agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üyelerin Balkonları, Bahçeleri > Üyelerin Bahçeleri
(https)

Beğeni Düzeni1260Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 01-09-2012, 01:07   #1
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Galeri: 8
Acanthus mollis

Kaç zamandır çevrede bu bitkiyi görüyorum. Bir fotoğrafını çekeyim de sorayım diyordum ki armut pişip ağzıma düştü.

Şimdi biraz araştırdım da Nurcan Hanım, anlaşılan bayağı dertsiz bir bitki. Tam güneşte yetiştirdiğini söyleyen de var, gölgede yetiştirdiğini söyleyen de var. Belki koşullara göre kendini yaprağa ya da çiçeğe vermesi değişiyordur.

İnsanlar genelde çok istilacı olduğundan, toprak altından yayıldığından şikayetçi olmuşlar. Hatta saksıya dikip gömün diyen olmuş. Sanırım az su-bol güneş ikilisinde daha az istilacı davranıyormuş.

Dona dayanıklılığı zone 7b (-14) görünüyor ama 5b bahçemde yetiştiriyorum diyen var. Demek ki -20'ye kadar da denenebilir.

Burada çevrede gördüklerim hep tam güneş altında ama dikkatli olmak lazım. Buranın tam güneşiyle İzmir'in tam güneşi arasında uçurum var çünkü. Bence siz yine de hafif alacalı, yarı gölge bir yere dikin ve yerine alıştıktan sonra çok sulamayın. Sonra duruma göre adapte edersiniz.

Güle güle büyütün.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2012, 08:52   #2
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Giriş Tarihi: 19-09-2008
Aklım karışmakta haklıymış demek ki
Belki saksı da bırakıp gözlemlerim ..bilmiyorum .Aslında büyük bahçelere uygun bir bitki
ama ne zamanır istiyordum ,bulunca da alıverdim

Dün , Hülya hanımla Urla da buluşup seraları gezdik .Bahar da ki kadar çoşkulu değil ama her zaman
zevk veriyor.Acanthus Mollis'den başka Aralia , Aküba ( uzun süredir aklımdaydı ) , C.Ajania aldım.C.Ajania'nın gelişmiş halini gördüm, çok güzel tıpkı sukulentlerden birine benziyor.

Araştırdığınız için çok teşekkür ediyorum.Gözlemlerimi paylaşırım.

nurcanaybay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2012, 12:48   #3
Kaybettik, Allah rahmet eylesin

jineop's Avatar

Giriş Tarihi: 25-11-2008
Galeri: 94
Acanthus mollis uzun süredir bahçemde var. Arkada betonlarla sınırlı olan bölgede. Bu sene büyük saksılara geçirip saksılarla boş kalan yerlere görüntü kapatıcı olarak kapatmayı deneyeceğim. Her toprakta büyüyebiliyor. Ama organik maddece zengin, süzek ve yumuşak toprakta hızla yayılıyor ve bol çiçekleniyor. Kendi haline bırakırsanız çok yayılacaktır. Arka fon bitkisi olarak düşünün.

jineop Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2012, 19:40   #4
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Sn. Jineop ,
bu sabah diktim ...zeytin ağacının altında ki gölge bitkilerinin bulunduğu bölüme ,dediğiniz gibi arkada kalacak ,sabah güneşi alacak.Saksının altını çıkarıp ,biraz toprağa gömdükten sonra diktim .Beğenmezsem kolayca yer değişikliği yapabilirim

Adalet hanım ,
havuz için siz de başarılı olamadık ama iki komşum yaptı ,şimdi başından ayrılmıyorlar
Tadilata başladığınıza göre o bölge için bir karara vardınızı anlıyorum...sonucu merakla
bekliyeceğim .

Transferler için erken haklısınız ama bu yıl bana ne oldu bilmiyorum ....son iki haftadır
saksıda ki bitkileri toprağa geçirdim ,dikemiyeceklerimi komşulara dağıttım .Saksıları olabildiğince azalttım ,bir iki saksı mevsimlikler için ayırdım bir iki saksıda da ayrılmak istemediklerim kalacak .Bir yere yetişecekmişim gibi harıl harıl çalışıyorum ,zamansız bir sürü şey yaptım ...zavallı bitkiler '' ne yapıyor bu '' demişlerdir )

Eski 01-09-2012, 19:53   #5
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Nurcan hanım, tadilat bölgesi için kafamda bir model oluştu, öyle radikal bir değişim olmayacak ama epeyce toparlayacağımı düşünüyorum.
Ortaya çıktığında mutlu olurum inşallah.

Ekim ayında tadilat bitsin istiyorum, transfer yaptığım bitkiler bahara kadar yerlerine alışırlar diye.

Siz biraz erken başlamışsınız, ama dikkatli bir bakımla hepsini de yaşatabilirsiniz, çıplak kök dikmedikten sonra sorun olmaz sanırım.
Yüzlerce saksıyı sulamaktan ben de usandım, saksıdakilerin hemen hepsi, sardunyalar hariç, toprağa geçecekler.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2012, 21:33   #6
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Adalet hanım ,
yapılan her değişiklik önceki halinden güzel geliyor önce ,sonra yine yeni arayışlar içine giriyoruz ...o süre içinde de mutlu oluyoruz ,güzel olanda bu sanırım.İstediğiniz gibi olmasada üzülmeyin ,yine bozar yine yaparız

Çimden vazgeçtiğimi yazmıştım ( şimdilik ) , çakıl bahçemden birkaç görüntüyü
paylaşacağım.Burası ince uzun yan bahçe , 4 tane çiçek öbeği oluşturup dere taşını serdim .Bitkilerin tümü kalıcı ,mevsimlikleri saksılar da kullanacağım .

Eski 01-09-2012, 21:39   #7
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Fotoğrafları girişten arkaya ve ters açıdan çekmeye çalıştım.Daha ortada kalkacak saksılar var ve fotoğraflar çok net değil , doğru ışığı yakalayamadım
maalesef ...

Eklenen Resimler

Düzenleyen nurcanaybay : 04-09-2012 saat 19:59
Eski 01-09-2012, 23:05   #8
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 23-01-2012
Çok güzel olmuş, emeğinize sağlık. Havuzlu görüntüleri de heyecanla beklemekteyim..

Küp taşları bizzat siz dizdiniz sanırım? Granit küptaş mı, bazalt mı, uzaktan bilemedim.. Zamanla kayma veya çökme yapmaması için önlem aldınız mı?

Ne çok sorum var değil mi? Kusura bakmayın fazlaca meraklıyım bu aralar çünkü benzer bir uygulamayı bende yapmaya çalışıyorum bahçem de ancak her gün bir pürüz çıkıyor. Basılıp ezildikçe içe göçen taşları kaldırıp altını dere kumuyla destekliyor ve yeniden diziyorum ama ertesi gün yine eğri büğrü. Becereceğim inşallah.

Not: Toprak saksılarınızı fazla azaltmazsınız değil mi?

Sudenur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2012, 22:20   #9
Ağaç Dostu

Adalet Yağcı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-06-2008
Galeri: 260
Çimle uğraşmak kolay değil tabii, hele geniş alanlarda.
Ama ben yine de bahçe denilince, "çim" diyorum, hep içimde kaldı, bir defa denedim, o zamanlar suyumuz iki günde bir 2 saat akardı, başaramadım.

Bahçenin yeni hali çok güzel görünüyor, gerçi eski hali de çok güzeldi ama değişiklik güzeldir.
Çiçek adaları çok hoş olmuş.
Ters s şeklinde döşenen bordürler hoş bir hava vermiş, çakıl taşları ıslandığında çok güzel görünüyorlar.(mış, sevgili Limon'un ifadesi)

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2012, 22:24   #10
Ağaç Dostu

limon's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 637
Dergi fotoğraflarını aratmıyor Nurcan hanım, şahane görünüyor her şey... Ellerinize sağlık.

Bazı şeyleri bulmak ne kadar zor değil mi? Mesela ben kapı önüne deretaşı değil de hani yabancı sitelerde gördüğümüz örneklerdeki gibi daha sarıya kaçan bir tonda ince taş sermek istedim. Çok aradım sordum ama maalesef bulamadım. Kiremit rengi olandan buldum ama onu da istediğim miktarda bulamadılar. Biz epeyce araştırdıktan sonra deretaşının tonunu 200 TL ye aldık. (en ucuzu buydu)

Daha önce yazdığım gibi imkan bulan herkes kimbilir ne değişik uygulamalar ortaya çıkaracak. (Sanırım bu kadar yılda artık mezun olmuşuzdur.) Sırada Adalet hanımla sevgili Jineop var.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
çakıl taşları ıslandığında çok güzel görünüyorlar.(mış, sevgili Limon'un ifadesi)
Bunu niye yazdım? Deretaşlarını katalogta görünce çok beğenip ısmarlamıştık ama bize bir kamyonet aynı mıcır renginde taşı döküp gitmişlerdi. Kaderimize razı olup yerlerine taşıyıp serdik taşları. İşler bitince akşam üstü taflanları sularken taşları yıkayayım, tozları gitsin diye düşündüm. Suyun değmesiyle muazzam bir renk cümbüşüyle karşılaştım, çok şaşırdım ve sevindim çünkü katalogtakinin aynısıydılar.

Düzenleyen limon : 02-09-2012 saat 00:38
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 04-09-2012, 22:09   #11
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı Mesajı Göster
Yüzlerce saksıyı sulamaktan ben de usandım, saksıdakilerin hemen hepsi, sardunyalar hariç, toprağa geçecekler.
Sonra bir şekilde o saksıları da yollamak lazım. Yoksa bir yolunu bulup yeniden doluyorlar.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi limon Mesajı Göster
Bunu niye yazdım? Deretaşlarını katalogta görünce çok beğenip ısmarlamıştık ama bize bir kamyonet aynı mıcır renginde taşı döküp gitmişlerdi. Kaderimize razı olup yerlerine taşıyıp serdik taşları. İşler bitince akşam üstü taflanları sularken taşları yıkayayım, tozları gitsin diye düşündüm. Suyun değmesiyle muazzam bir renk cümbüşüyle karşılaştım, çok şaşırdım ve sevindim çünkü katalogtakinin aynısıydılar.
Aklıma ne geldi... Ben de küçükken deniz kenarından topladığım rengarenk taşların eve gelince solmalarına sinir olurdum. Bir seferinde oturup taşları renksiz ojeyle boyamıştım.

Eski 01-09-2012, 22:33   #12
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Bence de halı gibi bir çimin güzelliği başka , 10 yıl denedim olmadı ilerde tekrar denemiyeceğim anlamına gelmesin tabii )

Yağmur yağdığında hoş bir görüntüsü oluyor Limon'un da dediği gibi...

Eski 01-09-2012, 22:40   #13
Ağaç Dostu

Hülya's Avatar

Giriş Tarihi: 17-06-2008
Galeri: 81
Eline sağlık çok güzel olmuş
Sabah kahvesi içmek pek keyifli olur diye düşündüm.İşlerin bitsin )))

Hülya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-09-2012, 22:49   #14
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Sevgili Limon ,
malzeme bulmak zor olduğu gibi seçimlerini bütçeye göre yapmak durumunda kalıyorsun.
Hele burda fiyatlar ikiye katlanıyor.Sınırlarda kullandığım küp taşlar dökme 50 krş , granitlerin tanesi 1 lira idi , yarım saat uzaklıkta ki Urla da ise granitler 50 kuruştu

Bahçe evden daha masraflı oluyor ama olsun uğraşmak bile zevkli

Hülya hanım ,
ne zaman isterseniz

Eski 01-09-2012, 23:24   #15
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Sudenur hanım ,
ön bahçeyi ilgili başlıklarda paylaştığım için tekrar yüklemedim

Küp taşlar dökme dedikleri türden ,en ucuzu ...kayma yapacağını sanmıyorum çünkü çakılla aynı hizada olsun diye tamamını gömdüm .Çökme de yapmaz diye düşünüyorum ,

önceden çim alan olduğu için toprak çok sertti ,yine de zaman gösterecek . Gördüğünüz
her iş iyisi ile kötüsü ile bana ait )

Toprak saksılardan vazgeçmem seviyorum onları , bir kısmında kalıcı bitkiler var diğerlerine mevsimlikler dikilecek

Düzenleyen nurcanaybay : 05-09-2012 saat 19:54
Eski 04-09-2012, 22:04   #16
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

"Çimi kaldırdım, çakıl döşedim" dediğinizde biraz korkmuştum ama ne güzel olmuş.
Yeşillikler sağdan soldan fışkırdığı için bahçe gri kalmamış, aralara patikalar yapılmış gibi olmuş. Özellikle bordürlere bayıldım. Çok profesyonelce yapılmış görünüyorlar. Ellerinize sağlık.

İlgili başlıklar hangileri? Gidip onlara da bakalım.

Eski 04-09-2012, 22:18   #17
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Ben de korkarak yapmıştım )...ama gözüm alışmaya başladı.
Bordürlerle 5 saatten fazla uğraştım , önce seviye düşük oldu söktüm ,sonra yüksek oldu
tekrar söktüm...sonunda içime sindi ama kıpırdayacak halim kalmamıştı bu yüzden beğenmenize daha çok sevindim.

Ön bahçeyi süs havuzları bölümünde paylaşmıştım

Burada http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-...tm#post1010028

Düzenleyen nurcanaybay : 05-09-2012 saat 19:53
Eski 05-09-2012, 09:40   #18
Ağaç Dostu

Kiraz's Avatar

Giriş Tarihi: 13-02-2008
Galeri: 73
Sevgili Nurcanaybay, çakıllı alanın çok güzel olmuş, ellerine sağlık. Taşları dizilişi, kavisin doğallığı, işçilik, kısaca bütünü çok güzel.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-09-2012, 12:41   #19
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Sn.YeniGine ,
bahsettiğiniz kuş kafesi aslında kuşları taşımak için kullanılandan ...bir ara kuş kafeslerine

meraklıydım hala da öyleyim , bahçe de 4-5 tane yuva var ama kuşlar için uygun olmadığından girende olmuyor. Bir iki tane beğenecekleri yuva yaptırmak istiyorum .

Beğenmeniz beni mutlu etti ,teşekkürler

Sevgili Kiraz ,
bu konuda çok tereddüt ettim ...istediğim gibi olmayan bir çimi sürekli sulamak, boşa giden su ve su parası canımı sıkıyordu .Şu an daha derli toplu ve temiz görünüyor. Ama güzel bir çimin güzelliği de yadsınamaz tabii.)

Eski 09-09-2012, 23:43   #20
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Giriş Tarihi: 09-05-2012
Nurcan Hanım; çok güzel bir bahçeniz var. Gezerken büyük zevk aldım, emeklerinize sağlık, güle güle oturun inşallah.

YeniGine Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2012, 18:47   #21
Ağaç Dostu

sibelim's Avatar

Giriş Tarihi: 10-11-2010
ellerinize sağlık bahçe öncesi ve sonrası ile çok güzel. çimli başka , çakıl taşlı daha bir başka. hatta işi biraz öteye taşısak çakıl taşlı benim için daha sıra dışı yenilikçi bir bakış olmuş bitkileriniz öne çıkıyor. çok sevdiğim bir bahçe daha oldu yaşasınnnnn )

sibelim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 10-09-2012, 19:38   #22
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Sn.YeniGine ,

teşekkür ederim ,kocaman bir amin diyorum

Sn.Sibelim ,
beğenmenize sevindim , su faturası yarı yarıya düştü ...asıl güzel tarafı bu oldu

Eski 17-09-2012, 01:23   #23
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Name:  P9160144.jpg
Views: 779
Size:  60.0 KB

Nurcan Hanım merhaba; çook özür dileyerek fotoğraftaki hanımelimi bu zamanda az biraz köküne doğru budasam sizin bahçenizdeki bodur hanımeliniz gibi olur mu?? Gerekir ise silebilirim fotoğrafı. Şimdideen çok teşekkürler.

Eski 17-09-2012, 09:57   #24
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Merhaba ,
budamayı dinlenme dönemine geçtiği dönemlerde yapmak daha doğru olur diye düşünüyorum. Ama bir kere budama ile değil ,düzenli budamalarla gövde kalınlaştırılıyor.

Bonsai başlığında bu konu ile ilgili bilgilere ulaşabilirsiniz .Sonradan üzülmenizi istemem
onun için önce uzman arkadaşlara danışmanızı önereceğim.

Mesajı silmenize gerek yok ,sevgiler

Eski 17-09-2012, 16:03   #25
Ağaç Dostu

YeniGine's Avatar

Teşekkür ediyorum Nurcan Hanım... Bahçenizde gördüğüm için size sormak istemiş idim. Sağoluun...

Eski 21-02-2013, 17:52   #26
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Atmaz olurmuyummm Füsun hanımcığımmm
Hoşgeldiniz ...her zaman olduğu gibi güzelliklerle geldiniz .

Daha önceki paylaşımlarınızda buna benzer uygulamaları görmüştüm , o zamandan beri
elime böyle bir sandalye geçmesini bekliyorum.Hatta antikacıları bile dolaştım , çok pahalı
diye beklemeye almıştım.Birgün muhakkak karşıma çıkacak biliyorum.

Son fotoğrafta ki kırmızı sandalye suculentlerle ne de güzel olmuş ...çok çok beğendim.

Teşekkür ediyorum , sevgiler...

Eski 20-04-2013, 09:30   #27
Ağaç Dostu

gilan's Avatar

Tık tık tık, bu bahçeye bahar gelmemiş mi acaba? Nerede bizim fotoğraflarımız?

Bu arada, geçen sonbaharda Türkiye'ye geldiğimde size Senecio mandraliscae göndermek istiyordum ama mesaj alımınız kapalı olduğu için bir türlü ulaşamadım. Benim günlerim de koşturmaca içinde geçtiği için öylece kaldı. Ama o zamandan beri aklımda, size istediğiniz bir sukulent borcum oldu. Mesela bugün bir adet Graptosedum california sunset aldım, aklıma direk siz geldiniz.

Eski 20-04-2013, 14:44   #28
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Hoşdeldinizz , mutlu ettiniz )

Bahar tüm güzelliği ile geldi , hatta bugün sıcacık güneşin altında ilk siestamı yaptım

Leylak ve güller açmaya başladı ,diğerleri de iyi durumda .Ama şu sıra beni heyecanlandıran açmak üzere olan nilüferler , bu yıl şubat sonu yapraklanmaya başladılar
ve suyun yüzeyine ulaşmak üzere olan 5 tomurcuk var

Sukulentleri görüpte beni hatırlamanız da çok hoşuma gitti , onları her geçen gün
özellikle bahar aylarında daha çok seviyorum.Hatta bu sabah kapı süsü yaptım , iki gün öncede bahçe sehpamın üzerine küçük bir düzenleme yaptım .Çok zevk aldığım bir uğraş
oldu.

Sevgili Gilan ben de senecio mandraliscae var , çok küçük mavi rengine hayran kalıp
almıştım.Graptosedum çok çok güzelmiş , benim aldığım bronz graptopetalum'a çok benziyor ...belki de aynısıdır.

Sukulentleri görünce beni hatırlamaya devam edin ama sukulentlere erişimim kolay,
Urla da ki Ünal kaktüs 30 dk uzaklıkta yaram depreştikçe gidiyorum.Düşündüğünüz için
çok çok teşekkür ederim.

Eski 20-04-2013, 14:54   #29
Ağaç Dostu

nurcanaybay's Avatar

Bunlar sizin için

Eklenen Resimler

Düzenleyen nurcanaybay : 20-04-2013 saat 18:08
Eski 20-04-2013, 23:09   #30
Ağaç Dostu

sabah's Avatar

Giriş Tarihi: 14-03-2007
Galeri: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nurcanaybay Mesajı Göster
Bunlar sizin için
Yarışma için de olabilir.

sabah Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:03.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025