agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Evde Limon Ağacı (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/3007.htm)

Turunçgil 25-02-2014 21:04

Sararan yapraklar demir eksikliğinin göstergesidir.

laylay 07-03-2014 17:11

1 Eklenti(ler)
Merhabalar,
Ağacım 5 yaşında yediveren meyveli.Sizce limon ağacımın yapraklarında problem var mı? Bütün yapraklar böyle değil tabi, birkaç tanesi...
Bir sorumda ağaçlar ne zaman,nasıl ve ne ile budanmalıdır? Sizce organik gübre kullanmalı mıyım?

laylay 12-03-2014 21:14

1 Eklenti(ler)
Çiçeklerinden etlenen limonum

Hayrullah.oz 13-03-2014 11:40

saksıda limon yetiştiriyordum ancak yapraklarını rüzgarlı bir günde döktü, acaba yeniden yapraklaması kendine gelmesi ne kadar sürer. şimdilik içeri aldım malum havalar pek hayra alamet gitmiyor.

Emre İlhan 13-03-2014 20:02

Hayvansal gübre ile(iyi yanmış çiftlik gübresi gibi) gübreleme yapmanız, limon fidanınızın daha çabuk toparlanmasını ve yaşama şansının daha da artmasını sağlayacaktır.

Limon fidanlarının yapraklarını tamamen dökmeleri, soğuktan ciddi anlamda etkilendiklerini gösteriyor. Turunçgiller, kısmen de olsa burada da yapraklarını döküyorlar ama muhakkak yapraklarının büyük bölümü üzerlerinde kalıyor.

Şu sıralarda buralarda yeni sürgünler oluşmaya, taze yapraklar gelişmeye başladı ama Giresun'da ilkbaharın(tam olarak) kendini ne zaman gösterdiğinden emin olamadığım için net cevap veremiyorum. Ancak bu dönemde yine de hayvansal gübrelemenizin, hâttâ mümkünse; gübre şerbeti ile bitkiyi beslemenizin, daha yararlı olacağını düşünüyorum:)

Hayrullah.oz 14-03-2014 09:03

Önerilerinize en kısa zamanda uygulayacağım Sayın Emre İlhan, bahar Karadenize yeni yeni geliyor ama şu sıralar dağlara kar yağdığından sahil kesimde kar soğuğunu yaşıyoruz.

evandevan5 14-03-2014 10:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozgurikiz (Mesaj 1222529)
iyi günler limonlarımın durumu bu..2012 eylülde çekirdekten elde ettim..en uzunu 25 cm civarında.bakımsız bir 14 ay geçti .. Ne rüzgardan ne kardan ne soğuktan esirgedim. Işim nedeni ile suyunu bile düzenli veremedim.ama böyle gitmelerini istemiyorum.5 kök var ilk önce onları ayırmam gerek sanırım...aşılamada dahil ne yapmalıyım acaba tavsiyelerinizi ve talimatlarınızı bekliyorum.şimdiden çok teşekkürler..

benim ektigim limon bu resimdekinin tersi çıktı dallarında diken var.
Sitedeki resimlere bakıyorum hiç biri dikenli değil.

laylay 15-03-2014 15:48

Limon ağacını aldığım yer gübre olarak şeker gübresi vermemi önerdi. Ne kadar sıklıkta bu gübreyi kullanmalıyız?

capsaicin 16-03-2014 10:40

Terasımdaki limonu kışın hava iyice soğuduğunda içeri almıştım. İlk başlarda iyi sağlıklı gibiydi. Ama hızla yaprakları kuruyup dökülmeye başladı çıplak kaldı. Baktım ki saksının dibinde küçük karıncalar yuva yapmış, toprağını kazıp duruyorlar. Neemazal vs kullandım karıncalar gitti ama ağaçta hiç yaşam belirtisi yok kurumuş gibi. Az miktarlarda düzenli su vermeme rağmen hiç tomurcuk belirtisi de yok. Sanırım öldü. :(

laylay 17-03-2014 16:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi capsaicin (Mesaj 1259805)
Terasımdaki limonu kışın hava iyice soğuduğunda içeri almıştım. İlk başlarda iyi sağlıklı gibiydi. Ama hızla yaprakları kuruyup dökülmeye başladı çıplak kaldı. Baktım ki saksının dibinde küçük karıncalar yuva yapmış, toprağını kazıp duruyorlar. Neemazal vs kullandım karıncalar gitti ama ağaçta hiç yaşam belirtisi yok kurumuş gibi. Az miktarlarda düzenli su vermeme rağmen hiç tomurcuk belirtisi de yok. Sanırım öldü. :(

Geçmiş olsun :(

capsaicin 27-03-2014 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi laylay (Mesaj 1260259)
Geçmiş olsun :(

Teşekkürler. Geçen hafta sonu topraktan çıkarıp kökleri kontrol ettim. Kılcal yarı canlı gibi görünen kökleri vardı. Odun yapısını görmek için üstten yavaş yavaş budayıp kontrol etmeye başladım. Ne yazık ki dibe kadar indim tamamen ölmüştü. Şimdi bodur limon fidanları buldum. 50-60cm bir sürü de limon veriyorlar. Onlardan alacağım. Her ne kadar ben 2 metre kocaman ağaç gibi olsun istesem de terasta, bu soğuk şehirde olmayacak bu iş. Keşke daha ılıman bir şehirde yaşıyor olsaydım. Eskişehir gibi soğuk kuru iç anadolu şehirlerinde bitki yetiştirmek tam çile.. :mad:

defoz 31-03-2014 17:20

kabuklu bit

Benim balkondaki limon ve mandalinalarda var arap sabunuise yaramadi ne denemeliyim

laylay 03-04-2014 00:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi capsaicin (Mesaj 1264200)
Teşekkürler. Geçen hafta sonu topraktan çıkarıp kökleri kontrol ettim. Kılcal yarı canlı gibi görünen kökleri vardı. Odun yapısını görmek için üstten yavaş yavaş budayıp kontrol etmeye başladım. Ne yazık ki dibe kadar indim tamamen ölmüştü. Şimdi bodur limon fidanları buldum. 50-60cm bir sürü de limon veriyorlar. Onlardan alacağım. Her ne kadar ben 2 metre kocaman ağaç gibi olsun istesem de terasta, bu soğuk şehirde olmayacak bu iş. Keşke daha ılıman bir şehirde yaşıyor olsaydım. Eskişehir gibi soğuk kuru iç anadolu şehirlerinde bitki yetiştirmek tam çile.. :mad:

Benimki aşılı bodur fidan. Tavsiye ederim, hem dayanıklı, hemde yer kaplamıyor.

laylay 03-04-2014 00:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 1259136)
Hayvansal gübre ile(iyi yanmış çiftlik gübresi gibi) gübreleme yapmanız, limon fidanınızın daha çabuk toparlanmasını ve yaşama şansının daha da artmasını sağlayacaktır.

Limon fidanlarının yapraklarını tamamen dökmeleri, soğuktan ciddi anlamda etkilendiklerini gösteriyor. Turunçgiller, kısmen de olsa burada da yapraklarını döküyorlar ama muhakkak yapraklarının büyük bölümü üzerlerinde kalıyor.

Şu sıralarda buralarda yeni sürgünler oluşmaya, taze yapraklar gelişmeye başladı ama Giresun'da ilkbaharın(tam olarak) kendini ne zaman gösterdiğinden emin olamadığım için net cevap veremiyorum. Ancak bu dönemde yine de hayvansal gübrelemenizin, hâttâ mümkünse; gübre şerbeti ile bitkiyi beslemenizin, daha yararlı olacağını düşünüyorum:)

Yanmış çiftlik gübresi aldım, nasıl ve ne miktarda kullanmalıyım? Ayrıca elimde yarasa gübresi, leonardit ve humik asitte var.
Ayrıca daha büyük bir saksıya alacağım. Küçük meyveleri var, köklerdeki toprağa fazla dokunmadan temizlemeden mi diğer saksıya almalıyım.
Birde büyük meyveleride var ama hiçbir gelişim yok, artık onları toplamam mı gerekiyor yoksa bitki vitaminsiz mi? Ikinci şık galiba?

caglarturhal 03-04-2014 16:18

Merhaba arkadaşlar,

Kayseride cam balkon da bir adet limon ağacımız var.gece kapatıp gündüz açıyoruz camları.fakat şuan tomurcukları düşmeye başladı.ruzgar falan görmüyor ondan olmadığı kesin.yardımcı olursanız sevinirim.

limon_sever 03-04-2014 17:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi caglarturhal (Mesaj 1266538)
Merhaba arkadaşlar,

Kayseride cam balkon da bir adet limon ağacımız var.gece kapatıp gündüz açıyoruz camları.fakat şuan tomurcukları düşmeye başladı.ruzgar falan görmüyor ondan olmadığı kesin.yardımcı olursanız sevinirim.

Bu aylarda gündüzde kapalı dursun.Sadece 1-2 dakika havalandırsanız yeter.

alperenozden97 12-04-2014 20:31

Meraba arkadaşlar bende daha yeni calamondin aldım ama aklımda birçok soru var yanıtlayabilirseniz çok sevinirim;
1)Öncelikle ağacı yeni aldım ve birçok sitede saksı değişiminin yılda yüzde 30 kadar genişletilmesi gerektiğini söylüyorlar bazı sitelerde iki yıl yazıyo ben değiştirmelimiyim yoksa önümüzdeki yıl mı değiştirmeliyim.

2)Saksı değiştirirken gübreleme yapmalımıyım aldığım adam bitki için vitamin verdi 10 günde bir 2-3 tane saksının dibine atmamı söyledi ama araştırdım gübreleme yapmam gerektiğini düşündüm yapmalımıyım yapmalıysam nasıl yapmalıyım.

3)Son olarak budama nasıl yapıcam ne zaman yapıcam

En çok budama konusunda endişelerim var yardımcı olursanız sevinirim şimdiden teşekkürler.

Emre İlhan 15-04-2014 16:12

Öncelikle aramıza hoşgeldiniz:)

Bahsettiğiniz bitki bir mandalina türü ve ilgili başlıkta zaten sorunuzu yöneltmişsiniz. Forum Kuralları gereği sorularımızı ve paylaşımlarımızı ilgili başlıklarda sormak ve paylaşmak durumundayız.

laylay 17-04-2014 23:28

Emre Bey,
Burada bilgili ve konuyu tek cevaplayan kişi olarak sorumu size yöneltmek istedim, inşallah cevaplayabilirsiniz. Elimde yanmış çiftlik gübresi,humus ve yarasa gübresi var. Bunlardan birini limon ağacıma kullanacağım. Ama nasıl?

Bu konunun bir kısmını okudum. Saksının altına gübreyi koyun yazıyordu. Saksı altı derken ağacı saksıdan çıkarıp altına mı serpmeliyim? 5 yaşındaki bir ağaç için hangi miktarı önerirsiniz? Ve ne sıklıkta gübrelemeliyim?

sakdag 18-04-2014 13:05

1 Eklenti(ler)
Güney yönlü kapalı balkonda baktığım limon ağacım son zamanlarda keyifsiz görünüyor. Aslında bahar başında çok iyiydi, bol bol çiçek açtı. Şu an 15 kadar meyvede var üzerinde ancak. Yaprak döktü ve kimi dalların uçlarında kuruma var.
Sorun nedir bilmiyorum? Fazla mı suluyorum acaba? Ya da güneş mi fazla geliyor camın kenarında? Böyle olduğunu varsayarak biraz geri çektim saksıyı? Ortamı daima havalandırıyorum. Zaten 2 pencere daima açık duruyor? Ortalama 20 derece içerisi.

Eklenti 484039

Emre İlhan 30-04-2014 16:44

Sevgili laylay;

Yanmış çiftlik gübresi ve humus, limon fidanınız için daha uygun olur. Yarasa gübresi, azot değeri çok yüksek bir gübre olduğu için limonunuzun köklerinde yanma ve meyve tutumunun azalması gibi risklerin daha yüksek olabileceğini düşünüyorum.

Saksınızın boyutunu ve çiftlik gübresinin ne zamanın gübresi olduğunu(bir yıllık mı yoksa daha eski mi?) söylerseniz, kullanacağınız miktar konusunda daha iyi yardımcı olabilirim.

Birde, saksının altından uygulamak gibi bir şart olmamakla beraber üzerinden de uygulanabilir. Bitkiyi, saksıdan çıkarmak gibi bir durum söz konusu değil. Toprak üzerinden gönül rahatlığıyla uygulayabilirsiniz:)

ayazkentli 30-04-2014 16:57

1 Eklenti(ler)
Büyük saksıda ki limon bu yıl üzerinde çok sayıda meyve verdi.

Çiçekler yavaş yavaş meyveye dönüşüyor ama bazılarını dökmeye başladı. Büyük ihtimal fidan ancak besleyebileceği kadar meyveyi üzerinde bırakacak.

Emre İlhan 30-04-2014 17:14

Sevgili sakdag;

Bu durum demir eksikliğine çok benziyor. Eğer, sulamayı fazla kaçırdıysanız ve gübreleme yapmıyorsanız, muhtemelen saksı harcının besin değerleri düşmüş olmalı. Ayrıca, eğer musluk suyunuz kireçli ise bitkinin topraktan demir alımı malesef zayıflıyor.

Aktardan "Saçıkıbrıs" ya da "Karaboya" adıyla alacağınız "Demir sülfat" işinize yarayacak, demir eksikliğini giderecektir. Demir sülfatı; bir litre suya 1-1,5 çay kaşığı kadar eritip, limon fidanınızı sulayın. Yalnız, bunu yaparken dikkâtli olmalısınız. Çünkü; demir sülfat sıçradığı yerde pas lekesi bırakır.

Birde, gübreleme yapmayı ihmâl etmemelisiniz. Gübreleme yapıyor musunuz?

Hayrullah.oz 02-05-2014 15:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Emre İlhan (Mesaj 1259136)

Önerilerinizi dikkate alarak, saksıya yeteri kadar yanmış gübre uyguladım. Şu an limonum yeni yaprak ve çiçek açtı :) sanırım çiçeklerin dibinde minnacık yavru limon meyveleri görülüyor, ileri zamanda foto eklemeyi düşünüyorum

Emre İlhan 03-05-2014 10:40

Aman dikkât; çiçekler dökülmesin, bu dönemde çok hassas olmalı. Çarpmalara vs. dikkât etmek lazım.

Toparlanmasına sevindim bu arada:)

Emre İlhan 03-05-2014 10:45

Sevgili laylay;

Çiçek açan limonunuz, soru yönelttiğiniz yediveren olan mı?

yagmurf 06-05-2014 12:32

İyi günler dun çok sevimli bir limon agaci aldim üzerinde çok fazla küçük limon var hatta bunLar birbirlerine çok yakinlar . korkum tümünün birden dökülmesi acaba kendimin bir kacini kopartmam büyüyebilmesi için faydali olurmu?

limon_sever 06-05-2014 13:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yagmurf (Mesaj 1280196)
İyi günler dun çok sevimli bir limon agaci aldim üzerinde çok fazla küçük limon var hatta bunLar birbirlerine çok yakinlar . korkum tümünün birden dökülmesi acaba kendimin bir kacini kopartmam büyüyebilmesi için faydali olurmu?

Kendi haline bırakın. Besleyemeceğini zaten dökecektir. Bu bir tane de olur 10 tanede...

mmtegr 22-06-2014 15:03

Limon tomurcuklandı. http://img.tapatalk.com/d/14/06/22/5ega9yde.jpg

GT-I9500 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

mmtegr 30-06-2014 14:49

Limon cicek acti.

http://img.tapatalk.com/d/14/06/30/sutu6apa.jpg

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:38.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025