agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   Turunçgil Yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/1295.htm)

lerdemir 03-01-2008 22:15

3 Eklenti(ler)
MSaygin,

Yukarıdaki fotoğrafımın yorumlanabilmek için çok yetersiz olabileceği düşüncesi ile 3 adımda, önce tam yatay olarak, sonra aynı yönden ancak yukarıdan yaklaşık 45 derece açıyla, en son olarak da yine aynı yönden yaklaşarak ancak bu sefer tam üstten görüntüledim budanmayı bekleyen ağacımızı.

Bunlar sanırım daha boyutlu bir fikir verecektir mevcut durum hakkında.

Tekrar teşekkürlerimle...

lerdemir 04-01-2008 11:12

Özellikle de ilk fotoğrafta en allta sağda tek yapraklı görünen dal ile onun tam aksi tarafta, soldaki 4-5 tane incecik çarpuk çurpuk iğreti dal ile ilgili ne yapmam gerekir onu da merak ediyorum...

MSaygin 04-01-2008 11:57

1 Eklenti(ler)
merhaba,

"İlla böyle yapın" değil de "ben olsam böyle yapardım" ;)

Eklenti 27468

Ağacın tacı daha aşağıda oluşturulmuş olsa daha iyiymiş.Bence 3 tane kuvvetli dal dışındaki diğer tüm ince dalları kesin.Sadece kırmızıya boyadığım alandaki ince alt dallardan en kuvvetli ve sağlıklısını bırakın, ağacın o yönü boş, o alanı doldursun o dal ileride.Kalın dalları da korkmadan işaretlediğim yerlerden budayın, turunçgiller sert budamaya aldırmıyorlar.Nasılsa hastalıktan yıprandı, bu bahara yeni bir başlangıç yapsın.

Selamlar,

lerdemir 04-01-2008 12:36

Tamamdır, aynen budayıp, sizin mesajınıdaki gibi iki açıdan fotoğraflayıp ekleyeceğim bugün hayırlısı ile...

Tekrar tekrar teşekkürlerimle; hem size hem de özel görüş veren tüm uzman dostlara...

MSaygin 04-01-2008 12:49

Rica ederim lerdemir :) Limon başlığında da önerdiğim gibi bence saksısını da değiştirin, çok iyi drenajlı bir harçla, biraz daha büyük bir saksıya alın.Mart başında gübrelemeye de başlayınca bu yaz harika bir ağaç olacağına eminim.

lerdemir 04-01-2008 17:04

Budama Uygulamasında Sondan Bir Önceki Durum

3 Eklenti(ler)
Merhaba,

İşte tavsiyeler sonrasındaki son görünüm şöyle.

Alttaki sürgünlere pek kıyamadım.

Bir yandan da kafamda acaba o alttaki dallr da bir yanda sürse, kalınlaşıp büyüse, ileriki zamanlarda üstteki tacı komple sert budayıp ağacın tacını aşağıya çekebilir miyim sorusu da gelmedi değil. O sebepten kökten budamadım; ama son karar bu konunun uzmanlarından...

Son durumda nerelerde düzeltme yapmam icab eder sizce?

Sabırlı yardımlar için sonsuz teşekkürler...

MSaygin 04-01-2008 17:28

Sıhhatler olsun :)

lerdemir 04-01-2008 20:37

Zahmet edip, gönül ve emek verip, yardım edenler sağ olsun...

serder 05-01-2008 22:27

Geçmiş olsun lardemir dostum. Sanırım çözmüşsün sorununu.

lerdemir 05-01-2008 22:53

Çok teşekkür ederim serder,

Gönlü güzel, paylaşmaktan haz alan ve bilgili dostların sayesinde...

serder 05-01-2008 22:59

İyiki varlar o zaman. :)

lerdemir 05-01-2008 23:23

Aynen; ben de tam olarak senin bu sözünü özel mesaj ile yazıp göndrmiştim ilgilisine...

Çok iyi denk gelmiş oldu...

serder 07-01-2008 23:05

:)
Ne demişler "Aklın yolu bir."

MSaygin 10-01-2008 10:51

Benim chinottoların son hali;

http://www.agaclar.net/galeri/files/2588-chinotto2.jpg

denizakvaryumu 10-01-2008 11:14

Artık tadına bakma zamanı :) afiyet olsun.

denizakvaryumu 10-01-2008 16:26

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MSaygin (Mesaj 172860)
Yukarıdaki fotoğrafta benim çimlendirdiğim bir turunçgil fidesi görülüyor.Poliembriyonik olduğu için ikinci bir embriyodan çıkan ikinci bir gövde görülüyor.Biraz daha büyüdüklerinde bu ikinci parçayı ayırıp ayrı bir fide olarak da büyütmek mümkün.Ya da kesip ana gövdeyi tek bırakmak gerekiyor.

Selamlar,

Bu cevabı yeni gördüm :)bilgi için teşekkürler.

Bu durumda tohum çıkarken 2.bir gövde görmezsek ,yani iki gövdeli çıkmazsa turunç çıkma olasılığı %99 diyebilir miyiz?

MSaygin 10-01-2008 16:43

Rica ederim :)

Hayır, poliembriyonik çekirdekler her zaman iki gövdeli çıkacak diye bir şey yok.O ihtimal de var ama pek çoğu tek gövdeli çıkıyor.Bugün de 3 gövdeli bir çekirdek ayırdım mesela.Yani tek gövdeli ise monoembriyonik demek değil.Ama monoembriyonikse kesinlikle tek gövdeli.
Yukarıda da listelediğim gibi türlerin pek çoğu poliembriyonik.

Bir de şu var, diyelim ki çekirdek monoembriyonik ve türüne doğru büyümüyor, o zaman da yine turunç olmuyor zaten.Bir başka, isimlendirilmemiş tür oluyor.Bu ağacı da aşılayıp kullanabiliriz ama turunç diyemeyiz.

Ben halen bu kadar bilgi üstüne konuyu netleştirecek bir akademisyen katkısı bekliyorum, en azından kitaplardan taranmış bir kaç çekirdek fotoğrafı koysalar.Poliembriyonik, monoembriyonik nedir, fotoğrafını görsek.Ya da benim araştrırıp bulduğum bu bilgileri bilimsel bir temele oturtup yazsalar ne kadar iyi olacak.

habibe 28-01-2008 15:46

Turunç gibi reçel yapılmasından başka, kabuklarından esans elde edilerek,parfüm sanayinde kullanılan Bergamot (Citrus bergamia) ile ilgili fazla bir bilgi yok sitemizde. Yetiştiren arkadaşlarımız var mı? Antalya yöresinde yetiştiriliyormuş. Reçel sevenler için güzel bir alternatif. Hatta bazı çayların da Bergamotlusu var.

imperfect 31-01-2008 10:31

Ben de Bergamot'u merak ediyorum. Hatay'da yaşıyorum ama şimdiye kadar hiç görmedim. Reçelini de merak ediyorum doğrusu. Biraz Narenciye delisiyimdir de elinde Bergamot fidanı bulunan birileri varsa bana ulaşabilir mi?

habibe 31-01-2008 11:00

Sn İmperfect Reçeli çok güzel. Yenigün marka reçelleri tavsiye edebilirim size.

http://www.yenigungida.com.tr/tr/yeni.html

imperfect 31-01-2008 14:16

İlginiz için teşekkür ederim Habibe Hanım. En kısa zamanda deneyeceğim. Bu arada hiç Narenciye çiçeklerinden yapılmış reçel denediniz mi? Tadı muhteşemmm. Ama yapımı biraz zor ve karmaşık. Bulabilirseniz mutlaka deneyin.

Mine Pakkaner 05-03-2008 19:36

Bu başlıktaki son kabuklu bit soruları ve cevapları Turunçgil Hastalıkları ve Zararlıları başlığına taşınmıştır.

izzeterisen 05-03-2008 22:12

İyi günler dpehlivan
Ben bu sitede yeniyim.
Aradan zaman geçmiş olsa da resimlere bakarak bir öneri getirmeyi düşündüm.
birincisi toprağınız iyi görünmüyor.
kumlu-tınlı bünyede, organik maddece zengin toprak ister turunçgiller.
Yanlış görmuyorsan dağlardan toprak almışsınız. Yanlışsam özür. Ham toprak bitkilerde birkaç yıl iyi gelişmemeye neden olabilir.
Ama yinde de iyi yanmiş çiftlik gübresi veya bulamıyorsanız yaprak çürüğü işinizi görür. Önerilerde 10 kğ/yaş/ağaç olarak geçer miktarı. Mümkün ise yapın. En azıdan verebildiğinizi verin. (Kimyasal güber (15.15.15.) ile birlikte.
Ağacınız zayıf. Hemen % 15 Azot , % 15 P205, %15 K2O + çinko içeren Süper 15.15.15 (Toros Gübe'nin) gübresi ile gübreleyiniz. Sanırım 250-300 gr yeter.
Bu miktarı ağacın taç izdüşümüne açacağınız 15 cm.kadar derinlikteki çukurlara dökerek, ama tamamını bu çukurlara pay ederek üzerini toprakla kapatunuz. eğer toprak kuru ise sulamanız şart. Veya buna eşdeğer bir gübre seralardan veya kullananlardan temin edilebilr.
ayrıca Mayıs ve Temmuz ayında ek gübreleme ister turunçgiller. bunu unutmayın.
Yardıma ihtiyacınız olursa ben burdayım

M.Sema 07-03-2008 10:24

3 Eklenti(ler)
Bu başlıkta tanıttığım ve aldığım yardımlar sonucu bu günlere getirebildiğim limon ağacımın son hali. Aşşağıda ki resimler 04.03.2008 tarihinde çekildiler.

M.Sema 07-03-2008 10:28

2 Eklenti(ler)
Bunlar da 07.03.2008 de çektiklerim. Şimdi şöyle bir sorum olacak sizlere: Bu ağaçta biraz fazla tomurcuk var gibi geldi bana siz ne dersiniz?

MSaygin 07-03-2008 11:36

Umarım bir çok meyveniz olur bu yaz :)
Tomurcuklar fazla değil merak etmeyin, bir çoğu dökülecek zaten ilerleyen günlerde.
Mümkünse, demir ağırlıklı bir iz element uygulaması yapmanızı öneririm, yapraklarda sıkıntı görülüyor.

Selamlar,

M.Sema 07-03-2008 15:31

2 Eklenti(ler)
Sayın MSaygin verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Bugün çiçeklerimi aldığım seraya gittim orada ki görevli arkadaş bana British Seeds adında 1 kglık 10-6-8 lik bir gübre verdi. Evde ki gardenyama (hala açmamaya inatla devam eden tomurcuklarıyla beni hasta ediyor) ve limon ağacım ile kumkatıma verebileceğimi söyledi.Hatta kutunun fotoğrafını ve içindekileri de eklemeye çalışacağım.

M.Sema 07-03-2008 15:37

Kusura bakmayın yan oldu yazı düzeltmiştim oysa.

Oğuzhan 07-03-2008 16:33

Maşallah Limon çoşmuş.Bol meyve tutar inşallah.Benimki de çok açtı hala da açmaya devam ediyor.Bir süre sonra dökülüyor.

M.Sema 07-03-2008 16:46

Sevgili Oğuzhan iyi dileklerin için teşekkürler darısı seninkinin ve diğer arkadaşların emek verdiklerinin başına.

MSaygin 08-03-2008 06:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi M.Sema (Mesaj 212324)
Sayın MSaygin verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim. Bugün çiçeklerimi aldığım seraya gittim orada ki görevli arkadaş bana British Seeds adında 1 kglık 10-6-8 lik bir gübre verdi. Evde ki gardenyama (hala açmamaya inatla devam eden tomurcuklarıyla beni hasta ediyor) ve limon ağacım ile kumkatıma verebileceğimi söyledi.Hatta kutunun fotoğrafını ve içindekileri de eklemeye çalışacağım.

Yazılar yan da olsa okunuyor :) Tam ideal NPK oranında olmasa da bence de bu gübreyi kullanabilirsiniz, ilave elementleri de var.Bundan sonra da saksıdaki turunçgilleriniz için gübre alırken N değeri yüksek P değeri düşük gübreler tercih etmelisiniz.

M.Sema 08-03-2008 09:44

Çok teşekkürler Sayın MSaygin. Hemen gidiyorum ağaçlarımı ;) beslemeye.

izzeterisen 08-03-2008 10:15

İyi günler,
En alttaki resimde görünen üstteki yaprakta toz gibi görünen cisimleri çok yakından çekerek burayaekleyebilir misiniz.
Kırmızı örümcek var gibi. fotoğrafı yakından görünce anlaşılabilir.
Arkadaşın dediği gibi demirli bir preparatı topraktan hemen uygulayın. İçeriğini görüntülediğiniz gübredeki demir içeriği çok düşük, başka bir preparat gerekiyor.
İsim sorarsanız pahalı ama Sequestrene 138 Fe. veya muadili bir demirli preparat.
Tekrar iyi günler.

M.Sema 12-03-2008 15:50

1 Eklenti(ler)
Sayın İzzeterisen resmi gönderiyorum gözle görülen bir şey yok ama genede bakabilirseniz sevinirim.

M.Sema 12-03-2008 15:55

1 Eklenti(ler)
Limon ağacımın çiçeklerinin bugün çekilmiş fotoğrafları. Ben ilk defa görüyorum çiçeklerini çünkü geçen sene meyve iken almıştım.

Oğuzhan 12-03-2008 17:24

Sevgili M.Sema ,
Sanki kırmızı örümcek var gibi.
Aynı sorun bendede vardı.Çok dikkatli bakmak gerekiyor çok küçükler.Yaprakları saratıp döküyorlar.Yaprakların üstü yapışkanlı gibiyse kırmızı örümcek vardır.Her ihtimale karşı bir ilaçlayın.
Arapsabunlu yağ karışımını bir deneyin. Kısa bir süre etkili oluyor.

MSaygin 12-03-2008 17:48

Bence de var örümcek, izzeterisen nasıl da gördü o küçücük resimden :)
Çiçekler ne kadar güzel kokuyor değil mi M.Sema?

Oğuzhan 12-03-2008 17:56

Gerçekten çiçek kokusu harika .Ama bendekiler solum gidiyor.Limon olmayacak gibi .

ahmeter 12-03-2008 20:29

portakal ciçeği receli

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi imperfect (Mesaj 200205)
İlginiz için teşekkür ederim Habibe Hanım. En kısa zamanda deneyeceğim. Bu arada hiç Narenciye çiçeklerinden yapılmış reçel denediniz mi? Tadı muhteşemmm. Ama yapımı biraz zor ve karmaşık. Bulabilirseniz mutlaka deneyin.

Receli tarifini rica ediyorum Selamlar

ahmeter 12-03-2008 20:34

Limonlarımda cok fazla çicek var .Recel tarifini verirmisiniz . İYİ ĞÜNLER

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025