agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Kerkenez / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/35414.htm)

kerkenez 21-07-2016 08:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1473405)
Maşallah maşallah Sayın Kerkenez çaba, gayret, emek sonuç harika bir bahçe, ürünler ve hasat; bahçenizi takip etmek benim için çok zevkli... Emeklerinize sağlık, rastgelsin inşallah!..

Teşekkürler sayın Yeni Gine.

2014 yılında her şey verimsiz bir şekilde giderken burayı keşfetmem, buradan edindiğim bilgiler, tohumlar, daha sonra yapılan araştırmalar, okunan kitaplar, deneme ve yanılmalar neticesinde ve bu yıl yaklaşık 4 aydır verilen emeklerin karşılığı gelmeye başladı. Henüz hedeflediğim bir çok şeyi gerçekleştirmesem de artık birinci vitesten ikinciye attım diyebilirim. Darısı önümüzdeki yıllarda diğer viteslere. :p

kerkenez 26-07-2016 12:01

24 Temmuz Resimleri

5 Eklenti(ler)
Domates resimleri paylaşmaya devam. Sarı domates açık konuşmak gerekirse lezzetini pek beğenmedik.

Eklenti 622980

Sayın Birnefestoprak' tan gelen 1884 Purple domates. tatlı, sulu ve etli bir çeşit.

Eklenti 622981

Cherokee domates. Lezzetli bir domates ama dört kökten üçü hastalandı. Pek dayanıklı değil mi yoksa rastlantı mı bilemedim.

Eklenti 622982

İlk kez geçen yıl diktiğim ve lezzetli bol sulu pembe domates.

Eklenti 622983

Ve son olarak bahçemizin vaz geçilmezi rahmetliden kalma Pınarhisar domatesi.
Eklenti 622984

kerkenez 26-07-2016 12:09

24 Temmuz Resimleri 2

4 Eklenti(ler)
Bu yıl ilk kez denediğim Zengarden' dan gelme Sakız Adası salkım domatesi. Hafif mayhoş lezzetli ve verimli bir tür.

Eklenti 622985

Ve domatesler yarışıyor.

Üçüncü 392 gram ağırlığıyla Heybetli.

Eklenti 622986

İkinci hastalıklı olan bitkiden Cherokee. Normalde bu kadar olmaması lazım hastalıklı olduğu için mi yoksa çapraz tozlaşma mı bilemedim. 448 gram.

Eklenti 622987

Ve şimdilik birincimiz. 472 gram ağırlığıyla pembe domates.

Eklenti 622988

kerkenez 26-07-2016 12:14

24 Temmuz Resimleri

2 Eklenti(ler)
Ve büyük hasat başladı. Bu haftanın yıldızı domatesler. Yaklaşık 17 kg toplamak kısmet oldu. Salatalık, Halep karası patlıcan, kıl ve dolmalık biberler, biraz salatalık ve Swiss chard. Amerikalılar pek bir hastası sanki görelim bakalım, nasıl bir şeymiş.

Eklenti 622991

Bu haftanın kapanışını en hoşuma giden görüntü ile yapayım. Renk cümbüşü oluşturan farklı lezzette domatesler.

Eklenti 622992

TCM 26-07-2016 20:10

Pek güzeller maşallah.

kerkenez 01-08-2016 21:15

30-31 Temmuz Resimleri

4 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz yıl Sayın Birnefestoprak' tan gelen halep karası. Gerçekten çok verimli ve lezzetli bir tür.

Eklenti 623603

Little finger patlıcan. Görüntü harika, kızartması çok hoşa gitmedi başka bir kullanım şeklini de bulamadık maalesef.

Eklenti 623604

Meyvelitepe turuncu domates. Trabzon hurmasını andırıyor.

Eklenti 623605

Sayın Taşlıbahçe' den gelen Bursa dağlı kırmızı domates.

Eklenti 623606

kerkenez 01-08-2016 21:22

30-31 Temmuz Resimleri 2

3 Eklenti(ler)
Yeni rekorumuz. 578 gram ağırlığıyla pembe domates.

Eklenti 623609

Domates yolu.

Eklenti 623610

Bu haftaki hasılat. Fide taşıdığımız plastik kaplarda artık domates taşıyoruz. Bu hafta yine 17 kilo kadar hasılat yaptık.

Eklenti 623611

kerkenez 10-08-2016 12:13

Patates Hasadı

4 Eklenti(ler)
Patateslerin kuruduğunu görünce heyecanla ailecek saksılara saldırdık.

Eklenti 624588

Ve sonuç. Büyük bir hayal kırıklığı. Anladığım kadarıyla fazla sulandığı için çürüyüp kurumuşlar. Eh en azından bir salatasını yaparız.

Eklenti 624589

Bahçedeki ürünleri çeşitlendirmeye çalıştığımdan bahsetmiştim. Tamamen onlardan yapılan bir salata. Çeşitli domatesler, kırmızı tarhanalık biber, nane, maydonoz, kalıcı ıspanak, swiss chard, ve pancar yaprakları. Tadı da görüntüsü gibi harikaydı.

Eklenti 624590

Bu da laz domatesimiz. :D
Eklenti 624591

kerkenez 10-08-2016 12:24

Kış geliyor

3 Eklenti(ler)
Sayın Dongyul bahçesinde sürekli ekimden bahsetmişti, bende kendi bahçemden örnekler vereyim dedim.

Eskiden yaz hasadını bitirip kışlık bitkiler ekiyordum ancak lahanagiller bir türlü olmuyordu. Bu yıl ilk kez temmuz ayından başlayarak kışlık bitkileri ekmeye başladım. Aynı türleri de bir anda ekmeyip yaklaşık 15 gün arayla dikiyorum ki aynı anda yenecek kıvama gelmesinler. Şu ana kadar diktiklerim, beyaz lahana, kırmızı lahana, karnabahar, kereviz ve brokoli.

Patlıcanların arasına dikilmiş ve sayın Bahcedenn' in internet sitesinden aldığım January King beyaz lahana. Arada palazlanmaya başladı.

Eklenti 624595

Domatesleri yanına ekilmiş kök kereviz.

Eklenti 624596

Bu sıranın diğer tarafında pırasa, arkasında domates ve en onun arkasında ortada karnabahar bulunmakta.

Eklenti 624597

kerkenez 18-08-2016 12:14

5 Eklenti(ler)
Tohuma bıraktığım kalıcı ıspanağın tohumları kurumaya başlayınca ilginç bir şey oldu. Yeniden körpe yapraklar çıktı ve oldukça lezzetli. Salatası bile harika oluyor.

Eklenti 625466

Geç kalan ve sonunda açmayı başaran süs ayçiçeği.

Eklenti 625467

Bu yıl Zengarden' dan tohumunu aldığım speckled roman domates. Görünüşü güzel, etli, lezzetli ve az çekirdekli bir tür.

Eklenti 625468

Yokluğumda unutulmuş ve hafifçe geçmeye başlamış bir adet heybetli. İsmine yakışıyor.

Eklenti 625469

Domateslerde sıcakla birlikte hastalıklar iyice artmaya başladı. Her hafta dörder beşer söküp imha ediyorum. Bu külleme tarzı fungal bir hastalık gibi.

Eklenti 625470

kerkenez 18-08-2016 12:20

4 Eklenti(ler)
Little fingers patlıcan. Güzel görüntüsü dışında bir işlevini bulamadık, kalanları toplayıp bitkilerini söktüm.

Eklenti 625471

Arnavut biberleriyle, Urfa kirazları toplanıp turşuları kuruldu. Urfa kirazlarında bu yıl lor yerine beyaz peynir kullandım.

Eklenti 625472

Eklenti 625473

Eklenti 625474

kerkenez 18-08-2016 12:26

3 Eklenti(ler)
Helep karaları herse yapılmak üzere mangalda yerlerini aldı.

Eklenti 625475

Balık biber, Hungarian hot wax biber ve Arnavut biberi mangal sırasını beklerken.

Eklenti 625476

Fırtınalı bir hafta sonunun ardından sahilde gün batımı vakti.

Eklenti 625477

TCM 18-08-2016 13:00

Bu yıl tonla acı biber ektim ancak ilk önce arnavutlar oldu, aslında tam da oldu sayılmaz, kızarmadılar, ama ben de öyle yiyorum, acılığı yerinde, herhalde beklemeye gerek yok :)

Manzara pek güzel.Hanımla emeklilik hayalimiz, küçük bir balıkçı kasabası, yayla zamanının haricinde burada yaşayıp, hava şartları uygun olduğunda ufak bir tekneyle balığa çıkmak. O zamana bizler kalır mıyız, biz kalsak böyle yerler kalır mı, hadi hepsi tamam da denizlerde tutulacak balık kalır mı? :D

Son söz: 'Kul plan yaparken kader gülermiş'

kerkenez 19-08-2016 08:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1476570)
Bu yıl tonla acı biber ektim ancak ilk önce arnavutlar oldu, aslında tam da oldu sayılmaz, kızarmadılar, ama ben de öyle yiyorum, acılığı yerinde, herhalde beklemeye gerek yok :)

Manzara pek güzel.Hanımla emeklilik hayalimiz, küçük bir balıkçı kasabası, yayla zamanının haricinde burada yaşayıp, hava şartları uygun olduğunda ufak bir tekneyle balığa çıkmak. O zamana bizler kalır mıyız, biz kalsak böyle yerler kalır mı, hadi hepsi tamam da denizlerde tutulacak balık kalır mı? :D

Son söz: 'Kul plan yaparken kader gülermiş'

Aslında Arnavut biberleri bana çok acı geliyor, ama etli güzel bir biber. Közleyip yoğurtlu olarak ya da turşusundan bir parça bağıra çağıra yemeye çalışıyorum. Benim ideal acılığım balık biber ya da jalapeno.

Eskiden teknemiz vardı baya güzelde balık yakalardık. Tabi artık pek yok gibi. Ama hedefim emekli olunca yine bir tekne almak. Hayırlısı bakalım.

Dutlubahçe 19-08-2016 09:34

Bu hayaller ve hedefler olmasa, herhalde hayat çekilmez olurdu.

Elif38 20-08-2016 23:37

Ellerinize sağlık. O kadar domatesi görünce resmen gözüm döndü. :)
Sarı domatesin ben iki çeşidini ektim. Birisi Brandywine diğeri Jübilee. Brandywine'ı tek geçerim.

dongyul 21-08-2016 12:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1476564)

Bu yıl Zengarden' dan tohumunu aldığım speckled roman domates. Görünüşü güzel, etli, lezzetli ve az çekirdekli bir tür.

Eklenti 625468

Domateslerde sıcakla birlikte hastalıklar iyice artmaya başladı. Her hafta dörder beşer söküp imha ediyorum. Bu külleme tarzı fungal bir hastalık gibi.

Eklenti 625470

Sayın Kerkenez, speckled roman domatesini çok beğendim eğer tohumunu alabilirseniz etkinlikte talep edebilirim ^^

Ayrıca domateslerin yapraklarında nekrozis başlamış sıcak kaynaklı olabilir ancak bunu yaprak galeri sineği yapabiliyor.

birnefestoprak 21-08-2016 15:52

1 Eklenti(ler)
Yukarda resmini gösterdiğiniz Speckled Roman'ın üreticisi, bugün kurulu bulunan en köklü tohum koruma derneklerinden biri olan Seed Savers Exchange (SSE)'in sarımsak danışmanlığını da yapan John Swenson'dır. Aslen avukattır. Bugün ticari dolaşımda yüzlerce sarımsak çeşidi varsa, Swenson'ın sayesindedir.
Aşağıdaki resmi geçtiğimiz ay (Temmuz 2016) SSE'nin yıllık konferansında çektim. Solda oturan John Swenson, 87 yaşında. Çeşitli sağlık sorunlarına rağmen, 6 saatlik yolu arabasıyla tek başına katederek her sene konferansın yapıldığı dernek çiftliğine geliyor. Sağda oturan da yine çok önemli bir tohum koruyucusu olan Jim Henry. Jim de müteahhittir.

kerkenez 22-08-2016 08:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Elif38 (Mesaj 1476770)
Ellerinize sağlık. O kadar domatesi görünce resmen gözüm döndü. :)
Sarı domatesin ben iki çeşidini ektim. Birisi Brandywine diğeri Jübilee. Brandywine'ı tek geçerim.

Sayın Elif38 bilgilendirme için teşekkürler. Kısmetse onu da denerim.

kerkenez 22-08-2016 08:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1476792)
Sayın Kerkenez, speckled roman domatesini çok beğendim eğer tohumunu alabilirseniz etkinlikte talep edebilirim ^^

Ayrıca domateslerin yapraklarında nekrozis başlamış sıcak kaynaklı olabilir ancak bunu yaprak galeri sineği yapabiliyor.

Speckled roman' ı 2 kök ekmiştim biri daha başta kurumuştu tek kök kalmıştı. Bu meretin boyuna göre çekirdeği çok az ama bir miktarda olsa paylaşıma açmayı hedefliyorum.

kerkenez 22-08-2016 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1476804)
Yukarda resmini gösterdiğiniz Speckled Roman'ın üreticisi, bugün kurulu bulunan en köklü tohum koruma derneklerinden biri olan Seed Savers Exchange (SSE)'in sarımsak danışmanlığını da yapan John Swenson'dır. Aslen avukattır. Bugün ticari dolaşımda yüzlerce sarımsak çeşidi varsa, Swenson'ın sayesindedir.
Aşağıdaki resmi geçtiğimiz ay (Temmuz 2016) SSE'nin yıllık konferansında çektim. Solda oturan John Swenson, 87 yaşında. Çeşitli sağlık sorunlarına rağmen, 6 saatlik yolu arabasıyla tek başına katederek her sene konferansın yapıldığı dernek çiftliğine geliyor. Sağda oturan da yine çok önemli bir tohum koruyucusu olan Jim Henry. Jim de müteahhittir.

Helal olsun amcama. Kesin telefondan domates, biber resimlerine bakıyorlar. :D

kerkenez 23-08-2016 12:05

2 Eklenti(ler)
Aslında bu hafta paylaşacak pek bir şey yok. Biraz daha brokoli, karnabahar, kırmızı lahana ve marul fidesi dikildi. İlk parti ıspanak, roka ve turp tohumları ekildi.

Domates hastalıkları devam ediyor bu haftada 7 kök söküldü toplam 20 köke falan ulaştık.

Arada sırada bazı patlıcanlar böyle garip şekilde meyveler veriyor. Sebebi nedir acaba? Genetik bozukluk mu, hastalık mı yoksa mineral eksikliği mi bilemedim.

Eklenti 625795

Şimdi ilk bakışta muhtemelen çok anlamsız gözükecek bir resim paylaşacağım.

Eklenti 625797

Konuyu takip edenler belki hatırlayacaktır, semizotlarını söküp malçlamada kullanmıştım. Burada geçen hafta söktüğüm salatalıklar ekiliydi ve bir buçuk ay kadar önce malçlamıştım. Ispanakları ekmek için malçları kaldırdım ve sonuç. Neredeyse sıfıra yakın ot, altında yaşayan bilumum börtü böcek ve nispeten daha yumuşak bir toprak. Orta uzun vadede toprağın özelliklerini düzeltme adına kesinlikle başarılı bir yöntem.

Tatil vakti geldi çattı, biraz ara vereceğim, üç hafta yazlığı gidemeyeceğim bakalım gidince nasıl bir bahçe ile karşılaşacağım? :cool:

kerkenez 22-09-2016 12:02

10-17 Eylül Resimleri

4 Eklenti(ler)
Üç haftalık aradan sonra gittiğimde bahçe genelinin fena olmadığını gördüm. Düşündüğümün aksine oldukça fazla domates olgunlaşmış. Bayram boyunca misafirlerimizle bize yetti hatta bir miktar evlere bile götürecek kadar arttı. Biberler ve patlıcanlardan da bol bol hasat etme imkanı bulduk.

Eklenti 628278

Eklenti 628279

Bu yıl mısırlar düşündüğüm gibi olmadı. Kızılderililerin üç kız kardeş uygulamasını denedim ancak mısırları fazla sık diktiğimden ne fasulyeler oldu ne de mısırlardan verim elde edebildi. Altına ektiğim 2 kök balkabağı ise işgal ettiği yerlere oranlara sadece 1 adet orta boy kabak verdi.

Eklenti 628280

Eklenti 628281

Mısırların sapları ayrıldı kuruyunca parçalanacak, meyveleri ise tavuk yemi olarak komşuya verildi.

kerkenez 22-09-2016 12:13

10-17 Eylül Resimleri 2

4 Eklenti(ler)
Sayın Taşlıbahçe' den gelen Tatar karpuzu en sonunda ilk meyvesini tuttu. Yolda bir tane daha var.

Eklenti 628282

Yavaş yavaş pancarları sökmeye başladım. Haşlayıp salataya koyduk, salatada yaprak halini kullanmak daha hoşuma gitti.

Eklenti 628283

Kış dikimlerine devam. Ekstra azot sağlamak adına bayatlamış kahve yatağına brüksel lahanası dikiyorum. :D

Eklenti 628284

Kışlık demişken lahana kelebekleri de piyasaya çıkmış, afiyetle brokoli yaprağı yiyen tırtıllar. Bu aşamada elle temizlemek yeterli oldu.

Eklenti 628285

kerkenez 22-09-2016 12:17

10-17 Eylül Resimleri 3

2 Eklenti(ler)
Şeker bayramında yaptığım kompostu bu bayram çıkartıp yaydım. İkinci denemede yapmayı başardım, şimdilik az ama ileride miktarı ciddi oranda arttırmayı hedefliyorum.

Eklenti 628286

Geçen yıl çok aradığım ama geç kaldığım için bulamadığım samanları bu yıl erkenden temin ettim. 10 balya saman ve gübreler. Zaman içinde lazanya malçlama yapmakta kullanılacak.

Eklenti 628287

kerkenez 22-09-2016 12:36

Lazanya malçlama / Lasagna mulching

5 Eklenti(ler)
Geçtiğimiz yıl oldukça sert bir forma ve verimsiz bir hale gelen toprağı artık işlemeden ekmeye karar vermiştim tabi bunu yapmak için toprağı da uygun forma getirmek gerekiyordu. Bunun için lazanya malçlama yapacaktım ancak saman bulamadığım için geçen yıl kalmıştı. Onun yerine sonbaharda bulabildiğim malzemeleri döküp toprağı belleyip bırakmıştım ve ilkbaharda tekrar belleme yapmadan sadece fide ekimi gerçekleştirmiştim. Sonuçlara baktığımda bu yıl daha iyi verim aldım ancak hala yetersiz. Bu sonbahar tarlanın yaklaşık üçte ikisini seneye de kalan kısmını lazanya malçlama ile tamamen toprağı işlemeden ekime uygun hale getirmeyi hedefliyorum.

Öncelikle toprağa bir miktar klinoptolit ve leonardit döktüm.

Eklenti 628289

Otları baskılamak için biriktirdiğim gazeteleri serip üzerlerini suladım.

Eklenti 628290

Daha sonra gazetelerin üzerine 10 cm kalınlığında samanı serip tekrar güzelce suladım.

Eklenti 628291

Samanların üzerine yaklaşık 3 cm kalınlığında hayvan gübresi ekleyip suladım. Yalnız bu ve bir sonraki katmanın suyuna daha önce yaptığım enzimlerden kattım.

Eklenti 628292

Bunların üzerine yine aynı kalınlıkta bir kat saman ve bir kat gübre ekledim. Bitmiş hali bu şekilde. Bu sebze yatağının şu an için yaklaşık 30 cm kadar bir yüksekliği oldu. Muhtemelen bir kısmı kışın çürüyüp azalacaktır.

Eklenti 628293

kerkenez 22-09-2016 12:40

Lazanya malçlama / Lasagna mulching 2

1 Eklenti(ler)
Malçlamayı yaparken çok yıllık bitkilere zarar vermemek için etraflarında en az 15' er cm' lik bir alanı boş bırakmak gerekiyor. Burada geçen yıl çıkan tek kuşkonmaza yaptığım uygulama şekli.

Eklenti 628294

kerkenez 22-09-2016 12:45

Kış hazırlıkları

5 Eklenti(ler)
Yavaş yavaş kış yaklaşırken bunca işin arasında yazın lezzetlerini hatırlamak adına bir miktar patlıcan ve biber közleyip buzluğa atmayı da ihmal etmedik. Patlıcanlar bahçeden ancak maalesef biberler pazardan.

Eklenti 628295

Eklenti 628296

Eklenti 628297

Bahçenin artan üzümlerinden bu yıl ilk defa sirke yapmayı deniyorum bakalım otaya nasıl bir şey çıkacak?

Eklenti 628298

Ve bu haftayı çiçek açmış zıpçıktılar ile kapatalım.

Eklenti 628299

YeniGine 22-09-2016 22:51

Sayın Kerkenez maşallah maşallah, çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz; emeklerinize sağlık, rastgelsin, kışlıklarınızı da ağız tadı ile tüketin inşallah!..

kerkenez 23-09-2016 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1480036)
Sayın Kerkenez maşallah maşallah, çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz; emeklerinize sağlık, rastgelsin, kışlıklarınızı da ağız tadı ile tüketin inşallah!..

Teşekkürler sayın Yeni Gine. Allah ağız tadıyla yemeyi nasip etsin inşallah.

dongyul 23-09-2016 10:07

Sayın Kerkenez; benim kafama takılan şey o gazetelerin toprakta çözünme hızı hadi çözündü ancak gazetede mürekkep var ve kimyasal madde... sonuç olarak toprak kimyasalla kirlendi ve toprağa direk ekim yapacaksınız bu konu biraz tartışılır...

gazete yerine kimyasal boya, yapıştırıcı içermeyen karton serilse daha iyi olur diye düşünüyorum...

kerkenez 26-09-2016 08:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1480068)
Sayın Kerkenez; benim kafama takılan şey o gazetelerin toprakta çözünme hızı hadi çözündü ancak gazetede mürekkep var ve kimyasal madde... sonuç olarak toprak kimyasalla kirlendi ve toprağa direk ekim yapacaksınız bu konu biraz tartışılır...

gazete yerine kimyasal boya, yapıştırıcı içermeyen karton serilse daha iyi olur diye düşünüyorum...

Sayın Dongyul tavsiye edilen daha sağlam olması ve daha iyi ot baskılayıcı olması nedeniyle sarı kartonlardır, bulunamaz ise gazete kağıdı kullanılabilir. Gazeteyi çok araştırdım, bu konu hakkında genel görüş kimyasal madde içermediği. Mürekkepler soya fasulyesinden yapılıyor imiş sorun yaratmaz, ancak parlak kuşe kağıt gibi kağıtları kesinlikle kullanmayın diyorlar. Zaten kompost yaparken sarı malzeme olarak gazete kağıdı kullanılabiliyor. Ben ikna oldum ve kullandım. Kullanıp kullanmamak size kalmış.

Taşlıbahçe 26-09-2016 10:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1480409)
Sayın Dongyul tavsiye edilen daha sağlam olması ve daha iyi ot baskılayıcı olması nedeniyle sarı kartonlardır, bulunamaz ise gazete kağıdı kullanılabilir. Gazeteyi çok araştırdım, bu konu hakkında genel görüş kimyasal madde içermediği. Mürekkepler soya fasulyesinden yapılıyor imiş sorun yaratmaz, ancak parlak kuşe kağıt gibi kağıtları kesinlikle kullanmayın diyorlar. Zaten kompost yaparken sarı malzeme olarak gazete kağıdı kullanılabiliyor. Ben ikna oldum ve kullandım. Kullanıp kullanmamak size kalmış.

Gazeteleri ölçülü kullanmakta fayda var. Matbaa mürekkebi içinde kurşun gibi ağır metaller var diye hatırlıyorum. Daha başka zararlı bileşenler de içerebilir. Benim de komposta ara sıra attığım oluyor ama tabiri caizse kırk yılda bir.

Elimde Patricia Lanza'nın "Lasagna Gardening" isimli kitabı var. 98 basımlı harika bir kitap. Uzun zamandır bir köşede kalmıştı. Şimdi tekrar göz önüne aldım. Orada da gazete kullanımı var ama 98'den bu yana bazı gerekli hassasiyetler de edindik. Çok önemli değildi, o sıralar üniversitede matbaa mürekkebiyle çalışır, elimize bulaştırır, sorun etmezdik, kimse de bir uyarıda bulunmazdı. Sonraları öğrendik ki sakıncalıymış. Neyse, kitabı sayenizde yeniden incelemeye başladım :)

kerkenez 26-09-2016 11:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1480418)
Gazeteleri ölçülü kullanmakta fayda var. Matbaa mürekkebi içinde kurşun gibi ağır metaller var diye hatırlıyorum. Daha başka zararlı bileşenler de içerebilir. Benim de komposta ara sıra attığım oluyor ama tabiri caizse kırk yılda bir.

Elimde Patricia Lanza'nın "Lasagna Gardening" isimli kitabı var. 98 basımlı harika bir kitap. Uzun zamandır bir köşede kalmıştı. Şimdi tekrar göz önüne aldım. Orada da gazete kullanımı var ama 98'den bu yana bazı gerekli hassasiyetler de edindik. Çok önemli değildi, o sıralar üniversitede matbaa mürekkebiyle çalışır, elimize bulaştırır, sorun etmezdik, kimse de bir uyarıda bulunmazdı. Sonraları öğrendik ki sakıncalıymış. Neyse, kitabı sayenizde yeniden incelemeye başladım :)

Kurşun duvar boyalarının içinde bile artık olmadığı için gazete boyasında olmaz diye düşünüyorum. Tabi en güzeli kullanmamak, belki de otlarla boğuşmaya devam edip o katmanı kullanmamak en doğrusu olabilir. Şimdi yine şüphe düşürdünüz içime. :)

Kitaba gelince internetten bulmaya çalışayım bakalım neler varmış içinde.

Taşlıbahçe 26-09-2016 20:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1480425)
Kurşun duvar boyalarının içinde bile artık olmadığı için gazete boyasında olmaz diye düşünüyorum. Tabi en güzeli kullanmamak, belki de otlarla boğuşmaya devam edip o katmanı kullanmamak en doğrusu olabilir. Şimdi yine şüphe düşürdünüz içime. :)

Kitaba gelince internetten bulmaya çalışayım bakalım neler varmış içinde.

Gazete kağıdı yerine bilindik kartonlar iyi olur, her çöpte var, temini kolay ki aynı amaçla kullanımı var zaten. Kullanmadan önce suya yatırırsanız iyi olur.

Bu arada kitap İngilizce; Türkçe çevirisi yok.

dongyul 26-09-2016 20:52

Bu sitenin bu yönünü çok seviyorum karşılıklı bir şeyler hakkında tartışıp yanlışları düzelte biliyoruz iyi ki varsınız ^^

kerkenez 27-09-2016 08:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1480471)
Gazete kağıdı yerine bilindik kartonlar iyi olur, her çöpte var, temini kolay ki aynı amaçla kullanımı var zaten. Kullanmadan önce suya yatırırsanız iyi olur.

Bu arada kitap İngilizce; Türkçe çevirisi yok.

İngilizce olması sorun değil de Türkiye' ye getirtmek çok pahalıya geliyor. nette biraz araştırayım bakayım. :rolleyes:

Taşlıbahçe 27-09-2016 08:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1480498)
İngilizce olması sorun değil de Türkiye' ye getirtmek çok pahalıya geliyor. nette biraz araştırayım bakayım. :rolleyes:

Yurt dışından almıştım, isterseniz özelden adresinizi gönderin, kargoyla göndereyim, okuyunca geri yollarsınız.

kerkenez 28-09-2016 08:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Taşlıbahçe (Mesaj 1480502)
Yurt dışından almıştım, isterseniz özelden adresinizi gönderin, kargoyla göndereyim, okuyunca geri yollarsınız.

Tamam biraz araştırayım, bulamazsam gönderirim.

İlginize teşekkürler.

kerkenez 07-10-2016 12:07

Eylül Sonu

5 Eklenti(ler)
Artık kendini hissettirmeye başlayan sonbaharla birlikte öncelikli olarak verimi düşen bitkilerden başlayarak bahçeyi yeni sezona hazırlamaya devam ediyorum.

Son demlerini yaşayan ve pek hoşumuza giden sarı salkım domates.

Eklenti 629483

Söküm işleminden sonra kalan domatesler.

Eklenti 629484

Geçtiğimiz yıl toprağa kattığımız malzemeler ve damla sulama kurulumu sonrası bu yıl çapalama yapılmamasına rağmen çok ciddi bir kaymak tabaka olumu görülmedi.

Eklenti 629485

Artık verimi iyice düşen ve hastalıklı olan domateslerin bulunduğu göbeği söküp lazanya malçlamayı yaptım. Bu göbekte malzemeyi fazla tutmuşum biraz daha yüksek oldu.

Eklenti 629486

Sayın Birnefestoprak' tan gelen mor domates. Az çekirdekli, bol etli ancak hastalıklar nedeniyle pek ürün alamadım dolayısıyla tohumunu bu yıl paylaşıma açamayacağım. Neyse ki kendime yetecek kadar tohum alabildim.

Eklenti 629487

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025