agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

Güne bakan 07-07-2018 17:04

Kamkat

1 Eklenti(ler)
Aynı dertten muzdaribim.. bu yıl çok salyangoz geldi bahçeme .. ben salyangozdan oluştuğunu düşünüyordum

tawsan 09-07-2018 00:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1544511)
İngilizce kaynaklarda leaf miner diye geçiyor bu böcek, yaprak madencisi.

Evet "madenci güve" diye geçiyor. Ben de sayenizde öğrendim. Ancak internette çok az bilgi var. nasıl kurtulacağımızı bilmiyoruz halen?

fatihh06 11-07-2018 17:08

Kamkatım çiçeklerini döküyor

2 Eklenti(ler)
Merhaba kamkat ağacim çiçek açtı ancak günde ikişer üçer çiçek tomurcuğu ile birlikte kuruyup dökülüyor :(

anarius 11-07-2018 19:23

Çiçeklerin bir kısmını dökmesi doğal. Ama aynı zamanda unutulmamalıdır ki çiçek döneminde suya daha çok ihtiyacı olur. Ben bu dönemde her sabah suluyorum.

fatihh06 11-07-2018 21:08

****** ben kışın almıştım bu yaz ilk kez çiçek açmasina şahit oluyorum acaba hepsi dökülecekmi diye endişelendim. Bende iki günde bir suluyorum acaba çokmu suluyorum diye düşünmüştüm

fatihh06 11-07-2018 21:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1544830)
Çiçeklerin bir kısmını dökmesi doğal. Ama aynı zamanda unutulmamalıdır ki çiçek döneminde suya daha çok ihtiyacı olur. Ben bu dönemde her sabah suluyorum.

Acaba hergün mü sulamaliyim

anarius 11-07-2018 22:54

Saatlerce güneşte kalıyorsa ve toprağın su geçirme özelliği orta/iyi ise evet bu dönemde her gün sulayabilirsiniz. Tabi saksı altında delik olduğu şartıyla.

fatihh06 11-07-2018 23:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1544843)
Saatlerce güneşte kalıyorsa ve toprağın su geçirme özelliği orta/iyi ise evet bu dönemde her gün sulayabilirsiniz. Tabi saksı altında delik olduğu şartıyla.

Perde arkasından güneş alıyor ancak ceyranda kalmasın diye pek cam açamıyorum cam balkon olduğu için havasızlıktan olmuş olabilirmi malum çok sıcak bu ara

anarius 12-07-2018 08:53

Gelişmesi için fotosentez şart ve belli bir sıcaklığın altında ve üstünde bu süreç yavaşlıyor. Ortamın ne aşırı sıcak, ne aşırı soğuk olmasına dikkat edilmeli. Tam sayı veremiyorum ama 20-30 arası uygun.

fatihh06 12-07-2018 12:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1544848)
Gelişmesi için fotosentez şart ve belli bir sıcaklığın altında ve üstünde bu süreç yavaşlıyor. Ortamın ne aşırı sıcak, ne aşırı soğuk olmasına dikkat edilmeli. Tam sayı veremiyorum ama 20-30 arası uygun.

Cevaplariniz için ******

fatihh06 12-07-2018 12:36

Cevaplarınız için teşekkürler

gamzegulsun 17-07-2018 10:30

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mustafa_myb (Mesaj 1544380)
Gamze hanım merhaba,

Sitemize hoşgeldiniz. Ağacınız için 3 yıl boşuna beklemiş gibi görünüyorsunuz, daha önce müdahale edebilirdiniz. Resimleri tam aşı yerinden çekebilirseniz daha iyi olur. Ayrıca gövdenin önüne denge çubuğu geldiği için aşı yerini göremiyoruz.
Ama tahminlerime göre sizin kumkuatınız bir çeşit limon ya da portakal çöğürü üzerine aşılanmış galiba, daha sonra uç kurumasına yakalanıp aşılı dallar kurumuş gibi görünüyor. Alttan aşısız yerden çıkan yeni sürgün tabi ki gelişerek hakim dal olmuş. Şu an yapılması gereken hangi narenciyeyi istiyorsanız üzerine onu aşılamak gibi görünüyor. Dediğim gibi aşı yeri net görünen bir resim çekip eklerseniz tahminde bulunduğum konu netleşecektir.

İyi günler.

Mustafa bey merhaba
Kamkatın en alt dalından itibaren olan fotoğraflarını yükledim. Son yüklediğim fotoğrafla önceki mesajımdaki fotoğraf karşılaştırıldığında kamkattaki olumlu gelişme görülmüş oluyor aslında, bir sürü yeni yaprak verdi fakat meyve namına hiç bir ilerleme yok :confused:

mustafa_myb 17-07-2018 12:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gamzegulsun (Mesaj 1545136)
Mustafa bey merhaba
Kamkatın en alt dalından itibaren olan fotoğraflarını yükledim. Son yüklediğim fotoğrafla önceki mesajımdaki fotoğraf karşılaştırıldığında kamkattaki olumlu gelişme görülmüş oluyor aslında, bir sürü yeni yaprak verdi fakat meyve namına hiç bir ilerleme yok :confused:

Gamze hanım merhaba,

Daha önce bulunduğum tahminin doğru olduğunu bu resimlerde görebiliyoruz.
Uç kurumasından kuruyan aşılı kısım hala orada duruyor. Şimdi ilk yapmamız gereken kuruyan kısmı dibinden yani kurumanın sonundan kesmek, sonrasında bunun gibi kuruyan dallar var ise kurumanın 2 cm altından yeşil yerden kesmek ve bu parçaları saksıdan uzaklaştırmak. Uç kuruması bulaşıcı bir hastalıktır.

Temizliğini yaptıktan sonra hemen bir kaç dalına istediğiniz narenciye cinslerinden sürgün göz aşıları yaptırmanızı tavsiye ederim. Çevrenizde ki bildiğiniz meyve veren narenciye ağaçlarından faydalanabilirsiniz. Tabi aşı yapmak için yine tanıdık birilerini bulursanız ücretsiz bir şekilde aşı yaptırabilirsiniz.

Sürgün göz aşısı zamanı biraz geçti sanırım ama yine de denemenizde fayda var. Sizin bölgenizde belki yine şu zamanda tutma ihtimali var, zaten ağacın gelişimi de görüldüğü kadarı ile devam ediyor.
Ayrıca narenciye ağaçları da diğer bir çok meyve ağacı gibi ilk baharda çiçeklenir ve yılda bir kez meyve verir.

Yardımcı olabildiysem ne mutlu bana :)

İyi günler dilerim.

bimsef 17-07-2018 13:00

Meyve dökme

Merhabalar,

Benim kamkatlardan bir tanesi meyve vermeye başladı, üzerinde yaklaşık 40 tane küçük zeytin büyüklüğünde meyve var. Ancak bir kaç gündür meyveleri düşüyor. Çok aşırı değil ama 2-3 gündür 7 tane meyvesi düştü. Bunun sebebi ne olabilir ?

bimsef 25-07-2018 09:35

Kumkuatlarımın şimdiki durumları

4 Eklenti(ler)
Merhaba arkadaşlar,
kamkatlarımdan iki tanesi meyvelendi. Son hallerini paylaşmak istedim sizlerle.

tucc 25-07-2018 11:16

4 Eklenti(ler)
merhaba arkadaşlar.
Geçen sene almıştım kumkatımı. Aldığımda 3 meyvesi vardı üzerinde. Aldıktan sonra 2-3 kere çiçek açtı ve sadece 2 tane meyve verdi.
son zamanlarda üzerinde reçine gibi yapışkan bir sıvı var. yaprakları büküldü.
ve bazı yapraklarında kahverengi benekler oluşmaya başladı.
kumkatımın sağlıklı olup daha çok meyve vermesi için neler yapabilirim tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.

cooler 26-07-2018 11:01

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Güne bakan (Mesaj 1544520)
Aynı dertten muzdaribim.. bu yıl çok salyangoz geldi bahçeme .. ben salyangozdan oluştuğunu düşünüyordum

yukarıda yazan arkadaşlarında cevabı aynıdır
sizin yapraklarınıza bulaşan böcek aynı böcek yaprak güvesi arkadaşlar
Bu böcek yapraklar daha filiz aşamasında iken yaprağın özünü emerek beslenir. yaprak hafi büyüdüğünde takip edin kıvrılmaya başlayınca kıvrılan yeri açın ilaç sürün. Ben ilaç olarak biberlerde kullanılan mavi renkli toz vardır. Suya karıştırılıp fısfıslanır onu kullanıyorum.
Adını maalesef bilmiyorum Zirai ilaç satan yerlere sorup alabilirsiniz. Çiçeklere de zarar vermiyor.
Bir de yapraklarda ve ağaç gövdesinde zaman zaman yapış yapış bir madde oluşuyor. renksiz. Elinize sirkeli veya sabnlu su alıp yaprağı gövdeyi silin.
Kışın başında yaptım bu sene böceklerden özellikle unulu bit denilen böcekten eser kalmadı.
Çiçeklerin dökülmesine gelince her çiçek meyve verecek olursa ağaçlarımız 2 seneye kalmaz ölür gider. Bir takım ilaçlar satılıyor meyve tutumu için ama ben kullanmıyorum.
Ağaç ortalama güneş alan ve havalandırması iyi olan bir ortamda bulunsun yeter.
Sulama konusuna gelirsek; toprağın cinsine geçirgenliğine göre sulama yapınız. Torf ağırlıklı ve hava allan toprak ise 4-5 günde bir (tabi güneş çok alıyorsa gün aşırı- benim gibi klimanın motorunun olduğu yerde olursa hergün) sulayın. Sert toprakta olan bir bitkiniz varsa toprak üstü kuruyunca sulayın.
Gecen sene çok verimli olan kamkat ve limonum (bir iki sayfa geride fotoları mevcut) sanırım bu sene biraz dinlenme aşamasında.
limonum oldukça form tuttu. yaprakları gövdesi kendini epey yeniledi.

Her zaman giremiyorum siteye unutuyorum açıkcası.
Ama elimden geldiğince yine yazmaya çalışırım gün içinde

kamkamsever 28-07-2018 11:17

Kamkatlarımın Yaprakları kahverengi oluyor ve çok hızlı döküküyor

5 Eklenti(ler)
Yaklaşık iki aydır iki adet kamkatım var. Bugün baktığımda birinin yaprakları kahverengileşip dökülmeye başlamış, Yaprakların üçte biri dökülmüş, yaprakların ve kamkatın fotosu bunlar. Yardımcı olabilirseniz sevinirim

kamkamsever 28-07-2018 11:21

Dİğer kamkatın da yaprakları şerbetlenmiş ve dallarında beyazlıklar var.

2 Eklenti(ler)
Diğer kamkatın da yaprakları şerbetlenmiş ve dallarında beyazlıklar var. İkisi de balkonda duruyor(Ankaradayım), haftada 2-3 defa suluyorum. Ne tavsiye edersiniz?

cooler 31-07-2018 13:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kamkamsever (Mesaj 1545858)
Diğer kamkatın da yaprakları şerbetlenmiş ve dallarında beyazlıklar var. İkisi de balkonda duruyor(Ankaradayım), haftada 2-3 defa suluyorum. Ne tavsiye edersiniz?

beyaz böcekler için sabunlu su karışımı hazırlayın ve dallarını yapraklarını silin ben öyle kurtuldum geçen sene benim ağaçlarımda da vardı. Kışın bir güzel sildim. Bugün itibarii ile hala yoklar.
Ağacınızı çok suluyorsunuz. Köklerde çürüme yapmış olabilir.
Su verme sıklığını haftada 1 e düşürün
Toprağın üzeri iyice kurusun ondan sonra sulayın.

yagmurkokusu 02-08-2018 20:58

bir kamkatım daha öldü sanırım üzerinde hiç bişey kalmadı bir daha almamaya karar verdim ne nazik bir bitki gözünün içine baktım yinede hastalık oldu pes ettim bende:(((

anarius 04-08-2018 13:01

Geçmiş olsun. Biraz kaprisli bana göre de. Ölmedi ama daha meyvesini yiyemedim kaç senedir. Limon daha kolaydı sanki, onu önerebilirim.

kamkamsever 09-08-2018 11:10

Teşekkür ederim

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cooler (Mesaj 1546010)
beyaz böcekler için sabunlu su karışımı hazırlayın ve dallarını yapraklarını silin ben öyle kurtuldum geçen sene benim ağaçlarımda da vardı. Kışın bir güzel sildim. Bugün itibarii ile hala yoklar.
Ağacınızı çok suluyorsunuz. Köklerde çürüme yapmış olabilir.
Su verme sıklığını haftada 1 e düşürün
Toprağın üzeri iyice kurusun ondan sonra sulayın.

Çok teşekkür ederim, kahverengileşme fazla sulamadan mı kaynaklı oluyordur yoksa başka bir şey mi?

YesilSiyah 31-08-2018 00:16

Yeni aldığım kumkuat formsuz geldi. Meyvaları aldıktan sonra nerden budamalıyım.
https://i.hizliresim.com/0zZ4rL.jpg

anarius 31-08-2018 17:26

Budamanın kış bitiminde yapılması öneriliyor. Ama illa yapacağım derseniz, resim paylaşmanız gerekir. Böyle yardımcı olmak çok zor.

YesilSiyah 31-08-2018 17:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anarius (Mesaj 1547250)
Budamanın kış bitiminde yapılması öneriliyor. Ama illa yapacağım derseniz, resim paylaşmanız gerekir. Böyle yardımcı olmak çok zor.

Fotograf attım gözükmüyormu? Tekrar atayım.
https://i.hizliresim.com/MDZLzk.jpg

anarius 01-09-2018 06:48

İlk baktığımda resim çıkmamıştı, şimdi sorun yok, kusura bakmayın.

Bence budamak için bu fidan çok küçük. Budanınca gücünden kaybedecek, gelişimi yavaşlayacak. Ben olsam seneye yapardım. Dallar biraz daha kalınlaşsın.

Canan__ 09-09-2018 19:03

Merhaba
Aranıza yeni katıldım. Kumkuat ile ilgili bir sorum olacak. Ekteki fotodan da göreceksiniz içinden reçine akıyor. Üst taraf komple kuruduğu için kestim ama reçine akmaya devam ediyor.( uc kısmı kesmeden öncede akıyordu tam akan yerden kestim)[IMG]http://https://i.hizliresim.com/1EWRBp.jpg[/IMG]

anddrea 12-09-2018 18:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anddrea (Mesaj 1542068)
Merhabalar yaklaşık bir yıl önce yol üzerindeki bir botanikçiden aldığım kumkuat fidem ilk senede kurumaya başlamıştı. Bunun üzerine sert bir şekilde budadım ve sonra düzeldi ve yeniden yaprak verdi. Ancak şu anda üzerindeki birçok yaprak açık yeşil renkte ve üzerinde damarlanmalar mevcut. Ağaç filiz vermeye devam ediyor ancak yeni çıkardığı yapraklar da bu şekilde ve bir arkadaşımın ağacında gördüğümden daha küçük yaprakları. Mavi renkli bir demir sülfat almıştım ona rağmen bir değişiklik olmadı. Konuyla ilgili pek bir bilgim olmadığından bu sorunla ilgili bir çözüm ve gübre önerebilir misiniz? 15-15-15 ya da 20-20-20 npk gübre kullanabilir miyim?

Ağacımın yaprakları sarılaşmaya devam ediyor. Bunun yanında dökülmeye de başladılar. Çiçek açtı, küçük meyveleri var ama mikroelement içerikli gübreyi arada vermeme rağmen yeni çıkan yapraklar açık yeşil - sarı. Dökülen yapraklar kurumadan dökülüyor yani gübrenin fazla geldiğini düşünmüyorum. Bu konuda bilgili arkadaşların önerilerini bekliyorum

anarius 15-09-2018 08:17

Saksının, toprağın, ağacın resmini paylaşırsanız yardımcı olunabilir. Görmeden çok zor.

anddrea 15-09-2018 14:15

3 Eklenti(ler)
Fotoğraflar şu şekilde, farklı fotoğraflar da çekebilirim isterseniz. Önceki halinin fotoğrafları konuya yazdığım önceki gönderide mevcut.

anarius 16-09-2018 19:56

Yapraklar kurumadan, sarararak dökülüyorsa ve dökülenlerin çoğu eski yapraklarsa, azot eksikliği vardır.

Ama gördüğüm kadarıyla Magnezyum/mikroelement eksikliği var gibi. Bu gerçekten eksik olduğundan da kaynaklı olabilir, ya da toprakta vardır ama bitki alamıyor da olabilir (toprak çok alkali-bazik ise).

Ben olsaydım ne yapardım? NPK vermezdim. MgSO4 (epsom tuzu) verirdim. Bir de mikroelement vermeye devam ederdim. Ama arada en az 1 hafta ile. Yaprak kurursa gübre fazla gelmiştir, dozunu/sıklığını azaltın. Biraz tecrübe ile oturacak. Gelişmelerden haberdar edin.

Cgdsyldz11 06-10-2018 15:34

1 Eklenti(ler)
Arkadaşlar kumakatımın durumu nedir? Çoğu meyvesi döküldü.

Cgdsyldz11 06-10-2018 15:40

1 Eklenti(ler)
15 günde 1 solucan gübresi veriyorum sadece

Bir insan 29-10-2018 10:32

https://resmim.net/preview/VZYn1Z.jpg https://resmim.net/f/f5iR0o.jpg

resimlerdede görüldüğü gibi kumkuatım yaprakları döküyor ne yapmalıyım?

tutubik 31-10-2018 09:16

Merhabalar 1.5 ay önce migroslarda satılan görünümü gayet güzel olan kumkatlardan aldım üstü yeşil meyvelerle doluydu meyveleri döktü şimdi 10-15 tane kaldı büyümeye devam ediyor fakat yaprakları sürekli dökülüyor yani kurumadan öylece dökülüyor. Ve bi dal kısmıda kurumaya başlamıştı kuruyan dal iki tane olmuş çok üzülüyorum ne yapmalıyım :(( :((

Bir insan 31-10-2018 19:58

Bitkim nerdeyse ölmek üzere cevap verebileceek bir kişi varmıdır?

mmyuce 10-11-2018 21:59

3 Eklenti(ler)
Merhabalar,

fidancıdan aldığım ağacımda bir anormali var bir tarafta meyve varken diğer tarafta dallar ve yaprakların formları bozuk aşağıdaki görseller üzerinden yardımcı olabilir misiniz?
şimdiden teşekkürler.

Eklenti 683599

Eklenti 683600

Eklenti 683601

wakan 11-11-2018 21:37

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mmyuce (Mesaj 1551915)
Merhabalar,

fidancıdan aldığım ağacımda bir anormali var bir tarafta meyve varken diğer tarafta dallar ve yaprakların formları bozuk aşağıdaki görseller üzerinden yardımcı olabilir misiniz?
şimdiden teşekkürler.

Satıcı, aşıdan sonra anacın geri kalan kısmını kesmemiş sanırım. Haliyle o da büyümeye devam etmiş.
İşaretlediğim yerden keserseniz olay çözülmüş olur.

mmyuce 12-11-2018 11:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi wakan (Mesaj 1551964)
Satıcı, aşıdan sonra anacın geri kalan kısmını kesmemiş sanırım. Haliyle o da büyümeye devam etmiş.
İşaretlediğim yerden keserseniz olay çözülmüş olur.

teşekkürler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025