![]() |
evet geçen gördüm abi. Uygulamayı düşünüyorum. Şimdilik köstebekler için düğün bayram.
|
Bahçenin kompost destekçisi.
Alıntı:
Dışarıdan sağlıyacağın gübrelerin değeri senin kompost çukurunda daha zenginleşecek, unutmamalısın ki her türlü ahır gübrelerini toprağına duğrudan uygulamanda büyük sakıncalar vardır, kompostlaştırma işlemini bir çukurda sağlamakla aynı zamanda toprak canlılarınıda aktif ederek çok yönlü bir etkileşimle organik atıklarının hem ıslahını kısa yoldan sağlamış hemde toprakların organik özelliklerini arttırmış olacaksın. Tatlı heyacanlar diliyerek işlerin kolay gelsin. |
Sayın tugrulbaba; Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Bizlerin bahçeleri henüz çok yeni, yapılacak çok iş var.
Bahçe sayfanızda hareket göremiyorum. |
Sayın uzaylı;
Şu sıralar elimdeki tohumları çimlendiriyorum. Yarın kısmetse bahçeye gideceğim. Malum Konyada kış uzun sürer. Şimdilik önümüzdeki sezon için hazırlık yapmaktayım. Bugün tuumba satın aldım . Ufak tefek, az miktardaki su lüzumunda kullanmak için. Zaten henüz dalgıç ve jeneratör almadığım için bununla zaten az olan işleri halledebilirim. Hemde eskiyi anımsatması bakımından güzel bir alet bence. Kuyuyu kontrol ettim geçenlerde. 110 metre olan kuyuda su seviyesi yaklaşık 50-70 cm. civarında. O kadar yükselmiş. Çevrede zaten benden başka kuyu vurduran yok. Tarlalar, bahçeler harap. Eken, buğdayını saçıyor, bir ekime bir de biçime geliyor. Onun dışında uğrayan yok. Tarlalar pancara da yazılmadığı için kimsenin umurunda değil. Varsa yoksa buğday. Sarımsaklar dışında ıspanak ve soğan ekmiştim ıspanakların bir kısmında küçük hareketlenmeler gördüm başkada birşey yok. Diktiğim fidanlarınsa gündönümünü görüp tutup tutmadığı hakkında yorumlarını yazabilirim. Şimdilik birşey söylemek için erken. Bakalım yarın gidince neler yapabileceğime karar vereceğim ve uygulamaya koyacağım. Şu anda aklımda 1000 m2 sera kapatmak gibi bir fikir var. Hayırlısı olsun diyorum. Kısmetse ben de varım diyeceğim inşallah. Bu arada bir rekor kırdım sanırım. Kaptan abimin gönderdiği altın çilek tohumlarını 6 günde çimlendirmeyi başardım. Normal şartlarda 18-20 günde çimlenirmiş. Eğer fidelerin herhangi bir sağlık problemi yaşamadığını görürsem nasıl bir yöntemle yaptığımı da açıklarım ilerleyen zamanlarda. Yoksa başkalarının vaktini çalmak olur. Bu vesileyle Kaptan abime selam ve hürmetlerimi yolluyorum buradan. İnşallah mürüvvetini de görürüz çileklerin. (meyvelerini) Herkese kolay gelsin, selamlar.. |
Sayın tugrulbaba; Biz şimdilik tulumbayı yerinden söktük. Yerine de su motorunu bağlıyoruz. Eşim bunu özellikle yazmamı istedi. Madem ki suyunuz yüzeye yakın, en azından bir süre su ihtiyacınızı karşılayabilmeniz için kesinlikle su motorunu tavsiye ederiz. Su motorunu 250 Tl.ye aldık. Şu anki durumdan çok memnunuz. Dalgıç pompayı erken indirmişiz kuyuya, şimdi öylece bekliyor. Daha jeneratör mü, elektrik mi karar veremedik. Size de kolaylıklar diliyorum. Yeni fotoğraflarla gelişmeleri görmek dileği ile...
Sağlıcakla Kalın... |
Tugrulbaba bahçeniz,suyunuz,hayatınız(su hayattır, bahçe cennetin dünyadaki temsilcisi) Hayırlı vede uğurlu olsun. Mümkünse hem tulumba hemde dalgıç bağlayın çok guzel olur. Sağlıcakla kalın.
|
Zahmetli bir calisma icine girmissiniz. Hayirli olsun diyorum, kolayliklar dilerim.
|
Herkese çok teşekkürler.
Fotoğraf çekmediğim için koymuyorum. Altın çilekleri çimlendirmede bir rekor kırdım sanırım demiştim. Yöntem çok basit. Evimde özellikle temizlemediğim içinde sarı prenseslerin birkaç hafta durdurğu minik bir akvaryumum var. Bu akvaryumu normalde aldığımız yavrular için kreş gibi kullanıyorum. Malum chiclid türü vahşidir hareket eden ufak yaratıklara bu benim cinsim demez saldırır. Uzatmayalım. Yine büyük akvaryumda yavrular için kullandığım altını sıcak çuvaldızla deldiğim şeffaf plastik bir kabım vardı. Onun içine attığım tohumları, altına hava taşı gelecek şekilde minik akvaryuma yerleştirdim. 6 gün sonunda %98 oranında başarılı bir çimlenme elde ettim. Akvaryumun kirli suyu bitkileri çimlendirmede harikalar yaratıyor. Domates ve biberde denediğim aynı yöntemde de çok kısa sürede çimlenme sağladım. Size de tavsiye ederim. Şu anda bitkiler yavaş yavaş gelişimlerini sürdürüyorlar. Ve topraklarını da bahçeden getirdiğim toprağı çam ağacının altında iyice kestane toprağı halini almış toprakla 1e1 oranında karıştırdım. Hani buradan götürdüğümde oraya yabancılık çekmesinler :D :P |
bugün itibariyle, ineklerin (8 adet) mısır, biber, fasulye, soğan, barbunya, bostan türleri ile domatesi çok sevdiğini sabah 6:30 itibariyle öğrendim...
Bahçede ne var ne yok herşeyi talan etmişler. Geriye sadece altın çileklerim kalmış. Hatta normal çilekler vardı onları bile yemişler. Komşunun hayvanları bir güzel halletmiş. Olan olmuş. Bu sene bize ders ağır bir şekilde verildi. Hayırlısı, kısmet değilmiş bahçeden bir şeyler yemek. |
Alıntı:
En tehlikeli olan iki ayaklı ineklerdir, aslında...:mad: |
sayın tugrulbaba,
hiç tasalanmayın, onlar da can ve yiyecekler, demekki ektiklerinizi hayvanlara karşı koruyacaksınız demektir.kabahatin hepsini ineklere atmayın. sayfanızı yeni gördüm ve uzunca bir süredir işlememişsiniz.ben bu sitenin müdavimlerinden bahçe gezgincisi oldum; ama yazdıklarınıza göre, dün akşam sizin de bahçeye bir uğradım, belki bazılarını ben yemişimdir karanlıkta görmeden. karnımı bir güzel doyurdum bahçenizde. elinize ve bahçenize sağlık. eylül ekim aylarında tohum dağıtımları var ve hatta tohum takas etkinliğimiz de var. bir uğrarsanız, size de birşeyler düşer sayfanız tekrar hayırlı olsun, saygılar |
Alıntı:
|
Alıntı:
sebzeler, meyveler ve hayvan yemleri için önerinizi kabul ediyorum. ama diğerlerinden ben sorumlu değilim. saygılar |
yok kabahat hayvanda değil. Kabahatin bir kısmını ben sahipleniyorum. Çünkü teli almış olmama rağmen tel çekmedim. Güya zaman bulamamak gibi haklı sebeplerim vardı.
Kısmet. Tohum konusunda; takasa koyabileceğim tohumluklarım, inekler tarafından halledildi. Önümüzdeki sezonu bekliyorum. Allah ömür verirse, sağlık olsun, canlar sağolsun gerisi hallolur gider... |
1 Eklenti(ler)
Herkese selamlar. çapa makinesi mi alsak diye düşünürken eski ve ucuz bir traktör aldık. Çok ta güzel iş gördüm bugün. Malum artık yaprakların dökülmesine az bir vakit kaldı. 1000 adet fidan (pink lady elma) gün sayıyor dikim için.
Ben de bugün toprağı bir güzel sürdüm. Hayatımda ilk kez böyle bir iş yapıyorum ve baktığımda güzel yapmışım diyebildim. Ancak ne yazıkki yaptığım işin fotosunu çekmemişim. Resimde tarlanın orasında burasında öbek öbek topladığımız taşları, ev yapacağım yere taşırken / taşımışken görüyorsunuz. Bu traktör epey iş gördü bugün. |
Alıntı:
Traktörün hayırlı olsun. İyi günlerde kullan. Bu yıl birkaç elma ağacında 'gülleci bulamacı' kullandım hiç hastalığa yakalanmadım. Kendi yapabileceğin etkili bir ilaç. Elmalar yetişmeye başladığında kullanmanı tavsiye ederim. Hoş geldin. Kolay gelsin. |
Sağol abi teşekkür ederim.
Bulamacı nasıl hazırlıyoruz? Forumda aramadım henüz ama.. |
Alıntı:
(UBYİ) kullanılabilir İlaç ve Gübre kılavuzu, sayfa 4, ileti 93... Ayrıca; Gülleci tortusunu elma fidanların gövdelerine fırça ile sürerseniz. Salyangoz Kırlangıç böceği( Çamuratan) kabuklu bit kara koşnil olmaz... Gülleci bulamacını 100 lt suya 1 kg. seyreltirseniz ve ağaç diplerine verirseniz nematotu baskılar belki de kök kurtlarını önlersiniz. Zaten kireç ve kükürt toprağa faydalı. Bitkiye _ doz aşımı bile_ zararlı değil. |
Merhaba,
Forumdaki diğer arkadaşlarında faydalanması için bulamacın yapılışı su sayfada yazıyor. Köyönü Tarım: Gülleci Bulamacı |
Alıntı:
|
Sayın Zafersu;
ilgi ve tavsiye için teşekkür ederim. İğde aklıma gelmemişti doğrusu. Lakin kuşburnu her tarafta amiyane tabirle çakılı. O sebepten bahçenin etrafında kuşburnu pek istemiyorum. Daha çok, gövem eriği, böğürtlen, iğde, ahududu, frrenk üzümü gibi türler düşünüyorum. |
Sayın tugrulbaba; Traktörünüzü güle güle kullanın. Eşim merak ediyor ne kadara mal oldu diye...
Bizim bahçemiz de kuzeyden ve kuzeybatıdan oldukça rüzgarlı. Meyve ağaçlarını korumak için bahçenin kuzey kenarına bir sra kava dikmek istiyor eşim. Ben leylandi dedim ama, kavak ona lazım olacakmış. Kavak önüne de bir sıra zeytin dikeceğiz dört adet. Pek çok kişi bize çit çevrili olsa bile meyve ağaçlarını ortaya kenarlara zeytin dikmemizi önerdi. Biz bahçenin yarısı kuzey kenarına kavak sonra zeytin, sonrasında iğde hünnap v.s. dayanıklı olanları, doğu kenarına incir ve dut gibi dayanıklı ve geniç ağaçları güney kenarına da dört adet limon ağacı dikmeyi, iç kısımlara da çok daha nazik meyve ağaçlarını dikemyi planladık. Bir kroki çizdik. 6 m aralıklı 80 ağaç sığdırdık. aralara o ağaçları yedekleri olacak küçük fidancıklar yetiştirmeyi ya da çalı türü dikmeyi düşünüyoruz. Ağaçlar çapraz sıralı gibi duracak. Bunun ismi vardır ama ben bilmiyorum. Böylece çok daha fazla ağaç sığabiliyor. Bir sürü araştırmadan sonra bu ortaya çıktı. İnşallah biz de başarılı oluruz. İşlerinizde kolaylıklar diliyorum. Büyümüş ağaçlı meyve bahçenizde, bir gün gururla poz vermenizi dilerim... |
Bu arada iğde aşı ister mi acaba? Kayınvalidemin bahçede, iğde ağacında sürgünler var. Meyvesi oldukça güzel. Sanırım çekirdekten yetişme olanlarda var. Aşısız sonuç nasıl olur; biliyormusunuz?
|
Sayın tugrulbaba bahçeniz hayırlı olsun
|
traktörün aşağı yukarı 6000 tl civarında bir masrafı oldu. Üstü var altı yok. Alır almaz sanayiye soktum. Mazot pompasını elden geçirttim. Akü değiştirdim. Satan adam bana söylememişti ama motor ısınınca farkettimki kartere yakın bir yerde 1 cm.lik bir kılcal çatlak vardı blokta dikiş attırdım. Yağ ve antifiriz koydum sıfır. Şimdi traktör canavar gibi oldu. En azından bana yetiyor, sağa sola ağız eğmektense kendi işimi kendim kırık dökük görür hale geldim. Milletin keyfini beklemek icap ediyor öbür türlü.
Eski bir pulluk aldım. Dızgara **** ızgara derler (diskarrow) tırmık gibi bir alet vardır esasında toprağı un gibi yapmak için o aletten lazım ama param kalmadığı için ben eski demirlerden kendim bir şeyler ayarlıyorum şu aralar. Size de tavsiyem çalışır iş görür vaziyette eski yeni demeyip kendinize bir traktör edinmeniz. Ne zaman lazım olacağı hiç belli olmuyor. Hayatımda traktör kullanmamış olsam bile ben şimdi iki hafta sonunda ustalaştım diyebilirim. İğdenin aşı tutup tutmadığı hususunda ise bilgim yok. Ancak sanırsam oluyor. |
Igdeye bır sey gerekmez
çelık yapın olsun bıtsın çelıkle hemen tuar garantı olsun dersenız çelıgı saksıda guzel topraga yapın kesın tutar |
Sayın tugrulbaba; Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Eşimin merakı da böylece giderilmiş oldu. Sanırım bu konuda kendisi gerekeni yapacaktır. Daha önceki arabasını bir çok tamir işini kendi yapardı. Sanırım traktöre de alışınca pek çok şeyi kendi yapacaktır.
Sayın Safranlı; İğde hakkında bilgi için teşekkür ederim. Gönül rahatlığıyla iğdelerden birini dikeceğim o zaman... İğdenin bir çok faydasını okumuştum; meyvesini de severim. Bu güzel bir gelişme oldu. |
26-27-28.11.11 tarihlerinde 1000 adet elmanın dikimini yaptık. Nihayet bu iş bitti. 2 gece bahçede yattık. Donduk! (:
Lakin gece şehrin ışıklarından göremediğimiz tüm yıldızlar oradaydı. Bu manzara ile birlikte kışın göbeğinde gündüzleri hava yazdan kalma gibiydi. Üç günde tertemiz havaya alışınca akşam Konyanın meşhur Akyokuşundan göremediğimiz (is+pus) Konya manzarası ne kadar isabetli bir meşgaleye bulaştığımızı ilan eder gibiydi. Yakın zamanda fotoları eklerim. Türler: 900 adet Pink Lady + 100 adet granny Smith + 2 adet wistabella + 2 adet summer red + 2 adet unuttum neydi (: Hatırlayınca yazarım. İlgililere not: Traktör ile ağaç dikimi donmuş toprakta bile kolay. 2-3 dönüm yeri bile olan almalı. En azından ihtiyacı nispetinde bir makine edinmeli. |
ooo nerdeyse 9 aydır yazmamışım. Neyse gelişmeleri yakın zamanda eklemeye başlarım artık. Fotoları da ayrıştırmak lazım.
Nasılsınız görüşmeyeli? |
Alıntı:
Bir fikir vermesi açısından güneş enerjisi ile su çıkaran sitemi maliyetlendirmeye çalışayım. Çıkarılacak suyun debisi debisini ve aylık su tüketimi miktarınızı ve su kuyunuzun statik ve dinamik seviyelerini ve bahçenizin güneşlenme süresini bilmediğim için kabaca ve ortalama bir hesaplama yapıyorum. Suyun 110 metreden çıkarılacağı düşünülür ise size 72 voltla çalışacak bir pompa gerekli. Markası ve modeline göre 4.500 ila 6.000 arası tutar pompa. Bu tür bir pompa için en az 500 watt güneş paneli gereklidir. Marka model çıkış voltajına göre yaklaşık 3.000.- TL de güneş panelleri tutar. 6 adet 12 volt jel aküde yaklaşık 2.400.- TL tutar. 200.TL de akü şarj kontrol ünitesi. Yaklaşık 1.000.-TL de montaj ve işçilik gideri olabilir. Güneş enerjisi ile çalışan pompaların basma güçleri 240-380 Voltla çalışan pompalara göre oldukça düşük olduğundan, belki depolama havuzuna dahi ihtiyacınız olabileceğini akıldan çıkarmamak gerekir. Saygılarımla. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025