![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
|
gilan / Bahçe
Merhaba, Öncelikle bu sayfayı açan herkesi güzel bir demetle karşılayalım. ![]() ![]() Üyelerin bahçeleri forumun en sevdiğim bölümlerinden biri. Bahçede yeni bir sezon başlarken artık ben de bir başlık açayım dedim. Böylece sizlerden gelen yorumları ve önerileri de almış olurum ve her şey çok daha iyiye gider. Belki benden de fikir alanlar olur. ![]() --------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Bahçenin bulunduğu şehir Ankara Bahçenin büyüklüğü Evi çıkarınca ön+yan+arka = 100 m2 Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları Ön taraf yaklaşık akşam güneşi hariç tüm gün güneşli, yan taraf sabah güneşi alıyor, arka taraf da öğleden sonra güneş alıyor. Rüzgarlı günlerde yan tarafta rüzgar oluyor ama kayda değer bir rüzgar durumu yok. Yağış klasik Ankara iklimi. En yağışlı mevsim ilkbahar, yazın kurak, sonbahar kısmen yağışlı, kışın dondurucu. Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri Normalde 7a ama son kış 6'yı zorladı. Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) Konut ama kiralık. Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? 4 adet gül, 1 adet sarmaşık gül, 2 kayısı, 1 vişne, 1 bodur armut, bir de asma vardı. Hepsi şu anda da duruyor. Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 2007'den itibaren. Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? Hayır. Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz Hayır. Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel. %95 oranında benim tarafımdan, %5 de ev halkının yardımıyla. ![]() Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? 5-6 m2lik bir sebze bölümü var ama ağaç gölgesinde kaldığı için en iyi karalahana ve maydanoz yetişiyor. Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? Bu bu kadar, bir sonraki için binlerce planım var. İnşallah hepbirlikte görürüz. ![]() Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) kayısı x 2 vişne armut napolyon kiraz sarı kiraz şeftali erik ekşi kara dut ıhlamur üzüm çilek yediveren çilek osmanlı çileği süsen (mor, sarı, beyaz, mor-beyaz, koyu mor, somon) nergis (karaburun, iri beyaz, iri sarı, turuncu-beyaz) sümbül gün güzeli glayöl fare kulağı çok yıllık uzun aslan ağzı tek yıllık bodur aslan ağzı çuha yabani sıklamen obrizya oxalis gül (beyaz, pembe, mor, kırmızı, sihirbaz) sarmaşık gül adaçayı (yeşil, beyaz alacalı, sarı alacalı) defne leylak filbahri yayılıcı kekik limon kekik lavanta biberiye cezayir menekşesi (vinca) çin karanfili forsitya heuchera (2 çeşit) osmanlı çimi hosta (4-5 çeşit) yabani menekşe kasımpatı amerikan sarmaşığı orman sarmaşığı hanımeli clematis (6 çeşit) yabani gül (rosa multiflora) sedum (8-10 çeşit) sempervivum frambuaz sarı frambuaz böğürtlen kırmızı frenk üzümü siyah frenk üzümü kırmızı bektaşi üzümü sarı bektaşi üzümü kumkat (saksıda) kalamondin (saksıda) yediveren limon (saksıda) ortanca (çeşitli türler) cam güzeli aloe vera maviş beyaz maviş buz çiçeği rozet zakkum amaryllis pervane yasemin yaprak güzeli gül turuncu sarmaşık sihirbaz gül sardunya (çeşitli türler) sakız sardunya (çeşitli türler) ceylan gözü sardunya ıtır ve çim ![]() Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Hepsinin yeri başka. Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Çok ender bir tür yok. Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Az sayıda. Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Şehir şebekesinden sulanıyor. Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Bu bahçede çok bir şey yapmadım. Bir sonraki bahçemde basılmayacak hiçbir yere çim ekmemeyi düşünüyorum. Toprak özellikleri Kimyasını çok bilmiyorum ama sulanmayınca sertleşen bir yapısı var. Kompost yapıyor musunuz? Bir kere bahçenin bir köşesinde yaptım. İçindeki muazzam solucan miktarı nedeniyle saksılarda kullanamadım ama bahçede kullandım. Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? Pek çok. İklime uygunsuz bitki seçimi ve plansız başlamak en önemlileri. Bir de bin türlü irili ufaklı değişik renk ve şekillerde saksım olmasını sevmiyorum. Şimdi sıfırdan başlasam ya tek tip ya da birbiriyle uyumlu en fazla 3 çeşit alırdım. Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Meyve ağaçlarını ilkbaharda site yönetimi ilaçlıyor. Bahçeniz organik mi? Maalesef hayır. Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Genellikle Biofarm organik humus. Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Hayır. Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Yağmurlama Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Sağı solu ev ![]() İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? Üzümsüler bahçesi, pek çok meyve ağacı, pek çok değişik tür. Hatalarımı da iyi ki yapmışım, bu sayede ders alıyoruz. Tetanoz aşısı oldunuz mu? Evet. Düzenleyen gilan : 21-04-2012 saat 01:43 |
![]() |
![]() ![]() |
|
|