agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni866Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-01-2021, 20:16   #1
/

Giriş Tarihi: 08-09-2013
Ben de prefabrik evde oturuyorum. Her ne kadar serin bir iklimimiz olsa da, yazın sıcaktan şikâyetçiyim.

Bir elektrik işi için tavan arasına çıktım geçen yaz. Ölçüm yapmadım ama dışarıdan en az 10 oC fazlaydı. (Fide ve civciv yetiştiricilikleri sayesinde termometre gibi oldum. Hata payım genelde 1 oC civarında.)

Sizin tavan arasına pencere açma fikri gibi, benim de iki uca fan yerleştirme projem var. Öyle sanıyorum ki, evde iki derece gibi bir avantaj sağlar.

Sizin yeraltına gömülecek deponun nasıl bir şey olduğunu bilmiyorum. Fakat yüzey alanı, geri dönüş yapacak olan suyu yeniden soğutacak kadar büyük değildir diye tahmin ediyorum. Bir de depo yalıtımdan kastınız ısı yalıtımıysa, sistem daha da çıkmaza girer.

Sirkülasyon pompası için de elektriğe ihtiyaç olacak.

Bir de merak ettiğim bir şey var. Verandanız evin hangi tarafında kalıyor? Eğer güneş alan yönlerdeyse, verandanızın üstünü kapattığınızda eve faydası oldu mu?

Yazları serin bir ev dilerim. Selamlar.

Asoo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-01-2021, 20:49   #2
Ağaç Dostu

chelik26's Avatar

Giriş Tarihi: 16-11-2018
İyi dilekleriniz için teşekkürler, aynı dileklerim sizin için.
Tavan arası için cam yünü aldım uygun bir zamanda çatıyı üstten açıp onu yerleştirecem, zaten var ama bir kat daha serecem, pencere açmadım
henüz,
Yeraltına gömeceğim gübre tankı bunun aynısı https://www.irhaltarim.com.tr/urun/g...el-200-lt/1620
Gömülecek yer salkım söğütün altı kuzey cephede olacak, borunun geçeceği yer bodrumun içi olacak yani orasıda dışarıdan ve evden en az 10-12 derece daha düşük ısı mevcut. Sirkülasyon pompasının tüketeceği elektrik önemsiz. Çünkü bunu kaldıracak elektriğim var.
Veranda kuzey cephede, eve faydası olmuyor çünkü güney cephem direk güneş alıyor ve çok sıcak.
O cephe içinde yalıtım mı yapsam diyorum.
Aslında benim en büyük sorunum evimin etrafında hiç gölge yok, yani hiç ağaç yok, Geçen sene salkım söğüt diktim 4 tane. Geçen sene baya bi semirdiler, bu sene muhtemelen 2 metreyi geçerler. tüm ümidim söğütlerde

chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2021, 09:43   #3
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 Mesajı Göster
Tavan arası için cam yünü aldım uygun bir zamanda çatıyı üstten açıp onu yerleştirecem, zaten var ama bir kat daha serecem, pencere açmadım
henüz,
Yeraltına gömeceğim gübre tankı bunun aynısı https://www.irhaltarim.com.tr/urun/g...el-200-lt/1620
Gömülecek yer salkım söğütün altı kuzey cephede olacak, borunun geçeceği yer bodrumun içi olacak yani orasıda dışarıdan ve evden en az 10-12 derece daha düşük ısı mevcut. Sirkülasyon pompasının tüketeceği elektrik önemsiz. Çünkü bunu kaldıracak elektriğim var.
Veranda kuzey cephede, eve faydası olmuyor çünkü güney cephem direk güneş alıyor ve çok sıcak.
Aslında benim en büyük sorunum evimin etrafında hiç gölge yok, yani hiç ağaç yok, Geçen sene salkım söğüt diktim 4 tane. Geçen sene baya bi semirdiler, bu sene muhtemelen 2 metreyi geçerler. tüm ümidim söğütlerde
Yalıtım katmanı eklemek sorunu hafifletmeye bile yetmeyebilir. Fiziksel olarak olan şöyle :
Yalıtım kütle olarak ısınıp, iletime geçiyor. Beklediğimiz etkiyi alamıyoruz. Hafif kütleli tüm çözümler için böyle oluyor. İki seçenek var. Gölge oluşturmak veya kütlesi yüksek bir malzeme kullanmak. Örneğin yalıtımlı kiremit çatı yalıtımlı saç panelden daha az ısı iletiyor. Yalıtım düzeyi aynı olsa da kiremit ısınıncaya kadar geçen süreyi kazanıyoruz. (Taş yapıların sabit ısı özelliği )
Yalıtıma harcayacağınız para ile açık renk gölgelik yapılabilir mi ? Doğrudan güneş ışığı alan çatı dış ortamdan daha yüksek yüzey sıcaklığına ulaşır. Bu nedenle tek sorununuz çatı değil. Güneş alan duvarlarınız da aynı durumda.
Balkona yapılan sundurmayı prefabrik yapının üzerine doğru ve yanlara doğru genişletmek de düşünülebilir. (Şemsiyeli prefabik ev)

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2021, 10:16   #4
Ağaç Dostu

Portakal Rengi's Avatar

Giriş Tarihi: 19-02-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chelik26 Mesajı Göster
henüz,
Tankla olmuyor. Çünkü toprağa olan yüzey yetersiz kalıyor. Mantık şöyle :
Kazanacağımız ya da kaybedeceğimiz enerji = Isı aktaran yüzey x sıcaklık farkı
Soğutma yapacağımız ortam için de, toprağa aktarmak için de böyle. Yani ev içinde döşeme veya tavan yüzey olarak kullanılmalı. Yerden ısıtma borulaması her iki tarafta da kullanılmalı. Toprağın 1,5-2 m altında sıcaklık sabit denilebilir. O derinliğe inip, soğutacağınız alanın 1,5-2 katı alan kadar 20 cm aralıkla plastik boru döşemeniz gerekir.
Bu tür soğutma yapıldığında ortaya çıkan en büyük problem soğutulan alandaki yüzeylerde yoğuşma olması. Siz karasal iklimde olduğunuz için çok dert etmeyin derim.
Pratik olarak; ev içinde 10 cm aralıkla döşenecek yerden ısıtma borusu-altına yalıtım-üzerine şap, dışarıya 20cm aralıkla döşenecek Pprc boru-kazı-boru çevresi kum-toprağı kapama ile aradaki borulama-pompa giderleriniz olacak. Ev içinde yapacağınız harcamaları yerden ısıtma için de kullanacağınız için gider saymayabilirsiniz. Bu yaklaşım büyük hata yapmadan tutar.

Portakal Rengi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-01-2021, 21:00   #5
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 21-03-2014
Ben de prefabrik yapının yazın çatıdan gelen ısısından dert yananlardanım. Benim kafamda iki çözüm yolu var. Birini deneyeceğim bakalım. İlki; çatı trapez sac. Bunu kaldırıp osb denilen suntalardan döşemek, üzerine p3000 membran zift ve bunun üzerine de trapez sacı tekrar monte etmek. İkinci formül ise; çatı sacının üzerine kiremit döşemek. Çatının kiremit ağırlığını kaldırıp kaldırmayacağı hususunda bilenlere sorup, kaldırabileceği söylenirse ondan sonra harekete geçesim var.

güreri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2021, 18:47   #6
Ağaç Dostu

chelik26's Avatar

Giriş Tarihi: 16-11-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi güreri Mesajı Göster
Ben de prefabrik yapının yazın çatıdan gelen ısısından dert yananlardanım. Benim kafamda iki çözüm yolu var. Birini deneyeceğim bakalım. İlki; çatı trapez sac. Bunu kaldırıp osb denilen suntalardan döşemek, üzerine p3000 membran zift ve bunun üzerine de trapez sacı tekrar monte etmek. İkinci formül ise; çatı sacının üzerine kiremit döşemek. Çatının kiremit ağırlığını kaldırıp kaldırmayacağı hususunda bilenlere sorup, kaldırabileceği söylenirse ondan sonra harekete geçesim var.
Kiremit işi zor çünkü ben kabaca 3 tona yakın ağırlık hesaplamıştım. Benim çatım o ağırlığı çekmez. İlk planınız bence olumlu, hatta osb altına ve üstüne cam yünü sererseniz, birde çatıya havalandırmayaparsanız bence en az 3 derece farkeder.
Ben önce çatıyı açıp cam yünü döşetip sonra çatıya havalandırma ve güney batı ve doğu cepheleri duvarları 3cm taşyünü yalıtım düşünüyorum.Evin etrafındaki ağaçlarda büyürse büyük oranda çözmüş olacağım.

chelik26 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025