agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)




Beğeni Düzeni12035Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 26-05-2012, 19:15   #1
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
kamelya etrafı.

Kamelya etrafındaki güller ve şakayıklar .

Eklenen Resimler
 
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2012, 19:16   #2
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
gül.

Barbekü kenarındaki kırmızı gül.

Eklenen Resimler
 
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2012, 19:21   #3
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Kamelya etrafı-2

Berrin Abladan aldığım çiçeklerin dikildiği alan.Glayör ve Dahliyalar.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Adil : 27-05-2012 saat 09:59
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2012, 19:25   #4
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
meleklerin boruları.

Meleklerin boruları yanındaki sardunyanın güzelliği.

Eklenen Resimler
 
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2012, 19:35   #5
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
sardunya

sardunyanın renk güzelliği.

Eklenen Resimler
 
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2012, 19:37   #6
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Alman karanfili

Alman karanfilinin renk tonları harika.

Eklenen Resimler
 
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-05-2012, 19:40   #7
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Şeker pembe gül.

Şeker pembe gül ve ebruli gülde nihayet açtı..

Eklenen Resimler
   
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-05-2012, 22:48   #8
Ağaç Dostu
 
Yaylacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 838
Galeri: 8
Adil kardeşim Tamaraları tek başınıza mı yediniz yoksa ah onların ne güzel tavası olur, kokusunu alır gibiyim. Kamelya ve çevresini güzel düzenlemişsin, garanti akşam güneş batarken çayını orda yudumluyorsundur.
Az kalsın unutuyordum Trabzon Zambağı ile ilgili gelişmeleri merak ediyorum, benim açan zambaklar arasında Trabzon zambağını göremedim, sadece yaprakları olan birkaç tane var sanırım bu sene çiçeğini göremeyeceğim. Sizinkilerde gelişme var mı?
Saygı ve sevgilerimle.....


Düzenleyen Yaylacı : 27-05-2012 saat 23:03 Neden: Cümle eklendi.
Yaylacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-05-2012, 09:59   #9
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yaylacı Mesajı Göster
Adil kardeşim Tamaraları tek başınıza mı yediniz yoksa ah onların ne güzel tavası olur, kokusunu alır gibiyim. Kamelya ve çevresini güzel düzenlemişsin, garanti akşam güneş batarken çayını orda yudumluyorsundur.
Az kalsın unutuyordum Trabzon Zambağı ile ilgili gelişmeleri merak ediyorum, benim açan zambaklar arasında Trabzon zambağını göremedim, sadece yaprakları olan birkaç tane var sanırım bu sene çiçeğini göremeyeceğim. Sizinkilerde gelişme var mı?
Saygı ve sevgilerimle.....
Yaylacı kardeşim ben şu ana kadar tamara tavası hiç yapmadım fakat yapılışını biliyorum.Hanım arada bir yapar ve kim rızıklıysa nasibini alır.Aynı geleneği paylaşmamız ne güzel.
Kamelya günün yorgunluğunu atabileceğim en güzel alan.Birde çay veya kahve muhabbeti olunca farklı güzel oluyor.
Benim diktiğim Trabzon zambağı tek sap üzeri büyümeye devam ediyor.Çiçek açarmı bilemiyorum.Biraz daha zamana ihtiyacımız var.Gelişmeleri siz değerli dostlarımla paylaşacağım.
Saygılar selamlar.


Düzenleyen Adil : 29-05-2012 saat 18:55
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 18:04   #10
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
taze fındık.

taze yeşil fındıklar içleri henüz pamuk.

Eklenen Resimler
   
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 11:15   #11
Ağaç Dostu
 
limon_sever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-12-2009
Şehir: Konya
Mesajlar: 2,184
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adil Mesajı Göster
taze yeşil fındıklar içleri henüz pamuk.
Fındıklarınız çok şahane aynı bahçeniz gibi Fındık ağaçlarının uzaktan çekimi var mı? Bahçede bir ocakta 3-4 dip sürgün şeklinde 2 metre civarında bir fındık bende yetiştiriyorum. Bu sene üzerinde ilk defa 3-4 tane meyve oluşmaya başladı. Ama sanırım boş olabilirler. Bu ağaç ne kadar uzuyor? Verim için nasıl ve ne zaman budamak gerekiyor veya budanmaz mı?

limon_sever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 17:32   #12
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever Mesajı Göster
Fındıklarınız çok şahane aynı bahçeniz gibi Fındık ağaçlarının uzaktan çekimi var mı? Bahçede bir ocakta 3-4 dip sürgün şeklinde 2 metre civarında bir fındık bende yetiştiriyorum. Bu sene üzerinde ilk defa 3-4 tane meyve oluşmaya başladı. Ama sanırım boş olabilirler. Bu ağaç ne kadar uzuyor? Verim için nasıl ve ne zaman budamak gerekiyor veya budanmaz mı?
Sayın limon-sever fındık ocaklarına bir fotoğraf sizin için sayfaya eklerim.Şimdi meyve veren fındıkların içi beyazınsı pamukla doludur.2 hafta sonra fındık içi oluşmaya başlar.Fındık kızarmaya başladığında yaş iken yenebilir.Fındık dış yeşil etli kabuğu çok ekşidir.Limondan daha keskindir.
Fındık ocak olarak dikilir ve 6-7 gelişmiş dal bırakılır .Ocak aralıkları 5-6 m olmalı.Her yıl dip budaması seyrekleme yapılır.Dalların kuruyanları kesilir çıkartılır.Sağlıklı genç dallar bırakılır.Birçok fındık çeşidi var .11 çeşide kadar bir ara sayabilmiştim.Dal uzunluğu çeşidine göre 2,5m-4m arasında değişir.Aralık ocak şubat budanabilir.Yaprak dökümünden sonra su yürüme başlamadan öncesine kadar devam eder.Normal meyve ağaçlarında olduğu gibi.İç içe girmiş dallar seyreltilip güneş alması sağlanır.Kökteki sürgünler alınarak dalın kuvetini alması önlenmiş olur.
Kolay gelsin.
Saygılar selamlar.

Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2012, 00:41   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-11-2009
Şehir: Akçakoca
Mesajlar: 1,173
Galeri: 3
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adil Mesajı Göster
Sayın limon-sever fındık ocaklarına bir fotoğraf sizin için sayfaya eklerim.Şimdi meyve veren fındıkların içi beyazınsı pamukla doludur.2 hafta sonra fındık içi oluşmaya başlar.Fındık kızarmaya başladığında yaş iken yenebilir.Fındık dış yeşil etli kabuğu çok ekşidir.Limondan daha keskindir.
Fındık ocak olarak dikilir ve 6-7 gelişmiş dal bırakılır .Ocak aralıkları 5-6 m olmalı.Her yıl dip budaması seyrekleme yapılır.Dalların kuruyanları kesilir çıkartılır.Sağlıklı genç dallar bırakılır.Birçok fındık çeşidi var .11 çeşide kadar bir ara sayabilmiştim.Dal uzunluğu çeşidine göre 2,5m-4m arasında değişir.Aralık ocak şubat budanabilir.Yaprak dökümünden sonra su yürüme başlamadan öncesine kadar devam eder.Normal meyve ağaçlarında olduğu gibi.İç içe girmiş dallar seyreltilip güneş alması sağlanır.Kökteki sürgünler alınarak dalın kuvetini alması önlenmiş olur.
Kolay gelsin.
Saygılar selamlar.
Sayın Adil bey Bizim burda fındık budamasını eylül sonu başlarız kasımın sonuna kadar budama yaparız. Birde şubat sonu başlayıp mart sonuna kadar budama yaparız. Aralık , Ocak aylarında sadece kışlık gübre gömme işini yaparız.

athena -asena Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-06-2012, 19:42   #14
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi athena -asena Mesajı Göster
Sayın Adil bey Bizim burda fındık budamasını eylül sonu başlarız kasımın sonuna kadar budama yaparız. Birde şubat sonu başlayıp mart sonuna kadar budama yaparız. Aralık , Ocak aylarında sadece kışlık gübre gömme işini yaparız.
Sayın atena-asena hoş geldin.
Fındık toplanırkende bazı dallar çıkartılır.Yaprak döküldükten sonra su yürüyene kadar seyrekleme yapılır.Kar yağmadan evvel soğuklar düşmeden belleme ve gübreleme yapılırsa toprak çok güzel yumuşuyor ve kökler daha iyi gelişerek verimi artırıyor.Kar yağdıktan sonra belleme yapılmasının sebebi toprağın daha kolay işlenmesidir.
Sahil kesimlerinde kar 15 gün zor kalır.Kar çıkınca su yürüyene kadar da Seyrekleme yapılır.
Yani bütün meyvelerde Budama zamanı nasıl ise fındıkta da aynıdır.Gübreleme ve belleme de aynıdır.

Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 18:07   #15
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
saksı çileği.

saksı çileği meyveleri olgunlaşmaya başladı.

Eklenen Resimler
 
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 18:09   #16
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
ebruli gül.

ebruli gül iş yerinden aldığım ve sulandıkça ve kırpıldıkça 12 ay çiçek açıyor.

Eklenen Resimler
 
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 18:23   #17
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
sera içi salatalık.

sera içi salatalıklar.

Eklenen Resimler
  
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 18:27   #18
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
barbekü çevresi

barbekü çevresi son hali.

Eklenen Resimler
     
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 18:30   #19
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Bahçe sebze.

Bahçe sebzelerin son hali.

Eklenen Resimler
    
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 18:31   #20
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Frenk üzümü

frenk üzümü kızarmaya başladı.

Eklenen Resimler
 
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-05-2012, 22:56   #21
Ağaç Dostu
 
Yaylacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-09-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 838
Galeri: 8
Adil kardeşim sayende Trabzona gitmiş gibi oldum, helal olsun çok hoşuma gitti. Fındığın ağacını ve üzerindeki meyveyi görmeyeli çok zaman oldu. Köydeyken Fındığı bayır alanlarda toplar çuvallara doldururduk sonra akşama doğru sırtımıza atıp rampalardan aşağı koşa koşa harmana götürürdük o günleri hatırladım, eline sağlık. Şimdi imkanım olsa alır bileti koyulurdum yola, çalışmalarını takip ediyorum memleketimin manzaralarını da burada görmek istiyorum. Sağolsun sayın KAPTANzst elinden geldiği kadar güzel fotoğraflar ekliyor sayfasına, sizler sayesinde az da olsa özlem gideriyoruz.
Trabzon Zambağı ile ilgili gelişmeleri takip ediyorum, çiçeğini açmış vaziyette inşallah resmini burada görürüz. Benimkilerden ses seda yok, herhalde alışma devresindeler. Çalışmalarınızda başarılar dilerim, saygılar selamlar efendim...

Yaylacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 10:20   #22
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Yaylacı kardeşim memleket özlemi böyle bişey.Memleketi hatırlatacak bir fotoğraf olduğu zaman insanın duygulanmaması imkansız.Bülbülü altın kafese koymuşlar illede vatanım demiş.
Fındık toplama harmanlama konusunda söylediklerinizi 50 yıldan beri yaşıyorum.Çocukken büyük dallara beni çıkarırlardı ve dalın eğilmesi sağlanarak toplanırdı.Eskiden patos fındık daneleme makinesi yoktu.İmece usulü harmanlarda fındık ayıklanırdı ,şimdi daha kolaylaştı.Malum karadeniz yağmurlu bölge .Fındığı kurutmak ve savurmak için güneşli gün bulmak çok zor.Fındık yağlanmasın diye çok zahmet çekerdik. Fındığı sererdik bir den hava kapatıp yağmaya başlayınca seferber olurduk fındığı toplayıp kapatmak için.Yeşil fındığı ayakla yol vurarak havalandırmak.Dane olunca ayakla şeritler yaparak kurutmak,Çuvallamak.Her yıl bizim geleneğimiz.Hele o örgülü fındık sepetlerimiz,onlarda geleneğin bir parçasıydı,gugar denen bir odun çengeli olurdu fındık dalına takılırdı.Şimdi naylon kovalar kullanılıyor.Gelenekler değişsede birileri yaşatmak için hala çaba sarfediyor.
Bu tür konularıda burada işlemek aslında çok iyi olur.
Trabzon zambağı 20 cm boy attı bakalım bu yıl çiçek açacakmı.Çoğaltmak için elimden geleni yapacağım.
Yayla gezimiz olursa bu defa techizatlı olarak gideceğiz ve birkaç soğan almayı düşünüyorum.Birde çiçek açmış hallerinin teferruatlı fotoğraflarını inşallah sizlerle paylaşırım.
Saygılar selamlar.

Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 10:51   #23
Ağaç Dostu
 
smnunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2011
Şehir: muğla
Mesajlar: 1,547
Galeri: 1
Sayın Adil,

Maşallah sebze bahçesi hızla gelişim göstermiş yakında hasat yapmaya başlarsınız.
Barbekü çevresi dediğiniz yerde gayet güzel fakat isim bana göre pek uygun olmamış senin yerine ben olsam o bölgeye dilimize uygun olarak ocakbaşı derdim. Tabii yinede sizlerin bileceği kullanacağı dil hepsinden önemlisi.

Fren üzümü meyvesini ilk kez gördüm nasıl üretilir tadı nasıldır bilgi verirseniz memnun olurum.

Kendim Muğlada yaşasamda bir yanım Trabzonda bunuda belirteyim sizin bölge 1 defa gelmeme rağmen çok hoşuma gitti, sizlerede böyle güzel bir coğrafyada yaşadığınız için kıymetini bilin derim.

Size ve sevdiklerinize bol güneşli bol çiçekli günler temenni ederim. Muğladan selamlarımla.

smnunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 17:17   #24
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi smnunal Mesajı Göster
Sayın Adil,

Maşallah sebze bahçesi hızla gelişim göstermiş yakında hasat yapmaya başlarsınız.
Barbekü çevresi dediğiniz yerde gayet güzel fakat isim bana göre pek uygun olmamış senin yerine ben olsam o bölgeye dilimize uygun olarak ocakbaşı derdim. Tabii yinede sizlerin bileceği kullanacağı dil hepsinden önemlisi.

Fren üzümü meyvesini ilk kez gördüm nasıl üretilir tadı nasıldır bilgi verirseniz memnun olurum.

Kendim Muğlada yaşasamda bir yanım Trabzonda bunuda belirteyim sizin bölge 1 defa gelmeme rağmen çok hoşuma gitti, sizlerede böyle güzel bir coğrafyada yaşadığınız için kıymetini bilin derim.

Size ve sevdiklerinize bol güneşli bol çiçekli günler temenni ederim. Muğladan selamlarımla.
Sayın smnunal Ocakbaşı Amadolumuza özgü bir kelime ve doğru olanda bu.Size hak veriyorum.
Frenk üzümü 2 metreye kadar büyüyebilen suyu seven,yaprakları üzüm yaprağına benzeyen çalı türü bir bitki.Çelikle çok kolay üretilir üzüm asması gibi.Tutma oranı çok yüksek.Her iklimde olabilecek bir bitki.Meyve verimi de çok iyi.
Meyveleri siyahlaşıncaya kadar olgunlaşınca lezzeti yaş mor dut kıvamında.Kompostosu harika oluyor marmelat ve reçelini denemedim.
İnşallah Trabzonumuza tekrar gelip şimdiki haliyle görmek nasip olur.Umarım tabiat güzelliklerinin ve tarihi eserlerin tadını çıkarmışsınızdır.
Aynı temennileri sizin için diliyorum.
Saygılar selamlar.

Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 18:04   #25
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Karagöz ve cimil üzümü.

Karagöz ve cimil üzümünü ilk defa deniyorum.İkiside siyah çıtır üzüm.Cimil üzümü Erzincan yöresine ait.Bölgemizin siyah ve al kokulu üzümlerinin yanında bu üzümleride yetiştirmek gayretindeyim.

Eklenen Resimler
 
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 18:07   #26
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
çiçek karma.

tekneye diktiğim karma çiçekler.

Eklenen Resimler
 
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 18:09   #27
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Trabzon zambağı .

Trabzon zambağının son hali.

Eklenen Resimler
  
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 18:10   #28
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
frenk üzümü

Frenk üzümü meyvesi.

Eklenen Resimler
  
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 18:13   #29
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
sera içi salatalık meyve.

Sera içi salatalık lar, meyveler görünmeye başladı.

Eklenen Resimler
    
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 31-05-2012, 18:17   #30
Ağaç Dostu
 
Adil's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2011
Şehir: Trabzon
Mesajlar: 2,925
Dış mekan kivi çelikleri ve salatalık fideleri

Dış mekanda diktiğim kivi çeliklerinin ve salatalık fidelerinin son hali.

Eklenen Resimler
     
Adil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:41.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025