agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Üyelerin Bahçeleri (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/)
-   -   bahtiyar02 / Bahçem (https://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/15582.htm)

bahtiyar02 20-05-2010 21:05

Sevgili dostum çok haklısın.Kahta ilçesinden siverek arası inan pek ağaç bulamazsın.Oysa Yeni samsat ilçesi ise seracılıkta örnek alınacak yerler arasına girdi.Hatta bir çok köyde deneme amaçlı devlet teşvikli seracılık yapılıyor.Besni ile G.Antep arası da çok güzel Antep fıstıkları yol boyunca görülebiliniyor.İşimiz gereği kahta ilçesine çok sık gidip geliyoruz. Çok güzel yerleri ve yeşillikli bölgeleri de var.
Saygılar

Birol 20-05-2010 22:40

Dostum muhteşem güzellikler sunmuşsun bizlere yine. Sevgili nurcanaybay ve limona katılıyorum üç beş yıl sonra inanılmaz görüntüler alacağız sizlerden ömrümüz yeterse. Çalışmalarınızda başarılar diliyorum sağlıcakla kalın.

Satı Uğurtan 20-05-2010 22:56

Sevgili bahtiyar02, bahçenizde olmayan yok ama yinede, o tarafta bulunmayıp, benim bahçemde olan bir şey varsa, seve seve gönderebilirim.

bahtiyar02 20-05-2010 23:26

Sevgili Birol ve Sevgili Satı Uğurtan dostlar; İnanın halen sparişlerim yolda;) insanın gözü doymuyor gibi istiyorum ki her türlü sebze ve meyveyi yetiştireyim. Adıyaman' da değişik tür meyve sebzeleri deneme mahiyetinde olsada başarmak için elimden geldiğini yapmaya çalışıyorum.
Sevgili Satı Uğurtan bu nazik teklifinize hiç yok demem;)Ama sizinde burda olupta sizde olmayanları benden istemeniz dahilinde severek göndereceğimi bilmenizi isterim. Çok teşekkür ederim sevgili dostlar.
Saygılar

Satı Uğurtan 20-05-2010 23:49

Sevgili bahtiyar02, çok teşekkür ederim, istediğimde seve seve göndereceğinizi biliyorum,şuan yanlızca sağlığınızı istiyorum, daha sonra belki.Bitki gönderme konusunda ciddiyim teklifime yok demeyin sevgiler.

bahtiyar02 21-05-2010 08:44

Sevgili Satı Uğurtan ;
Çok teşekkür eder saygılar sunarım.

bahtiyar02 30-05-2010 20:01

30.05.2010 Pazar Tarla/Hobi bahçesi

4 Eklenti(ler)
iki yıldır bu gün kadar ne zor durumda kaldım anlatamam.Nede sıkıntılı bir gün geçirdim.Gerek hocalarım gerek ailem sürekli yanımdalardı.Oysa bu gün ne hocalarım nede ailem yanımdaydı ailem köye gittiler hocalarımda başka yere gitmek zorunda kaldıklarından imdadıma iş yerimden dostum Fatih yetişti.Sabah 08 de tarlaya gitmeden önce yol üstünde pide fırınında yeşil biberleri ve sıcak pideleri alıp tarlaya gidip kahvaltı yaptık.;)Derede su erken azaldı.:(Biberleri,patlıcanları,ve diğer meyve ve sebzeleri kahvaltı sonrasında su motorumla sulamaya başladık.Bu arada çay semaverimiz ile bir çay keyfi fırsatı ancak saat 13.30 civarında bulduk.Sıcaklar dostumu çok etkiledi.Kolları ensesi ve yüzü bronzlaştı;)Geçen hafta sevgili annem ters dutu gübrelemiş ve her hafta ben olayım olmayım kesinlikle sulamayı ihmal etme uyarısıyla bugün gördüğüm dut meyveleri çok tatlı,iri ve siyak renkleri göz alıcıydı.Salatalıklar, Hıta(Acur)lar ve yerli siyah karpuzumuz çiçek açmıştı. Sevincimden onlarla çocuk gibi konuşmaya başladım.Dostum abim kafayı yemiş gibi yüzüme bakıyordu:p

bahtiyar02 31-05-2010 21:52

devam

5 Eklenti(ler)
Geçen hafta ilk kez Sevgili Adem bey'in (agaclar.net üyesi) gönderdiği 10 adet pepinoyu diktik durumları gayet iyi.Bahçenin ilk sebze tutan kabaklarımız,Domateslerimiz, Hicaz narımız ve çiçek açtılar. Semaverle çay molası.
Saygılarımla

bahtiyar02 09-06-2010 13:18

Bahçeye kuyu açtırma hazırlıkları

4 Eklenti(ler)
Merhaba sevgili dostlar;

Tarlamdaki hobi bahçemin su sıkıntısını gidermek için kuyu açtırmaya karar verdim.

Tarlamda elektirik yok.En yakın elektirik şebekesi yaklaşık 1 km uzaklıkta.Buda haliyle pahlıya mal olur.Sondaj makineleriyle kuyu açtırmak en az 50metre gerektirdiği gibi elektrikte problem.Jeneratör olayı da maliyetli.

Bölgemizde yaygın olan yöntemlerden elle veya hiltiyle kuyu açılmaktadır. Bu yöntemle Yüzey sularından faydalanmakta.Derinlik en fazla 15 metre burda kendi sitemizde açtırdığımız kuyuyu hilti ile kazdırma yöntemi kullandık. Ama Kuyu tamamen korumasız olduğundan tehlike arz edebiliyor. Bir diğer yöntem ise kepçe traktörlerle daha az maliyetli ve daha emniyetli kuyu açılmaktadır.Bu yöntemlede daha hızlı sonuç alınmakta ve kuyuya yerleştirilen büzlerin içinden daha sonra müdahale edile bilinmesi.

Traktör kepçelerle 4,5- 5 metre derinlikte 2 metre çapında 5 metre derinlikte bir çukur kazdırıp daha sonra 50cm eninde 1 metre iç çapındaki beton büzlerden 10 adet tek tek kepçe yardımıyla kuyuya indirip daha sonra büzlerin etrafını taş ve toprakla doldurmak.

Maliyetini hesapladığımda Kepçenin saat ücreti;70tl. 10 adet 50cm enli 1 metre iç çapı olan beton büzün fiyatı Toplam;500,00tl. Büzlerin şehir merkezinden hobibahçesine kamyonla nakli;100,00tl. Kepçe bir aksilik olmazsa en fazla 4 saat çalışır diye hesapladık. (Umarım daha fazla sürmez)toplam:4x70=280,00tl Genel toplam olarak 1000,00tl'ye bitirmeyi düşünüyoruz. Tabi bir aksilik çıkmazsa.

Siz dostlarında fikirlerini beyan etmelerini dilerim.
Saygılar

Minarislim 09-06-2010 14:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahtiyar02 (Mesaj 655243)
Merhaba sevgili dostlar;
Tarlamdaki hobi bahçemin su sıkıntısını gidermek için kuyu açtırmaya karar verdim.
Tarlamda elektirik yok.En yakın elektirik şebekesi yaklaşık 1 km uzaklıkta.Buda haliyle pahlıya mal olur.Sondaj makineleriyle kuyu açtırmak en az 50metre gerektirdiği gibi elektrikte problem.Jeneretör olayıda maliyetli.Bölgemizde yaygın olan yöntemlerden elle veya hiltiyle kuyu açılmaktadır.Bu yöntemle Yüzey sularından faydalanmakta.Derinlik en fazla 15 metre burda kendi sitemizde açtırdığımız kuyuyu hilti ile kazdırma yöntemi kullandık.Ama Kuyu tamamen korumasız olduğundan tehlike arz edebiliyor. Bir diğer yöntem ise kepçe traktörlerle daha az maliyetli ve daha emniyetli kuyu açılmaktadır.Bu yöntemlede daha hızlı sonuç alınmakta ve kuyuya yerleştirilen büzlerin içinden daha sonra müdahale edile bilinmesi.
Traktör kepçelerle 4,5- 5 metre derinlikte 2 metre çapında 5 metre derinlikte bir çukur kazdırıp daha sonra 50cm eninde 1 metre iç çapındaki beton büzlerden 10 adet tek tek kepçe yardımıyla kuyuya indirip daha sonra büzlerin etrafını taş ve toprakla doldurmak. Maliyetini hesapladığımda Kepçenin saat ücreti;70tl. 10 adet 50cm enli 1 metre iç çapı olan beton büzün fiyatı Toplam;500,00tl. Büzlerin şehir merkezinden hobibahçesine kamyonla nakli;100,00tl.Kepçe bir aksilik olmazsa en fazla 4 saat çalışır diye hesapladık.(Umarım daha fazla sürmez)toplam:4x70=280,00tl Genel toplam olarak 1000,00tl'ye bitirmeyi düşünüyoruz.Tabi bir aksilik çıkmazsa.
Siz dostlarında fikirlerini beyan etmelerini dilerim.
Saygılar

Sayın bahtiyar bey bir ay önce ben'de büzlerden kuyu kazma işini yaptım. 12 adet üst üste koydum. Amacıma ulaştım. Amacım su motorunu daha aşağıya indirmekti.Şİmdi su çekişi daha iyi.Size'de kolay gelsin .Çabalarızı bahçenizde görüyorum.Destekliyorum. Yardımcı olabileceğim bir şey olursa seve seve yardımcı olmaya çalışırım.Sizi izlemeye devam edeceğim.Sevgiler,selamlar.

bahtiyar02 09-06-2010 15:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Minarislim (Mesaj 655334)
Sayın bahtiyar bey bir ay önce ben'de büzlerden kuyu kazma işini yaptım. 12 adet üst üste koydum. Amacıma ulaştım. Amacım su motorunu daha aşağıya indirmekti.Şİmdi su çekişi daha iyi.Size'de kolay gelsin .Çabalarızı bahçenizde görüyorum.Destekliyorum. Yardımcı olabileceğim bir şey olursa seve seve yardımcı olmaya çalışırım.Sizi izlemeye devam edeceğim.Sevgiler,selamlar.

Sevgili Minarislim dostum;
Tüm iyi dilek ve temennileriniz için teşekkür ederim.Hayırlı uğurlu olsun.Darısı başıma.İnşallah bizde sizingibi mutlu sona ulaşırız. Su Kuyunuzun çalışmalar esnasında veya sonrasını gösteren resimler varsa yüklerseniz çok memnun oluruz.
Saygılar sevgiler

Minarislim 09-06-2010 15:15

kuyu

Sayın bahtiyar 02;Biz balyozla çaka çaka 14 metre vurduk. 2 parmak boru. Bir **** birbuçuk metresine delik deldik. içine kaya tuzu doldurduk.iki metre iki metre çaktık.Ezilen yerini kestik, diş çektik ekledik.

Minarislim 09-06-2010 15:16

Tabiiki var gönderirim.

bahtiyar02 09-06-2010 17:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Minarislim (Mesaj 655346)
Sayın bahtiyar 02;Biz balyozla çaka çaka 14 metre vurduk. 2 parmak boru. Bir **** birbuçuk metresine delik deldik. içine kaya tuzu doldurduk.iki metre iki metre çaktık.Ezilen yerini kestik, diş çektik ekledik.

Sevgili dostum çakma yöntemini bir başka yerde daha duydum.Ama uygulama şekli hakkında yüzeysel bilgi edine bildim.Sayenizde bu yöntemide öğreneceğiz.
Bayağı merak ettim.
Saygılar

Birol 09-06-2010 18:46

Sevgili bahtiyar02
Dostum, öncelikle hayırlı uğurlu olsun açtıracağın kuyu. İnşallah hesabın dışına çıkmaz. Şöyle bir düşünüyorumda sen su sıkıntısı cekerken neler başardın bahcende tarlanda, inşallah hiç bir terslik olmazda hayırlısı ile suyu bir çıkardınmı, o tarlanın halini düşünemiyorum. Arkadaşım kolaylıklar diliyor herşeyin gönlünce olmasını temenni ediyorum.
Haaa unutmadan semaver deki çayın mis gibi kokusu taaa buralara kadar geldi, afiyet olsun.

bahtiyar02 09-06-2010 19:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Birol (Mesaj 655481)
Sevgili bahtiyar02
Dostum, öncelikle hayırlı uğurlu olsun açtıracağın kuyu. İnşallah hesabın dışına çıkmaz. Şöyle bir düşünüyorumda sen su sıkıntısı cekerken neler başardın bahcende tarlanda, inşallah hiç bir terslik olmazda hayırlısı ile suyu bir çıkardınmı, o tarlanın halini düşünemiyorum. Arkadaşım kolaylıklar diliyor herşeyin gönlünce olmasını temenni ediyorum.
Haaa unutmadan semaver deki çayın mis gibi kokusu taaa buralara kadar geldi, afiyet olsun.

Sevgili Birol dostum:
Çok teşekkür ederim.Umarım bir aksilikçıkmaz.Semaver çayını hep birlikte kuyudaki suyumuzdan yapar içeriz.
Saygılar sevgiler

bahtiyar02 15-06-2010 23:10

Hobibahçesine portatif kameyla yapımı

5 Eklenti(ler)
Sevgili dostlar 15,06,2010 saat 18,00 Tarlaya önceden kestirip hazırladığımız 3 metre uzunluğunda 2 7/8" çapında 4 adet boru ve 4 adet çap olarak 2cm kalınlığında demir'i dün tarlaya götürdük.Bu günde Annem ve ben çukurları kazıp boruları yerleştirmek için çalışmalara başladık.3 metrelik boruların 50cm'lik bölümünü açtığımız çukurlara yerleştirip orta büyüklükteki taşlarla boruyu sabitledik.Boruların üst taraflarında dikkat ederseniz 1" çapında 2'şer 15cm'lik borular kaynak ettirdik.Dört adet boruyu çukurlara yerleştirip taşlarla sabitledikten sonra Önceden dayıma söylediğimiz demir kafesler,10-15kğ çimento ve yaklaşık 60kğ inşaat kumunu arabasıyla getirdi.Çimentolarını yaptıktan sonra üstüne ızgaralarını yerleştirdik.Saat 20,30 karanlık çökünce eve gitmek zorunda kaldık.Bu hafta kamelyanın üstünü derede bulunan uzun kalın sazlarla kapatacağız.Kenarlarınıda geniş tahtalarla kapatmayı planladık.Kamelyanın bittikten sonra eni:2x2 metre yüksekliğide 2,5 metre olacak.Buda bize gayet rahat edeceğimiz bir ortam olacak.;)Hafta sonu bitirirsek resimleri paylaşacağım.

bahtiyar02 15-06-2010 23:17

devam

4 Eklenti(ler)
Tarlada sevgili annem bir yandan taş taşırken diğer yandanda ben boruları çukurlarını kazıp anneme yardım ediyordum.İnanın sevgili dostlar sevgili Hocam(Annem)olmazsa tek başına üstesinden gelemezdim.En sonunda bayağı yorulmuşuzki Annem sırtını kamelya direğine dayayıp biraz da olsa dinlenmeye çalışıyordu.Allah'tan herkese benim Annem(hocam)gibi anneler dostlar nasip etsin.
Saygılarımızla

denizakvaryumu 16-06-2010 07:53

Bahtiyar Bey,

anneyi o kadar yorma derim ..

finduk52 16-06-2010 09:02

Oy kıyamam ya anneler çok özverili oluyor işte . Ama yormayın gerçekten bu kadar .

bahtiyar02 16-06-2010 12:40

Sevgili dostlar inanın bende sizin gibi düşünmeme rağmen o kendisi istiyor.Yaşına göre maşallahı var.Sağolsun yanımda bulunması dahi bana yeterli.Ama boş oturmak içinde yok.
Tarlayı evirip çeviren ve beni yönlendirenlerde Sevili annem ve ablam.Emeklerini inkar etmek nankörlük olur.
Saygılar

Minarislim 20-06-2010 13:20

5 Eklenti(ler)
Bahtiyar 02 bizim kuyunun resimleri'ni gönderiyorum.Çakmayla ilgili görüntüler kasetlerde bulamadım .bulunca paylaşacağım.

Minarislim 20-06-2010 13:33

Sayın bahtiyar 02;Çakma kuyudan aldığımız suyun resmi.

3 Eklenti(ler)
Kuyuyu balyozla çaktığımız resimleride en kısa zamanda eklemek istiyorum.

bahtiyar02 21-06-2010 09:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Minarislim (Mesaj 661471)
Bahtiyar 02 bizim kuyunun resimleri'ni gönderiyorum.Çakmayla ilgili görüntüler kasetlerde bulamadım .bulunca paylaşacağım.

Sevgili dostum ellerinize emeğinize sağlık.Çok güzel sağlam yapılmış.Kuyunun derinliği kaç metre? su seviyesi ne kadar?
Saygılar

Minarislim 21-06-2010 09:39

Büzler 4 metre.Motor'dan aşağıda 10 metre daha var. toplam 14 metre.Yıl boyu bu şekilde akıyor .Bitmiyor.10 metrede su var.

bahtiyar02 21-06-2010 10:05

Maşallah gerçekten çok güzel.Dilerim suyunuz hiç eksilmez.Darısı başıma.
saygılar

Minarislim 21-06-2010 11:20

Teşekkür ederim. İnşaallah.Sizede kolay gelsin.Bahçeniz ağaçlar büyüyünce çok güzel olacak.Sizdeki bazı ağaçlar çevrenizde yok galiba.Öncü olacaksınız bu konuda.

bahtiyar02 21-06-2010 13:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Minarislim (Mesaj 661834)
Teşekkür ederim. İnşaallah.Sizede kolay gelsin.Bahçeniz ağaçlar büyüyünce çok güzel olacak.Sizdeki bazı ağaçlar çevrenizde yok galiba.Öncü olacaksınız bu konuda.

Evet bahçemde yetiştirmeye çalıştığım bir çok tür ilk kez yetiştiriliyor.Umarım meyvelerinide görmek nasip olur.
Saygılar

Bahar 21-06-2010 15:59

Sn bahtiyar öncelikle size başarılar dilerim.
Gördüğüm kadarıyla çok işiniz var. Allah kolaylık versin herşeyiniz bol olur inşallah.
Anneler başımızın tacı nasılda sizin için birşeyler yapabilmenin gururuyla duruyor.
Öyle güzel, öyle fedakar annenin elleri öpülür selam söyleyin.
Başarılar.

bahtiyar02 23-06-2010 12:43

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Bahar (Mesaj 661968)
Sn bahtiyar öncelikle size başarılar dilerim.
Gördüğüm kadarıyla çok işiniz var. Allah kolaylık versin herşeyiniz bol olur inşallah.
Anneler başımızın tacı nasılda sizin için birşeyler yapabilmenin gururuyla duruyor.
Öyle güzel, öyle fedakar annenin elleri öpülür selam söyleyin.
Başarılar.

Sevgili Bahar;Tüm iyi dilek ve temennileriniz için çok teşekkür ederim.Tüm anneler ve babalar fedakardır.Dediğiniz gibi benim tek dayanağım Annem ve Ablam.Allah başımızdan eksiltmesin.
Saygılar

KAPTANzst 23-06-2010 15:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Minarislim (Mesaj 661768)
Büzler 4 metre.Motor'dan aşağıda 10 metre daha var. toplam 14 metre.Yıl boyu bu şekilde akıyor .Bitmiyor.10 metrede su var.

Selam Sayın Mimarislim
Kuyunuz çok güzel ve verimli.İnşallah bozulmaz bu durum. Darısı tüm çiftçilere.
Suyun tahlilini yaptırmanızda fayda var derim. bilmem yaptırdınızmı.
Bilirsiniz bazı sular tarıma zarar verir. Kolay gelsin

Minarislim 24-06-2010 10:09

Merhaba Sayın kaptanzst: Tahlil yaptırmadım fakat düşünüyorum. Sayın bahtiyar02 için kuyu resimlerin ve bilgisini vermiştim.Bu vesile ile sizin düşünce ve uyarınızı dikkate alacağım.Su ve bahçe toprağı'nın tahlilini yaptıracağım.Teşekkür ederim.Trabzon'a selamlar.

bahtiyar02 28-06-2010 13:19

27.06.2010 Pazar Tarla/Bahçem

5 Eklenti(ler)
Pazar günü tarlaya ilk gelen yine Sevgili ablam ve eniştem oldu.Sabah saat 06,00'da tarlanın yarısınındaki meyva ağaçlarını su romorkundaki su ile sulamışlar. Bizlere semaver çayı ve kahvaltı hazırlamışlar.;)Ben ve anneme kalan ise sebzeleri sulamaktı.
Yerli siyah karpuzlarımızın durumu gayet güzeldi.Sulu yetiştirdiğimiz domatesleri ilk kez geçen hafta suladık. Bugün baktığımızda gayet iyilerdi.Dikkatimizi çeken bazı domateslerin dip kısımlarında kahverengi şekilde yanıklar oluşmuştu.Ayrıca annemin tespiti zeng başlangıcının olduğu.Kesinlikle kimyasal veya başka birşey kullanmadım.Sadece iki kez biyonem yapraklarına uyguladım.Çarşamba günü tekrar annemle birlikte biyonem uygulamaya gideceğiz.Tarlaya davetsiz misafirler gelmiş bazı meyve ve sebzeleri koparmışlar.Hatta yerli bir karpuzu bıçakla kapak açıp olup olmadığını tespit etmeye çalışmışlar.Bir kaç kavunu ısırıp dereye atmışlar.Üzücü olan ziyan etmeleri.Yesinler ama zarar vermesinler istiyorum.:(
Toprağa gömdüğümüz yerli karpuz türlerinden birtanesini ablamla tadına baktık.Tam olgunlaşmamasına rağmen Çok tatlı ve suluydu.;)Domateslerin içinde iki kök bana R.Robin domatesi andırıyor.İnşallah odur.
Şimdilik muzumuzda gelişmeler sanki sıcaklıkla savaşır gibi devam ediyor.

bahtiyar02 28-06-2010 13:24

devam

5 Eklenti(ler)
Patlıcanlarımız çok güzel gelişmekte.Süs biberlerimiz ilk biberlerini tutular.Kendiniz üretince tadı acıda olsa çok güzel oluyor.;)
Deşti domatesleri konu başlığı altında anlatacağım.
Saygılar

Minarislim 28-06-2010 14:38

Üstadım sebzeleriniz harika görünüyorlar.Maaşallah nazar değmesin.Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin.Siyah karpuz formunda.Seneye tohum isterim.Emeği geçenlerin eline sağlık.

bahtiyar02 28-06-2010 15:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Minarislim (Mesaj 664875)
Üstadım sebzeleriniz harika görünüyorlar.Maaşallah nazar değmesin.Allah ağız tadıyla yemek nasip etsin.Siyah karpuz formunda.Seneye tohum isterim.Emeği geçenlerin eline sağlık.

Sevgili dostum çok teşekkür ederim.Karpuzlar sağ kalırsa başımla gözüm üstüne.
Saygılar

omrfrk 28-06-2010 15:54

Sayın adıyaman02, bahçeniz gerçekten çok güzel.Bu güzel bahçeye (tarlaya daha doğrusu) verdiğiniz emeklerden dolayı sizi,ablanızı ve en önemlisi ANNE nizi tebrik ediyor ellerinden öpüyorum.

kalambaklı 28-06-2010 16:08

Sevgili bahtiyar02, seni tebrik etmekten başka bir şey söyleyemiyorum, inşallah emeğinin karşılığını kat kat alırsın.

bahtiyar02 28-06-2010 16:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kalambaklı (Mesaj 664933)
Sevgili bahtiyar02, seni tebrik etmekten başka bir şey söyleyemiyorum, inşallah emeğinin karşılığını kat kat alırsın.

Çok teşekkür ederim sevgili dostum.
Saygılar

Birol 28-06-2010 20:09

Kırkbirkere maşallah sevgili dostum
Biz daha çiçeğini gördüğümüz karpuzun siz tadına bile bakmışsınız.:))) Sebzeler karpuzlar herşey çok çok güzel, allah ağız tadıyla yemek nasip etsin.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 15:42.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025