agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1346.htm)

bernacyhn 25-07-2008 20:33

bu öğlen kedim saksıyı devirdi. neyseki 5-6 tane daha kurutmuştum. onları ekerim. umarım pamuktakiler **** ekeceklerim içinden çıkar bir kaç tane nariel.

Nariel 25-07-2008 23:11

Amacım iyi limon veren bir limon ağacı değil sayın Tropiksera, yediğim meyvelerin çekirdeklerini çöpe atmaktansa, ekebildiğim kadarını ekip büyümelerini seyretmek ve küçük de olsa, kalıcı olamayacak da olsa yeni bir yeşillik oluşmasını sağlamak. Gerçekten de zaman nasıl olsa geçiyor, zaman geçerken de küçük bir bitki çıkıyor tohumdan..

Çelik alıp ağaç büyütürken, aşı yapıp tutmasını beklerken, hazır fidan alıp büyümesini izlerken; bir köşede de tohumlar yeşersin..

bernacyhn 10-08-2008 18:10

selam arkadaşlar hani benim pamuktaki çekirdeklerim varya hala çimlenmedi çürümediler de böyle arada bir bakıyorum pamuğu kaldırıp sanki şişip büyüdüler gibi geliyor. siz nedersiniz?

Nariel 10-08-2008 20:37

Güneşte değilse güneşe koyun derim.

bernacyhn 11-08-2008 00:03

güneşte duruyor. hiç kurutmadan nemli tutuyorum hep pamuğu çürümediğine göre olur herhalde bir şeyler olsun ama artık çok hevesleniyorum. bir ağacım olmasını çok istiyorum. inşallah tutar çedirdeklerim...

bernacyhn 12-08-2008 10:17

ben pamuktakileri beklerken toprağa koyduğum çekirdek filizlendi. az evvel bir baktım ki yeşil miniminnacık bi şey bana göz kırpıyor. heyecanlandım bi anda ama emin değilim başka bitki olmasından korkuyorum bugün resmini eklerim. bi yorum yaparsınız :D

Sibel11 12-08-2008 12:30

3 Eklenti(ler)
Bu da benim çekirdekten yetiştirdiğim :p Nasıl oldu derseniz, inanın bilmiyorum. Ne zaman ektiğimi bile hatırlamıyorum, çıkınca farkettim :o Çok şey istiyorum belki ama gövdesi de birazcık kalınlaşmaya başlasa ;)

Eklenti 44944
Eklenti 44945
Eklenti 44946

bernacyhn 12-08-2008 16:19

güle güle büyütün sibel hanım. benimki de inşallah limondur. çok hevesliyim bu konuda gerçekten de ^_^

Sibel11 12-08-2008 17:24

Teşekkürler belki başka bir yere daha tesadüfen düşmüştür, çıkarsa size yollayabilirim. ;)

bernacyhn 12-08-2008 20:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi -sibel. (Mesaj 267829)
Teşekkürler belki başka bir yere daha tesadüfen düşmüştür, çıkarsa size yollayabilirim. ;)

sağolun sibel hanım :) benimki limon değilse sizinki de çıkarsa haber veririm

bernacyhn 14-08-2008 16:51

limonum limonum benim küçük limonum

daha önce tee 2007 de eklenmiş minnacık limon resimlerine yeniden baktım sanırım benimki de limon. galiba bir çekirdekten iki fide çıktı **** kaybolduğunu sandığım çekirdeklerden biri filizlendi. dibdibeler nasıl ayırcam ben onları ya kökleri biribrine karışırssaaa???

bernacyhn 15-08-2008 20:53

4 Eklenti(ler)
limonlarımın pek net olmasada görüntülerini paylaşmak istedim. çok güzeller :o

fth05 26-08-2008 20:03

Ben de çimlendirmek için 4-5 tane limon çekirdeğini pamuk arasına koymuştum.Ama çekirdekler karadı ve hiç bir çimlenme belirtisi yok.Size danışmak istediğim konu:Acaba çekirdekler kurumu olması gerekiyor.Yoksa limonun içinden alıp hemen mi dikmem gerekiyor?

bernacyhn 27-08-2008 12:28

ben 5-6 saat güneşin altına koymuştum. ama toprağa koyduklarım çimlendi. pamuktakilerde hiç belirti yok kararma da yok..

Nariel 29-08-2008 13:35

1 Eklenti(ler)
Benim limonlar yavaş yavaş gelişmeye devam ediyor. Biraz daha büyürlerse onları daha derin bir kaba alacağım, turunçgillerin derin kap istediği belirtilmişti daha önce.

Eklenti 45952

bernacyhn 29-08-2008 16:15

benimkiler de büyümeye devam ediyorlar bu yüzden daha büyük saksıya alacağım. buraya kimse yazmıyor. sanırım yavaş büyüyen bir bitki olduğu için ama ben elimden gediği kadar tecrübelerimi paylaşmaya çalışıyorum...

bernacyhn 29-08-2008 16:19

nariel maşşallah demeden edemeyeceğim maşşallah süphanallah meyvelerini de görürsün inşallah

bernacyhn 29-08-2008 17:07

3 Eklenti(ler)
limonlarımın yeni halleri aslında tek çekidekten iki filiz vermiş çok sevimliller :D

Nariel 29-08-2008 18:13

Sizinkiler de maşallah çok güzeller bernacyhn, benim toprağımda sanırım demir eksik, limonlar açık renkli büyüyorlar. Sizinki koyu renkliymiş. Bir saksıya da greyfurt çekirdeği ekmiştim ama hangi saksıydı unuttum :)

bernacyhn 31-08-2008 12:39

Benim yavrucuklarım ikiz biliyor musunuz? Saksısını değiştirirken farkettim. Tek bir çekirdekten iki filiz vermiş nasıl sevindim bilemezsiniz...

Nariel 31-08-2008 12:41

Tek çekirdekten iki filiz çıkabiliyor, benim de kiraz çekirdeğimden iki filiz çıkmıştı :)

bitkiseli 31-08-2008 13:06

Çok şanslısınız, bizdeki bir tohum bile çimlenmezken:( sizde bir tohumda iki filiz;)

bernacyhn 31-08-2008 13:15

Eğer pamukta deniyorsanız çimlendirmeyi ben bir aydır bekliyorum hala ses soluk yok. Size tavsiyem toprakta denemeniz çünkü ben iki haftada çimlendirdim. Daha doğrusu benden habersiz çimlenivermişler :) gördüğümde çok şaşırmıştım. Darısı sizlerin de başına. Ramazan arefesinde dualarımız kabul olur inşallah...

bitkiseli 31-08-2008 13:23

Pamukta değil toprakta deniyorum, daha 3 gün oldu ekeli benimki sadece sabırsızlık:o hani sizde öyle bir çekirdekten 2 filiz çıktı felan deyince dayanamayıp yine kürdanı toprağa soktum:o aman 2 filiz felan da istemiyorum 7 çekirdekten biri filizlensin yeter.

bernacyhn 31-08-2008 13:50

12-13 gün dayanın.Dikkatinizi başka şeyin üzerine yoğunlaştırınca zaman çabuk geçiyor. Diyorum ya benden habersiz çinlenmiş yavrucuk. Uzun zaman büyük bitkilerimle ilgilendim adeta unutmuştum limon çekirdeklerini sonra sulamak için bir baktım ki çoktan filizlenmiş hatta iki tane yaprak olmuş.. Bir kaç gün sonra da ikinci filizim çıktı. Sevincim ikiye katlandı. Ufak bir tavsiye size bitkiseli, başka meyvelerin de çekirdeklerini toprağa dikin çinlendirmeye çalışın maksat oyalanmak ancak az da olsa doğaya katkımız olsun. Meyve yüzü göremez olduk :( ben elmayla başladım. Buradan da faydalandım. Hem de elma çekirdeği 3-5 günde çimleniyormuş. Azıcık daha mutlu olursunuz çimlendiklerini görünce o yüzden söylüyorum.

bitkiseli 31-08-2008 14:17

Bernacyhn teşekkürler, mesajınızdan sonra kendimi elimde elma ve çekirdeklerini küçük bir saksıya saplarken buldum, filizlensinlerde resimleini buradan paylaşalım hep beraber mutlu olalım;)

bitkiseli 31-08-2008 15:58

Bernacyhn mesajınızı aldım,çok teşekkürler uyarınız olmasa başkasında 3 güne çimlenen şey bende niye çimlenmedi diye yine stres yapacaktım;)

bernacyhn 31-08-2008 19:12

faydalı olduysam ne mutlu bana <3

bernacyhn 31-08-2008 19:16

kedim limoncuklarımın etrafında dolanıp duruyordu. sonra bir baktım ki yerinden çıkarmış limonumu yemek mi istedi amacı neydi bilmiyorum ama çok korktum. allahtan köküne zarar gelmemiş. zavallımın başına gelmeyen kalmadı. küçük saksıdayken de aşağıya düşürmüştü peteğin üstünden zarife (kedim) :(

Fatos_Karag 02-09-2008 15:01

Merhaba,
mayıs gibi pazardan aldığım limon çok suluydu. Bende eşimin bütün dalga geçmelerine rağmen çekirdeklerini çiçek toprağına dikiverdim. Yaklaşık 14-15 adet minicik fidelerim var. Minicik dediysem en küçüğü 5-6 cm kadar. Fakat şu sıralar hiç büyümüyorlarmış gibime geliyor. Acaba yavaş yavaş soğuklar başladı diyemi bu oluyor diye sorucaktım. Birde en uzun fidemde (yaklaşık 20 cm kadar) 2-3 yaprağının ucunda kuruma oldu. çok sulamamak gerekirmiş diye haftada 2 **** 3 defa su veriyorum. Bana bu konuda bilgi verirseniz benim gibi bir acemiyi çok mutlu edersiniz. şimdiden teşekkürler

bernacyhn 02-09-2008 21:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi FATOS_KARAG (Mesaj 280555)
Merhaba,
mayıs gibi pazardan aldığım limon çok suluydu. Bende eşimin bütün dalga geçmelerine rağmen çekirdeklerini çiçek toprağına dikiverdim. Yaklaşık 14-15 adet minicik fidelerim var. Minicik dediysem en küçüğü 5-6 cm kadar. Fakat şu sıralar hiç büyümüyorlarmış gibime geliyor. Acaba yavaş yavaş soğuklar başladı diyemi bu oluyor diye sorucaktım. Birde en uzun fidemde (yaklaşık 20 cm kadar) 2-3 yaprağının ucunda kuruma oldu. çok sulamamak gerekirmiş diye haftada 2 **** 3 defa su veriyorum. Bana bu konuda bilgi verirseniz benim gibi bir acemiyi çok mutlu edersiniz. şimdiden teşekkürler

çok sık ektiyseniz köklerden dolayı gelişme yavaşlamış olabilir. tabi soğukların da etkisi var. sulama olayını önceki sayfaları incelerseniz belki size yardımcı bilgiler edinebilirsiniz. açıkçası benim de pek bilgim yok :) bence her yerde söylemeyin bizim gibi bi tane **** hiç çimlendiremeyenlerin gözü değer maazallah :D şaka bir yana pazarda tanesini 50 kuruşa aldığımız limonları allahın izniyle elimizle koparıp yiyecek olmamız gerçekten müthiş bir şey...

gravel 05-09-2008 12:03

Ben de limondan çıkan çekirdekleri 1-2 gün suda beklettikten sonra torfa ektim. 2-3 hafta geçti ama yüzeyde bir hareket yoktu. Dayanamayıp hafiften eşeledim. Kök salmış olduğunu gördüm. Sert ve daha önce burada söylendiği gibi dikine kazık tipli bir kök ama üst kısım çekirdek hala duruyor. Alt kısmı yarıp kök salmış ama üst kısım hala duruyor. Acaba ne kadar sürer topraktan kendini dışarı atması?

bernacyhn 05-09-2008 12:09

2 hafta kadar sürer benimki de öyle olmuştu :)

bernacyhn 05-09-2008 17:12

yeni yapraklar

1 Eklenti(ler)
Saksısını değiştirirken köküne zarar gelmesin diye çok korkmuştum. İkisinin de gelişimi durmuştu adeta öylece bana bakıyorlardı. Sonra kedim yerinden söktü. Korkum ikiye katlandı çürüyecek diye. Ama çok şükür bir şey olmadı ve hatta yeni yaprak verdi ikisi de... ahh Zarife yüreğimi ağzma getirdin kızım ancak ne sana ne de bitki kardeşlerine kıyamıyorum..:)

Amistad 06-09-2008 20:57

2 Eklenti(ler)
merhabalar bende limon(turunç herneyse) çimlendirdim.
sanırım temmuzun ortalarındaydı.Sorum olacak ama önce durumu açıklayayım.
limon çekirdeğimi plastik bardağa gömüp sulamaya başladım filiz verince aynı yerde devam ettim ama burdaki yazıları okudugumdan kabını değiştirmem gerektiğini biliyordum.Plastik bardağın dibinde kökü görünce başka bir kaba aldım bir süre gelişmeye devam etti.
2-3 haftadır yaklaşık bu boylarda büyümesi durdu. Acaba birşeymi eksik dedim.
Resimleri ekledim.
1 numara çekirdek belirli bir süreden sonra topragın yüzeyine cıktı ve hala bitkiye baglı
2 numarada ilk yapraklar soldu. telaşım birazda ondan:D

yardımcı olanlara teşekkürler

bernacyhn 07-09-2008 23:13

Sevgili Amistad önceki yazıları okuduysanız eğer limon bitkisi ilk çimlediğinde kazık kök yapıyor ve bitkinin gelişiminin devam etmesi için kazık kökün kıvrılıp bükülmemesi gerekiyor. Bu yüzden derin kaplarda çimlendirme yapmalı ve derin saksılarda büyütmeliyiz. Bir müddet sonra kazık kök saçak köke dönüşüyor. Eğer bitkinizin kökü kıvrılma yaptıysa gelişimi yavaşlamış olabilir. Benim bildiklerim bunlar ama mine pakkaner hanıma **** malina ya da sorarak daha geniş ve güvenilir bilgi alabilirsiniz... Hayırlı geceler dilerim..

Bir de yeni filizler verdikçe eskiler dökülürmüş. Ben henüz yaşamadım ama arkadaşımdan öğrendiğim kadarıyla böyle. Sanırım endişelenecek bir şey yok...

Amistad 08-09-2008 01:11

çok teşekkür ederim cevap için. Derin kap olarak 2.5 litrelik kola şişesini en uzun mesafeden kesip öyle devam etmiştim sanırım ondanda uzunu cok abartı olurdu ama suan durumu iyi gibi duruyo. Birde forumdan okudugum kadarıyla sıcak hava ve güneşi cok severmiş bende mümkün oldugunca evin en cok güneş gören yerinde bakmaya calışıyorum.

Son olarak dün en üst yaprakta zerre şeklinde ıslaklık gördüm elimi sürüp kokladım ve müthiş bir limon kokusu geldi burnuma. Cok tatlı ve keskin kokuyodu cok hosuma gitti:D

gravel 08-09-2008 08:47

Ne kadar kazık kök olarak gidiyor acaba?
Benimkiler de sonunda filizlendi. Şu an plastik bardaktalar. Ne kadar derinlikte bir kaba almalıyım? Kazık kök olarak ilerlemesi ne kadar süre devam ediyor? Saçak köke ne zaman geçiyor? Yardımcı olursanız sevinirim.

bernacyhn 08-09-2008 17:53

Benim limoncuklar da daha küçük olduğu için bir bilgim yok. Tecrübeli arkadaşlarım bu soruya tatmin edici bir cevap verebilirler. Azıcık daha büyüdükten sonra derin bir kaba **** saksıya alın limoncuğunuzu. Bir **** en geç iki hafta içinde. Ben saksısını değiştirdiğimde kökünün baya uzamış olduğunu gördüm. Zamanlamam gerçekten iyiydi. siz de böyle yapın bir kaç hafta içinde derin bir saksıya alın.

Sevgili amistad sizi için çoook sevindim. Çünki ben henüz o güzel kokuyu alamadım. Yeri güzel çok aydınlık bir yerde. Ama sanırım suyu az geliyor saksısı büyük biraz :) İnşallah meyvesini yediğiniz günleri de görürsünüz...

majestic-38 25-09-2008 07:53

Yaklaşık 2 ay önce küçük pet su şişelerine ektiğim limon ve portakal çekirdeklerinin hepsi çimlendi , boyları yaklaşık 10 cm. yi buldu, pencere önünde 2-3 saat güneş alan bir yerde duruyorlar. kayseri de kışlar çok soğuk olduğundan aceba turunçları cam kenarından içeriye biryerlere mi alsam diye düşünüyorum.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 10:53.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025