![]() |
çarliston karpuz
1 Eklenti(ler)
İki yıldır etkinlikte paylaştığım ancak bu yıl ekmediğim (bir türlü beceremediğim için bu yıl karpuz kavun eski tohumlardan hiç ekmedim, sadece @birnefestoprak ın tohumları vardı onları ektim) kırçıllı çarliston karpuz kendiliğinden çıkmış geçen seneki yerinde.
Baktım kulakçığı kurumuş kestim, biraz geç bile kalmışım. Tadı fena değildi. Üzerinde iki tane daha ufak vardı sanırım onlar olmayacak fazla. Eklenti 626761 |
Küçük notlarla gözlem, tecrübelerimi paylaşmak ve farkındalık yaratmak istedim birden :)
Ufak tefek kıpırtılar şeklinde de olsa hayatınıza ekleyeceğiniz egzersiz maddi (düşen kötü kan değerleriniz, eriyen yağlarınız, artan kalp direnci, açılan ciğerler vs) ve manevi (psikolojik rahatlama) açıdan sizleri mutlaka olumlu etkileyecektir. Önerilen doz haftada 150 dakikalık (5 gün x yarımşar saat) sizi zorlayacak derecede yürüyüşlerdir. Yürürken gülebilecek kadar hızlı, rahat konuşabilecek kadar da yavaş olmamanız gerekir. Daha sonra devam edeyim, şimdi yanlış tuşa basacam tüm yazdıklarım gidecek. |
3 Eklenti(ler)
Son zamanların modası 'insülin direnci'. Kabaca vücutta üretilen insüline başkaldırı sonucu giderek şeker metabolizmasının bozulması diyelim olaya. Zamanla artan kilo, karaciğere yüklenme sonun yağlanması, bozulan şeker metabolizması yüzünden çabuk acıkma, çok yeme ve sürekli kedinin kuyruğunu yakalamaya çalışması gibi devam eden ve çapı gittikçe artan kısır döngü.
Biraz tansiyon, biraz şeker, ailesel yakınlık öyküsü, alkol-sigara, kötü beslenme, rahatlayan yaşama rağmen gittikçe kötüleşen insan psikolojisi, hareketsiz yaşam, artan yaş bunların hepsi insanoğlu için birer risk ve maalesef artan riskler kimimiz için ölümcül olaylara neden olabiliyor. Kendi bir kaç gözlemimi aktarayım. Sadece unlu gıdalar+şekerler+pirinç üçlüsünü yaşamınızdan çıkararak bir ay gibi kısa bir sürede insülin diren sevyenizi normal seviyeye getirebilir veya yaklaşabilirsiniz. Geçen bir kişide sadece bu üçlüyü çıkarıp her öğünde birer dilim esmer undan yapılma ekmek kullanarak bu oranı yarı yarıya düşürdük. Çoğu insan bu tür kısıtlamaları yapamazken verdiğim örnekteki gibi kimisi rahatlıkla uygulayıp sonuca ulaşabiliyor. Adam oranlardaki ve kendi üzerindeki değişimi görünce kasılarak ne olacak ki ekmeği tamamen kaldırabilirim dedi. Ancak evde hanımla sorun başlamış bu kez, 'sana özel evde yamak mi yapacam ben' diye :) Bakalım ne olacak. Nereden girdik bu konuya :p Geçen hanımla akşamüzeri yürüyüşe çıktık sonrada kızdık kendimize, niye daha çok çıkmıyoruz diye. Küçücük beldede hiç görmediğimiz yolları, evleri gördük, epeydir karşılaşmadığımız insanları görüp konuştuk, birine yarım saatliğine misafir olduk, karşı bahçe komşumuzun evini öğrendik. Sözün özü nerede hareket orada bereket. Eve yaklaştığımızda uzaktan yolda dal parçası gibi duran bir şey fark ettim. Biraz daha yaklaşınca tanıdım keratayı, hanım çıkaramadı önce ama kıpırtı olunca sincabı o da fark etti. Hemen yanındaki ceviz ağacından inmişti aşağı, cevizin önünde de yıllardır orada duran heybetli, hava kararınca ürkütücü duran kurumuş bir ağaç var. Sırf bu ağacın resimlerini ekleme niyetim vardı aslında, ağaçtan yürüyüşe, yürüyüşten insüline nerelere gitti konu. Eklenti 626762 Eklenti 626763 Eklenti 626764 |
Bu önemli bilgileri bir de 'Spor yaparken, bahçede çalışırken dikkat edilecekler' başlığında paylaşsanız keşke... :rolleyes:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Çocukken böyle kurumuş bir ağaçta evcilik oynayalım derken, ağaçtaki bütün kurtçukları, çürük kısımları vs. temizlemiştik. Ertesi yaz gittiğimizde yine o ağaçta ev kuralım dedik ama ne görelim? Yemyeşil bir ağaç olmuş. Çocukluk işte, evimizi kaybetmiş gibi üzülmüştük:) |
Alıntı:
Alıntı:
|
Sayın tcm öğretici kestane aşısından sonra birde gül aşı si veya çelik alma olayını paylaşsanız tadından yenmez olurdu..... Benim gibi acemiler için.
Daha önce de söylediğim gibi siz anlatınca öğrenmemem **** anlamam imkansıza yakın oluyor. Öğretici ve aydınlatıcı anlatımınız için teşekkür ederim. |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
4 Eklenti(ler)
Bahçemizden,
Bu sene ekim-dikimleri hafiften azaltmıştık ve faydası oldu. Seneye daha da azaltmayı düşünüyoruz. Misal bu sene 100 kökten fazla domates ektik, hep gözümüze az gelse de birden olgunlaşan domatesleri ne yapacağımızı bilemiyoruz. Salça yapsan zamanı denk gelmiyor, şişe domatesi yapsak geçen seneden 10 kavanoz arttırmışız zaten :o . Bu sene domateslerin kabuğunu soyup küçük küçük doğrayarak kimisinin içine biber de ekleyerek buzdolabı poşeti içerisinde birer pişirim olacak şekilde direk buzluğa koyduk. Buzluğun da kapasitesi belli. Domateslerden eşe-dosta akrabaya götürüyorsun millet alışmış kalın kabuklu şekilli bozulmayan çarşı domateslerine bizimkileri beğenmiyor. Üstelik uğraştığınla kalıyorsun. Seneye domates kökenini italian heirloom - dester - heybetli - bizim yerli oturak domates çeşitleri ağırlıklı olmak üzere 40 civarıyla sınırlandırmalı. Taze fasulyeyi yarıya indirip barbunyayı arttırmalı. Biber çeşitlerini domates gibi sınırlandırarak sayıyı az da olsa düşürmeli. Dalından meyveleri koparmaya kıyamıyoruz biz, yere düşerlerse alıyoruz :D Üç meyvenin de tatları mükemmel; nektarinle başlayalım.. Eklenti 626857 Şeftali, Eklenti 626858 Armut, Eklenti 626859 Bu sene son sarımsak ekişimdi, üç yıldır ekiyorum ama seyrek te eksem, gübre de versem, kafalarına göre de takılsalar minik minik sarımsaklarım oluyor hep. Eklenti 626860 |
kestane aşısı kontrol
4 Eklenti(ler)
Önce en son yaptığımız ve üzerinden bir hafta geçmiş aşılara bakalım.
Gayet güzel gözüküyor, tecrübe zamanla öğrenilenler demek. Bir kaç kere olayı yaşamakla olmuyor tam. Son yaptıklarımıza bakarsak 'göz' mümkün olduğunca örtülmüş ve sıkıca sarılmış. Eklenti 627041 Bu da kontrol zamanı gelmiş aşılar. Soldaki kurumuş hissi veren yaprak sapını parmağımın ucuyla dokunduğumda hemen düşüyor sağdaki gibi. Eklenti 627042 Bunlar da tutmamış ilk yaptığım aşılardan iki tanesi, dikkat ederseniz gözleri de yanlış seçmişim herhalde. Göz oldukça açıkta kalmış ve sıkı sarılmamış. Yani bütün uyumsuzluklar var. Bu parçacığı parmağımla zorladığım halde yerinden oynamıyor. Eklenti 627043 Eklenti 627044 |
3 Eklenti(ler)
Tutmuş aşı-aşıların farklı görüntüleri, düşen yerdeki yeşilliğe dikkat edin, sanırım esas gösterge bu. Bu arada yaptığımız belki 15 aşıdan şimdilik sadece resimdeki iki tanesi tutmamış gözüküyor.
Eklenti 627045 Eklenti 627046 Eklenti 627047 Bu yazdıklarım teyide muhtaç bilgiler, tekrarlamakta fayda var. Yani bunları yılların ve yaptığım binlerce aşının tecrübesiyle değil google amcanın ve buraya yorum yapan arkadaşların bilgileriyle ve mantığımla yazıyorum. |
Biri geçen hafta kapımıza bir torba acı biber koymuş sağolsun. Bu minik bombaları evimizin önüne kimin yerleştirdiğini bulamadık, ancak turşu yapmamız lazım arkadaşları. Forumda onu araştırmaya gidiyorum şimdi.
|
Yukarıda tutan aşıların bantlarını ne zaman sökeyim, kimi yerde bandı söküp daha gevşekçe hava aldırmayacak şekilde tekrar bağlanması gerektiği yazıyor. Aşı sonrası uçta kalan dalları tamamen kesmem veya uç kısımları kısaltmam aşı gözünün daha iyi beslenmesi için gerekmez mi?
|
Sizin aşı bağlarınız zaten sıkı görünmüyor, aşı gözlerini boğacağını zannetmem. Ama illa da gevşeteyim diyorsanız çözüp daha gevşek sarın, yerleri belli olsun. Yeniden sarmaya lüzum yok aslında. Zaten kaynama olmuşsa tekrardan hava alıp bozulmaz. Fakat özellikle 40 yaş üstü aşıcıların , yaptıkları bir çok göz aşısını bir sonraki sezonda nereye yaptıklarını arayıp bulmak için debelenirken helak oldukları da dilden dile söylenegelmektedir.:))
Aşılardan sonraki üst aksamı şimdiden kesmenin pek bir yararı olacağını sanmıyorum, zaten kısa bir süre sonra dinlenmeye geçecekler. En azından şimdi kesip hastalık riski almayalım. Ama sezon başlamadan önce mutlaka kesip macun çekelim. Aşılar hele bir tutup gelişmeye başlasınlar nasıl koruyacağımıza da o zaman karar veririz artık. |
Durgun aşı olduğu için kesmemek gereklidir. Yoksa aşı tuttuğu zaman uyanır ve erken sonlarda soğuğa yakalanır.
|
Alıntı:
|
TCM ve Lonicera o kadar yalın ve anlaşılır bir aşılama kılavuzu olmuşki, ilk gördüğüm ağaca aşı yapmak istedim, hem de 40 yaş üstü olduğuma bakmadan... Tüm aşılarınızın tutması dileği ile.
|
Alıntı:
Aşı yaparken gözlük kullandım diye olayı abartmayalım lütfen. Tamam yaşım 45 olabilir ama aşı yaptığımız yeri de karıştırmayız herhalde. O kadar fotoğrafı boşuna mı çekip ekledim buraya, karışırsa resimlere bakarız adak ağacının. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
|
5 Eklenti(ler)
Taze fasulye yemeği;
Yazın en sevdiğim yemek. Salçasız, sadece domatesle,zeytinyağlı, bir de bahçenin domatesleri ve acı biberler varsa yanında yemede seyret. :) İçindeki taneler geç topladığımız için (her zamanki gibi) kartlaşanların taneleri. Salça olmadığı için rengi soluk kaçsa da salçanın kokusu yerine yerli domateslerin tadı-kokusunu tercih ediyoruz. Eklenti 627286 Karnabaharlar epey olmuş, Eklenti 627287 Hele bu tam bir yemeklik, klasik zeytinyağında soğanı pembeleştir, biberi ekle, salçayla biraz kavur, beğendiğinde sebzeleri, havuç-patates-sarımsak vs. ekle tencerede karnabaharları tamamen örtmeyecek kadar su ekle ve pişmesini bekle. Eklenti 627288 Kerevizler, Eklenti 627290 Lahana, Eklenti 627289 |
3 Eklenti(ler)
Brokoli ile geçen sene tanıştık, tanışıklık vardı da fiziksel temas geçen sene bahçemizde tesadüfen diktiğimiz hazır brokoli fideleri sayesinde oldu ve yıllarca çok şey kaçırdığımızı anladık.
Eklenti 627291 Üzerindeki yeşil harici görülen kahverengi-morumsu renk değişikliği güneşin yüzündenmiş, bu sene biraz erken ekmişiz, geçen sene daha geç yiyebilmiştik. Dün koruk sarımsak zeytinyağı ile haşladığımız brokolileri harmanladık. Bunu salata gibi her yemeğin yanına yakıştırıyoruz biz. Yani taze faulsye yemeğinin yanına, et yemeğinin yanına veya et tabağının kenarına, veya tek başına rahatlıkla ve zevkle tüketiyoruz. Eklenti 627292 Bu resmi çekerken deklanşör hızını oldukça azalttığım için ışık fazla gelmiş, Eklenti 627293 |
2 Eklenti(ler)
Geçen hafta üst mesajlarda tuttuğunu tahmin ettiğimiz aşıların resimlerini vermiştim.
Bu aşıların bugünkü halleri, Eklenti 627294 Önceki resimde yeşilimsi olan gözler şimdi koyulaşmış ve gözün etrafındaki ana ağacın gözü örten kabuğunun olduğu açıklık genişlemiş. Arkadaşların önerileri çerçevesinde aşıları-bağları bir daha ellemedim. Eklenti 627295 Tutunca böyle mi olacak bilmiyorum, neyse, zaman her şeyi gösterecek :) |
Alıntı:
|
3 Eklenti(ler)
Alıntı:
* Bu dallarda olacak meyveleri hatırlatırsanız ömrümüz olur, gücümüz yeterse inşallah bu müthiş :p 'aşılama hikayesine' katkısı olanlara göndermek isterim Umduğcuk** lafını buralarda 'kıskandırmak' anlamında kullanıyoruz ancak pek yaygın değil herhalde ki google amca ya sordum kahkalarla güldü. :o buyukcicek.com dan sezon sonuna doğru aldığımız dahliyalardan biri daha açtı, pek güzel. Dört gözle beklediğimiz altı-yedi tane daha var. Onlar açana kadar biz göçecez aşağıya :rolleyes: Eklenti 627299 Papatyamsı aster ve önünde cosmoslar. Eklenti 627300 Daha önce resmini eklemiştim ancak asterin üzerindeki tomurcukların pek çoğu açtığı için bu yeni ve daha güzel halini eklemek istedim. Yanındaki phylox ise yavaştan kocuyor artık. Eklenti 627301 |
Alıntı:
Sizin mesajdaki yıldızları da ben çözmeye çalıştım bulamadım anlamlarını, sonra aşağıdaki cümleleri okuyunca rahatladım:D Alıntı:
İyi Bayramlar;) |
4 Eklenti(ler)
Bu sene üç muhteşemden (heybetli - maniye - hafize) en güzel gelişme gösterip bizi memnun eden maniye oldu. Yamuk - yumuk olmasının haricinde sorunsuz, onu da kabuğunu soymaya uğraşırsanız zorlanıyorsanız. Heybetliler görünüm olarak güzel olsa da, hastalığa ilk yakalanan cins olmaları sebebiyle lezzet olarak sınıfta kaldılar bu sene. Görünümleri çok güzel olsa da tatları hafiften ekşimsi geldi bize. Geçen sene elde ettiğimiz tohumlarda mı sorun var (tozlaşma vs.) desem pek çok arkadaş gönderdim sorun olsa onlardan da yakınma olurdu herhalde. Bu sene tohum ekiminden sonraki gönderileri üzerinde durduğumuz veya durmamız özen göstermemiz gereken kimi cinsler için ayrı sınıflandırsak tohumun özelliğin devam etmesi, yaygınlaştırılması için daha mı iyi olur acaba. Misal domates için rağbet edilen beş tür, biber için rağbet edilen beş - altı tür gibi çeşitler arttırılarak ekilen tohumların sonuçlarını burada paylaşsak ve oluşabilecek sorunları tespit ederek müdahale edebilsek daha uygun olacak gibi geldi.
Maniyeler dalında; Eklenti 627310 Domates hasadı, çoğunluk heybetli, pembe, omuzları açık yeşil olanlar, yamru-yumru olanlar maniye, sağ alt köşede ukrain ve black vernissageleri tanıyorsunuzdur zaten dalında koparılan minikler. Eklenti 627311 Bu da bu senenin eskilerinden (yenilerden dester ve italian heirloom ların güzelliğini paylaşmıştım) olup bizi memnun eden, iki senedir tohum paylaşım etkinliğinde paylaştığım ve oldukça rağbet gören yöresel oturak domatesimiz. Oturak olmasına rağmen hastalık olmadı. Her sene ilgilenemediğimiz yere temas edenleri hasta olurdu, bu sene sırıklarda yaşanan sorunlar altına demir koyarak yerden yükseltebildiğimiz bu oturak domateslerde şükür ki yaşanmadı. Resimde sabah topladığım mükemmele yakın oturak domateslerimiz. En büyüğü 350-400 gr. vardır en az. Sırtının mühürlerine dikkat edelim. İncecik kabuğu ağızda eriyen etli kısmı ve şeker gibi muhteşem tadıyla her türlü tüketilebilecek ideal bir domates çeşidi. Eklenti 627313 Bu sene sağolsun pek çok arkadaştan etkinlikte balkabağı tohumu almış ve ekmiştim. Büyüklük rekoru resimde. Ancak tatlı kabağına benzemiyor, muhtemelen geçen sene arada büyüyebilen ve tadını sevdiğimiz bir kaç kabağın tohumundan ektiğimiz bu arkadaş. Kilosunu tahmin edemiyorum kıyaslama için 43 numara ayak koydum :) Eklenti 627312 |
Son resimdeki kabak nerden geldi anlayamadim. Bir de yoresel dediginiz oturak domates Bozdag'a mi ait? Bir de Bayindir-Cinardibi'nin domatesinin tohumunu bulabilir misiniz?
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/1417683-post656.htm Bu yıl etkinlikten talep ettiğim kabakların ise tamamı tatlı kabağı idi ve beyazdan turuncuya değişen renkleri vardı (veya öyle olmalıydı :) ) Bu senenin büyük kabağı ya etkinlikte yanlışlıkla balkabağı yerine gönderildi veya geçen senenin soldaki yeşil kabağın tohumundan çıkan bu. İzmir - Ödemiş - Bozdağ ın benim bildiğim veya duyduğum ünlü domatesi yok. Patates ile karıştırmadınız di mi? Benim paylaştığım domates yıllardır duyduğum, yöremizdeki çiftçiler köylüler arasında meşhur ince kabuklu, oturak, sırtı mühürlü, kırmızı domates. Tadı gerçekten muhteşem, sizin benim ve bizimkilerin pek sevdiği 'italian heirloom' ile 'dester' arasında diyelim. Yetiştirme koşulları, hastalık etkisi vs. sebebiyledir muhakkak; birbirine komşu kökenlerdeki bu iki domates türünün tatları arasında dahi gelgitler olurken oturak domateslerin büyüğü de küçüğü de şeker gibi. Daha önce de yazmıştım bu sene benim heybetlilerde heybetten başka tat pek yok malum hastalık sebebiyle. Hafif ekşimsi olanlar bile vardı mor rus domatesleri gibi. Bayındır daki bahsettiğiniz domatesi bulmaya çalışayım. |
Bu bayramda hanımın akrabası yaşlı yengemizden dahliyanın dalından çoğaltılması yöntemini öğrendim :) Resimlerle ayrıntıları daha sonra paylaşırım.
|
Alıntı:
Bahsettiğim domates Çınardibi Köyü'nde (sanırım şimdi mahalle oldu) çokça ekiliyordu. Ekimi azalmıştır diye tahmin ederim. Bir de burdaki karpuzun ağırlığı 2 kg'ı geçiyor mu? Ağırlığına göre bunu sırığa almayı düşünüyorum. |
Gölcük - Bozdağ birbirine komşudur, özellikle de mor domates Ödemiş te hiç duymadım ama sorayım eş - dosta.
Karpuzları hiç tartmadık :) Çapı 15-16 cm. civarında olan karpuzun ağırlığı en fazla 2,5 kg. olur diye tahmin ediyorum ama ne desem yalan. Bu sene sizi gönderdiğiniz kavun - karpuz harici hiç ekmedim. Biri bu küçük karpuzlardan olmak üzre, kendiliğinden çıkan iki kök karpuzda birer tek karpuzumuz oldu. Bir tane de kendiliğinden çıkan kavun onda da tek tatsız kavunumuz vardı. Sizin kavunlar hem geç kaldı hem de mantar oldu. Çanakkale karpuzunda ise bizim bahsi geçen karpuzlardan biraz daha küçük karpuzlar var dört-beş tane üzerinde, bakalım sağ-salim sonucu görebilecek miyiz? |
3 Eklenti(ler)
Buyukcicek.com dan aldığımız dahliyaların dördüncü ve beşincisi de açtı.
Bu utangaç olanı, Eklenti 628588 Bu ise şimdiye kadar gördüğümüz dahliyaların en koca kafalısı, tam 30 cm. çap var. Eklenti 628589 Üstteki resimde önde kaldığı için diğerlerinden bir kaç kat büyükmüş gibi görünüyor. Uzaktan bakıldığında ortadakinin büyüklüğü belirgin. Eklenti 628590 |
3 Eklenti(ler)
Sezon sonu yaklaşıyor yaylada...
Kışlıklar pek güzel bu sene; geçen sene komik komik karnabaharlarımız olmuş, pırasalar dona yakalanmıştı. Karşıdan bakarsak; dahliyalar pek güzeller, gece sıcaklıkları 5 derecelere düşse de gündüzler hala yaylaya göre sıcak sayılır. Dahliyalardan daha güzel bodrum papatyaları var, resimleri olmasa da ikinci tur çiçeklenmeye başlamışlar bile. Dahliyaların yanında önünde içinde kendiliğinden çıkan kadifeler sarımsı, turuncumsu renkleriyle koca öbekler halinde uzaktan dahi belli oluyor. Hep diyorum ya, bahçelerin benim bildiğim en sorunsuz çiçeği kadife. Lahanalar göbeklendi iyice, sorun yok şimdilik. Hemen arkalarındaki biberler de öyle. Toplamaya devam. Kimi kızaranları tohumluk olarak bıraktık. Eklenti 628661 Üstteki resmin hemen sağ tarafı; yer bademi, altın çilek karnabaharların arkasında resimde seçilebiliyor. Eklenti 628662 Bu sene ön taraftaki heybetliler sonrada arka sıradakiler bozulmaya başlamıştı domateslerde. Biz yiyeceğimizi aldık, fazlasını dağıttık, şişeledik vs. de hastalık yukarısıyla bereaber toprak altını kökleri de etkiledi mutlaka. İşi biten domatesleri köklediğimde yumruk kadar köklerle karşılaştım, geçen sene daha geniş, uzun kökler vardı yine resimlerini koymuştum geçen sene. Eklenti 628663 |
4 Eklenti(ler)
Bahçeye devam;
Bu sene ilklerden biri de börülceyi bir kaç kez yiyebilmemizdi. @birnefestoprak' ın 'lolaz börülcesi' nden tohumluk kalanlar, unutulup mecburen tohumluk olanlar, Eklenti 628672 Kerevizler, Eklenti 628671 Patlıcan, Eklenti 628673 Lahana, Eklenti 628670 |
Maşallah ne kadar güzel..Ben minicik balkonda ıspanak, tere, roka ve marul yetiştirmenin planını yapıyorum. Keşke bir bahçem olsaydı da sizin gibi güzel işler başarabilseydim.
Emeklerinize sağlık. |
4 Eklenti(ler)
Sezon sonu yaklaşıyor, daha doğrusu pek çok bitki için yayla sezonu bitiyor, kimisi için hayat yeni başlıyor, bir kısmı dinlenmeye ayrılıyor. Hafta içi hafiften uyarı atışları gelmiş, tohum alabilmek için merakla kızarmasını beklediğim habanero nun üst kısımları ile bir kaç dahliyanın tepelerini soğuk vurmuş.
Bu yıl bahçemize gelen dahliyalardan biri daha açtı, çiçek çapı 25 cm. civarı. Eklenti 629059 Geçen hafta verdiğim 30 cm. lik koca kafa ikinci çiçeğini açmış. Eklenti 629061 Üç yeni bir yerde Eklenti 629058 Verbenaların en güzel zamanı ancak bir soğukluk canları var maalesef. Eklenti 629060 |
Lahana turşusu
2 Eklenti(ler)
Lahanalarımız olmuş, hatta (her zamanki gibi) hafiften geçmeli olmuş. Beş kadar kopardık, akrabalara, komşuya dağıttık. Bir tanesi dolmalık olabilecek şekildeyken kalanları patır patır tam kısırlıktı. Bizim bahçeden diye öyle mi geldi bilmiyorum sulu ve tatlı oldukça güzeldi :)
Eve gelince turşu yapalım diye tarif arandım koca sitede pek lahana turşusu yapan olmadığını görünce sağa sola sardım, topladığım bilgileri birleştirip yaptım bir şeyler. Kısaca ' lahana turşusu tarifi ' ; Bir litre temiz suya bir çay bardağı ev yapımı elma sirkesi, iki buçuk yemek kaşığı iri kaya tuzu, bir tutam limon tuzu katıp karıştırdım. Kavanozun dibine yarım avuç nohut, iki lokma ekmek içi ve beş altı diş sarımsak attım. Bu arada lahanaları yumuşaması için yarım dakika kadar sıcak suda beklettim ve kavanozun içerisine bir kaç tane bütün biber ile birlikte iyice sıkıştırarak doldurdum. Üzerine suyu ekledim, yetmeyince oranlara bağlı kalarak su ekledim. İki saat sonra baktım lahanalar kavanozun içerisinde yüzüyor :p Öğleyin eve gittiğimde kırmızı lahana da atayım içine hem renk versin hem de kavanozu dolduralım. Yolum üzerindeki defne ağaçlarından da bir kaç yaprak koparıp sallıyayım, üzerine kapak yapmak içinde bulabilirsem kereviz yaprağı :D Sonradan yapılan müdahaleler inşallah turşuyu üzmez. Bu arada benim yaptığım elma sirkelerinin neredeyse bir yıl olacak ama sanki bozulmuş gibi tat ve kokusu var. Oysa sürekli sirke anası oluşturup duruyorlardı. Turşumuzun başrol oyuncuları lahana, Eklenti 629063 Ve bu yıl ilk kez diktiğimiz kırmızı lahanalarımız, Eklenti 629064 Seneye bulabilirsek kışlıkları tohumdan yetiştirmeli. Aldığımız hazır fideleri aynı anda diktiğimiz için haliye aynı anda olgunlaşıyor ve elimizde patlıyor. Birer hafta arayla ekip dikersek daha çok işimize yarayacak. |
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 18:16. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025