agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1346.htm)

Cymbelina 19-05-2013 00:04

Sayın GokcenDede, aramıza hoşgeldiniz. Sağlıklı günlerde büyütün limonunuzu. Yaşını ve aşı olup olmadığını, limonu aldığınız yerden veya kişiden öğrenmeniz daha iyi olabilir. Son resimdeki çimlenenler limona pek benzemiyor, çimlenen limon çekirdeği daha farklı görünümde, diğer mesajlarda görebilirsiniz.

Aşağıdaki konu başlığında, bazı diğer başlıkların bağlantılarını paylaşmıştım:

http://www.agaclar.net/forum/balkon-...gi/3007-22.htm

Bu ve diğer konu başlıklarını vaktiniz oldukça incelerseniz belki bir yardımı dokunur.

İlk vereceğim linkte Ana konu başlığı var, açılan sayfada başka alt bölümler var, bu ana başlıktan ilgili alt bölümlere de ulaşabilirsiniz:

Turunçgiller - agaclar.net

Ve diğerleri:

http://www.agaclar.net/forum/evdeki-...teras/2675.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/17957.htm

http://www.agaclar.net/forum/fidan-v...-asi/27070.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvele...lilar/5277.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvele...lilar/2180.htm

http://www.agaclar.net/forum/meyvele...ilar/20985.htm

ozleem 31-05-2013 10:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Y-eşilci (Mesaj 1082709)
Bence içeri alma.İlkbahara kadar bekle o zaman çıkar.Ben kuruyo diye içeri almıştım daha kötü oldu.

malesef o hatayı yaptım ve artık fidelerim yok :(

M..T 05-06-2013 02:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi GokcenDede (Mesaj 1156393)
Arkadaşlar Merhaba,

Baştan bitkiler hakkın hiç bilgi sahibi olmadığımı ama meraklı olduğu söyleyeyim.Yeni teraslı bir eve geçtikten sonra aklıma gelen ilk şey Taksimdeki limonlu bahçe ve mis gibi kokusu oldu.Evet terasımı minik limonlu bahçe haline getirmek istiyorum:) Babama bundan bahsettiğimin ertesi günü bir limon ağacı getirdi 3-4 aydır beraberiz arkadaşla,havaların ısınmasıyla keyfide yerinde sayılır,fakat aşağıdaki fotoğraftan görebileceğiniz gibi yaprakları yenmiş,güve olabilir diyerekten koruyucu sprey aldım.Amacım terasımı en kısa sürede limon ağaçlarıyla doldurmak:)Herneyse size birkaç sorum olacak,verdiğim rahatsızlıklık için şimdiden özür ;)

1-Büyük olan ağacımın yaşını ve aşı olup olmadığını nasıl anlarım?
2-Aşağıdaki küçük saksıya ektiğim çekirdekler çimlendi sanırım?
3-Bunların daha sağlıklı olması için ekstra ne yapabilirim?

ilk sorunuzu bilmiyorum fakat gördüğüm kadarıyla o çıkanlar limon değil. yabani ot olabilirler ya da daha küçük tohumlar serptiyseniz onlar olabilir(kivi gibi).

Turunçgil 29-06-2013 23:04

Arkadaşlar ben limon çekirdeklerini şu şekilde çimlendiriyorum.Taze limondan alınan çekirdekleri soyup cam kavanoz içerisine peçete koyup üstüne serpiştiriyorum ve üzerlerine su serpip nemli olmalarını sağlıyorum.Kavanozuda karanlık ve sıcak bir yerde örn dolap içinde muhafaza ediyorum 4 günde çimlendiler limonlarım. ancak çıktıktan sonra saksıya aldığınızda saksıyı da karanlık yarı gölge ortamda bulundurun yoksa yaprakları yanıyor güneşten.

Levonardo 04-07-2013 13:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SahraSahil (Mesaj 1156114)
Çok haklısınız Levonardo ama inanır mısınız belki çok duygusal olacak dokunmaya kıyamadım :D çok denemeler sonucu bu hale ulaştım şimdi yaprağına dokunmaya kıyamıyorum ama dediğinizi haftasonu uygulamayı planlıyorum cesaret geldi yorumunuzdan sonra ;) çok teşekkür ederim :)

Rica ederim, umarım faydalı bir bilgiyi aktarmışımdır :) En yakın zamanda fotoğraflarını paylaşırsanız sevinirim :)

Y-eşilci 17-07-2013 13:18

ya benim diktiklerim 2 yaprak çıkarıp kuruyo neden acaba?:(

Turunçgil 20-07-2013 12:59

Güneş görmemeleri lazım yeni çimlenmiş limoncukların Sn y-eşilci perde arkasından güneş görsünler 2-3 hafta sonra yarı gölge 1 hafta sonrada güneşe koyabilirsiniz

Tolga Yalcin 23-07-2013 16:22

4 Eklenti(ler)
Herkese merhaba,

Benim de çekirdekten yetiştirdiğim iki tane limonum var. Yaklaşık 2 sene oldu ve sorunlarımız da başladı :D. İlk önce böceklenmişti ve sirkeli su sıkmam gerektiği söylendi. Ben de sıktım böceklerden kurtulduk gibi gözüküyor şuan ancak fotoğraflarda da göreceğiniz gibi gövdenin alt tarafında ki yaprakları güçsüzleşti ve sarardı. 1-2 yaprakta da delikler meydana geldi (sanırım bunlar böceklerin işi). Aklımda birkaç soru var sizlere sormak istediğim.

1- Toprak olarak pazarda satılan topraktan kullandım acaba bahçe toprağı daha mı elverişli olur bu konuda?
2- Budama yapılması gerekiyor mu? Ya da gerektiğini nasıl anlarım?
3- Kazık kök olduğu için şuan kullandığım saksı bu boydaki limonlar için küçük mü? Daha büyük bir saksıya geçmem gerekir mi?

Şimdiden herkese çok teşekkür ederim. ;)

ilkerr84 07-09-2013 00:14

2 Eklenti(ler)
son durum.. seneye ilk meyveyi bekliyorum artık sabır sabır :) turunç verirse, aşılama yapacağım.
limon verirse resmini paylaşırım ömrümüz olurda burda olursak

Kayahann 07-09-2013 11:45

limon çekirdeği çok kolay çimleniyo, hatta fasulye kadar kolay

C1C3K 07-09-2013 14:58

ya arkadaşlar bu mesajıma cevap verirseniz çok sevinirim ben bugün 3 tane limon tohumu ekdim ama nerdeyse herkez aşı olmadan limon vermez diyorlar doğru mu aşı olması gerekiyorsa nasıl bir aşı olacak ? ve aşı nasıl olacak ? :)

dostca 09-09-2013 14:55

Merhaba arkadaşlar,
Sitede gördüğünüz tohumdan yetişen turunçgiller için heves edip tohumdan çimlendirme, ardından ne zaman büyüyecek kaygısı, ardından aşı yapılma kaygısı ile uğraşana kadar seralarda 2-3 yaşında 70-80 cm boyunda uygun şartlarda yetiştirilmiş ve aşılanmış hatta üzerinde şu sıralar meyvası olan limon mandalina kamkat satılıyor yaşa göre 25-30 tl, alın ona bakın derim. Çekirdekten yetiştirmenin zevki başka diyorsanız onun dibine de çekirdekleri atar onuda denersiniz, hemde ileride aşı yapmak için elinizde göz de olmuş olur. Ben öyle yaptım gecen hafta internet üzerinden Rizeden 2 adet kamkat aldım 3 yaşında, üzerlerinde fındık büyüklüğünde meyvaları mevcut, 80 cm boyunda tanesi 25 tl. 2 fidan (indirimli) kargo ikisine 23 tl aldı almak için fidanlığa gitsem hem daha pahalı söylerler hemde dolmuş parası o kadar tutar, taşıdığında yanına eziyet kalır..

dombıra 24-09-2013 21:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ilkerr84 (Mesaj 1196792)
son durum.. seneye ilk meyveyi bekliyorum artık sabır sabır :) turunç verirse, aşılama yapacağım.
limon verirse resmini paylaşırım ömrümüz olurda burda olursak

Sayın ilkerr84 bu limon ağacını tohumdan mı yetiştirdiniz ? ve bu hale gelmesi kaç sene sürdü ?

jojoba 24-09-2013 21:32

nemli pamukta kolay çimleniyorlar bilginize..

incirli 25-09-2013 14:46

belki acemi şansındandır bilmiyorum ama saksıya attığım her 4 limon çekirdeğinden 3ü filizlendi.belki torftan kaynaklıdır bilemiyorum ama bana öyle geliyo ki çekirdeği rasgele balkondan sallasam da çıkar.o kadar koaly çimleniyo yani

naturefan 27-09-2013 21:32

Aşağıda linki ekli olan sitede lime limon tohumu deniyor. Limon direkt tohumdan yetişir mi? Yetişmiyorsa, bu site yanıltıcı tanıtım mı yapıyor? Limon konusunu tam bilenler, -sitenin linkine de bakarak- cevaplarsa memnun olurum.

Link:

MİSKET LİME LİMON TOHUMU* TOHHUM GittiGidiyor'da 93873927

ametarasu 28-09-2013 10:58

tohumdan bitki yetiştirmek için önce tohumu kurutmak mı gerekiyor ? yoksa pazarda satılan bir limonu kesip içinden çıkardığımız çekirdeği küçükken fasulye çimlendirdiğimiz gibi çimlendirmeye çalışsak başarılı olur muyuz ?

PembeOrkide 06-10-2013 14:34

Minik limonlarım

1 Eklenti(ler)
merhaba, haziran-temmuz çimlendirdiğim limon çekirdeklerimden bir çoğu öldü şimdi 8 tanesi yaşıyor ama yaklaşık 1 aydır hiç bir büyüme belirtisi göstermiyorlar. Balkonda duruyorlar direk güneş ışığı gelmiyor, begonvilin dalları arasından süzülen ışık geliyor öğleden sonra... Büyük ve uzun bir saksının içindeler, gün aşırı suluyorum. Havalar soğumaya başladı, limonlarımı ne zaman içeriye almalıyım.

Bir de fidanlıktan aldığım yaklaşık 1 metre boyunda yetişkin üzeri limonlu bir ağacım var, onun saksısı çok büyük olduğu için sadece balkonda durabilir. Kışın soğuğundan etkilenmemesi için ne yapabilirim. Üzerine sera gibi naylon bir düzenek yapıp toprağın üstüne de ağaç kabukları sermeyi düşüyorum, yeterli olur mu, yardımcı olursanız sevinirim.

snines07 27-11-2013 01:22

Merhaba.
Tüm konuyu bu gece okuyup bitirdim ve ben de kendi tohumumu çimlendirmek fide haline getirmek ve limon ağacına dönüşmesini izlemek ve o limonlardan limonata yapıp içmek istiyorum.

İlk olarak limon çekirdeklerını çıkarıp kabuklarını soydum. Yıkadım ve fasulye deneyi gibi yoğurt kabına nemli pamuklar arasına koydum. Güneş görmeyen hafif karanlık bir yere koydum bekliyorum. Çimlenip çimlenmediğini görmek için her gün bakmalı mıyım toprağa ekmek için ya da 1 hafta gibi süreliklerle mi bakmalıyım. Bi yararı/zararı olur mu?

Abiler ablalar sizin fidelerinizi gördüm çok canım çekti çok istedim benim de böyle bir fidem olsun diye inşallah çürümezler de ben de büyütürüm ağacımı :)

snines07 10-12-2013 14:55

Merhaba tekrardan 27 kasımda çimlendirmek için yoğurt kabına bıraktığım 5 limon çekirdeğinin 2 tanesi çimlendi dün itibariyle 1 tanesinde küçük bir şey gördüm o da sanırım çimlenecek. Bugün de en yakın fide satan bir yere gittim uygun bir saksı ve toprak aldım. Fideciden kafama takılan soruların cevaplarını aldım ve 2 çimlenmiş limon tohumunu an itibariyle saksıya ekmiş bulunuyorum. Çok hevesliyim inşallah başlarına birşey gelmez.

edit: Müjdemi isterim. 3. çimlenmiş tohumu da saksıya ektikten sonra bugün bir daha baktım pamukların altına 1 tohum daha çimlenecek gibi tohumun ucundaki o beyazlığı gördüm. İlk denemede 5 te 4 güzel gibi umarım son tohum da çimlenir ama artık ondan da umudum yok gibi çürümüş diyeceğim de hiç çürük gibi kokmuyor biraz daha bekleyelim bakalım. :)

snines07 19-12-2013 06:14

Toprağın üstünde minicik bir yeşillik gördüm sanki ve dikkatlice baktım evet evet benim de bir ağacım olacak çekirdekten yetiştirdiğim... 1 tanesi çıktı geri kalan 3 taneyi de bekliyoruz. :))

http://u1312.hizliresim.com/1j/m/vp3pj.png

ilkerr84 03-01-2014 17:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dombıra (Mesaj 1202626)
Sayın ilkerr84 bu limon ağacını tohumdan mı yetiştirdiniz ? ve bu hale gelmesi kaç sene sürdü ?

evet çekirdekten.
yalnız kendi haline bırakmayacaksınız.. ilk başta 2.5 lt lik pet şişede başladım.. 5 lt liğe geçiş yaptıktan sonra damacanaya devamında da gördüğünüz saksıya aldık.toprağını arasıra karıştırıp havalanmasını ve kurumaya kalmasını sağlayın.güneş görebilsin.
" sevgi sözcüklerinizi dokunuşlarınızı da eksik etmeyin. "

Süs bitkileri ruhsuz oldukları için mumya misali canlı gibi görünürler.
Güzel enerjinizi ve sözcüklerinizi içten gelerek dokunuşlarınızla aktarın ona.

2009 yılı ilk 6 aylık döneminde ektim sanıyorum. ya da temmuz sonrası

snines07 12-03-2014 16:15

http://http://i.hizliresim.com/eoRMmk.jpg

3.5 aylık bebeğim işte bu kadar büyüdü bile :)

Laleci_03 23-03-2014 16:42

3 Eklenti(ler)
Bunlarda benim sizlerden esinlenerek çimlendirdiğim yaklaşık 1 aylık limon ağaçlarım. ;)

akçabardak 25-03-2014 07:17

2 Eklenti(ler)
Arkadaşlar doğru yerde mi paylaşıyorum bilemedim, başka başlık bulamadım.

Limon ağacında meyvelerinin arasında bu limonları gördüm, bunlar neden bu şekilde oluşmuş acaba?
ilk defa rastladım ve şaşırdım, bu bir hastalık mıdır bilen arkadaşlar yorum yaparlarsa sevinirim. Teşekkür ederim

Er-art 05-04-2014 19:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak (Mesaj 1263031)
Arkadaşlar doğru yerde mi paylaşıyorum bilemedim, başka başlık bulamadım.

Limon ağacında meyvelerinin arasında bu limonları gördüm, bunlar neden bu şekilde oluşmuş acaba?
ilk defa rastladım ve şaşırdım, bu bir hastalık mıdır bilen arkadaşlar yorum yaparlarsa sevinirim. Teşekkür ederim

Arkadaşım senin limon, özellikle 2. resim, 'Budanın Eli' gibi gözüküyor.

akçabardak 05-04-2014 19:50

Orijinal Mesaj Sahibi akçabardak
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi snines07
Merhabalar.
Limon meyvelerinizin fotoğrafını paylaşmışsınız bir hastalık mı diye de ben de ilk defa gördüm böyle bir limon çeşidi ancak bu bir hastalık değilmiş böyle bir limon çeşidi varmış . Türkçesi '' Buda'nın Eli'' İngilizce olarak ''Buddha Hands'' olarak geçer. Sanırım tropikal bir çeşit. Merak etmeyin hastalık falan değil. Eğer uygun görürseniz bir kaç adet o meyvenin çekirdeğinden isterim.
Kolay gelsin.
İyi günler.

Sayın snines07 merhaba, verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim yalnız siz bir çeşitten bahsetmişsiniz oysa bu limon ağacı bildiğimiz normal limon ağacıdır ve limonlar normal limondur sadece bu ikisinde şekil değişikliği oluşmuş bu yüzden acaba hastalıklı mı diye yazdım. 15 senedir bu ağaç bahçemizde şimdiye kadar böyle bir durumla karşılaşmadık ilk defa bu sene bu şekilde ve sadece bu iki tanesi şekilsiz diğer meyveler normal.
Çekirdek çıkarsa seve seve gönderirim. Selamlar

Merhaba tekrardan. Ziraat Mühendisi arkadaşımla görüştüm. Narenciyelerde tomurcuk akarı denen bi zararlısı varmış. Ağaçta 1000 tomurcuk varsa 300 ünü çatlatıyormuş. Çatlayan tohumların 280 i yere dökülüyormuş geriye kalan 20 tomurcukta da böyle şekil bozukluğu oluyormuş. Yani bizler ağaç 700 meyve verdi 20 tanesi böyle oldu derken aslında 1000 meyvemizin 280 inin yok edip 20 sinde şekil bozukluğu yaratıyormuş. Ağacın altına bakarlarsa dökülen çatlamış tomurcukları göreceklerdir dedi. Eğer üretici/çiftçi falan değilse ilaca gerek yok boşa masrafa girmesinler dedi. Diğer sağlam meyvelere ve ağaca bi zararı olmazmış. Şimdilik benden bu kadar, umarım yardımcı olabilmişimdir.

Bu mesaj Sayın Snines07 tarafından benim özel mesaj kutumda paylaşılmıştır.
Ben de kopyalayarak bu bölüme aldım umarım bir yalnışlık yapmamışımdır. kendisinden özür dilerim ama herkesin görmesinde faydalı olacağını düşünerek burada paylaştım.

sanscoeur 07-04-2014 14:07

Arkadaşlar benim ektiğim limon ve mandalinalar var ama hangilerinin limon hangilerinin mandalina olduğunu çözemedim acaba bunlardan hangileri limon hangileri mandalina :)

http://i.hizliresim.com/O22j85.jpg

http://i.hizliresim.com/zRRNOD.jpg

Selçuk Boz 08-04-2014 09:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sanscoeur (Mesaj 1267855)
Arkadaşlar benim ektiğim limon ve mandalinalar var ama hangilerinin limon hangilerinin mandalina olduğunu çözemedim acaba bunlardan hangileri limon hangileri mandalina :)

Meyveleri oluşmaya başlayınca (3 yıl falan sonra), meyvelerin şeklinden anlayabilirsiniz:D. Keşke tohumları ekmeden önce belirleseydiniz:(.

limon_sever 08-04-2014 10:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Selçuk Boz (Mesaj 1268155)
Meyveleri oluşmaya başlayınca (3 yıl falan sonra), meyvelerin şeklinden anlayabilirsiniz:D. Keşke tohumları ekmeden önce belirleseydiniz:(.

6 yıl önce tohumdan ektiğim limon tohumu hala çiçek oluşturmadı. Yani turunç olacağını düşünüyorum. Ama turunç çiçeği bile yok. Çekirdekten yetişen narinceyeler turunç oluyormuş.

iZER 14-04-2014 13:27

şimdi ben 3 hafta önce çekirdekleri ektim.yeşil bişey çıktı.o filiz toprağa doğrumu gitmeli yoksa yaprakmı olacak?

limon_sever 14-04-2014 13:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iZER (Mesaj 1270641)
şimdi ben 3 hafta önce çekirdekleri ektim.yeşil bişey çıktı.o filiz toprağa doğrumu gitmeli yoksa yaprakmı olacak?

Yaprak olacaklar...

iZER 14-04-2014 13:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1270645)
Yaprak olacaklar...

:confused: ama toprağa gömülüyor

limon_sever 14-04-2014 13:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iZER (Mesaj 1270647)
:confused: ama toprağa gömülüyor

Muhtemelen yapraklar büyüyüp açılmaya çalışıyorlar. Toprak altına doğru olmuş olabilir? Gerekirse zarar vermeden o kısmın topraklarını açın. Fotosunu yükler misiniz?

iZER 14-04-2014 13:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1270650)
Muhtemelen yapraklar büyüyüp açılmaya çalışıyorlar. Toprak altına doğru olmuş olabilir? Gerekirse zarar vermeden o kısmın topraklarını açın. Fotosunu yükler misiniz?

1. sayfadaki gibi.camera olmadığı için yükleyemem.teşkkürler..:D

limon_sever 14-04-2014 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi iZER (Mesaj 1270651)
1. sayfadaki gibi.camera olmadığı için yükleyemem.teşkkürler..:D

1. sayfanın ilk fotosundaki gibiyse eğer o kök olacak.

edem445 21-04-2014 12:29

bnde limon ektim 2 gün önce ama çimlendişrmeyi hızlandırmak için kabuklarını yardım doğrumudu ?

cevapveriyorum 23-04-2014 13:03

Bende 2 gün önce limonun içinden çıkardığım 5 tane çekirdeği ektim toprak torf karışımına.. Toprağını nemli tutuyorum hayırlısı diyelim.

glarienn 30-04-2014 23:22

Pet bardak içinde nemli topraga çekirdekleri yarım cm derine ekin üzerini streçle kapatın.sitreçle nem korunduğundan su eklemeye pek ihtiyaç olmuyor.15-20 gün içinde çimleniyor .

braves 12-05-2014 17:00

Merhaba, ben de daha önce hiç yapmamıştım öyle esti geçen gün araştırdım biraz bu sırada bu foruma denk geldim ******. Çimlendirme başlığında torf ile çimlendirilince daha hızlı çimlendiğini okudum. Gittim torf aldım ufak saksılara ektim sadece torfa. Malum torf pek sulanmıyor üstte kalıyor su damlaları.
Burada baya bi sayfa okudum baktığım resimlerin hepsi toprak gibi. Ben de mi bi yanlış var? Yönlendirebilirseniz sevinirim. Ben sadece torfa ektim. yaklaşık 10 gün oldu tık yok (:

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:23.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025