agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   nuaymu ∕ Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/39452.htm)

nuaymu 31-05-2016 11:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi firdevs-i (Mesaj 1465602)
Sevgili nuaymu; ben de yapım aşamasında olan bahçemi daha bir şeye benzemiyor diye sayfa açmayı geciktirenlerdenim. Bana cesaret verdiniz. En kısa zamanda sayfamı açıyorum:))

firdevs-i, merhaba efendim,

Sayfayı açmakta başta tereddüt etmiştim ama sonra ilk aşamaların da önemli olduğunu düşündüm. Benim bahçem oldukça yavaş ilerleyecek gibi, yapısal bakımdan, zira haftada bir tam gün gidebiliyoruz. Bu yıl dayanamayıp, işi asıp akşama doğru kaçmadan duramadım, o ayrı.:)

Yapısal işler devam ederken bir yandan da kalıcı bitkileri belirleyip bir an önce yerleştirmek gerekiyormuş, bu yıl onu öğrendim. Sayfa bir nevi bahçe günlüğü oluyor. Yaparken de yeni fikirler ediniyorsunuz, ağaçlar.net üyeleri sağ olsun, insanı hem teşvik ediyor hem de "aaaa, buldum! burayı şöyle çözebilirim" dedirtecek sözler yazıyorlar. Farkında olsunlar olmasınlar, yeni çözümlere-fikirlere sebep oluyorlar:)

Bir an önce sayfanızı açın derim, şimdiden hayırlı olsun, kolay gelsin:)

nuaymu 31-05-2016 21:04

5 Eklenti(ler)
Bugünkü bahçe kaçamağından:)

Eklenti 615509

Eklenti 615510

Eklenti 615511

Eklenti 615512

Eklenti 615513

abk 01-06-2016 02:25

Kucuk çardak harika olmus. Gecici falan diye başlayıp kalici ve cok guzel bir cozum bulmussunuz. :) Sarmaşıklar büyüyünce orasi cok guzel olacaktır. Clematisler de cok guzel. Sakayik ise harika. Ben bu yılda umudu kestim sakayiktan belki seneye acar.

nuaymu 01-06-2016 11:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 1465788)
Kucuk çardak harika olmus. Gecici falan diye başlayıp kalici ve cok guzel bir cozum bulmussunuz. :) Sarmaşıklar büyüyünce orasi cok guzel olacaktır. Clematisler de cok guzel. Sakayik ise harika. Ben bu yılda umudu kestim sakayiktan belki seneye acar.

Sayın abk,

Şakayık geçen yıldan daha fazla gelişmiş olarak çıktı ise yerini sevmiş ve yavaş yavaş koltuğa kurulur gibi oraya kuruluyor demektir, çiçeklerini de mutlaka görürsünüz:)

Bizim şakayık önce tek kök çıkarttı, sadece yapraklar; sonra iki kökten çıkarttı, yine sadece yapraklar vardı; sonra yine iki kökten ama bu kez tek bir çiçek açmıştı; bu yıl ise üç kökten verdi ve 5-6 tomurcuğu var.

abk 01-06-2016 16:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1465837)
Sayın abk,

Şakayık geçen yıldan daha fazla gelişmiş olarak çıktı ise yerini sevmiş ve yavaş yavaş koltuğa kurulur gibi oraya kuruluyor demektir, çiçeklerini de mutlaka görürsünüz:)

Bizim şakayık önce tek kök çıkarttı, sadece yapraklar; sonra iki kökten çıkarttı, yine sadece yapraklar vardı; sonra yine iki kökten ama bu kez tek bir çiçek açmıştı; bu yıl ise üç kökten verdi ve 5-6 tomurcuğu var.

Bu durumda benim bir ya da iki sezon daha sabretmem gerek. ;)

nuaymu 02-06-2016 17:26

1 Eklenti(ler)
İlk açtığında Clematis 'Margaret Hunt' olduğunu düşünmüştüm ama şimdi 'Piilu' olmasından şüpheleniyorum. Olsun, güzel işte ;)

Eklenti 615798

abk 02-06-2016 17:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1466177)
İlk açtığında Clematis 'Margaret Hunt' olduğunu düşünmüştüm ama şimdi 'Piilu' olmasından şüpheleniyorum. Olsun, güzel işte ;)

Eklenti 615798

Bana ikisi de değilmiş gibi geldi. Gerçi pek anlamam clematis türlerinden. Dediğiniz gibi, ne farkeder ki, güzel işte. ;)

nuaymu 02-06-2016 18:41

1 Eklenti(ler)
Bahçe peyzajında hem çevreden topladığım hem de hafriyat esnasında çıkan taşları kullanmayı planlıyordum. Gerçi 'taşlarım' şimdiye dek hayli mesele olmuştu. Hangi köşeye taşısam fazlalık muamelesi görüyordu. Birkaç kez 'ne iyi olmuş' da dendi, bazı yerlerin beton dökümü sırasında gizlice dolgu malzemesi yapılarak :mad: Sanki anlamayacak mıydım? Taşlarım eksilmişti, göz göre göre. :mad:

Elektrik direğini dikmeye gelen elektrikçiler bile direği sabitlemek için açtıkları çukurun içine hazır toplanmış taşlarımdan atmasınlar mı? Gel de anlat, bir kere o taşlar kolay toplanmıyor. Taş dediğin ağırdır bir kere, hele bir hanım için. Bir taş yığınını oluşturmak için git-gel-git-gel kaç kilometre yol yürünüyor?

Neyse. Baktım anlatmakla olmuyor, ben de internetten, bahçe peyzajında taşlarla yapılmış düzenlemelerin fotoğraflarını topladım ve eşime gösterdim. Sonuç? Bahçeye giderken yolda görüp beğendiğim taş yığını toplandı ve getirildi. 5 ton :p

Eklenti 615799

Hiç biri kaldırabileceğim büyüklükte değil, heba edilen taşlarıma karşılık yenileri, üstelik de sadece 'bu şuraya, şu da şuraya' diyeceğim, eşim taşıyacak:)

Sevgi Durul 02-06-2016 18:59

Sayın nuaymu, emin adımlarla ilerliyorsunuz, gelişmeleri gördükçe bazen siz bile inanamayacaksınız. Bitkiler kendilerine verilen ilgiyi kat be kat değerlendiriyorlar.:)

Clematisiniz bana da piilu gibi gelmedi. Sizinkinin taç yaprakları biraz daha ince, piilunun daha tombul oluyor. Yine de yanıldıysam bu konuda uzman arkadaşlar düzeltebilir.:rolleyes: Bendeki, bu mesajın dördüncü fotoğrafı ve bu da galeriden. Bir de yakın çekim.

nuaymu 02-06-2016 19:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1466190)
Sevgili nuaymu, emin adımlarla ilerliyorsunuz, gelişmeleri gördükçe bazen siz bile inanamayacaksınız. Bitkiler kendilerine verilen ilgiyi kat be kat değerlendiriyorlar.:)

Taşlarla çok güzel şeyler meydana getirebilirsiniz. İnanın benim bile gözüm kaldı, alanlar haklı.

Gözümüz taşta toprakta, çiçek böcekte. Deli miyiz ne? Çok güzel bir hastalık bu, tedavisi de güzel.;)

Clematisiniz bana da piilu gibi gelmedi. Sizinkinin taç yaprakları biraz daha ince, piilunun daha tombul oluyor. Yine de yanıldıysam bu konuda uzman arkadaşlar düzeltebilir.:rolleyes: Bendeki, bu mesajın dördüncü fotoğrafı ve bu da galeriden. Bir de yakın çekim.

Haklısınız Sayın SDurul,

'Piilu' değil kesinlikle, tombul değil yapraklar. :)

gilan 03-06-2016 00:27

Clematisi Hagley Hybrid'e benzettim. Ankara'daki bahçemde vardı, oradan tanıdık geldi. Bauhaus'tan almıştım.
İnternetten fotoğrafı: http://www.bbc.co.uk/staticarchive/4...962042b4f2.jpg

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1466188)
Baktım anlatmakla olmuyor, ben de internetten, bahçe peyzajında taşlarla yapılmış düzenlemelerin fotoğraflarını topladım ve eşime gösterdim. Sonuç? Bahçeye giderken yolda görüp beğendiğim taş yığını toplandı ve getirildi. 5 ton :p

Günlük hayatta yaşadığımız sorunların ne büyük bir kısmı iletişim eksikliğinden kaynaklanıyor aslında... :o Karşımızdaki de bizim aklımızdakini aynen biliyor sanıyoruz. Çok iyi yapmışsınız, çok da güzel sonuçlanmış. :) Eşinizin de kollarına sağlık. :)

Küçük çardağa da sazlardan yaptığınız yelpazeye de bayıldım. Forumda böyle tasarıma önem veren bahçeler görmek çok hoşuma gidiyor. Bir sürü küçük fikir buluyoruz. :)

Anlatımlarınız da çok çok keyifli. Her köşeyi baştan plandan bir bakıp, aklımda canlandırıp öyle okuyorum. :) Emin olun bizim için de bahçenin bitmiş halini bir anda görmekten çok daha zevkli oluyor.

TCM 03-06-2016 09:02

Alıntı:

... Gel de anlat, bir kere o taşlar kolay toplanmıyor. Taş dediğin ağırdır bir kere, hele bir hanım için. Bir taş yığınını oluşturmak için git-gel-git-gel kaç kilometre yol yürünüyor?...

Bu durum bende de var. Hanım bile alıştı artık, önceleri 'ne yapıyorsun gören olsa rezil olacaz' diyordu. Şimdi gaz bile veriyor. :p

http://www.agaclar.net/forum/1464850-post756.htm

Resimdeki kayrak taşlar ile altta ilk resimdeki otlardan fazla gözükmese de beyaz taşlar tamamen toplama ürünü... Akıllı işi değil ya bizimkisi :D

http://www.agaclar.net/forum/1458868-post718.htm

nuaymu 03-06-2016 09:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1466262)
Clematisi Hagley Hybrid'e benzettim. Ankara'daki bahçemde vardı, oradan tanıdık geldi. Bauhaus'tan almıştım.
İnternetten fotoğrafı: http://www.bbc.co.uk/staticarchive/4...962042b4f2.jpg

Forumda böyle tasarıma önem veren bahçeler görmek çok hoşuma gidiyor. Bir sürü küçük fikir buluyoruz. :)

Anlatımlarınız da çok çok keyifli. Her köşeyi baştan plandan bir bakıp, aklımda canlandırıp öyle okuyorum. :) Emin olun bizim için de bahçenin bitmiş halini bir anda görmekten çok daha zevkli oluyor.

Bilgi için teşekkür ederim, Hagley Hybrid diye not alacağım, isim de aşina geldi, tek bir sefer alışveriş yaptığım bir internet sitesi vardı, sanırım birkaç clematis de oradan aldım ve isimleri konusunda sıkıntı yaşadıklarım bunlar.
Benim de en keyif aldığım bahçeler, öğrendiğim ve fikir edindiğim bahçeler oluyor:) Sizin ve arkadaşların yorumlarından da güzel fikirler çıkıyor, buradan herkese teşekkür ederim.

Mesela geçen gün Fuchsia magellanica Riccartonii için 'korumayı sıkı yapın' demiştiniz ve ben o çardağı kışa girerken sera naylonuyla örtmeye karar vermiştim. Lakin o kadarla kalmadı:)
İki merdivenim daha var:)
Bir çardak daha yapmaya karar verdim. Bu çardağı da ardiye bittiğinde, onun kuzeye bakan cephesine koyacağım, ancak orası uygun, güneş gören iki yerinden biri. İkinci çardak niye gerekli?

Bir Arbutus unedo'm var, yıllar önce bir gezi esnasında Ödemiş'in pazarına denk gelmiş ve ilk defa orada taze kocayemişlerden tatmıştım, nefisti. Bahçeye niyet edince de ilk aklıma gelen kalıcılardan biri oydu tabii. Arbutus unedo'yu getirttim ve diktim. Yine ilk diktiklerimdendi. Çok sevimli bir bitki, görüntüsü de çok estetik, yaprakları etli, koyu yeşil, dalları da ayrı güzel. Tabii Eskişehir'in kışı ona ağır geldi. Ama öyle sevgiyle almışım ki, garibim ölmüyor da, tüm gücüyle dayanıyor. Her kış toprak üstü kısmı donuyor, bahara kökten yeniden sürüyor.

Ve Magnolia grandiflora, hayalim. Onu da kokusu yüzünden çok seviyorum, hatırası da var. Eskişehir'de olmaz diye düşünüyordum, olabilir görünüyor.

Şimdi... Planım şu:
Ardiye bitince ikinci küçük çardak yapılacak, aynı şekilde tarh yükseltisi vs. ile tamamlanacak. Magnolia grandiflora, Tilia ve Arbutus unedo bu ikinci küçük çardağa dikilecek, üç metre civarında bir alan burası, tam ölçmedim. Bitkilerin aşırı büyümesine karşı 'meyve ağaçlarına uygulanan bodur tutma yöntemi' uygulanacak. (Bunun için de size teşekkür ederim).

Tilia zaten olur, Magnolia çiçek verebilir ve Arbutus da ölmüyor ama artık kışın seraya çevrileceğinden (ısıtmasız sera) meyve bile bekleyebilirim:)
Zaman alacak bu belli, bahçenin ilk öğrettiklerinden biri sabır değil mi zaten?

(Niçin dona dayanıklı magnolia düşünmüyorum? Düşünüyorum, aldım bile, Magnolia soulangeana ;) )

abk 04-06-2016 01:28

Alıntı:

Neyse. Baktım anlatmakla olmuyor, ben de internetten, bahçe peyzajında taşlarla yapılmış düzenlemelerin fotoğraflarını topladım ve eşime gösterdim. Sonuç? Bahçeye giderken yolda görüp beğendiğim taş yığını toplandı ve getirildi. 5 ton :p

Eklenti 615799

Hiç biri kaldırabileceğim büyüklükte değil, heba edilen taşlarıma karşılık yenileri, üstelik de sadece 'bu şuraya, şu da şuraya' diyeceğim, eşim taşıyacak:)

Bahçenizi ilgiyle takip ettigimi biliyorsunuz. Cok beğendiğim icimin gittiği bir suru sey oldu paylasimlarinizda. Mesela sakayik, mini çardak.... Ama su taslar yok mu, icim eridi sanki. Gercekten ama gercekten kıskandım bu kez. Hem de bes ton.:( Oyle iri tas üç bes tane bulabilsem ben, havalara uçardim.:rolleyes:

nuaymu 04-06-2016 06:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1466286)
Bu durum bende de var. Hanım bile alıştı artık, önceleri 'ne yapıyorsun gören olsa rezil olacaz' diyordu. Şimdi gaz bile veriyor. :p

http://www.agaclar.net/forum/1464850-post756.htm

Resimdeki kayrak taşlar ile altta ilk resimdeki otlardan fazla gözükmese de beyaz taşlar tamamen toplama ürünü... Akıllı işi değil ya bizimkisi :D

http://www.agaclar.net/forum/1458868-post718.htm

Sayın TCM, kayrak taşlarını satın aldığınızı düşünmüştüm ilk başta:) Öyle ya, sizin oraların doğal taşlarından o, çok güzel olmuş, ellerinize kollarınıza sağlık. Eskişehir'de pek çok bahçede kayrak taşlarından döşenmiş yürüyüş yolları ve duvar kaplamaları görüyorum, çok kullanışlı.
İnsan bahçeyle uğraşınca, gözünün önündeki güzellikleri daha bir görmeye başlıyor, onları değerlendirmek istiyor. Siz de kim bilir bahçenizde daha neler yapacaksınız, kolay gelsin efendim:)

nuaymu 04-06-2016 06:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 1466460)
Oyle iri tas üç bes tane bulabilsem ben, havalara uçardim.:rolleyes:

Sayın abk, daha güzellerini bulursunuz inşallah, amin:)

TCM 04-06-2016 08:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1466463)
Sayın TCM, kayrak taşlarını satın aldığınızı düşünmüştüm ilk başta:) Öyle ya, sizin oraların doğal taşlarından o, çok güzel olmuş, ellerinize kollarınıza sağlık. ...

Alt resimdeki taşlar toplama; mümkün olduğunca gittiğim yerlerden alıp bahçeye getiriyorum hatıra niyetine. Kayrak taşları ise bahçe veya ev döşemesinde kullananlar artanları yola dökmüşler. Her geçişimde arabanın bagajı müsaitse ve etrafta kimse yoksa atıyorum arkaya.

nuaymu 04-06-2016 19:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1466468)
Alt resimdeki taşlar toplama; mümkün olduğunca gittiğim yerlerden alıp bahçeye getiriyorum hatıra niyetine. Kayrak taşları ise bahçe veya ev döşemesinde kullananlar artanları yola dökmüşler. Her geçişimde arabanın bagajı müsaitse ve etrafta kimse yoksa atıyorum arkaya.

Sayın TCM, iyi ediyorsunuz efendim.:) Yoldaki görüntü kirliliği ortadan kalkmış oluyor, taşlar da güzelliklerini sergileyecek bir bahçeye kavuşuyorlar böylece.

gilan 04-06-2016 19:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1466290)
Şimdi... Planım şu:
Ardiye bitince ikinci küçük çardak yapılacak, aynı şekilde tarh yükseltisi vs. ile tamamlanacak. Magnolia grandiflora, Tilia ve Arbutus unedo bu ikinci küçük çardağa dikilecek, üç metre civarında bir alan burası, tam ölçmedim. Bitkilerin aşırı büyümesine karşı 'meyve ağaçlarına uygulanan bodur tutma yöntemi' uygulanacak. (Bunun için de size teşekkür ederim).

Bunu tam anlamadım. Magnolia grandiflora koccaman bir ağaç. Bodur tutulsa bile küçük çardakta nasıl olacak?

Tilia ne diye baktım, o da sanki ıhlamur gibi görünüyor. Öyleyse o da bir ağaç. Hem de çardağa ihtiyaç duymayacak kadar dona dayanıklı. :confused:

akçabardak 04-06-2016 21:21

Ben bu bahçe sayfasını gözden kaçırmışım, geç te olsa sayfanız hayırlı, bereketi bol, her şey gönlünüzce olmasını diliyorum.

nuaymu 04-06-2016 21:35

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1466555)
Bunu tam anlamadım. Magnolia grandiflora koccaman bir ağaç. Bodur tutulsa bile küçük çardakta nasıl olacak?

Tilia ne diye baktım, o da sanki ıhlamur gibi görünüyor. Öyleyse o da bir ağaç. Hem de çardağa ihtiyaç duymayacak kadar dona dayanıklı. :confused:

Magnolia'yı espalier dedikleri şekilde ve bodur tutabilir miyiz, bunu deneyeceğim. Tilia(ıhlamur)'yı da magnolia yanına tavsiye edilen bir ağaç olduğu için düşünmüştüm ama haklısınız, dediğiniz gibi o dona dayanıklı ve üstelik rüzgara da dayanıklıymış. İkinci küçük çardak kuzey rüzgarına açık kalacağı için orada bir leylak geçiş koridoru oluşturmayı düşünmüştüm, şimdi bu koridor için ıhlamur düşünmeye başladım. Küçük çardağa dona dayanıklı bir ağaç dikmek hem ağaca hem çardağa haksızlık olur. Magnolia'yı 'little gem'inden dikmek bodur tutmayı kolaylaştırabilir.(?) Sizin yaptığınız çeviriye göre meyve ağaçları istenen boyda tutulabiliyor, magnolia buna dayanabilir mi, en azından denemiş olurum. Murat Pilevneli'ye göre budamaya dayanıklı imiş.

Fotoğrafta pek belli olmuyor, ilk küçük çardağın devamında beton bir alan var, (oraya ardiye yapılacak ve ikinci küçük çardak da bu fotoğrafta görünmeyen sağ tarafa yerleştirilecek) bu alanın üstüne taşmış toprak kısmın, rahat geçilebilecek şekilde tesviye edilmesi gerekiyor. Tesviye edildiğinde, karşıda yukarıda kalacak toprak önüne taşlardan bir set oluşturulacak, bu setin üst tarafına ıhlamur ve birkaç rüzgar ağacı daha dikilirse, hem rüzgar manolya önünden kesilmiş olur hem de ıhlamurun dökülen yapraklarını manolya dibinde toplamak kolaylaşır. Ihlamur yaprakları manolyaya faydalı imiş okuduğuma göre.

Sevgili gilan, fakirin ekmeği umut, olmasını ümit ediyorum:)

Eklenti 616225

nuaymu 04-06-2016 21:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1466594)
Ben bu bahçe sayfasını gözden kaçırmışım, geç te olsa sayfanız hayırlı, bereketi bol, her şey gönlünüzce olmasını diliyorum.

Sayın akçabardak, güzel dilekleriniz için teşekkür ederim:)

abk 05-06-2016 04:17

Magnolia grandiflorayi kucuk tutmaya calismak, o heybetli guzel agaca yazik etmek bence. Sanırım Eskişehir'in soğuğuna dayanamayacagini düşündüğünüz icin boyle planladınız. Ama olmaz bence, zaten duvar dibinde falan olacak bir agacta degil. Kocaman bir bahçenin tam ortasında olmali Magnolia grandifolia. Büyümesi sabır istiyor ama bir kez büyüyünce yazin sicagindan kacip altında oturup sohbetler edilmeli, kahveler içilmeli, kahkahalar atılmalı. Magnolia grandiflora torunlara miras bırakılmalı. :) Cok hayal kurdum galiba. Eger benim yerim olsaydi hayalim buydu. Hatta bir ara bahçenin tam ortasına ekip baska hic bitki olmamasını bile dusunmustum.
Harcamayın manolyayi, ona heybetli olmak yakışıyor.

nuaymu 05-06-2016 08:13

Sevgili gilan, sevgili abk; çok teşekkür ederim, insanın ufkunu açıyorsunuz.

Magnolia grandiflora'nın Eskişehir soğuğuna dayanamayacağı düşüncesiyle böyle planlamıştım, evet. Az önce Dave's garden'a baktım, 'grandiflora' için 6a-10b diyor. Soğuğa dayanıyor da çiçeklerine mi bir şey oluyor acaba? Bunu iyice araştırmak lazım. Zaten henüz 'grandiflora' için vakit var, 'dona dayanıklı' dendiği için Magnolia soulangeana almıştım, bugün onu dikeceğim, onu da kontrol ettim 4a-9b imiş. C kısmında, güneybatı yönünde, neredeyse tam gün güneş görebileceği bir konumu olacak, bahçeye gelirken yoldan ve girişten görülüp selam verilecek, verandadan da görülebilecek:)

İnşallah yerini sever, minicik bir şey, henüz 30 cm.

nuaymu 05-06-2016 23:11

1 Eklenti(ler)
Kargoyla gelen Magnolia soulangeana 30 cm. değilmiş, 40-45cm civarında, yine de bebek. Etiketinde 4m. boylandığı yazıyor, yine eşimin soğanlarından bir kısmının kalkması gerekti:)

Bu fotoğrafı çektikten sonra dört yanındaki tahtaları direk niyetine kullanarak yeşil sera örtüsü örttüm ve örtüyü bağladım. Belki güneş açısından gerekli değil ama daha o kadar küçük ki rüzgar meselesi yüzünden korumak ihtiyacı hissettim. Zaten kargoda hırpalanmış. :mad:

Eklenti 616474

nuaymu 05-06-2016 23:16

1 Eklenti(ler)
Adı Hydrangea serrata 'Bluebird' olan ve inadım inat deyip minicik boyuyla pembe açmaya kalkan ortanca :p (Avatarım onun yetişkin hali, o halini görebilir miyim bilmiyorum, toprağın pH değeri şimdilik müsait değil).

Eklenti 616477

nuaymu 06-06-2016 23:57

1 Eklenti(ler)
Ramazan ayından önce dikmeyi planladığımız clematislerle uğraşmıştık pazar günü. Yoğun bir gündü, kendimi A köşesiyle uğraşırken buldum:) Oradaki Ajuga reptans'ları taşıdım, yarı gölge ve nemli kalacakları bir yerdeyseler coşuyorlar, kökleri çok güçlü ve yayılıcılar. A köşesindeki Clematis 'The President' köklerine doğru mu gidiyorlar demiştim. A köşesiyle o gün uğraşmayacaktım halbuki. Hedefim üç clematis ve bir manolya dikmekti, çok şükür onları da yapabildim:)

Clematislerin ikisini, C. Ville de Lyon ve C. Ernest Markham'ı, bahçe girişinin küçük kapı tarafına, iki kök hanımeliyle birlikte diktim. Bahçe telleri yapılırken, kapıyı sağlamlaştırmak için çaprazlamasına konmuş beton bir direk var, bu direği tümüyle kapatmak istiyorum. Birkaç ligustrumu sağa çekmek gerekti, bir de lavanta ekledim, fotoğrafta çıkmamış.

Eklenti 616638

nuaymu 07-06-2016 00:02

1 Eklenti(ler)
Ve açan Lilium:) Lilium 'Mapira'.

Eklenti 616641

münevver48 07-06-2016 04:49

sevgili nuaymu, böyle güzel bahçeyi nasıl fark edememişim. clematislerine bayıldım. çok hoş görünüyorlar.ayrıca sayfanız hayırlı bol çiçekli olsun.

nuaymu 07-06-2016 20:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi münevver48 (Mesaj 1467050)
sevgili nuaymu, böyle güzel bahçeyi nasıl fark edememişim. clematislerine bayıldım. çok hoş görünüyorlar.ayrıca sayfanız hayırlı bol çiçekli olsun.

Sevgili münevver48, teşekkür ederim, beni çok sevindirdiniz:)

gilan 07-06-2016 22:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1467025)
Clematislerin ikisini, C. Ville de Lyon ve C. Ernest Markham'ı, bahçe girişinin küçük kapı tarafına, iki kök hanımeliyle birlikte diktim.

Hanımeli ile clematis çok yakınlar. Hanımeli çok azgın olur, devamlı kendi üstüne kat çıkarak büyür. Clematisi boğmasından korktum.

gilan 07-06-2016 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1466596)
Fotoğrafta pek belli olmuyor, ilk küçük çardağın devamında beton bir alan var, (oraya ardiye yapılacak ve ikinci küçük çardak da bu fotoğrafta görünmeyen sağ tarafa yerleştirilecek) bu alanın üstüne taşmış toprak kısmın, rahat geçilebilecek şekilde tesviye edilmesi gerekiyor. Tesviye edildiğinde, karşıda yukarıda kalacak toprak önüne taşlardan bir set oluşturulacak...

Bahçenizi sıfırdan şekillendirmeye başladığınız için, yeriniz geniş olduğu için ve de evinizi de kendiniz yaptığınız için çok şanslısınız. Bunlar benim de bir sonraki bahçem için hayallerim. :rolleyes:

Mesajınızı okurken aklımda yine bir sürü peyzaj düzenlemesi canlandı. :)

Örneğin ardiye:
https://www.pinterest.com/pin/147704062756413332/
https://www.pinterest.com/pin/133630313920434708/
https://www.pinterest.com/pin/345580971379173705/

Tesviye sonrası yüksek kısıma ulaşmak için merdivenler:
Ben bu her basamağı tek bir geniş taştan oluşan merdivenlere bayılıyorum. Ama böyle taşlar bulmak biraz zor tabii.
https://www.pinterest.com/pin/563794447083100937/
https://www.pinterest.com/pin/164381455125807195/

Hatta aralarına bitkiler bile dikilebilir. :rolleyes:
https://www.pinterest.com/pin/496099715182238505/
https://www.pinterest.com/pin/234679830554567022/
Güler Abla'nın bahçesinde de böyle bir uygulama var.

Bir yerlere bir taş mozaik:
https://www.pinterest.com/pin/196399233728887259/

Kaptırdım yine. :p

YeniGine 07-06-2016 23:24

Sevgili nuaymu bahçe sayfanız hayrlı olsun. Belli ki çok güzel bir bahçe olacak, emeklerinize sağlık; rastgelsin inşallah!..

nuaymu 07-06-2016 23:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1467173)
Hanımeli ile clematis çok yakınlar. Hanımeli çok azgın olur, devamlı kendi üstüne kat çıkarak büyür. Clematisi boğmasından korktum.

Hanımelleri A köşesinde yoğurt kapları içinde toprağa gömülmüş olarak duruyordu, almak için epeyce uğraşmam gerekti, köklerini iyice derine salmışlar, oldukça kuvvetli bitkiler. 5 kök hanımelinden ikisini küçük giriş kapısının oraya clematislerle birlikte, üçünü de girişin büyük kapılı tarafına diktim (H kısmı tarafına), maksadım bahçe kapısının üstünü tümüyle onlarla kapatmak. Büyük kapının oradakileri demir kapıya da sardıracağım, kuzenim böyle bir şey yaptı, olabiliyor. Kapıya açılma mesafesini de gözeterek sardırınca sarmaşıklarla birlikte açılan kocaman bir kapı ortaya çıkıyor.

Clematislerle birlikte olanlar onları boğarsa hiç hoş olmaz:( O halde oraya destek için koyduğum sazları çoğaltıp, oluk şeklinde kafes örüp küçük kapının üstüne dek yükselteyim ve hanımellerinin sadece bu saz oluklarda kalmasını sağlayayım, budamayla kontrol edilebilir inşallah. Clematisler de yanlamasına beton direğin olduğu tellere gitsin, orayı tümüyle kapatabilirler. İkisi de 3.grup clematislerden, bakımları aynı olacak ve doğru budayabilirsem yoğun bir şekilde o kısımdaki telleri doldurabilirler. Bu gidişle sazlardan epeyce şey yapacağım gibi görünüyor, neyse ki dünya kadar saz var :D

nuaymu 07-06-2016 23:39

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1467174)
Bahçenizi sıfırdan şekillendirmeye başladığınız için, yeriniz geniş olduğu için ve de evinizi de kendiniz yaptığınız için çok şanslısınız. Bunlar benim de bir sonraki bahçem için hayallerim. :rolleyes:

Mesajınızı okurken aklımda yine bir sürü peyzaj düzenlemesi canlandı. :)

Örneğin ardiye:
https://www.pinterest.com/pin/147704062756413332/
https://www.pinterest.com/pin/133630313920434708/
https://www.pinterest.com/pin/345580971379173705/

Tesviye sonrası yüksek kısıma ulaşmak için merdivenler:
Ben bu her basamağı tek bir geniş taştan oluşan merdivenlere bayılıyorum. Ama böyle taşlar bulmak biraz zor tabii.
https://www.pinterest.com/pin/563794447083100937/
https://www.pinterest.com/pin/164381455125807195/

Hatta aralarına bitkiler bile dikilebilir. :rolleyes:
https://www.pinterest.com/pin/496099715182238505/
https://www.pinterest.com/pin/234679830554567022/
Güler Abla'nın bahçesinde de böyle bir uygulama var.

Bir yerlere bir taş mozaik:
https://www.pinterest.com/pin/196399233728887259/

Kaptırdım yine. :p

İyi ki kaptırdınız, öldüm bittim:))) Keşke o kadar kocaman taşları bulabilsek, taş merdivenleri bahçelere çok yakıştırıyorum. Sekiyi taşlarla oluşturduktan sonra, o kadar büyük taşlar... belli mi olur, ya bulunursa... ama bulunamazsa da, yapabilirsem şu şekilde merdiven döşemeye çalışacağım (acemiliğimi pek göze görünmeyecek bir yerde, fırının sol tarafında leylak olan minicik bir köşe var, orada çıkartmayı düşünüyorum :rolleyes: ) :

Eklenti 616828

Eklenti 616829

Eklenti 616830

nuaymu 07-06-2016 23:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1467181)
Sevgili nuaymu bahçe sayfanız hayrlı olsun. Belli ki çok güzel bir bahçe olacak, emeklerinize sağlık; rastgelsin inşallah!..

Sevgili YeniGine, çok teşekkür ederim, inşallah öyle olur. Sizin bahçe aşkınız ve yetiştirdiğiniz güzellikler de bizi teşvik ediyor, sürekli öğreniyoruz:)

Sabihas 08-06-2016 09:20

Sn Nuaymu, yaban asması başlığındaki mesajınızda Eskişehir'li olduğunuzu gördüm, hemen sonrasında bahçenizi dolaştım. Herşey gönlünüzce bol çiçekli olsun. Ne yazık ki iklim arzu edilen bitkileri yetiştirmeye uygun değil. Botanik parka manolya dikmişler ama fidan bozuluyor, sanıyorum yaşamayacak. Kolay gelsin..

TCM 08-06-2016 09:23

Tam benlik , ne uğraşırım böyle yollarla ben.

nuaymu 08-06-2016 12:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Sabihas (Mesaj 1467233)
Sn Nuaymu, yaban asması başlığındaki mesajınızda Eskişehir'li olduğunuzu gördüm, hemen sonrasında bahçenizi dolaştım. Herşey gönlünüzce bol çiçekli olsun. Ne yazık ki iklim arzu edilen bitkileri yetiştirmeye uygun değil. Botanik parka manolya dikmişler ama fidan bozuluyor, sanıyorum yaşamayacak. Kolay gelsin..

Sayın Sabihas, teşekkür ederim.
İklim bizi zorluyor:) Her zorlayış bir nevi meydan okuma, tatlı meydan:) Böyle bir meydan okumayla karşılaşmasaydım bu denli düşünüp araştırıp, bu kadara kadar çözüm arayışlarına girer miydim? Yan gelip yatardım herhalde:)))
Her bitkinin peşine düşmek de akıl karı değil, kesin oluru var asla olmazı var ama bazı bitkilerin özel yeri oluyor, peşine düşmeden duramıyor insan. Manolya'nın dona dayanıklı olanını diktim, kışın yaprak dökeninden, ne olacak merakla bekliyorum ben de. Sizin bahsettiğiniz Magnolia grandiflora sanırım? M.grandiflora'yı iyice araştırmak niyetindeydim, haber için teşekkür ederim.

nuaymu 08-06-2016 13:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1467235)
Tam benlik , ne uğraşırım böyle yollarla ben.

Hiç şaşırmadım:D

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:35.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025