agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Zeki Yağlı / Bahçem (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/21267.htm)

acemifüsun 25-01-2011 21:33

Sevgili Zeki Yağlı,
Bahçeniz yazın ayrı, kışın ayrı güzel:) Bu güzellikleri bizimle paylaştığınız için teşekkürler:)
Tohum çimlendirme fotoğraflarınızı, bu konuda değerli bilgi ve deneyimlerinizi aktarmanızı merakla bekleyeceğim. Saygılar.

Zeki Yağlı 06-02-2011 16:01

Tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler

Tohumdan üretim

Sevgili dostlar,

Daha önce açmaya söz verdiğim tohumdan üretim başlığını bugün açabiliyorum.

Tohumdan üretme hakkında ayrıntılı bilgiler

sevim.K 08-02-2011 09:12

Zeki Bey Merhaba;

Bahçeniz kışında çok güzel, bakımlı. Marmorantumunuza bayıldım. Yaprak yapısı büyümüş gelişmiş hali çok güzel. Hele kamelyanız o güzelim kırmızı çiçeği harika emeğinize yüreğinize sağlık. Emek ve sevgi yüklü bahçeniz.:)

Tohumdan bitki yetiştirme konusundaki bilgilendirmeniz için teşekkürler. Bilgileriniz deneyimlerinizle harmanlanmış güzel bir kaynak bizim için.

Dikkatimi çeken bir cümlenizle ilgili bir sorum olacak size.

Alıntı:

Hiçbir zaman üstten sulamayın, çünkü kuruyan torf suyu suyu tutmaz aşağıya akıp gider. Bu arada tohumları ve çimlenmeye başlayan fidelerin köklerini oynatır.
Mecbur kalıp sulayacaksanız çay kaşığı ile veya damlalıkla yapın.
Çok hafif ve çok az miktarda püskürtme yapılsa olmaz mı? O da zarar verirmi?

fatma sunay 08-02-2011 18:55

Sayın Zeki bey bahçeniz kışında çok güzel çiçeklere bayıldım. Kendimi çiçeklerin içinde hissederek çayımı keyifle yudumluyorum. Tohum ekimini uygulamalı anlatımınız için teşekkür ederim çünkü benim eksik yaptığım işlemleri tamamlamış oldunuz. Baharda ki ekimlerimde sizin yöntemi takip ederek ugulayacağım.

Zeki Yağlı 13-02-2011 18:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sevim.K (Mesaj 752838)
Zeki Bey Merhaba;

Tohumdan bitki yetiştirme konusundaki bilgilendirmeniz için teşekkürler. Bilgileriniz deneyimlerinizle harmanlanmış güzel bir kaynak bizim için.

Dikkatimi çeken bir cümlenizle ilgili bir sorum olacak size.

Çok hafif ve çok az miktarda püskürtme yapılsa olmaz mı? O da zarar verirmi?

Sevim hanım merhaba,

Bizim başlığın tayini başka yerlere çıkmış:)

Onun için sorunuza orada cevapladım.

Selamlar

Zeki Yağlı 13-02-2011 18:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fatma sunay (Mesaj 752988)
Sayın Zeki bey bahçeniz kışında çok güzel çiçeklere bayıldım. Kendimi çiçeklerin içinde hissederek çayımı keyifle yudumluyorum. Tohum ekimini uygulamalı anlatımınız için teşekkür ederim çünkü benim eksik yaptığım işlemleri tamamlamış oldunuz. Baharda ki ekimlerimde sizin yöntemi takip ederek ugulayacağım.

Fatma hanım merhaba,

Umarım yazdıklarımdan faydalanırsınız.

Ek bilgi gerekirse bundan böyle buradan bakabilirsiniz.

Selamlar

Zeki Yağlı 13-02-2011 19:24

Camelia japonica

4 Eklenti(ler)
Camelia japonica

Camelia japonica ile ben 15 sene önce Zekeriyaköy'deki Kirazlı bahçede tanıştım.

5-6 metre boyunda parlak yeşil yapraklı ağacın tümü göz alıcı kırmızı çiçeklerle donanmış muhteşem bir ağaç/çalı.

Nefesim kesilmişti güzelliği karşısında. Heyecanla eve koşup anlattım. Sonra hep beraber koşup seyrettiydik.

Niye daha önce böyle bir bitkiyi daha önce başka yerde görmemiştim acaba.

Belki de gördüm ama çiçek mevsimi dışındaydı pek o kadar dikkatimi çekmemişti

Ertesi yıl bir dostum 50-60 cm boyunda bir Camellia hediye etti.

Bu Camellia her sene Şubat- Mayıs açtı, büyüdü büyüdü 5 metreyi buldu.

Geçen seneki en çok çiçekli döneminde şöyle idi:

Eklenti 192503

Çok etkileyici değil mi?

Bu Camellia'm bu sene yeni yeni açmaya başlıyor. Şimdilik çiçekler yalnız yukarıda.

Eklenti 192502

İlerideki günlerde çiçeklendikçe sizleri sıkmadan arada sırada görüntüleri buraya koyacağım.

Bu sene evin kapısında çok büyümüş ve engelleyici olmaya başlamış alev ağacını kesip yerine bir Camellia daha aldım. 1 metre civarında.

O da ilk çiçeğini verdi. Seveceğinizi umuyorum:

Eklenti 192500

Eklenti 192501

günebakan 13-02-2011 19:32

Gerçekten hayran olduğunuz kadar varmış Zeki bey yeşil üzerin de kırmızı muhteşem gerçekten:)

Zeki Yağlı 13-02-2011 19:37

Sarcococca hookeriana var. humilis

3 Eklenti(ler)
Sarcococca hookeriana var. humilis

Bu bitkiyi yıllar önce Amerika'dan bir dostumun gönderdiği tohumdan yetiştirdim.

100-120 cm boyu, 60-70 cm eni, herdem yeşil parlak, hafif dalgalı koyu yeil yaprakları ile kendi köşesinde kolay yetişen kolay bir çalı.

Yılın bu mevsiminde çok güzel kokulu güzel çiçekler açıyor, yakınında dolaşanları kokusu ile mest ediyor.

Buradan kokusunu koklatmam mümkün değil ama görüntülerini paylaşayım:

Eklenti 192511

Eklenti 192512

Eklenti 192513

Fotoğraflarda siyah meyveler de görünüyor.

Zeki Yağlı 13-02-2011 19:44

Sarcococca hookeriana var. dygina

2 Eklenti(ler)
Sarcococca hookeriana var. dygina

Bu Sarcococca'nın tohumları da aynı partide gelmişti.

Dygina daha bodur, 50-60 cm, daha dar, 30-40 cm, yaprakları daha açık ve sarımtırak ve dalgalı değil.

Yine bu dönemde aynı şekilde güzel kokulu çiçek açıyor.

Eklenti 192516

Eklenti 192515

Zeki Yağlı 13-02-2011 19:50

Galanthus nivalis - Kardelen

4 Eklenti(ler)
Galanthus nivalis - Kardelen

Bahçem soğanlı bitkiler yönünden biraz zayıf.

Ama kardelenlerim var ve bu sene kar yok ama onlar gene bu mevsim buradalar:)

Eklenti 192517

Eklenti 192518

Eklenti 192519

Eklenti 192520

Sevgi Durul 13-02-2011 19:50

Sayın Zeki Yağlı, bahçeniz ve bitkileriniz her zaman olduğu gibi çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Ve anladığım kadarıyla, soğuktan etkilenmeyen çok yıllık türler. Sağlıkla sefasını sürmeniz dileklerimle... Saygılar...

Zeki Yağlı 13-02-2011 19:56

Çeşitli

5 Eklenti(ler)
Menekşeler:

Eklenti 192521

Eklenti 192522

Çuhalar:

Eklenti 192524

Eklenti 192525

ve rüzgarın dayağı yemeden kalan ve hala açmaya çalışan Salvia karvinskii:
Eklenti 192523

Zeki Yağlı 13-02-2011 19:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 754980)
Gerçekten hayran olduğunuz kadar varmış Zeki bey yeşil üzerin de kırmızı muhteşem gerçekten:)

Her bahçeye lazım sevgili günebakan, her eve lazım:)

Zeki Yağlı 13-02-2011 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 754994)
Sayın Zeki Yağlı, bahçeniz ve bitkileriniz her zaman olduğu gibi çok güzel ve sağlıklı görünüyorlar. Ve anladığım kadarıyla, soğuktan etkilenmeyen çok yıllık türler. Sağlıkla sefasını sürmeniz dileklerimle... Saygılar...

Sevgili SDurul,

Evet her mevsimde açan bitkiler var. Kışın daha az, ama, var.

Amacım her mevsimde bahçemde birşeylerin açmasını sağlamak.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim.

Selamlar

sevim4 14-02-2011 08:37

Sayın zeki bey,çok güzel görünüyorlar insan özlüyor çiçekleri.

nurguldk 24-02-2011 10:04

Zeki Bey,
Onca cins, tür birarada ve düzenli muhteşem bir bahçe..Hepsine ayrı ayrı hayran olmamak mümkün değil. Ancaaaak o Clematisler yok mu..Çok çok hayran kaldım :D İnşallah ben e bir gün bahçemi adam edebilirim (sizin bahçenin onda 1 i kadar ;))

nurguldk 24-02-2011 12:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zeki Yağlı (Mesaj 670473)
Geçen hafta size Filipendula rubra 'Venusta' yı tanıtmıştım http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=174 başlığında.

Şimdi size birkaç değişik fotoğrafını sunayım:

Peyzaj içindeki yeri:
Eklenti 159316

Solmaya başlamış bir dal:

Eklenti 159317

Yakın planlar:

Eklenti 159318

Eklenti 159319

Zeki Bey,

Bahçenizden ayrılamıyorum :) Ben bu çiçeğe hayran kaldım. İnternette araştırdım biraz, Türkiyede elde edebileceğim bir yer bulamadım.Nerede bulabileceğim konusunda yardımcı olursanız beni çok memnun edersiniz.

Teşekkürler şimdiden..

nergis06 26-02-2011 10:07

Uzun zamandır yoktum.Bahçenizi tekrar gezdim gene bir sürü güzellikler yüklemişsiniz teşekkürler....

trilye 26-02-2011 22:49

Sayın Zeki Yağlı kamelyanızın resimlerine bayıldım.Benimde bu sene edindiğim beş adet kamelya fidem var.Sizinkinin yanında çok çok minikler 20/30 cm civarında..
Kamelya bakımıyla alakalı deneyimlerinizi kısada olsa paylaşabilirseniz sevinirim.

Zeki Yağlı 27-02-2011 07:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nurguldk (Mesaj 759746)
Zeki Bey,

Bahçenizden ayrılamıyorum :) Ben bu çiçeğe hayran kaldım. İnternette araştırdım biraz, Türkiyede elde edebileceğim bir yer bulamadım.Nerede bulabileceğim konusunda yardımcı olursanız beni çok memnun edersiniz.

Teşekkürler şimdiden..

Sayın nurguldk,

Filipendula rubra'yı yıllar önce İstanbul'da Yeşil Vadi fidanlığından almıştım.
Otsu çok yıılık bitkileri pek bilen olamdığı için getirilmiyor. Çiçek dönemi dışında da gösterişli olmadıkları için alan olmuyor.
Başka nerede bulursunuz bilmem.

Ama boyunun 2-2,5 olduğuna dikkat edin. Ona göre yeriniz varsa arayın.

Selamlar

Zeki Yağlı 27-02-2011 08:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nergis06 (Mesaj 760684)
Uzun zamandır yoktum.Bahçenizi tekrar gezdim gene bir sürü güzellikler yüklemişsiniz teşekkürler....

Sayın nergis06,

Amacımız yıl oniki ay çiçek:)

Selamlar

Zeki Yağlı 27-02-2011 08:33

Kamelya yetiştirme deneyimim

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi trilye (Mesaj 761002)
Sayın Zeki Yağlı kamelyanızın resimlerine bayıldım.Benimde bu sene edindiğim beş adet kamelya fidem var.Sizinkinin yanında çok çok minikler 20/30 cm civarında..
Kamelya bakımıyla alakalı deneyimlerinizi kısada olsa paylaşabilirseniz sevinirim.

Sayın tirilye,

İlk kamelyam hediye olarak geldi. Aynı zamanlarda bölgemizde benimkinin şu halinden de büyük bir kamelya görmüştüm. Burada yetişeceğinden endişem yoktu.

Kitaplardan dikilecek uygun yerin , yarı gölge, kuzeyin dondurucu soğuklarına açık olmayan, toprağık ph ı 5,5-6,5 arasnda, bol humuslu olan bir yer olması gerektiğini öğrendim.

Evimin batısında kuytu bir duvar dibine diktim.

Özellikle genç iken, susuz kalmaması için dibini bolca malçlamak gerekiyor

Baharda ayda bir tercihen asidik, yoksa standart bir gübre serpiyorum taç altına.

Bizim buraların suyu kallavi (ph 7-7,5). Ph ı düşürmek için toz kükürt serpip toğrağa karıştırıyorum. Kükürt uzun bir sürede asit sülfüriğe dönüşüp ph ı biraz düşürüyor.

Bunun dışında ikiz tomurcukların tekini ele geldiğinde hemen koparıp kalanın dalına daha sağlam tutunmasını ve daha sağlıklı olmasını sağlıyorum.

Budama, yok denecek kadar az yapıyorum. İleriki yaşlarda estetik dengesi için bazı dalları kesiyorum.

Yukarıda yazdıklarım kamelya zor bitki anlamınına gelmesin.

Bence çok kolay. Belki yukarıdakileri yapılmasa da itiraz etmez bilemem.

Ama siz gene de yapın.

Selamlar

Yücel Canpolat 27-02-2011 10:38

Sayın Hocam merhaba,her seferinde botanik bahçemizi büyük bir keyifle geziyor ve çok kıymetli bilgilerinizden yararlanmaya çalışıyoruz emeklerinize ellerinize sağlık,ben çok şanslıyım zira uhdem de baki kalan çok yıllık botanik bahçeye ulaşabilmem için önümüzde Zatıalilerinizin değerli bilgileriyle beraber botanik bahçeniz var, kıyaslamalı eğitim için çok faydalanıyoruz,tekrar teşekkür ediyor saygılar sunuyorum:)

nurguldk 27-02-2011 18:25

Teşekkür ederim Zeki bey..Bulmayı deneyeceğim..

Uzaylı 28-02-2011 10:15

Sayın Zeki Yağlı; Yazmadan edemedim. Kamelyada olduğu gibi bir çok konuda verdiğiniz bilgiler benim gibi henüz fazla bir şey bilmeyenler için çok değerli. Bahçeniz ve bilgileriniz benim için bir hazine gibi. Bitkilere sahip oldukça bahçe sayfanız bana rehber olacak.
Sayenizde cesaretim artıyor. Gerçekten çok çok teşekkürler.

Zeki Yağlı 28-02-2011 13:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Canpolat (Mesaj 761112)
Sayın Hocam merhaba,her seferinde botanik bahçemizi büyük bir keyifle geziyor ve çok kıymetli bilgilerinizden yararlanmaya çalışıyoruz emeklerinize ellerinize sağlık,ben çok şanslıyım zira uhdem de baki kalan çok yıllık botanik bahçeye ulaşabilmem için önümüzde Zatıalilerinizin değerli bilgileriyle beraber botanik bahçeniz var, kıyaslamalı eğitim için çok faydalanıyoruz,tekrar teşekkür ediyor saygılar sunuyorum:)

Sevgili Yücel Bey,

Bahçemi ziyaret etmen ve buradan yararlanacak birşeyler bulman beni çok mutlu etti.

Lütfen mütevazi olma! Senin giriştiğin Botanik bahçesi yanında benimkisi küçük bir tarh kalır.

Onbeş sene de epey bir tecrübe birikti.

Bu bilgi ve tecrübe yalnız bende kalırsa faydası yok.

Bahçemi bugünkü haline getirken edindiğim tecrübe konu ile ciddi olarak ilginenlerin işine yararsa, ufuklarını açar ve onlara daha ileriye gitme heyecanı verirse bana çok mutluluk verecek.

Bu mutluluğumu artırmak için uğraşıyorum.

Selam ve sevgilerimle

fikreteren 28-02-2011 18:53

Sayın Zeki YAĞLI, bahçenizi her zaman gezmekten büyük haz alıyorum.Öğrenmenin yaşı yoktur derler ya ben de kendimi bilgili sanırdım ama çok eksiğimin olduğu sizlerin yazıların okuyunca anlıyorum.Hani bir reklam vardıya " çok çalışmak lazım çok." Ellerinize sağlık.

günebakan 02-03-2011 21:13

Zeki bey Alstromeria ligtu tohumlarındamı yetiştirdiniz mi acaba? Yetiştirdiyseniz biraz bilgi verirseniz sevinirim:)

Zeki Yağlı 02-03-2011 21:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Uzaylı (Mesaj 761557)
Sayın Zeki Yağlı; Yazmadan edemedim. Kamelyada olduğu gibi bir çok konuda verdiğiniz bilgiler benim gibi henüz fazla bir şey bilmeyenler için çok değerli. Bahçeniz ve bilgileriniz benim için bir hazine gibi. Bitkilere sahip oldukça bahçe sayfanız bana rehber olacak.
Sayenizde cesaretim artıyor. Gerçekten çok çok teşekkürler.

Sevgili uzaylı,

Bahçemde kendinizi geliştirecek birşeyler bulabiliyorsanız doğru yönde gidiyorum demektir.
Severek devam edeceğim.

Selamlar

Zeki Yağlı 02-03-2011 21:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi fikreteren (Mesaj 761828)
Sayın Zeki YAĞLI, bahçenizi her zaman gezmekten büyük haz alıyorum.Öğrenmenin yaşı yoktur derler ya ben de kendimi bilgili sanırdım ama çok eksiğimin olduğu sizlerin yazıların okuyunca anlıyorum.Hani bir reklam vardıya " çok çalışmak lazım çok." Ellerinize sağlık.

Fikret Bey merhaba,

Hem çok çalışıp hem çok haz alıyorsak mutluluğun sırrının yarısını bulduk demektir:)

Ne dersiniz?

Zeki Yağlı 02-03-2011 21:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi günebakan (Mesaj 762887)
Zeki bey Alstromeria ligtu tohumlarındamı yetiştirdiniz mi acaba? Yetiştirdiyseniz biraz bilgi verirseniz sevinirim:)

Sayın günebakan,

Bahçemdeki Alstroemeria'ların tamamını tohumdan yetiştirdim.

Kitaplar soğuk katlama yapmayı tavsiye ediyorlarsa da ben ona ihtiyaç duymadan Tohumdan Üretim hakkında detaylı bilgiler başlığımda verdiğim bilgiler çerçevesinde ürettim.

Farklı hiçbir yöntem uygulamadım.

Selamlar

Yücel Canpolat 02-03-2011 21:42

Sayın Zeki Yağlı Hocam tohumdan üretim başlığınızı dikkatle incelemem gerekecek,onca özenle hazırlayıp gönderdiğiniz tohumları aldım paylaşımlarınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum Size zahmetler verdiğimi biliyorum ama açmış çiçekleri gördüğünüz de çok mutlu olacağınızı biliyorum buda beni çok sevindirecektir.Selamlar yolluyorum:)

günebakan 02-03-2011 21:49

Teşekkür ederim Zeki bey bakalım ben de sizin kadar becerikli olacakmıyım:)

nariçi 02-03-2011 22:00

Merhaba,
Bahçeyi biraz gezdim. Yoruldum daha sonra devam ederim.
Elinize emeğinize sağlık. Güle güle, mutlulukla yaşam diliyorum. Çok zengin bitki örtüsü var.

maguma 08-03-2011 11:46

Nazar değmesin, kıskanmaktan başka ne denilebilir ki ?

Zekoş 10-03-2011 18:18

Zeki bey tebrik ederim " vayyy bee" dedirtecek bir bahçeye sahipsiniz cennetten bir köşe demek daha doğru...tek kelimeyle bayıldım maşallah:)
merak ettiğim bahçıvan mı çalıştırıyorsunuz yoksa bizzat kendiniz mi?
Canım sıkıldıkça artık bahçenizde bir tur atarım:) izin var mı?

nuray 11-03-2011 15:15

zeki bey bu bahçeyi bu hale getirmek kaç yılınızı aldı harika olmuş resimlere bakarken nefesimi tuttum diye bilirim elleriniz dert görmesin

Zeki Yağlı 13-03-2011 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nariçi (Mesaj 762919)
Merhaba,
Bahçeyi biraz gezdim. Yoruldum daha sonra devam ederim.
Elinize emeğinize sağlık. Güle güle, mutlulukla yaşam diliyorum. Çok zengin bitki örtüsü var.

Sayın nariçi,

Sağolun teşekkür ederim.
Bir gündüz gözüyle gezin bahçemi:) Dinlenirsiniz.
Ben de herkese sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum.

Selamlar

Zeki Yağlı 13-03-2011 09:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi maguma (Mesaj 765151)
Nazar değmesin, kıskanmaktan başka ne denilebilir ki ?

Sayın maguma,

Amacım kıskandırmak değil, ufuk açmak, cesaret vermek, teşvik etmek.

Bir de "ben de tamamını olmasa bile bir kısmını yaparım diye düşünün ve başlayın".

Nereye varacağınız hiç bell olmaz.

Selamlar

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025