agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   SDurul / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/17576.htm)

Sevgi Durul 12-07-2017 09:40

5 Eklenti(ler)
Eklemediğim vişne uğraşıları. Yeri hazır olmadığı için meydanda kaynatılmıştı. Haziran sonundan. :)

Eklenti 653673

Eklenti 653674

Bahçenin en yukarı sınırındaki zerdali ağacının meyvelerini hiç toplamıyorduk. Bu sene eşim biraz toplamış, baktık çok lezzetli, konserve yapalım dedik.

Pazar gününün işi bu oldu. Benim açımdan.:rolleyes:

Eklenti 653675

Eklenti 653676

Yeni yapılan fırının alt kısmı ocak başı oldu. :)

Eklenti 653677

Sevgi Durul 12-07-2017 09:45

5 Eklenti(ler)
Fırın demişken; yaktık, denedik.:)

Eklenti 653678

Zerdali konserveleri soğumaya bırakıldığında.

Eklenti 653679

Önceki yıllarda keşfettiğim geyik böceği bu sene pek görülmedi. Sadece bu, o da yaralıydı galiba.:(

Eklenti 653680

Çiçekler sıcaklardan keyifsiz. Pholox açmaya çalışıyor.

Eklenti 653681

Eklenti 653682

Sevgi Durul 12-07-2017 09:50

5 Eklenti(ler)
Margarit papatyada ilginçlik. :p Yapışık üçüz.:cool:

Eklenti 653685

Katmerli gül hatminin yeni büyüyenlerinden.

Eklenti 653684

Sırası gelen karanfil açıyor, ortalığı mis kokutuyor.

Eklenti 653686

Stargazer lilium.

Eklenti 653687

Glayöllere de bir şeyler oldu. Onca renkten açan sadece bu, bir tane de tomurcuklu var. :rolleyes:

Eklenti 653683

Şimdilik bu kadar. :)

Sevgi Durul 20-07-2017 10:01

5 Eklenti(ler)
Tohum almaya başladım. Etkinliğe hazırlık. Kara turp tohumları. Bir kökten dünya tohum çıktı. :) Çerini çöpünü ayıklamak biraz zahmetli ama.:rolleyes:

Eklenti 654160

Eklenti 654161

Yok oldular sandığım glayöller atağa kalktı, daha bir dolu tomurcuk var. :)

Eklenti 654162

Eklenti 654163

Eklenti 654164

Sevgi Durul 20-07-2017 10:06

5 Eklenti(ler)
Geç ektiğimiz fasulyeler.:p

Eklenti 654165

Biber hasadı başladı. :)

Eklenti 654166

Eklenti 654167

Salatalık.

Eklenti 654168

Asma ve korukları. Sabırla helva olacaklar.:rolleyes:

Eklenti 654169

Sevgi Durul 25-07-2017 09:59

5 Eklenti(ler)
İlk budamalarda hiç konserve yapmamışız. Pazar günü budama tekrarlanınca kışın yapraksız kalmayalım dedik. :rolleyes:

Eklenti 654417

Dört kavanoz oldu, düdüklü tencerede kaynattık.

Eklenti 654413

Eklenti 654414

Salatalık ve dolmalık biber hasadı.

Eklenti 654416

Dikensiz böğürtlen. :)

Eklenti 654415

Sevgi Durul 25-07-2017 10:06

5 Eklenti(ler)
Ağustos böcekleri öyle gürültücü ki, her gidişte kafamız şişiyor. Bu sene hiç fotoğraflamamıştım. Hünnabın dalında yakından görünce çekeyim dedim, ne hikmetse çekememişim ama bu fotoğraf sayesinde hünnapların oluştuğunu gördüm. Ağacın büyük kısmı çiçekte henüz.

Eklenti 654418

Mor phloxlardan sonra pembeler sırada. Kokuları çok hoş.

Eklenti 654419

Eklenti 654420

Glayöllerde sırası gelen açıyor.

Eklenti 654421

Eklenti 654422

akçabardak 25-07-2017 14:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1514078)
İlk budamalarda hiç konserve yapmamışız. Pazar günü budama tekrarlanınca kışın yapraksız kalmayalım dedik. :rolleyes:

Eklenti 654417

Dört kavanoz oldu, düdüklü tencerede kaynattık.


Sevgili SDurul, güzel günlerde sağlıkla tüketmek nasip olsun.

Yaprakları kavanoza doldurduktan sonra su dışında başka bir şeyler ilave ediyor musunuz, ve kaç dakika kaynatıyorsunuz?

Ben bu şekilde hiç denemedim, daha önceleri tuzlu salamura yapıyordum, fakat tansiyon olduğu için artık yapmıyorum. Sevgilerimle

A_NOMAD 25-07-2017 15:31

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1514078)
...kışın yapraksız kalmayalım dedik...

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1514117)
...daha önceleri tuzlu salamura yapıyordum, fakat tansiyon olduğu için artık yapmıyorum...

Ben sizlere aşırı derecede kolay bir yöntem önermeye geldim ;)
(Büyümüş de ablalarına tavsiye verirmiş, bak bak bak :D)

Asma yapraklarını topladıktan sonra hiçbir işlemden geçirmeden yani topladığımız gibi, üçerli-beşerli desteler halinde elimize alıp gelişigüzel katlıyoruz ve içi kuru bir pet şişeye tıkıştırıyoruz, istediğimiz kadar yaprağı şişeye doldurduktan sonra (şişenin tıka-basa dolması şart değil) ağzını sıkıca kapatıyoruz. Hepsi bu kadar! :cool:

Bu şekilde hazırlanan yapraklar, şişenin kapağını açmamak şartıyla 3-4 yıl tazeliğini koruyor, güneş görmeyen bir yerde muhafaza etmek yeterli.

Kullanacağımız zaman pet şişeyi kesip yaprakları çıkarıyoruz, katlarını açıyoruz ve yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynar suda bekletiyoruz (kaynatmıyoruz, kaynar suyu döktüğümüz bir kabın içine yaprakları koyup bekliyoruz) sanki yeni toplanmış gibi tazecik ve sarılmaya hazır yapraklarımız oluyor ;)


Annem belki 30 yıldır hep bu yöntemi kullanır, şiddetle tavsiye ederim.


Bendeki şişelerden birinin fotoğrafını çektim, işte böyle görünüyorlar:

Eklenti 654436


Kaynatmak yok, tuz yok, dondurucu yok... Tek önemli nokta: Yapraklar da şişe de ıslak olmayacak.

akçabardak 25-07-2017 19:10

Eveeet, iyi ki hatırlattınız... çok önceleri bir dönem ben de yapmıştım ama unutmuşum, siz yazınca hatırladım, çok teşekkürler sevgili A-NOMAD

Sevgi Durul 27-07-2017 11:09

2 Eklenti(ler)
Sevgili akçabardak, yapraklara sudan başka bir silme çay kaşığı tuz ekliyorum. Kaynadıktan sonra 15 dk. kaynatmaya devam ediyorum. Bu şekilde yapılan konserve, taze yaprağı aratmayacak lezzet ve tat veriyor.

A_NOMAD'ın pet şişe tarifini bizim buralarda da yapıyorlar. Ben hiç denemedim, muhakkak güzeldir ama pet şişeden uzak durmaya çalışıyorum. :)

Sarma, dolma demişken, biraz önce eşim bir dolu kabak çiçeği getirmiş. Epeydendir deyip duruyordu, ''dolması oluyormuş'' yapalım diye.:rolleyes:

Evirdim çevirdim, dibindeki yeşil kısmı çıkarıp çıkarmayacağımı anlayamadım. Şimdilik buzdolabına kaldırdım.:)

Eklenti 654547

Eklenti 654546


İlk kez yapacağım için mutfak bölümüne uğrayıp püf noktalarını öğrenmem gerekiyor.:) Başarabilirsem paylaşırım.:rolleyes:

Tarifi buldum, burada. :)

A_NOMAD 27-07-2017 13:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SDurul (Mesaj 1514277)
...ama pet şişeden uzak durmaya çalışıyorum...

Ablacığım, yorum yapmadan geçecektim ama duramadım, konserve yapmak (neyi konserve yaparsak yapalım) her halükarda bahsettiğim pet şişe kullanımından çok daha tehlikeli (çünkü clostridium botulinum diye bir bakteri üretiyor ve kullanmadan önce en az 10 dakika fokur fokur kaynatmadan tüketilirse zehirlenmelere sebep olabiliyor, yapraklar için uzun pişirme süreleri olduğunu düşünürsek bakteri riski ortadan kalkmış oluyor belki ama yine de bence pişirilip saklanan yani işlem gören yapraktansa çiğ saklanan yani hiçbir işlemden geçmeyen yaprak daha güzel bir seçenek, elbette kişisel tercihindir, ben sadece çok daha kolay diye önermiştim :rolleyes:) aklında bulunsun...

Öpüyorum ;)

Sevgi Durul 28-07-2017 19:05

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Ablacığım, yorum yapmadan geçecektim ama duramadım, konserve yapmak (neyi konserve yaparsak yapalım) her halükarda bahsettiğim pet şişe kullanımından çok daha tehlikeli
A_NOMAD'cım, haklısın, elimizi attığımız hangi şeyde tehlike yok ki? Düşünüyorum da hasbelkader yaşıyoruz. Domates suyu ve yaprak, tekrar pişirilerek tüketiliyor fakat meyve konservelerimiz olmazsa olmazımız. Hele bizim küçük kız, çok seviyor. Onları da tüketileceğinde kaynatıp, soğutarak mı tüketsek ne?:dilli: Her şeyden korkar olduk.:dilli:


Alıntı:

Başarabilirsem paylaşırım.:rolleyes:
Kabak çiçeği dolması, oldu galiba.:rolleyes: Tadı nefisti, fotoğraf çekmek aklıma bittikten sonradan geldi.:rolleyes:

Eklenti 654617

Adalet Yağcı 28-07-2017 20:00

Of of of... Nasıl da güzelleşmiş her şey, ellerine sağlık, her şey parmak ısırtacak güzellikte.
Harikasın..
Laf aramızda özlemişim bu güzel bahçeyi :)

Güler 29-07-2017 18:03

Afiyet olsun, sen yaparsın da olmaz mı hiç?

Sevgi Durul 01-08-2017 10:24

Teşekkür ederim arkadaşlar. :) Kabak çiçeklerini bunca yıl neden değerlendirmediğimize şaşırıyoruz. Yapmayanlara tavsiye ederim. Ben de yapa yapa ustalaşırım belki.:rolleyes:

Sevgi Durul 11-08-2017 10:22

4 Eklenti(ler)
Önceki yıllarda çok fotoğrafını çektiğim Ağustos böceklerini bu yıl canlı çekemedim. Ömürleri bir gün olan bu yaygaracı böceklerin bir tanesi verandada ölmüş ve çektim.

Eklenti 655360

Son günlerin kır çiçeği. :)

Eklenti 655361

Kuruyan biberler ve asma.:rolleyes:

Eklenti 655362

Eklenti 655363

Sevgi Durul 11-08-2017 10:41

4 Eklenti(ler)
Asma ve üzümler. :)

Eklenti 655366

Eklenti 655367

Şeftaliler de olgunlaştı. Hafta içi konservesini yaptık. Daha da toplanacaklar var, konserveye devam. :rolleyes:

Eklenti 655365

Hazeran ve phloxlar bir arda hoş bir görüntü oluşturmuş.:)

Eklenti 655364

Sevgi Durul 16-08-2017 09:11

5 Eklenti(ler)
Birazdan gidilip şeftali konservesi yapılacak. Bu sene biraz abarttık, kavanoz ala ala bitiremedik. :rolleyes:

Pazartesi günü kayısılara nokta koyduk. Daha ağaçta çok var. Dağıtmakla da bitmedi.

Eklenti 655624

Eklenti 655625

Veremotlarını araya sıkıştıralım. Ektiğimiz havuçları mesken tutmuşlar bu kez. Temizledim ama biraz kaldı.:(

Eklenti 655626

Narlar iri bir ceviz kadarlar henüz.:)

Eklenti 655627

Küçük kıza toplanan böğürtlenler.;)

Eklenti 655628

akçabardak 16-08-2017 09:34

Bütün uğraştıklarımız, emekler verdiğimiz hep bu kör boğaz için değil mi :) ellerinize emeklerinize sağlık, ağız tadıyla, sağlıkla tüketmeniz nasip olsun dileklerimle.

gürcan_keskin 16-08-2017 13:18

Hepsi çok güzel. Özellikle şu fırına bayıldım. Çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Güle güle kullanmanız dileğiyle.

Sevgi Durul 19-08-2017 16:11

2 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1515774)
Bütün uğraştıklarımız, emekler verdiğimiz hep bu kör boğaz için değil mi :)

''Can boğazdan gelir'' derler ama. ;) Uğraşılar, emekler devam ediyor. Sıra cevizlerde, içleri dolmaya başlamış. Süt gibi beyaz, verim iyi olacağa benziyor.:)

Eklenti 655791

Eklenti 655792


Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gürcan_keskin (Mesaj 1515790)
Hepsi çok güzel. Özellikle şu fırına bayıldım. Çok güzel olmuş. Ellerine sağlık. Güle güle kullanmanız dileğiyle.


Teşekkür ederim. Bahçede fırın şart, yapa yapa ustası olduk artık.:rolleyes:

sevgihoca 22-08-2017 13:23

Maşallah ,Sevgili Durul,her şey harika görünüyor.Hepsini afiyetle tüketin.Sevgiler.

Sevgi Durul 23-08-2017 13:12

Teşekkür ederim, sevgihoca'm, sizi burada gördüğüme sevindim.:)

Bu sene domatesler hasta, olanlar da olgunlaşmak bilmiyor. Çocuklar dört kasa domates almışlar, ikisini bize verdiler. Dün doğramaya gittik, bir yağmur, bir tufan, bahçeyi sel götürdü. Her yer yarık içinde kaldı. Fotoğraf ve video çektim ama telefondan foruma yüklemek zahmetli. PC ye aktardığımda paylaşırım. :)

İklimde doğal denge tamamen bozuldu, Ağustos ayı ve üç gündür öğleden sonraları bardaktan boşanırcasına yağmur yağıyor, sanki Nisan ayındayız. Bugün yine bulutlu.:(

Sevgi Durul 08-09-2017 09:47

5 Eklenti(ler)
Bahçeden enstantaneler.:)

Eklenti 656797

Eklenti 656798

Eklenti 656799

Toplaması zahmetli, hergün olgunlaşanların toplanması gerekiyor.

Eklenti 656800

Eklenti 656801

Sevgi Durul 08-09-2017 09:54

5 Eklenti(ler)
Menemen günleri başladı.:rolleyes:

Eklenti 656802

Büyük domatesi tartmadık ama yarım kiloyu geçkin olabileceğini düşünüyoruz.:)

Eklenti 656803

Fırın kullanılmaya başladı. Güzel pişiriyor.:)

Eklenti 656804

Geç ekilen mısırlar ancak büyüdü.

Eklenti 656806

Siyah incirler yağmurdan sonra kötü oldu. Dört beş incirden bir tanesi sağlam çıkarsa çıkıyor. Diğerleri kurtlu ya da çürük. Aydın incirlerinde sorun yok.

Eklenti 656805

Sevgi Durul 25-09-2017 13:09

5 Eklenti(ler)
Site iki gün açılmayınca kıymetini daha iyi anladım. ;) Paylaşmaya değer bulmadıklarımı da paylaşmaya karar verdim.:rolleyes: Sabah sefaları her yerde. :) Fotoğraflar 20 Ağustos'tan.

Eklenti 657842

Eklenti 657843

Eklenti 657844

Eklenti 657845

Geçen Sonbahar'da diktiğim Sedum autumn joy saksıda çiçeklendi. :p

Eklenti 657846

Sevgi Durul 25-09-2017 13:16

5 Eklenti(ler)
Fırınlı günler devam ediyor. :) Geçen hafta patlıcanlı pide yapmıştık, bu hafta pırasalı.:)

Eklenti 657849

Eklenti 657850

Üzeri açık olanlar acı biberli.

Eklenti 657851

Eklenti 657852

Eklenti 657853

Sevgi Durul 25-09-2017 13:21

4 Eklenti(ler)
Unlu bit sardığında budayıp bahçede yere diktiğim Sedum rubrotinctumlar saksıdakinden güzel gelişti.

Eklenti 657857

Kendiliğinden çimlenip büyüyen beyaz aster.

Eklenti 657855

Bahçeden hasat.

Eklenti 657854

Hünnaplar oldu, silkelenmeyi bekliyorlar.:)

Eklenti 657856

Sevgi Durul 07-10-2017 10:16

Pazartesiden başlayarak ceviz hasadımızı bitirdik. Foruma video yüklemekte sorun yaşıyorum. O yüzden silkme makinası ile yapılan işlemi Facebook sayfama yükledim.

Bu işler arasında fotoğraf çekmeyi ihmal etmedim. Güzel ve özel olduğuna inandıklarımı, yorgunluğum geçtikten sonra eklerim.:)


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025