agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   gilan / Bahçe (San Jose, Kaliforniya / ABD) (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/38781.htm)

gilan 10-02-2016 07:11

Geçen haftasonu aradığım trabzon hurmasını ve kirazları bulmak için Alden Lane serasına gittik.
Çok kısa gezi notları:
http://www.agaclar.net/forum/geziler...tm#post1438797


Trabzon hurmamı aldım.
Kirazları alamadım maalesef. Bütün fidanlar çok büyük. :mad: Oysa ben çok sert budama yapmak istediğim için bana çapı maksimum 2 cm olan fidan lazım. Haliyle herkes büyük fidan istediği için onlar da sadece büyük getirmişler. Sonbaharda özel sipariş alıp Ocak'ta teslim ediyorlar. Seneye bu yolla alacağım sanırım.

gilan 10-02-2016 07:16

2 Eklenti(ler)
Aradığım bir incir türünü buldum, o çok iyi oldu. ;)

Panache tiger inciri. Kaplan gibi çizgili olduğu için bu ad verilmiş. Göz kapalı yapılan lezzet testlerinde çok yüksek puan alıyormuş.
Bir tane de meyvesi var saksıda. :)


Eklenti 595126

Eklenti 595127


Meyvenin içi internet resimlerine göre kırmızı.
https://www.google.com/search?q=pana...HWHBBAsQsAQIGw

Ön bahçeye dikilecek ama önce yerinin hazırlanması lazım. O bölgenin daha çok işi var. Bir süre saksıda kalacak mecbur...

abk 10-02-2016 19:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1438774)
?......
Gizli bahçenin şöyle de bir faydası olur. Küçük bahçelerde alanı bölüp farklı farklı bölmeler oluşturmak bahçenin daha geniş algılanmasını sağlıyormuş. İnsanda aslında bunun tam tersi bir içgüdü oluyor, ”bahçe madem küçük, mümkün oldukça tek parça tutayım” diye düşünülüyor ama aksine bahçenin tamamı tek seferde görülmezse, parça parça keşfedilirse, daha büyük olduğu hissini veriyormuş.

Banyo dekorasyonuyla ilgili bir yazıda okumustum, kucuk banyolara buyuk yer karolari döşenmesi banyonun buyuk oldugunu algısını oluşturur, diyordu. İnsana çelişkili gibi geliyor ama dogru demek ki.
Kendi bahçemi dusundum simdi, benim tabak gibi bahçeden gizli bahce cikar mı ki? ;)

gilan 10-02-2016 20:18

Bahçeden sonra ortak bir ilgi alanımız daha var demek ki. Dekorasyon! ;)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 1439030)
Kendi bahçemi dusundum simdi, benim tabak gibi bahçeden gizli bahce cikar mı ki? ;)

Çıkar tabii. :)
Eğer kenardaki çiçekliklerde yeterli derinlik yoksa kocaman saksılara boylanan çalılar dikilebilir. Ya da şu fotoğraflardaki gibi saksılardan alınıp sarmaşık sardırılabilir. http://www.agaclar.net/forum/965280-post23.htm
Başka seperatörler de düşünülebilir.
Gizli bahçeye bir de rahat bir sandalye ya da şezlong falan koymak lazım. Çok huzurlu bir mekan olarak canlanıyor gözümde. :rolleyes:

gilan 12-02-2016 20:19

3 Eklenti(ler)
Meyve salatası ağacı sonunda toprakla buluştu.

İlk önce bahçede drenajı test ettim.
http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-...leme/38831.htm

Bu bölgede daha önce bahsettiğim hastalığı nedeniyle kestiğimiz bir kiraz vardı. Kirazın hastalığı beni drenajdan şüphelendirmişti. O nedenle suyun kolay boşalmasını sağlamak için planda meyve ağaçlarını dikeceğim bölgeyi 20-25 cm yükseltmeyi düşünüyordum.

Tasarımdan görünüş:

Eklenti 595458


Ama drenaj testinde suyun 3 saatte boşalmasına iyi gözle bakılırken benim çukur 10 dk içinde tamamen boşaldı. Bu kadar yağmurun üstüne toprağın suyu böyle emmesine çok sevindim. Drenaj problemimiz olmayacak demek ki. Bu durumda kirazı büyük ihtimalle dibindeki sprinkler hasta etti. Kiraz ağaçları fazla suya karşı en hassas meyve ağaçlarından biri. Çim ile aynı sıklıkla sulanmak onun için ölümcül...

Bu durumda alanı yükseltmekten vazgeçtik. Aslında dekoratif olacaktı ama hem çok zahmetli olacak, hem de bayağı bir toprak getirtmek gerekecekti.


Eklenti 595474


Fidanımız her ne kadar saksıda dursa da aslında çıplak kök fidan. Satın aldığımız sera saksıya dikmiş. Tutup çekince kökleri meydanda olarak elimize geldi.

Meyve ağacı dikiminde artık geniş bir çukur kazmayı ya da çukura kompost, gübre iyi toprak eklemeyi önermiyorlar. Biz de o nedenle sadece çıplak kök fidanın rahat sığabileceği bir boyda çukur açtık. Geri toprak doldururken de önerildiği üzere saksısındaki toprağı değil, bahçenin kendi toprağını kullandık.

En son olarak da sulama suyunu yönlendirmek için çevresinde bir halka oluşturup bolca suladık. Dikimde yaklaşık 40 litre su ile sulamak öneriliyor.


Eklenti 595457

gilan 12-02-2016 20:24

5 Eklenti(ler)
Bizim meyve salatası ağacını anacı Nemaguard. Fazla suya çok hassas bir tür ama hastalıklara drenci nedeniyle drenaj sorunu olmayan topraklar için ideal bir anaç olarak öneriliyor. Eğer drenaj problemliyse Lovell anacı öneriliyor.

Bizim ağaçtaki türler:

Blenheim kayısı, Babcock beyaz şeftali, July Elberta sarı şeftali, Fantasia sarı nektarin ve Santa Rosa erik.

En hızlı büyüyen tür kayısı olduğu için onu kuzeye denk getirdik.


Eklenti 595466Eklenti 595467Eklenti 595468Eklenti 595469Eklenti 595470

gilan 12-02-2016 20:28

1 Eklenti(ler)
İlk çiçekler gelmek üzere. ;)
Bakalım değişik türler aynı anda mı açacak yoksa peşpeşe mi...
Aynı anda açarlarsa çok güzel olabilir. :rolleyes:


Eklenti 595475

gilan 12-02-2016 20:33

5 Eklenti(ler)
Aynı şekilde 4 aşılı elma ağacını da diktik. İki fidan arasında 2.5 metre bıraktık. Duvarla mesafeleri de 1.5 metre.


Eklenti 595476


Bu ağaçtaki türler:
- Golden Delicious
- Granny Smith (yeşil ekşi elma)
- Fuji (Kütür yemesi çok güzel bir tür)
- Gala (Bizim Amasya elması gibi küçük ve lezzetli)

Aynı meyvenin birden fazla türünü çoklu aşılarken, özellikle farklı zamanlarda olgunlaşan türleri seçiyorlar. Böylece aynı anda sepet sepet elmanın birden olgunlaşması yerine aylarca dalından taze meyve yiyebiliyorsunuz.


Eklenti 595477Eklenti 595478Eklenti 595479Eklenti 595480

gilan 12-02-2016 23:28

2 Eklenti(ler)
Trabzon hurmalarını da ön bahçeye diktik.

Meyve ağaçlarını çimin içine ekmek hiç önerilmiyor. Çimin sulama sıklığı pek çok meyve ağacı için çok fazla gelir; bu da ağaçların kurumasına neden olur. Trabzon hurması bu fazla sulamayı kaldırabilecek az sayıdaki türden biri. Aslında buradaki çim alanı da azaltıp ağaçların çevresini genişçe açacağım ama şu an için vaktim yok.

Çim alanda şimdilik sadece dikim yapacağımız kadar bir alanın çimini kaldırdık. Çevredeki çimleri bozmamak için çıkardığımız toprağı yere bir naylon serip onun üstüne yığdık.


Eklenti 595503

Eklenti 595504

gilan 12-02-2016 23:35

Ben bu bahçemde meyve fidanlarını şu tekniklere göre yetiştireceğim:
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm


Küçük bahçeler için dedim ama birkaç dönümlük bir araziniz varsa bile eğer ticari amacınız yoksa ilginizi çekecektir. Göz atmanızı çok tavsiye ederim. Hem böylece deneyimlerimizi de paylaşırız.

Amaç az alanda çok tür yetiştirmek.

YeniGine 12-02-2016 23:39

Fazla yan yana olmayacak mı o fidanlar sevgili gilan?

gilan 12-02-2016 23:42

2 Eklenti(ler)
Bu tekniğe uyarak aynı çukura 50 cm mesafe ile 3 ayrı tür trabzon hurması diktik.


Eklenti 595511


Sonra fidanların hepsini diz hizasından dışa bakan bir göz üzerinden kestim. Bayağı bir içim gitti. :o Bu ilk sert budamayı yapmak ağaçları bodur tutmak istiyorsanız zorunlu bir uygulama. Bodur tutmak istemeseniz bile alttan dallanma için gerekli.
Fidanları akşam üzeri diktik. İlk etapta hemen kesemedim. Budama makasının steril olmamasını bahane edip kendime zaman verdim. :o Ertesi gün budama makasını alkolle sildikten sonra artık mecbur gittim, kafaları vurdum.

3 tane güdük çubuk olarak kaldılar. :rolleyes:

Şimdi bu fidanların düzenli olarak ortaya doğru büyüyen dalları kesilecek, dışa doğru büyümeleri teşvik edilecek. Dışardan bakıldığında tek bir ağaç gibi yetişecekler. Böylece tek bir ağaca ayrılacak alandan 3 tür meyve alınacak. Yani umarım öyle olacak. :p



Eklenti 595512

gilan 12-02-2016 23:50

4 Eklenti(ler)
Buradaki türler:

Hachiya
Yumuşayınca yenebilen bir tür ama çok lezzetli. Bizdeki en çok bilinen türe göre biraz daha sivri meyveleri var.

Eklenti 595513


Fuyu
Sert de yenilebiliyor, basık meyveleri var.

Eklenti 595514


Chocolate
Yumuşayınca yenebiliyor, içi kahverengi.

Eklenti 595515



Alttaki bende yok ama bu noktada bahsetmek lazım.

Coffee cake
Döllenmezse yumuşayınca yenebilen, döllenirse sert de yenebilen bir tür. Dölleyicisi üstteki Chocolate.

Çok istiyordum ama hem kolay bulamadım, hem de 4'lü dikmekle ilgili endişelerim vardı. Diktiğim nokta evin tam önü, fazla yayılırsa kaldırıma sarkabilir. Madem fidanı da kolay karşıma çıkmadı, kısmet değilmiş dedim. :p
Belki ileri yıllarda bulup bir köşeye sıkıştırırım. Ne de olsa dölleyicisi hazır.

Eklenti 595516

gilan 12-02-2016 23:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1439705)
Fazla yan yana olmayacak mı o fidanlar sevgili gilan?

Sevgili YeniGine,

Bu değişik bir teknik. Şu başlığa göz atabilirsin:
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm

Orada ilk mesajdaki fotoğraftaki gibi yetiştirmek istiyorum.

YeniGine 12-02-2016 23:58

:) Ben sorduktan sonra paylaşmışsın sanırım gilaan... Ama son hallerini görüp de nasıl budayacağını da yazınca ben de anlayabildim.
:) Maşallah maşallah, çok güzel olacak çoook...

Güler 13-02-2016 07:05

Sevgili gilan, detaylı paylaşımların için ne kadar teşekkür etsem azdır. Öyle faydalı oluyor ve o kadar güzel şeyler öğreniyoruz ki, sağ ol.

Senin bahçe kurma, yerleştirme heyecanın hepimize bulaşıyor adeta.... ne de olsa aynı soydanız... agaclar.net familyası.

Kolaylıklar dilerim.

dongyul 13-02-2016 09:15

Sayın Gilan ufkumuzu açıyorsunuz çok güzel teknikler...


Hurmalarınıza bayıldım o ağaçların sonbahardaki durumları çok hoş oluyor yaprakları sarımtırak turuncu kırmızı çok güzel renk tonları oluyor manzaranızıda mükemmelleştiriyorsunuz.

saleri 13-02-2016 17:00

Sn gilan nasıl kıydınız o güzelim hurmalara :(( Hiç mi eliniz titremedi ?


Şaka bir yana sayenizde öğrediğim sert budama yöntemini bu sene bende alacağım çıplak kök fidanlarda deneyeceğim. Geçen sene bahçenin 30 mt uzunluğundaki bir kenarına 1 mt içeride olacak şekilde ~3 mt ara ile yarıbodur meyve fideleri dikilmişti. (Fidancının tamamen kendi bilgi ve tercihi ile )


Bu sene diğer kenarda 9mt x 3 mt lik alana 12 fidan dikmeyi ve sert budama ile bodur ağaçlar oluşturmayı planlıyorum.

cemo 14-02-2016 10:03

Sevgılı Gilan,

Senın adına çok sevindim. Sonunda bahcene kavusmussun.
Hummalı calışmalarında basarı diliyorum sana.
Muaazzam guzellıkler cıkartacaksın ortaya.


Kolaylıklar diliyorum.

gilan 15-02-2016 02:22

Sağ ol sevgili cemo. :) Daha güzelliklere çok zaman var tabii. :)
İlk öncelik büyük işlerde. O nedenle henüz bitkilerle uğraşmaya geçemiyorum.

Sezonu kaçırmadan meyve ağaçlarını hallettik. Şimdi de sebze bahçesine kafa yoruyoruz. :)

gilan 15-02-2016 02:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1439738)
Sayın Gilan ufkumuzu açıyorsunuz çok güzel teknikler...

Hurmalarınıza bayıldım o ağaçların sonbahardaki durumları çok hoş oluyor yaprakları sarımtırak turuncu kırmızı çok güzel renk tonları oluyor manzaranızıda mükemmelleştiriyorsunuz.

Tam 12'den vurdunuz. :) Hurmalar için ön bahçeyi seçmemin nedeni çok dekoratif olmaları. :)

gilan 15-02-2016 02:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saleri (Mesaj 1439835)
Sn gilan nasıl kıydınız o güzelim hurmalara :(( Hiç mi eliniz titremedi ?

Şaka bir yana sayenizde öğrediğim sert budama yöntemini bu sene bende alacağım çıplak kök fidanlarda deneyeceğim. Geçen sene bahçenin 30 mt uzunluğundaki bir kenarına 1 mt içeride olacak şekilde ~3 mt ara ile yarıbodur meyve fideleri dikilmişti. (Fidancının tamamen kendi bilgi ve tercihi ile )

Bu sene diğer kenarda 9mt x 3 mt lik alana 12 fidan dikmeyi ve sert budama ile bodur ağaçlar oluşturmayı planlıyorum.

Tecrübeleriniz hepimiz için çok faydalı olacak!
Kolaylıklar dilerim. :)

Duvarla ağaçlar arasında bırakacağınız mesafeye dikkat etmenizi öneririm. Ağaç diz hizasından dallanmaya başlayınca daha alçakta genişleyeceği için duvara yakınlık uzun ağaçlara oranla daha problemli olabilir.

İdealde ağacın 4 tarafının da ulaşılabilir olması iyi olur. Ama tabii gerçek koşullarda elimizdeki alanı maksimum kullanmak adına bazen tavsiyeleri göz ardı ediyoruz... :rolleyes:

gilan 15-02-2016 06:56

2 Eklenti(ler)
Bahçede bir kötü, bir iyi gelişme var.

Kötüden başlayalım.
Burada elektrik kabloları havadan gidiyor. Elektrik idaresi de her sene kablolara doğru büyüyen ağaçları buduyor. Jakarandamı resmen kuşa çevirmişler. :(


Eklenti 595779


Bir budamacı amca bana ”gel bunları ben budayayım, elektrik idaresi yapınca bedavaya yapar ama çok kötü yapar” demişti de dinlememiştim. Bir daha hayatta onlara bırakmam. :mad:
Neyse ki bu açıdan biraz daha tahammül edilebilir görünüyor. Umarım yazın biraz boşlukları kapanır.


Eklenti 595780

gilan 15-02-2016 07:11

1 Eklenti(ler)
İyi haber de şu, çoook güzel saksılarım oldu! :)

Yıllardır büyük mavi/turkuaz seramik saksılara özenirim. Saksı aranjmanları böyle saksılarda çok daha güzel duruyor. Ama burada akıl almaz derecede pahalılar.

Cumartesi günü bir ev satışına gittim. Evin sahibi yaşlı, varlıklı bir kadınmış, çocuklarına daha yakın olmak için başka bir eyalete taşınıyormuş. Evdeki tabak çanaktan bardağa, mobilyalardan aksesuarlara, takı tokadan çantalara, nevresimlerden kırlentlere, en küçük şeye kadar her şey tek tek etiketlenmiş satışa çıkmış. Ben de satış ilanının fotoğraflarında güzel birkaç sepet görmüştüm, onlara bakmaya gittim. Sepet hastasıyımdır zaten. :)

Derken bir baktım bu muhteşem saksılar da satışta. Renk tam istediğim gibi. Ve de kocamanlar, içine ben girsem girerim neredeyse. Hemen pazarlığa giriştim. Sonuçta ikisini birden normalde bir tanesinin satılacağı fiyatın bile çok çok altına aldım. Aranjmanlar beni beklesin şimdi! :)
(Hemen bu sene beklemesinler ama biraz zaman versinler. :p)


Eklenti 595787

günebakan 15-02-2016 08:03

Günaydın gilanci
ığım bazen birşeyi çok istiyorsun ama ulaşamayacağını düşündüğün anda bir bakmışsın bir yerde karşına çıkmış seninkide aynen öyle olmuş bu saksılara yapacağın arajmanları merakla bekliyorum saksılarını güle güle kullan:)

nuaymu 18-02-2016 15:03

Sayın Gilan,
Bahçenizde hazır bulduğunuz bu pergola, bir mesele hakkında düşünmeme sebep oldu. Verandamız güneye bakıyor ve tüm gün güneş alıyor. Geçen sonbahar sonunda buraya birkaç clematis dikmiştim ama... clematis'ler sanırım tüm gün güneşe tahammüllü değiller. 7a iklim zonunda olduğumuzdan clematis'lerin güneye bakan cephede olması gerektiğini düşünmüştüm. Acaba bu günlerde clematisleri oradan taşısam ve... morsalkım dikerek mi verandayı sevindirsem? Ne önerirsiniz?
Clematis yarı güneş mi sever, tüm gün güneşe tahammül edebilir mi?

cemo 18-02-2016 17:59

Sevgili Gilan

Çok şanslisın, serde gençlık var.;)
Saglık ve mutlulukla harıkalar yaratacaksın .
Takıpteyım;)

gilan 19-02-2016 00:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1440964)
Sayın Gilan,
Bahçenizde hazır bulduğunuz bu pergola, bir mesele hakkında düşünmeme sebep oldu. Verandamız güneye bakıyor ve tüm gün güneş alıyor. Geçen sonbahar sonunda buraya birkaç clematis dikmiştim ama... clematis'ler sanırım tüm gün güneşe tahammüllü değiller. 7a iklim zonunda olduğumuzdan clematis'lerin güneye bakan cephede olması gerektiğini düşünmüştüm. Acaba bu günlerde clematisleri oradan taşısam ve... morsalkım dikerek mi verandayı sevindirsem? Ne önerirsiniz?
Clematis yarı güneş mi sever, tüm gün güneşe tahammül edebilir mi?

Clematisler aslında güneş severler ama fazla sıcağa tahammüllü değiller. Mesela İngiltere gibi iklimlerde coşuyorlar. Bizim Anadolu'nun tam güneşi fazla geliyor. Ben Ankara'da doğuya bakan tarafta çok mutlu yetiştiriyordum.

Eğer clematisi denemeye devam etmek isterseniz özellikle kök bölgesini kısa boylu bitkilerle kapatmanızı öneririm çünkü en çok kök tarafının serin kalmasına ihtiyaç duyuyor.

Mor salkım olabilir. Peki sarmaşık gül düşünmez misiniz?

nuaymu 19-02-2016 16:48

Tez cevap için teşekkür ederim:)
Birkaç yıldır ara ara siteye girip yazdıklarını takip ettiğim kişilerden biri de sizsiniz. Düzenli notlar tutmaya çalışmıştım hep bu süre zarfınca. Ama iş başa düşünce her şey başka oluyormuş. İnsanın tasarladığı ile yapılabilecekler bire bir eşleşmiyor, kafa karman çorman hale geliveriyor.
Sarmaşık güller güneşi çok seviyorlar, başta bunu düşünmüştüm. Lakin hemen veranda direklerine sardırmak uygun olur mu? Böcek, ilaç vs. açısından?
Çok sordum farkındayım:)
Köyde bir yer edindikten hemen sonra ağaçlar.net'e başladım ve aceleyle meyve ağaçları dikildi mesela. Ayak altında olmayacak yerlere çiçek denemeleri de yapmıştım ama ustalar çıkıncaya kadar beklemek daha iyiymiş, çiçekler açısından.
Bir sayfa açıp, yerlerini de gösterip danışmak istiyorum aslında. Şu fotoğraf yüklemeyi vs. öğrendiğimde ilk yapacağım bu olacak:)

dongyul 19-02-2016 20:08

Sayın Gilan; Bugün San Jose yaşayan arkadaşımla konuştum bana domates fidelerini gösterdi çok şaşırdım 15 cm olmuşlardı sizde çok geç kalmadan mutlaka ekmelisiniz elinizde olan domates tohumlarını sabırsızlıkla sebze bahçenizden resimler bekliyorum ^^

Adalet Yağcı 19-02-2016 20:37

Genellikle abone olduğum konulardan giriş yaparım foruma, aklıma esti "aktif konular"dan girdim bu akşam.
Bir de ne göreyim, gilan'ımız bahçe başlığı açmış, dört sayfa olmuş, bitkiler, planlar fotoğraflar paylaşılmış da ben yeni görmüşüm :(

Ah.. Ne kadar sevindim anlatamam, senin için sevindim; çünkü küçük balkonunda acer bile yetiştirmeye çalışıyordun, bahçeni özlüyordun.
Bitkilerle olan aşkını iyi bildiğim için şimdi senin ne kadar heyecanlı ve sevinçli olduğunu çok iyi hissediyorum.

Kendim için sevindim; çünkü senin müthiş peyzaj zevkin, bitkiler konusundaki birikimin, gençliğin çalışkanlığınla ortaya muhteşem bir bahçe çıkacak ve bizler de keyifle izleyeceğiz, tıpkı tv.de belgesel izler gibi :)

Seni heyecanla takip edeceğim, şimdiden gözlerimde canlanıyor, küçük prensesin bahçede koşturuyor, sen pergolanın altında eşinle oturup yorgunluk çayını yudumluyorsun.
Sağda solda hoş ötüşlü kuşlar, ağaçlarda meyveler, öbek öbek mis kokulu çiçeklerin içinde çok mutlu olmanı diliyorum.
İyi ki buradasın ve iyi ki "Aktif konular" dan girmişim bu akşam foruma.
Sevgilerimle ve kolaylık dileklerimle, hoş geldin...

gilan 20-02-2016 01:13

Ne güzel sözler bunlar Adalet Abla. Çok sağ ol, çok duygulandırdın beni.

Eminim bu bahçeyi düzenlerken en çok yardım alacağım kişilerden birisin. Önerilerini, yorumlarını, eleştirilerini heyecanla bekliyorum. İyi ki varsın. :)

gilan 20-02-2016 04:53

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1441243)
Sayın Gilan; Bugün San Jose yaşayan arkadaşımla konuştum bana domates fidelerini gösterdi çok şaşırdım 15 cm olmuşlardı sizde çok geç kalmadan mutlaka ekmelisiniz elinizde olan domates tohumlarını sabırsızlıkla sebze bahçenizden resimler bekliyorum ^^

Sevgili dongyul,
Denemek istediğim domates tohumlarını ve de evde bulduğum Bursa biberi tohumlarını bu hafta başında ektim. Biber tohumları bir gece aspirinli suda bekleyince hemen hareketlenmişlerdi ama ektikten sonra henüz topraktan başlarını çıkarmadılar. Ben tohumdan yetiştirme konusunda çok acemiyim. O yüzden özellikle bu ilk sene için sebze bahçesinde hazır fideler kullanacağım. Bir tek elimdeki bu tohumları ektim ama onları da büyütebilecek miyim bakalım... :rolleyes:


Eklenti 596508


Sebze bahçesini planlayabilmek için atık tahtalardan prototip yaptık. Böylece istediğimiz yüksekliği ve genişliği belirledik. Çok faydalı oldu. Örneğin duvarın dibinde olacak ve sadece tek taraftan ulaşılacak bir adanın genişliğini 90 cm olarak düşünüyorduk ama deneyince gördük ki 90 cm'ye tek taraftan ulaşmak çok zor oluyor, 75 cm'ye düşürdük. Aynı şekilde çeşitli yükseklikleri denedik. 45 cm civarı en çok hoşumuza gitti.

Şimdi plana göre malzeme alacağız. Oldukça büyük bir iş, tamamlanması daha bir ay alır.

gilan 20-02-2016 05:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nuaymu (Mesaj 1441196)
Tez cevap için teşekkür ederim:)
Birkaç yıldır ara ara siteye girip yazdıklarını takip ettiğim kişilerden biri de sizsiniz. Düzenli notlar tutmaya çalışmıştım hep bu süre zarfınca. Ama iş başa düşünce her şey başka oluyormuş. İnsanın tasarladığı ile yapılabilecekler bire bir eşleşmiyor, kafa karman çorman hale geliveriyor.
Sarmaşık güller güneşi çok seviyorlar, başta bunu düşünmüştüm. Lakin hemen veranda direklerine sardırmak uygun olur mu? Böcek, ilaç vs. açısından?
Çok sordum farkındayım:)
Köyde bir yer edindikten hemen sonra ağaçlar.net'e başladım ve aceleyle meyve ağaçları dikildi mesela. Ayak altında olmayacak yerlere çiçek denemeleri de yapmıştım ama ustalar çıkıncaya kadar beklemek daha iyiymiş, çiçekler açısından.
Bir sayfa açıp, yerlerini de gösterip danışmak istiyorum aslında. Şu fotoğraf yüklemeyi vs. öğrendiğimde ilk yapacağım bu olacak:)


Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. :)

Güller sorun olmaz gibi geldi bana, ama isterseniz bir de sevgili Güler'e danışın. Onun meşhur güllü kameriyesi var ve bildiğim kadarıyla keyifle oturuyorlar. Olmazsa da sanırım mor salkım en iyi seçenek olacak.

Buraya sardıracağınız sarmaşık büyüyene kadar da sabah sefası, kara gözlü suzan ya da tatlı bezelye sarmaşığı gibi tek yıllık sarmaşıklarla görüntüyü doldurabilirsiniz.

Bahçe başlığınızı bekliyoruz. ;)

abk 20-02-2016 07:41

O kocaman turkuaz saksılar benimde hayalimdi. Buralarda ev satışı bulamayacağıma gore benim hayalimin gerçekleşmesi zor. Bos halleri bile ne kadar guzel degil mı?

abk 20-02-2016 07:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı (Mesaj 1441248)
Genellikle abone olduğum konulardan giriş yaparım foruma, aklıma esti "aktif konular"dan girdim bu akşam.
Bir de ne göreyim, gilan'ımız bahçe başlığı açmış, dört sayfa olmuş, bitkiler, planlar fotoğraflar paylaşılmış da ben yeni görmüşüm.

İyi ki buradasın ve iyi ki "Aktif konular" dan girmişim bu akşam foruma.
Sevgilerimle ve kolaylık dileklerimle, hoş geldin...

Nasil abone olunuyor ki konulara? Ben hep aktif konulardan giriyorum.

saleri 20-02-2016 09:11

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 1441312)
Nasil abone olunuyor ki konulara? Ben hep aktif konulardan giriyorum.

Resimli anlatım.

abk 20-02-2016 12:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi saleri (Mesaj 1441325)
Resimli anlatım.

Teşekkür ederim. Sayenizde ilk olarak gilan'ın sayfasına abone oldum.;) Bun dan sonra aradığım sayfaları bulmak çok daha kolay olacak.;)

Adalet Yağcı 21-02-2016 01:15

Alıntı:

Nasil abone olunuyor ki konulara? Ben hep aktif konulardan giriyorum.
Birkaç yıl öncesinde "Konu araçları" bölümünden "Konuya abone ol" u seçtiğinizde abone olabiliyordunuz.
Şimdi ise, aktif konulardan seçtiğiniz herhangi bir başlığa yorum yazdığınızda otomatik olarak abone olmuş oluyorsunuz.

Abone olduğunuz konuları bulabilmek için, sayfanın sağ üst köşesinde bulunan "Hızlı ulaşım"a tıkladığınızda "Abone olduğunuz konular" seçeneğine tıklarsanız sizin yorum yazdığınız bütün başlıkları görürsünüz.

gilan 21-02-2016 04:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi abk (Mesaj 1441309)
O kocaman turkuaz saksılar benimde hayalimdi. Buralarda ev satışı bulamayacağıma gore benim hayalimin gerçekleşmesi zor. Bos halleri bile ne kadar guzel degil mı?

Benim bu saksılara ulaşma hikayem tam olarak ”nereden ne geleceği belli olmaz” sözüne örnek değil mi? Umutsuzluğa değil, tam tersine umuda neden olmalı bence. ;)

Taaa 4 sene önce ne yazmışım:
http://www.agaclar.net/forum/950975-post20.htm

İnsan isteyince bir zaman bir şekilde karşısına çıkıyor diye inanırım ben. :)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025