agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   TCM / bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/34328.htm)

TCM 07-08-2015 10:46

1 Eklenti(ler)
Resimleri tararken tepeden çektiğim bu resmi buldum. Az öncekilere benzer olsa da ışığın uygunluğu sebebiyle hoşuma gitti, affınıza sığınarak ekliyorum.

sinbas 07-08-2015 10:47

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1400340)
Devrik biberler...

biberlerin başı dertte toprak altı kurtlar görevlerini başarı ile gerçekleştirmişler.
BOZKURT sa önerim LARDELTA 25 EC
Eklenti 570103
Eklenti 570051

sinbas 07-08-2015 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1400362)
Hediye gelen glayöllerden (beş adet) birinin yaprakları solmuştu. İlk açan çiçeğimiz. Komşuda epey var, ama bizimkinin rengi hepsinden farklı. Dahlialar kadar gösterişli olmasa da soğanlarının toprakta bırakılabilmesi, yani zahmetsiz olması açısından güzel. Seneye çoğaltmalı aynı sırayı. Hemen dibinde evde çoğalttığımız alyssum lar. Toprağa geçirilmesi geç kaldığı için hafiften bozulmuşlardı ancak toparladılar artık.

Tek kökteki dahliaların ilginç renk dağılımı.

Eklenti 570052

Sadece kırmızımız bulunur...

Eklenti 570053

Sadece beyaz da...

Eklenti 570054

İsteyene ortaya karışık yapabiliriz...

Eklenti 570055

Farklı bir şey arıyorsanız kırmızının içinde tek beyaz yaprakta buluruz...

Eklenti 570056

Kılın tekiyseniz daha farklı olanlar için bahçeye gelip kendiniz bakın...

Glayörlerde çoğaltma sorunu olmaz çiçeği solduktan sonra kesin yaprakları dursun suyunu gübresini yine eksik etmeyin, onlar sezon sonuna kadar mercimek tanesi kadar 100'ler ce yavru verecektir sonra baharın dikkatli bir şekilde bellerken o yavruları da seyrelterek derin olmamak kaydıyla istediğin alana yayarsınız. böylece bir kaç sene içinde (yaklaşık üç yıl; 2 yıl gelişme 3. yıl çiçek) açmaya hazır güzel glayörleriniz dünyaya gelmiş olacak şimdiden hayırlı uğurlu olsun.

TCM 07-08-2015 14:13

@ sinbas, site içerisinde pek çok yere bilgi kaynağı oluyorsunuz maşallah. Sağolun.
Bayer in bir ilacını kullandım ben kurt için önceki gün(desic olabilir), dün kayınpeder de ona verdikleri iki çeşit ilacı atmış biberlerin içerisine benden habersiz. Hala kurt varsa sağ kalmış helal olsun bütün biberler :D

sinbas 07-08-2015 14:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1400432)
@ sinbas, site içerisinde pek çok yere bilgi kaynağı oluyorsunuz maşallah. Sağolun.
Bayer in bir ilacını kullandım ben kurt için önceki gün(desic olabilir), dün kayınpeder de ona verdikleri iki çeşit ilacı atmış biberlerin içerisine benden habersiz. Hala kurt varsa sağ kalmış helal olsun bütün biberler :D

Rica ederim bilgim dahilinde yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana, sorunu görünce seyirci kalamıyorum, bu arada kendimi güncellemiş ve geliştirmiş oluyorum. :o

İlaç konusuna gelince sürekli aynı etken maddeye ait ilaçları kullanmayın münavebe uygulayın bağışıklık sistemleri çok hızlı gelişir bu haylazların.

TCM 08-08-2015 20:43

5 Eklenti(ler)
Kekikleri çiçeklenmesine müsade etmeden biçsem iyiydi demiştim üst tarafta. Resimlerini ekleyince neden böyle dediğimi anlayacaksınız.

Eklenti 570295

Alttaki yeşil yapraklara erişinceye kadar biçiyorum, inşallah nane gibi tekrar yeşerirler. Yakından çekimde orman gibi görünüyorlar. :)

Eklenti 570296

Patlıcan oluşmuyor demiştim ama bir tane topan patlıcan gördüm.

Eklenti 570297

Taze fasulye sırası arka tarafta kaldığı için ihmal etmişiz. İlk sebzeler oluşmuş hatta tek-tük kartlaşanlar dahi olmuş. Olanları topladık, iki-üç yemeklik çıktı.

Eklenti 570298

Olanları toplarken minik bir tane de üzerimize yapışmış.

Eklenti 570299

Geçen sene olduğu gibi fasulyelerde az da olsa basıra oluşmuş. Minik minik siyah onlarca böcek kümeleşerek genelde ufak dalların üzerine yerleşiyorlar. Parmak arasında sıvazlayınca ezilerek kaygan bir sıvıya dönüşüyorlar. Elimde geçen sene verilen ve hiç kullanmadığım Silver isimli toz ilaç var. %20 acetamiprid içeriyormuş. Yarın sabah veya akşamüzeri ilaçlamalı.

TCM 12-08-2015 14:10

5 Eklenti(ler)
Fasulyeleri kısa barbunyalar ile birlikte ertesi sabah (09.08.2015) ilaçladım.Bahçenin diğer tarafındaki beyaz barbunya sırasının başındaki kökte de böcekleri görünce hastalıklı kökü ve etrafındaki kökleri ilaçladım.

Önceki günlerde karpuzda birkaç kökte mantar başlamıştı ve sadece o kökleri ilaçlamıştım. İki gündür yağan yağmurlarla birlikte baktım birkaç yerde daha mantar başlamış. Ben de yağan yağmurlar ve artan sabah çiy ini düşünerek tüm kavun ve karpuzları 'topas' ile ilaçladım.

Yusufçuk... Yerde debelenirken bulduk, bulduğumuz yere bıraktık...

Eklenti 570918

Yeni açan iki dahlia yı ziyaret edelim.

Eklenti 570919

Eklenti 570920

Çiy e uyanan ayçiçekleri...

Eklenti 570921

Darılar...

Eklenti 570922

TCM 12-08-2015 14:44

3 Eklenti(ler)
Sabah arabanın üzeri... Bu havayla yabani otların ve mantarın olmamasını beklemek hayal olur herhalde...

Eklenti 570928

Ve sabah gölün kenarı...

Eklenti 570925

Eklenti 570926

aleydi 12-08-2015 22:33

Dahiaların renkleri çok güzel olmuş sn TCM. Bizim buralarda soğudu, akşamları üzerimize bir şey almadan oturamıyoruz.Göl çok güzelmiş, bahçeden görünüyor mu ?

TCM 13-08-2015 09:05

@aleydi; Burası '3. bölge sit alanı', yani yapılaşmaya belirli çerçevelerde izin veriliyor. Yeni parselleşme şu an yok. Ancak tarla sahipleri isterlerse arazilerinin % 5 lik bölümüne ev yapabiliyorlar. Yeni yapılaşma için arsalar 1.000 metrekarenin altında olamıyor. Göl kenarındaki yapılar eskiden kalanlar. En güzel tarafı gölü görmeleri tabi. Sıkıntıları ise göle yakınlığı sebebiyle nemin fazla olması ve bitişik nizam olmaları sebebiyle ekim-dikim işlerine müsait olmamaları. Kızkardeşimin evinin önünden çektim resmi. Evin içindeki rutubetten her sene duvarları boyatırlar deseniz olacak. Ama seyir zevki de ayrı bir güzel. Bizim evler göle 500 m. civarı ancak azmederseniz ikinci kattan kiremitlerin üzerinden göl görünüyor :) Sessiz, sakin, ekilebilir ve nem (ev için) yok.

aleydi 13-08-2015 09:32

Yıllar önce Eskişehir de bir ev almak için emlakçıya gittik. Fiyatın çok yüksek olduğunu düşündüğümüzü söyleyince. Bizi yatak odasında ki bir köşeye götürüp, bakın buradan bulvar gözüküyor demişti. Sanırsınız deniz , göl manzaralı ev satıyor:).

Çok güzel bir manzara,neme de boya yapmaya da değer (ekim yapamamak dışında ). Bu tür yerlerde çok fazla yapılaşmaya izin verilmemesi doğru bir karar aslında.Yoksa bu güzelim yerlerin şehirden farkı kalmaz. Desenize benim gibi su görüntüsünü seven biri o kiremitlerin üzerine çıkıp oturur:)).

TCM 16-08-2015 13:10

5 Eklenti(ler)
Dört farklı çeşit fasulyemiz oldu. Ne bulduysak ektik. Favorimiz kırçıllı olan. Mor olanları bir tanıdık vermişti. Sayıca az olduğu için ayrıca pişiremedik ancak dokusu, yumuşaklığı, kılçıksızlığı ve görüntüsü ile en az kırçıllı (buralarda ayşe kadın fasulye diye almıştık) kadar güzel olduğu belli.

Eklenti 571513

Komşumuz ile sınır bölgesi; onların glayörleri ile bizim dahlialar çekişiyor hangimiz güzeliz diye. Etrafındaki cosmoslarla birlikte sınırın bizim tarafı biraz daha çekici sanki ...:cool:

Eklenti 571514

Yeni dahlialarımız...

Eklenti 571515

Eklenti 571516

Eklenti 571517

TCM 16-08-2015 13:23

5 Eklenti(ler)
Eklenti 571518

Verbenalar en güzel dönemlerinde. Seneye kalır mı acaba? Verbena nın sağ tarafındaki araya karışmış sedum.

Eklenti 571520

Pembesi daha mı güzel ne? Etraftaki menekşeler bu sene dağılan tohumlardan çıkanlar. Geçen seneden sağ kalanlar neredeyse tamamen geçti. Bu senenin hercai menekşeler ise şova yeni başlıyor. Bir de ortada geçen senenin tohumlarından kendiliğinden çıkan 'brachycome' var. Geçen sene hep birlikte aynı anda açarak mükemmel bir güzellik sunmuşlar ancak daha sonra mantar hastalığıyla kaybolmuşlardı.

Eklenti 571521

Verbeba menekşe adasına uzaktan bakış. Aralarındaki iki kök karpuzu çiçekleri daha fazla boğmasınlar diye sırığa aldık, üzerinde minik karpuzlar mevcut.

Eklenti 571522

Salatalıklar mantardan tamamen iptal sayılır. Kavun - karpuzlarda da tek-tük mevcut, gördüğümüzde ilaçlıyorum; kükürt - bakır ve topas ile dönüşümlü olarak.

Eklenti 571523

TCM 16-08-2015 13:44

5 Eklenti(ler)
Geçen haftadan dahlialar kalmış..

Eklenti 571529

Eklenti 571530

Eklenti 571531

Elma ağacında yukarıdakiler kadar neredeyse aşağı dökülenler de var. Hepsi yukarıda kalsa herhalde ağaç yıkılırdı.

Eklenti 571524

Panoramik sebze bakışıyla bugünkü resimleri bitirelim.

Eklenti 571525

TCM 20-08-2015 13:30

2 Eklenti(ler)
Önce birkaç güzellik;

Ayçiçeği, çerezlik, ilk çiçeğini ayın 16 sında açtı. Arılardan rahat yok...

Eklenti 571926

Kasımpatı... Cinsini bilmiyorum, bir ablamız vermişti sağolsun, aşağıda saksıda keyfi iyiydi, sonra böceklendi, yukarı çıkarınca böcekler kendiliğinden kayboldu ancak bu kez uç yapraklar hafiften karardı sonra bu şekle geldi kendiliğinden. İki kucak dolusu hacim olarak. İki aydır bu güzellikte. Sayfasından öğrenmeli de seneye yarısını karşı tarafa dikmeli.

TCM 20-08-2015 13:49

3 Eklenti(ler)
Şimdide hastalıklar...

Bir gün önce sorun gözükmeyen ayçiçeklerin yapraklarında kararma gibi mantar gibi oluşumlar gördüm. Özellikle karıkların baş taraflarında. Dört beş gün önce azot gübresi atmıştım; karık başlarına döktüm ve suyla karık boyunca eriyerek dağıldılar. Acaba baştakiler azot ile yandı mı diyeceğim ama sanırım azot böyle sıkıntıya yol açacak gübre değil. Mantar desem bir günde aynı anda mantar böyle kimi yaprakları tümden kavuracak şekilde başlamaz. Tüm hasarlı yaprakları temizledim. Bakalım nasıl olacaklar.

Eklenti 571929

Eklenti 571930

Kavunda birkaç gün önceki resmi yukarıda vermiştim. Dün baktım oldukça mantar yayılmış. Koruma olarak kükürt-bakır at, hastalığı görür görmez ilave ilaç başla... Daha gelmem davos a kavun ekmeye ben...

Eklenti 571931

TCM 23-08-2015 11:41

4 Eklenti(ler)
Menekşe adasının panoramik görüntüsü;

Resmin ön tarafındaki ki yıllık hercai menekşeler tüm güzelliklerini sergilediler, tohumlarını döktüler ve geçtiler artık. Arka taraftakiler dökülen tohumlardan çoğaldıkları için daha maça yeni başladılar. Verbenalar ile seneye daha iyi ilgilenmek gerek, gazanialar gibi sürekli çiçekliler ve gün geçtikçe yayılımları ve çiçeklenmeleri arttığı için daha göz dolduruyorlar. Ortadaki çin (çim) karanfili 'kirpi' gibi dursa da seneye ne olacak bilinmez. Soldaki karpuz ve sağdaki domates kendiliğinden çıkanlar, baştan söküp atmak veya başka yere aktarmak vardı, şimdi insan sökmeye kıyamıyor.

Eklenti 572255

Çift sıra dahliyalar arası sevgi yolu...

Eklenti 572256

Resmin sol tarafında ortancalar, sağ tarafında ise sedumlar vardı. Ortancalar geçmeye başlayınca oluşacak 'boş' görüntüyü bertaraf etmek için önlerine geçen sene iki tek ekebildiğim minik ayçiçeklerini (minişettin) ekmiştim. Sol taraftaki minik sedumlar ise halen ilk yılında olduklarından yayılma evresindeler ve nispeten araları boş gözüküyor. Bunların aralarına da minişettinlerden ekmiştim. Artık çiçeklenme aşamasına geldiler. Nasip olursa bir kaç haftaya tam bir renk cümbüşü oluşturacaklarına eminim.

Eklenti 572257

Minişettinlerin gördüğünüz çiçeklerinin alt taraflarındaki minik kafalardan da ayçiçekleri oluşacak. Her birinin üzerinde her yöne çevrilmiş kafalar ile muhteşem bir seyir zevki oluşturacaklar...

Eklenti 572258

TCM 23-08-2015 12:02

5 Eklenti(ler)
Seneye domatesleri daha seyrek dikmeli. Onu oraya bunu buraya derken hangi kök hangi çeşide ait tanımak zor oluyor. İlk dikimde sıralamayı kabaca bir kağıda yazmıştım ancak zamanla seçmek zor oluyor. Şimdi aşağıdaki listeden ne anladınız siz? :)
Bu yüzden seyrek seyrek özenle dikmiş ve çeşitleri karıştırmayan arkadaşların sayfalarına imreniyorum. Benimkilerde özenli ancak çeşit çok, daha çok ekelim, ürün alalım diye yaptıklarımıza bak :( Geçen seneye göre daha tertipli olduğumuz kesin, her sene daha güzel olacak inşallah...

Eklenti 572268

Sıralamaya göre heybetli olabilir ancak görünüm 'pembe' domatese uyuyor. Kıvrımsız düz hatları, yukarıdan aşağıya ince açık renk çizgileri ile görüntü pek güzel. Diğer domatesleri tatmaktan buna fırsat kalmadı, yorumlar sonra..

Eklenti 572272

Eklenti 572269

Soldaki heybetliye benziyor ancak daha heybeti yok. Tat olarak oldukça 'tatlı' diyebiliriz, üzerine şeker serpmişsiniz sanki. Sağdakinin tadına çok güzel, her ikisinin kabuğu ağzınızda kalıp ta çıkarmanız gerekecek cinste değil. Soldaki gibi kıvrımlı olanları eşim 'soyması zor oluyor' diyerek pek tutmuyor.

Eklenti 572270

Eklenti 572271

TCM 23-08-2015 12:08

1 Eklenti(ler)
Bunu tanımamanın imkanı yok. @bahcedenn paylamıştı ve mutlaka birkaç kök bahçenizde bulunsun demişti. Kesinlikle katılıyorum. Tadı çok güzel, hafif ekşimsi mi desem ne desem? Chery domatesten biraz daha irice, onu tek lokmada bunu iki hamlede yutabilirsiniz. Kabuğu bu tür minik domatesler gibi kalın beklenir ancak o kadar da değil, soymadan çiğ yiyebilirsiniz. Renkleri mükemmel. Tadını vs. sevmeseniz dahi sürekli çarşı domatesleri ile muhatap olanlara gösterdiğinizde 'bu domates mi' şeklindeki tepkileri bile yeter :)

Eklenti 572273

TCM 23-08-2015 23:36

Bir üst mesajımdaki 'heybetli' olabilir dediğim domates muhtemelen doğru...

http://www.agaclar.net/forum/1399775-post36.htm

Taşlıbahçe 24-08-2015 22:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1403739)
Bir üst mesajımdaki 'heybetli' olabilir dediğim domates muhtemelen doğru...

http://www.agaclar.net/forum/1399775-post36.htm

Resimli mesajdaki kıvırcık tipte olana benzer "heybetli" meyvesi bizde çok azdı. Belki yüz meyvede 5 adet gibi.

Kesitine de bir bakın. Oldukça etli bir çeşit. Onca meyveden aldığımız tohum miktarı diğer çeşitlerle orantılarsak oldukça az oluyor.

birnefestoprak 24-08-2015 23:22

Alıntı:

Tat olarak oldukça 'tatlı' diyebiliriz, üzerine şeker serpmişsiniz sanki.
Seker orani oldukca yuksek bir cesit. Brix degeri sistematik olarak 6'nin uzerinde cikiyor. Genel bir gozlem, Brix degeri arttikca, cesidin hastalik toleransinin arttigi yonunde (patates yaprakli cesitler icin de bu belirtilir) ama tabii bu durum, yetistirme sartlarina da bagli (ayni sartlardaki diger cesitlerle karsilastirma yapilabilir). Yuksek verimli, iri meyveli bir cesit icin de oldukca erkenci. Bu ozellikleri degerlendirerek bir ayirim yapabilirsiniz.

Bir de Taslibahce'nin dedigi gibi, kivircik meyve yok degil var ama genelde kabugunun duz olmasi lazim (daha once bahsettigimiz seleksiyonu bu ozellik ustunden yapip, ana tohum stogumuzu korurken, tamamen kivircik olandan arinmis bir kultivar daha elde etmek istiyoruz). Meyve buyuklugu itibariyle de orta-buyuk (cok sayida buyuk, 400 gr ve ustu meyveler agirlikta olmak uzere) meyveler sinifina giriyor.

TCM 01-09-2015 12:37

4 Eklenti(ler)
Ayçiçeği - miniş süs için olanlar. Resimdeki ana tablaların altında yeni gelişmeye başlayan pek çok çiçek tablasını göreceksiniz. Geçen saydım 20 nin üzerindeydi. Sadece üsttekiler açmasına rağmen şimdiden görüntü pek güzel. Birkaç hafta sonra umarım daha güzel olacaktır. Daha ilerideki çerezlik abileri ise çekirdeklerin içlerini doldurmaya çalışıyor. Ancak en büyük olanının üst tarafında daha içini doldurmamış beyaz taneleri yere dökülmüş buldum. İnşallah bir sorun değildir.

Eklenti 573472

Domatesler epey kızarmaya başladı. Artık dışarıdan almaya gerek kalmıyor.
Geçen senenin mor domateslerinden; bu sene kullandığımız fenni gübrelerin sayesinde böyle büyümüş olmalı, geçen sene hiç bu boyda domatesimiz olmamıştı.

Eklenti 573473

Keza alttaki pembe domates içinde aynı şeyi söyleyebilirim. Boyutu oldukça iri. Ha derseniz bunun için gübre atmaya değer mi, herhalde bunun cevabını vermek için sezonun bitmesini beklemeliyim.

Eklenti 573474

Eklenti 573475

TCM 01-09-2015 12:45

2 Eklenti(ler)
Bir demet dahlia;

Eklenti 573481

Tüm sezonun yemek aşamasındaki en güzel olaylarından biri sabah kahvaltısındaki şu manzara...

Eklenti 573482

Tanıdık bir köylü üreticiden alınmış çökelek peyniri, üzerine halis zeytinyağı yanında mükemmel farklı tatlardaki yerli domates çeşitleri. Tabi yanında ekşi mayadan yapılma 'taban gevreği'...

Biberlerin akıbetini biliyorsunuz, kurtların saldırısına uğramışlardı. O yüzden istediğimiz zaman biberi bulamıyoruz bahçede. Üstteki manzaraya bir de hafiften acı biberleri eklesek harika olacaktı.

akçabardak 01-09-2015 15:42

Daha ne olsun, afiyet bal şeker olsun.

birnefestoprak 01-09-2015 17:49

Tabaktaki ceri domatesler yerli mi?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1405438)
Bir demet dahlia;

Eklenti 573481

Tüm sezonun yemek aşamasındaki en güzel olaylarından biri sabah kahvaltısındaki şu manzara...

Eklenti 573482

Tanıdık bir köylü üreticiden alınmış çökelek peyniri, üzerine halis zeytinyağı yanında mükemmel farklı tatlardaki yerli domates çeşitleri. Tabi yanında ekşi mayadan yapılma 'taban gevreği'...

Biberlerin akıbetini biliyorsunuz, kurtların saldırısına uğramışlardı. O yüzden istediğimiz zaman biberi bulamıyoruz bahçede. Üstteki manzaraya bir de hafiften acı biberleri eklesek harika olacaktı.


TCM 01-09-2015 23:46

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1405517)
Tabaktaki ceri domatesler yerli mi?

Black Vernissage -from @bahcedenn...

Bu da kıtalararası yoldan... Heybetli... Siz de onaylarsanız üstte belirttiğim tatlılığını denedikten sonra tohumluk olarak ayıracağım.

Eklenti 573573

TCM 03-09-2015 12:11

3 Eklenti(ler)
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.

Eklenti 573729

Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar.

Eklenti 573730

Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk.

Eklenti 573731

TCM 03-09-2015 12:17

4 Eklenti(ler)
Bahçe yavaş yavaş sezon sonuna hazırlanıyor...

Barbunyaları ikinci toplayışımız, resimde iki-üç taneli ve diğerlerine göre daha tatlı 'kısa barbunya' ile daha fazla taneli barbunya çeşidi bir arada.

Eklenti 573732

Özellikle bakliyatlar ürünlerini verdikçe yapraklarını sarartıp sahneden ayrılma sinyallerini veriyorlar.

Eklenti 573733

Daha işleri bitmeyen kuru fasulye, domates, biberler ise rollerine devam ediyorlar.

Eklenti 573734

Eklenti 573735

TCM 03-09-2015 12:22

3 Eklenti(ler)
Çiçeklerin çoğunluğu ise şova devam ediyor.
Sağ tarafta dahliyalar, solda kadife ve phloxlar...Ortada ise 'ot ilacı'ndan fırsat bulup çıkmaya çalışan yabaniler.
Eklenti 573736

Ayçiçekleri sahnedeki yerini yeni alıyor daha...

Eklenti 573737

Dikkat ederseniz aradaki yabanilerin ot ilacı falan taktığı yok, kısa bir mola sonrası istilaya devam ediyorlar.

Eklenti 573738

Resulgur 03-09-2015 12:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1405836)
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.

Eklenti 573729

Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar.

Eklenti 573730

Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk.

Eklenti 573731

Sn. TCM Salça tarifini tam olarak yazabilir misiniz. Bizimkiler kaynatıp yapıyorlar kilosunu 15 tl den 5 kg satın aldık [emoji4]

TCM 03-09-2015 13:56

Kaynatma işlemi sanırım güneşin yetersizliğinden yapılıyor.
Salçanın tam tarifi;
İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım :) Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz salça sıvı salçayı ise resimdeki gibi geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim.

Resulgur 03-09-2015 22:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1405852)
Kaynatma işlemi sanırım güneşin yetersizliğinden yapılıyor.
Salçanın tam tarifi;
İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım :) Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz salça sıvı salçayı ise resimdeki gibi geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim.

Sn. TCM bu tarifi ilk defa duyuyorum sayenizde öğrenmiş olduk , bizimkiler domatesleri çürükleri ayıklanıp olduğu gibi beyaz şeker çuvalına doldurup bir ucundan gideri olan tahta teknelere katarlar çuvalın üzerine çıkıp ezerek suyu oradan akıp kovada toplanır o domates suyu ateşte saatlerce kaynar ve salça olur. ;)

YeniGine 03-09-2015 23:48

Sayın TCM emeklerinize sağlık; emeğinizin karşılığını hasat ediyorsunuz artık ne mutlu size, maşallah.
Salçanız harika görünüyor, Sayın Resulgur'un dediği gibi ben de salça denince aklıma hep kaynatmak ve o güzelim kokusu gelir. Afiyetle tüketesiniz inşallah...

TCM 05-09-2015 10:53

5 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi YeniGine (Mesaj 1405924)
Sayın TCM emeklerinize sağlık; emeğinizin karşılığını hasat ediyorsunuz artık ne mutlu size, maşallah.
...Afiyetle tüketesiniz inşallah...

Tüm ortaya çıkan ürünlerin 'agaclar.net' in hasadı olduğunu düşünüyor, tüm arkadaşlara bu vesile ile teşekkür ediyorum.

Geçen hafta toplanıp tarafımca kabuklarından çıkarılan ve dün akşam yemeğimizi oluşturan kısa barbunyalar.

Eklenti 573912

Muhtemelen kış için derin dondurucuya girecek olan diğer uzun kırmızı barbunyalar.

Eklenti 573913

Mısırlardan olgunlaşan dört tanesi. Üçü komşulardan aldığımız yerli tohum diğer düzgün sıralı olan ise etkinlikten gelen.

Eklenti 573914

Sarışın 'tobolsky' (bahcedenn) ve muhtemelen 'maniye' (birnefestoprak)

Eklenti 573915

Sağdakilerin genelde sırtlarında bozulmalar var. Sadece bu cinste gözüme çarptı.

Eklenti 573916

aleydi 05-09-2015 11:31

O kadar zeytinyağını yediniz mi Sn TCM :). Ben öyle bir şeyi yesem 105 kilo olurum herhalde:) Dahiaların renkleri çok güzel olmuş. Biz salçayı rondadan geçirip , sonra kevgirden geçirip , biraz kaynatıp , güneşte kuruturuz. Baya sulu oluyor, güneşte kuruması baya zor. Belki de siz biber kattığınız için yoğun olmuş, biz biber salçasını ayrı yapıyoruz. Kevgirden geçirme işleminden dolayı, bu yıl salça yapmaktan vazgeçtim. O kısmı çok eziyet oluyor. Afiyetle tüketin kışlıklarınızı , elinize sağlık.

İsmail Kuzucu 05-09-2015 12:47

Salca kaynatılırken yanında da hamur yapılır. Sıcak sıcak uzerıne yag ve salca.. Mis mis :)

TCM 05-09-2015 13:25

Bu nedir ya herkeste 'salçayı kaynatırken...' muhabbeti. Zorla salça kaynattıracaksınız adama. :D

@aleydi, doğal olan şeylerin insana zararı olacağına inanmıyorum. Canan Karatayın kitaplarını okumasamda duyduklarıma (meyvelerin zararları hariç) katılıyorum. Beyaz un, şeker, pirinç ve yapay insan yapımı ilaveli besinler hariç gıdaların insana zararı olacağına pek katılmıyorum. Yıllar önce sigarayla beraber üstteki dört besini arada kaçamaklar ve mecburiyetler hariç bırakıp, kalanları sınırsız tüketmekle 10 kilo vermiştim altı-yedi ayda.

aleydi 05-09-2015 15:23

Sn Karatay ekmek dışında her şeyi yiyebiliyorsunuz diyor:). Bana kalori hesabı daha mantıklı geliyor. Yaktığınız kaloriden daha az kalori de yiyecek tüketmek. Bu arada sayfayı kadınlar gününe döndürdük :D yemek tarifleri, diyet:).

Mücevher Çalısı 05-09-2015 16:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1406164)
Bu nedir ya herkeste 'salçayı kaynatırken...' muhabbeti. Zorla salça kaynattıracaksınız adama. :D
...

Salça kaynatma muhtemelen iklimi ılıman olmayan bölgeler için geçerlidir. Kızgın güneşte iyice kurutulmayan salça bir süre sonra küfleniyor. Ağustos-Eylül aylarında yapılan salçayı kurutmak için güneş yetersiz olan bölgelerdeki insanlar kaynatma yoluna gitmiştir. Doğru olmayabilir bu benimki sadece akıl yürütme...


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 03:51.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025