![]() |
Alıntı:
Kuyu için görüştüm, havalı dedikleri sondajın m'si 70 tl, malzemeler bize aitmiş. 140 m öneriyorlar taban suyu için. Yaklaşık masraf 20 bin TL tutuyor ve şu an ben de yaptıramayacağım, öteledim. Çevre sulama suyunu demek ki her belediye vermiyor, sizin için çok iyi olacaktı ama yapacak bir şey yok artık. Anladığım kadarıyla sizin bulunduğunuz yer merkeze uzak değil. Eğer uzak olsaydı 1/3 oran çok iyiymiş, bizim çevre sulamadan çok daha ucuza geliyor. Bu arada bizim belediye de abonelik için katılım ücretlerini 3 misli artırmış :( 160 TL olan katılım ücretini hem 500 TL'ye çıkarmış hem de birime dönüştürmüş ve bizim arsa 1218 olduğu için 2 birim kabul ediliyor ve 1.000 TL katılım ücreti + diğer abonelik işlemleri. Yapacak bir şey yok artık, başvuruyu önümüzdeki haftalarda yapacağım inşallah. Sağlıcakla kalın... |
Alıntı:
"Boş bir tuval..." çok hoştu ama eline fırça almamış birinin o tuvali berbat etmesinden korkmuyor değilim. Sınırlı bir tuvalde bile böyle güzel bir sanat eseri oluşturabilecek biri olan sizin ve bu formdaki sizin gibi değerli birçok usta ressamın elinde olsaydı bu tuval, biliyorum ki ne kadar müthiş bir sanat eseri çıkardı ortaya. Ben de ustalarının sözünü dinleyen iyi bir çırak olacağım inşallah :o Eğim konusunda verdiğiniz linkteki örneklere kabaca göz attım, sanırım ilerleyen süreçlerde eğimden şikayetçi olmak yerine iyi ki eğimli bir arsa almışım diyeceğim, çok güzel örnekler vardı çünkü. Taşları şimdiden kullanmaya başladım bile :) Kapı girişi yerden yüksekteydi, duvar yapılırken atık betonlar oluşmuş kenarlarda, geçen hafta onlarla rampa yaptık girişe. Hafta sonu inşallah taşları ev yaptırmayı planladığımız yere yığın halinde toplamaya başlayacağız. Meyve fidanları hakkında yeterli araştırma yapamadım daha, verdiğiniz linki ve benzer sayfaları okumaya çalışacağım. Sizin de dediğiniz gibi arsayı bir anda ağaçlarla doldurmamak gerektiğini fark ettim. Sanırım sadece tozlayıcı ihtiyacı olan türlerde birden fazla aynı meyveden dikeceğiz, diğerlerini birer tane; çeşit çeşit doğa harikaları için boş yer bırakmam gerekiyor. Mavi servi de karar kıldık, biraz da bütçemize uygun olduğu için eşimi ikna etmem kolay oldu. Yaklaşık 150 fidan alacağız ve fidan satış yerlerinde yeşil leylandilerin tanesi en az 20 TL, ben de Orman Fidanlığına gittim ve orada sadece mavi servi vardı, benim istediğimden yani:D Fidanlar tüplü ama çok küçükler, orman fidanlığındaki yetkili "Beyefendi şimdi almadığın bu fidanları seneye boylanmış fidan olarak daha pahalıya vereceğiz size, bence şimdi al, bahçende boylansınlar." deyince aklıma yattı, tanesi 2,72 TL. Aşılı, ithal olanlardan değil, Konya'da orman mühendisliği fidanlığında tohumdan üretilmiş yerli fidanlar ama olsun yerli üretim ve nedense içim ısındı o küçücük servilere, evlatlarım gibi hissettim bir an:D Meyvelerin yeterli güneş ışığı alacağını düşünüyorum, çizimler öyle diyor en azından. Size ayrıca teşekkür etmek isteğim bir şey daha var. Yanılmıyorsam "Realtime Landscaping Architect 2014 by Idea Spectrum" adlı programı sizin sayfalarınızda gezerken görmüştüm. Şu an bu programla tasarım yapmaya çalışıyorum. Kullanımına tam olarak alışamadım henüz ama peyzaj için çok güzel bir program, çok çok teşekkür ederim. Evin ve ağaçların yeriyle oynayarak farklı şekillerde denemeler yapıyorum, sanal da olsa bahçenin bitmiş halini görmek, orada gezebilmek harika oluyor :) Bahçenizi takibe devam edeceğim, her şey için teşekkürler, sağlıcakla kalın... |
Bahçemiz ilk kez sürülüyor...
2 Eklenti(ler)
Toprak tahlilinden sonraki işi, bahçeyi dipkazanla sürdürme olarak belirlemiştik. Evet, çok şükür hafta sonu bahçe sürüldü ama dipkazanla yaptıramadık çünkü traktör yeterince güçlü değilmiş. Elinden geldiğince dibe batırmaya çalıştı pulluğu sağ olsun. Tek yönlü sürdü, 200 TL aldı.
Bu hafta sonu ise taş toplamaya gidiyoruz inşallah; askerde ot yolmadım, taş toplamadım, demek ki bugüne nasipmiş :D Eklenti 596045 Eklenti 596044 |
2 Eklenti(ler)
Mavi servileriniz hayrlı olsun. :) Bence küçük ve de dolayısıyla ucuz fidan almak çok yerinde olmuş. Bahçenizde daha hızlı gelişeceklerdir. Zaten şu an bahçe boş olduğu için çok aceleniz de yok.
Realtime Landscaping programını beğenmenize sevindim. Tasarımlarınızı bizimle de paylaşırsınız umarım. :) Daha önce paylaştığınız planla ilgili iki yorumum olacak: İlk olarak 80 metrekare 3 oda için bence çok sıkışık olur. Ya metrekareyi biraz büyütmenizi, ya da oda sayısını azaltmanızı tavsiye ederim. İkinci olarak da meyve ağaçlarına ayırdığınız bölgede ağaçların arasından bir patika yapıp yolun sonuna da ilgi çekici bir şey koyabilirsiniz. Bu bir oturma alanı olabilir, kulübe olabilir, çeşme olabilir... Eğer bu bölge sadece sıra sıra meyve ağaçlarına ait olursa kısmen ölü bir bölge olur, aktif olarak kullanılmaz. Oysa böyle bir yürüme yoluyla bir yere varılırsa bahçenin bütünlüğüne dahil olur. Tam aklımdaki gibi bir şey bulamadım ama örneğin: Eklenti 597215 Eklenti 597217 (Ağaçların diplerindeki çalıları boş verin.) Büyük versiyonları: https://s-media-cache-ak0.pinimg.com...65f39c8c99.jpg http://st.hzcdn.com/fimgs/af0105d20f...rary-patio.jpg |
Bahçeniz hayırlı olsun.
Bahçenizin yeri, çevresi çok güzel görünüyor. İlerde Meram'a yakışır yeşil ve güllerle dolu bir evde oturmanızı dilerim. Yıllar çabuk geçiyor. Bu fotoğraflar da inşallah yeşil bahçenizde otururken hatıra olacak.:rolleyes: Bahçenize hızla baktım, kısa bir iki not yazayım: Almayı düşündüğünüz ağaçların, mavi serviler de dahil, olgunluk çaplarını plana çizerek ağaç adedine karar verin. 150 fidan yazmışsınız, sanırım hata olmuş. Garaj ile evin yanyana olması kullanışlı olur. Bahçe malzemelerini koymak için de bir alan eklemek gerekir. Servi yanında sedir ağacını da düşünebilirsiniz. Duvarlara sardırmak için gül fidanlarını da şimdiden dikebilirsiniz. Komşu evlere, bahçelere bakmak da fikir verir. Onların deneyimleri, tavsiyeleri de yararlı olur. Plan için profesyonel destek almak iyi olur. Altyapı, güneş vb birçok nokta dikkate alınır. Kolay gelsin. |
Sn. Gilan, çok teşekkür ederim. Her bir öneri bir hatanın önlenmesi anlamına geliyor benim için.
Alıntı:
Dört cephe konusunda çevremdekiler ısrarla yapma diyor ama bir türlü vazgeçemiyorum. Son güne kadar her an her şey olabilir mavi servi konusunda :D Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Çok teşekkür ederim, ufkumu genişlettiğiniz için. Lütfen tasarımımı paylaştığımda da olumlu olumsuz eleştirilerinizi esirgemeyin. Sağlıcakla kalın... |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Alıntı:
Sayın gilan'ın sayesinde kullanmaya başladığım program, dikim aralığını (serviler için 1 metre, meyve fidanları için 5 metre) belirtince fidan sayısını tam olarak çıkardı. En fazla 124 servi, 21 meyve ağacı dikebiliyorum; o yüzden 150 yazıp yuvarlamıştım. Servi aralıkları konusunda önerilerinize açığım ancak 1 metre aralıklı dikilmiş rüzgar perdesi yapılmış örnekleri inceledim, hoşuma gitti. Alıntı:
Alıntı:
Eklenti 597786 Alıntı:
İlginizden dolayı teşekkür eder, saygılarımı sunarım. Sağlıcakla kalın... |
Çok şükür, suyumuza kavuştuk
4 Eklenti(ler)
Merhaba Sevgili Dostlar,
Çok şükür, suyumuza pazar günü itibariyle kavuştuk. Sayacımız çeşmemiz bağlandı. Benim gibi bahçe kurulum maliyetlerini merak eden bazı arkadaşlar için bilgi vermesi amacıyla masrafları da paylaşmaya çalışıyorum. KOSKİ'ye bağlantı, müracaat, keşif bedeli, katılım payı vs.: 1091 TL, Depozito: 300 TL, Sıhhı tesisatçıya bağlantı için: 200 TL. Su abonelik şartı olan 32 fidanı göstermelik de olsa halletmeliydik. Su bağlanana kadar geçen sürede traktörün giremediği servi dikilecek duvar diplerini bellemek istedim ama nafile; kazmalamak diye bir sözcük türettim bu süreçte :( Avuçlarım patladı kazma vurmaktan ama yalnızca 30 m'lik bir duvar kenarını bitirebildim. Bu duvarın diplerine komşunun budadığı leylandilerden 30 35 tane uç dallarını fidanmış gibi toprağa sapladık ve suyu aldık. Bu iki haftalık süreçte anladık ki duvar kenarlarındaki sürülmemiş yerlerle traktörle sürülmüş yerler için (çok taşlı çıktı) ya belleme ve çapalama için yevmiyeli birilerini tutmalıyız ya da çapa makinesi almalıyız. Bu sefer de çapa makinesi için bütçe ayır... Böyle giderse birkaç yıl evi yaptıramayacağım sanırım:( Onun araştırmasını yaptım. Makine seçimi konusunda kafam bir hayli karıştı ve nihayet bugün eve gelirken Yağmur 300 marka Honda GX 200 6.5 HP Benzinli çapa makinesinde kampanya yazısını gördüm. Yarın ders boşluğunda gidip bakacağım, aklıma yatarsa sanırım onu alacağım. Arkadan frezeliler yeterli derinliğe ulaşsa gönlüm onlardan yana ama herkes yüzeysel çapalama yapıyor dedi. Benim duvar diplerinde hiç işe yaramayacak. Alttan çapalı olanlarla birkaç kez aynı yerde gidip gelerek inşallah toprağı hazır hale getirebilirim. Bu arada bahçemizde birkaç küçük misafirimiz oldu (Gerçi misafir olan bizdik, onlar bahçenin asıl sahipleriymiş aslında)... Eklenti 597791 Eklenti 597789 (Yılan Kertenkele, Allah'tan ayaklı olanı :o) Eklenti 597790 Çok sevimli... Eklenti 597792 Büyük oğlumla çok iyi anlaştılar, küçük oğlum olsaydı sevinçten çıldırırdı... |
2 Eklenti(ler)
Sizin ordaki evlerin sahipleri gerçekten zevkliymiş. :D
|
Alıntı:
Bu arada su işinde bir gelişme var mı, yoksa suyu tankerle almaya devam mı? İnşallah sizin orada da su sorunu bir çözüme kavuşur. Şimdilik (kuyu yaptırana kadar) pahalıya gelse de bizim su sorunu çok şükür çözüldü. |
Realtime Landscaping programıyla yaptığımız tasarıdan birkaç kare...
4 Eklenti(ler)
Tasarımım daha emekleme aşamasında ama her zaman fırsat bulamadığım için şimdilik yaptığım kadarını paylaşmak istedim. Özellikle meyve ağaçlarının aralarında yol yapma fikrini uygulayamadım henüz. Girişteki çim alanda yapılanlar sadece deneme amaçlıdır, eksiktir. Özellikle ardiye ve ocak hakkındaki görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim...
Eklenti 597837 Eklenti 597834 Eklenti 597836 Ardiye ve ocak yandan görünüş Eklenti 597835 Ardiye ve ocak önden görünüş |
Tasarım 2 (devamı)
5 Eklenti(ler)
Garaj kapısı
Eklenti 597839 Ön cepheden evin girişi Eklenti 597840 Verandadan görüntü Eklenti 597838 Meyvelikler Eklenti 597841 Sebzeliğin oradan, arkadan görüntü Eklenti 597842 |
1 Eklenti(ler)
Tasarımınıza oldukça zaman harcamışsınız, elinize sağlık. İlk olarak dikkatimi çekenleri belirtmek istedim.
Meyve ağaçlarının arasını isterseniz geniş tutabilirsiniz tabii ama normalde 5 metreye gerek olmaz. Aşağı yukarı tüm meyve ağaçları düzenli budamayla bodur tutulabilir, bu da hem çok daha az yer kaplamalarını sağlar, hem de çok daha kolay baş edilebilir olurlar. Daha önce de alttaki başlıktan bahsetmiştim. Meyve fidanlarını almadan kesinlikle göz atmanızı öneririm çünkü planlarınızı komple değiştirebilir. :) http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/38698.htm Garajı evden ayrı yapmaya kararlıysanız, araya şöyle bir şey düşünebilirsiniz: Yağmurlu günlerde faydalı olur. :p Eklenti 597845 https://www.pinterest.com/pin/78953799694500393/ |
Alıntı:
"Fidanlıkta fidan seçimi Meyve fidanı satın alırken ne kadar genç bir fidan alırsanız o kadar iyi olur. En iyisi çıplak köklü fidan almaktır. Çıplak kök alacağınız bir fidan hemen hemen her zaman daha pahalıya satılan daha gelişmiş tüplü fidanı geçecektir. Bu hem paradan tasarruf etmenizi sağlar, hem de tepe budamasını tam istediğiniz gibi yapmaya olanak verir. Sadece bir sene daha büyük bir fidan bile bu sert budamayı kaldıramayabilir. Başparmağınız kalınlığındaki bir fidan en uygunudur (yaklaşık 1.5 cm). Sert budama yapacağınız için fidan seçiminde çok titiz davranmanız gerekmez. Kökleri sağlam herhangi bir fidanı alabilirsiniz, dallanmasına dikkat etmeniz gerekmez." Alıntı:
|
Çapa makinemize hoş geldin diyoruz...
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Eklenti 598349 Makineyi koyacak yerimiz olmadığı için-şimdilik-her gün arabanın arkasında benimle okula gidip geliyor:p Dedemlerin müstakil evi var, hafta sonu oraya bırakacağız. |
Toprak tahlili sonuçlarım da geldi...
1 Eklenti(ler)
Eklenti 598355
Toprağın "Nötr" ve "Tınlı" olmasının çok iyi olduğunu söyledi tahlil yaptırdığım arkadaşım. Ne ekip dikeceğimi sordu. Ben de meyve ağaçlarından uygun olanlarını (elma, armut, kiraz, şeftali, erik vs...), mavi servi, sebze ve patates falan dedim. Çok vakti yoktu, kısaca yapmam gerekenleri anlattı hatta aşağıda belirttiğim gübreleri beraber alacağız. Bu süreçte toprağı çapalayacağım için bana bahçenin tamamına 1-1,5 ton yanmış ahır gübresi döktürmemi söyledi ancak çiftçi arkadaşların yanmış gübreden anladıklarının sadece dağ gibi gübreyi yığıp güneşin altında kurutmak olduğunu yine de gerçek yanmış gübre bulamasam da yanmış diye satılanlardan alıp dökmemi söyledi. Sanırım toprağın tekstürünü düzeltiyormuş:confused: Alınacaklar: (Her bir ağaç için)
|
Alıntı:
Ev planınızda ok işareti yönündeki koridor biraz uzun ve sağır bir duvarla bitiyor. Banyo ve wc ise hava almıyor. Ardiye bölümünü oda dış duvar hizasına kadar kaydırıp ocakla ardiyenin arasını açarsanız wc. hava alabilir. Ortadaki oda aynı kalarak iki yandaki odalara koridor alanını dahil edebilirsiniz, böylece kayıp alanlar azalmış olur. Aslında odalar çok küçük görünüyor. Duvar kalınlıkları da düşünüldüğünde küçük kalabilirler. Kayıp alanları en aza indirmek için eski Türk evlerinde olduğu gibi sofalı bir plana geçiş yapabilirsiniz belki de.. :) Sebze adalarında da ara koridorlar yarı yarıya azaltılabilir. Adalar iki kat genişlikte olup, bir koridordan iki yanında kalan adaların yarı şeritinin bakımı yapılabilir, böylece daha fazla ekilecek alan yaratılmış olabilir. Çepeçevre döndüğünüz yeşil bant lingstrum benzeri bir şey mi, genişliği ne kadar acaba? Biraz fazla geniş gibi duruyor. (Yaklaşık hol genişliğinde görünüyor.) Evin yaya girişini de garajdan bağımsız yapıp biraz geniş bırakabilirsiniz. Bir ya da iki araba park halindeyken kalabalık bir davetli gurubu yolcu edebilirsiniz. Meyve ağaçlarınızı belli bir form izleyerek yerleştirirseniz bahçenizde sürprizli, yarı gizli alanlar yaratabilirsiniz. Su deposu planda nerede olacak? Çamaşırları nerede kurutacaksınız? Ardiye bölümünün tavan yüksekliği az tutulup, bir merdivenle çıkılan üstü çatılı bir veranda yapabilirsiniz. O veranda ile yan taraftaki camekanlı ocak dediğiniz bölümün de görsel ilişkisi olabilir. :) Çok zevkli işler bunlar.. :) Kolay gelsin size.. :) |
Alıntı:
Konya için çıplak kök fidan zamanının sonlarındayızdır diye tahmin ediyorum. Mart 15'ten sonra çok geç olur sanırım. Bu sene havalar sıcak gidiyor gibi. Şöyle söyleyeyim. Fidancılar kış sonu bahar başında bol bol çıplak köklü, genelde 1 yaşında fidan getirirler. Bunlar da aşılıdır. Daha sonra bir ay içinde satılmayan fidanları saksılara dikerler. Bunlara artık tüplü fidan denir. Ama diyelim fidancı elinde kalan çıplak kök fidanı Mart ayında saksıya dikti. Bu fidanı saksıdan çıkarmak için köklerinin saksıdaki toprağı iyice sarmış olmasını beklemek gerekir. Yoksa hemen 1 ay sonra çıkarıp dikecek olursanız toprağı dağılır ve siz Nisan Mayıs aylarında çıplak kök fidan dikmiş durumuna düşersiniz, fidanınızın tutma şansı azalır. Yanılmıyorsam o bahar saksıya dikilen fidanlar en erken sonbaharda saksıdan çıkarılabilir. O nedenle tüplü fidan alırken en az geçen seneden kalmış olması gerekir, bu durumda da en az 2 yaşında olacaktır. Dolayısıyla bodur yetiştirme şansı azalır. Özetle, çıplak köklü fidan daha fazla tecrübe gerektirmez. :) Yukarıdaki alıntıladığınız yazıdaki gibi ekonomik olarak avantajlıdır ve de isterseniz bodur yetiştirmeye imkan tanır. Ama sadece bu mevsimde dikilebilir. Bunu zamanı geçmeden hemen yazmak istedim. Bir ara tasarımınızla ilgili birkaç öneride daha bulunmak istiyorum izninizle. |
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Havalandırma kısmını evin detaylı çiziminde (sketcup programında) fark ettik, sizin önerilerinizdeki gibi ardiyeyi öne kaydırdık. Odaları içten içe 3×3 9 m2 olarak ayarladık, ilerde tatillerde sadece yatak odası olarak kullanılacak bu üç oda. Çocuklar yokken boş duracaklar zaten. Güneydeki koridorun bitimine fazla eşyalar için yük dolabı, kuzeydeki ok olan yere ise sonradan eklenecek olan ardiyeye giriş için iç kapı konulacak. Ama ardiyeye girişi sadece dışarıdan yaparsak dediğiniz gibi odalara verilebilir oradaki atıl alan. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Eklenti 599132 Alıntı:
Alıntı:
"Çok zevkli işler bunlar.. :) Kolay gelsin size.. :)" Müthiş bir şey, yoruluyorum, bütçemi zorluyorum ama hiç şikayetçi değilim :D Çok teşekkür ederim değerli vaktinizi ayırdığınız için. Sağlıcakla kalın...[/QUOTE] |
Alıntı:
Sadece hafta sonları gidebildiğim için bahçeye fidanlar yetişmeyecek. Toprağın düzeltilmesi (henüz bitmedi), yanmış gübreyle harmanlanması, garaj kapısı (sipariş verildi yapılıyor), damlama sisteminin ana hatları ve otomatik sulama sisteminin kurulması (kendim yapmak istiyorum, araştırmalarım devam ediyor), garaj betonunun döktürülmesi ve bu betonun üzerine konulacak sonradan ardiye olarak evin arkasına taşınacak bir konteyner yaptırılması... Bunları yaptırırken çıplak köklü fidanların zamanı geçmiş olacak, ya çıplak köklü için bir yıl daha bekleyeceğim ya da sonbaharda tüplü fidanları dikip onları bodurlaştırma konusunda şansımı deneyeceğim. :( Alıntı:
Tasarım konusunda ise biraz acele davranıp paylaşmak istedim ama konteyner falan girdi işin içine, tekrar çizimler olacak:D Notlar almaya devam ediyorum. Sağlıcakla kalın... |
Konteyner Ev
Sayın Tugrulalp,
Sanırım arsanıza geçici olarak konteyner koymayı düşünüyorsunuz. Daha önce ben de aynı yolu seçmiştim. Belki bir göz atmak istersiniz. Çalışmalarınızda kolaylıklar dilerim. |
Sayın tuğrulalp,
ilgili konularda bilgi birikimleri oldukça yüksek arkadaşların önerilerini iyi değerlendirip geri dönüşlerinizi nezaket ve saygı çerçevesinde yapmanızı takdirle karşılıyorum. Ev ve bahçenizin mükemmele yakın olacağı şimdiden belli. Yine o bahçeye ben sahip olsaydım neler yapardım diye devam etmek istiyorum. Öncelikle yaptırdığınız toprak analizinden başlamak isterim. Toprak analizi için açtığınız çukurdaki görüntü oldukça tatmin edici. Tınlı toprak yapısı biteviye aynı özelliğe sahip görünüyor. Killi, taşlı veya kumlu tabakalaşma görülmüyor. Gerçi standart yönteme göre bir yerden değil birkaç yerden numune almak gerekse de (forumda yöntem konusuda açıklanmış) tabakalaşma olmaması sizin avantajınız olmuş. Analiz raporunda kimya bilimine uygun olmayan bazı terimler olsa da,özellikle Konya toprağının pH sı konusunda şaşırtıcı neticeye varılmış. Bu nedenle çapraz analiz yaptırırdım. Yanmış organik gübre konusunda kötü tecrübelerimi düşünerek. Bu bir ay içinde 3-4 m3(yani bir traktör römorku) kadar yanmış dedikleri gübreyi alıp altına uygun bir naylon yayıp bahçenin bir kenarına yığar, üzerini bahçe toprağı ile kaplayıp birkaç defa nemlendirip ağaçların dikim zamanı sonbahara kadar bekletir sonra evin kaplayacağı zemin hariç ağaçların altı daha fazla olacak şekilde yayar çapalardım. Toprak yapısını iyileştirici katkı malzemelerini her fırsatta seçimli bölgelere ilave ederdim. Yağmur suyu deposu benim açımdan bir bahçenin olmazsa olmazlarındandır. Bitkilerin en fazla sevdiği yağmur suyu deposuna her bahçe sahibinin sahip olması gerekir diye düşünüyorum. Şehir şebeke suyu eğer sulama suyu olarak ayrı değilse, bilindiği gibi antibakteriyel bazı kimyasallar katılır. Bunları da bitkilerin sevmediğini çoğumuz biliriz. Bahçemin bulunduğu sitede sulama suyu ayrı olmasına rağmen artezyen suyu kirecini bitkilerim fazla sevmiyor. Sebze bahçesi olarak ayrılan bölümü ise behemehal işlenmiş organik gübrelerle ve toprak yapısını iyileştirici katkılarla birlikte çapa makinası ile iyice çapalayıp önümüzdeki aylarda alacağım fidelere hazır hale getirirdim. Bir konuyu daha yazmadan geçemeyeceğim. Ceviz ve inciri sebze bahçesinin en uzak tarafına ve koyu gölge yapıp çok hızlı büyüyen paulownia ağacını ancak bahçemin dışına dikerdim. Kolay gelsin. |
Alıntı:
|
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Haftaya da damla sulama hattının çukurlarını açmak ve ufak tefek tesviye yapmak için kepçe gelecek, kepçeyle ilerisi için şimdiden atık su gideri borusunun yerini kazdırıp boruyu da kanalizasyon bağlantı yerine kadar döşeteyim diyorum. Çünkü oralara ağaçlar denk gelecek ve en az 3 metre derinlikte bir çukuru kepçe olmadan kazdırmak zorunda kalacağım evi yaptırırken. Tabii ki kepçe şimdiye kadar çapaladığım yerleri ve gübre serptiğim yerleri de bozacak. Gübre tekrar alıp dediğiniz gibi yanması için bekletsem seneye de kullanılabilir mi acaba? Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Sayın Osman Bey, çok çok teşekkür ederim, tekrar gecikme için özür dilerim, saygılarımı sunarım. Her şey gönlünüzce olsun, sağlıcakla kalın... |
5 Eklenti(ler)
İki haftada yaptıklarımı kısaca yazmak isterim. Fotoğraflarını sonradan ekleyeceğim.
|
Neye niyet neye kısmet...
5 Eklenti(ler)
Mavi servi alacağız diye evden çıkmıştık, alacalı leylandilerle eve döndük...Yine eşimin yüzünde tebessüm, benim kesede ise kocaman bir delik... :o
120x15=1800 TL alacalı leylandi Eklenti 602389 Kepçe çalıştı 6 saat ama bir saat çay ve yemek molası 5x90=450 TL kangallar ve leylandiler için çukur açtı, Eklenti 602393 Konteyner için foseptik çukuru Eklenti 602392 İlerde ev için kanalizasyon pis su gideri bağlantısı Eklenti 602394 Biraz da tesviye... Eklenti 602396 |
Ihlamur ağacını bence ekmeyi unutmayın :)
|
Alıntı:
Yani ”Mutlu bir eş, mutlu bir hayat demektir.” ;) |
Alıntı:
|
Alıntı:
Şaka bir yana tabii ki onun ve çocuklarımın mutlu olması zaten beni yeterince mutlu ediyor. Fakat henüz meyve fidanlarının dikimiyle ilgili maceramızı yazamadım, eşimin aceleciliği sizin küçük alandaki yan yana dikim tavsiyelerinize uygun dikim planlarımı altüst etti. Sadece sert budama yapabildim (tabii ki onu da doğru yaptıysam). 3,5 metre arayla, klasik tek sıra dikim oldu :( Ne yapalım canları sağ olsun. Bu arada sizin üçlü hurma dikiminizi takipteyim, en azından tutmayan fidanlarımın yerine sizin önerdiğiniz tekniği deneyeceğim. |
Üzgünüm ama ifadenin orjinali ”Happy wife”, yani önemli olan kadınları mutlu etmek, sizinki dolaylı olarak gelecek artık. :D
Meyve fidanları maceranızı sabırsızlıkla bekliyorum. Eşinizin acelesini de anlıyorum. Bahçe sahibi olunca insan her şey bir an önce olsun istiyor. Ben de ilk bahçemde aynıydım. Şimdi biraz daha yavaştan alıp planlı ilerlemeye çalışıyorum. Ama planlara fazla gömülünce de ilerlemek zorlaşıyor. Merak etmeyin, eminim meyveleriniz güzel güzel gelişir. Değişiklik isterseniz de mevcut duruma ekleme çıkarma yaparak istediğiniz haline yaklaştırırsınız. Eğer çoklu dikimi denemek isterseniz, ister bu sene, ister seneye, yeni dikilen fidanların yanına ekleme yapabilirsiniz. Bir yaş fark çok sorun olmaz. |
Merhaba Tuğrul Bey,
Bahçe planlarınızı zevkle okudum çok güzel planlarınız var ama bu konu burada bitmemeliydi açıkcası ben çok merak ediyorum son gelişmeleri neler yaptınız bahçenizizin son hali nasıl oldu diye. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:36. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025