agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

Dutlubahçe 27-05-2021 16:15

Sn TCM, bardaklardaki fide sayısı çok fazla ve içindeki malzeme az. Bir bardakta en fazla 2-3 adet olacak şekilde bir düzenleme yaparsanız faydalı olacağına inanıyorum.

Portakal Rengi 28-05-2021 09:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1607609)
Sadece perlit ve cocopeat, belli bir boya gelinceye kadar ihtiyaç duymuyorlar, bu yıl ve önceki yıllarda da hep aynı şekilde ekmiştim.

Bardaktaki fide sayısı çok olması nedeniyle, ortam yeterli büyüklükte değil şeklinde düşünüyorum. Ne kadar su verebilirsiniz ki ? Bitkiler yeterli suya ulaşamıyordur.
Bardaktaki bitkiler köklerini nereye sığdıracaklarını düşünmekten, birbirleriyle didişmekten büyümeye zaman bulamıyor da olabilir. :)

TCM 11-06-2021 14:34

3 Eklenti(ler)
@ its_just_a_ride, @Dutlubahçe ve @Portakal Rengi, sanırım haklısınız, aslında ben de haksız sayılmam çünkü amacım küçük yerde büyütmek değil biraz kendine gelince tek tek göçürmekti. Demek ki, çoklu olarak küçük yere ekince kendine gelmesi de yerine göre küçük oluyormuş. Domatesin kısa süredeki hızlı gelişimini göstermek için alttaki resimleri koydum. Tek olarak küçük viyollere aktarınca ilave olarak sadece solucan gübresi ekledim. Buradan çıkan sonuç; seneye nisan sonuna yakın domatesleri eksem gayet yeterli olacak. Tabi biber ve patlıcanları da ona göre domatesten bir hafta ve 10 gün önce ekmeli.

28.05.2021:

Eklenti 719808

Altı gün sonra 03.06.2021:

Eklenti 719809

Ve bugün, yani ilk aktarımdan iki hafta sonra. Bu durumda artık rahatlıkla toprağa aktarabiliriz.

Eklenti 719810

TCM 26-07-2021 16:47

5 Eklenti(ler)
Bu yıl yağmur - soğuk vs. sebebiyle bahçeye geç dikildi sebzeler. Domateslerin geç kalması da isabet oldu haliyle. Şimdilik sorun yok hiç birinde; bir kaç yıldır bahçemde cirit atan ve attığı ciritlerle domateslerime zarar veren mantar sporları artan hava - toprak sıcaklığıyla açılıp saçılmadan ve domateslerimi ele geçirmeden bir tur sistemik mantar ilacımı attım. Domatesle birlikte patatese de etkili olan mantara karşı kayınpederimin ektiği patatesleri de ilaçladım. Yarın iyi bakamamışsın demesin. Sistemik ilacın devamını hastalık belirtileri görülmeden ilaçlamayı düşünmüyorum. Üzerine bugün yarın kaolin kili de uygulamayı düşünüyorum. Kaolin kilini patates - kabakgillerin tamamına ve patlıcanlara da uygularım.

En öndekiler kışlık grubu; sıra artınca pancar - lahana - karnıbahar - brokoli diktik. Arkada acurlar, devamında pırasa ve börülce (börülceyi iki yıldır ekmiyorduk hastalıklarıyla baş edemiyoruz verimli olmuyor diye de hanım bu yıl ısrar etti, bakalım nasıl olacak)

Arkasında iki sıra karpuz; sıraların genişliği 100 - 110 cm. civarı. arasına çapa makinesi rahat girsin, çok ta ekip - dikmeyelim diye geniş tutuyoruz bir kaç yıldır. Karpuzu dikerken de ortadaki sırayı boş bıraktık kollar yayılabilsin diye. Kök araları 50 cm. oldu. Dikerken birer kucak kompostun içine oturttum fideleri, mis gibi oldu. Daha önce ektiklerim diktiklerimi geçerdi, bu kez ektiklerimi daha küçük gözlü viyollere koydum ve sürekli güneş altında tutarak dal budak atıp yukarı büyümeden çabuk köklenmelerini sağladım. Dolayısıyla toprağa aktarınca sorun olmadı. Karpuzlardan sonra patlıcanlar, biberler, domatesler ve en arkada da patatesler. Biberler çift çift dikildi ancak seneye sık ve tek dikeyim diyorum. Domatesler de bildiğiniz gibi 50 cm. aralı, demirlerin arasında ve etrafından sera ipi geçirildi.

Eklenti 720709

Bakliyat grubunda; ilk iki sırada kuru fasulye, oturak ve iri taneli, en sevdiğim... Arkasında iki sıra taze fasulye çoğunluk alman olmak üzere ayşe kadın ile birlikte. Ekim sonrası yağan yağmur nispeten çıkımı engelleyince geçen hafta ilave yaptık, damlama sulama sonrası onlar da çıkmışlar. Bundan sonra ekim - dikim yapılmaz artık, zira olası donlar ürün almanızı engeller yayla şartlarında. Fasulye bakliyat grubu içinde en erken ürün aldığımız olduğu için ekebildik. Fasulye arkasında da toplam 5 sırada iki çeşit barbunya var.

Eklenti 720707

Üstte dikim resimleri olan çilekler büyüdü, tadım yapıldı, pek lezzetli. Arada tek tük kuruyan, gönülsüz büyüyenler de oldu. Solucan gübresi verecektim unuttum ;)

Eklenti 720708

Yabani otun kökü ne kadar olabilir ki demeyin.

Eklenti 720710

Bu da ailemizin yeni üyesi, o da bahçeden pek memnun değil gibi, aynı kayınpeder...

Eklenti 720711

TCM 27-07-2021 16:40

5 Eklenti(ler)
GÜLe sorma, o bilmez aşkı, sevdayı, neş'eyi.

Eklenti 720716

Lâleye sor, çiğdeme sor, mor menekşeye sor.
FATMAGÜLe sor, belki o bilir...

Eklenti 720717

Pembe fatmagül olmayacak yerde çıktı, ben kestim o çıktı, ben kestim o çıktı... Sonuç böyle işte, pek güzel; üç kuruşluk aklın, sınırsız iştahın, tatminsizliğin, açgözlülüğün ile ne karışırsın doğanın - yaradanın işine...

Eklenti 720718

Her bahçeye lazım; çekici-parlak renkli-uzun süre açan çiçekleri ile sağlam destek-köstek istemeyen ve sürekli üzerine arı-kelebekleri çeken yapısı ile tıbbi bitki EKİNEZYA...

Eklenti 720719

Basmaya az çok dayanıklı, müthiş kokulu, arıları çeken, hastalık bilmez, çok su istemez, yayılıcı, şifalı KEKİK...

Eklenti 720720

TCM 27-07-2021 16:55

5 Eklenti(ler)
Geçen yıldan söylemişti hanım; bu yıl bir bölgeye ZAMBAK ekelim diye. Bizimkiler minik daha yarımşar metrelik, komşudakiler 2 m.ye yaklaştı, onlar gibi olacak sanıyor garibim. Sonraki seneye bizimkiler de öyle olacak. Şu an gösterişli değil ama çoğalıp uzayınca onlar da güzel oluyor. Çiçekleri dahliya - ekinezya gibi çok uzun süre açmasa da, destek istemiyor, kokulu, görüntü güzel vs.

Eklenti 720721

Bi zahmetsiz çiçek daha; ORTANCA. Çiçekleri saydıklarım arasında en az kalanı, ama sök-tak derdi yok, dibinde bitki barındırmaz çapala-ot yol derdi yok, budamaya gerek yok, gölge yerde güzel olur, fazla güneş istemez, sürekli gölgede de olur ama bu kez yoğun çiçek açmaz. İki yıldır ortancadan yana pek yüzümüz gülmedi. Geçen sene budadığımız için çok az açtı, oysa denilen üzre çiçekler geçince sezon bitmeden budamıştık. Bu yıl da yeşillenmeye başlayınca gelen soğuklar erik çiçeklerini dondurduğu gibi ortancaların çoğunun ucunu da kuruttu; veya biz öyle düşünüyoruz.

Eklenti 720722

Ve en sevdiklerimiz; soğanlarını sök-depola-çıkar-tak her yıl uğraşsak ta, diplerindeki otları sürekli yolmak zorunda kalsak ta, devrilmesinler diye destek çubukları ile uğraşsak ta, her sezon sonuna doğru mantar hastalığıyla uğraşsak ta yapcak bi şey yok, gülü seven dikenine katlanır... DAHLİYA..

İlk açanlar;

Eklenti 720723

Eklenti 720724

Eklenti 720725

TCM 27-07-2021 16:58

5 Eklenti(ler)
Hanımın en sevdiği renk; beyaz...

Eklenti 720726

Eklenti 720727

Eklenti 720728

Eklenti 720729

Eklenti 720730

chntskn06 09-08-2021 17:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1609316)

Ne kadar ihtişamlı :cool:

elifaydin 12-08-2021 14:03

Bu kavuran güneş bizim dahliyaların tomurcuklarını yaktı. Garipler açmak üzereyken kapkara oldular. Seneye daha gölge bir yere dikme niyetindeyim. Sizinkilerin renklerine de hayran kalmamak mümkün değil.

TCM 13-08-2021 17:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elifaydin (Mesaj 1609567)
Bu kavuran güneş bizim dahliyaların tomurcuklarını yaktı. Garipler açmak üzereyken kapkara oldular. Seneye daha gölge bir yere dikme niyetindeyim. Sizinkilerin renklerine de hayran kalmamak mümkün değil.

Çok sıcaklara kalmayacak şekilde erken ekmeye çalışın, dahliyalar sıcağı sevmez ama güneşi ister mutlaka. Erken filizlenmesini sağlayarak çiçeklenmelerini erkene alabilirsiniz.

TCM 17-08-2021 11:05

5 Eklenti(ler)
Oturak domateslerin toprakla teması sonucu mantara yakalanma riski yüksek olduğu için tamamen sırık türler seçildi bu yıl. Sabah çiyi başta kabakgiller olmak üzere domates - patates - ve bazı çiçek türlerinin mantara yakalanma olasılığını arttırıyor yaylada. Üç yıldır domateslerde mantarla mücadelemiz sürüyor. Bu yıl bahçedeki yerini tamamen güneş gören, eski yerinden uzak yere aldım, fide dikiminde solucan gübresi, sonrasında bir kek kökten iki kez yapraktan hümik asit uygulandı. İki kez de damlama delikleri üzerine büyük ve küçük baş yanmış hayvan gübresi atıldı. Sulama 20 cm. lik delikleri olan saatte 2 lt. su verebilen damlama sistemiyle üç günde bir hava sıcaklığına göre 1-1,5 saat süreyle yapılmakta. Bahçede sadece domateslere koruma amacıyla hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte bir kez sistemik mantar ilacı uygulandı. Yoksa sporların bahçenin diğer taraflarında da yayılmasına izin verirsek bu tür ilaçları daha fazla kullanmak zorunda kalacaktık. Domates - patates - kabakgiller - biber - lahana - karnabahara iki kez % 5 ve % 1 (ağırlık ölçümü yanlış yapıldığı için, yoksa ikincisi % 2,5 oranında atılacaktı) oranında kaokil uygulandı. Patlıcan ve biberlerin köklerini keserek deviren tel kurtlarına karşı uzun süre müdahale edilmedi ancak fideler devrilmeye devam edince kimi köklere sadece bölgesel (hatta zararı minimuma indirmek için noktasal) insektisit uygulandı. Şu an başta domatesler olmak üzere oldukça iyi durumda bahçe.
Domates kök araları 50 cm. Aslında oturak 50, sırık cinste 40 cm. yeterli ama yer müsait olunca sıra aralarını da geniş tutarak 110 cm. yaptım. Bu sayede ilk çapayı çapa makinesiyle yapabildim. Artık sadece damlama borusunun etrafında çıkan otlar temizleniyor, nem olmadığı için diğer yerlerde ot çıkışı çok çok az.

Domateslere destek için spiral inşaat demiri kullanıldı önceki senelerde olduğu gibi. İki demir arasında üç kök var. Dipten itibaren yaklaşık 15-20 cm. de bir sera ipi fide gövdesi arada kalacak şekilde sarılıyor demire. Resimdekiler birer kilo üzeri domates verebilen kırmızı Bulgar domatesleri. Bu yıl kendi rekorumu kırmaya niyetliyim.

Biber; tatlı ve acı biber çeşitlerini bahçenin iki ayrı köşesine diktim. Biliyorsunuz biberde tozlaşma olasılığı son derece yüksek, bir kaç km. den dahi farklı türlerle tozlaşabiliyor. Bu şekilde bari tatlı acıyı ayıralım dedik.

Forumda bolca paylaşıp dağıttığımız diğer domates çeşidi olan Blue Beauty nin kardeşi Black Beauty. Üzerindeki beyazlıklar kaolin kili.

Bakliyatlar; Karadeniz den gelen @Zekoş un barbunyası, şeker barbunya, Alman fasulye, oturak irice kuru fasulye çeşitlerimiz. Tek tük fasulyeler olmaya başladı. Ekimde kök araları 35 cm. civarı, her ocakta cinse bağlı 2-3 kök bırakıldı. Bambu ve kargılar destek yapıldı, sıraların baş - son ve ortalarına domateste kullandığımız inşaat demirlerinden koydum ve uç kısımlarından tüm destekleri yine sera ipiyle birbirine bağladım. Bu sayede hem rüzgarda devrilme riski çok azalıyor hem de kısa kargılarda uzamaya devam eden kollar ipler üzerinden devam ediyor.

Karpuz; Bradford karpuzu.. Kök araları 50 cm. İi sıra ekildi, yaklaşık 50 kök, sıra arası bir boş bırakılarak 2 m. nin üzerinde açıldı, kollar bu arada uzuyor. İki yıldır tip olarak buna benzeyen Amerikan yerlilerine ait kırmızı çekirdekli Ireniwaki karpuzunu üretmeye çalışıyorum, tohum az olduğu için ortam şartları da uygun olmayınca arada kayboluyorlar. Karpuzlarımız halen yumruk büyüklüğünde..

Bu yıl olursa bir iki petek bal yeriz, olmazsa tozlaşmaya katkısı olsun diye bahçenin uç tarafına bir kovan arı koydum. Çalışıyor keratalar, özellikle kabakgillerin üzerinde uğultu ile dolaşıyorlar.

Bulgar domates

Eklenti 720980

Black Beauty

Eklenti 720981

Şeftali ve pembe çeri

Eklenti 720982

Eklenti 720978

Eklenti 720979

TCM 17-08-2021 11:17

5 Eklenti(ler)
Hafize Baliç, yine her zaman ki formunu koruyor.

Eklenti 720983

Buena mulata,

Eklenti 720986

Arı kovanı; pek bal yok gibi, olsun; vızıltıları yeter, fazla yaklaşınca da uyarı atışları hala devam ediyor, "alışmak sevmekten daha zor geliyor" demek.

Eklenti 720984

Bakliyat grubu,

Eklenti 720985

Karpuz,

Eklenti 720987

TCM 17-08-2021 11:22

5 Eklenti(ler)
Bu yıl salatalıklar direk toprağa ekimde çıkmadı, viyolde de taşınma-iş-güç derken uğraşamadık. Az miktarda salatalığa karşın bolca acurumuz var.

Eklenti 720988

Topan patlıcan, yiriz seni şirin şey..

Eklenti 720989

Geçen haftadan ilk hasadımız,

Eklenti 720992

İki güzellikle bitirelim,

Eklenti 720990

Kırmızıııı .... Beyaaaz...

Eklenti 720991

chntskn06 17-08-2021 11:48

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1609653)
Bu yıl salatalıklar direk toprağa ekimde çıkmadı, viyolde de taşınma-iş-güç derken uğraşamadık. Az miktarda salatalığa karşın bolca acurumuz var.

Eklenti 720988

Topan patlıcan, yiriz seni şirin şey..

Eklenti 720989

Geçen haftadan ilk hasadımız,

Eklenti 720992

İki güzellikle bitirelim,

Eklenti 720990

Kırmızıııı .... Beyaaaz...

Eklenti 720991

Bölgenizin iklimi sıcakken hasatın geç kalmış olması geç dikmenizden ötürü mü farklı durumlar mı var Sn. TCM

halcur 17-08-2021 12:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1609650)
Oturak domateslerin toprakla teması sonucu mantara yakalanma riski yüksek olduğu için tamamen sırık türler seçildi bu yıl. Sabah çiyi başta kabakgiller olmak üzere domates - patates - ve bazı çiçek türlerinin mantara yakalanma olasılığını arttırıyor yaylada. Üç yıldır domateslerde mantarla mücadelemiz sürüyor. Bu yıl bahçedeki yerini tamamen güneş gören, eski yerinden uzak yere aldım, fide dikiminde solucan gübresi, sonrasında bir kek kökten iki kez yapraktan hümik asit uygulandı. İki kez de damlama delikleri üzerine büyük ve küçük baş yanmış hayvan gübresi atıldı. Sulama 20 cm. lik delikleri olan saatte 2 lt. su verebilen damlama sistemiyle üç günde bir hava sıcaklığına göre 1-1,5 saat süreyle yapılmakta. Bahçede sadece domateslere koruma amacıyla hava sıcaklıklarının yükselmesiyle birlikte bir kez sistemik mantar ilacı uygulandı. Yoksa sporların bahçenin diğer taraflarında da yayılmasına izin verirsek bu tür ilaçları daha fazla kullanmak zorunda kalacaktık. Domates - patates - kabakgiller - biber - lahana - karnabahara iki kez % 5 ve % 1 (ağırlık ölçümü yanlış yapıldığı için, yoksa ikincisi % 2,5 oranında atılacaktı) oranında kaokil uygulandı. Patlıcan ve biberlerin köklerini keserek deviren tel kurtlarına karşı uzun süre müdahale edilmedi ancak fideler devrilmeye devam edince kimi köklere sadece bölgesel (hatta zararı minimuma indirmek için noktasal) insektisit uygulandı. Şu an başta domatesler olmak üzere oldukça iyi durumda bahçe.
Domates kök araları 50 cm. Aslında oturak 50, sırık cinste 40 cm. yeterli ama yer müsait olunca sıra aralarını da geniş tutarak 110 cm. yaptım. Bu sayede ilk çapayı çapa makinesiyle yapabildim. Artık sadece damlama borusunun etrafında çıkan otlar temizleniyor, nem olmadığı için diğer yerlerde ot çıkışı çok çok az.

Domateslere destek için spiral inşaat demiri kullanıldı önceki senelerde olduğu gibi. İki demir arasında üç kök var. Dipten itibaren yaklaşık 15-20 cm. de bir sera ipi fide gövdesi arada kalacak şekilde sarılıyor demire. Resimdekiler birer kilo üzeri domates verebilen kırmızı Bulgar domatesleri. Bu yıl kendi rekorumu kırmaya niyetliyim.

Biber; tatlı ve acı biber çeşitlerini bahçenin iki ayrı köşesine diktim. Biliyorsunuz biberde tozlaşma olasılığı son derece yüksek, bir kaç km. den dahi farklı türlerle tozlaşabiliyor. Bu şekilde bari tatlı acıyı ayıralım dedik.

Forumda bolca paylaşıp dağıttığımız diğer domates çeşidi olan Blue Beauty nin kardeşi Black Beauty. Üzerindeki beyazlıklar kaolin kili.

Bakliyatlar; Karadeniz den gelen @Zekoş un barbunyası, şeker barbunya, Alman fasulye, oturak irice kuru fasulye çeşitlerimiz. Tek tük fasulyeler olmaya başladı. Ekimde kök araları 35 cm. civarı, her ocakta cinse bağlı 2-3 kök bırakıldı. Bambu ve kargılar destek yapıldı, sıraların baş - son ve ortalarına domateste kullandığımız inşaat demirlerinden koydum ve uç kısımlarından tüm destekleri yine sera ipiyle birbirine bağladım. Bu sayede hem rüzgarda devrilme riski çok azalıyor hem de kısa kargılarda uzamaya devam eden kollar ipler üzerinden devam ediyor.

Karpuz; Bradford karpuzu.. Kök araları 50 cm. İi sıra ekildi, yaklaşık 50 kök, sıra arası bir boş bırakılarak 2 m. nin üzerinde açıldı, kollar bu arada uzuyor. İki yıldır tip olarak buna benzeyen Amerikan yerlilerine ait kırmızı çekirdekli Ireniwaki karpuzunu üretmeye çalışıyorum, tohum az olduğu için ortam şartları da uygun olmayınca arada kayboluyorlar. Karpuzlarımız halen yumruk büyüklüğünde..

Bu yıl olursa bir iki petek bal yeriz, olmazsa tozlaşmaya katkısı olsun diye bahçenin uç tarafına bir kovan arı koydum. Çalışıyor keratalar, özellikle kabakgillerin üzerinde uğultu ile dolaşıyorlar.

Bulgar domates

Eklenti 720980

Black Beauty

Eklenti 720981

Şeftali ve pembe çeri

Eklenti 720982

Eklenti 720978

Eklenti 720979


Sayın TCM, çok güzel bir anlatım olmuş. Keşke tecrübeli üreticilerimiz aşama aşama, hangi zaman aralığında ekilir, sulanır, ilaçlanır, gübrelenir... Bunları paylaşsa, bizim gibi acemiler de faydalansa...

Problem şu ki çok kişi çok şey yapıyor ve bunları da paylaşıyor ama binlerce sayfanın arasında kaybolup gidiyor. Kaolin ile EM.A, Gülleci, Hümik asit karışır mı? Oranları ne olmalı?İlaç kullandıktan sonra ne kadar zaman sonra organik katkı malzemeleri kullanılır? Hangi ilaç ne zaman kullanılır? Hangi gübre ne zaman ne kadar kullanılır?
Üretim takvimi gibi bir çalışma yapılsa yani. Sabit bir sayfa oluşturulsa, üyeler günlük/haftalık o sayfadaki/takvimdeki bilgileri takip ederek üretim yapsa. Ne büyük bir kolaylık olurdu.


İki senedir bostan yapıyorum. Geçen seneki "bismillah"tı. 4 garık üretim yaptım. Her garık 3 metre uzunluğundaydı. Bu sene 14 garık 4'er metre uzunluğunda. (Çapa makinesi çok faydalı bu arada.) Seneye Allah kerim.
Bu sene domateslerden fayda görmedim. Hastalandı. Söktüm hepsini. Şunu anladım "tam organik" üretim benim için çok erken. Seneye mildiyö, yeşilkurt, tuta için ilaç kullanacağım gibi görünüyor.

Yukarıdaki güzelim domatesleri ve onunla ilgili süreci anlattığınız yazıyı görünce ben de aklıma gelenleri yazayım dedim. Sürç-i lisan ettiysek affola.

akçabardak 17-08-2021 12:55

Öncelikle arı kovanınız hayırlı bol bol ballı olsun Sn.TCM. Ürünlerinize gelince hepsi de çok neşeli görünüyorlar, e bu da yerleri geniş geniş olmasından kaynaklanıyor :) benim gibi yerim dar tepiş tepiş değiller.

Şaka bir yana, siz bu işi iyi biliyorsunuz ellerinize emeklerinize sağlık hepside çok güzeller, ağız tadıyla tüketin. Eşinizin beyaz dahliyası da çok güzel açmış hepsine maşallah, dahliyayı ben de çok seviyorum ama maalesef benim bahçem çok küçük olduğu için sizlerin kileri seyretmekle yetiniyorum. Kolay gelsin.

chntskn06 17-08-2021 17:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609656)
Sayın TCM, çok güzel bir anlatım olmuş. Keşke tecrübeli üreticilerimiz aşama aşama, hangi zaman aralığında ekilir, sulanır, ilaçlanır, gübrelenir... Bunları paylaşsa, bizim gibi acemiler de faydalansa...

Problem şu ki çok kişi çok şey yapıyor ve bunları da paylaşıyor ama binlerce sayfanın arasında kaybolup gidiyor. Kaolin ile EM.A, Gülleci, Hümik asit karışır mı? Oranları ne olmalı?İlaç kullandıktan sonra ne kadar zaman sonra organik katkı malzemeleri kullanılır? Hangi ilaç ne zaman kullanılır? Hangi gübre ne zaman ne kadar kullanılır?
Üretim takvimi gibi bir çalışma yapılsa yani. Sabit bir sayfa oluşturulsa, üyeler günlük/haftalık o sayfadaki/takvimdeki bilgileri takip ederek üretim yapsa. Ne büyük bir kolaylık olurdu.


İki senedir bostan yapıyorum. Geçen seneki "bismillah"tı. 4 garık üretim yaptım. Her garık 3 metre uzunluğundaydı. Bu sene 14 garık 4'er metre uzunluğunda. (Çapa makinesi çok faydalı bu arada.) Seneye Allah kerim.
Bu sene domateslerden fayda görmedim. Hastalandı. Söktüm hepsini. Şunu anladım "tam organik" üretim benim için çok erken. Seneye mildiyö, yeşilkurt, tuta için ilaç kullanacağım gibi görünüyor.

Yukarıdaki güzelim domatesleri ve onunla ilgili süreci anlattığınız yazıyı görünce ben de aklıma gelenleri yazayım dedim. Sürç-i lisan ettiysek affola.

Keşke dediğiniz gibi tecrübeli üstatlar böyle bir çalışma yapsa. Organik üretim yapmanın sizin için erken olduğu kanısında size katılmıyorum sayın halcur tam tersine bu sene yapılan hatalardan ders alıp seneye onları telafi etme yönünde sizi kamçılaması lazım bu kadar erken vazgeçmeyin derim. Emeklerin zayi olması moralleri bozuyodur elbet ama netice elde ettiğinizde de o denli mutluluk verecektir. Gayretinizi diri tutun derim...

TCM 17-08-2021 20:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi chntskn06 (Mesaj 1609655)
Bölgenizin iklimi sıcakken hasatın geç kalmış olması geç dikmenizden ötürü mü farklı durumlar mı var Sn. TCM

Yayladayız: İzmir - Ödemiş - Gölcük yaylası, rakım 1.000 m. civarı, İzmir sıcaklığı ile karıştırmayın. Çevrede ekip dikenlerden domates -fasulye toplayanlar var, bizim bu yıl hava şartları ve bizim fidelerden kaynaklanan sebeplerle bir kaç haftalık gecikme oldu sadece, sonucu çok etkilemez yani.

TCM 17-08-2021 21:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609656)
Sayın TCM, çok güzel bir anlatım olmuş. Keşke tecrübeli üreticilerimiz aşama aşama, hangi zaman aralığında ekilir, sulanır, ilaçlanır, gübrelenir...

Ekim dikim zamanlarımı her yıl paylaşıyorum, çünkü kendim de unutup bakıyorum ;) Mümkün olduğunca da sadece resim değil de bilgi - deneyim paylaşmak istiyorum. Bunu yaparken de en sevdiğim; bahçeme ziyarete gelenlerin önerilerini okumak. Bazen aynı şeyleri pek çok kez paylaştığım da oluyor ve bu sebeple her şeyin resmini de aktarmak istemiyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609656)
...Problem şu ki çok kişi çok şey yapıyor ve bunları da paylaşıyor ama binlerce sayfanın arasında kaybolup gidiyor. Kaolin ile EM.A, Gülleci, Hümik asit karışır mı? Oranları ne olmalı?İlaç kullandıktan sonra ne kadar zaman sonra organik katkı malzemeleri kullanılır? Hangi ilaç ne zaman kullanılır? Hangi gübre ne zaman ne kadar kullanılır?
Üretim takvimi gibi bir çalışma yapılsa yani. Sabit bir sayfa oluşturulsa, üyeler günlük/haftalık o sayfadaki/takvimdeki bilgileri takip ederek üretim yapsa. Ne büyük bir kolaylık olurdu. ...

Kaolini ilk kez kullandım ve şu ana kadar daha önce olan sorunları da görmedim. Ancak bu yıl sabah çiyi de az, belki esas faktör budur. Özellikle domatesler pek güzel gidiyor. Mantara kaolinin olumlu etkisi olmaz diye düşünüyorum. Benim de merak ettiğim sorular var, bir kaç yerde sordum cevabını bulamadım, araştırırken bulduklarım; fide dikiminde değil de biraz büyüyünce kaolin uygulanır, ilk atış için % 5 sonrakiler % 2,5 ağırlık oranıyla atılmalı. Misal 10 lt. suya yarım kilo kil hesabıyla. Kaolin kili çoğu ilaç gübre ile karışıyormuş, hümik asit ile de karışır herhalde ama ben her ürüne kil uygulamadığım için karıştırmadım. Gülleci ile karışmasa iyi olur diye düşünüyorum, önce hümik asiti uygulayıp sonra kil attım. Rüzgar vb. etki ile ayrıca yeni çıkan dal - yaprak - ürün için ara ara kil % 2,5 oranıyla tekrarlanırmış. Ben geçen attığımda oranı yanlışlıkla düşük tuttuğum için önümüzdeki hafta % 2,5 ile tekrar uygulasam iyi olacak herhalde. Mümkün olduğunca ilaç atmıyorum. Dediğim gibi sadece biber ve patlıcana az bölgeye DECİS uyguladım. Yeri gelmişken çiçeklerdeki mantar için de bir kaç kökte görülen hastalık için TOPAS kullandım, tek kullanımda tamamen düzeltti, mükemmel ilaç çiçekler için. Domateslere de bir kez sistemik ilaç attım mantardan koruma amaçlı. Bahçede hastalık belirtisi görülünce duruma göre sistemik olan ve/veya olmayan ilaçlar bir kez, önceden görülmesine bağlı iki üç kez kullanılabilir. Geçen sene domateslerdeki mantarı aynı ilaçla üç uygulama ile önlemiştim. Ancak çiftçiler gibi hastalık görülmeden tüm ilaçlardan ne varsa karıştırıp kullanalım mantığı bizim gibi hobiciler için geçerli olmamalı. Sonuçta doğaya başvurduğumuz için insan eliyle üretilen şeyleri ne kadar az kullanırsak o kadar iyi olacaktır. Fenni gübre kullanmıyorum hiç. Toprak yapısı bozuk değilse bence kimse de kullanmamalı.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1609656)
...Bu sene domateslerden fayda görmedim. Hastalandı. Söktüm hepsini. Şunu anladım "tam organik" üretim benim için çok erken. Seneye mildiyö, yeşilkurt, tuta için ilaç kullanacağım gibi görünüyor.Yukarıdaki güzelim domatesleri ve onunla ilgili süreci anlattığınız yazıyı görünce ben de aklıma gelenleri yazayım dedim. Sürç-i lisan ettiysek affola.

Domatesler için kaolin kilini mutlaka kullanın derim, bir de geçen iki senedeki benim domateslere bakın bi, ilaç ismini de yazmıştım.

Sonuç: Amacımız her yıl bir kaç tık ileri gidebilmek. Benim bahçenin ilk resimlerine bakarsanız değişimi, acemiliğimi görürsünüz. Biz kalfalığa geçmek üzereyiz, forumda çok usta var, takip edin mutlaka. ;)

halcur 17-08-2021 22:14

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tcm (Mesaj 1609679)
ekim dikim zamanlarımı her yıl paylaşıyorum, çünkü kendim de unutup bakıyorum ;) mümkün olduğunca da sadece resim değil de bilgi - deneyim paylaşmak istiyorum. Bunu yaparken de en sevdiğim; bahçeme ziyarete gelenlerin önerilerini okumak. Bazen aynı şeyleri pek çok kez paylaştığım da oluyor ve bu sebeple her şeyin resmini de aktarmak istemiyorum.



Kaolini ilk kez kullandım ve şu ana kadar daha önce olan sorunları da görmedim. Ancak bu yıl sabah çiyi de az, belki esas faktör budur. özellikle domatesler pek güzel gidiyor. Mantara kaolinin olumlu etkisi olmaz diye düşünüyorum. Benim de merak ettiğim sorular var, bir kaç yerde sordum cevabını bulamadım, araştırırken bulduklarım; fide dikiminde değil de biraz büyüyünce kaolin uygulanır, ilk atış için % 5 sonrakiler % 2,5 ağırlık oranıyla atılmalı. Misal 10 lt. Suya yarım kilo kil hesabıyla. Kaolin kili çoğu ilaç gübre ile karışıyormuş, hümik asit ile de karışır herhalde ama ben her ürüne kil uygulamadığım için karıştırmadım. Gülleci ile karışmasa iyi olur diye düşünüyorum, önce hümik asiti uygulayıp sonra kil attım. Rüzgar vb. Etki ile ayrıca yeni çıkan dal - yaprak - ürün için ara ara kil % 2,5 oranıyla tekrarlanırmış. Ben geçen attığımda oranı yanlışlıkla düşük tuttuğum için önümüzdeki hafta % 2,5 ile tekrar uygulasam iyi olacak herhalde. Mümkün olduğunca ilaç atmıyorum. Dediğim gibi sadece biber ve patlıcana az bölgeye decis uyguladım. Yeri gelmişken çiçeklerdeki mantar için de bir kaç kökte görülen hastalık için topas kullandım, tek kullanımda tamamen düzeltti, mükemmel ilaç çiçekler için. Domateslere de bir kez sistemik ilaç attım mantardan koruma amaçlı. Bahçede hastalık belirtisi görülünce duruma göre sistemik olan ve/veya olmayan ilaçlar bir kez, önceden görülmesine bağlı iki üç kez kullanılabilir. Geçen sene domateslerdeki mantarı aynı ilaçla üç uygulama ile önlemiştim. Ancak çiftçiler gibi hastalık görülmeden tüm ilaçlardan ne varsa karıştırıp kullanalım mantığı bizim gibi hobiciler için geçerli olmamalı. Sonuçta doğaya başvurduğumuz için insan eliyle üretilen şeyleri ne kadar az kullanırsak o kadar iyi olacaktır. Fenni gübre kullanmıyorum hiç. Toprak yapısı bozuk değilse bence kimse de kullanmamalı.



Domatesler için kaolin kilini mutlaka kullanın derim, bir de geçen iki senedeki benim domateslere bakın bi, ilaç ismini de yazmıştım.

Sonuç: Amacımız her yıl bir kaç tık ileri gidebilmek. Benim bahçenin ilk resimlerine bakarsanız değişimi, acemiliğimi görürsünüz. Biz kalfalığa geçmek üzereyiz, forumda çok usta var, takip edin mutlaka. ;)

Sayın TCM, içeriğinize zarar vermek istemem ama kendimi durduramıyorum. :D

Benim demek istediğim bu konularla ilgili ayrı başlık açılması.
Ana bölüm: TARIM TAKVİMİ
Alt Bölümler:
1-Domates
2-Biber
...vb şeklinde yeni bir yapının oluşturulması ve her bir bitki ile ilgili alttaki fotoda olduğu gibi takvim oluşturulması. Siz her ne kadar kendinize kalfa deseniz de biz sizin bilgi ve tecrübelerinizden çok faydalanıyoruz ama sadece sizin sayfanız 50 sayfa ve bu mesajla beraber 1500 mesajdan oluşuyor. Buna sitenin diğer üstadlarını da eklerseniz inanılmaz bir yekun tutuyor. Elimizden geldiğince okuyoruz ama Binlerce sayfayı on binlerce mesajı ayıklayıp bilgiye ulaşmak çok zor. "Amaç zoru başarmak." diyebilirsiniz ama ben site ve forumların amacının bilgiye ulaşımı kolaylaştırmak olduğunu düşünüyorum. Bu kadar laf kalabalığı yapmamın amacı bu.
Eklenti 720999

Bu forumda tarımla ilgili neredeyse her şeye bir cevap var. Bu bilgilerin sistematik hale getirilmesiyle herkes çok şey kazanır. Böyle bir takvim oluşturulması için bana düşeni de yapmaya hazırım, tamamen bedavacı değilim.:D

TCM 17-08-2021 22:26

Şema güzelmiş...

halcur 25-08-2021 23:15

Sayın TCM,
Sayfanızı şu an itibariyle okumayı bitirdim. Elde ettiğim bilgileri özet halinde sayfamda paylaştım. Yanlış anlamalar ve hatalı bilgiler varsa kusura bakmayın.
Şuraya kısa yolunu da koyuyorum --->>>http://www.agaclar.net/forum/1609804-post100.htm

Güler 23-09-2021 11:03

Merhaba,
Bahçenizdeki çimlerle olan derdinizi yazmışsınız ve " benim kuruyan çimlerin üzerine üçgül yoncası ekesim var, fazla su ve uğraş istemediği için. Peki bunu ekerken önceki çimi kaldırmalı mıyım, az tırmıkla karıştırıp yoncaları eksem olur mu veya tırmığa da gerek yok atayım tohumu üzerine de toprak-torf karışımı serpeyim olun bitsin mi?" demişsiniz.
Üçgül yoncası hakkında pek bilgim olmadığı için araştırıp da size öyle cevap vereyim diye düşündüm. Elimde güzel kitaplar var ama çim yerine geçecek bitkiler içinde pek rastlamadım sadece Alan Titchmarsh'ın bu bitki için serin alan seven tür dediği ufak bir satır gördüm.
Yerinizde olsam bütün eski çimi ben de kaldırmaz derin tırmık çekerek üçgül yonca tohumu atardım üzerine de toprak atıp suladınız mı işi kolaylarsınız. Zaten yonca yaprakları çimden daha geniş olduğundan alttaki bitkilerin üzerini örterek hızla yayılacaktır.

Bizim çim alanın çok ufak bir bölümünde kendiliğinden çıktı ha bu gün ha yarın sökeriz derken baktık ki hızla yayılıyor hemen geniş yapraklı ot öldürücü ilacı atmak zorunda kaldık.
Onun da zaman zaman çim gibi biçilmesi gerekiyor biliyorsunuz değil mi?
Biçildiğinde bir iki gün hoş bir görüntü olmasa da hemen telâfi ediyor. Rahat rahat üzerinde basıp koşabiliyorsunuz, yeşil alan mı yeşil alan her ne kadar kadifemsi yumuşak bir görüntü olmasa da.... dermişim.

Güler 23-09-2021 12:08

Sevgili TCM ne yapmayı planlıyorsanız tam da zamanıdır. Hemen başlayın köklenme yapsın, kışın bitki uyuyacak bahara kadar da kendini toparlar.

TCM 14-11-2021 15:30

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güler (Mesaj 1610305)
Sevgili TCM ne yapmayı planlıyorsanız tam da zamanıdır. Hemen başlayın köklenme yapsın, kışın bitki uyuyacak bahara kadar da kendini toparlar.

Sevgili büyüğüm, ağustos sonunda kuru bölgeyi güzelce tırmıkladım, alanın 20 m.karelik yerini deneme amaçlı Trifolium Repens (Ak Üçgül) ve çim ekmeye karar verdim. Netten üçgülün tarım amaçlı ekiminde dekara 1-2 kg. atılacağı bilgisine ulaşınca çim için de daha fazla olur herhalde diye düşünerek 20 m.kare yere 120 gr. kadar ak üçgül tohumu attım. Ancak daha önce bulamadığım bilgiyi az önce gördüm :( m.kareye 15-20 gr. atılırmış, yani ben yarısını atmışım olması gerekenin. Neyse üçgülün yanında m.kareye 20 gr. da çim tohumu ekledim. Üzerine cocopeat, kompost, normal toprak, odun talaşı karışımı serptim ve her gün yarım saat suladım.

Alttaki resme bakarsanız; ekim yaptığım yer, üzerine serptiğim karışım nedeniyle koyu görünüyor ve kenarları da (sarı hortumun durduğu bölge) neredeyse tamamen sararmış kurumuş durumda.

Eklenti 722727

Eklenti 722728

Önce çim sonra yabani otlar en son da yoncalar yeşerdi, arada görülen sararmaya yüz tutanlar yabani otlar.

Eklenti 722729

Yakından bakınca yoncalar pek şirin görünüyor. Çime göre daha geç büyüdükleri kesin, su ihtiyacını seneye görürüz artık.

Eklenti 722730

Geriye çekilip uzaktan bakınca ektiğim yerler harici suyun eriştiği yerlerin de oldukça yeşerdiği görülüyor. Demek ki bizim esas sorun sulamadan kaynaklanmış. Az sulamışız. Belki de isabet oldu bunu zaman gösterecek. Önceki sayfalarda çim konusunda ziyaretçilerle yapılan konuşmalarda; çimin su konusundaki arsızlığı, istekleri konusundaki yüzsüzlüğü sebebiyle bizlerin bahçelerine pek yakışmadığını anlamıştım.

Eklenti 722726

pavel 30-11-2021 17:41

Sayın TCM çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz.Emeklerinize sağlık,Sayın TCM bir siteden indigo blue beauty tohumu aldım,sizin blue beuty domatesle aynımıdır.

TCM 01-12-2021 11:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pavel (Mesaj 1612204)
Sayın TCM çok güzel paylaşımlarda bulunmuşsunuz.Emeklerinize sağlık,Sayın TCM bir siteden indigo blue beauty tohumu aldım,sizin blue beuty domatesle aynımıdır.

Yine burada okumuştum, ismi yanlış hatırlamıyorsam ikisi de aynı domates.

halcur 07-02-2022 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1514250)
Buraya uğramayalı epey olmuş. Kendi işlerimin yoğunluğu, hayatın anlamlı anlamsız telaşları, yıllardır aynı domates-biberin resimleriyle burayı gereksiz doldurmak istemeyişim, düzgün fotoğraf çekme imkanımın olmaması ziyaretimin geç kalmasının sebepleriydi. Olduğu kadarıyla ve arkadaşlara faydalı olması amacıyla bir kaç değişik taktik paylaşımımla bahçeme gireyim...

Bu sene sırık domatesler için resimdeki yolu izledim. İki demir arasını üç kök domates bırakacak şekilde sıraladım. Yerden birer karış aralıklarla sera ipini kullanarak her kökün önünden ve arkasından geçecek şekilde ikişerli şeritler çektim.

Eklenti 654504

Eklenti 654505

Bu şekilde (her ne kadar sn. İsmai KUZUCU nun intizamı gibi olmasa da) ip gibi gayet düzenli oldu.

Eklenti 654506

Fasulyelerin çoğuna da aynı taktiği uyguladım. Ancak domates gibi fazla ağırlığa maruz kalmayacağı ve dolayısıyla eğilip bükülmeyeceği için tek sıra ip çektim ve bu ipe fasulye barbunya kollarını sardırdım, şimdilik o da fena olmadı...

Eklenti 654507

Sayın TCM,
Mümkünse birkaç sorum var.
Ömürlük olur diye düşündüğüm için ben de demir kullanmayı düşünüyorum. Fakat burası Adana, Türkiye'de Cehenneme en yakın yer. :)
Aşırı sıcaklarda demirler bitkiye zarar verir mi?
Demirlerin toprağa giren kısmı dahil uzunluğu ne kadardı?
Domateste ve fasulyede demirlerin aralığı, metre olarak, ne kadardı? Tecrübelerinize dayanarak, ideal aralık ne olmalı?
Kaçlık demir kullandınız?
Cevaplayabilirseniz sevinirim. Teşekkürler.

TCM 09-02-2022 14:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1613708)
...Fakat burası Adana, Türkiye'de Cehenneme en yakın yer. :)
Aşırı sıcaklarda demirler bitkiye zarar verir mi?
Demirlerin toprağa giren kısmı dahil uzunluğu ne kadardı?
Domateste ve fasulyede demirlerin aralığı, metre olarak, ne kadardı? Tecrübelerinize dayanarak, ideal aralık ne olmalı?
Kaçlık demir kullandınız?...

@halcur; Adana nın aşırı sıcaklarında zaten ne domates olur ne de bakliyat. Domates sıcakta meyveye durmaz veya çok az verim olur, olanda da çok lezzet beklememek lazım. Özellikle domateste lezzet gece-gündüz arasındaki sıcaklık farkının biraz fazla olmasından olumlu etkileniyor. Muhtemelen diğer pek çok üründe de öyle. O sebeple yaylada yetişen mahsülün tadı daha güzel oluyor. Ekim dikim zamanlarını aşırı sıcaklara denk gelmeyecek şekilde ayarlamak mantıklı olur. Burada ovaya fide olarak nisan başında dikim yapıyorlar. Geç hasat için de temmuz 15 ten sonra ağustos sıcaklarından önce. Zaten buna dikkat ederseniz demirler aşırı ısıya maruz kalmayacaktır.

Sanırım buradaki gönderiyi kastettiniz. O şekil sık demir arası gerilen iplere bakliyat sarmak randımanlı olmadı. Bakliyatları ağırlığına göre her köke bir veya iki köke bir kargı-bambu yapıyorum. Sıranın başına sonuna ve ortasına da ikilik inşaat demiri (resimde de var alıntıladığım) dikip bunlara ip ile sabitliyorum ki komple yan yatmasınlar.

Domatesler için; iki direk arasına üç kök domates gelecek şekilde ayarlıyorum. Demirler arası paralel iplerin arası ise 25 - 30 cm. civarı. Demiler farklı boyutlarda, 2.5 m. ideal olur. Bakliyat için az gelirse de zaten en tepelerinde birbirine bağlamak için araya gereceğiniz iplere sarılıp devam ederler.

TCM 19-04-2022 09:43

Bu yıl sezon açılışını bir hafta 10 gün daha erteledik. Geçen sene de ertelemiştik. Patlıcan tohumlarını (toplam 35 kök=15 topan+10 ar kök te halep ve Aydın karası) 12 nisan gibi suya koyup üç gün beklettim ve daha sonra havlu kağıt içerisine aldım. İlk çimlenen topan patlıcanları da dün plastik bardaklardaki cocopeat + perlit karışımına aktardım. Biberleri önceki gün suya koydum, bu akşam kağıt arasına alırım. 200 köke yakın dikmeyi düşünüyorum; çarliston-kapya-tatlı sivri-dolmalık-buena mulata-emcelli-büyük jalapeno-birini unuttum... Turşu yap-kurut-direk buzluğa koy derken domatesten sonra en çok tüketilen sebze. Bu yıl olası zirai yokluk ve daha da artması muhtemel enflasyon sebebiyle üretimi arttırmak lazım. Biberleri bardaklara da toprağa da çifterli ekip dikiyordum. Bu yıl 20 şer cm. arayla tekerli ekesim var. 120 kök te domates olacak, haftaya sadece bir gün suya atarım onları da. (Bulgar + Hafize Baliç + blue beauty + maniA + pembe çeri nin yanına bu yıl ilke kez pembe bulgar + berkeley + kırım da denenecek)

Dahliya - yıldız çiçeği soğanlarını geçen sene 23 nisanda ekmişiz, bu yıl ise 9 ve 16 nisanda ekimleri tamamladık. Kaybettiğim tohumlarını da buldum 50 kadar ve dün akşam onları da viyollere ektim.

Ekinezya ektim patlıcanla birlikte yine viyollere 30 kadar, geçen sene güzelim fideleri bugün yarın dikeyim derken yabana götürmüştüm. Bahçede halen altı kök var, herkes pek sevdi ekinezyayı, eş-dost-arılar-yoldan geçenler vs. herkesi tohumlandırdık. Niyeti olan varsa hanım BİM de satıldığını görmüş.

Toprağa azot takviyesi için sezon sonunda bahçenin yarısına bakla ekebilmiştim, aşırı soğuklar ile çıkanlar zarar görmüştü, son bir kaç haftada tekrar toparladılar.

Son bir şey; solucan gübresi yerine (geçen seneden biraz var, onları tohum fidede kullanayım) bu yıl dikim yaparken kök diplerine vermek üzere katı atık işleme tesisinin biyogaz elde ettikten sonra ortaya çıkan atıklarını kullanmayı düşünüyorum. Az miktar temin ettim bakalım nasıl olacak. Ektiğimiz dahliya köklerine de birer avuç attım. Sezon hazırlıkları bu kadar, tüm forumdaşlara sorunsuz, bol ürünlü, sağlıklı en önemlisi mutlu sezonlar dilerim...

alperfect 20-04-2022 16:21

Size de iyi sezonlar, biyogaz atık sonucunu merak ediyorum.
Ben de kıtlık durumundan korkuyorum artık kendi kendine yeten evler olmamız gerekir ama çok zor.

dobipa 20-04-2022 21:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1614996)
-birini unuttum... .

Karaisalı kapyadır o :D

TCM 14-06-2022 10:34

5 Eklenti(ler)
Çimi düzgün sulayamayınca epey seyrelmesine neden olup, biz buna bakamayacağız bari üç gül yoncası ekelim bir kısmına demiştik. Kıştan yağmurlarla güzel çıkan çim, sıcak geçen hafta sebebiyle tekrar seyreldi. Resmin sağ tarafındaki yoncalı kısım daha iyi. Çime göre sulama ve biçilme isteği gerçekten az.

Eklenti 725547

Bu yıl biberler aşağıdaki sıcak sebebiyle pek güzel gelişemedi. Bahçeye minik fideler olarak aktarmak zorunda kaldık ki daha bir kısmının gelişmesini bekliyoruz aktaramadık. En güzel domatesler, geçen hafta aktarmıştık fire yok. Sıra aralarındaki otlar geçen hafta yoktu. Bir haftada bir aylık domatesleri geçmişler. Sonuç; doğayla boy ölçüşemezsiniz. :p

Eklenti 725548

Posof elmamız, üzerinde üç dört meyve vardı, tek kalmış. Bakalım tadına bakabilecek miyiz. Bu arada fuji, granny smith gibi popüler elmaların fayda açısından ancak dörtte beşte bir değerde olduğunu okudum.

Eklenti 725551

Kokusunu en sevdiğim çiçek; hanımeli. Forumdan taaaa Antalya lardan gelmişti ama gönderen epeydir görünmüyor aramızda.

Eklenti 725549

Geçen sene tohumdan yetiştirdiğimiz dahliya - dalya - yıldız çiçeklerine bu yıl biraz daha yer açtık. İkinci yılında gerçek güzelliklerine kavuşur demişti teyzeler, bakalım nasıl olacaklar.

Eklenti 725550

halcur 29-06-2022 09:51

Maniye domates
 
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1594811)
Resimdekiler soldan Hafize Baliç - Maniye ve Big Chef...

Eklenti 712593

Eklenti 712594

Hafize iç ; bol çekirdekli, sert, ekşimtırak..

Eklenti 712595

Maniye iç ; bu arkadaş sanırım bizim eski maniye ile big chefin karışımı olmuş ve ortaya bana göre mükemmel bir tür çıkmış. Bulgar gibi çok tatlı lokum gibi ama çok ta yumuşak değil ve ince kabuklu. Seneye mutlaka fazla miktarda ekmeyi düşünüyorum, inşallah yeni çıkanlar da aynı bu özelliklere sahip olur.

Eklenti 712596

Big chef iç ; yumuşak, tatlı diğerlerinden farklı kabuğu biraz daha kalın, seneye ekmem herhalde.

Eklenti 712597

Sayın TCM,
Maniye domates ile ilgili bu paylaşımı hatırladım. Ne oldu daha sonra ekmeye devam ettiniz mi? Yine aynı güzellikle devam etti mi bu yeni tür?
(Bahsettiyseniz kusura bakmayın. Görmedim)

TCM 29-06-2022 11:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi halcur (Mesaj 1616535)
Sayın TCM,
Maniye domates ile ilgili bu paylaşımı hatırladım. Ne oldu daha sonra ekmeye devam ettiniz mi? Yine aynı güzellikle devam etti mi bu yeni tür?
(Bahsettiyseniz kusura bakmayın. Görmedim)

Geçen yıl ekmiştim ancak aynı tohumu kullandığım için aynı özellikte oldu tabi. Bu yıl geçen senenin tohumlarını kullandım ve burada da tohum paylaşımında bulundum.

Bakalım artık bu yıl ne çıkacak. :)

TCM 12-08-2022 23:46

Epeydir uğramamışım bahçemin sanal bölümüne. Metaverse üzerinden turlara mı başlasak ne...

Son iki yılda olduğu gibi kiraz ve vişne yine kurtluydu. Millet duyunca şaşırıyor 'vişnede kurt mu olur' diye. Hem de nasıl, beyaz tombiş kurtlar. Karabiber kadarken bir kez ilaç attım, herhalde bir kaç kez daha atılacaktı ancak bir baktım ki kızarmışlar. Sırf daha yukarılara atıyor diye şarjlı ilaçlama makinesi de almıştım halbuki. Bakır olandan vardı, kayınpeder emekliye ayrılınca vermişti ancak şarjlı olan daha kullanışlı; yükseğe ve uzağa atıyor, başlıktan ayarlayınca diğerine göre daha ince atabiliyor ve kolay tıkanmıyor, yormuyor, şarjı epey de gidiyor.

Domateslerde mantar (Phytophthora İnfestans) yine bir kaç kökü sökmeme sebep oldu. Üç yıldır belirtileri görür görmez iki hafta arayla iki kez Quadris Maxx atıyorum, şimdilik iyiler, birkaç kökte bir kaç dalda hafiften kahverengileşme var ancak ilerlemeyecek gibi duruyor. Devam ederse bir kez de Topas atmayı düşünüyorum. Bu arada topas demişken dahliyalarda külleme başladı geçen hafta ve hemen başladım bu ilaca. İlaçları sevmiyoruz ancak lüzum ederse iki ilaç ta el altında bulundurulmalı.

Yenecek bitkilere başka ilaç, fenni gübre atılmadı. Çiçeklere iki kez yapraktan gübreleme yapıldı. Sebzelere büyüme evresinde bir kez, diğeri de (biraz geç kalmakla birlikte) bugün olmak üzere iki kez yapraktan sıvı hümik asit Blackjak (yaklaşık 600 m. kare alan için 30 cc. kadar) ve sıvı solucan gübresi verdim. Fideleri dikip, tohumları ekerken toprağa yukarıda bahsetmiştim katı atık işleme tesisinin biyogaz elde ettikten sonra ortaya çıkan atıklarından, kendi yaptığım komposttan ve küçük-büyükbaş yanmış hayvan gübresinden bir iki avuç attım. Damlama sulamaya geçince damlama deliklerinin üzerine gelecek şekilde de ikişer avuç verdim.

Geçen seneye göre ekim dikim alanlarını mümkün olduğunca değiştirerek ekmeye çalıştık ancak bahçe küçük, çeşit çok olunca çakışmalar oldu tabi. Bu arada bamya ekmeyi unuttuğumuzu fark ettik. Börülce ekemedik, domates ve biber köklerini arttırdık, tigernut-yer bademi de ekmedik; geçen sene büyük boyları topraktan çıkarıp emek vererek eve getirdik ancak bir türlü üzerindeki toprağı temizleyemeyince yiyemedik tabi. O hayal kırıklığı ile küçük boy olanları topraktan dahi çıkarmadım. Böylelikle yer bademi sayfasını kapatmış olduk geçen sene.

Çiçeklerde değişiklik olmadı sayılır. Geçen sene tohumdan çıkardığımız dahliyaları aynı yere, yeri biraz daha büyüterek daha düzenli ve özenli ektik. Resimlerde de göreceğiniz üzere pek güzel oldular. Soğanların bir kısmı ikinci yılında ilginçtir renk değiştirdi ve içlerinden mükemmel daha önce görmediğimiz renkleri alanlar da oldu.

Ekinezyalarımızı çoğalttık ancak bu yıl herhalde açamayacaklar, güccükler daha.. Ortancalar, bu yıl soğuk geçen ve filizlenme dönemine kadar devam eden kış ayları sebebiyle fazla çiçeklenemediler. Geçen yıl da böyle olmuştu. İki yıldır tek tük çiçeklerle idare etmeye çalışıyoruz. Halbuki önceki yıl derin budama sonrası ne hayaller kurmuştuk. Hanımda zambak aşkı başlamıştı bahsetmiştim. Bu yıl dahliyaların yerinden çaldık o sebeple. Ancak zambakların dilini öğrenemedik daha; geçen sene A 101 den aldıklarımızın yarıdan fazlası öldü, ölmeyenlerin bir kısmı (özellikle pembe renk) aynı yıl açtı, kalanlar da (sarı renk çoğunlukta) bu yıl açtı. Bu yıl netten aldıklarımızın da üçte biri açtı kalanların akıbeti belli değil.

Yaylaya geç göçünce çimleri haftada bir sulayabildik, tabi kurumalı olup seyrekleştiler. Çok seyrek olan giriş kısmına ilave yaptım, yan tarafa ise hiç dokunmadım. Plastik - kayrak taş - ahşap - suni çim vs. pek çok seçenek arasında gidip geliyorum.

TCM 13-08-2022 00:07

5 Eklenti(ler)
Gelelim resimlere...

Kayınperi kandırdım yer yok diye, her zaman bahçenin son tarafına kafasına göre üç dört sıra patates ekerdi, bu yıl oraya karpuz (ireniwaki ve bradford) diktim. Gerçi geç kaldık biraz ama, aksilik olmazsa eylülün 15 inden sonra yiyebiliriz. Meyvesini gördükten sonra 40 gün sayacakmışız.

Bahçenin sonunda karpuz, berisinde ise üç sıra oturak kuru fasulye var. Daha doğrusu vardı, gözüme az gelince nasılsa araları 110 cm. deyip birer sıra daha ekledim ve beş sıraya çıktı. Sonradan ekilenler geç kaldığı için kuru olmasa da taze olarak yenebilir.

Eklenti 726213

Bakliyatlar; bu yıl her zamanki gibi direk toprağa ektik. Tam sıcak zamana denk geldi ki toprağın tavını sağlamak için çapa makinesi ile çapalamadan önce sulamak zorunda kalmıştık. Ancak ekimin altıncı gününde yağmur yağdı. Toprak üzeri kaymak tabası oluşturarak sertleştiği için bu sene de çoğu topraktan çıkamaz deyip viyollere 150 kök barbunya fasulye ektim. Ancak havalar ekim zamanı sıcak gittiği için çabuk gelişen tohumlar zamanından önce gelişerek güçlenmiş ve topraktan çıkmayı başarmışlardı. Viyoldekileri de karşı komşuya verdik.

Taze fasulyeleri ikiye bölüp 15 gün arayla ekecektik ki yığılma olmasın. Tabi son üç beş yılda olduğu gibi bu yıl da olmadı, hepsini aynı anda ektik.

Eklenti 726214

Biber ve patlıcanlar..

Eklenti 726215

Bunu hanım ekmiş, poşette bahçıvan kabağı yazıyormuş ama bal kabağına benziyor.

Eklenti 726216

Domatesler toplu..

Eklenti 726217

TCM 13-08-2022 10:42

5 Eklenti(ler)
Momini salzi; bu yıl denediğimiz bir kaç çeşitten biri, bahçede Bulgar domates çeşitleri artıyor. Yürek şeklinde olacakmış ama bizimkiler daha sivri, güccükbaş hayvan kalbi gibi.

Eklenti 726218

Forumda en çok beğenilen çeşitlerden biri olunca bu yıl bahçeye onu da ekledik. Berkeley tie dye, kırmızı - pembe harici domatesleri hanım pek sevmez, muhtemelen bunu da sevmeyecek.

Eklenti 726219

Bizim kızlardan, her zamanki gibi düzgün ve ihtişamlı, Hafize Baliç pembesi.. Siz onu bir de kızarınca görün...

Eklenti 726221

Hem erkenci oluşları hem de şirinlikleri yüzünden her bahçede bir kaç kök çeri olmalı. Biz de çerimizi sonunda önceki sene bulmuştuk. Alinin pembe çerisi miydi neydi adı... Bi de çatlamasalar. Yandaki bradford karpuz geçen sene toprakta kalan tohumlardan.

Eklenti 726222

Al bi şirin daha, buena mulata. 10 kök ekiyorsam yarısı farklı biberlerden esintiler taşıyor. Kimi siyaha kaçıyor, kimi yeşile, kiminde de habanero biberlerin aroması mevcut. Sonunda orijinal biberi bulamaycam diye korkmaya başladım. Orijinalini bir arkadaş paylaşsa da ekip saklasak. Bu da çeriler gibi ilk olan çeşit.

Eklenti 726220

TCM 13-08-2022 11:04

4 Eklenti(ler)
Dahliya - dalya - yıldız çiçekleri; Geçen yıl kıymet bilmezler yüzünden bir iki kişi hariç kimseye soğan vermedik. Fazlalıkları netten, forumdan sattık, en azından toprağın altında, depoda çürümediğini biliyoruz.

Eklenti 726223

Eklenti 726224

Eklenti 726225

Eklenti 726226

TCM 13-08-2022 11:15

5 Eklenti(ler)
Komşu yaylalardan birinin yolundaki kayaları patlatarak parçaları kullanmışlardı önceki yıllarda. Kayınpeder ile kalan taşların bir kısmını da biz alarak yürüyüş yolu yaptık. Aralara girsin diye üzerine kürekle toprak atmış bizimki, onları süpürüp tekrar resmini çekeyim, fena olmadı sanki.

Eklenti 726230

Hanımın zambakları, ilk önce pembe açıyor, sonra sarı, tek tük beyazın eline kaldık şimdi. Çiçeği geçenler saplarını tepeye dikmiş bize bakıyorlar boş boş... Oysa dahliyalar neredeyse tüm yaz boyunca rengarenk... Yapcak bi şey yok. ;)

Eklenti 726231

Zahmetsiz ama bu yıl da az çiçekli ortancalar. Yaylada uzun süre çiçekli kalabilen (ovada çiçeği daha az ve kısa süreli açıyor, tıpkı dalyalar gibi) ortancaların üzerine seneye de kış soğuk geçerse elyaf örtmeli.

Eklenti 726229

Şunların güzelliklerine bakın bi kere...Zambakmış...Pehh..

Eklenti 726227

Bu arada yiğidin hakkını da yemeyelim, sanırım lilium denilen zambak türleri kokulu oluyor. Komşu da zambak hastası, mis gibi kokuyorlar hala...

Eklenti 726228


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025