agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Kamkat, Kumkuat (Citrus fortunella 'margarita') (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/2151.htm)

elifbilge 26-01-2012 14:58

Çok güzel bir meyve bende 2 ay önce yalovadan aldım 50 cm boylarında üzerinde bol meyve var.Ben bahçeme ektim.Ağacım gayet canlı ve meyveleri gün geçtikçe olgunlaşıyor.Çay içerken ikiye bölüp içerisine atarsanız müthiş bir tata veriyor.Aldığım seradaki abi 3 tane ye grip olmazsın dedi hakikattende aldığım gibi hafif sararmışlarından yedim grip olmadım şu ana kadar.Çok lezzetli kabuğuyla yeniyor.Yalovada hemen hemen her serada satılıyor ben 20 TL ye aldım.Herkese tavsiye ederim süper bir tat.

Nariel 26-01-2012 22:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi D_E_L_i_ (Mesaj 902964)
Bizim katkatta buradaki bazı arkadaşlarımızın ki gibi kelaynak gibin bişi oldu...meyveleride dökülmeye başladı :( enson pamuklu bit için arapsabunlu fıs fıs yapıp toprağını havalandırmıştım ...
buradan okuduklarımla bişiler denicem...kurtarmak için fikri olan varsa yardım edebilir mi?

Sn. D_E_L_İ_;

Kamkatınızdaki meyveleri hemen toplayıp yiyin ya da bir şekilde değerlendirin. Üzerinde bitkinin gücünü harcayacak meyve kalmasın. Ve sulamayın, şu an yaprak bulunmadığı için suyu kullanıp buharlaştıracak yeri yok.

Acaba arapsabunlu fisfis yaparken toprağına çok fazla mı damlattınız bu karışımı; bitki bundan zarar görmüş olabilir.

İstanbulda daha birkaç ay doğru dürüst güneş göremeyiz, kamkatı en çok ışık alan bir pencere kenarına koyun ve ortam ılık olsun. Toprak kuruyana kadar hiç sulamayın. Varsa bir tanıdık-akraba; kış mevsimi için onu egeye ya da akdenize seyahate yollayabilirsiniz;)

Nariel 26-01-2012 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi elifbilge (Mesaj 904027)
Çay içerken ikiye bölüp içerisine atarsanız müthiş bir tata veriyor.

Bu hiç aklıma gelmemişti. Çok güzel olacağa benzer, özellikle yeşil çayla çok güzel gideceğini düşünüyorum. Sevgiler..

Romantik 10-02-2012 11:22

2 Eklenti(ler)
Bol Meyveli kamkatlarımız,

papatya73 10-02-2012 13:19

Aman ne güzeller maşallah, ben de keşke meyvelisini alsaymışım sizden.Vallahi bayıldım bu kamkatlara.Ben daha bekleyeyim bakalım ne zaman canlanacak.

gulşen 10-02-2012 14:06

2 Eklenti(ler)
Cengiz bey merhaba maşallah kamkatlarınız çok güzel,sizden aldığım kamkat fidanım bu sene çok meyve verdi resmini sizinle paylaşmak istedim :) bakalım beğenecek misiniz:confused:

nasıl iyi bakabilmişmiyim ;) birde acaba cinsini öğrenebilir miyim :confused:

gulşen 10-02-2012 14:28

3 Eklenti(ler)
buda diğer kamkat ağacım ikisinin de türü farklı sanırım :)

Romantik 10-02-2012 16:38

Gülşen Hanım,

Kamkatınıza çok güzel bakmışsınız, sorun yok gözüküyor. Tek kelimeyle MAŞALLAH.

Bizim Kamkatlarımız meyve tadı olarak güzel çeşit olan OVAL Kamkattır.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulşen (Mesaj 910125)
Cengiz bey merhaba maşallah kamkatlarınız çok güzel,sizden aldığım kamkat fidanım bu sene çok meyve verdi resmini sizinle paylaşmak istedim :) bakalım beğenecek misiniz:confused:

nasıl iyi bakabilmişmiyim ;) birde acaba cinsini öğrenebilir miyim :confused:

Romantik 10-02-2012 16:39

Merhaba papatya73,

Merak etme 1-2 seneye senin Kamkatlarında aynı forma gelecektir. Bu yıl meyve verir.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi papatya73 (Mesaj 910085)
Aman ne güzeller maşallah, ben de keşke meyvelisini alsaymışım sizden.Vallahi bayıldım bu kamkatlara.Ben daha bekleyeyim bakalım ne zaman canlanacak.

gulgurbuz 11-02-2012 17:11

Kamkat Ağacım Ölüyor mu?

2 Eklenti(ler)
Sayın Üyeler, 3 ay kadar önce internetten aldığım Kamkat ağacım, ara ara yapraklarını döküyordu. Fakat son iki haftadır çok kötü bir durumda, üzerinde olgunlaşmamış meyveleri dahi dökülüyor. Ne yapmam gerektiği konusunda bilgilendirir misiniz beni. Fotografını yükledim, umarım doğru yapabilmişimdir. Saygılarımla.

Not: Haftada bir kez su veriyorum, güneşli bir ortamda değil ama aydınlık bir yerde. (güneşli yerlere domateslerimi koydum da) Onun dışında bir şey yapmıyorum.

serkan_istanbul 11-02-2012 19:00

Haftada bir sulama yaptığınızı söylüyorsunuz, acaba bitkinin ihtiyacından fazla sulamış olabilirsiniz.

gulgurbuz 11-02-2012 19:20

Serkan Bey, selamlar,

Toprağını elimle kontrol ediyorum, kuruduğunu fark ettiğimde su veriyorum ve bu genellikle bir haftaya tekabül ediyor. Yine de haftada bir su vermek (yaklaşık yarım litreden biraz fazla) fazla mıdır ki?

serkan_istanbul 11-02-2012 19:25

Ben alalı baya oldu şuanda durumu iyi haftada bir su bana çok geldi benim bitkim susamıyo bu kadar çabuk birde altındaki tabakta su bırakmıyorum. pencerenin kenarında duruyo kış mevsimi olduğundan güneş pek yok sağlıklı ama yazın direk güneşten koruyacağım ve bol aydınlık yere balkona alacağım.

gulgurbuz 11-02-2012 19:58

O zaman sulamayı biraz azaltayım Serkan Bey. Teşekkür ederim.

gülenmelek 11-02-2012 22:07

Sayın gulgurbuz, bitkinizi böceklenme var mı diye çok yakından bir kontrol etseniz iyi olur diye düşünüyorum. Özellikle kabuklu bit. Bir de yapraklarda özellikle yapışkan, balımsı sıvı gözünüze çarptı mı ? Bunlara bir bakın derim ;) (İnşallah yoktur da sadece sorun sulama ile ilgilidir.)

gulgurbuz 11-02-2012 22:46

Sayın gülenmelek,

İlginiz için öncelikle teşekkür ederim. Dediklerinizin hiçbiri yok. Epeyce inceledim. Yapraklarda kahverengileşme, bazılarında sararma, ama en önemlisi kendi meyvesini üzerinde taşıyamaması var. Meyveler de sürekli dökülüyor. Zaten meyvelerinin üstü de sararmanın ötesinde kahverengi çiziklerle dolu.

gülenmelek 11-02-2012 23:35

Böcek olmamasına sevindim gerçekten. Bu konuda yazan üyelerin (ben dahil) aslında şikayetleri genelde aynı gibi. Ayarlayamadığımız bir şey var ama ne. Ben de kamkat öldürmüş biri olarak size pek tavsiye veremeyeceğim ama fırsat buldukça konuyu baştan sona okuyabilirseniz sizin derdinize çare olabilecek bir şey bulacağınızı umut ediyorum. Bahar'a az kaldı. Azıcık dayanıp güneşli dışarıya çıkabilse keşke ve umarım sorun çözülür de dayanmasına gerek kalmayıp sağlıkla yoluna devam eder bitkiniz ;)

mrduran 12-02-2012 03:44

Merhaba efendim,

Güneş seviyor, yer değiştirmede sitresi çok oluyor. Toprak üstten 1 cm kadar kurusun efendim. Sulama zamanı su ile birlikte besi takviyesi de seviyor(Nisan Eylül arası, 15-20 günde bir)

Yaprakları yeşil iken, hafif burkularak sanki kuru imiş gibi dökülüyor ise ve hastalık/zararlı yok ise fazla sudan oluyor(Bendeki gibi..).

Kendi kamkatını batıran birinden:)). Değerlendirmenizi ona göre yapın ve de baştan okumakta fayda var efendim.

Turuçgil hastalık ve mücadelesi

Saygılarımla lütfen.

gulgurbuz 12-02-2012 12:17

Verdiğiniz değerli bilgilerden dolayı çok ediyor, saygılar sunuyorum. Besin takviyesi hiç yapmamıştım. Sabah baktığımda dalların tepesinin de kurumaya başladığını fark ettim. Bazı dallar yeşilken bazıları kahverengileşmiş. Sanırım ölüyor ağacım :( Çok üzüldüm. Bir şeyler yapmalıyım.
Bu konuyu da okuyorum, tekrar teşekkür ederim.

achil 12-02-2012 19:37

sizin kamkatlarınız şuan ne durumda.benimkinin ana gövdesinden ufak bi filiz başını çıkardı onun haricinde başka bi hareketlenme yok acaba biraz geçmi kaldı yeşermek için

Romantik 12-02-2012 20:13

Arkadaşlar, Mevsim nedeniyle Kamkatlarınızın durağan olması çok normaldir. Bu konuda hem kendinize hemde bitkilerinizi strese sokmayın.

achil 12-02-2012 20:19

birde benim kamkatlar tam olgunlaştılar ama tadına baktıgımda hiç öyle tatlı değiller dışı portakal kabugu gibi içide limon gibi hiç tatlı değil acaba aşısı falanmı iyi değildir

Romantik 12-02-2012 21:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi achil (Mesaj 910978)
birde benim kamkatlar tam olgunlaştılar ama tadına baktıgımda hiç öyle tatlı değiller dışı portakal kabugu gibi içide limon gibi hiç tatlı değil acaba aşısı falanmı iyi değildir

Tam Kamkatı tarif ettiniz. Dışı Portakal, İçi Limon,

papatya73 14-02-2012 18:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Romantik (Mesaj 910217)
Merhaba papatya73,

Merak etme 1-2 seneye senin Kamkatlarında aynı forma gelecektir. Bu yıl meyve verir.

Meyveyi geçdim yaşadığına dair bir işaret alsam yeter ama o da yok. Resimdekilerin yaprakları canlı canlı benimkiler yukarı doğru uzanmış dua ediyor gibi neden acaba?

achil 14-02-2012 20:18

http://a1202.hizliresim.com/u/g/2quru.jpg
http://a1202.hizliresim.com/u/g/2qutf.jpg
bunlarda benim kamkatlarım.ankara soğuğunda en olabileceği bu.birinci resimde o gövdesinde çıkan filizi göstermeye çalıştım.;);)

gurbik67 14-02-2012 22:36

2 Eklenti(ler)
işte kamkatlarımın hali beş yıldan beri yaz kış dışarıdalar. şu an hava sıcaklığı da-11

agozce 14-02-2012 23:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gulgurbuz (Mesaj 910660)
Sayın Üyeler, 3 ay kadar önce internetten aldığım Kamkat ağacım, ara ara yapraklarını döküyordu. Fakat son iki haftadır çok kötü bir durumda, üzerinde olgunlaşmamış meyveleri dahi dökülüyor. Ne yapmam gerektiği konusunda bilgilendirir misiniz beni. Fotografını yükledim, umarım doğru yapabilmişimdir. Saygılarımla.

Not: Haftada bir kez su veriyorum, güneşli bir ortamda değil ama aydınlık bir yerde. (güneşli yerlere domateslerimi koydum da) Onun dışında bir şey yapmıyorum.

İçerde bakıyorsanız, içeriyi sevmiyor. Kapalı balkon varsa alıştırarak sışarıya alın.

papatya73 15-02-2012 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi achil (Mesaj 911867)
bunlarda benim kamkatlarım.ankara soğuğunda en olabileceği bu.birinci resimde o gövdesinde çıkan filizi göstermeye çalıştım.;);)

Açık balkonda mı gerçekden, maşallah ne güzeller. Bu soğuklarda dayanır mı acaba. Benim ki içerde cam önünde sessiz sessiz duruyor, bekliyorum bakalım. 2 ay olacak alalı biraz yaprak döküp durdu. Ama ilerleme de yok

Tuncay35 15-02-2012 22:14

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi achil
bunlarda benim kamkatlarım.ankara soğuğunda en olabileceği bu.birinci resimde o gövdesinde çıkan filizi göstermeye çalıştım.

Merhaba sayın Achil kumkuatlarınız çok güzel maşallah,güzel bakmışsınız ama yapraklarında sıvılar gördüm onlar yapışkan sıvılarmı eğer öyleyse kabuklu bit olma ihtimali çok yüksek,dallarının bir kaç yerinde ve bazı yapraklarının alt kısımlarında kabuklu bit var gibi geldi bana.Bence dallarını ve yapraklarının alt kısımlarını bir büyüteçle kontrol edin.Benimde kumkuatımda kabuklu bit vardı hepsini tek tek temizledim sonrada ilaçladım şimdilik kurtardık gibi görünüyor.43. sayfada resimlerini paylaşmıştım,bakmanızı tavsiye ederim.

gulgurbuz 15-02-2012 22:18

Sayın Agozce, dediğinizi yapmayı yani, dışarıya alıştırmayı çok istiyorum ama bizim balkona kuşlar dadanmış durumdalar. Onlara bir çare bulmadan dışarıya alamam. Ama dediğinizi mutlaka yapacağım. İnşallah Ankara' nın soğunda bir şey olmaz. Selamlar...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:01.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025