agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1346.htm)

muhammed altan 01-09-2010 07:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi BursaTeXaS (Mesaj 690255)
Sn Muhammet Bey.. aşı konusunda bir soru sormak istiyorum. öncelikle özür dilerim bitkiler konusunda acemi olduğum için bu soru mantıksız ya da tuhaf gelebilir. Diyelim ki fidelerimizi aşıladık fakat aşı tutmadı. aşının tutmaması bizim fidelerimize zarar verebiliyor mu ? (fidemizin kuruması vb. gibi )

Hayır soru mantıksız değil.Aşı yapılan yerde bir kabuk yarası oluşur.Kendi kendine kapanır.Ama o bölgeye genelde yağlı boya - bayan ojesi- ağaç tutkalı gibi şeyler sürülürse iyi olur.O bölgede kurtlanma olabilir.Bu sebeple ağaçları Şubat ayında budama kesim işi yaparlar !!Ama benim yapmadığım çok zaman oldu bir sorun çıkmadı.
Tutmayan aşının yanına ,alt veya üstüne bir yenisini yapabilirsiniz.

muhammed altan 01-09-2010 07:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bernacyhn (Mesaj 690319)
Benim limonum iki yaşına geldi neredeyse ama kalınlaşmak yerine boy attı, dallandı. Bir kurşun kalem kalınlığındaydı en son bıraktığımda. Üç aydır görmüyorum. Aşılama şansım yok bu yüzden turunçgille idare ederim diye düşünüyorum :) Bayramda istanbula gittiğimde resimlerini çeker burada paylaşırım. Meyvelerimize kavuşmamız dileğiyle :)

Sayın Bernacyhn Sağolun; Limon fideniz bu şekilde meyve vermez ,sadece bir yeşillik ağaçtan ibaret olur.Eğer çevrenizde limon ağacı varsa bir deneme yapabilirsiniz.Zaman için çok geç kalmış sayılmazsınız.
Resimlerinizi bekliyorum.

BursaTeXaS 01-09-2010 11:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muhammed altan (Mesaj 690391)
Hayır soru mantıksız değil.Aşı yapılan yerde bir kabuk yarası oluşur.Kendi kendine kapanır.Ama o bölgeye genelde yağlı boya - bayan ojesi- ağaç tutkalı gibi şeyler sürülürse iyi olur.O bölgede kurtlanma olabilir.Bu sebeple ağaçları Şubat ayında aşılarlar !!Ama benim yapmadığım çok zaman oldu bir sorun çıkmadı.
Tutmayan aşının yanına ,alt veya üstüne bir yenisini yapabilirsiniz.

Teşekkür ederim Muhammed Bey...

tatlilimon 08-09-2010 13:53

benim limonlarda hiç hareket yok. birkaç hafta daha bekliyelim bakalım.

bernacyhn 15-09-2010 15:30

3 Eklenti(ler)
Benim limonum hasta olmuş :( üstünde parazit var. Nereden geldi bilmiyorum bu parazit bütün gövdeyi sarmış. Neredeyse bir metre olmuştu ağacım. Dallanıp budaklanmıştı. Babam ölümden kurtarmış ama paraziti nasıl gidereceğimi bilmiyorum lütfen bana yol gösterin :(

muhammed altan 16-09-2010 09:01

Sayın BernaCYHN Merhaba ; bu hastalığı turunç ağaçlarımda bende gördüm,sonra üstesinden geldim.Bu yaprak biti dir.Bu yaratıklar , ağacın önce yaprak altına ve hızla çoğalıp dallarına sarılıp,bitkinin özsuyunu çekip kuruturlar.Yapışkan parlak sıvı bırakırlar. Eğer kısa sürede ilaç kullanmazsanız limonunuz ölür.Bir çiçekçiden sulandırılmış ilaç almıştım güller için kullanıldığını etkili olduğunu söyledi.Kullandım biraz azalttı ama hepsi ölmedi.Sonra bir arkadaşımdan şunu öğrendim.; Evde kullanılan haşere **** sivri sinek ilaçları olabilir.Önce sprey su fışkırtan şişenin içine temiz su koyuyorsunuz yüzde 70 i kadar.Sonra bu ilaçtan kısa aralıklarla 3-4 defa bu suyun içine sıkıyorsunuz ve çalkalayıp bütün ağacın her yerine toprağa bile sıkıyorsunuz.Bu uygulamayı birer hafta aralıklarla 3-4 defa yapıyorsunuz.Çünki hayvanlar sürekli yumurta yaptıkları için yumurtadakiler ölmüyor.Yine çıkıp üreyebiliyorlar.Ağaca yapışık kaldıkları için ,ölseler bile yine yapışık ölüp kalırlar.Bunları ben bulaşık süngerlerinin sert kısmıyla silerek temizledim. Bir ay sonra gözlemlersiniz yine varsa devam edersiniz.
Diğer bir çözüm ise Zirai tarım ilacı olabilir .Yaprak biti için derseniz verirler.Evinizde böcek sinek ilacınız varsa bence gerekmez.

bernacyhn 16-09-2010 17:44

Çok teşekkür ederim Muhammet Altan Bey, en kısa zamanda uygulayacağım. Ödüm koptu onları görünce bir de her yerine sarmış, nasıl panikledim anlatamam.

bernacyhn 17-09-2010 22:33

Sinek ilacı işe yarar mı acaba?

muhammed altan 20-09-2010 12:11

Sayın BernaCYHN , Ben böcek ilacı ile yapmıştım.Üzerinde sinek böcek resimleri vardı.Bence olur ,etkisi diğerine göre belki biraz daha azdır.Siz 2 defa fazla sıkarsınız olur biter.Ama vakit geçirmeyin ağacınızın hayatını kurtarın.Unutmayın direk ağaca sıkmıyorsunuz.Sulandırıp öyle sıkıyorsunuz !!

bernacyhn 23-09-2010 13:53

Evdeki sineksavarmış. Birazdan gidip böcek ilacı alacağım marketten. Teşekkürler muhammet Altan bey tavsiyeleriniz için

bernacyhn 23-09-2010 14:10

1 Eklenti(ler)
Markete gitmeden önce komşuya böcek ilacı var mı diye sorayım dedim. bitkiler için ıslanabilir böcek ilacı varmış size sormak için eve getirip resmini çektim. Ne dersiniz kullanılabilir mi?

muhammed altan 23-09-2010 15:18

Evet.Bu tam bir kabuklu bit ilacı!! Yanlız , 1 litre su ile nekadar sulandıracaksınız bilemem.Dekara verilen ağaç yöntemine göre de verebilirsiniz. 1cc (şırınga ölçüsü ) kadar çekip vermek olabilir diye düşünüyorum.Çok kaçırırsanız ağacı yakabilirsiniz.Dikkatli olun.Bence Mine Hanım ' a bir bilene sorun bölümünde sorabilirsiniz.

bernacyhn 24-09-2010 00:16

Brn cevabınızı bekleyemeden kuru olarak elime ameliyat eldiveni geçirip nefesimi tutup bu ilaçla ağaçta böceklerin yoğun olduğu yerleri ovdum. Ağacın tamamına etki etmesi için sizden aldığım cesaretle suya katıp her yerine sıkacağım :) Zaman atırdığınız için çok teşekkür ederim. Umarım bu böcekler bir an önce ağacımı terkederler :)

muhammed altan 24-09-2010 14:45

Bu uygulamayı dediğim gibi uygularsanız görüceksiniz bir şey kalmayacaktır.Bir ay sonra tekrar gözlemleyin eğer bir iki tane canlı olanı varsa uygulamaya devam...!
Bir de ağacınızı kuzey (poyraz) rüzgarından koruyun bu hem kış için hemde yaz için.Kuytu , nemin olduğu yerleri çok severler ve verimli olurlar. Turunçgillerle önemli bir bilgiyi sizinle paylaşmak istedim .Şöyle ki ;
Potasyum Nitrat (13,5-0-46) turunçgillerde meyvelerin büyümesine ve meyve sayısının artışına yardımcı oluyor.Şubat ayında, ya da , çiçeklenmeden 1 ya da 2 ay arası bir süre kadar önce ilk gübrelemeyi, Mayıs'ta çiçeklenme döneminde ikinci gübrelemeyi ve Temmuz'da yaz gübrelemesini yapmalıyız.Bunlardan en önemlisi çiçeklenme öncesi şubat ayında yapılacak olan ilk gübrelemedir.

Cahide Kartal 28-09-2010 17:32

3 Eklenti(ler)
Baharla birlikte bulunduğu küçük saksıdan alıp tenekeye diktiğim turunçun yaprakları anlayamadığım bir sebepten dökülüyor.Ne önerirsiniz.
Eklenti 173129

Budama güçlendirir mi?(Üst kısmı)
Eklenti 173130
Üç yıldır aynı saksıda olan diğer turunç, yaprak vermeye devam ediyor.
Eklenti 173131

bernacyhn 28-09-2010 19:12

Sanırım saksısı biraz küçük kalmış ve bu yüzden dökülüyor yapraklar ama yine de bir bilene sorun

muhammed altan 29-09-2010 15:22

Cahide Hn , merhaba.Fidanınızı yer değişikliği yapmışsanız bir miktar dökebilir.Eğer dışarıdan içeri almışsanız dökmeye devam edecek hazırlıklı olun.İçeriye alışması zaman alır.İçeride bulundurmak istiyorsanız odayı sık havalandırıp ,güneş alan konuma koymalısınız.
Diğer bir sebep çok su vermişsinizdir.Dengeli düzenli su vermek gerekir.
Ağaçta bir zararlı görülmüyor ve besin ekliği yapraklarına yansımamış.

bernacyhn 29-09-2010 16:00

Muhammed bey, ben ağacımın hastalık kapmış olan yapraklarını budadım ama acaba doğru mu yaptım, yanlış mı yaptım ?

Cahide Kartal 29-09-2010 17:01

Teşekkür ederim Muhammed Bey, bulunduğu saksıya aldığımdan beri yerini hiç değiştirmedim hep camekanlı terasta durdu(sera etkisi olsun diye ), havalandırmasını ihmal etmemeye çalıştım,zaman zaman biriktirdiğim yağmur sularından da verdim.Yalnız bir şey dikkatimi çekti, teneke saksısında aşırı sıcaklar köklerine zarar vermiş yapraklarını dökmüş olabilir mi?

muhammed altan 01-10-2010 13:50

Sanmıyorum Cahide Hanım.Bu sene çok sıcaklar oldu ama yapraklarını kurutacak olsa çoğu dökülürdü.Diğer ağaçlar gibi narenciye ağacıda dönem dönem yaprak dökebilir.Yaprak yenileme vakti gelmiş olabilir.
Ağacınızın yaprakların arkasında böceklenme **** pas lekesi gibi kahverengileşme bir şeyler varmı ? **** gövde de ?

Cahide Kartal 01-10-2010 14:35

Narenciye ağaçlarında böyle bir özelliğin olduğunu bilmiyordum (her daim yeşil olduklarından düşünemedim).Bu durum rahatlattı beni.Ağaçta saydığınız diğer zararlı olşumlardan hiçbiri yok çok şükür.Kışa girerken besin takviyesi nasıl olmalı acaba?

muhammed altan 01-10-2010 16:02

Ben , 10 yıl önce kadar narenciye ağaçlarına merak sarmamdan dolayı onunla çok bilgi edindim.Gözlemlerimi (saksılarda yetiştirdiğim 12 çeşidi ile ) ve edindiğim bilgilere göre bunu yazıyorum.
Dökülen yaşlı yaprakların yerine bahar ayında yenileri çıkacaktır.Narenciye çok enteresan bir bitki bana göre.Sadece yerini sevsin yeter.Bu da çok zor oluyor.Akdeniz tipik iklimini sağlamanız lazım.İlk limon fidanı aldıktan sonra , zavallı ağaca yapmadığımı bırakmamıştım.İlk aldığım limon ağacın üzerinde 20 adet limon vardı.Sonraki yıllarda bir türlü limon olmadı.Çiçek açıyor ama meyve tutmuyordu.Ek besin hatta hormon uyguladım.Bir iki adet oldu sonra düştüler.Fazla gübre vererek bunun gibi 4-5 ağaç katili oldum.Bursada bazı yerlerde limon yetiştiren üzerinde bir sürü meyve olanları gördükçe çok imrenirdim.Bu kişilere soruyordum ne veriyosunuz ? diye..Hiç birşey!aklımıza gelirse koyun gübresi ,bazılarıda çay posası veriyoruz dedi !
Acaba ağacın cinsi ile ilgili diye düşünmüştüm.Değişik cinsleri aldım.Ama sonuç yine aynı , bir değişiklik olmadı.
Sonra anladım ki tek önemli şey ortam.Ağacı yerinden başka bir yere değiştirmemek gerekiyor , güneş ışığı günün 1-2 saati bile olsa mutlaka almalı ,poyraz rüzgarını görmemesi gerekiyor,gübrelemeyi çok kaçırıp vermek ağacın çiçek açıp vermesini engelliyor,bir de ortam içinde nem sağlayacak su birikitinsi -ıslak bez -mutfağa yakınlığı çok etkiliyor.
Gübrelemeyi size bir bilgiye göre size tarif edeceğim .

renkkk 02-10-2010 06:49

Muhammed bey bir şey sormak istiyorum. Bende 15 gün önce çekirdekten yetiştirdiğim limonuma fidancıdan aldığım limon dalından göz aşısı yapmıştım. Sargılarını açtım kaynadığını gördüm ( acemi şansı herhalde ). Ama ilk aşı yapacağım zaman göz parçasının üzerinde tomurcuk gibi bir şey vardı. O şimdi yok. Kurumuş düşmüş sanırım. Bu aşı tuttuğuna göre limon fidanını aşının tuttuğu yerin tam üstünden kesmelimiyim. Bir de göz parçasından düşen tomurcuğun yerine yenisi çıkacaktır herhalde. Cevaplarınız için teşekkürler.

limon_sever 02-10-2010 14:51

Limon dikeninde çift başlı uç

2 Eklenti(ler)
Bugün limonumu sularken dikeni dikkatimi çekti. Dikenin ucu iki tane idi. Bana biraz garip geldi. Sizce bu normal bir şey mi? Çok merak ettim doğrusu.

muhammed altan 03-10-2010 11:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi renkkk (Mesaj 700912)
Muhammed bey bir şey sormak istiyorum. Bende 15 gün önce çekirdekten yetiştirdiğim limonuma fidancıdan aldığım limon dalından göz aşısı yapmıştım. Sargılarını açtım kaynadığını gördüm ( acemi şansı herhalde ). Ama ilk aşı yapacağım zaman göz parçasının üzerinde tomurcuk gibi bir şey vardı. O şimdi yok. Kurumuş düşmüş sanırım. Bu aşı tuttuğuna göre limon fidanını aşının tuttuğu yerin tam üstünden kesmelimiyim. Bir de göz parçasından düşen tomurcuğun yerine yenisi çıkacaktır herhalde. Cevaplarınız için teşekkürler.

Sayın renkk , aşı yaptığınız yeşil dokudaki tomurcuk genelde kurumaz , dal parçası var ise kuruyabilip düşer.Aşının tuttuğundan eminmisiniz?Doku hala yeşil duruyormu ? Yakından fotoğrafını çekip gönderirsen daha sağlıklı bilgi verebilirim.

muhammed altan 03-10-2010 11:27

Sayın Limon sever ,gerçekten çok ilginç bende ilk defa görüyorum.Sanki bir daldan çıkmış diken gibi ,ama dikenden diken !! Ben limonlarımda hiç görmedim doğrusu..!Fazla gübre vermenin etkisi olabilirmi acaba onu düşündüm.Ben bu konunun uzmanı değilim ama ilk kez bunu görüyorum.Bir keresinde afrika menekşemin yaprağının ortasında bir yaprak daha çıkmıştı ,o aklıma geldi.Bende bunun resmini paylaşacaktım ,ama menekşem kurudu.

limon_sever 03-10-2010 15:22

Normal toprak içinde, gübreleme çok nadir ve az miktarda yapıyorum. Sulama da aynen aşırı sulama yapmıyorum. Çok garip bir durum.

muhammed altan 04-10-2010 08:53

İleride iki başlı limon yapmasın bu ??? Artık tüm bitkilerin anatomisi değişiyor.Bunları artık normal karşılamak lazım.
Mayer limon konu başlığı altında narenciye uzmanı var; Mutlu Kutlu .Bu konuyu birde o na sormak lazım.

Mutlu Kutlu 04-10-2010 23:48

Bu durum tamamen normal, ben çok rasladım. Bazan tek yassı dal 3-4 tane talın yapışık hali gibide büyüyor sonradan ilerledikçe birbirlerinden ayrılıyorlar. bu tamamen bitkinin şakın hali veya gen dizilimindeki küçük hata zannedersem.

Sizin limondan çıkançift başlı dikende geçmişteki atalarından kalan genetik yapısının küçük bir tekrarı olabilir.
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 701015)
Bugün limonumu sularken dikeni dikkatimi çekti. Dikenin ucu iki tane idi. Bana biraz garip geldi. Sizce bu normal bir şey mi? Çok merak ettim doğrusu.

gülağacı 09-10-2010 14:16

bir kaç gün önce boyları 10cm olan 5 6 adet limon filizleri ya da fide mi diyorsunuz bilmiyorum,işte ben bulundukları toprak çok sert olduğu için daha yumuşak bi toprağa aldım,şu an hepsinin yaprakları solmuş gibi bi garip oldu bende susuz kaldılar diye su verdim,şimdi limonlarım ölecek mi acaba:(

ciceksever70 09-10-2010 17:10

1 Eklenti(ler)
Yaklasik iki yil önce limon cekirdeginden yetistirdigim fidanim... Biraz tepe budamasi yapmak istiyorum ama acaba simdi zamani midir?

gülağacı 10-10-2010 13:40

öldüler:(

gülağacı 10-10-2010 14:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malina (Mesaj 26220)
Benim çiçekler açıp açıp dökülmeye devam ediyor...

merhaba ,sitede bi yerde okumuştum,saksının etrafına demir ya da kurşun parçaları koyduğunuzda dökülmüyormuş

bernacyhn 10-10-2010 17:46

Varsa çivi batırın toprağa ben hep öyle yapardım saksı çiçeklerine. Ya da demir vitamini de alabilirsiniz.

renkkk 14-10-2010 22:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülağacı (Mesaj 703385)

Başınız sağolsun.

Fatos_Karag 15-10-2010 08:22

Sayın gülağacı,
limon fidelerinizi kaybettiğinize üzüldüm.
Ama ümitsizliğe kapılmayın lütfen. Bende acemiyim. Deneme yanılmayla öğreneceğiz.

dlk 15-10-2010 08:29

limon çekirdeği çimlendirmeyi ben de denemek istiyorum.bakalım şansımıza ne olacak.

muhammed altan 15-10-2010 08:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülağacı (Mesaj 703385)

Sayın Gülağacı , ağaç öldü diye atmayın bekleyin... Biraz toprağını havalandırıp su dökmeyin bir müddet kadar.Kabuğunu üstten köküne gelene kadar bir bıçak ile küçük centik sıyırıp izleyin yeşillik varsa ,çürüklüğün bittiği yerden kesin.Eğer köke kadar inmemişse baharda mutlaka filizlenir.Tekrar bir aşı ile yeni meyve ağacı üretebilirsiniz.

gülağacı 17-10-2010 20:13

bu mesajı yeni okuyorum,bu söylediklerinizin hiçbirini yapmadan (maalesef) meftaları başka bi saksıya gömdüm ,ama yaşasınlar diye değil,neden böyle yaptım bende bilmiyorum,iç güdüsel bişey sanırım :/

muhammed altan 18-10-2010 13:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi gülağacı (Mesaj 705986)
bu mesajı yeni okuyorum,bu söylediklerinizin hiçbirini yapmadan (maalesef) meftaları başka bi saksıya gömdüm ,ama yaşasınlar diye değil,neden böyle yaptım bende bilmiyorum,iç güdüsel bişey sanırım :/

Bazen aklımıza estiğini yaparız bunun doğru olduğunu bilmeden bildiğimizi sanırız..Ama sizin yaptığınız çok mantıksız değil.
Bundan sonraki limon fidelerine ömür olsun.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:05.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025