![]() |
Merhaba arkadaşlar size bir sorum olacak benim balkonda duran Jumbo limon diye bilinen limon ağacımda Nisan ayı sonunda çiçekler oluştu.Sonra bu çiçekler döküldü ve 3 çiçek limon tuttu. Sonra bu limonlar büyümeye başladı ve hala büyümeye devam ediyorlar, ancak bugun ağacımı detaylı incelediğimde yeni tomurcuk açmaya hazırlandığını gördüm. üstelik ilk çiçek açışındaki çiçek sayısının oldukça üstünde bir tomurcuklanma var.Şimdi bu çiçekler açınca fidan yeni meyve oluşumuna gidip, var olan limonların gelişmesini olumsuz etkiler mi ? Bu çiçeklerdende oluşacak meyveler fidana fazla gelmezmi ?(Cinslerine göre 700 grama yaklaşık meyve büyüklükleri var).Çiçekler açınca meyve yapmalarına izin vermelimiyim ? Teşekkürler...
|
Bence fazla gelmezler sayın Turunçgil.Sonuçta ağacın yapısı bunu taşırsa çiçeklenme oluşacaktır.Malumunuz ki bir süre sonra o çiçeklerden çoğu dökülecek, öncekiler gibi çok azı meyve tutacaktır.Yeni gelen meyveler oluşum için eski meyvelerin beslenmesini engellemezler.Ne de olsa aralarında yaş farkı olacak :))
Mehmet |
Mehmet Bey doğru söylüyor:)
Bitki besleyebileceği kadar meyveyi taşıyabilir. Fazlasına besin yetmez ve meyve beslenemediği için dökülür. Şayet bazı durumlarda, buna rağmen tutan meyvelerden bazılarını kopartırız. Çünkü; meyveleri eksilttikçe, geriye kalanlar daha gelişkin ve iri olurlar. Bu duruma ancak gözlemleriniz sonucunda karar verebilirsiniz. Onun için, bitkiyi kendi haline bırakın ve müdahale etmeyin. Bakalım ne kadar meyve tutacak ve bunları nasıl besleyecek. Olaki fazla olur da meyve kalitesi düşüyor gibi olursa, o zaman meyvelerde seyreltme yaparsınız:) |
Yanıtlarınız için teşekkür ederim.Duruma göre bakacağım artık ben ilk çiçek açtığında ve meyve tuttuğunda bu sene bir daha açmaz artık diye düşünüyordum.Ama bana sürpriz yaptı fidanım :D
|
Yukarıda resmi olan limonumun önce tüm çiçekleri döküldü ama bu arada yeni yapraklar vermeye başladığı için ne olduğunu anlayamadım.Az önce toprağın içinde minik minik onlarca kahverengi kurtçuk olduğunu gördüm.Diğer sayfaları araştırdım ama çözüm bulamadım.Çiçeklenmesi için o kadar bekledikten sonra bu duruma gerçekten üzüldüm...
|
Çiçekler için üzülmeyin, nasıl olsa tekrar açar tabii ki sağlıklıysa. Sizin saksı harcınızı bilmiyorum. Bahsettiğiniz böcekler saksı harcından gelmiş olabilir. Ne olduklarını anlamadığım için zararları hakkında da bir şey söyleyemeyeceğim. Acaba çiçeklendiğinde sulamayı artırdınız mı? Kökler çürümeye başlamış, ıslak ve sıcak toprak harcında bulunan böcek yumurtaları açılmış olabilir.
Biraz daha bilgi verirmisiniz. Ya sulamayı azaltmanız gerekecek ya da büyük olasılıkla saksı harcını değiştirmeniz. |
Alıntı:
Güzin hanım size gerekli bilgileri vermiş, benim eklemek istediğim kurtçuklar yeni ortaya çıktı, daha önce yokmuydu ?? Son dönemlerde sulama ile ilgili değişiklik yaptınız mı ? toprağına farklı bir sıvı döktünüz mü ? Kurtçuklar ortaya çıkaması ile bitkinizde yaprak dökmesi harici bir gerileme gördünüz mü ? Güzin hanımın dediği gibi çiçekler için üzülmeyin, sağlıklı olduğu sürece yine verirler.Yukarıdaki sorduklarıma göre farklı sebepler çıkabilir, ilk yapacağınız suyu kesmek olsun. Mehmet |
Cevaplarınız için teşekkür ederim.Daha önce toprağında çok fazla karınca ve yumurtası olduğu için toprağını değiştirmiştim.Görünürde bir şey yoktu ve dahası toprak değişimi sonrası çiçeklendi.Toprak olarak torf ağırlıklı bir karışım yaptım.Çiçekleri görünce sulamayı arttırdım.Yavaş yavaş çiçeklerin yaprağının döküldüğünü görünce meyveye dönüştüğünü düşündüm.Sonrasında çiçeklerin tamamen kopup döküldüğünü farkettim.Kaşıkla toprağı biraz karıştırdım ve bir sürü hızlı hızlı hareket eden kurtçuk gördüm.Sulamayı bıraktım ama sulayınca tekrar çıkarlar mı diye korkuyorum.Ayrıca merak ettiğim şey çiçeklere bu kadar zarar verirlerken bitki nasıl kocaman kocaman yeni yapraklar çıkarıyor?
|
aşılı limon aldım bende üstünde bir kaç tane limon var herhangi bir ilaçlama gerekli mi ?
|
Alıntı:
Mehmet |
Alıntı:
İlaçları zorda kalınca, çözüm üretemediğimizde kullanalım.Zaten doğal üretim için çırpınmıyor muyuz ? Mehmet |
Aslında doğru, doğal üretim gibisi yok ama bitkilerde yaşadığım sorunlar beni bezdirdi malesef.
Artık tıpkı konvansiyonel tarımda olduğu gibi; yeri ve zamanı gelince, hastalık-zararlı gelmeden ilaçlama yapıyorum... |
Alıntı:
|
Alıntı:
O kadar içine çektilerki bizi istemesek bile kullandırıyorlar.Geçen yıllarda bi belgesel izlemiştim, sanırım National Geographic'teydi.Mısırların genleri ile ilgili bi deneme yapıyorlardı.Mevcut çölün altında bodrum tarla oluşturmuşlar, suni ışık ile denemeleri ve sonuçları inceliyorlar.Akşamüzeri iş bitiminde çalışanlar dışarı çıkarken mutlaka komple yıkanıyorlar, üzerinde polen taşıma riskine karşı ilaçlama yapılarak ardından kuvvetle çalışan fanların önünden geçerek yukarı çıkıyorlardı.Verilmek istenen ise "bu deneme mısırlardan birkaç polen dış dünyaya çıkarsa tüm dünyadaki mısırların bundan etkilenme ve neslini tüketme riski var.Bu deneme için dünya tarım birliğinden onay alınarak işlemler başladı... "şeklinde gidiyordu.Niye anlattım bunu ? Kimileri bu riski görüp özel önlemler alıyorlar (umarım alıyorlardır) kimileri bunu bile bile dünyaya salıyorlar.Bile bile yapmalarının nedenleri ardından ilacını satabilmek, ardından suni gübresini satabilmek, ertesi yıl tekrar tohum satabilmek ( çünkü geçen yıl sattığı tohum kısırdı, üreme gerçekleşmeyecek).Bizde yırtınıyoruz doğal tarım diye (organik demiyorum çünkü ben organiğe inanmıyorum).Elimiz kolumuzu o kadar büyük çaplı bağladılar ki artık gerçek doğal tarımı cam fanuslarda özel sistemlerle yapacağız neredeyse... Mehmet |
Alıntı:
Sonuçtan haberdar ederseniz sevinirim.Onun canlı ve dimdik, ayakta meyveler verirken görmek bizide gururlandırır :dilli: Mehmet |
Limonu çekirdekten yetiştirmeyi çok istedim.Yine ağaçlar.net ten öğrenerek pamuk arasında çimlendirmeyi denedim olmadı.Torf denedim olmadı.Sonra muhtelif saksıların arasına öylesine sokuşturduğum limonlar tek tek çıkmaya başladı.şu an beş tane limonum var :)
Aşı için büyümelerini bekliyorum.Şimdiden yaprakları ferah ferah mis gibi kokuyor. |
2 Eklenti(ler)
merhabalar.
yaklaşık 1 ay once ektigim yediveren fide yapraklari hala cansiz, başta 1-2 yaprakta olan fotolardaki sorun simdi 4-5 yaprakta var. derdi nedir anlamadim. yardimci olursaniz cok sevinirim. |
sayin merlict
sizin fikrinizi rica edebilir miyim? ek bilgi olarak: bitki tum gün gunes aliyor, cok sert olmamakla beraber tum gün hafif ruzgar aliyor. gerci bu sene uzun suren poyraz firtinalarinda biraz daha cok aldi dogal olarak. fidan mersin den geldi, uzerinde iki minik limon mevcuttu, bunlar bu sürecte ufak ufak buyumeye devam ettiler. dogal+kimyasal gubreleme yapildi. cok aşırı sulanmiyor. |
Sayın antihistaminik,
Sevgili Mehmet Bey'den önce ben fikrimi söyleyeyim. Mehmet Bey eksiğim varsa tamamlar, yanlışım varsa düzeltir. Yeni ortamına uyum sağlamaya çalışıyor, yapraklarda ki kopmalar bozulmalar da rüzgar nedenli gibi görünüyor, . Yine güneşli ama biraz daha kuytu bir köşeye almanız daha uygun olur. Asıl önemlisi Demir eksikliği başlamış gibi görünüyor (Genç yapraklarda damar aralarında sararma). Yapraktan ya da topraktan demir takviyesi gerekir. Bence başka bir sorun da görünmüyor. Güle güle büyütün. Selamlar. |
sayın gçakar
yorumunuz icin oncelikle tesekkür ederim. ben de ruzgardan şüphelenmistim. yarın kuytu bir yere alacağım. demir eksigi konusunda da birseyler yapmaya çalışacagim. bu konuda yöntem öneriniz varsa duymak isterim. Ben yillardir topraga paslı çiviler gömüyorum arasira, sizce (yaralanma riski bir tarafa:) kısa ya da uzun vadede işe yarayan birşey midir bu ? |
Alıntı:
|
o zaman şu demir sülfat işini kısa zamanda yapayim. zira salataliklar da ayni dertten muzdarip sanırım. tesekkur ederim.
|
Alıntı:
|
Haklısınız sevgili Emre, uyarmayı unutmuşum. Forum'un güzelliği de bu. Birimizin eksiğini bir başkası tamamlıyor :)
|
dikmiş olduğum limon çekirdekten büyüyor ne zaman acaba gövdesi odunlaşmaya başlar ?
|
Merhaba;
Bu linkte aradığınız cevabı bulacaksınız.Lütfen baştan sona inceleyiniz. http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...k-asi/1346.htm |
En önemli kısmı başarmışsınız ama işin daha başındasınız. Sabır Rchancoock sabır...
|
Alıntı:
Bakın bana ne kadar rahatım:) Endişelenmeyin, belirli bir süre sonra gelişimi hızlanacaktır:) |
inşallah büyüyecek saksıda kaç cm derinlikte büyütmek gerekir
|
Bu, bitkinin boyutuna bağlı...
Mesela ben, tohumdan çıkalı yaklaşık 1 ay olan turunç fidanımı, 0,5 litrelik küçük bir saksıya geçirdim. Kendine gelip, 10 yapraklı filan olunca(zaten bitki saksı değişimini duraklayan gelişiminden ifade eder) bir boy büyük saksıya alacağım. |
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Güzin hanım düzeltmek ne haddime, sadece tecrübelerimi paylaşırım, tereciye tere satmam.Sizinde engin bilgilerinizden bende çok paydalanmışımdır. Sadece havaların aşırı sıcak gittiğini ve sulama konusunda titizlik gösterilmesi gerektiğini herkese hatırlatmak isterim.O sıcaklık hafif esen rüzgarlarla daha yakıcı oluyor. Mehmet |
Merhaba,
benim bir limon ağacım var llkbaharda küçük küçük yaprak açtı sonra yaprakları rulo biçiminde kıvrıldı sarardı ve sarardıktan sonra da döküldü. Gövdesi hala yeşil ama bazı dallarında kuruma var saksıda olduğu için bu sorundan sonra daha geniş bir saksıya alıp doğal gübreyle toprağı karıştırıp saksıya koydum ama kurumasından korkuyorum ne yapabilirim? bilgi verirseniz sevinirim,***... |
Merhaba,
benim bir limon ağacım var llkbaharda küçük küçük yaprak açtı sonra yaprakları rulo biçiminde kıvrıldı sarardı ve sarardıktan sonra da döküldü. Gövdesi hala yeşil ama bazı dallarında kuruma var saksıda olduğu için bu sorundan sonra daha geniş bir saksıya alıp doğal gübreyle toprağı karıştırıp saksıya koydum ama kurumasından korkuyorum ne yapabilirim? bilgi verirseniz sevinirim,***... |
limon ağacım kuruyor
Merhaba,
Alıntı:
Limonunuzun boyu, yaşı nedir bilmiyorum, fidan olduğunu düşünerek sıcaklardan ve düzensiz sulamadan yaprak kuruması yaşadığını düşünüyorum. Saksı değişimi gübreleme olayı katkı sağlar ama yapmanız gereken toprağının kuruması ile sulama işlemine devam edin, direk güneş ışığından koruyun.Özellikle saksı değişimleri sonrası 3-4 hafta gölgede bırakılması gelişimini hızlandırıyor ve güçleniyorlar.Saksı değişimi için yanlış zaman seçmişsiniz ama iş işten geçti artık.:D Sakın susuzluk ve sıcak yaşamış diye aşırı sulama da yapmayın. Mehmet |
Alıntı:
Lütfen Forum Kuralları 'a göz atın. Mesajlarınızı buraya taşıdım, fazla olanları daha sonra sileceğim. |
sevgili mehmet bey, güzin hn.
ilginiz ve yardimlariniz icin tesekkurler. limonu daha kuytu yere alınca yavas yavas kendine gelmeye basladi, 10 gundur de gayet keyifli gorunuyor. yeni dallar vermeye basladi. demir konusunda cok birsey yapamadim ama topraginda zaten mevcut olan pasli civilere biraz daha ekledim. ama saniyorum sorun ruzgar ve iklime adaptasyon imis. bu arada bu siralar otomatik sulama ile kafayi yedim, yakinda (birkac gün) bir yerlere gelecegim. bildigim kadariyla limon fazla su istemez ama merak ettigim saksida olunca durum nedir? benim bitkiler terasta guneye bakiyor .aslinda üç taraf ta teras ama kuzey fazla estigi icin ve daha uzun gunes almalari icin ben tarımı :) guney tarafta yapiyorum. haliyle de sicak oluyor. |
Alıntı:
"Limonunuzun kendine gelmesine sevindim.Umarım bundan sonra onun dilinden anlarsınız, o da sizi üzmez. :p Limon fazla suyu sevmez" çok doğru olmaz aslında.Suyu sevmeyen yoktur, ama fazla suyu hiç kimse sevmez.Fakat bu aralar havalar çok sıcak.O sebeple çoğu bitki susuzluk çekip kuruyor.Ben şuan kaktüslerimi bile nerdeyse günaşırı suluyorum, gerisini siz hesap edin. Saksıda olunca su ihtiyacı daha da artar, ebat küçük olması sebebiyle fazla nem depolayamaz, kısa sürede buharlaşır.Yerdeki bitki ile saksıdaki arasındaki küçük fark saksıdakinin suya daha fazla ihtiyacı olduğudur.Birkaç günlük ayrılıklar için otomatik sulama sistemleri falan biraz tuzlu olur.Belki kısa süreli ayrılıklar için basit sulama sistemlerini kendiniz oluşturabilirsiniz. İşim gereği yoğun olunca bazen 1-2 gün bitkilerime bakamıyorum.Onların sulamasını benden başka kimseye yaptırmadığımdan ben sulamazsam kururlar, kimse ellemez.Geçen hafta annem geldi de onun sayesinde su görüyorlar.:D Ben duruma göre 0,5 lt veya 1,5 lt. pet şişelere su dolduruyorum, şişeyi ters çevirip saksının toprağı içine şişenin ağız kısmını değer değmez şekilde bırakıyorum.Toprak kurudukça şişenin içinden su aşağıya toprağa dökülüyor, toprak nemlendikte şişenin ağzını kapattığından su tümden toprağa dökülmüyor.Normal 5 lt. saksıya 1,5 lt. pet 3 gün rahat yetiyor.Hemde sürekli nemli kalarak.Ayrıca şişe boşaldıkça hafifleyip devrilmesin, su boşa gitmesin diye şişeyi sabitlediğimde oluyor.Buda benim pratik otomatik sulama sistemim :dilli::dilli: Mehmet |
2 Eklenti(ler)
Teras bahçedeki mayer limonum üç yaşında ilk defa meyve veriyor.
Eklenti 318696 Yakın çekim (resimleri ançak fırsat bulup yükledim) Eklenti 318695 |
Ooo maaşallah çok güzel görünüyor limonunuz :) Ama sanırım alttaki semiz otlarını temizlemelisiniz.Çünkü bu sıcak yaz günlerinde fidanın suyunu emerler.Birde fazlalık dallar var onlarda budanmalı ama şimdi değil kışın.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 08:47. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025