agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni66Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 19-02-2010, 21:01   #1
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Satı Uğurtan Mesajı Göster
Sevgili Birol bey, çok teşekkür ederim, bordo bulamacını hafta sonu atarız artık, sevgiler.
Satı Uğurtan Hanım,
Bordo bulamacı ile ilgili notumu okursanız size katkısı olur.Fabrika Sefa Sirmenb bulvarının karşı tarafındaymış.Bilginize.

adavci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 22:06   #2
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Giriş Tarihi: 24-02-2009
Sevgili Orhan Özbilgiç
Dediğim gibi benim bahce savaştan çıkmış gibi, siz mart ayında belli olacak diyorsunuz inşallah sizinkilerde bir şey yoktur.
Göztaşının kirecini ben sönmemiş alıyorum hazır torbalara güvenemediğimden.
Söylediğiniz oranlar benim kullandığım oranlardan az daha fazla ama siz daha önce kullandığınıza göre sorun olmuyor demekki. Ben daha önceki senelerde aşağı yukarı sizin söylediğiniz oranlarda atmıştım bazı ağaçlar çok gec ciceklendi, gec ciceklenince ağustos şeftalilerimin verimi azaldı sorduğumda göztaşını fazla attıysan ağacı sıkmıştır demişlerdi.
Buralardada şubat sonu genelde bitiyor atım işlemi eğer havalar çok yağmurlu giderse en gec mart başı atılıyor, dediğiniz gibi buralardada mart ortasına kalmadan çiçeklenmeler başlıyor ağaçlarda. Sağlıcakla kalın.

Birol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 22:32   #3
Ağaç Dostu

Orhan Özbilgiç's Avatar

Giriş Tarihi: 12-04-2008
Galeri: 83
[QUOTE=Birol;579807]Sevgili Orhan Özbilgiç
Dediğim gibi benim bahce savaştan çıkmış gibi, siz mart ayında belli olacak diyorsunuz inşallah sizinkilerde bir şey yoktur.
Göztaşının kirecini ben sönmemiş alıyorum hazır torbalara güvenemediğimden.
Söylediğiniz oranlar benim kullandığım oranlardan az daha fazla ama siz daha önce kullandığınıza göre sorun olmuyor demekki. Ben daha önceki senelerde aşağı yukarı sizin söylediğiniz oranlarda atmıştım bazı ağaçlar çok gec ciceklendi, gec ciceklenince ağustos şeftalilerimin verimi azaldı sorduğumda göztaşını fazla attıysan ağacı sıkmıştır demişlerdi.

Sevgili Birol;
Aslında sizin oranlarınız, sizce tecrübe edilmiş oranlar olduğu için bölge özelliklerine en uygun orandır sanıyorum.
Benim bahçemin bulunduğu bölge nisbi nemin %90-95 lere ulaştığı bir bölge. Hangi mevsim olursa olsun, sadece kuru olan güneyli rüzgarların estiği ender gün ve gecelerde çiğ oluşmaz. Yılın çok büyük bir bölümünde, geceleri tüm bitkiler, yağmur yağmışçasına adeta yıkanır.. Haliyle bulamacın etkisi azalabilir. Belliki bu nedenden dolayı 'Bafra İlçe Tarım Müdürlüğü' özellikle Şeftalide yaprak kıvırcıklığı için bu oranı %2 olarak öneriyor. Yani bu oran bir bakıma Karadeniz Sahil Kesimi' ne özel gibi.
Sağlıcakla kalın.

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 22:07   #4
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Şimdiden kolay gelsin Satı hanım.
Sevgiyle kalın.

Eski 15-02-2010, 22:10   #5
Ağaç Dostu

günebakan's Avatar

Giriş Tarihi: 09-09-2008
Birol bey sümbüller ve nergizler çok güzel görünüyor ama lavaşlar süper görünüyor ellerinize sağlık

günebakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-02-2010, 22:27   #6
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Sevgili günebakan
Bu sene İzmir toplantımızın birini bahcede yaparız inşallah. Hem sohbet ederiz, hem eğitim alırız, hemde bol, bol lavaş yapar üzerine tereyağı sürer tulum peyniri ile yeriz.

Eski 15-02-2010, 22:42   #7
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Çok haklısınız Sevgili Orhan Özbilgiç
Benim kulladığım oran bizim bölgeye uygun, sizin oransa sizin bölgeye uygun oran. Bizim buralarda ilk bahardan son bahara kadar çiğ çok nadir oluşur. onun için fazla atıldığında ağaçları sıkabiliyor. Karadenizin o muhteşem yeşilinin sırrı bu çiğ olsa gerek. Sevgiyle kalın.

Eski 16-02-2010, 11:20   #8
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Birol bey, verdiğiniz tüm bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Hepimize kolay gelsin.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 13:33   #9
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Sevgili Orhan Özbilgiç
Sonunda anlaştık. Benim bir yanlış anlamam bol bol yazışmamıza neden oldu. Ben sizinle yazışmaktan ve konuyu yorumlamaktan hiç sıkılmadım umarım sizde sıkılmamışsınızdır. Kendinize iyi bakın, hoşçakalın.

Sevgili Adalet hanım
Size yardımcı olabildeysem ne mutlu bana. Bende dileğinize aynen katılıyorum size ve tüm ağaçlara kolaylıklar diliyorum. Sağlıcakla kalın.

Eski 16-02-2010, 14:45   #10
Ağaç Dostu.

bahtiyar02's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2006
Galeri: 3
Sevgili Birol dostum Bitkiler gibi bizlerde sabırsızlıkla ilk baharın gelmesini bekliyoruz.Bitkiler gibi sabırlı olursak tabi.
Saygılar sevgiler

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-02-2010, 15:27   #11
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Hoşgeldiniz sevgili bahtiyar02 arkadaşım.
Dostum, sen yine çalışıyorsun meşgalen var biz evlerde resmen baharı bekleyen kumrular gibiyiz.
Aklıma gelmişken sorayım karpuzları çimlendirmeye başlıyalımmı acaba ne dersiniz yoksa daha erkenmi. Sağlıcakla kalın.

Eski 19-02-2010, 20:54   #12
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 27-12-2008
Bordo bulamacı konusunda katkı yapmak istedim.Göztaşı, kireç ve suyun birbirleriyle karıştırılmasından Bordo bulamacı elde edilir.Bordo bulamacı hazırlanırken, ayrı kaplar, su ,karıştırıcı ve karışım gibi hem uğraştırıcı ve zaman alıcı gibi işlem gerekiyor.Bunun yerine hazır bordo bulamacı satılıyor.Onu kullanırsanız daha pratik olur düşüncesindeyim.Kocaeli nde üretim yapan firmanın telefonları 0-262-342 23 39 (Firma ile kesinlikle ne tanışıklığım nede ticari bağlantım söz konusu değil.Sadece kataloğlarındaki tel.Numaralarını verdim.)
GSM:542 423 12 69 (İsmail Bey)

Düzenleyen adavci : 22-02-2010 saat 16:10
adavci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-02-2010, 22:33   #13
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Teşekkür ederim sayın adavci
Hazır bordo bulamaclarının satıldığını biliyorum daha önceki yıllarda kullandım. Ziraii ilaç satan yerlerdede var fakat ben yinede eski kafalı olarak bildiğim şeylerden kolay kolay vazgecemiyorum. İlginiz için teşekkür ederim. Sağlıcakla kalın.

Eski 21-02-2010, 12:06   #14
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
Sevgili Birol
Ne güzel şeftalileriniz varmış. Ellerinize sağlık. Taşfırınızı çok beğendim. Yapım aşamaları nasıl oldu?

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-02-2010, 19:33   #15
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Teşekkür ederim sevgili lir, öncelikle hoşgeldiniz.
Taş fırınımı usta 3 günde tamamladı yapım aşamasını bilahare resimli olarak anlatırım. Hoşcakalın.

Eski 01-03-2010, 20:03   #16
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Sayın lir in isteği ve ilgilenen arkadaşlar için taş fırının yapım aşamasını arkadaşlarla paylaşmak istedim.

Öncelikle fırının yapılacağı yeri belirledik usta ile sonra ne büyüklükte yapılacağını.
Belirlediğimiz büyüklüğe göre yan duvarlarını fırının altı yüksekliğinde ördük. İçini kaba kumla en üstteki tuğlanın yarısına kadar doldurduk ( ilk önce tuğlanın en üstüne kadar doldurmuştuk kumu, sonra ateş tuğlasını örerken bir karış falan almak zorunda kaldık onun için yarısına kadar diyorum arkadaşların aynı hataya düşmemesi için, sonra kalan yarısını daha sonra demir talaşı cam kırığı ve mille dolduruyoruz )

Eklenen Resimler

Eski 01-03-2010, 20:25   #17
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Daha sonra eskiden ev yapımındada kullanılan dolu tuğlalardan bulduk köylerdeki eski yıkılmış evlerden ( yaklaşık altıyüz tane falan gitti ) usta sağlam olmasına gerek yok kırıklı bütünlü olursa daha iyi olur dedi. Tuğlalardan sonra onları örmek ve sıvamak için büyük bir uğraş sonrası kırmızı toprak bulduk ( Altı çuval kadar gitti ) ince bir elekle onu güzelce eledik bir teknede de güzelce suyla karıştırıp harç yaptık. Daha sonra usta fırının iç büyüklüğünü kumun üzerinde işaretleyip örmeye başladı.

Eklenen Resimler

Eski 01-03-2010, 20:36   #18
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Örülmeye başlanan fırının ön tarafını belirledik olması gereken yüksekliğe gelince ateşten etkilenmemesi için uzunlamasına dört adet kalın profil koyduk, örmeye devam ettik.

Eklenen Resimler

Eski 01-03-2010, 20:44   #19
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Kubbeyi yaptıktan sonra usta kırmızı çamurla her tarafını güzelce dıştan sıvadı.

Eklenen Resimler

Eski 01-03-2010, 20:51   #20
Ağaç Dostu

idris şenol's Avatar

Giriş Tarihi: 07-05-2009
birol,,,,, bende şenol = sonuç bence gooool

şaka bir tarafa

imkanlarınız dar olmasına karşın olağan üstü çabanızdan dolayı sizi kutlarım

size bir sorum olacak

damla sulama kuyudan direk kullanıyorsunuz

bir filtre gözüme çarptı

nasıl bu filtre işinizi görüyormu

idris şenol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-03-2010, 20:58   #21
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Fırının kubbesini ördükten sonra dıştan her tarafını güzelce kırmızı çamurla sıvadık. Sıvadığımız fırının üstünü çatısına kadar ince mille örttük ( dışarı hava sızmasını önlemek için ) Bu arada yan tarafından hava deliği bırakmıştık onu daha önceki yazımda söylemeyi unuttum, kubbeyi örerken yanından bir eski dolu tuğla büyüklüğünde delik bıraktık fırını yakma aşamasında açıyoruz fırın yanıp ısınınca deliği tuğla ile kapatıyoruz. Mili örttükten sonra yanlarını ve önünü tuğla ile ördük.

Eklenen Resimler

Eski 01-03-2010, 21:13   #22
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Ön tarafını yükseltip baca yeri yaptık üzerinide milin bir tuğla üzerinden saçla yağmur gecirmemesi için örttük. Fırının iç tarafına yani ateş yanacak ve pişirilecek yere ateş tuğlası diye verdikleri kalın dolu tuğla ile döşedik ama randıman alamadım istediğim gibi olmadı, fırın çok gec ısınıyordu onları söktüm alttaki toprağı biraz boşalttım üzerine bir teneke ince demir talaşı serdim biraz cam kırığı koydum üzerinede tekrar ince milden koyarak sarı ateş tuğlalarından ( üç cm kalınlığı olanlarından ) döşedim. Fırın hem daha cabuk ısındı hem daha fazla ısıyla daha çabuk pişirdi.

Eklenen Resimler

Eski 01-03-2010, 21:25   #23
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Ön sağ tarafına ateş yandıktan sonra közü çekipte ızgara yapılabilecek yer, sol tarafınada saç ayağını ve şişleri koymak için yer yaptık. Ön tarafına doğal taşlardan aldık ama henüz onları döşeyemedik baharı bekliyoruz.

Eklenen Resimler

Eski 01-03-2010, 21:31   #24
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Eeeeee bu kadar uğraş sonrası bir şeyler yapmasak ayıp olurdu ustaya bizde yapabildiğimiz kadarı ile acemi işi lavaşlar pideler falan yaptık oğlum buğrada ızgarada bir şeyler pişirdi bizede afiyetle yemek düştü.

Eklenen Resimler

Eski 01-03-2010, 21:35   #25
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Sevgili idris şenol çok şakacısınız.
Evet direk alıyorum damlama suyunu, gördüğünüzde filtre ve işimi görüyor gecen sene hiç tıkanma yaşamadım. İmkanım olsa suyu direk değilde dinlendirip versem elbette çok dha iyi ama şimdilik o imkanım yok.

Eski 01-03-2010, 21:37   #26
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

İnşallah fırın düşüncesi olan arkadaşlara yardımcı olabilmişimdir.

Eski 01-03-2010, 22:42   #27
Ağaç Dostu.

bahtiyar02's Avatar

Giriş Tarihi: 14-09-2006
Galeri: 3
Sevgili dostum tarlada yapmayı düşündüğüm evin yanına ne güzel olur.O zaman senin yardımlarını isteyebilirim.Güle güle sağlıkla kullanmanız dileğiyle.Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 11:03   #28
Ağaç Dostu

Birol's Avatar

Gercekten yakışır sizin tarlaya sevgili bahtiyar02
Her zaman bilgim dahilinde yardıma hazırım. Hoşçakalın.

Eski 02-03-2010, 18:33   #29
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 04-02-2008
Bordo bulamacı hakkında malumat.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Birol Mesajı Göster
Gercekten yakışır sizin tarlaya sevgili bahtiyar02
Her zaman bilgim dahilinde yardıma hazırım. Hoşçakalın.
Sayın Birol, senin bilgin dahilinde olan, hazır bordo bulamacı uyguladım, 20 litre suya 0.5kg bordo bulamacı kullanmıştım, hava rüzgarsızdı fakat bir saat kadar sonra yağmur başladı.

Yaptığım bu uygulamadan ben bir fayda görecekmiyim yoksa tekrar yapmam gerekirmi, bu işler senin tecrübelerinle sabit olduğundan, en emin bilginin sizden sağlanacağı umuduyla sizden gereken cevabı için teşekkürlerimi sunarım.

Fırın yapımına başlamişsın, kulaylıklar diliyerek kısa zamanda bitirmeni diliyerek iyi günler de kullanasın,sevgiyle kal.

epsody Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 02-03-2010, 19:04   #30
Ağaçsever

fatih_ibo's Avatar

Giriş Tarihi: 14-06-2009
sevgili birol fırınınız çok güzel olmuş . sebze bahçeniz için pepino ve yerkirazı ;kudret narı da deneye bilirsiniz. saygılar

fatih_ibo Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:20.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025