![]() |
Alıntı:
Sayfayı açmakta başta tereddüt etmiştim ama sonra ilk aşamaların da önemli olduğunu düşündüm. Benim bahçem oldukça yavaş ilerleyecek gibi, yapısal bakımdan, zira haftada bir tam gün gidebiliyoruz. Bu yıl dayanamayıp, işi asıp akşama doğru kaçmadan duramadım, o ayrı.:) Yapısal işler devam ederken bir yandan da kalıcı bitkileri belirleyip bir an önce yerleştirmek gerekiyormuş, bu yıl onu öğrendim. Sayfa bir nevi bahçe günlüğü oluyor. Yaparken de yeni fikirler ediniyorsunuz, ağaçlar.net üyeleri sağ olsun, insanı hem teşvik ediyor hem de "aaaa, buldum! burayı şöyle çözebilirim" dedirtecek sözler yazıyorlar. Farkında olsunlar olmasınlar, yeni çözümlere-fikirlere sebep oluyorlar:) Bir an önce sayfanızı açın derim, şimdiden hayırlı olsun, kolay gelsin:) |
5 Eklenti(ler)
Bugünkü bahçe kaçamağından:)
Eklenti 615509 Eklenti 615510 Eklenti 615511 Eklenti 615512 Eklenti 615513 |
Kucuk çardak harika olmus. Gecici falan diye başlayıp kalici ve cok guzel bir cozum bulmussunuz. :) Sarmaşıklar büyüyünce orasi cok guzel olacaktır. Clematisler de cok guzel. Sakayik ise harika. Ben bu yılda umudu kestim sakayiktan belki seneye acar.
|
Alıntı:
Şakayık geçen yıldan daha fazla gelişmiş olarak çıktı ise yerini sevmiş ve yavaş yavaş koltuğa kurulur gibi oraya kuruluyor demektir, çiçeklerini de mutlaka görürsünüz:) Bizim şakayık önce tek kök çıkarttı, sadece yapraklar; sonra iki kökten çıkarttı, yine sadece yapraklar vardı; sonra yine iki kökten ama bu kez tek bir çiçek açmıştı; bu yıl ise üç kökten verdi ve 5-6 tomurcuğu var. |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
İlk açtığında Clematis 'Margaret Hunt' olduğunu düşünmüştüm ama şimdi 'Piilu' olmasından şüpheleniyorum. Olsun, güzel işte ;)
Eklenti 615798 |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Bahçe peyzajında hem çevreden topladığım hem de hafriyat esnasında çıkan taşları kullanmayı planlıyordum. Gerçi 'taşlarım' şimdiye dek hayli mesele olmuştu. Hangi köşeye taşısam fazlalık muamelesi görüyordu. Birkaç kez 'ne iyi olmuş' da dendi, bazı yerlerin beton dökümü sırasında gizlice dolgu malzemesi yapılarak :mad: Sanki anlamayacak mıydım? Taşlarım eksilmişti, göz göre göre. :mad:
Elektrik direğini dikmeye gelen elektrikçiler bile direği sabitlemek için açtıkları çukurun içine hazır toplanmış taşlarımdan atmasınlar mı? Gel de anlat, bir kere o taşlar kolay toplanmıyor. Taş dediğin ağırdır bir kere, hele bir hanım için. Bir taş yığınını oluşturmak için git-gel-git-gel kaç kilometre yol yürünüyor? Neyse. Baktım anlatmakla olmuyor, ben de internetten, bahçe peyzajında taşlarla yapılmış düzenlemelerin fotoğraflarını topladım ve eşime gösterdim. Sonuç? Bahçeye giderken yolda görüp beğendiğim taş yığını toplandı ve getirildi. 5 ton :p Eklenti 615799 Hiç biri kaldırabileceğim büyüklükte değil, heba edilen taşlarıma karşılık yenileri, üstelik de sadece 'bu şuraya, şu da şuraya' diyeceğim, eşim taşıyacak:) |
Sayın nuaymu, emin adımlarla ilerliyorsunuz, gelişmeleri gördükçe bazen siz bile inanamayacaksınız. Bitkiler kendilerine verilen ilgiyi kat be kat değerlendiriyorlar.:)
Clematisiniz bana da piilu gibi gelmedi. Sizinkinin taç yaprakları biraz daha ince, piilunun daha tombul oluyor. Yine de yanıldıysam bu konuda uzman arkadaşlar düzeltebilir.:rolleyes: Bendeki, bu mesajın dördüncü fotoğrafı ve bu da galeriden. Bir de yakın çekim. |
Alıntı:
'Piilu' değil kesinlikle, tombul değil yapraklar. :) |
Clematisi Hagley Hybrid'e benzettim. Ankara'daki bahçemde vardı, oradan tanıdık geldi. Bauhaus'tan almıştım.
İnternetten fotoğrafı: http://www.bbc.co.uk/staticarchive/4...962042b4f2.jpg Alıntı:
Küçük çardağa da sazlardan yaptığınız yelpazeye de bayıldım. Forumda böyle tasarıma önem veren bahçeler görmek çok hoşuma gidiyor. Bir sürü küçük fikir buluyoruz. :) Anlatımlarınız da çok çok keyifli. Her köşeyi baştan plandan bir bakıp, aklımda canlandırıp öyle okuyorum. :) Emin olun bizim için de bahçenin bitmiş halini bir anda görmekten çok daha zevkli oluyor. |
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1464850-post756.htm Resimdeki kayrak taşlar ile altta ilk resimdeki otlardan fazla gözükmese de beyaz taşlar tamamen toplama ürünü... Akıllı işi değil ya bizimkisi :D http://www.agaclar.net/forum/1458868-post718.htm |
Alıntı:
Benim de en keyif aldığım bahçeler, öğrendiğim ve fikir edindiğim bahçeler oluyor:) Sizin ve arkadaşların yorumlarından da güzel fikirler çıkıyor, buradan herkese teşekkür ederim. Mesela geçen gün Fuchsia magellanica Riccartonii için 'korumayı sıkı yapın' demiştiniz ve ben o çardağı kışa girerken sera naylonuyla örtmeye karar vermiştim. Lakin o kadarla kalmadı:) İki merdivenim daha var:) Bir çardak daha yapmaya karar verdim. Bu çardağı da ardiye bittiğinde, onun kuzeye bakan cephesine koyacağım, ancak orası uygun, güneş gören iki yerinden biri. İkinci çardak niye gerekli? Bir Arbutus unedo'm var, yıllar önce bir gezi esnasında Ödemiş'in pazarına denk gelmiş ve ilk defa orada taze kocayemişlerden tatmıştım, nefisti. Bahçeye niyet edince de ilk aklıma gelen kalıcılardan biri oydu tabii. Arbutus unedo'yu getirttim ve diktim. Yine ilk diktiklerimdendi. Çok sevimli bir bitki, görüntüsü de çok estetik, yaprakları etli, koyu yeşil, dalları da ayrı güzel. Tabii Eskişehir'in kışı ona ağır geldi. Ama öyle sevgiyle almışım ki, garibim ölmüyor da, tüm gücüyle dayanıyor. Her kış toprak üstü kısmı donuyor, bahara kökten yeniden sürüyor. Ve Magnolia grandiflora, hayalim. Onu da kokusu yüzünden çok seviyorum, hatırası da var. Eskişehir'de olmaz diye düşünüyordum, olabilir görünüyor. Şimdi... Planım şu: Ardiye bitince ikinci küçük çardak yapılacak, aynı şekilde tarh yükseltisi vs. ile tamamlanacak. Magnolia grandiflora, Tilia ve Arbutus unedo bu ikinci küçük çardağa dikilecek, üç metre civarında bir alan burası, tam ölçmedim. Bitkilerin aşırı büyümesine karşı 'meyve ağaçlarına uygulanan bodur tutma yöntemi' uygulanacak. (Bunun için de size teşekkür ederim). Tilia zaten olur, Magnolia çiçek verebilir ve Arbutus da ölmüyor ama artık kışın seraya çevrileceğinden (ısıtmasız sera) meyve bile bekleyebilirim:) Zaman alacak bu belli, bahçenin ilk öğrettiklerinden biri sabır değil mi zaten? (Niçin dona dayanıklı magnolia düşünmüyorum? Düşünüyorum, aldım bile, Magnolia soulangeana ;) ) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Sayın TCM, kayrak taşlarını satın aldığınızı düşünmüştüm ilk başta:) Öyle ya, sizin oraların doğal taşlarından o, çok güzel olmuş, ellerinize kollarınıza sağlık. Eskişehir'de pek çok bahçede kayrak taşlarından döşenmiş yürüyüş yolları ve duvar kaplamaları görüyorum, çok kullanışlı. İnsan bahçeyle uğraşınca, gözünün önündeki güzellikleri daha bir görmeye başlıyor, onları değerlendirmek istiyor. Siz de kim bilir bahçenizde daha neler yapacaksınız, kolay gelsin efendim:) |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Tilia ne diye baktım, o da sanki ıhlamur gibi görünüyor. Öyleyse o da bir ağaç. Hem de çardağa ihtiyaç duymayacak kadar dona dayanıklı. :confused: |
Ben bu bahçe sayfasını gözden kaçırmışım, geç te olsa sayfanız hayırlı, bereketi bol, her şey gönlünüzce olmasını diliyorum.
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Fotoğrafta pek belli olmuyor, ilk küçük çardağın devamında beton bir alan var, (oraya ardiye yapılacak ve ikinci küçük çardak da bu fotoğrafta görünmeyen sağ tarafa yerleştirilecek) bu alanın üstüne taşmış toprak kısmın, rahat geçilebilecek şekilde tesviye edilmesi gerekiyor. Tesviye edildiğinde, karşıda yukarıda kalacak toprak önüne taşlardan bir set oluşturulacak, bu setin üst tarafına ıhlamur ve birkaç rüzgar ağacı daha dikilirse, hem rüzgar manolya önünden kesilmiş olur hem de ıhlamurun dökülen yapraklarını manolya dibinde toplamak kolaylaşır. Ihlamur yaprakları manolyaya faydalı imiş okuduğuma göre. Sevgili gilan, fakirin ekmeği umut, olmasını ümit ediyorum:) Eklenti 616225 |
Alıntı:
|
Magnolia grandiflorayi kucuk tutmaya calismak, o heybetli guzel agaca yazik etmek bence. Sanırım Eskişehir'in soğuğuna dayanamayacagini düşündüğünüz icin boyle planladınız. Ama olmaz bence, zaten duvar dibinde falan olacak bir agacta degil. Kocaman bir bahçenin tam ortasında olmali Magnolia grandifolia. Büyümesi sabır istiyor ama bir kez büyüyünce yazin sicagindan kacip altında oturup sohbetler edilmeli, kahveler içilmeli, kahkahalar atılmalı. Magnolia grandiflora torunlara miras bırakılmalı. :) Cok hayal kurdum galiba. Eger benim yerim olsaydi hayalim buydu. Hatta bir ara bahçenin tam ortasına ekip baska hic bitki olmamasını bile dusunmustum.
Harcamayın manolyayi, ona heybetli olmak yakışıyor. |
Sevgili gilan, sevgili abk; çok teşekkür ederim, insanın ufkunu açıyorsunuz.
Magnolia grandiflora'nın Eskişehir soğuğuna dayanamayacağı düşüncesiyle böyle planlamıştım, evet. Az önce Dave's garden'a baktım, 'grandiflora' için 6a-10b diyor. Soğuğa dayanıyor da çiçeklerine mi bir şey oluyor acaba? Bunu iyice araştırmak lazım. Zaten henüz 'grandiflora' için vakit var, 'dona dayanıklı' dendiği için Magnolia soulangeana almıştım, bugün onu dikeceğim, onu da kontrol ettim 4a-9b imiş. C kısmında, güneybatı yönünde, neredeyse tam gün güneş görebileceği bir konumu olacak, bahçeye gelirken yoldan ve girişten görülüp selam verilecek, verandadan da görülebilecek:) İnşallah yerini sever, minicik bir şey, henüz 30 cm. |
1 Eklenti(ler)
Kargoyla gelen Magnolia soulangeana 30 cm. değilmiş, 40-45cm civarında, yine de bebek. Etiketinde 4m. boylandığı yazıyor, yine eşimin soğanlarından bir kısmının kalkması gerekti:)
Bu fotoğrafı çektikten sonra dört yanındaki tahtaları direk niyetine kullanarak yeşil sera örtüsü örttüm ve örtüyü bağladım. Belki güneş açısından gerekli değil ama daha o kadar küçük ki rüzgar meselesi yüzünden korumak ihtiyacı hissettim. Zaten kargoda hırpalanmış. :mad: Eklenti 616474 |
1 Eklenti(ler)
Adı Hydrangea serrata 'Bluebird' olan ve inadım inat deyip minicik boyuyla pembe açmaya kalkan ortanca :p (Avatarım onun yetişkin hali, o halini görebilir miyim bilmiyorum, toprağın pH değeri şimdilik müsait değil).
Eklenti 616477 |
1 Eklenti(ler)
Ramazan ayından önce dikmeyi planladığımız clematislerle uğraşmıştık pazar günü. Yoğun bir gündü, kendimi A köşesiyle uğraşırken buldum:) Oradaki Ajuga reptans'ları taşıdım, yarı gölge ve nemli kalacakları bir yerdeyseler coşuyorlar, kökleri çok güçlü ve yayılıcılar. A köşesindeki Clematis 'The President' köklerine doğru mu gidiyorlar demiştim. A köşesiyle o gün uğraşmayacaktım halbuki. Hedefim üç clematis ve bir manolya dikmekti, çok şükür onları da yapabildim:)
Clematislerin ikisini, C. Ville de Lyon ve C. Ernest Markham'ı, bahçe girişinin küçük kapı tarafına, iki kök hanımeliyle birlikte diktim. Bahçe telleri yapılırken, kapıyı sağlamlaştırmak için çaprazlamasına konmuş beton bir direk var, bu direği tümüyle kapatmak istiyorum. Birkaç ligustrumu sağa çekmek gerekti, bir de lavanta ekledim, fotoğrafta çıkmamış. Eklenti 616638 |
1 Eklenti(ler)
|
sevgili nuaymu, böyle güzel bahçeyi nasıl fark edememişim. clematislerine bayıldım. çok hoş görünüyorlar.ayrıca sayfanız hayırlı bol çiçekli olsun.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Mesajınızı okurken aklımda yine bir sürü peyzaj düzenlemesi canlandı. :) Örneğin ardiye: https://www.pinterest.com/pin/147704062756413332/ https://www.pinterest.com/pin/133630313920434708/ https://www.pinterest.com/pin/345580971379173705/ Tesviye sonrası yüksek kısıma ulaşmak için merdivenler: Ben bu her basamağı tek bir geniş taştan oluşan merdivenlere bayılıyorum. Ama böyle taşlar bulmak biraz zor tabii. https://www.pinterest.com/pin/563794447083100937/ https://www.pinterest.com/pin/164381455125807195/ Hatta aralarına bitkiler bile dikilebilir. :rolleyes: https://www.pinterest.com/pin/496099715182238505/ https://www.pinterest.com/pin/234679830554567022/ Güler Abla'nın bahçesinde de böyle bir uygulama var. Bir yerlere bir taş mozaik: https://www.pinterest.com/pin/196399233728887259/ Kaptırdım yine. :p |
Sevgili nuaymu bahçe sayfanız hayrlı olsun. Belli ki çok güzel bir bahçe olacak, emeklerinize sağlık; rastgelsin inşallah!..
|
Alıntı:
Clematislerle birlikte olanlar onları boğarsa hiç hoş olmaz:( O halde oraya destek için koyduğum sazları çoğaltıp, oluk şeklinde kafes örüp küçük kapının üstüne dek yükselteyim ve hanımellerinin sadece bu saz oluklarda kalmasını sağlayayım, budamayla kontrol edilebilir inşallah. Clematisler de yanlamasına beton direğin olduğu tellere gitsin, orayı tümüyle kapatabilirler. İkisi de 3.grup clematislerden, bakımları aynı olacak ve doğru budayabilirsem yoğun bir şekilde o kısımdaki telleri doldurabilirler. Bu gidişle sazlardan epeyce şey yapacağım gibi görünüyor, neyse ki dünya kadar saz var :D |
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 616828 Eklenti 616829 Eklenti 616830 |
Alıntı:
|
Sn Nuaymu, yaban asması başlığındaki mesajınızda Eskişehir'li olduğunuzu gördüm, hemen sonrasında bahçenizi dolaştım. Herşey gönlünüzce bol çiçekli olsun. Ne yazık ki iklim arzu edilen bitkileri yetiştirmeye uygun değil. Botanik parka manolya dikmişler ama fidan bozuluyor, sanıyorum yaşamayacak. Kolay gelsin..
|
Tam benlik , ne uğraşırım böyle yollarla ben.
|
Alıntı:
İklim bizi zorluyor:) Her zorlayış bir nevi meydan okuma, tatlı meydan:) Böyle bir meydan okumayla karşılaşmasaydım bu denli düşünüp araştırıp, bu kadara kadar çözüm arayışlarına girer miydim? Yan gelip yatardım herhalde:))) Her bitkinin peşine düşmek de akıl karı değil, kesin oluru var asla olmazı var ama bazı bitkilerin özel yeri oluyor, peşine düşmeden duramıyor insan. Manolya'nın dona dayanıklı olanını diktim, kışın yaprak dökeninden, ne olacak merakla bekliyorum ben de. Sizin bahsettiğiniz Magnolia grandiflora sanırım? M.grandiflora'yı iyice araştırmak niyetindeydim, haber için teşekkür ederim. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 23:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025