiler tuhaflaştı.Bahçedeki ihlamur ağacının tozları mahvetti.Ihlamur mantar olmuş benim bitkilerimi çok kötü yaptı bazı bitkilerimi bahçeye alıp kurtardım ama bir çoğu kendinden geçti.Maşallah canım seninkilere Allah nazarlardan korusun...

Ama zahter ve patlıcan kurtulmayacak gibi elif

ddmk 14-05-2012 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Cemil B. (Mesaj 965743)
çok güzeller maşaallah ,

ben domatesteki çıkan koltukları koparıp en ufak haldeyken kenarda bosta duran topraga atıyorum , aynı sekilde rokadan veya çilekten kuruyan yaprakları falanda o toprakla karıstırıyorum , yani çöp gibi ama çöpe atmıyorumda gübre olsun diye topraga gömüyorum.

bilseydim koltuk yapraklarını suda kçklendirip tekrar topraga dikerdim.

İnşallah bende domatesimden meyve görürüm,

sn. ddmk , halen torf içindeyseler , kompostlu veya gübreli bahçe topragında degillerse , gübre şerbeti yapın bence, ve ara sıra onunla sulayın, ben torf içindeki sebzelerime(maydonoz, dereotu , roka ..) öyle yapıyorum.

Hayır cemil b. torf içinde değiller ama yinede evde kendi yaptığım enzimi veriyorum arada da siteden Kudret beyin besin eriğinden veriyorum

ddmk 14-05-2012 11:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 965597)
ddmk ablacım; sana baştan söyleyeyim, artık şu fide tabirini bırakalım. Çünkü; artık bitkilerin fidelikten çıktı ve olgunluğa erişiyorlar. Torfta sebze yetiştirmek çok zordur. Çok başarılısın tebrik ederim:)

Patlıcanı ise su kesmiş gibi görünüyor. Fazla sulama yapınca bitkinin kökü boğulup oksijensiz kalıyor ve şoka giriyor.

Sana tavsiyem, o patlıcanın toprağını havalandır ablacım. Yani bir bıçak yardımıyla 2 cm kadar toprağın her tarafını karıştır. Böylelikle kökler az da olsa havalanmış olacaklar.

Bunu yaptıktan sonra artık gerisi Allah'a kalmış. Ne olur bilemem, inşallah kurtarırsın. :(

Birde, saksının altında delikler var değil mi? Yani fazla su tahliye oluyor mu?

Torfta bitki yetiştirmek işte böyle birtakım problemlere yol açabiliyor. Gerçi normal toprakta da fazla sulama yapsak aynı sorunla karşılaşırız ama toprakta susuz kalan bitkinin şoka girme olasılığı daha düşük.

Torfun sulamasına çok dikkât etmek lazım. Suyu ne fazla kaçırmalıyız, ne de fazla kurutmalıyız. Hep arası olmalı yani nemli.

Salatalıklar ise; malesef bende de aynı problemler var. Özellikle mantar hastalıkları çok var. Bakırlı preparat + sulandırılabilir kükürt ile ilaçlıyorum.

İlacın üzerinde 15 günde bir yeter yazıyordu. Güvendim ve 15 günde bir ilaçma yaptım. Ama yetmedi. Artık mantarı kurutmak için 2 güne bir ilaçlama yapıyorum.

O büyük salatalıkların bazı yaprakları(daha eski olanlar) problemli gibi. Sen mantar için ilaçlamayı hiç ihmâl etme.

Salatalıkların meyvelerinin sararıp dökülmesi ise meyve tutamamasından kaynaklanıyor. Bunun sebebi ise besin eksikliği ya da sulama problemi.

Dediğim gibi sulamaya çok dikkât etmelisin. Torf hep nemli olacak ama ıslak olmayacak.

Biberlerin çok güzeller, maşallah:)

En kısa sürede bende fotoğrafları çekeceğim, görürsünüz.

Bu arada gübreleme yapıyor musun?

Ablacığım torfta değiller içlerinde torf ta var saksının ama az oranda geri kalanı hazır satılan gübreli topraklardan gübre değilde besin eriği veriyorum.
Altlarında yeterince drenaj deliği var hatta balkonda su giderine yakın bir yerde altına kap bile koymadım ordan akıp gidiyor fazla su. Toprağın üzeri kuruyor diye suyu fazla vermiştim birde geçen hafta burda çok yağmur yağdı ama dediğim gibi drenaj da iyi :( anlamadım ben bu işi

Sakaki 14-05-2012 11:33

Sevgili ddmk

Yaprakları sorunlu olan patlıcanının kökünde çürüme var büyük olasılıkla! Kökünde çürüme olan bitkiye besin ve sıvı veya su vermeye devam etmek sorunu daha kötü hale getirir malesef. Çünkü çürümeyle beslenen mikroorganizmaları beslemiş ve kökün hava almasına engel olmuş olursunuz :)
Tavsiyem: Onu ayrı bir saksıya alın ve sulamayı kesin, aynı zamanda ölen yaprakları kesip alın (Patlıcanları da toplayıp türlü yapın bu arada) :D
Eğer kökünde halen çürümemiş bir kısım kalmışsa, toprağın kurumasıyla birlikte yaprakları aldığın yerden filiz verme şansı belki olabilir (az da olsa)

Sadece onda olmasını garipsesen de olabiliyor böyle durumlar. Birçok etken olabilir, fotoğraftan bilmek imkansız :)
Diğer sağlıklı patlıcanların aynı derde yakalanmaması için sulamayı azaltmanı tavsiye ederim.
Patlıcanların yaprakları susuzluktan -aynı kökte çürüme var gibi- bitap düşse de korkma, patlıcan sıcağa dayanıklıdır, yaprakları ve gövdesi buna göre tasarlanmıştir incelersen. :)

Sevgi ve saygılarımla

ddmk 14-05-2012 14:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki (Mesaj 965835)
Sevgili ddmk

Yaprakları sorunlu olan patlıcanının kökünde çürüme var büyük olasılıkla! Kökünde çürüme olan bitkiye besin ve sıvı veya su vermeye devam etmek sorunu daha kötü hale getirir malesef. Çünkü çürümeyle beslenen mikroorganizmaları beslemiş ve kökün hava almasına engel olmuş olursunuz :)
Tavsiyem: Onu ayrı bir saksıya alın ve sulamayı kesin, aynı zamanda ölen yaprakları kesip alın (Patlıcanları da toplayıp türlü yapın bu arada) :D
Eğer kökünde halen çürümemiş bir kısım kalmışsa, toprağın kurumasıyla birlikte yaprakları aldığın yerden filiz verme şansı belki olabilir (az da olsa)

Sadece onda olmasını garipsesen de olabiliyor böyle durumlar. Birçok etken olabilir, fotoğraftan bilmek imkansız :)
Diğer sağlıklı patlıcanların aynı derde yakalanmaması için sulamayı azaltmanı tavsiye ederim.
Patlıcanların yaprakları susuzluktan -aynı kökte çürüme var gibi- bitap düşse de korkma, patlıcan sıcağa dayanıklıdır, yaprakları ve gövdesi buna göre tasarlanmıştir incelersen. :)

Sevgi ve saygılarımla

Bende bekleyim küçük olan patlıcanlar büyüsün sonra o kökü çıkarayım diye düşünüyordum küçücük patlıcanlar var onlara nasıl kıyayım ki :(

Sakaki 14-05-2012 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ddmk (Mesaj 965935)
Bende bekleyim küçük olan patlıcanlar büyüsün sonra o kökü çıkarayım diye düşünüyordum küçücük patlıcanlar var onlara nasıl kıyayım ki :(

Eeee yani, ne yardan ne serden... dedikleri bu olsa gerek :)
Bir patlıcan için bitkinin tamamını feda edecekseniz neden olmasın :D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025