agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Musa Gündoğan / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/40924.htm)

Musa Gündoğan 19-06-2017 11:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1511309)
@ Computerboy, benim de benzer uygulamalarda başımdan geçtiği için bir kaç önerim olacak; Kargıları fazla uzun seçmeyin yoksa toplaması zor olacak. Ayrıca kargıların üzerindeki kabuklarını temizleyin sezon sonu üzerine sarılmış fasulyelerle birlikte temizlemesi sıyırması zor oluyor. Bir de sıranın başına sonuna sağlam - kalın kargı (ben inşaat demiri kullanıyorum) çakıp ip ile üstlerinden bağlarsanız; daha sağlam olur birbirine destek olacağı için, kargılar kısa gelirse fasulyelerin kolları iplere dolanır bu eksikliği hissettirmez, kargılar uzun olursa da boyunuzun yettiği yerden ipe sardırırsınız daha yukarı gitmezler. Üstten ip ile sabitlemeyi bir de enine yaparsanız fırtına çıksa yıkılmaz.

Otları toprak şimdi yaş iken küçük hafif çapalarla kolayca topraktan sıyırabilirsiniz. Güç ve zamandan tasarruf. Yoksa toprak sertleştikçe bu daha zor olacaktır. Sulamaya başladığınızda ise karıklar su ile dolduktan sonra yine toprak suyunu alacağı için çapalama işi kolay olacaktır.

sayın TCM tam da düşündüklerimi yazmışsınız. tarlada iken anneme 3 gün öncesinde sulattım sonra gittim toplamaya çalıştım. oruçlu olurken başaşağı durmak çok yorucu o nedenle kolaylığını gördüm ramazandan sonra tamamını toplayacağız.

kargılaın boyları fotoğrafta büyük görünmüş ancak dediğiniz gibi üstlerden bağlamayı bende düşünmüştüm. hatta eğer bağlamazsak yıkılır diyede babama tembihlemiştim. çarşamba günü bakalım tekrardan onları bağlamaya gideceğim. ancak bu kargı temizleme olayı bu sene maalesef zaman bakımından çok mümkün olmayacak gibi yerlerine yerleştirmeden yapmış olsaydım yapılabilirdi. artık seneye tertemiz(yağ gibi) yapar öyle koyarız.

Musa Gündoğan 17-07-2017 13:08

yeni fotolar

5 Eklenti(ler)
bahçeden uzunca zaman yorgunluktan dolayı foto çekemiyordum. en son domateslerde aşırı yağışlardan ve sulamada karıklarda suyun birikmesinden dolayı kara leke bakteriyel hastalığı olmuştu neyse şu an yağmurların kesilmesi sulamanın azatılması ve hastalıklı bitkilerin temizlenmesiyle oldukça düzelme görüldü.

Musa Gündoğan 17-07-2017 13:12

devamı

4 Eklenti(ler)
salatalıklarda hiç verim beklemiyordum ve iki hafta ard arda gitmeyince annemlerde toplamayınca durum bundan ibaret oldu biraz. gerçi annemler de bu kadar salatalık olabileceğine ihtimal vermemişler. sonuç hem sevindirici hem üzücü. çok fazla büyümüşler. 2 karıktan koca 1 kasadan fazla salatalık toplandı pek çoğu tohumluk olarak kalmış gibi görünüyor :)

Musa Gündoğan 17-07-2017 13:16

devam

4 Eklenti(ler)
fasulyeler özellikle boncuk ayşe ve beyaz boncuk çok güzel verim verdi fakat hengisini nereye ektiğimi hatırlayamdığımdan yazdığım yazınında silinmesinden dolayı şuan ne çıkarsa yiyoruz :) hatta kuru fasulye bırakmıştık onlarda silinince bütün fasulyeler karıştı. seneye yeniden tohum temin etmek gerekecek gibi. tek bildiğim meksika fasulyesi. hayatımda bu kadar güzel bir fasulye görmedim diyebilirim. bazı yerlerde bu fasulyeye cenent fasulyesi de diyen varmış. renkleri müthiş.

Musa Gündoğan 17-07-2017 13:18

meksika fasulyesi -cennet fasulyesi vs.

5 Eklenti(ler)
bu fasulyelrein çiçekleri görenleri hayran bırakıyor

Musa Gündoğan 17-07-2017 13:20

domatesler orman oldular

5 Eklenti(ler)
domateslerin büyümesini artık durdurmaıyorum aralarına dahi girmek sorun olmaya başladı bu sene pek çok şeyi tecrübe ettim seneye daha düzenli bir bahçe olacağı kesin. biberlerinde dökümü başladı. yavaştan menemenlikere başlamak gerek.

Musa Gündoğan 17-07-2017 13:24

devam

4 Eklenti(ler)
rastgele attığım marul tohumlarıda maşallah iyi canlandı az su verince bolca göbek yapmaya geçtiler. tecrübe etmek güzel oldu. elimde olan marulları eylüle doğru çoğaltıp kışa bolca yeşillik yiyebilecek şekilde bi sera düşünüyoruz bakalım. umarız istediğimiz gibi bir sonuç elde ederiz.

Musa Gündoğan 24-07-2017 09:57

bizim tarla biraz yavaş

5 Eklenti(ler)
uzun zamandır tarladan salatalık ve kabak yiyerek bıkmış biri olarak ve milletin domateslerinden konservelere geçtiğini görmekten dolayı yılgınlığım artmaya başladı. ancak yavaş yavaş sindirerek büyümeleri hem keyif veriyor hem de hepsi biranda birlikte olmaya başladılar. bu hafta sonu çektiğim bazı fotoları paylaşmak istedim

Bu fasulyeler bir harika inşallah bu sene tohumlarını sizinle paylaşacağım. 10 tane tohumu 1 karığa diktim şu an etrafını her biri 1 metre çeperinde kapladı. salkım gibi verim olması cabası.

bu sene ilk kez bahçede bu denli ekim dikim yapmanın sorunlarıyla karşılaşmaya devam ediyorum. oturak fasulyeler tamamen karıştı seneye tohumları yenileyerek ekeceğim. resimdeki boncuk ayşe **** beyaz boncuk olabilir. ancak bunların tadı süpermiş

anneme defalarca tembih etmeme rağmen salatalıkları sırf biz toplayalım diye toplamayınca olan durum bunlardan ibaret neyse seneye isteyen herkese çengelköy, badem ve uzun sırık salatalık tohumlarından bolca vereceğim.

kışlık turşular için dikilen turşuluk dayanıklı çekirdeksiz ince fasulyeler büyümeye başladı. tohumları uzun yıllar köyde bu fasulyeyi yetiştirenlerden alındı.

Musa Gündoğan 24-07-2017 10:02

3 Eklenti(ler)
domatesler yavaş yavaş formlarına bürünmeye başladı. bu domatesler nasıl irileşekler bakalım bekliyorum.

beni bu denli bahçe yapmaya iten şey domates olduğundan onlara karşı biraz daha hassas yaklaşıyorum.

Muda 24-07-2017 10:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi computerboy (Mesaj 1513359)
bu fasulyelrein çiçekleri görenleri hayran bırakıyor

Sn. Musa Gündoğan;

Bu fasulyeleri ben daha önce süs fasulyesi olarak uzun yıllar önce birkaç yıl ekmiştim. Bendekiler çok güzel çiçek açmasına rağmen çok az fasulye yapmışlardı. Sizdekinin verim düzeyi iyi diyorsunuz. Normal fasulye gibi verimli mi?

Musa Gündoğan 24-07-2017 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1513960)
Sn. computerboy;

Bu fasulyeleri ben daha önce süs fasulyesi olarak uzun yıllar önce birkaç yıl ekmiştim. Bendekiler çok güzel çiçek açmasına rağmen çok az fasulye yapmışlardı. Sizdekinin verim düzeyi iyi diyorsunuz. Normal fasulye gibi verimli mi?

sn muda

ben ilk defa bu sene onu da patronumdan doğrudan-yıllardır ektiği fasulyelerden alarak ektim. bu fasulye her yerde verimli olmayabiliyormuş kendisi daha önce söylemişti verim konusunda verdiklerimin çoğunda olumsuz oluyor demişti. bende şu ana kadar hiç bir çiçeğinin zayii olduğunu görmedim neredeyse tamamı meyveye durdu ancak çiçekli olma zamanı biraz uzunca sürüyor, ortalama 2 hafta her bir çiçek açık kalıyor sonrasında fasulyeye dönüyor.

son paylaştığım resimlerin arka tarafında kuruyan çiçeklere baktığınızda fasulyelerin oluştuğu görülüyor. şuana kadar toplamak nasip olmadı ancak hiç biride kuruyup dökülmedi.

benim bu fasulye için belki erken ama yetiştirmek için rüzgarı az olan cereyanda kalmayan bir yer lazım. güneşi çok seviyor güneş ne kadar çok sıcak olduysa kendisi o kadar çok çiçek açtı.

suyunu bol veriyoruz. tarlanın çukur yerinde su orada biraz daha fazla kalıyor. ilk hasatımda detaylı olarak bilgi vermeyi düşünüyorum. bu fasulye türü taze fasulye olarak değilde tane fasulye olarak tüketildiğinden mi bilmem yetişmesi baya uzunca zaman alıyor. önümüzdeki 2 hafta içinde ilk hasatı yapabiliriz diye düşünüyorum.

Muda 24-07-2017 13:40

Nihayet adını bulabildim. Bende olmasa da verimli bir türmüş. Hangi bitkiyi tohuma bırakırsanız bırakın o bitkiden yeni ürün almak biraz zor olmakta. Tohumu yetiştirmek için uğraşıyor. Tohum olgunlaştığı zaman yeni ürünü veriyor. Biz fasulyeyi, salatalığı hasat ettiğimiz zaman hemen yenisini yapmak durumunda kalıyor.

Fasulyenin çok yıllık olması da ilginç. Bizim burada tek yıllıktı. Soğuk farkı.

Scarlet Runner Bean, Phaseolus coccineus – Master Gardener Program

g.c. 24-07-2017 14:00

Kullanıcı adı değişikliğin uğur getirsin. :)

Bereketli hasatlar dilerim.

Musa Gündoğan 24-07-2017 15:15

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi g.c. (Mesaj 1513983)
Kullanıcı adı değişikliğin uğur getirsin. :)

Bereketli hasatlar dilerim.

çok sağolun sayın g.c önceki isim internet ortamında fake olarak kullandığım bir hesaptı neyseki böylelikle sorun daha kalıcı olarak çözüldü.

umarım herkes için bol bereketli hasatlar olur.

Musa Gündoğan 24-07-2017 15:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Muda (Mesaj 1513981)
Nihayet adını bulabildim. Bende olmasa da verimli bir türmüş. Hangi bitkiyi tohuma bırakırsanız bırakın o bitkiden yeni ürün almak biraz zor olmakta. Tohumu yetiştirmek için uğraşıyor. Tohum olgunlaştığı zaman yeni ürünü veriyor. Biz fasulyeyi, salatalığı hasat ettiğimiz zaman hemen yenisini yapmak durumunda kalıyor.

Fasulyenin çok yıllık olması da ilginç. Bizim burada tek yıllıktı. Soğuk farkı.

Scarlet Runner Bean, Phaseolus coccineus – Master Gardener Program

sayın muda bende epey bi araştırmıştım bu fasulyeyi ve bende inşallah verim olur diye çok heveslenmiştim. yetiştirilmesiyle alakalı pek bilgim olmadığından şansıma iyi denk gelecek şekilde yerini yurdunu sevdi. bol hasat olursa tohumlarını fazla fazla paylaşma çabası içindeyim. bildiğim kadarıyla fiyatı yüksek olduğundan genelde lüks yerlerde zeytinyağlı meze olarak tüketiyorlar

Musa Gündoğan 31-07-2017 13:00

bu hafta biberlerin haftası

3 Eklenti(ler)
geçen hafta çok güzel çiçek açan biberler bu hafta 2 evi geçindirecek kadar biber verdi. işin güzel yanı buları dikerken icat çıkarma diyen köylüler şimdi siyah sivri biberin,dolmalık sarı biberin tadlarına baktıkça artık çeşitliliği beğenmeye başladılar. tabi bu arada tohumlukları da paylaşım için ayırdık 2-3 haftaya dalında kızaranların tohumlarını alacağım.

bu hafta bir şeyi fark ettim. ceviz altında bir şey yetişmez sözünü düşünerekden altına fide dikimi yapmamıştım. ancak altına annem patates ve kara lahana dikmişti hepsi çok canlı aksine aydınlıkta kalanlar daha kötü durumdalar onların fotoğrafını da haftaya ekleyeceğim.

2 yemeklik dolma biberler

siyah sivri biberler hem tadları hemde görüntüleri itibariyle çok güzeller. ilk yiyen acı gibi zannetse de çok tatlılar

bunlarda üçburun köy,sarı sivri,tatlı kıl,yeşil sivri biberler

g.c. 31-07-2017 13:32

Şimdiden afiyet olsun, dolmalıklar "yiyin gari" diyor.

Musa Gündoğan 31-07-2017 15:22

sayın g.c dediğiniz gibi tam o haldeler. hayatımda ilk defa dolmalık biber topladım. mahsül görüntüsünden ziyade toplarken insanı daha bi mutlu ediyor.

Musa Gündoğan 09-08-2017 08:53

biber toplamaya devam

5 Eklenti(ler)
kara lahanaların fotoğraflarını çekemedim. zamanım çok dar olduğundan hızlıca biberleri toplayıp çıkmak zorunda kaldık. bu hafta biberleri şirketteki arkadaşlara sattım. resmen kapış kapış gitti. hatta mahsülün hepsini satın almak isteyenlerde oldu.
Tatlı çıtır kıl biber kilosunu 3 tl den sattım içerisinde çok az da olsa sivri biber mevcut
Eklenti 655219

benim bu seneki favorin tatlı siyah sivri biber tadı mükemmel sulu etli kilosunu 4 tl den sattım
Eklenti 655220

üç burun köy biberi kilosunu 3 liradan sattım
Eklenti 655221

sarı tatlı sivri biber ve bir kaç tane çarliston kilosunu 3 liradan satamadım. çok tutulmuyor sanırım
Eklenti 655222

en en favorim sarı dolmalık biber çok çok lezzetli normalde biber dolmasının biberlerini hiç yemem ancak bunu sanki dolma için yapmışlar. içiyle birleşince müthiş tadı var. özellikle tohumluklar seneye daha fazla dikilecek. kilosunu 4 liradan sattım
Eklenti 655223

Musa Gündoğan 09-08-2017 08:59

devam

3 Eklenti(ler)
yeşil dolma kandil biber ince kabuklu verimli ve bir o kadarda lezzetli. ince kabuklu olmasından dolayı sıcağı çok sevmiyor gölgede durması daha iyi
Eklenti 655224

satalıklar bir gün önce yağmur yağdı gece boyunca salatalıklar çıldırmış gibi büyümüşler. uzunlamasına değilde enlemesine büyüdüler.
Eklenti 655225

6 kök kabaktan bu sene 150 kiloya yakın kabak aldık. artık bıktık diyebilirim. şirkettekilere promosyon olarak dağıtıyorum. tohumluk almıyorum. tohumlarını patrondan aldığım için hibrid olma ihtimalinden dolayı tohumluk ayırmadım.
tadı çok güzel
Eklenti 655226

Musa Gündoğan 09-08-2017 14:49

bir işi yapmaya karar verdikten sonra temeline inmek gerek

1 Eklenti(ler)
temiz tarım düşüncelerime başlayalı 5 ay kadar oldu ancak bu sürede gözlemlediğim kadarıyla pek çok hata yaptım. öğrenmek zaman alan bir şey fakat tecrübe kazanmak daha daha zaman alan bir şey o nedenle yaşanmış tecrübelerden faydalanmak her zaman daha kolay ve kullanışlı oluyor.

öncelik olarak bir işi yaparken tecrübesinden doğrudan faydalanabileceğiniz kimseniz yoksa ya çok vakit ayırıp gözlemlemek gerekiyor ya da en kısadan kitabını alıp okumak gerekiyor.
Eklenti 655272

bu düşünceyle oluşturmak/yaşamak istediğim sistemin kitabını yani "PERMAKÜLTÜR" yaşamının temellerinden başlamaya karar vererek BILL MOLLISON Permakültüre Giriş kitabını aldım. bugün elime geçti 10 sayfa kadar okudum ve gerçekten kitap hep sormak istediğim soruların cevabını verir nitelikte. güzel bir kitap okuyup uygulamak isteyenlerde memnun kalacaktır kanaatindeyim.

dongyul 09-08-2017 16:35

Gerçekten her şey çok güzel görünüyor biberler bizde de aynı durumda kabaktan sanırım bizde bıktık yeter artık dedim ve bugün söktüm artık...

Satışa geçmenize çok sevindim bir zamanlarda kolu komşuya kova kova ürün verirdim bedava verince bile hep bir kusur bulurlardı... Artık satıyorum ve artık beğenmeme huyları kalmadı para verince değerini anladılar sanırsam...

Allah bol bol kazançlar versin.. Benden size tavsiye seneye bol bol fasulye ekin derim para fasulyede ^^

telato 09-08-2017 23:03

Geçte olsa bahçe sayfanız la tanışma fırsatı bulabildim. Gelecek vaad eden bir bahçe; çok güzel paylaşımlarda bulunacağınız inancındayım.

Hayırlı olsun.

Musa Gündoğan 10-08-2017 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1515294)
Gerçekten her şey çok güzel görünüyor biberler bizde de aynı durumda kabaktan sanırım bizde bıktık yeter artık dedim ve bugün söktüm artık...

Satışa geçmenize çok sevindim bir zamanlarda kolu komşuya kova kova ürün verirdim bedava verince bile hep bir kusur bulurlardı... Artık satıyorum ve artık beğenmeme huyları kalmadı para verince değerini anladılar sanırsam...

Allah bol bol kazançlar versin.. Benden size tavsiye seneye bol bol fasulye ekin derim para fasulyede ^^

dongyul kesinlikle öyle. seneye annemle konuştuk bakalım köyümüzün verimli fasulye dedikleri fasulyesinden ekeceğiz. annem 2 karıktan bi toplamada 1 çuval çıkar diyor. insan ürünlerini satınca emeğinin değerli olduğunu görünce daha bi hevesle yapıyor.

Alıntı:

Geçte olsa bahçe sayfanız la tanışma fırsatı bulabildim. Gelecek vaad eden bir bahçe; çok güzel paylaşımlarda bulunacağınız inancındayım.

Hayırlı olsun.
Sayın Telato sayfamı gezmenizden çok mutlu oldum. dediğiniz gibi ileride daha güzel şeyler planlıyorum. inşallah güzel şeyleri de paylaşacağım.
şuan bahçeyi büyütmek için çabalıyorum anlaşabilirsek seneye daha derli toplu güzel bir bahçe hedefliyoruz.

dongyul 10-08-2017 13:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1515333)
dongyul kesinlikle öyle. seneye annemle konuştuk bakalım köyümüzün verimli fasulye dedikleri fasulyesinden ekeceğiz. annem 2 karıktan bi toplamada 1 çuval çıkar diyor. insan ürünlerini satınca emeğinin değerli olduğunu görünce daha bi hevesle yapıyor.

Hımm sanırım atlantis ve ya mina çeşitinden bahsediyorsunuzdur... Evet eğer onlar ise evet anneniz doğru söylemiş onlar çok verimli çeşitler.. ancak bazıları pek tüketmeyi sevmiyor..

Musa Gündoğan 28-08-2017 10:31

şükür domatese kavuşturana

4 Eklenti(ler)
uzun zamandır biberdi kabaktı özellikle kabaktan bıkmıştık. domates ve patlıcanlarda gelince artık bahçenin bahçe olduğu belli oldu :)

ilk büyük hasılata ulaştık toplam 6-7 karıktan toplamda 3 büyük kasa domates çıktı. çerileri toplamak işkence
Eklenti 656183
Eklenti 656184

hasılat güzel başladı diyebiliriz
Eklenti 656185

bu bu haftanın en büyük domatesinin içerisi.
Eklenti 656186

Musa Gündoğan 28-08-2017 10:36

haydi domates haydi domatessssss

3 Eklenti(ler)
bu haftanın en büyük domatesinin içerisini üstte gösterdim. tadı süper özellikle sanki bu domates melemen için büyümüş :)
bu domates bu haftanın rekoruydu. hafataya özellikle 1 kilonun üzerinde 1-2 tane domates bekliyorum.
450 gr

bu da kendisini domates zanneden minnak çeri. bunları toplamazı çok zahmetli ancak her güzel şey gibi bu da hızlıca tüketiliyor.

2 gr

ve bu da sonucu. meşhur çakıllı melemeni. tadı köy yumurtasıyla süper oldu

Musa Gündoğan 22-09-2017 17:02

tohumluk domateslerden okka iri sırık domates

1 Eklenti(ler)
tohumluk aldığımdan dolayı kesitini maalesef koyamadım. diğerleri de genel de 500 gr civarında olduğundan dolayı onları da esasen eklemek istemedim. bu domates normalde rahat ve geniş alanda ve iyi ışıkta daha büyük domatesler yapabiliyor.

yarından itibaren elimde olan tohum adedini sayarak diğer domateslerle birlikte paylaşıma ekleyeceğim. domateslerin hepsinde tohum aldıklarım tül izole ile izole edilmişti. umarım çapraz tozlaşma olmamıştır.

çok lezzetli ince kabuklu dışı kıpkırmızı olmuyor ancak içi tam olgunlaşıyor. özellikle melemen ya da sosluk için mükemmel tadı ve dokusu var.

Musa Gündoğan 19-10-2017 10:57

uzunca bir aradan sonra

1 Eklenti(ler)
Eklenti 659440

epeydir ne fotoğraf çekip paylaşabildim ne bahçeyle uğraşabildim. zamanın kısıtlı olmasından dolayı bahçeye bile her hafta gidemez olmuştum. malum okul sezonu açıldı öğrencilere kitaplar hazırlıyoruz. bu nedenle bahçe işleri de sağlıklı ilerleyemedi. ancak bu sürede gidemesem de kendime önceki günlerde başladığım kitabı bitirmek için zaman çıkarmış oldum. permakültür kitabını detaylı detaylı okuyarak notlar aldım. umarım sonraki maceralarımız da uygulamaya koyacağız. bu sürede tarım-doğa ile ilgili pek çok şey öğrendim. okumak kültürdür derlerya bende okuma yönümü geliştirmeye çalışıyorum. diğer kitabım bitince hele de çocuk büyümeye başlayınca işler de o yönde değişmeye başlıyor aslında. bunu düşünerek BEN HEWITT in yazdığı çevirsini ŞULE SEDA AY ın yaptığı okulsuz büyümek kitabıyla bu süreci devam ettirmeye yöneldim. bu kitabı ve diğer kitabı da herkese defalarca okuması için tavsiye ediyorum.

İyi okumalar.

celalim01 19-10-2017 12:08

Merhaba Musa ,kolaylıklar dilerim. Bazen insanın kıpırdayacak zamanı olmuyor. Ben foto ekleyemiyorum hata veriyor bende. Şu sıralar bende yoğun olduğumdan çok katılamıyorum.

Musa Gündoğan 19-10-2017 13:50

Merhaba Celalim

sizinde dediğiniz gibi çok istediğimiz şeyleri zaman yüzünden erteliyoruz. iyi bir şey değil ancak alternatifi olan şeylerde değil.
fotoğraf ekleme de sorun genelde fotoğrafın piksel boyutunun büyük olmasından kaynaklı oluyor. piksel düşürürseniz bu sorun çözülür. en kolay piksel küçültme de whatsappla birisine fotoğrafları gönderin oradan bilgisayardan fotoğrafları yeni boyutlarında kaydedebilirsiniz

Celalim bu arada göndermiş olduğunuz böğürtlenlerin yaprakları kurud fakat sanki yeni yeni yaprak çıkaracak gibi duruyor. ufaktan bi tomurcuklanma sezdim.

celalim01 19-10-2017 14:27

Umarım kısa sürede kök atar. Benim olay piksel dışı da olabilir çektiğim telefonu kabul etmiyor gibi geldi bana

Musa Gündoğan 19-02-2018 08:04

yeni sezona vira Bismillah

1 Eklenti(ler)
Kış ayları boyunca bahçede biraz babamın biraz da benim gevşekliğimden bir tane kışlık sera yapamadık. neyse bu sene nasip dedik kışın bahçeye gitmedik. fakat bu sürede boş durmadım tarımsal yöntemler üzerine kitaplar okudum. o sırada da tohum paylaşım etkinliği beni geçen seneden bu yana hep bi heyecanlandırdı (anlatılmaz yaşanır türden). tohum paylaşım etkinliği tamamlandığında elime aldığım tohumlar gerçekten insanın her türlü hevesini yeniden canlandıran türden.

aşağıdaki resimde;
Sayın Zekoş'tan gelen Taşköprü sarımsağı; bu koca taneli sarımsaklar umarım bozulmadan büyür. bahçeye götürüp dikme şansım şu aralar olmadığından en azından biraz küflenmeden çimlensin diye saksıya koydum.
Bir diğeri Sayın İntibah'tan gelen turuncu zambak; resimlerini gördüğümde çok beğendim. gelen kökte doğrumu yaptım yanlış mı bilemediğimden 5 yumru kök bir sapta birleşmişti. saplardan 3 ünü kırdım diğer ikisini yeşilli olanda tuttum. umarım doğrudur da hepsinde yeşerme başlar.
Diğeri de Pikan Cevizi; Bir arkadaşım Manisa'dan getirmişti iki tane diktim bakalım.

biraz canlandıktan sonra hepsini bu sene bahçeye taşıyacağım.

Eklenti 666498

Musa Gündoğan 19-02-2018 08:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi celalim01 (Mesaj 1520877)
Umarım kısa sürede kök atar. Benim olay piksel dışı da olabilir çektiğim telefonu kabul etmiyor gibi geldi bana

sayın Celalim;

Göndermiş olduğunuz böğürtlen fidesini maalesef yaşatamadım. çok uğraştım fakat bir türlü yaşatamadım. yine çok sağolun o kadar emek verdiniz zahmet ettiniz.

g.c. 19-02-2018 08:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1515279)
Eklenti 655272

bu düşünceyle oluşturmak/yaşamak istediğim sistemin kitabını yani "PERMAKÜLTÜR" yaşamının temellerinden başlamaya karar vererek BILL MOLLISON Permakültüre Giriş kitabını aldım. bugün elime geçti 10 sayfa kadar okudum ve gerçekten kitap hep sormak istediğim soruların cevabını verir nitelikte. güzel bir kitap okuyup uygulamak isteyenlerde memnun kalacaktır kanaatindeyim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1520856)
Eklenti 659440

epeydir ne fotoğraf çekip paylaşabildim ne bahçeyle uğraşabildim. zamanın kısıtlı olmasından dolayı bahçeye bile her hafta gidemez olmuştum. malum okul sezonu açıldı öğrencilere kitaplar hazırlıyoruz. bu nedenle bahçe işleri de sağlıklı ilerleyemedi. ancak bu sürede gidemesem de kendime önceki günlerde başladığım kitabı bitirmek için zaman çıkarmış oldum. permakültür kitabını detaylı detaylı okuyarak notlar aldım. umarım sonraki maceralarımız da uygulamaya koyacağız. bu sürede tarım-doğa ile ilgili pek çok şey öğrendim. okumak kültürdür derlerya bende okuma yönümü geliştirmeye çalışıyorum. diğer kitabım bitince hele de çocuk büyümeye başlayınca işler de o yönde değişmeye başlıyor aslında. bunu düşünerek BEN HEWITT in yazdığı çevirsini ŞULE SEDA AY ın yaptığı okulsuz büyümek kitabıyla bu süreci devam ettirmeye yöneldim. bu kitabı ve diğer kitabı da herkese defalarca okuması için tavsiye ediyorum.

İyi okumalar.

Kitaplar ile ilgili genel bir değerlendirme yapabilir misin sevgili Musa?

Bunların haricinde, öncelikle edinin dediğin ya da öncelikle bunu okumanızda fayda var dediğin kitapları da paylaşırsan sevinirim.

Musa Gündoğan 19-02-2018 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi g.c. (Mesaj 1531761)
Kitaplar ile ilgili genel bir değerlendirme yapabilir misin sevgili Musa?

Bunların haricinde, öncelikle edinin dediğin ya da öncelikle bunu okumanızda fayda var dediğin kitapları da paylaşırsan sevinirim.

g.c.
kitapları okurken şöyle bir sıra izledim. önce permakültüre giriş okudum. bunun şöyle bir artısı oldu. bahçecilik anlamında bilgim genel olarak yöremizin bilgisi ve internette merak ettiğim şeyleri öğrendiğim kadardı. ancak kitap okumanın güzel taraflarından birisi de merak edilen şeylere bölük börçük değil toplu olarak ulaşabiliyorsunuz. o nedenle bu kitap gerçek anlamda daha verimli bahçe nasıl yapılır konusunda sindirelerek okunması gereken bir kitap. bu kitabı aldığınızda sineksekiz yayınlarının diğer kitaplarını da merak edersiniz diye düşünüyorum. sineksekiz yayınlarının sahibi İrem Çağıl'ı da instagramda takip etmelisiniz. farklı bir hayatı var.

daha sonra okulsuz büyümek kitabını okudum. okuduğum her kitabı hayatım bir noktasına koymayı hep sevdiğimden öyle olunca çocukluğumda yaptığımız çamurdan arabaları bu kitapta iyice anımsadım diyebilirim. yanlış anlaşılmasın okulsuz bir öğretimin doğru olduğunu savunmuyorum. birazda şöyle bakmak gerek: bir arkadaşımın dediği gibi "okumak cehaleti alır, itaati öğretir". o nedenle bu kitabı okurken yazarın kendi hayatında edindiği tecrübeleri, çocuklarımıza aktararak onları daha kendine güvenen bireyler yapabiliriz.

3. okuduğum kitap: Ekin Sapı Devrimi(yazar masanobu fukuoka) bu da 3. aşama yani son okuduğum kitap oldu. burada da daha kolay nasıl tarım yapılır? doğa ile uyumlu tarım nasıl olmalı? İşinize yarayacak püf noktalarınet bir şekilde deneyerek göstermiş. bu konuları çok güzel görebiliyorsunuz.

bu 3 kitabı kesinlikle alınıp okunması yönünde tavsiye ederim.

Resulgur 19-02-2018 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1531751)
Kış ayları boyunca bahçede biraz babamın biraz da benim gevşekliğimden bir tane kışlık sera yapamadık. neyse bu sene nasip dedik kışın bahçeye gitmedik. fakat bu sürede boş durmadım tarımsal yöntemler üzerine kitaplar okudum. o sırada da tohum paylaşım etkinliği beni geçen seneden bu yana hep bi heyecanlandırdı (anlatılmaz yaşanır türden). tohum paylaşım etkinliği tamamlandığında elime aldığım tohumlar gerçekten insanın her türlü hevesini yeniden canlandıran türden.

aşağıdaki resimde;
Sayın Zekoş'tan gelen Taşköprü sarımsağı; bu koca taneli sarımsaklar umarım bozulmadan büyür. bahçeye götürüp dikme şansım şu aralar olmadığından en azından biraz küflenmeden çimlensin diye saksıya koydum.
Bir diğeri Sayın İntibah'tan gelen turuncu zambak; resimlerini gördüğümde çok beğendim. gelen kökte doğrumu yaptım yanlış mı bilemediğimden 5 yumru kök bir sapta birleşmişti. saplardan 3 ünü kırdım diğer ikisini yeşilli olanda tuttum. umarım doğrudur da hepsinde yeşerme başlar.
Diğeri de Pikan Cevizi; Bir arkadaşım Manisa'dan getirmişti iki tane diktim bakalım.

biraz canlandıktan sonra hepsini bu sene bahçeye taşıyacağım.

Eklenti 666498

Sn. Musa Gündoğan start vermişsiniz maşallah, bu yıl sizin için parlak bir dönem olacak diye tahmin ediyorum. Bol ürünlü bir yıl geçirmeniz dileğiyle başarılar dilerim. ;)

Musa Gündoğan 19-02-2018 14:14

@Resulgur
dediğiniz gibi bir heyecan başladık umarım bu sene daha güzel olur. yaklaşık 15-20 yıldır ekip dikmekten uzak kalan annem bile bu sene ayrı bir heyecanlı. bana da bu heyecanı aşılayan sizlersiniz. siz ve dongyul başta olmak üzere sitedeki pek çok kişi yaptıklarıyla beni heyecanlandırıyor mu diyim yoksa çok fena gaza mı geliyorum bilemiyorum.

umutyolcusu 19-02-2018 21:52

Einize emeklilerinize sağlık.Bu yıl sebze adaları yapmayı düşünüyor musunuz?

Musa Gündoğan 20-02-2018 06:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi umutyolcusu (Mesaj 1531938)
Einize emeklilerinize sağlık.Bu yıl sebze adaları yapmayı düşünüyor musunuz?

iyi dilekleriniz için çok teşekkür ederim. sebze adalarını yapmayı aslına bakarsanız bende istiyorum fakat arazimiz buna uygun değil hafif eğimli o nedenle ihtiyacımız olan suyu karık açarak toplamak işimize geliyor. bu şekilde yapmak bizim için daha avantajlı. ancak sebze adası mantığını karıkları biraz daha fazla yükselterek zaten uyguladığımızı da düşünüyorum. @dongyul bununla alakalı olarak hiç çerçeve kullanmadan yükselterek sebze adaları yapmıştı.

bizim buralarda yağmuz mayıs aynın sonuna kadar hatta haziran da dahi yağabilir. o nedenle yağacak az biraz yağmur bile bitkileri uzun süre sulamadan durdurabilmemize yardımcı oluyor.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 18:58.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025