![]() |
2 Eklenti(ler)
[ATTACH]Eklenti 102804[/ATTACH][QUOTE=Güler;497032]Sevgili Orijin,
İndirmenin tuğla duvarına Amerikan sarmaşığı sardırsanız nasıl olur? -------------------------------------------------------------------------- Sevgili Güler; Bağışlayın. Önerinizin birini atlamışım. Evet! Orası çok rahatsız ediciydi. Resimleri bilgisayara yükleyince farkettim. Hemen ertesi günü Çarşamba' daki bir fidanlıktan, biri yavruağzı, diğeri kırmızı yediveren sarmaşık gül alıp dikmiştim. Aslında sarmaşık daha kolay sarardı ama, orası çok sevdiğimiz bir komşumuza ait. Amerikan sarmaşığının da Acem borusundan geri kalır bir yanı yok buralarda. Müştemilatın içine kadar girerse rahatsız edici olur, gül yinede gül dür. Diye düşündük. Umarım beğenirsiniz. Zira sizin deneyimlere dayalı önerileriniz, benim için çok değerli. |
Çok teşekkürler Orijin
|
Sayın Orijin
Bahcenizi güzel tanzim etmişsiniz ellerinize sağlık. Fındıklıktaki fındık ağaçlarınızı merak ettim mümkünse müsait olduğunuzda bir kaç resim yükleyebilirmisiniz. Fındık karadeniz yöresine ait ama ben Denizlide kayınpederimin eski evinin bahcesinde görmüştüm çok güzel ve bol meyveli idi acaba İzmirde yetişirmi. |
Sevgili Birol;
Bahçemi beğenmeniz beni mutlu etti. Teşekkürederim. Fındık, nar ağacı gibi bol miktarda dip sürgünü veren bir ağaçcıktır.Bu sürgünler genellikle her sene,temmuz sonlarında kesilerek ağaçların dipleri, birazda fındık toplamayı kolaylaştırmak için temizlenir.Genellikle ekim ayında bu sürgünler dikilerek yeni bahçeler oluşturulur. Dikim sıra üzerine 60-70cm aralıklarla yapılır. Sıra aralıkları ise 5-6m. bırakılır. Fındık 4-5 yaşına geldiğinde, dikim aralığının 2 metre civarına çıkarılması gerekir ki bitki gerekli güneş ışığını alabilsin. Bu nedenle, ''Bahçeleme'' adı verilen işlem ile sıradaki dalların büyük bölümü dipten kesilir. Benim, resimlemediğim fındık bahçemdeki ağaçlar henüz 3 yaşındalar. Bu nedenle arasında bu senede tarla tarımı yapılarak mısır dikildi. Önümüzdeki yıldan itibaren meyve vermeye başlayacaklar. Bu yıl 4 dönüm olan bu bahçeden yinede 10-15 kg fındık topladım. 8 yaşından sonra 800-1000 kg toplayabileceğimi sanıyorum. Ben şimdi İstanbul' dayım. Ekim veya kasımda gideceğim Kızılot'a. O nedenle resimleme şansım yok. Gelecek yıl mutlaka.. Gelelim sorunuza: İzmir' de yetişir mi? Yetişir. Ancak, ağacı, İzmir' in en kurak ayları olan, mayıs-haziran-temmuz-ağustos, hatta eylül aylarında, en azından haftada bir bol sulamanız gerekir. Çünkü, fındık bilindiği gibi, her mevsimi yağışlı olan bir bölgede, Karadeniz Bölgesi' nde ''en iyi'' oluyor. Herşey gönlünüzce olsun. |
Sevgili Birol;
Bahçemi beğenmeniz beni mutlu etti. Teşekkürederim. Fındık, nar ağacı gibi bol miktarda dip sürgünü veren bir ağaçcıktır.Bu sürgünler genellikle her sene,temmuz sonlarında kesilerek ağaçların dipleri, birazda fındık toplamayı kolaylaştırmak için temizlenir.Genellikle ekim ayında bu sürgünler dikilerek yeni bahçeler oluşturulur. Dikim sıra üzerine 60-70cm aralıklarla yapılır. Sıra aralıkları ise 5-6m. bırakılır. Fındık 4-5 yaşına geldiğinde, dikim aralığının 2 metre civarına çıkarılması gerekir ki bitki gerekli güneş ışığını alabilsin. Bu nedenle, ''Bahçeleme'' adı verilen işlem ile sıradaki dalların büyük bölümü dipten kesilir. Benim, resimlemediğim fındık bahçemdeki ağaçlar henüz 3 yaşındalar. Bu nedenle arasında bu senede tarla tarımı yapılarak mısır dikildi. Önümüzdeki yıldan itibaren meyve vermeye başlayacaklar. Bu yıl 4 dönüm olan bu bahçeden yinede 10-15 kg fındık topladım. 8 yaşından sonra 800-1000 kg toplayabileceğimi sanıyorum. Ben şimdi İstanbul' dayım. Ekim veya kasımda gideceğim Kızılot'a. O nedenle resimleme şansım yok. Gelecek yıl mutlaka.. İzmir' de yetişir mi? Yetişir. Ancak, ağacı, İzmir' in en kurak ayları olan, mayıs-haziran-temmuz-ağustos, hatta eylül aylarında, en azından haftada bir bol sulamanız gerekir. Çünkü, fındık bilindiği gibi, her mevsimi yağışlı olan bir bölgede, Karadeniz Bölgesi' nde ''en iyi'' oluyor. Herşey gönlünüzce olsun. Gelelim sizin sorunuza |
Anladım cok teşekkür ederim detaylı bilgilendirmenize.
|
Merhaba,bahçenizi ilk kez geziyorum.yeriniz büyük zannedersem.çicek çeşitleriniz bol .meyvalarınız güzel .Eşinizle birlikte mutlu bir hayat sürmeniz dileğiyle
|
Alıntı:
Bende, tüm içtenliğimle, sizin de sevdikleriniz ile birlikte keyifli bir bayram geçirmenizi diliyorum. |
Orjin bey gerçekten orjinal bir bahçe kurmuşsunuz kendinize , bitki seçiminiz de çok güzel özellikle ağaç ve çalılık türleri güzel yakışmış.Çiçekleriniz de arada güzel olmuş.Allah uzun ömürler versin mutluluğunuzu da eksik etmesin.
|
Alıntı:
Çok teşekkürederim. |
Sayın Orjin, bahçenize bu gün yolum düştü, şöyle bir bakayım dedim ama içinden çıkamadım, Karadeniz iklimi söz konusu olunca böyle yeşilin binbir tonunu görebiliyoruz.
Bahçenize çok özen gösterdiğiniz belli oluyor, bir iki yıl sonra göreceğiniz manzaraya siz bile şaşırırsınız, o zaman eski fotoğraflarla karşılaştırma yapmayı unutmayın. Bahçeniz oldukça geniş, istediğiniz gibi şekle sokabilirsiniz, eşinizin yardımılarını almanız çok iyi, bir çoğumuz bütün bunları tek başımıza yapmaya çalışıyoruz. Güzel bahçenizde mutlulukla oturun, yaz bitmek üzere, keyfini çıkartın, kolay gelsin. |
Alıntı:
Bende, bahçeleri gezmek için birkaç günde bir fırsat bulabiliyorum. Nedenine gelince özetle ''dünya meşakkati'' deyivereyim. Siz bahçe sahiplerinin hemen hemen çoğu benden en az bir tur öndesiniz. Sevgili eşim ve ben sizleri örnek alarak peşinizden geliyoruz. Bu keyifli takipte, özellikle sizin üretkenliğiniz kadar, dağıtıcılığınız da bir erdem olarak dikkatimi çekiyor. Hep böyle ve sağlıkla kalın e mi! |
Samsun' a gitmek için kasım ayını bekliyorlar!
2 Eklenti(ler)
[ATTACH]Eklenti 105793[/ATTACH]
Dün Beykoz Fidanlığından satın aldığım iki adet sinameki, bahçemin sonbaharını canlı tutmak için, kasımda Samsun'a gidip toprakla buluşmayı bekliyorlar... Onları resimlerini çekmek için içeriye aldım. Aslında balkonda bekliyecekler. |
''Ya tutarsa!''lar da var...
1 Eklenti(ler)
Eklenti 105801
Nisan ayında toprakla buluşturmayı ümit ettiklerimde var! Ümit ettiklerim diyorum, çünkü: 1-Sarı çiçekli acem borusu çelikleri, bitkinin tüm arsızlığına rağmen bir aydır köklenmediler. 2-Abutilon çelikleri de aynı durumda. 3-Pembe çiçekli alacalı zakkum çeliklerinin birkaç tanesi gözlendiler, ama köklendikleri konusunda emin değilim. 4- İçlerinde en önemsediğim çelik ise, yine aynı günlerde, Bahçelievler' de bördür ağacı olarak dikilmiş, ama büyük olasılıkla bir taşıt çarpması ile çok büyük yara almış, Chamaecyparis Nootkatensıs Pendula' dan aldığım üç çelik. Köklendiricim olmadığı için, deyim yerindeyse; ''Ya Allah, bismillah!'' deyip diktim hepsini.. |
Eskalonya' da kasım da gidecek.
Dün ayrıca kasımda götürülüp dikilmek üzere, Büyükşehir Belediyesi Fidanlığı- Merter Satış noktası' ndan birde pembe çiçekli Eskalonya Çalısı aldım.
Bu çalı; Parlak yaprakları ile herdem yeşil, çok gösterişli çiçeklere sahip. (-10) derecelere kadar dayanıyormuş. 2m kadar boylanabilen, rüzgara karşı perde olarak kullanılabilen, budamaya yatkın, ayrıca tek olarak kullanılabilen, hızlı büyüyen, gül gibi çiçekleri eylül sonuna kadar( Akdeniz ve Ege Sahilinde bazen kışında) açık kalan, bir bitki. Onu, büyük saksıda olduğu için fidanlıkta emanet bıraktım. Kasımda giderken alacağım. |
Kasım ayını bekleyen biri daha oldu!
3 Eklenti(ler)
[ATTACH][ATTACH][ATTACH]Eklenti 106926[/ATTACH]
Kasım ayında götürmek üzere, Malkara' daki bir fidanlıktan aldığım Dağ Hünnabı. Üzerindeki 15 tane meyveden geriye üç tane kalıncaya kadar resmini çekmek aklıma gelmedi. Lezzetli hünnapları yiyince aklım başıma geldi.:confused: Bir daha bu görüntüyü ancak 2010 ekiminde bulabileceğimi düşünerek, hemen makinaya sarıldım. |
Sayın orijin,
Bahçenizi oldukça güzel hale getirmişsiniz, tebrikler. Size nacizane önerim, binanızın etrafını tretuvar ile çevrelerseniz daha hoş olacaktır ve binanız içinde faydalı. |
Alıntı:
Teşekkürederim. Sizin de farkettiğiniz gibi, bahçe ve binamızın en ciddi fiziksel eksikliklerinden biri de tretuvar. Önümüzdeki iki yıl için yaptığım harcama planlarımın başlarında yer alıyor. Herşey gönlünüzce olsun. |
Sn Orjin size ve çiçeklerinize iyi yolculuklar ve ya tutarlarsalardan bol çiçekler dliyorum
|
Alıntı:
İyi dilekleriniz için teşekkürler. |
Bahçenizin fotoğraflarını keyifle inceledim. Ne kadar güzel bir bölgedeymiş.
Eminim bahçeyi bırakıp gelmek zor olmuştur. Özenle seçtiğiniz belli olan ağaçlarınız ve diğer bitkilerinizdeki gelişmeleri görmek için ben de sizin bahçeye dönüşünüzü bekliyorum.:rolleyes: Bu arada alacalı su sediri gerçekten çok hoş imiş, bakılacaklar listeme ekledim. |
Alıntı:
Teşekkürederim. Duygularımın tercümanı olmuşsunuz. Gerçekten bırakıp gelmek çok zor oldu. Ay sonunda gidip, kasım sonuna kadar kalacağım günleri iple çekiyorum. Alacalı su sediri gerçekten çok müthiş güzel bir ağaç. Boyu 6-7 m' ye ulaşmış birkaç örneğini gördüm. Bulundukları bahçelere kışın bile canlılık veriyorlar. Şayet talebiniz olursa, tedariki konusunda size gereken yardımı yapacağımdan emin olabilirsiniz. Dilerim, herşey gönlünüzce gerçekleşir. |
Sayın Orjin, bahçeye eklenecek yeni üyelere bayıldım, sinameki ve hünnap, ben hiç hünnap görmemiştim, fotoğraflarınız o kadar temiz ki, baktıkça baktım hünnaplara :)
Belki ben de küçük bir bölüm ayırabilirim hünnap için, meyvelerin lezzetli olduğunu söyluyorsunuz. Benim sinamekim çiçek vermedi, ne kadar hoş çiçekleri varmış, sanırım biraz gölgede kaldı bu yüzden çiçeklenmedi, keşke bütün yaz üzeri böyle çiçekli kalsa. Sormak istediğim bir konu, abutilon hakkında, kışın kar altında kalabilirler mi acaba, ben ilk kez yetiştiriyorum, iki adet tohumdan çimlendirmiştim, birini saksıya geri aldım bahçeden, diğeri bahçede kaldı ama onu da saksıya alıp koruma yapsam mı bilemiyorum. Bu konuda sizin fikirlerinizi almak isterim. Son olarak; bahçenizden ayrıldığınıza üzülmeyin, ne de olsa kışın sonu bahardır:) |
Sayın Adalet Yağcı,
Hünnap için bir yer ayırın derim, çünkü siz yayladasınız. Nem olmadığı için kurutabilirsiniz de. Ben yemedim ama kurusu da kışın kuru yemiş olarak tüketiliyormuş. Sinameki, mütevazi bir bitki. Satın aldığım Beykoz fidanlığında, tüm fidanlar, adeta bir şemsiye gibi, oldukça koyu gölgeli, bir ağacın altında idiler. Uzun zamandan beri orada olsalar ki, tüpleri delip toprağa kök salmışlardı. Buna rağmen hepsi de yoğun çiçekli idiler. Oturduğum semtte iki tane en az 6-7 yaşlarında olduğunu sandığım sinamekilerin de yarı gölgede olduklarını söyleyebilirim. Her ikisi de yoğun çiçekliler şu dönemde. Sizinkiler de, önümüzdeki sonbahara mutlaka açacaklardır. Gelelim Abutilon'a: Yine burada, yan sokağımda, boyu 3 metreye yaklaşmış, yine 3-4 yıllık bir Abutilon kışı hep dışarıda geçiriyor. Ancak bitki, apartmanın güney cephesinde ve biraz kuytu bir bahçede. Benimkisi ise, henüz tek bir kışı dışarıda geçirdi. Dibine bolca(iki kürek) yanmış sığır gübresi koyarak, bir anlamda boğaz doldurması yaptım. Kışın bir keresinde 60cm, diğerinde 15cm. kar yağmış. Sıcaklıkta bir kere eksi 5, birkaç kere de eksi 2-3 derecelere düştü.(Meteor.gov.tr' nin müdavimiyiz artık!:D) Sonuç ta, birşey olmadı. Kışın da çiçekleri üstünde imiş! Ancak benim bitkimde, kuzey rüzgarlarına karşı, tek katlı da olsa, komşuma ait bir müştemilatın, nisbeten koruması altında. Hemen dibinde değil ama, duvara 3 metre kadar kadar mesafede. Bu sene, herşeye rağmen, en azından, bir kat naylon ile üstü acık kalacak şekilde, birazda allt ve yan taraflarından birer parmak girecek kadar delikler açıp, bir buket gibi sarmayı düşünüyorum. Sizin yaylada, kış şartları benim aktardığım şartlardan daha zorlu geçiyorsa, riske girmeyin derim. Ama, ancak bizimkisi gibi bir kış yaşanıyorsa, sizde benimkisi gibi palyatif tedbirlerle kışı geçirtebilirsiniz sanırım. Zira okuduğum tüm kaynakların sadece birinde eksi 7 dereceye kadar dayanabildiği, diğerleride ise (0) derecenin altında zarar görebileceği belirtilmiş. Tüm sevdiklerinizle birlikte, sağlık ve esenlik içinde yaşayın... |
Sayın orijin,
Bu gün bahçenize özel zaman ayırarak baştan sona kadar inceledim. Heyecanınızı ve bahçaye uzak olmanın hasretini yaşayanlardan biri olarak, sizi çok iyi anlıyorum. Ben de kasım gelsin de bahçeme gideyim diye gün sayıyorum sizin gibi. Fidanlarınız, çalılarınız hele hele o pembe üzümünüz çok güzel. Ellerinize sağlık Bir iki sene sonra orası cennetten bir köşe olacak, çünkü sevgi dolu emin ellerde. Her şey gönlünüzce olsun. Bahçeniz çiçeklerle dolsun. |
Alıntı:
Benimde, hala bakmaya fırsat bulamadığım bahçeler var. Zaman buldukça geziyorum. İyi dilekleriniz ve duygu paylaşımınız için teşekkürler. |
Dikilmeyi bekleyenlerin sayısı oldukça fazla hocam. Bunları nasıl getireceğiniz konusunda bir planınız vardır kesinlikle. Kasım bir an önce gelsin de sizleride dikilecekleride görebilelim, Kasım bir an önce gelsin çünkü her gün bir yenisi eklenen o değerleri otomobile sığdırma konusunda sıkıntı çekeceksiniz buna eminim.. ;)
|
Alıntı:
Bir planım var tabii! Otobüsle.. Getireceklerimizi birkaç koliye koyup, üstüne de ''kırılacak eşya!'' yazdık mı? Tamamdır. Doğru bagaja. Kış sezonunda fazla eşyayı pek önemsemiyorlar, müşteri kaybetmemek için. Canım benim! O bahçe de, Tarık la senin emekleri olan, Gülibrişimler,Sarkık Soforalar ve Cennet Kuşu çalıllarını gördükçe hep sizi hatırlayacağım. Bahçeme ilk diktiğim fidanlardı Güibrişimler ve Sarkık Soforalar. Bu arada; senin o güzel bahçeni de, sitemizde görmeyi sabırsızlıkla bekleyeceğim;) Herşey gönlünce olsun. |
Bahçenizi az önce gezdim. Oldukça büyük.
Bol ağaçlı ve sebzeli, güzel bir bahçe. Ağaçlar büyüyüp de gölge olunca ne keyifli olacak o bahçe. Ağaçlarınız altlarına mevsimlik çiçeklerden yapacağınız çiçek tarhları ile daha gösterişli hale geleceklerdir. Size ve eşinize sağlıklı günler diliyorum. Ellerinize sağlık. |
Estağfirullah, biz onların büyümesine sadece yardım ettik. Büyüdüler ve artık komşularımızın bahçelerine taşınıyorlar. Biz yaşıyor iken geliştirmeye çalıştık-çalışıyoruz, gelişmelerine destek olduk-olmaya devam ediyoruz, doğa aşıklarının eline emanet edip büyük kocaman ağaç olmalarını sağlayabiliyor isek ne mutlu bize, hele onların küçücük embriyolardan o hale geldiğine şahit olmak tarifi, anlatması zor olan bir hal.
Not: Göndereceğiniz şirket "kırılabilirlere" özen gösterenlerden olsun ;) |
Labada' larla başım dertte!
4 Eklenti(ler)
Labada(Efelek); bahçemde iki yıldır kökünü kazıyamadığım aslında yenilebilen bir bitki. Ancak binlerce adet olursa, hem bahçe tabanının görsel güzelliğini, hemde hemen dibindeki kültür bitkilerinin besinlerini yokediyor.
Artık sayıca yüzlerle ifade edebileceğim rakamlara indirdim. Nasıl mı? Bahçe zeminini köstebek tarlasına çevirme pahasına, bel küreği ve inşaat kazması ile kökünden sökerek..:( Hala da sökmeye devam ediyorum. Sayıca onlarla ifade edilebilecek boyutlara indirinceye kadar devam da edeceğim. Geçen günlerde söktüğüm birinin sadece kök uzunluğu 44 cm. idi. Bugün söktüklerimden birisi de 35-40 cm. Hiçbir yabani ot ilacı ile yokedemedim. Çünkü kökler çok derinde ve çok hızlı büyüyorlar. Aşağıda resimlediklerimi 23 ağustos ta sıfırdan traşlamıştım. 74 günde ne hale gelmişler?:mad:[ATTACH][ATTACH][ATTACH]Eklenti 113045[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH] |
2 Eklenti(ler)
[ATTACH]Eklenti 113047[/ATTACH]
Söküm sonrasında, bahçe zemini her türlü özene rağmen, ancak bu kadar düzeltilebiliyor. Bir üst mesajımda el arabasının dibindeki gibi küçük olanlar 10 gün önce, deyim yerindeyse Sıfır numara traş olan efeleklerlerden.:mad: |
2 Eklenti(ler)
[ATTACH]Eklenti 113596[/ATTACH]
Dün susakları koparıp eve taşıdım. Sap kısımları kurumuştu. Sanırım şimdiki yerlerinde daha iyi kuruyacaklardır. Zaten kurumaya yüz tutmuşlar. Tek bir kökten 25 susak! Böyle bir sergilenmeyi haketmiyorlar mı?:D:D |
Susaklarınız harika. Benimki tek kökten sadece 3 tane verdi. :( Toprağınız çok verimli anlaşılan.
|
Alıntı:
''6 metre kaz, kuşa atılacak taş bulunmaz.'' derler burada. Yeşilırmak deltasının tam ortasında bir yer burası. |
4 Eklenti(ler)
[ATTACH][ATTACH]Eklenti 113616[/ATTACH][/ATTACH]
Mevsim gereği bahçemde resimleyebileceğim pek bir şey kalmadı. Ancak sevgili komşum Hasan Çetin Üstün' ün bahçesi hem çok otantik, hem de çok egzotik. Bile taşı, değirmen,fırın, ocakve fondaki daha birçok alet!;) |
Dahası da var!
3 Eklenti(ler)
Frenk İnciri[ATTACH][ATTACH]Eklenti 113619[/ATTACH][/ATTACH] ve muz!!!
|
Sayın Orijin, bahçeniz, çevresi ve susaklarınız çok güzeller. Sağlıkla keyfini çıkarın.
|
Alıntı:
Sizde hep sağlıklı ve mutlu yaşayın. |
Sayın orijin susaklarınız ve muzunuz çok güzel.
|
| Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:09. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025