![]() |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Bayramdan sonra imkan buldukça sık sık bahçemize giderek, otunu biçtirip çapasını yaptırdıktan sonra ekim-dikim işlerine başladık.
Damlama borularını döşeyerek, evde yetiştirdiğimiz fidelerin çoğunu diktik. Bahçenin bir kısmına da kavun, karpuz ve kabak ektik. Kısmetse önümüzdeki günlerde de fasulye, bamya, börülce ekimi yapmak istiyoruz. Eklenti 719524 Bahçemizdeki şakayık bu yıl da bizi mutlu etti. Eklenti 719525 Balkondan bahçeye aktardığımız karakafes otu çiçek açtı. Eklenti 719526 Saksıya ektiğimiz lablab sarmaşıklarmız sağlıklı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Yakında daha büyük bir saksıya almayı düşünüyoruz. Eklenti 719527 |
5 Eklenti(ler)
Dün bahçeye gittiğimizde, enginarların vaziyeti bizi çok üzdü. Yıllardır ilk defa onları böyle perişan gördük. Bu mahluklar nedir, nasıl mücadele edilir, bilen lütfen söylesin.
Eklenti 719632 Eklenti 719633 Eklenti 719634 İki hoş resim ile veda edelim. Hanımelimiz çiçekte. Eklenti 719635 Geçen yıl tohumdan saksıya ektiğimiz kuşkonmazların gelişimi iyi gidiyor. Eklenti 719636 |
Alıntı:
|
Tanınması
Kanatsız parthenogenetik dişilerin boyu 2.0-2.5 mm ve oval yapıda olup vücut rengi yeşilimsi veya sarımsı esmerdir. Abdomen üzerinde büyük siyah bir leke ile arkada iki veya üç adet siyah bant bulunur. Kanatlı formlarda abdomen yeşil renkte ve ilk 6 segmentinin üzerinde büyük bir siyah leke vardır. Baş, thorax, corniculuslar ve antenler siyah renktedir. Erkek ve dişiler kiremit kırmızısı renginde ve uzunca oval yapıdadır. Kışı ana konukçuları olan taş çekirdekli meyve ağaçlarının dalları üzerinde yumurta halinde geçirir. Konukçuları kayısı, erik, şeftali, kiraz, enginar ve krizantem'dir. Zararı ve savaşı diğer yaprakbiti türlerinde olduğu gibidir. |
Yaprak bitleri için
Enginardaki yaprak bitlerinin çözümü çok kolay bu videoda uygulama yapmıştık.
|
4 Eklenti(ler)
Bahçemizden bir kaç bilgi ve resim paylaşalım;
Enginarlarımıza musallat olan haşereler için, mayi sabun-ayçiçek yağı karışımı sulandırıp iki defa kullanınca, problem büyük ölçüde çözüldü. Bu arada ilk enginar hasadımızı da yaptık. Eklenti 719860 Bahçemizin bir köşesindeki ahu dutları, layığı ile ilgilenememize rağmen yine de meyve veriyorlar. Eklenti 719861 Ayrıca bahçemize yeni olarak frenk üzümü, bektaşi üzümü ve çekirdeksiz üzüm ile iki değişik erik fidanı diktik. Eklenti 719862 Evde çimlendirip köklendirdiğimiz tatlı patates fidelerini de iki büyük saksı ile bir kasa içinde bahçeye ektik. Eklenti 719863 |
4 Eklenti(ler)
Bahçemizdeki son durumlar. kısaca söylemek gerekirse;
Çiçek açmaya devam eden domateslerin bazılarında ürünler görünmeye başladı. Eklenti 720404 Patlıcanlarımız henüz çiçekte. Eklenti 720405 Rezenelerin gelişimi de gayet güzel. Eklenti 720406 Paylaşımdan edindiğimiz bodur aslanağzı. Eklenti 720407 |
Dut reçeli
2 Eklenti(ler)
Geçen sene dutumuz doğru dürüst meyve vermeyince, sert bir budama yapmıştım. Ondan mıdır bilmiyorum bu yıl verim gayet güzel. Baktık yiyerek bitmeyecek, reçelini yaptık. Aşağıdaki tarifi uyguladık çok da beğendik.
Eklenti 720408 Eklenti 720409 |
Alıntı:
Patlıcanınız sanırım Afyon yerli patlıcan. Suyunu gübresini eksik etmez iseniz çok güzel büyüyor. Gövde rengi ve çiçeği nedeni ile benzettim. Belki yanlıştır. Maşallah dutlarınız çok güzel olmuş. Ekşi karadut da var idi sanırım. Onun büyüklüğü nasıl oldu. Umarım o da büyümüştür. |
Alıntı:
Bu fotoğraflarını paylaştığım dut aslında mayhoş bir tada sahip, ama " ekşi karadut" mu bilemiyorum. |
Alıntı:
Patlıcan yetiştirme konusunda çok tecrübeli olmasak da edindiğimiz tecrübe yanmış koyun gübresi ve sulamasına dikkat edilmesi durumunda iyi bir başarı yakalanıyor. Hatta ilk çiçek ve meyveleri koparıp patlıcan fidesinin büyümesini sağlamak gerekiyor. Fide büyüdükten sonra meyve tutumu olduğu zaman ürün istenilen seviyede oluyor. Sulamayı düzenli yapmak gerekiyor. Sulamasına dikkat ederseniz patlıcanların çekirdeklenmelerini önlersiniz. Tabi ki havalar soğuyunca çekirdeklenme ve acılaşma kaçınılmaz oluyor. Bizde sizin dut tatlı kara dut olarak tanımlanıyor. Çok olgunlaştığı zaman tatlanıyor. Normal durumda ekşi gibi oluyor. Dut altına örtü koyup kendi düşen dutları yerseniz tatlı oluyorlar. Geçen yıl yaptığım aşılardan tutan iki fidandan birinde üç meyve olunca tatlı karadut olduğu anlaşıldı. Diğeri de umarım beyaz duttur. Her iki aşıdan da yapmama rağmen birer tanesi tuttu. Ekşi karadut tamamen farklı bir dut. Dut çeşitlerini sevdiğim için elimden geldiği kadar farklı dutları yetiştirmeye çalışıyorum. En çok da ekşi karadut diktim. Aşıladım. Ancak aşının tutması özellikle ekşi karadutta daha zor. Şu ana kadar bir tane tutturabildim. Aldığım fidanlar da bir tanesi hariç çok yavaş büyüyorlar. Dut hangisi olursa olsun çok fazla suyu seviyor. Toprağı iyi olan suyu da bol bulursa ekşi karadut da büyüyor. En yavaş büyüyen ancak büyüdükten sonra en uzun süreli meyve veren dut ekşi karadut. http://www.agaclar.net/forum/uzumsu-meyveler/1080.htm |
Yer bademleri
3 Eklenti(ler)
Bu yıl sayın TCM' nin iki çeşit paylaştığı yer bademlerinden iri olanlar püskül çıkarıp kuruyunca, ben de mahsulü almak için saksıyı boşalttım. Ama maalesef bitkilerin köklerinde bir ürün yoktu.
Eklenti 720492 Eklenti 720493 Diğer yer bademleri şimdilik yeşil, biz de bakımına devam ediyoruz. Eklenti 720494 |
Saksıda olmaz sanki onlar, yer küçük gelir, çünkü iyi büyürlerse birer kucak oluyorlar. Bir de sanırım dördüncü ekişim hiç püskül çıkarttıklarına şahit olmadım.
|
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Bahçemizde dün çektiğim bir kaç fotoğrafla beraber, kısa bir bilgilendirme yapmak istedim;
Domateslerimizden 2-3 tane tattık, kısmetse yakında toplamaya başlarız. Bu, Yenice köy domatesi olmalı. Eklenti 720748 Çermik biberlerimiz de artık yemeye hazır. Eklenti 720749 Afyon yerli patlıcanlardan güzel bir imambayıldı yaptık. Eklenti 720750 Sarıkız oturak fasulyeler toplanmaya hazır. Eklenti 720751 Uzun sırık fasulyeler de yakında kıvamına gelir. Eklenti 720752 |
1 Eklenti(ler)
Bugün pazardan yerli Afyon patlıcanı.
|
2 Eklenti(ler)
Bu da Afyona özgü uzun kabak
|
Uzun Kabak Afyona özgü olmayabilir. Batı Anadolu nun her bölgesinde karşılaştım. Hepsini birbirine benzettim. Bazı renk farkları dışında.
|
3 Eklenti(ler)
Diğer patlıcanlar ile aynı tarihte ektiğimiz topan patlıcanlar, sanki 2-3 hafta geriden geliyor.
Eklenti 720818 Son yıllarda kendim yer kirazı fidesi yetiştirmiyorum. Geçen yıldan dökülen meyvelerden çıkanlar fazlası ile yetiyor. Eklenti 720819 Güzlük mor alabaş ektim. Maşallah üçüncü günde çoğu çimlendi. Biraz büyüsünler, bahçeye götürüp damlamanın müsait yerlerine dikerim kısmetse. Eklenti 720820 |
Alıntı:
|
Lablab sarmaşığı
2 Eklenti(ler)
Lablab sarmaşığımız nihayet açtı. Güzel bir görüntüsü ve çok güçlü olmasa da hoş bir kokusu var. Önümüzdeki yıllarda da ekebiliriz.
Eklenti 720842 Eklenti 720843 |
Enginar yetiştirme konusunda tavsiyeleriniz varsa dinlemekten memnuniyet duyarım.
|
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Böyle güzel ürünler ortaya çıkınca, insan bütün yorgunluğunu unutuyor.
Topan patlıcan (nazlı06) Eklenti 720963 Siyah Kırım domatesi (Şeftali çiçeği) ve Berkeley tie dye domates (Meyvelitepe) Eklenti 720964 Tigerella domates (kaktüs) Eklenti 720965 |
Çok güzel görünüyorlar domateslerin renklerini çok beğendim, ellerinize emeklerinize sağlık, ağız tadıyla yemek nasip olsun.
|
Alıntı:
|
Sonbahar
5 Eklenti(ler)
Bir bahçe mevsiminin daha sonuna yaklaşırken, bahçemizden bazı güzellikleri burada paylaşmak istedim;
Kokulu karadeniz üzümü. Eklenti 721735 Kışlık ankara armudu. Eklenti 721736 Kırmızı elma. Eklenti 721737 Mürdüm eriği, reçeli çok güzel oldu. Eklenti 721738 Çiçek açan sinameki. Eklenti 721739 |
Şarap mı o...
Şu sıralar nerede kırmızı üzüm görsem aklıma geliyor. Çok ta müptelası olsam neyse de.. O da yok.. :) |
Alıntı:
Bir keresinde üzüm pekmezi kaynatılan ateşin közünde, uskumru ızgarası yapmıştık. 50 yıldan fazla geçtiği halde tadı sanki damağımda. |
3 Eklenti(ler)
Dün bahçemizde sezon sonu temizliğine başladık. Domates ve fasulyeleri söktük, sırıkları ve damlama borularını topladık. Biber, patlıcan ve kabaklar şimdilik ellenmedi.
Önceki yıl diktiğim kış iğdesi çiçeklenmiş, inşallah meyvesini de görürüz. Eklenti 721898 Bahçemizin sınırındaki güvemler olmuş da geçmeye başlamış. Eklenti 721899 Güz çiğdemleri artık yazın bittiğini haber veriyor. Eklenti 721900 |
4 Eklenti(ler)
Uzunca bir aradan sonra, bu hafta sonu bahçemize gidebildim. Biberlerden son bir defa hasad yapıp söktüm.
Eklenti 722876 Olgunlaşan güz zeytinimizi kısmen topladım. Eklenti 722877 Ortalıkta başka bir şey göremeyince, gözümü toprağın altına diktim, tatlı patates ve yer elmalarını çıkardım. Eklenti 722878 Sonra aklıma, saksıya ektiğim yer bademleri geldi, oradan çıkan mahsul de bu kadar oldu. Eklenti 722879 |
3 Eklenti(ler)
Havaların serinlemesi ile kendilerine musallat olan tırtıllardan kurtulan kara lahanalar epey güzelleşmiş.
Eklenti 722881 Yaz sonunda ektiğim alabaşlar da kafa tutmaya başlamış. Eklenti 722882 Kasımpatımızın güzelliği bir başka. Eklenti 722883 Bu yıl tohum paylaşımına katılamıyorum, lütfen kusura bakmayın. |
Sayın Dutlubahçe paylaşımlarınız için teşekkürler.Bahçeniz çok güzel,yetiştirmeyi düşündüğüm her şey mevcut.Bahçem ufak,ahududu ve güz zeytini bahçe sınırındaki tel çite sarılıp yetiştirilebilir mi.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Fındık çiçeği
4 Eklenti(ler)
Cemreler düşmeye başlayınca, bahçemizi bir dolaşalım dedik. Güzün ektiğimiz baklalar çıkmış ve kışı atlatmış
Fındıklara yakından bakınca epey şaşırdım. Fındık çiçeği denince, ben sadece uzun püskülleri bilirdim, meğer gayet güzel çiçek açıyorlarmış. Eklenti 723847 Küçük kızılcık fidanımız da çiçeklenmiş. Eklenti 723848 Almanya'dan getirttiğim ayı sarımsaklarının çimlenmesine çok sevindim. Eklenti 723849 Kardelenleri her gördüğümde, annemi hatırlarım. Rahmetli, onları çok severdi. Eklenti 723850 |
İlk defa fındık çiçeği görüyorum, ne kadar da güzelmiş. Kardelenleri ben de çok seviyorum çok narin bir çiçek, kolay gelsin.
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 15:46. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025