agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   Denizakvaryumu / Bahçe (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/15675.htm)

k0900 20-01-2010 23:31

Çelikler heyacanlandırıyor.

Cengiz bey, sizin çelikleride yarın fırsat bulursam gönderecem :)

Romantik 20-01-2010 23:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 567123)
Çelikler heyacanlandırıyor.

Cengiz bey, sizin çelikleride yarın fırsat bulursam gönderecem :)

Hocam sabırsızlıkla bekliyorum.

En sevdiğim şeyler Egzotik ve Tropikallar ve kültüre alınmamış yabani bitkiler.

Yarın gönderebilirseniz Cuma veya Cumartesi elimde olur.

denizakvaryumu 20-01-2010 23:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 567119)
Bitki çeşittiliğimiz zengin evet.

Hatda keşfedilmeyi bekleyen bir çok yabani bitkimizde var.

Şimdide Ormanlarda yol kenarında yetişen herkesin zehirliği sandığı Tavşan Kirazı ( Tavşan Memesi ) popüler oldu. Geçen gün gazatede ( ecza deposu gibi meyve ) diye yazmıştı.

ORDU Üniversitesi (ODÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Karadeniz,
Türkiye’de birçok bölgede yetişen ancak özellikleri çok fazla bilinmeyen tavşan kirazının bacak rahatsızlıkları ve hemoroit tedavisinde oldukça faydalı olduğunu söyledi. Anadolu’da tavşanmemesi, Yalovamercanı, zirmek ve fare dikeni olarak da bilinen tavşan kirazının keşfedilmeyi beklediğini anlatan Prof. Dr. Karadeniz, kışın yapraklarını dökmeyen, eylül-nisan ayları arasında
yeşilimsi veya açık pembemsi çiçekler açan, yaprak biçimindeki dalları olan
tavşan kirazınınmeyve, yaprak ve köklerinin bacak rahatsızlıkları, hemoroit tedavisi, kan pıhtılaşması ve tromboz riskini azaltmada sıkça kullanıldığını ifade etti.

Haricen kullanıldığında tavşan kirazının romatizma vemafsal iltihaplarına
bağlı olan ağrı ve şişkinlikleri azaltmada faydalı olduğunu belirten Prof. Dr. Karadeniz, bumeyvenin dolaşım sistemindeki kılcal damar ve damar sertliğinin düzene girmesini de desteklediğini kaydetti.

http://www.haberturk.com/haber.asp?i...&dt=2010/01/15

ECZANE GİBİ MEYVE

Tavşan kirazının dolaşım sistemindeki kılcal damar ve damar sertliğinin düzene girmesini desteklediğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Tavşan kirazı kanın beyin, el ve bacaklara iletilmesini sağlar. Bilek ve mafsal iltihabı, romatizma ve varisten kaynaklanan ağrıları teskin eder. Böbrek ve mesanenin sağlığını korur ve destekler. Özellikle kılcal damarların delinmesini ve kırılmasını azaltma şeklinde bir aktivite göstermektedir. Tavşan kirazı içerdiği glycolic asit sebebiyle kilo verdirici ve idrarsöktürücü özellik taşımaktadır. Tavşan kirazının kökleri müshil, tıkanıklıkları açan, temizleyen, taş ve kum döktürücü, terleten, ateş düşürücü, idrar getiren ve damar daraltan olarak yarar sağlamaktadır. Dahili olarak kullanıldığında sarılık, gut (damla), böbrek ve mesane taşları, toplar damar yetersizliği ve hemoroit gibi hastalıklara oldukça faydalı gelmektedir. Hemoroitlerin tedavisi için aynı zamanda haricen de uygulanabilir" diye konuştu.

Tavşan kirazının şifa amaçlı çeşitli yollarlarla da kullanıldığını ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, "Tavşan kirazının kökleri sonbaharda sökülür ve daha sonra kullanılmak üzere kurutulur. Şifa amaçlı olarak 40 gram kuru kök 1 litre suda yarım litre kalıncaya kadar kaynatılır. Bu sıvıdan günde 3 kere 2 çay kaşığı içilir. Bitkinin tamamı da aynı zamanda kullanılabilir. Bitki saponin glikoziti, ruscogenin ve neoruscogenin içermektedir. Bu maddeler, özellikle varislerde damarların büzülmelerine sebepolmaktadır. İlkbaharda toprak içinden çıkan genç sürgünler toplanır ve kaynatılarak değerlendirilir. Meyveleri kurutularak kavrulmakta ve kahve olarak kullanılmaktadır" şeklinde konuştu.

http://www.haberfx.net/kesfedilmeyi-...haberi-142209/

Sn.Romantik,
kesinlikle üretilmesi gereken bir bitki.

k0900 20-01-2010 23:46

Gözleme aldığım 3, 4 bitki daha var. Yaz gelsin, örneklerini getirtecem.

Yarın gönderirim :)

Tavşan kirazı artık Cengiz beye emanet.

Romantik 20-01-2010 23:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi k0900 (Mesaj 567135)
Gözleme aldığım 3, 4 bitki daha var. Yaz gelsin, örneklerini getirtecem.

Yarın gönderirim :)

Tavşan kirazı artık Cengiz beye emanet.

Benim bildiğim bitkilermi, yoksa bilmediklerimmi?

denizakvaryumu 20-01-2010 23:56

3 Eklenti(ler)
Ruscus aculeatus, mu

Ruscus Hypoglossus mu

tavşan memesi-kirazı ?

Eklenti 122667

Eklenti 122670

Ruscus aculeatus

------------------------------

Eklenti 122671

Ruscus Hypoglossus

k0900 21-01-2010 00:04

Ben bilmiyorum, yapraklı ve meyveli hallerini fotoğraflamam lazım, emekli orman mühendisi bir abimizin tavsiyesiyle öğrendim.

Sn. Denizakvaryumu size 2 adet mail gönderdim :)

Romantik 21-01-2010 00:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 567142)
Ruscus aculeatus, mu

Ruscus Hypoglossus mu

tavşan memesi-kirazı ?

Eklenti 122667

Eklenti 122670

Ruscus aculeatus

Latince adı konusunda googlede karışık bilgiler var,

ben biraz kaynaklarımı inceleyeyim,

Ayrıca bir fidancı arkadaşta satışa hazır tüplü fidanlar var, talep olursa değerlendiririz.

denizakvaryumu 21-01-2010 00:13

Her yılbaşında garip bir uygulama ile kokina adlı bir çiçek satılır çiçekçilerde.

İki farklı bitkinin dalları ve meyveleri bir iple birleştirilir, kokina adlı bu çiçek sadece yılbaşında satılır.

Yani Ruscus aculeatus un dalları ile silcan ( smilax excelsa )nin meyveleri iple birbirine bağlanır.

Sanırım sadece Türkiye'ye özgü bir uygulama bu kokina.

Romantik 21-01-2010 00:23

Ruscus aculeatus evet latince adı bu.

k0900 21-01-2010 00:27

Düzce'de bulma şansı var :)

k0900 21-01-2010 00:29

Ayrıca burdada bilgi var : http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=561402

denizakvaryumu 21-01-2010 00:40

1 Eklenti(ler)
Ankara'lılar için önemli olan soğuklara dayanıklı olup olmadığı :)

Christmas Berry, Butcher's Broom yani Ruscus aculeatus

-17 ye dayanıyor diye biliyorum?

Eklenti 122675

https://secure46.cedant.com/phoenixp...p?plantID=3080

k0900 21-01-2010 00:47

Düzce, rakım 1000. Muhtemelen bu bitki.

2 metre kar yağıyor, köye. Yılbaşında satılan ise eğer, ihtimal dahada yükseliyor.

denizakvaryumu 21-01-2010 00:50

Linkteki resim doğru mu?

athena -asena 21-01-2010 00:54

sayın cengiz bey ; tavşan kirazını tohumdan üretebilirmiyiz şu an elimde 1 adet meyvesi var kurutuyorum ne dersiniz

k0900 21-01-2010 00:56

Köye gittiğimde, yılbaşında çiçekcilerin istediğini söylediler.

Sizin yazılarınızı okuyunca telefonla sordum, buluruz dediler.

Tekrar aramıyayım, geç oldu. Yarın teyit ettiririm.

athena -asena 21-01-2010 01:09

sayın denizakvaryumu ;

Linkteki resim doğru dur.

denizakvaryumu 21-01-2010 01:11

Tavşan memesi-kirazı hangisi?

http://www.haberturk.com/haber.asp?i...&dt=2010/01/15

Her iki linkteki resim Ruscus Hypoglossus

Oysa Sn.Romantik tavşan kirazının Ruscus aculeatus olduğunu belirtti.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=561402

bu link de Sn.Romantiği destekliyor.

Bu durumda yukardaki iki linkteki resim uymuyor?

k0900 21-01-2010 01:15

Sn. Romantik'in yazısını yeni gördüm :)

Dağa taşa gitmeye gerek yokmuş, üründe varmış.

Haber kaynağı hocamıza sorarız. Yarın yazarız.

athena -asena 21-01-2010 01:29

sayın denizakvaryumu ;

sizin gibi üstadların yanın da bana fazla laf düşmez ben daha yeni üye olduğum için şu ana kadar ki bilgilerimide sizlerin sayesinde burdan öğreniyom. inşallah öğrenmeye de devam edecez, sizlerin sayesinde. saygılar....

Romantik 21-01-2010 10:28

Tavşan Memesi, Ruscus aculeatus Diğer Adları,Dişi kuşkonmaz, Enir, Faredike-ni, Sıçandikeni (Trabzon), Yaban mersini.

Bu ise farklı bir bitki, R. hypoglossum L. (Atdili, Derekirazı, Gelinkü-pesi, Yalovamercanı):

Romantik 21-01-2010 10:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena (Mesaj 567164)
sayın cengiz bey ; tavşan kirazını tohumdan üretebilirmiyiz şu an elimde 1 adet meyvesi var kurutuyorum ne dersiniz

Tohumdan üretimi yapılabilir, ama soğuk seven bir bitki olduğu için tohumlarının erken sonbaharda dikilmesi, toprakta kendini katlaması ve Mart-Nisan gibi toprak yüzeyine çıkması gerekir, diye düşünüyorum.

denizakvaryumu 21-01-2010 10:31

Tavşan Memesi, Ruscus aculeatus da dişi-erkek ayırımı var sanırım.

Kırmızı meyve verenler dişi olanlar... yani bu bitkinin de çift satılması lazım diye düşünüyorum.

denizakvaryumu 21-01-2010 10:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 567251)
Tavşan Memesi, Ruscus aculeatus Diğer Adları,Dişi kuşkonmaz, Enir, Faredike-ni, Sıçandikeni (Trabzon), Yaban mersini.

Bu ise farklı bir bitki, R. hypoglossum L. (Atdili, Derekirazı, Gelinkü-pesi, Yalovamercanı):

Bu iki türün meyveleri yeniyor mu?

Romantik 21-01-2010 11:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 567253)
Tavşan Memesi, Ruscus aculeatus da dişi-erkek ayırımı var sanırım.

Kırmızı meyve verenler dişi olanlar... yani bu bitkinin de çift satılması lazım diye düşünüyorum.

Tam emin olmamakla birlikte bu bitkide Dişi/Erkek ayrımı var.

Romantik 21-01-2010 11:34

Atdili
(Ruscus hypoglossum)
Zambakgiller familyasındandır. Diğer adları, Yalova mercanı. Dere kirazı, Gelin küpesi. 35-50 cm boylarında, kışın yapraklarını dökmeyen, sert ve yarı dik gövdeli, çok yıllık, çalı görünümlü bir bitkidir. Yaprakları yakın türlerine (örnek Tavşan kirazı: Ruscus aculeatus) göre uzundur: 5-10 cm. Nohut iriliğindeki küremsi meyveleri kırmızıdır. Daha çok Akdeniz Bölgesinde yetişir, açıcı ve ateş düşürücü etkileri vardır.

Aşağıda linkten bu bilgilere ulaşabilirsiniz.

http://www.kadinlar.tc/atdili/

gilan 21-01-2010 12:02

Bir yaşıma daha girdim :)

Önce fındık bahçelerinin vazgeçilmezi güvey fenerinin zehirli olmadığını öğrenmiştik, şimdi de bu.

Ruscus aculeatus olan bizim köyde (Ordu-Fatsa) Sn. Romantik'in dediği gibi yol kenarlarında bol bol olur. Hatta dekoratik olduğu için bir kaç dal kesip getirmiştim, odamda duruyor.

Ama bu Ruscus Hypoglossus olanı görmemiştim.

İkisi de mi yeniyormuş onu anlayamadım...

denizakvaryumu 21-01-2010 12:04

Silcan yani smilax excelsa da karadenizde yetişiyor yani şu bizim tavşan memesine yılbaşında bağlanıp satılan meyve.

Sn.Romantik Smilax excelsa nın da üretimini de bir düşünün derim.

denizakvaryumu 21-01-2010 12:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 567292)

İkisi de mi yeniyormuş onu anlayamadım...

Meyvelerinin yendiğine dair bir bilgi yok, bu bitkinin bulunduğu yöredeki insanlar meyveleri yiyor mu yemiyor mu şimdilik öğrenemedik :)

Ama tavşan memesi bitkisinin yukarda verilen linklerde yararlı olduğu ortaya çıktı.

gilan 21-01-2010 12:18

Kısmen yöredeki bir insan olarak diyebilirim ki Ruscus aculeatus'u yemiyoruz ama tamamen cahillikten de olabilir :D

Romantik 21-01-2010 12:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 567293)
Silcan yani smilax excelsa da karadenizde yetişiyor yani şu bizim tavşan memesine yılbaşında bağlanıp satılan meyve.

Sn.Romantik Smilax excelsa nın da üretimini de bir düşünün derim.

Zimilaçi, Anadolu Saparnası, Diken Otu,

Mehrocan, Meleycan

Bilimsel Adı : Smilax Excelsa L.

Familyası : Liliaceae

Bizim meşhur melücanımız halki dilinde ( melücan ) deriz. Bütün yol kenarlarında mevcuttur. Bütün kadınlar Mayısdan itibaren dağ taş gezerek bu dikenli bitkinin taze uçlarını kopartıp, daha sonra temizleyip, haşlarlar ve soğanla/salçayla kavururlar. Çok lezzetlidir.

Ama o kırmızı meyveleri bildiğim kadarıyla yenmez.

Romantik 21-01-2010 12:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 567302)
Kısmen yöredeki bir insan olarak diyebilirim ki Ruscus aculeatus'u yemiyoruz ama tamamen cahillikten de olabilir :D

Bizde yemiyoruz. Halk arasında zehirli olduğu söylenir. Ama meyvesi yenilir ve yiyenleride biliyorum.

Romantik 21-01-2010 12:23

http://www.sifalibitkiler.us/bitkiler/sapara.gif

Resimde görülen yapraklar yenmez. Sadece yaprakların ucundan çıkan Kahverengi sürgünler yenilir.

denizakvaryumu 21-01-2010 12:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 567304)
Bizde yemiyoruz. Halk arasında zehirli olduğu söylenir. Ama meyvesi yenilir ve yiyenleride biliyorum.

Meyvesi yendiğine göre ben dişi ve erkek bitkiden şimdiden talepçi olayım :)

gilan 21-01-2010 12:30

Bugün bu başlık çok öğretici olmaya başladı.

Melocanın kavurmasını çok severim, yol boyunca toplamaya çıktığım da çok oldu ama meyvesinin olduğunu hiç farketmemiştim. Sanırım ben hep yaz mevsiminde gördüğüm için farketmedim. Yılbaşı buketlerinde kullanılan da buymuş demek.

epsody 21-01-2010 12:45

denizakvaryumu bahçesinde ziyaretçi bereketi.

Sayın denizakvaryumu, behçeni dolaşarak, iyi niyet taşıyan ziyaretimde bahçeni ziyaret edenlerde berekat artışı sağlandığı ve bu ziyaretlerde iyi paylaşımlara vesile olması beni duygusalda olsa etkiledi, gel sende bu bahçenin hakkını verde oradaki sezon tarihlerinin arasını darlt.

Senin topraksız sebze adalarının üzerine bazı önerilerim olacak, resimlerden gördüğün kadarıyla yaptığın malç işlemini saman veya odun talaşı ile takviye yapmanda yarar görmekteyim, dileklerim bahçenin bereketi boluklara vesile ola.

Romantik 21-01-2010 14:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gilan (Mesaj 567310)
Bugün bu başlık çok öğretici olmaya başladı.

Melocanın kavurmasını çok severim, yol boyunca toplamaya çıktığım da çok oldu ama meyvesinin olduğunu hiç farketmemiştim. Sanırım ben hep yaz mevsiminde gördüğüm için farketmedim. Yılbaşı buketlerinde kullanılan da buymuş demek.

Kavurması çok güzel olur. Yaz sonunda kırmızı meyveler yapar ve bu meyveler bildiğim kadarıyla yenmez.

Romantik 21-01-2010 14:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi denizakvaryumu (Mesaj 567307)
Meyvesi yendiğine göre ben dişi ve erkek bitkiden şimdiden talepçi olayım :)

O zaman ilerleyen tarihlerde bitkiyi satışa çıkardığımızda sizi listenin başına yazıyorum. 1 Dişi/1 Erkek.

denizakvaryumu 21-01-2010 14:34

Sn.Romantik,
Melocanın kavurması güzel olduğuna göre bu bitkiyi de İç Anadoluya çekelim :)
Ama netde melocanın eksi kaç dereceye dayandığına dair bir bilgi bulamadım.

Aslında meyvesinin tadı da kötü değildi, bu yılbaşı çiçekçilerde satılandan koparıp yemiştim :)

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:47.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026