![]() |
1 Eklenti(ler)
"Vapur Dumanı" bana Kiraz'ı hatırlatıyor. Bir kaç yıl önce bana tohumunu vermiş ve bu güzel bitkiyle tanışmamı sağlamıştı. Bunlar tohumdan değiller, yaz başında bir kasa mevsimlik fide olarak almıştım. Tüm yaz çiçek eksilmedi üzerlerinden fakat şu sıra en coşkulu zamanları...
Eklenti 335436 |
1 Eklenti(ler)
"Verbena-Mine Çiçeği" de Kelebek Çalısını hatırlatıyor ve bundan sonra da böyle devam edecek. Yıllardır bu bitkiyi alırdım ama en çok 2 hafta içinde tıpkı petunyalar gibi yapış yapış olup ölürdü. En son evelki sene anneme aldıklarım da aynı olunca bir daha almamaya karar vermiştim. Taaa ki sevgili Kelebek Çalısının Kıbrıstaki saksılardan taşan çiçeklerle bezenmiş ve coşmuş halini görünceye dek... Kıbrıs'ın sıcağında bu bitki öyle oluyorsa demek ki İstanbul'da tam güneş sevecek demekti, eskiden yarı gölgeye veya gölgeye koyardım, hatam buymuş. Bu yaz başında 10 adet kadar askılı saksılarda çok keyifli bitkiler alıp, hemen tam güneş alan saksılığa diktim. Tün yaz muazzam çiçeklendiler, yaz sonuna doğru enerjileri bitince sert bir budama yaptım, şu anda aldığım günkü kadar genişlemediler ama ikinciye çiçeklendiler.
Eklenti 335446 |
1 Eklenti(ler)
Fotoğraf net çıkmamış, birazdan yeniden çekip değiştiririm. Bu bitki de sadece bana değil herkese Güler Hanımı hatırlatıyor olmalı... :) "Campanula" nam-ı diğer "Maviş" Güler hanım minik bir fide vermişti ama hemen ertesinde sevgili Zenfree koca bir saksıda vermişti. İkisi bir arada büyüdüler, birbirlerine karıştılar. Bu sene zamanında bol çiçeklendikten sonra bitki tamamen kurudu, üzülerek kuruyan dalları koparırken altlarında yepyeni tazecik bir sürü fideler buldum, çok sevindim. Bu taze fideler şu sıra tomurcuklanıp tek tük açıyorlar.
Eklenti 335447 |
1 Eklenti(ler)
"Ruellia brittoniana" Tükçe mealini bilmiyorum. :) Zaten latincesini de Jineoptan kopya çektim. Bu bitkiyi de yaz başında bir çiçekçide gölgede kenara atılmış (mevsimlik zamanı geçmişti, elde kalmış bitkilerdendi) halde bulmuştum. Gölge sever sanmıştım ama sorunca güneşte olur demişlerdi. Pek güven vermese de bir iki gün deneyeyim, takip edeyim, olmazsa gölgeye geçiririm diye düşündüm. Yaz başından beri tam güneşte dikili. (saksıda değil ama ) Fakat suyu çok seviyor, her gün suya bolca doyurmak gerekiyor. Zaten isteğini yapraklarını aşağıya sarkıtarak anlatıyor. Bu bitkiyi yayılmacı gibi durduğu için almıştım, şimdilik pek bir yayılım göstermedi ama daha pek yeni, gelecek bahar başlar herhalde. Çiçeklerinin ömrü bir gün, sabah açıp akşam üstü pörsüyüp düşüyor. Ben tam güneşe diktim ama aldanmayın, yarı gölgede daha iyi olur gibi...
Eklenti 335448 Bitki delileri fotoğrafına aldanıp ta ille de bende olsun diye arayışa girmeyin. Yerine geçebilecek güzellikte, kolay bulunabilecek, çok sayıda mor çiçekli bitki var. |
1 Eklenti(ler)
Bu bitki de Eser hanım'ı hatırlatıyor. :) Ben Mine çiçeği için yapış yapış oluyor deyince bu türün yani "Yayılıcı Mine" nin varlığını hatırlatmıştı bana. Yaz başı bir kasa da mevsimlik fide olarak bundan aldım. Merdiven basamak aralarına diktim. Gerçekten de yaz boyunca çiçekleri eksik olmadı ve çok yayıldılar. Yoğun trafik değil ama gelip geçerken basılmaya da dayanıklılar.
Eklenti 335449 |
1 Eklenti(ler)
Ve bugünkü son mor "calibrochia" Askılı saksılarda bir kaç rengini yine yaz başında almıştım. Alır almaz yerlerine geçirdim. (saksıda bırakmadım) Tam güneşe diktim, yaz başından beri muazzam şekilde çiçek açtılar, çapları neredeyse 1,5 metreye ulaştı. Ağustos sonu gibi Maxin (köpeğimiz) yardımıyla keyifleri kaçınca derince budadım. (minelerle beraber) Taze sürgünleri su sıra ikinci kez çiçeklendiler. Bugün mor rengini çektim ama diğer renkleri de çiçeklendiler. Dediklerine göre çok yıllıkmış ama burada kışa dayanır mı bilemiyorum.
Eklenti 335452 |
1 Eklenti(ler)
Ve bugünün assolisti. :) Mor değil ama kıymetlim oldu bundan sonra. Bahçeye çok çeşit bitki ve ağaç alırken görünüş olarak pek cazip gelmeyen ama kokusunun methini çok duyduğumdan merak ettiğim "Osmanthus" lara rastlayınca 2 saksı almıştım. Orada baharda çiçek açacak demişlerdi ama internette araştırınca sonbaharda da çiçeklenen çeşitli türleri olduğunu okumuştum. Bu bitki bu fidanlığa yeni geldiğine göre (galiba Temmuz ayıydı) sonbaharda çiçeklenmesi olasılığı daha kuvvetliydi.
Sabah bahçeyi sularken, hani çocukluğumuzda para şeklinde cikletler vardı ya aynı onun kokusunu duydum. Ufak bir dejavu yaşadıktan sonra kokunun kaynağını buldum. Benim Osmanthus bir sürü minicik çiçek açmış ve kokusunu yaymaya başlamış. Yeni nesil için kokuyu şöyle tarif edeyim, karışık meyveli ciklet kokusu gibi... Gündüz Osmanthus gece Melisa kokusu... Daha ne olsun? :) Eklenti 335453 Bu da bulanık çıkmış, birazdan yeniden çekip değiştiririm. |
evet sevgili limon bir eski haline bak birde yeni haline çok emek vermişsiniz kendi cennetinizi yaratmışsınız muhteşem olmuş keyifli mutlu sağlıklı günler dilerim.......
|
Son yazışmaları taşıdım:
Nazar boncuğu Bahçe için burada, diğer konuya dahil olmak istiyorsanız, verdiğim linkte yazışmanızı rica ederim... |
sevgili limon,
bahçenizi keyifle takip ediyorum. bir kişiliği, kimliği olan bahçelere bayılıyorum. sizinki de gitgide gelişiyor, büyüyor, hayatı öğreniyor gibi. bunu da birbirinden bağımsız bitkiler değil de bir bütün olarak limonun bahçesi olarak yapıyor sanki. Düşündüklerimi ifade edebildim mi bilmiyorum ama böyle düşünüyorum. bu arada sizin #5 mesajınızdaki üzüm şeklindeki domateslerin lezzetlerini çok seviyor, iki yıldır her bulduğum yerde biraz pahalı da olsa alıyordum. en son geçen hafta kilosunun tahminen mevsimsel olarak 24 liraya çıktığını öğrenince kasada bıraktım :) kıymetini bilin yani ;) sevgiler |
Sn. limon, yeni evinizde güle güle oturun, bahçeniz çok düzenli ve güzel, emeklerinize sağlık, aileniz ve sevdiklerinizle huzurla keyfini çıkartmanızı dilerim...
|
Bahçe sayfanız hayırlı olsun sayın limon, eviniz ve bahçeniz çok güzel olmuş mutlulukla oturun. Bahçe ormanla bitişik gibi geldi bana yanılıyormuyum acaba? En çok etkilendiğim bu oldu bahçenizde.... Ormanın içindeki saklı cennet:)
|
Ben de merdivenin olduğu bölümü merak ediyorum , bitkiler yerlerini sevdiler mi ?
|
Bende bahçenizin son halini çok merak ediyorum.:D:D
|
Bahçe ve evdeki değişim, hayal gücü, yaratıcılık takdire şayan; doğrusu imrenmemek ne mümkün...Ellerinize ve zekanıza sağlık. özellikle havuzdaki değişime şaştım kaldım. Burada bir önerim var: Havuz için doğru kişiyi zor bulduğunuzu yazmışsınız; acaba bu doğru kişileri paylaşmanın bir sakıncası var mı? Böylece diğer üyeler de fazla sıkıntıya girmeden doğru kişiye ulaşmış olurlar. Bir de maliyetleri merak ettim doğrusu. Son olarak böyle bir yeri bulma, almaya karar verme ve planlama aşmalarını da paylaşır mısınız? Tekrar ellerinize sağlık; sağlıklı, keyif dolu günler diliyorum.
|
Sevgili Limon..değişimlere,çabana,azmine şaştım kaldım ekran başında..kalbi tebrikler ..
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 17:27. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025