agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Limon (Citrus) çekirdekten yetiştirme (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1346.htm)

semmasi 24-01-2009 19:03

bugün benimde bir çekirdek çimlenmiş.fakat balkondaki.şaşırdım hemde çok.içeri aldım kökleriyle birlikte, ileri de resimlerini paylaşırım;)

bernacyhn 25-01-2009 21:16

Sevindim senin adına semmasi :) eğer aşılamadan meyve verirse hepsinden değişik bir meyve ortaya çıkıyormuş mayhoş bir meyve ismi senin yazdıklarına var mı bilmiyorum. Reçeli çok lezzetli oluyormuş. Marmelat falan da yapılabilir o yüzden ben aşılamayı düşünmüyorum.

Nariel 25-01-2009 22:39

Aşı yapmadan fidanınız büyür ve meyve verir, bu meyveye de "turunç" denir. Kabuğundan reçel yapılır, meyvesi yenmez, asitli gibidir, yakar. Bir kez yanılıp mandalina diye yeşilini koparıp yemeye çalıştım, saatlerce ağzım burnum şiş gezdim.

Benim fidanlar uzamıyor, yeni çıkan yapraklar kıvrılmış, sanki bir hastalık var gibi. Bu ara tüm dışarı bitkilerime fungisit uygulayacağım, limona da iyi gelir belki. Sanırım bir kez daha bulundukları ortamı derinleştirmenin de vakti geldi. 2,5 litrelik pet şişelerden saksı yapmalı.

MSaygin 26-01-2009 07:54

Arkadaşlar hem bu başlıkta hem turunçgil yetiştiriciliği başlığında bir çok kez konuştuğumuz gibi, aşılamazsak meyve vermez bilgisi de, aşılamazsak meyve verir ama turunç olur bilgisi de doğru değil.
Şu mesajda daha detaylı bilgi var.

bulik 26-01-2009 13:56

Merhaba
Bir konuda kararsız kaldığımdan yardımlarınıza ihtiyaç duydum...

Benim bir limon ağacım var, yaklaşık 1.5 m boyunda
3 yaşında ve bugüne kadar hep saksıda bakıldı

yapraklanması da oldukça ilginç,çok uzun ve dalsız yapraksız bir gövde, gövdenin bitmesine yakın çıkmış dallar....

bu ağacı saksısından çıkarıp bahçe toprağına dikmek istiyorum.
yaklaşık bir yıldır içinde durduğu koca toprak saksıdan bu arkadaşı çıkarmalı mıyım?
3 yıl saksıdan sonra bahçe toprağına geçerse limonuma bir şey olur mu?
köküne zarar vermeden bunu nasıl yapabilirim?

semmasi 26-01-2009 16:00

limon soğuğa dayanıksız olduğundan ilkbaharda normal toprağa dikmeni öneririm.aksi takdirde yaprakları büzüşüp sararmalar olabilir.hatta benimki soğuktan bu yıl kurudu.gerçi önemli değil limon kazık köklü olduğundan yeniden dibinden söker.

bulik 27-01-2009 07:29

flying dragon tohumlarım da gelecek inşallah
o zaman 3'lü bir şeyler planlayıp gerçekten de toprağa geçirmem gerekecek
bilgi için çok teşekkür ederim

sükunet 27-01-2009 13:47

çekirdekten turuncgil üretimine bende nihayet başladım :)
sanırım biraz abarttım ama...
dün akşam mandalina yerken çekirdeklerini ziyan ettirmemek adına hepsini topladım ve toprağa ektim..
bununlada kalmadım dolaptaki limonların çekirdeklerinide toprakla buluşturdum...
şimdi sabırla beklemedeyim...
bakalım ne zaman merhaba diyecek bana :)
bunun dışında yazdan kalan bir limonum daha var...
fakat umduğum kadar büyümüyor :(
oysaki yer ve ışık bakımından şanslı..
camın önünde duruyor..
ışık görüyor...
bitki besini kullanılıyor...
yetmedi sevkatle hergün konuşulup hal hatır soruluyor...
hala ne istiyor anlamıyorum ki :(

bernacyhn 27-01-2009 17:55

Sevgili suizan yaşamaya çabaladığı saksı kazık kökü için ideal olmayabilir ona da dikkat edin

semmasi 30-01-2009 20:35

valla 20'den fazla fidem oldu.napacam bu kadar fideyi inanın bilemiyorum.saksı bulamadım küçük plastik bardaklara diktim bi kısmını.bu sera sistemi avokadoda da çok etkili oluyor:D.(çimlendirme açısından).sevgili berna bu konudaki bilgilendirmen çok önmeliydi benim için.çok teşekkür ederim.;)

bernacyhn 02-02-2009 20:36

Hiç öenml değil semmasi çok sevindim senin adına :) benim de yine menekşenin dibinden yine limon çıkmış nerelere limon çekirdeği atmışım ben böyle kendi aklıma şaştım :D benim de fide sayım 5 e çıktı. semmasii muhakkak derin bir kaba al 0.5 lik pet şişeler gibi mesela ya da büyük bir saksıya 3-5 fide birden dik yer kaplamasın hepsi. kökü kıvrılırsa eğer emekler boşa gider :(

semmasi 02-02-2009 20:50

en büyüğü ikinci yaprağını çıkardı.2.5 lt'lik pet şişeye 2 tane diktim.geri kalanını hafif derince bir kaba diktim.saksının dibini karıştırdıkça daha hala çıkıyor.:D.bi gün tüh yaa çıkaramadım limonları diye saksının toprağını değiştiriyordum.ilk bakışımda tanıyamadım limon çekirdekleri simsiyah olmuştu.zeytin sandım onları ilk zaman:D.en küçük fidelerde bile bir parmak boyu kök var.bu nasıl iş anlamadım;)

bernacyhn 05-02-2009 21:27

benim altıncı limonum çıktı :D pet bardaklara koymuştum ikisi de fide oldu çok seviniyorum :)

semmasi 05-02-2009 21:33

inşaallah meyvelerini de yemek nasip olur;)

malbman 05-02-2009 21:44

Şimdiye kadar belki 100 tane limon çekirdeği ektim. Bir tanesi bile çimlenmedi. Nasıl oluyor da oluyor?

semmasi 05-02-2009 21:45

sera sistemini denediniz mi?

malbman 05-02-2009 21:59

Hayır denemedim, zira bir yerlerde okuduğumu hatırlasam da, nerede olduğunu bir türlü bulamadım. Gerçi domates ve biberlerimi çimlendirirken yaptığım gibi bir yöntem olduğunu hayal meyal hatırlıyorum ama yine de emin olamadım.

TuruncuHis 05-02-2009 22:18

Tohum alınan meyvenin de önemi var bence. Aynı limondan aldığım dört tohumu denedim. Pet bardaklara diktim ve kilitli torbayı delikler açarak bardağa geçirdim. 15 gün oldu, ne çimlenme var ne de çürüme...

semmasi 06-02-2009 00:32

değerli arkadaşlar; siz ekin plastik bardak veya saksılara üzerini streç,poşet vb. nesnelerle kapatıp lastiklerle tutturun sıkıca.günde en az 2 saatte havalandırın.ilk başta bende inanmamıştım fakat gerçekten de çok etkili oluyor.
not:aynı uygulamayı domates tohumu çimlendirme hususunda denedim.3 günde çimlendi.(tabi kalorifer peteğinin üstünde;))

bernacyhn 08-02-2009 18:06

6. limonum topraktan kafasını çıkaramadı bakalım yarın ne sürprizler yapacak bana. Bu aralar çok fazla nane limon tüketiyorum annem limonları kesip çekirdeklerini çöpe atıyor. Zaten hastayım daha kötü oluyorum gördükçe :D İstanbulda don olayları oluyor o yüzden limonlarımı büyüdüklerinde mecburen güneye göndereceğim. Hiçbirinin ölmesine özellikle de soğuktan başlarına böyle bir şeyin gelmesine dayanamam...

sükunet 10-02-2009 17:52

2 Eklenti(ler)
benim limonum :)
ne dersiniz..
sizce saksısını büyütmelimiyim?

sezgin53 10-02-2009 18:38

Dostlar sevgili kardeşler , ablalar, bacılar, abiler sizden ricam imla klavuzuna uygun yazmanız. Forumda bu konuda uyarılar var, bir çok arkadaşımız da görev bilip uyarı yapıyor . Bu arada üstüme vazife değil deyip kenara çekilirsem kimse bana beyaz eşya göndermez. Bu ülke bizim , dilimiz Türkçe Konuşurken farkedilmez ama yazarken çok önemli herkesin askari dikkatli olması gerekir diye düşünüyorum. Bu ülkenin vatandaşlarını çok seviyorum. Hoşca kalın sağlıklı ve bitkilerle kalın.

bernacyhn 10-02-2009 18:50

suizan, bence bir an önce büyütün saksısını. Bİr de bu kadar kuru topraktan hoşlanmıyor limonlar nemli daha çok seviyorlar.

sükunet 12-02-2009 06:09

Berna çok teşekkür ederim.
evet nemlendirsem iyi olacak..
birde bir şey sormak istiyorum kaçlık saksıya alayım sence ?
yanıtlarsan sevinirim...

Mine Pakkaner 12-02-2009 09:28

Suizan, limonunuzun şu andaki boyutlarına göre en fazla bir numara büyük saksıya alabilirsiniz. En son ne zaman saksı değiştirmiştiniz? Şu hali acil saksı değişimi ihtiyacında olmadığını gösteriyor. Bu mevsimde iki sulama arası bir miktar toprağın kurumasına izin vermezseniz çürüme yaratırsınız. Önümüzdeki ay ortası itibariyle su ve besin rejimini yeniden düzenlersiniz.

bernacyhn 16-02-2009 14:39

Limon sayısı 7'ye yükseldi. 5 tanesinin saksısını değiştirmem gerek. Minik saksılarda duruyorlar; kökleri kıvrılsın istemem...Menekşeden çok limonum oldu :) hadi hayırlısı...

hatipali74 16-02-2009 20:29

Bende dün baharda kullanmak için suyu ve kabuğunu ayırdığım yüzlerce turunç(ekşi) çekirdeklerini maydanoz eker gibi ektim.Baharda isteyen arkadaşlara fidanlarını dağıtacağım.Bakalım nolacak.

bernacyhn 17-02-2009 13:17

Limon görmeyeyim ortalıklarda hemen çekirdeklerini aşırıp saksı diplerine yerleştiriyorum. Menekşemin dibinden çıkan limonun saksısını iyiki değiştirmişim dün akşam. Değiştirmeseydim ölebilirdi. Çok dipte kalmış kökler yayılamamış daha büyük ve derin bir saksıya aldım.Birkaç ay idare eder yeni saksısında.

bernacyhn 21-02-2009 21:55

yine başka bir menekşe yaprağının dibinden çıkan limonun büyük bir saksıya aldım o kadar güzel ki anlatamam. ilk iki limonumdan ümidi kestim onlar pek iyi değiller şuan yaprakları kötüleşmeye başladı. 5 limon kaldı ama en azından sağlıklı ve mutlulular :)

bernacyhn 01-03-2009 10:58

yeni çıkanlardan bir tanesi ve ilk iki limondan bir tanesi sizlere ömür. diğerleri sağlıklı görünüyorlar. artık resmi olarak 5 tane kaldı. yeni çekirdekler ekmem lazım. camın önünü çok sevdiler kış güneşini de :)

radem63 01-03-2009 14:08

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi radem63 (Mesaj 232137)
[B]sabah ilk işim limon[ çekirdeği dikmek olacak.banane ya bende limon istiyorum/B]

Artık benimde limon fidem var ,yakında resminide ekleyeceğim;)

aydın 01-03-2009 20:37

Bu yıl benimde 10'a yakın limon fidanım oldu:p.

bernacyhn 11-03-2009 12:53

Seradaki limoncuklar çok sağlıklı oluyorlar. Denedim ve gördüm sizler de deneyin mutlaka özellikle sıcak havalarda çok işe yarıyor.

aydın 11-03-2009 12:58

Benim en büyük limon 4 yapraktan sonra sürgün vermeyi unuttu:(.Derin bir pet şişenin içinde olmasına rağmen ne yazık ki büyüme iyice durdu.

bernacyhn 11-03-2009 13:18

önce köküyle bulunduğu saksıyı doldurmaya çalışıyor. sonra yaprağa veriyor kendini ben 0.5 lik saksıya koymuştum benimki de unuttu.ama kötü oldu bir çıkardım ki 25 cantim kök ama gövde 7 cm şoka girdim. kıvırmadan incitmeden yerine koyamayacağım için çöpe göndermek zorunda kaldım.

bernacyhn 11-03-2009 13:19

kökü çok dolaştığı zaman da unutuyor büyüklük ortalamasını iyi ayarlamak gerek

dogasever_doga 11-03-2009 22:32

merhaba ; arkadaşlar ben siteye yeni üye oldum,bende çekirdekten yetiştirdigim limon agacım var,1 metre oldu fakat dallanmıyor,boya gidiyor dallanması için sanırım budamam gerekiyormuş,ayrıca saksısını da degiştirmem gerek ama ikisini birden bu mevsimde yapabilirmiyim?bana bu konuda yardımcı olabilirmisiniz?teşekkürler.

Sibel11 11-03-2009 22:50

Benim de iki yıllık bir limonum var, geçen yaz saksısını değiştirdim; ama ağaç olarak gördüğüm için cahillik edip büyük saksıya ihtiyacı olur sandım ve çok büyük bir saksıya diktim. Yanlış olduğunu öğrendim, peki şimdi saksısını küçültmeli miyim yoksa beklemeli miyim? Şimdi yaprakları yok.

MSaygin 12-03-2009 07:35

dogasever doga, eğer dikkatli olup köküne zarar vermezseniz bu dönemde saksısını değiştirebilirsiniz.Budama için de uygun bir zaman, evde saksıda yetiştirecekseniz, 50-60cm yüksekliğinde taçlandırmaya çalışın.

Sibel, bence bekleyin, geri küçük saksıya almanıza gerek yok.

dogasever_doga 12-03-2009 17:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 378061)
dogasever doga, eğer dikkatli olup köküne zarar vermezseniz bu dönemde saksısını değiştirebilirsiniz.Budama için de uygun bir zaman, evde saksıda yetiştirecekseniz, 50-60cm yüksekliğinde taçlandırmaya çalışın.

Sibel, bence bekleyin, geri küçük saksıya almanıza gerek yok.

sayın ; MSaygin verdiginiz bilgi için çok teşekkür ederim,köklerine zarar vermeden saksısını değiştirmeyi deneyeceğim,umarım başarırım.Budama da rast gele sadece uzadıgı yerden kesmem yeterli oluyor sanırım degilmi?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:22.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025