![]() |
1 Eklenti(ler)
Resimleri tararken tepeden çektiğim bu resmi buldum. Az öncekilere benzer olsa da ışığın uygunluğu sebebiyle hoşuma gitti, affınıza sığınarak ekliyorum.
|
2 Eklenti(ler)
Alıntı:
BOZKURT sa önerim LARDELTA 25 EC Eklenti 570103 Eklenti 570051 |
Alıntı:
|
@ sinbas, site içerisinde pek çok yere bilgi kaynağı oluyorsunuz maşallah. Sağolun.
Bayer in bir ilacını kullandım ben kurt için önceki gün(desic olabilir), dün kayınpeder de ona verdikleri iki çeşit ilacı atmış biberlerin içerisine benden habersiz. Hala kurt varsa sağ kalmış helal olsun bütün biberler :D |
Alıntı:
İlaç konusuna gelince sürekli aynı etken maddeye ait ilaçları kullanmayın münavebe uygulayın bağışıklık sistemleri çok hızlı gelişir bu haylazların. |
5 Eklenti(ler)
Kekikleri çiçeklenmesine müsade etmeden biçsem iyiydi demiştim üst tarafta. Resimlerini ekleyince neden böyle dediğimi anlayacaksınız.
Eklenti 570295 Alttaki yeşil yapraklara erişinceye kadar biçiyorum, inşallah nane gibi tekrar yeşerirler. Yakından çekimde orman gibi görünüyorlar. :) Eklenti 570296 Patlıcan oluşmuyor demiştim ama bir tane topan patlıcan gördüm. Eklenti 570297 Taze fasulye sırası arka tarafta kaldığı için ihmal etmişiz. İlk sebzeler oluşmuş hatta tek-tük kartlaşanlar dahi olmuş. Olanları topladık, iki-üç yemeklik çıktı. Eklenti 570298 Olanları toplarken minik bir tane de üzerimize yapışmış. Eklenti 570299 Geçen sene olduğu gibi fasulyelerde az da olsa basıra oluşmuş. Minik minik siyah onlarca böcek kümeleşerek genelde ufak dalların üzerine yerleşiyorlar. Parmak arasında sıvazlayınca ezilerek kaygan bir sıvıya dönüşüyorlar. Elimde geçen sene verilen ve hiç kullanmadığım Silver isimli toz ilaç var. %20 acetamiprid içeriyormuş. Yarın sabah veya akşamüzeri ilaçlamalı. |
5 Eklenti(ler)
Fasulyeleri kısa barbunyalar ile birlikte ertesi sabah (09.08.2015) ilaçladım.Bahçenin diğer tarafındaki beyaz barbunya sırasının başındaki kökte de böcekleri görünce hastalıklı kökü ve etrafındaki kökleri ilaçladım.
Önceki günlerde karpuzda birkaç kökte mantar başlamıştı ve sadece o kökleri ilaçlamıştım. İki gündür yağan yağmurlarla birlikte baktım birkaç yerde daha mantar başlamış. Ben de yağan yağmurlar ve artan sabah çiy ini düşünerek tüm kavun ve karpuzları 'topas' ile ilaçladım. Yusufçuk... Yerde debelenirken bulduk, bulduğumuz yere bıraktık... Eklenti 570918 Yeni açan iki dahlia yı ziyaret edelim. Eklenti 570919 Eklenti 570920 Çiy e uyanan ayçiçekleri... Eklenti 570921 Darılar... Eklenti 570922 |
3 Eklenti(ler)
Sabah arabanın üzeri... Bu havayla yabani otların ve mantarın olmamasını beklemek hayal olur herhalde...
Eklenti 570928 Ve sabah gölün kenarı... Eklenti 570925 Eklenti 570926 |
Dahiaların renkleri çok güzel olmuş sn TCM. Bizim buralarda soğudu, akşamları üzerimize bir şey almadan oturamıyoruz.Göl çok güzelmiş, bahçeden görünüyor mu ?
|
@aleydi; Burası '3. bölge sit alanı', yani yapılaşmaya belirli çerçevelerde izin veriliyor. Yeni parselleşme şu an yok. Ancak tarla sahipleri isterlerse arazilerinin % 5 lik bölümüne ev yapabiliyorlar. Yeni yapılaşma için arsalar 1.000 metrekarenin altında olamıyor. Göl kenarındaki yapılar eskiden kalanlar. En güzel tarafı gölü görmeleri tabi. Sıkıntıları ise göle yakınlığı sebebiyle nemin fazla olması ve bitişik nizam olmaları sebebiyle ekim-dikim işlerine müsait olmamaları. Kızkardeşimin evinin önünden çektim resmi. Evin içindeki rutubetten her sene duvarları boyatırlar deseniz olacak. Ama seyir zevki de ayrı bir güzel. Bizim evler göle 500 m. civarı ancak azmederseniz ikinci kattan kiremitlerin üzerinden göl görünüyor :) Sessiz, sakin, ekilebilir ve nem (ev için) yok.
|
Yıllar önce Eskişehir de bir ev almak için emlakçıya gittik. Fiyatın çok yüksek olduğunu düşündüğümüzü söyleyince. Bizi yatak odasında ki bir köşeye götürüp, bakın buradan bulvar gözüküyor demişti. Sanırsınız deniz , göl manzaralı ev satıyor:).
Çok güzel bir manzara,neme de boya yapmaya da değer (ekim yapamamak dışında ). Bu tür yerlerde çok fazla yapılaşmaya izin verilmemesi doğru bir karar aslında.Yoksa bu güzelim yerlerin şehirden farkı kalmaz. Desenize benim gibi su görüntüsünü seven biri o kiremitlerin üzerine çıkıp oturur:)). |
5 Eklenti(ler)
Dört farklı çeşit fasulyemiz oldu. Ne bulduysak ektik. Favorimiz kırçıllı olan. Mor olanları bir tanıdık vermişti. Sayıca az olduğu için ayrıca pişiremedik ancak dokusu, yumuşaklığı, kılçıksızlığı ve görüntüsü ile en az kırçıllı (buralarda ayşe kadın fasulye diye almıştık) kadar güzel olduğu belli.
Eklenti 571513 Komşumuz ile sınır bölgesi; onların glayörleri ile bizim dahlialar çekişiyor hangimiz güzeliz diye. Etrafındaki cosmoslarla birlikte sınırın bizim tarafı biraz daha çekici sanki ...:cool: Eklenti 571514 Yeni dahlialarımız... Eklenti 571515 Eklenti 571516 Eklenti 571517 |
5 Eklenti(ler)
Eklenti 571518
Verbenalar en güzel dönemlerinde. Seneye kalır mı acaba? Verbena nın sağ tarafındaki araya karışmış sedum. Eklenti 571520 Pembesi daha mı güzel ne? Etraftaki menekşeler bu sene dağılan tohumlardan çıkanlar. Geçen seneden sağ kalanlar neredeyse tamamen geçti. Bu senenin hercai menekşeler ise şova yeni başlıyor. Bir de ortada geçen senenin tohumlarından kendiliğinden çıkan 'brachycome' var. Geçen sene hep birlikte aynı anda açarak mükemmel bir güzellik sunmuşlar ancak daha sonra mantar hastalığıyla kaybolmuşlardı. Eklenti 571521 Verbeba menekşe adasına uzaktan bakış. Aralarındaki iki kök karpuzu çiçekleri daha fazla boğmasınlar diye sırığa aldık, üzerinde minik karpuzlar mevcut. Eklenti 571522 Salatalıklar mantardan tamamen iptal sayılır. Kavun - karpuzlarda da tek-tük mevcut, gördüğümüzde ilaçlıyorum; kükürt - bakır ve topas ile dönüşümlü olarak. Eklenti 571523 |
5 Eklenti(ler)
Geçen haftadan dahlialar kalmış..
Eklenti 571529 Eklenti 571530 Eklenti 571531 Elma ağacında yukarıdakiler kadar neredeyse aşağı dökülenler de var. Hepsi yukarıda kalsa herhalde ağaç yıkılırdı. Eklenti 571524 Panoramik sebze bakışıyla bugünkü resimleri bitirelim. Eklenti 571525 |
2 Eklenti(ler)
Önce birkaç güzellik;
Ayçiçeği, çerezlik, ilk çiçeğini ayın 16 sında açtı. Arılardan rahat yok... Eklenti 571926 Kasımpatı... Cinsini bilmiyorum, bir ablamız vermişti sağolsun, aşağıda saksıda keyfi iyiydi, sonra böceklendi, yukarı çıkarınca böcekler kendiliğinden kayboldu ancak bu kez uç yapraklar hafiften karardı sonra bu şekle geldi kendiliğinden. İki kucak dolusu hacim olarak. İki aydır bu güzellikte. Sayfasından öğrenmeli de seneye yarısını karşı tarafa dikmeli. |
3 Eklenti(ler)
Şimdide hastalıklar...
Bir gün önce sorun gözükmeyen ayçiçeklerin yapraklarında kararma gibi mantar gibi oluşumlar gördüm. Özellikle karıkların baş taraflarında. Dört beş gün önce azot gübresi atmıştım; karık başlarına döktüm ve suyla karık boyunca eriyerek dağıldılar. Acaba baştakiler azot ile yandı mı diyeceğim ama sanırım azot böyle sıkıntıya yol açacak gübre değil. Mantar desem bir günde aynı anda mantar böyle kimi yaprakları tümden kavuracak şekilde başlamaz. Tüm hasarlı yaprakları temizledim. Bakalım nasıl olacaklar. Eklenti 571929 Eklenti 571930 Kavunda birkaç gün önceki resmi yukarıda vermiştim. Dün baktım oldukça mantar yayılmış. Koruma olarak kükürt-bakır at, hastalığı görür görmez ilave ilaç başla... Daha gelmem davos a kavun ekmeye ben... Eklenti 571931 |
4 Eklenti(ler)
Menekşe adasının panoramik görüntüsü;
Resmin ön tarafındaki ki yıllık hercai menekşeler tüm güzelliklerini sergilediler, tohumlarını döktüler ve geçtiler artık. Arka taraftakiler dökülen tohumlardan çoğaldıkları için daha maça yeni başladılar. Verbenalar ile seneye daha iyi ilgilenmek gerek, gazanialar gibi sürekli çiçekliler ve gün geçtikçe yayılımları ve çiçeklenmeleri arttığı için daha göz dolduruyorlar. Ortadaki çin (çim) karanfili 'kirpi' gibi dursa da seneye ne olacak bilinmez. Soldaki karpuz ve sağdaki domates kendiliğinden çıkanlar, baştan söküp atmak veya başka yere aktarmak vardı, şimdi insan sökmeye kıyamıyor. Eklenti 572255 Çift sıra dahliyalar arası sevgi yolu... Eklenti 572256 Resmin sol tarafında ortancalar, sağ tarafında ise sedumlar vardı. Ortancalar geçmeye başlayınca oluşacak 'boş' görüntüyü bertaraf etmek için önlerine geçen sene iki tek ekebildiğim minik ayçiçeklerini (minişettin) ekmiştim. Sol taraftaki minik sedumlar ise halen ilk yılında olduklarından yayılma evresindeler ve nispeten araları boş gözüküyor. Bunların aralarına da minişettinlerden ekmiştim. Artık çiçeklenme aşamasına geldiler. Nasip olursa bir kaç haftaya tam bir renk cümbüşü oluşturacaklarına eminim. Eklenti 572257 Minişettinlerin gördüğünüz çiçeklerinin alt taraflarındaki minik kafalardan da ayçiçekleri oluşacak. Her birinin üzerinde her yöne çevrilmiş kafalar ile muhteşem bir seyir zevki oluşturacaklar... Eklenti 572258 |
5 Eklenti(ler)
Seneye domatesleri daha seyrek dikmeli. Onu oraya bunu buraya derken hangi kök hangi çeşide ait tanımak zor oluyor. İlk dikimde sıralamayı kabaca bir kağıda yazmıştım ancak zamanla seçmek zor oluyor. Şimdi aşağıdaki listeden ne anladınız siz? :)
Bu yüzden seyrek seyrek özenle dikmiş ve çeşitleri karıştırmayan arkadaşların sayfalarına imreniyorum. Benimkilerde özenli ancak çeşit çok, daha çok ekelim, ürün alalım diye yaptıklarımıza bak :( Geçen seneye göre daha tertipli olduğumuz kesin, her sene daha güzel olacak inşallah... Eklenti 572268 Sıralamaya göre heybetli olabilir ancak görünüm 'pembe' domatese uyuyor. Kıvrımsız düz hatları, yukarıdan aşağıya ince açık renk çizgileri ile görüntü pek güzel. Diğer domatesleri tatmaktan buna fırsat kalmadı, yorumlar sonra.. Eklenti 572272 Eklenti 572269 Soldaki heybetliye benziyor ancak daha heybeti yok. Tat olarak oldukça 'tatlı' diyebiliriz, üzerine şeker serpmişsiniz sanki. Sağdakinin tadına çok güzel, her ikisinin kabuğu ağzınızda kalıp ta çıkarmanız gerekecek cinste değil. Soldaki gibi kıvrımlı olanları eşim 'soyması zor oluyor' diyerek pek tutmuyor. Eklenti 572270 Eklenti 572271 |
1 Eklenti(ler)
Bunu tanımamanın imkanı yok. @bahcedenn paylamıştı ve mutlaka birkaç kök bahçenizde bulunsun demişti. Kesinlikle katılıyorum. Tadı çok güzel, hafif ekşimsi mi desem ne desem? Chery domatesten biraz daha irice, onu tek lokmada bunu iki hamlede yutabilirsiniz. Kabuğu bu tür minik domatesler gibi kalın beklenir ancak o kadar da değil, soymadan çiğ yiyebilirsiniz. Renkleri mükemmel. Tadını vs. sevmeseniz dahi sürekli çarşı domatesleri ile muhatap olanlara gösterdiğinizde 'bu domates mi' şeklindeki tepkileri bile yeter :)
Eklenti 572273 |
Bir üst mesajımdaki 'heybetli' olabilir dediğim domates muhtemelen doğru...
http://www.agaclar.net/forum/1399775-post36.htm |
Alıntı:
Kesitine de bir bakın. Oldukça etli bir çeşit. Onca meyveden aldığımız tohum miktarı diğer çeşitlerle orantılarsak oldukça az oluyor. |
Alıntı:
Bir de Taslibahce'nin dedigi gibi, kivircik meyve yok degil var ama genelde kabugunun duz olmasi lazim (daha once bahsettigimiz seleksiyonu bu ozellik ustunden yapip, ana tohum stogumuzu korurken, tamamen kivircik olandan arinmis bir kultivar daha elde etmek istiyoruz). Meyve buyuklugu itibariyle de orta-buyuk (cok sayida buyuk, 400 gr ve ustu meyveler agirlikta olmak uzere) meyveler sinifina giriyor. |
4 Eklenti(ler)
Ayçiçeği - miniş süs için olanlar. Resimdeki ana tablaların altında yeni gelişmeye başlayan pek çok çiçek tablasını göreceksiniz. Geçen saydım 20 nin üzerindeydi. Sadece üsttekiler açmasına rağmen şimdiden görüntü pek güzel. Birkaç hafta sonra umarım daha güzel olacaktır. Daha ilerideki çerezlik abileri ise çekirdeklerin içlerini doldurmaya çalışıyor. Ancak en büyük olanının üst tarafında daha içini doldurmamış beyaz taneleri yere dökülmüş buldum. İnşallah bir sorun değildir.
Eklenti 573472 Domatesler epey kızarmaya başladı. Artık dışarıdan almaya gerek kalmıyor. Geçen senenin mor domateslerinden; bu sene kullandığımız fenni gübrelerin sayesinde böyle büyümüş olmalı, geçen sene hiç bu boyda domatesimiz olmamıştı. Eklenti 573473 Keza alttaki pembe domates içinde aynı şeyi söyleyebilirim. Boyutu oldukça iri. Ha derseniz bunun için gübre atmaya değer mi, herhalde bunun cevabını vermek için sezonun bitmesini beklemeliyim. Eklenti 573474 Eklenti 573475 |
2 Eklenti(ler)
Bir demet dahlia;
Eklenti 573481 Tüm sezonun yemek aşamasındaki en güzel olaylarından biri sabah kahvaltısındaki şu manzara... Eklenti 573482 Tanıdık bir köylü üreticiden alınmış çökelek peyniri, üzerine halis zeytinyağı yanında mükemmel farklı tatlardaki yerli domates çeşitleri. Tabi yanında ekşi mayadan yapılma 'taban gevreği'... Biberlerin akıbetini biliyorsunuz, kurtların saldırısına uğramışlardı. O yüzden istediğimiz zaman biberi bulamıyoruz bahçede. Üstteki manzaraya bir de hafiften acı biberleri eklesek harika olacaktı. |
Daha ne olsun, afiyet bal şeker olsun.
|
Tabaktaki ceri domatesler yerli mi?
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Bu da kıtalararası yoldan... Heybetli... Siz de onaylarsanız üstte belirttiğim tatlılığını denedikten sonra tohumluk olarak ayıracağım. Eklenti 573573 |
3 Eklenti(ler)
@birnefestoprak, üst resimdeki heybetlide bir kaç mesaj öncesinde bahsettiğimiz 'üzerine şeker ekmiş gibi' tat bulamadım. Bu arada resimdeki kıyas amaçlı koyduğum tatlı kaşığı yani domatesin heybeti var. Yeni domateslere bakalım en iyisi tohum için.
Eklenti 573729 Salçalarımızı suyunu çekmeleri için güneşe koyduk. Sanırım beş-altı gün içerisinde kavanozlara girmiş olurlar. Eklenti 573730 Üç kasa salçalık (60 kg. yaklaşık) domates ve yarısı kadar salçalık biberleri ufak ufak doğrayarak plastik bidonların içerisinde güneşe koyduk. Bir hafta kadar beklettikten sonra kabuklarını ve püresini sıkarak kalanları resimdeki gibi güneşe koyduk. Eklenti 573731 |
4 Eklenti(ler)
Bahçe yavaş yavaş sezon sonuna hazırlanıyor...
Barbunyaları ikinci toplayışımız, resimde iki-üç taneli ve diğerlerine göre daha tatlı 'kısa barbunya' ile daha fazla taneli barbunya çeşidi bir arada. Eklenti 573732 Özellikle bakliyatlar ürünlerini verdikçe yapraklarını sarartıp sahneden ayrılma sinyallerini veriyorlar. Eklenti 573733 Daha işleri bitmeyen kuru fasulye, domates, biberler ise rollerine devam ediyorlar. Eklenti 573734 Eklenti 573735 |
3 Eklenti(ler)
Çiçeklerin çoğunluğu ise şova devam ediyor.
Sağ tarafta dahliyalar, solda kadife ve phloxlar...Ortada ise 'ot ilacı'ndan fırsat bulup çıkmaya çalışan yabaniler. Eklenti 573736 Ayçiçekleri sahnedeki yerini yeni alıyor daha... Eklenti 573737 Dikkat ederseniz aradaki yabanilerin ot ilacı falan taktığı yok, kısa bir mola sonrası istilaya devam ediyorlar. Eklenti 573738 |
Alıntı:
|
Kaynatma işlemi sanırım güneşin yetersizliğinden yapılıyor.
Salçanın tam tarifi; İri kırmızı salçalık biber kilosu 1,5 tl. den 40 kg. bunun 5 kg kadarı güzellerinden seçilerek kışın dolmalık olarak kullanılmak üzere çiğ olarak derin dondurucuya kondu. Salçalık domates 3 kasa alındı, kasası 10 ar tl. ve 20 şer kg. dan 60 kg. Kabaca domatesin yarısı kadar biber. Biberler ve domatesleri eşimle birlikte yıkayarak kabuklarıyla birlikte beş-altıya bölerek büyük plastik bidonlara doldurduk. Bu aşamadan sonrasına ben karışmadım :) Biberin yapısı gereği erimesi daha zor olduğu için basınç ve ısı etkisiyle erimesini hızlandırmak için bidonların altına biber üzerine domates konuyor. Bu şekilde güneşin altında sekiz-dokuz gün bekletiyoruz. Bu arada erimeyle oluşan gök su oluştukça bidonlardan dışarı atılıyor. Daha sonra bidonlardakini dışarı alarak süzme işlemi yapılıyor. Amaç kabukları ve posaları ayırmak. Bunun için üşenmezseniz basit metal süzgü kullanarak el ile işlemi yapabilirsiniz. Veya katı meyve sıkacakları kullanılabilir. Buralarda son yıllarda süzme işlemini yapan elemanlar türedi, basit motorlu bir araç, motorsikletin arkasına takıp dolaştırarak evden aldıkları elektrik ile kısa sürede süzme işlemini yapıyorlar. Süzme işlemi sonrasında elde ettiğimiz salça sıvı salçayı ise resimdeki gibi geniş tepsilere yayıp suyunu çekip koyulaşması için güneşe koyuyoruz. Bizde genelde bir haftalık süre yetiyor işlem için ancak bölge bölge güneşin durumuna göre süreler değişecektir muhakkak. Şu ana kadar harcamamız 80 tl. civarı, elde edeceğimiz salça miktarına göre maliyeti çıkarınca söylerim. |
Alıntı:
|
Sayın TCM emeklerinize sağlık; emeğinizin karşılığını hasat ediyorsunuz artık ne mutlu size, maşallah.
Salçanız harika görünüyor, Sayın Resulgur'un dediği gibi ben de salça denince aklıma hep kaynatmak ve o güzelim kokusu gelir. Afiyetle tüketesiniz inşallah... |
5 Eklenti(ler)
Alıntı:
Geçen hafta toplanıp tarafımca kabuklarından çıkarılan ve dün akşam yemeğimizi oluşturan kısa barbunyalar. Eklenti 573912 Muhtemelen kış için derin dondurucuya girecek olan diğer uzun kırmızı barbunyalar. Eklenti 573913 Mısırlardan olgunlaşan dört tanesi. Üçü komşulardan aldığımız yerli tohum diğer düzgün sıralı olan ise etkinlikten gelen. Eklenti 573914 Sarışın 'tobolsky' (bahcedenn) ve muhtemelen 'maniye' (birnefestoprak) Eklenti 573915 Sağdakilerin genelde sırtlarında bozulmalar var. Sadece bu cinste gözüme çarptı. Eklenti 573916 |
O kadar zeytinyağını yediniz mi Sn TCM :). Ben öyle bir şeyi yesem 105 kilo olurum herhalde:) Dahiaların renkleri çok güzel olmuş. Biz salçayı rondadan geçirip , sonra kevgirden geçirip , biraz kaynatıp , güneşte kuruturuz. Baya sulu oluyor, güneşte kuruması baya zor. Belki de siz biber kattığınız için yoğun olmuş, biz biber salçasını ayrı yapıyoruz. Kevgirden geçirme işleminden dolayı, bu yıl salça yapmaktan vazgeçtim. O kısmı çok eziyet oluyor. Afiyetle tüketin kışlıklarınızı , elinize sağlık.
|
Salca kaynatılırken yanında da hamur yapılır. Sıcak sıcak uzerıne yag ve salca.. Mis mis :)
|
Bu nedir ya herkeste 'salçayı kaynatırken...' muhabbeti. Zorla salça kaynattıracaksınız adama. :D
@aleydi, doğal olan şeylerin insana zararı olacağına inanmıyorum. Canan Karatayın kitaplarını okumasamda duyduklarıma (meyvelerin zararları hariç) katılıyorum. Beyaz un, şeker, pirinç ve yapay insan yapımı ilaveli besinler hariç gıdaların insana zararı olacağına pek katılmıyorum. Yıllar önce sigarayla beraber üstteki dört besini arada kaçamaklar ve mecburiyetler hariç bırakıp, kalanları sınırsız tüketmekle 10 kilo vermiştim altı-yedi ayda. |
Sn Karatay ekmek dışında her şeyi yiyebiliyorsunuz diyor:). Bana kalori hesabı daha mantıklı geliyor. Yaktığınız kaloriden daha az kalori de yiyecek tüketmek. Bu arada sayfayı kadınlar gününe döndürdük :D yemek tarifleri, diyet:).
|
Alıntı:
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:51. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025