agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Dongyul / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/36544.htm)

birnefestoprak 08-05-2016 00:58

"Patates yaprak" tanımlaması, domateslerde yaprakların şekline atfen çok sık kullanılır. En çok karşılaşılan yaprak şekli de "normal yaprak" oluyor. Bu ikisi dışında, şekil açısından başka tanımlamalar da var.

Burda herkesin çiçekle ilgili yaptığı gözlemler doğru. Modern domateslerde (özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından sonra üretilenler) çapraz tozlaşmayı en aza indirmek için yapılan seleksiyonlarda stigma, anter konisinin içinde bırakılmaya çalışılmıştır. Eski domateslerde ise, çiçek yapısında stigma genelde koninin dışına taşar. O yüzden, her ne kadar genel olarak domateste çapraz tozlaşma olasılığı düşük de olsa, eski çeşitler çaprazlanmaya daha müsaittir. Bana Heybetli'nin eski bir atalık çeşit olduğunu düşündüren de bu durum.

dongyul 08-05-2016 12:09

Sayın Birnefestoprak; bilgiler için çok teşekkür ederim ^^

dongyul 08-05-2016 20:43

5 Eklenti(ler)
Bugün ki durumlar;

- Heybetli domatesi;

Eklenti 610654


- Büyük seradaki oturak fasulyeler;

Eklenti 610658

- Taze sarımsaklar; sık ve büyüklerinden bir kaç tane söktüm. Tadı süper ama kokusu bana yaramadı :cool:

Eklenti 610657

- Tünel seradaki domatesler; buralarda domatesi dışarı daha yeni ekiyorlar, benimkilerin çiçeklenmeleri tam gaz devam ediyor artık tünel seranın naylonunu zar zor kapata biliyorum. Çok fazla büyüdükleri için naylona değip yaprakları bozuluyor. Sanırım yakında naylonu kaldıracağım. Tünel seranın faydalarını görüyorsunuz.

Eklenti 610656


- Tünel seradaki oturak fasulyeler tomurcuktalar, çiçeklenmelerini bekliyoruz, aralarındaki salatalıklar da tomurcuktalar ^^

Eklenti 610655

birnefestoprak 08-05-2016 21:17

Alıntı:

- Patates yapraklı domates; heybetli olarak biliniyor.
"Heybetli", kataloglamada sorun yaşamamak, hangi çeşitten bahsettiğimizi bitkiyi ve meyvelerini görmesek bile, ismini söylediğimizde anlamak/ortak bir dil konuşmak için domatese ANATOHUM Projesi kapsamında benim verdiğim bir isim (proje kapsamına ilk alınan patates yapraklı domates çeşidi Heybetli). Patates yapraklı domateslerin genel adı ya da yöresel bir tanımlama değil. Anadolu'da anonim, herhangi bir adı bulunmayan başka birçok patates yapraklı domates vardır ama köylünün patates yapraklı şeklinde ayrım yapma gibi bir geleneği olduğunu sanmıyorum.

dongyul 08-05-2016 21:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1459949)
"Heybetli", kataloglamada sorun yaşamamak, hangi çeşitten bahsettiğimizi bitkiyi ve meyvelerini görmesek bile, ismini söylediğimizde anlamak/ortak bir dil konuşmak için domatese ANATOHUM Projesi kapsamında benim verdiğim bir isim (proje kapsamına ilk alınan patates yapraklı domates çeşidi Heybetli). Patates yapraklı domateslerin genel adı ya da yöresel bir tanımlama değil. Anadolu'da anonim, herhangi bir adı bulunmayan başka birçok patates yapraklı domates vardır ama köylünün patates yapraklı şeklinde ayrım yapma gibi bir geleneği olduğunu sanmıyorum.

Sayın Birnefestoprak; teşekkür ederim haklısınız bende bir patates yaprak uydurmuş gidiyorum :cool: Düzeltimini yaptım ^^

enya 09-05-2016 07:16

***..verimi cogaltabilmek icin domatezle patates fidesini birlestirebilirsin boylece 1 fidan olur kokten patates yukardan domatez..

dongyul 09-05-2016 08:57

Sayın Enya; haklısınız domates ile patates birleştirilip yüksek verim elde edilebilir ancak ben onu çok güvenilir bulmuyorum. Normal domates ve patatese göre daha hassas ve daha fazla emek verilmesi gerektiğini düşünüyorum ^_^

enya 09-05-2016 09:12

Siz daha iyisini bilirsiniz usta olan siz siniz.ben hobi ol yapiyom exotic meyva ve cok farkli domatez turleri.bu gunlerde passionfruit lerim cikiyir mutlugu var.dun kesfettim yaptiklarinizi hepsi harika

dongyul 09-05-2016 13:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi enya (Mesaj 1460022)
Siz daha iyisini bilirsiniz usta olan siz siniz.ben hobi ol yapiyom exotic meyva ve cok farkli domatez turleri.bu gunlerde passionfruit lerim cikiyir mutlugu var.dun kesfettim yaptiklarinizi hepsi harika


Teşekkür ederim sayı Enya ^_^

dongyul 09-05-2016 19:28

3 Eklenti(ler)
İrfan Çayı Yapımı


- 1 yıl kadar önce Sayın Meyvelitepe'den öğrendiğim bitki besleyici olarak kullanılan irfan çayı yapıma el atmış bulunmaktayım. Hammadesi olarak kafesotu ve ya diğer adıyla bilinen kaldirik kullanılıyor. Bu bitkinin yaprak sap bölgeleri potasyum deposu olarak biliniyor.

- Ormanda yoğun olarak bulunan kaldirikler sap bölgelerinden toplandı. Doğaya zarar vermemek adına ve devamlılığı olmasını istediğimiz için köklerine zarar verilmedi.

Eklenti 610808

- Toplanan 25 kg kadar kaldirik yaprak ve sapları

Eklenti 610809

- Yaprak ve sapları ince ince kıyıldı.

Eklenti 610810

- Toplanan yaprak ve saplar 8 kg olacak şekilde su geçiren çuvallara konulup, varillere bastırıldılar. 1 varil 160 litre su alıyor ve 3 varile ayrı ayrı 8 kglık kıyılmış kaldirik dolu çuvallar konuldu.

- Bu şekilde su içinde en az 3 gün bekletilip, daha sonra sulama suyu olarak kullanmayı düşünüyorum.

dongyul 10-05-2016 21:10

2 Eklenti(ler)
Salatalık Budaması

- Salatalıkların iki karış yükseklikteki bütün yaprakların koltuk altı temizlendi, bıyıkları toplandı ^^

İlk başlarda çok üzücü gelse de sonradan alışıyorsunuz :D

- Bu işlemin amacı daha güçlü gövde ve ileri zamanda güçlü meyve tutumu sağlamak.


Eklenti 611126


Eklenti 611127


Dipnot: Toplanan ufaklıklar ziyan olmadı akşam yemeğinde cacık oldular :cool:

eneskrky 11-05-2016 17:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1460147)
İrfan Çayı Yapımı


- 1 yıl kadar önce Sayın Meyvelitepe'den öğrendiğim bitki besleyici olarak kullanılan irfan çayı yapıma el atmış bulunmaktayım. Hammadesi olarak kafesotu ve ya diğer adıyla bilinen kaldirik kullanılıyor. Bu bitkinin yaprak sap bölgeleri potasyum deposu olarak biliniyor.

- Ormanda yoğun olarak bulunan kaldirikler sap bölgelerinden toplandı. Doğaya zarar vermemek adına ve devamlılığı olmasını istediğimiz için köklerine zarar verilmedi.

Eklenti 610808

- Toplanan 25 kg kadar kaldirik yaprak ve sapları

Eklenti 610809

- Yaprak ve sapları ince ince kıyıldı.

Eklenti 610810

- Toplanan yaprak ve saplar 8 kg olacak şekilde su geçiren çuvallara konulup, varillere bastırıldılar. 1 varil 160 litre su alıyor ve 3 varile ayrı ayrı 8 kglık kıyılmış kaldirik dolu çuvallar konuldu.

- Bu şekilde su içinde en az 3 gün bekletilip, daha sonra sulama suyu olarak kullanmayı düşünüyorum.

dongyul ağabeyim Bunlardan dolma turşu kavurma yemek her şey olurdu :O kart olanlarından yapsaydın bitki besinini tazeleri yenirdi ;gerçi ziyan olmamış ama güzelim yemek gitmiş içim gitti :)
-Ayrıca bu bitkiyi ben en çok ad uydurulan bitki olarak niteliyorum :D hodan ıspıp ,kaldirik(galdirik).mancar otu, Tamara Otu...:)

dongyul 11-05-2016 18:07

Kardeşim vallahi isim konusunda çok haklısın ilginç bir bitki isim konusun da çok fazla yozlaşmış ^_^

dongyul 14-05-2016 12:31

4 Eklenti(ler)
Çardak Yapımı


- Tünel sera kaldırıldı, Çardak yapımı için 2 metrelik 4 boru kesildi, toprağa gömmek için ve toprak da demir borular çürümemesi için 5 litrelik yağ tenekelerine beton atılarak direklere temel yapıldı, sonrasında portatif olan T şeklinde demir yapılıp borunun içine geçirilecek şekilde monta edildi daha sonrasında 4 sıra çıkma çıtalarlarla ipin bağlanacağı yerler yapıldı. Sökmesi, kurulması gayet kolay ve sağlam oldu ^^

- Tünel seradaki domates ve salatalıklar için çardak yapıldı.

Eklenti 611978


- Domateslerin ipleri çekildi.

Eklenti 611980

Eklenti 611981


- Oturak fasulyelerin arasındaki salatalıkların ipleri çekildi.

Eklenti 611979

- Bizim buralarda tam mayıs sonu haziran başları dolu yağabiliyor o yüzden çardağın üzerini ince file ile kapatmayı düşünüyorum ^^

dongyul 14-05-2016 14:24

5 Eklenti(ler)
Adım adım mutlu sona yaklaşıyoruz.

- Domatesler göründü.


Eklenti 611997


Eklenti 611998


- Fasulyeler haftaya toplanmaya başlar.

Eklenti 611996


- Hanımelleri sabahları beyaz akşamları sarı oluyor ilginç geldiler :cool:


Eklenti 611994


- Papatyalar

Eklenti 611995

kerkenez 14-05-2016 16:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1460147)
İrfan Çayı Yapımı


- 1 yıl kadar önce Sayın Meyvelitepe'den öğrendiğim bitki besleyici olarak kullanılan irfan çayı yapıma el atmış bulunmaktayım. Hammadesi olarak kafesotu ve ya diğer adıyla bilinen kaldirik kullanılıyor. Bu bitkinin yaprak sap bölgeleri potasyum deposu olarak biliniyor.

- Ormanda yoğun olarak bulunan kaldirikler sap bölgelerinden toplandı. Doğaya zarar vermemek adına ve devamlılığı olmasını istediğimiz için köklerine zarar verilmedi.

Eklenti 610808

- Toplanan 25 kg kadar kaldirik yaprak ve sapları

Eklenti 610809

- Yaprak ve sapları ince ince kıyıldı.

Eklenti 610810

- Toplanan yaprak ve saplar 8 kg olacak şekilde su geçiren çuvallara konulup, varillere bastırıldılar. 1 varil 160 litre su alıyor ve 3 varile ayrı ayrı 8 kglık kıyılmış kaldirik dolu çuvallar konuldu.

- Bu şekilde su içinde en az 3 gün bekletilip, daha sonra sulama suyu olarak kullanmayı düşünüyorum.

Sayın Dongyul yalnız bu tür işlemlerde mutlaka akvaryum motoruyla havalandırma gerekiyor. Bunu atlamayın yoksa olumsuz sonuçları olabilir.

dongyul 14-05-2016 19:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1461583)
Sayın Dongyul yalnız bu tür işlemlerde mutlaka akvaryum motoruyla havalandırma gerekiyor. Bunu atlamayın yoksa olumsuz sonuçları olabilir.

- Sayın Kerkenez; evet haklısınız akvaryum motoru ile havalandırılma yapılması gerekiyor bende olmadığı için kullanmadım. Ama kullanılması gerektiğini düşünüyorum :o

- Benim planım kaldirikleri 3 gün suda tutmaktı ama bağdaki iş yoğunluğundan ilgilenemedim ama her gün kontrol ettim.


- Tespit ettikleri;

1. gün: suyun rengi siyahımsı bir renge dönmüştü.
2. gün: herhangi bir şey gözlemlemedim ilk gün ki gibiydi rengi siyaha dönüktü. Bu günlerde hava bulutlu çok sıcak değildi. Sadece biraz sinekler vardı.
3. ve 4. gün: Biraz koku yapmaya başladı ve sinek populasyonu yükseldi...

Koku oluştuğu için bugün 2 depoyu biraz seyrelterek salatalık ve domatesleri suladım.

- Bir depoyuda yarın biberleri sulamak için kullanmayı düşünüyorum...


- İrfan çayı yapımının dezavantajı sürekli bu çayı bulundurmalısınız sulama sulu olarak kullanıldığı için. Yani sürekli bu çayı hazırlamak zaman alıyor ve yorucu.

- Bir kere kullanmama karşılık bakalım faydasını görecek miyim :cool:

Jakin 14-05-2016 19:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1460483)
Salatalık Budaması

- Salatalıkların iki karış yükseklikteki bütün yaprakların koltuk altı temizlendi, bıyıkları toplandı ^^

İlk başlarda çok üzücü gelse de sonradan alışıyorsunuz :D

- Bu işlemin amacı daha güçlü gövde ve ileri zamanda güçlü meyve tutumu sağlamak.

Sn. dongyul ben de toplamı dört karış yüksekliğinde olan kornişonumun iki karış yüksekliğindeki tüm çiçek, bıyık, koltuk altlarını toplamalı mıyım yani? :(
Gitti güzelim çiçekler desenize!... Biraz bu fikre alışmam gerek önce sanırım.. :( Gözünün içine bakıyorum ben onların!...

dongyul 14-05-2016 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Jakin (Mesaj 1461627)
Sn. dongyul ben de toplamı dört karış yüksekliğinde olan kornişonumun iki karış yüksekliğindeki tüm çiçek, bıyık, koltuk altlarını toplamalı mıyım yani? :(
Gitti güzelim çiçekler desenize!... Biraz bu fikre alışmam gerek önce sanırım.. :( Gözünün içine bakıyorum ben onların!...

Sayın Jakin; F1 çok verimli olan salatalık türlerinde budama yapılır. Çünkü çok fazla meyve dökümü olduğu için. İlk etapta enerjinin tamamı meyvelere gitmemesi için budama yapıyoruz.

- Sizin ki f1 çeşit değil o yüzden budama yapmayın tek yapmanız gerek sadece bıyıklarını kopartmanız yeterli ^^

Jakin 14-05-2016 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1461639)
Sayın Jakin; F1 çok verimli olan salatalık türlerinde budama yapılır. Çünkü çok fazla meyve dökümü olduğu için. İlk etapta enerjinin tamamı meyvelere gitmemesi için budama yapıyoruz.

- Sizin ki f1 çeşit değil o yüzden budama yapmayın tek yapmanız gerek sadece bıyıklarını kopartmanız yeterli ^^

Oh, şükür rahatladım, hızlı cevap için teşekkür ederim Sn. dongyul.. ;)
İki karışın altındaki bıyıkları koparıyorum o zaman.. :)

dongyul 14-05-2016 20:48

4 Eklenti(ler)
Büyük seradaki son durum :rolleyes:


- Salatalık, fasulye birlikte ekilir mi olur olmaz derken. Ben denerim demiştim denedik gördük. Gayette salatalık ve oturak fasulye birlikte yetiştirilebiliyor. Şuanlık bir sıkıntı yok gibi görünüyor.

- Eğer geçen yıllarda olduğu gibi büyük seraya sadece salatalık dikseydim sadece salatalığım olurdu ama şuan taze fasulyem de yetişmiş oldu.

- Küçücük bir yerde her iki üründe yetişebiliyor ^^


Eklenti 612048

- Salatalık, oturak fasulye kardeşliği

Eklenti 612049


Eklenti 612050


- 2016'ın ilk salatalıkları bir kaç gün içinde yemeğe hazır olurlar. En çok bahçe sularken yenen o taze salatalığa bayılırım ^^

Eklenti 612051

eneskrky 14-05-2016 21:46

ilk ürünler görünmeye başlamış hadi hayırlısı :D maşallah abim :D darısı başıma

tarla kuşu 14-05-2016 23:48

Maşallah, afiyetle tüketin :)

dongyul 15-05-2016 22:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi eneskrky (Mesaj 1461660)
ilk ürünler görünmeye başlamış hadi hayırlısı :D maşallah abim :D darısı başıma

Kardeşim hayırlısı olsun, senin bahçen daha güzel olacaktır eminim ^^


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarla kuşu (Mesaj 1461707)
Maşallah, afiyetle tüketin :)


Teşekkür ederim ^^

dongyul 16-05-2016 21:22

5 Eklenti(ler)
İnsanın içinde mutluluk yaratan şeyler :p

- Havuç olmaz sizin toprak çok sert o olmaz, bu olmaz, insanların bir şey üretmemek adına, hemen kaçış noktası o olmaz bu olmaz demeleri, insanın canını sıkıyor ve şevkini kırıyor. Hayat felsefem milletin ne dediği değil eli cebinde ne üretemediği şeyleri üretmek oldu.

- Toprak çok sertse yetişme olasılığı azsa toprak değiştirilir, bahçe capında bu değişime imkan yoksa daha küçük çaplı saksılarda yapılabilir. Evet şuan diyebiliyorum saksıda havuç ürettim yaptım oldu... :mad:

Eklenti 612588

- Her sabah uyanır uyanmaz ilk işim bu tatlı yaratıkları hayran hayran izlemeye bahçeye iniyorum, şu tatlılara bakın her gün biraz daha büyüyorlar Sayın Birnefestoprağın paylaştığı çeşit San marzano lungo: 2.

Eklenti 612589

- Sadece bir sırada 7 kök bu çeşidim var. Onları severken "sizden dünyanın en kaliteli domates sosunu yapacağım" diyorum ^^ o yüzden daha hızlı büyüyorlar :p

Eklenti 612590

- Biber fidelerimin sağlığı süper bugün daha büyük saksılara aldım. Amacım temmuz ortasına kadar saksıda fide halinde tutmak. Amacım büyük seradaki salatalık ve oturak fasulyeler söküldüğünde kasım-aralık ayına kadar biber yetiştirmeyi hedefliyorum o yüzden temmuzda büyük seraya dikilecekler^^

Eklenti 612591

- Fasulye böyle ekilir :p Halen bizim ülkemizde fasulye ocaklar halinde direk olarak toprağa ekiliyor ancak hızlı bahçecilikte bu artık ortadan kalktı fide halinde ekim yapmak daha sağlıklı ve tohum güvenliği maksimum, ayrıca sahip olduğunuz toprak parçasını doğru verimli kullanmayı sağlıyor.

Eklenti 612596


Bu sene bahçeme her türlü sebzeden çeşitler halinde dikim yaptım. Tabi ki de fasulyede nasibini aldı.

- Ekim yaptığım çeşitlerim

Sırık çeşitler;
1. Alman Ayşe
2. Şenberber
3. Kırmızı çiçekli fasulye
4. Barbunya
5. Börülce
6. Hanımteni fasulyesi (sarı)

Oturak çeşitler;
1. Gina
2. Nazende
3. Bush french filet beans rolande

Kesinlikle unuttuklarım var :rolleyes:

gilan 17-05-2016 00:50

Bu sayfanın hem bilgilerini çok seviyorum, hem de heyecanını. ;) Fasülye çiçekleri, taze salatalıklar, minik domatesler beni de çok heyecanlandırıyor. :)

Çardak harika olmuş. Anlatması bir paragraf belki ama arkasındaki emeği tahmin edebiliyorum. Güle güle kullanın.

İrfan çayı için de 25 kilo ot toplamak hiç kolay iş olmasa gerek. Bir de köklerine dikkat ederek... Umarım işe yarar.

Havuçlar da çok sevimliler. ;)

Salatalıkların bıyıkları ne demek? Sağa sola sarmak için attığı kollar mı?

Bir de hadi salatalık ve fasulyeler iplere kendi tutunuyor ama domatesleri taşımak için ip yeterli oluyor mu? Kendi kol atmadığına göre bağlıyor musun?

dongyul 17-05-2016 16:03

5 Eklenti(ler)
Annemin çiceklerinden seçmeler ^_^

Eklenti 612749

Eklenti 612750

Eklenti 612752

Eklenti 612753

Eklenti 612751

h_dogan 17-05-2016 16:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1462267)
İnsanın içinde mutluluk yaratan şeyler :p

- Havuç olmaz sizin toprak çok sert o olmaz, bu olmaz, insanların bir şey üretmemek adına, hemen kaçış noktası o olmaz bu olmaz demeleri, insanın canını sıkıyor ve şevkini kırıyor. Hayat felsefem milletin ne dediği değil eli cebinde ne üretemediği şeyleri üretmek oldu.

- Toprak çok sertse yetişme olasılığı azsa toprak değiştirilir, bahçe capında bu değişime imkan yoksa daha küçük çaplı saksılarda yapılabilir. Evet şuan diyebiliyorum saksıda havuç ürettim yaptım oldu... :mad:

Olmaz derken şekil bakımından olmaz. Toprak altı organları tüketilen sebzelerde ticari üretim için genel olarak kumlu-tınlı, tınlı topraklar tercih edilir ki oluşan ürünler düzgün ve kaliteli olsun.

Çok sert, taşlı , killi topraklarda bu ürünlerin kalitesinde düşüş dolayısıyla da pazar değerlerinde düşme meydana gelir.

Yoksa zorlayarak her toprakta çoğu ürünü yetiştirebilirsiniz tabi iklim şartları uygunsa.

dongyul 17-05-2016 20:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 1462335)

İrfan çayı için de 25 kilo ot toplamak hiç kolay iş olmasa gerek. Bir de köklerine dikkat ederek... Umarım işe yarar.

Salatalıkların bıyıkları ne demek? Sağa sola sarmak için attığı kollar mı?

Bir de hadi salatalık ve fasulyeler iplere kendi tutunuyor ama domatesleri taşımak için ip yeterli oluyor mu? Kendi kol atmadığına göre bağlıyor musun?


Sevgili Gilan; ben sizin yorumunuzu geç fark ettim kusura bakmayın;


- 25 kilo toplamak beni biraz yordu ama şuan lık fark ettiğim kadarıyla işe yaradı sizlerle deneyimimi paylaşacağım ^^

- Salatalığın bıyığı sizinde dediğiniz gibi attığı kollara biz bıyık diyorum :D

- Ben domates, salatalık ve fasulye için ip kullanıyorum en mantıklısı ip aslında aynı ipi 3 yıl kullandığım oluyor ama sırık hiç kullanışlı değil sırıkları sokarken köklere zarar veriyor ayrıca sırık kurt olsun yağmurdan etkilenme kırılma çürüme saklama bir sürü derdi var ayrıca sırık çok pahalı. Ağaçlara da yazık hem :D

- Benim ip sisteminde uyguladığım metot; her domates, salatalığın ve fasulyenin köküne yakın 20 cm lik ince dal parçası sokuyorum daha sonra o dal parçasına ipi bağlayıp yukarıdaki çardağa çekip sıkıca bağlıyorum eğer kökün dibindeki dal parçasıyla sabitlemezseniz, rüzgar domatesi, salatalığı diğer iplerle karıştırıyor ve ya dolandırılmış ipleri açıyor (Tecrübelerim).

- Salatalığın bıyığını aldığımız için kendi ipe saramaz, domatesinde sarılma becerisi yok zaten ben her gün onları ipe dolandırıyorum, anlatımı zor ama yapımı pratik. Dolandırınca bu sayede açılmıyor. Fasulye kendi sarılabiliyor ama sadece emekleme zamanlarında fasulyeyi ipe doğru yön veriyorsunuz. (Umarım anlatabilmişimdir )


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1462485)
Olmaz derken şekil bakımından olmaz. Toprak altı organları tüketilen sebzelerde ticari üretim için genel olarak kumlu-tınlı, tınlı topraklar tercih edilir ki oluşan ürünler düzgün ve kaliteli olsun.

Çok sert, taşlı , killi topraklarda bu ürünlerin kalitesinde düşüş dolayısıyla da pazar değerlerinde düşme meydana gelir.

Yoksa zorlayarak her toprakta çoğu ürünü yetiştirebilirsiniz tabi iklim şartları uygunsa.

Sayın h_dogan; bilgi için çok teşekkür ederim en önemli tabi ki de iklim. ^^

dongyul 17-05-2016 21:50

5 Eklenti(ler)
Bağda son durum

- İşi abarttım sanırım her yerlere çeşit çeşit sebzeler ektim şimdi bakım yapma sırası.


- Bamya; çok nazlı, narin bir sebze. Topraktan çıkana kadar insana ecel teri döktürüyor. İki çeşit bamya ekildi ilki tohum paylaşımından Sayın Rana58'den gelen kınalı bamya, diğer kurutmalık Urfa'dan aldığım bir çeşit adı yok. Bamyalar 1 gece önceden suda bekletildi, ekileceği toprak bir gün önceden kazıldı ıslandı daha sonra ekildi. Bu işlemi yapmamızın nedeni bamyanın bünyesi çok hassas eğer bamyayı ektikten sonra sulama işlemi yapılırsa toprak yüzeyi kaymak tabakası yapar ve bu da bamyanın topraktan çıkışı engelliyor ve baş kırılması yapıyor, sonuç tabi ki fiyasko :cool: 6 Mayıs da toprağa direk ekildiler anca kendilere geldiler ^^

Bamya bizim buralarda sulanmaz, sadece bir gübreleme yapılır ve en atıl topraklara ekilir verim her zaman maksimumdur. Ayrıca sulanmayan bamya daha lezzetlidir ^^ Bamya Türk mutfağına giren en pahalı sebzeler arasında bakalım bu sene fiyatı ne kadar olacak :rolleyes:

Bamyanın en zor işi toplamak her gün toplamak gerekir :eek: Bu sene 400'den fazla bamya çifti ekildi.

Eklenti 612817


- Domatesler çiçeklenmeye başladı, ilk boğaz çapası yapıldı.

Eklenti 612818

Eklenti 612819

- Patateslerin gübresi verildi, boğaz çapası yapıldı.

Eklenti 612820


- Zafer bizimdir, dutlar oldu.


Eklenti 612821


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025