agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Turunçgiller (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/)
-   -   mayer Limon (https://www.agaclar.net/forum/turuncgiller/12405.htm)

aaylin 16-02-2009 13:01

Yok daha taşınmadım Sayın Nevsune. Geldiklerinde evi aldık diye müjde vermiştim. Halen tadilat var. İnşallah Mart'ın 1-2 si gibi taşınmayı planlıyorum. Gerçi ustalara güven olmuyor, onların verdikleri tarihe 3-4 gün eklemeye alıştım artık.

Benim evdekilerin hiçbirinde (limon, portakal, mandalina, mayer, kamkat) ses seda yok. Ben de bu yüzden telaşlanıyorum. 1 hafta önce 8+8+8 npk sıvı gübre verdim. Hala bir hareket olmayınca da buradan paylaşayım dedim. Bekleyelim bakalım neler olacak.

nevsune 16-02-2009 13:18

Ben yanlış anlamışım demek. Taşındığınızı sanmıştım:)

O zaman şimdi bakım işini tartışalım. Neden organik gübre vermiyorsunuz? Ben Bauhaustan aldığım Petel organik gübreyi kullanıyorum ve genelde tüm bitkilerim hiç görmediğim kadar coştu. Geçen gittiğimde Bauhausta ayrıca organik sıvı gübre de vardı. Hatta sıvı iz element görünce onu da almaya kalkıştım ama gerek olmadığını söylediler. Yanında bir de 15 günde bir hümik asit takviyesi yapıyorum. Limon ve kamkat içerde, güzel güneş alan bir yerde duruyorlar.

Ben daha narenciye konusunda çok acemiyim, yazabileceklerim ancak bu kadar. Daha iyi bilen arkadaşlar yol gösterdiklerinde siz de isteklerinize kavuşursunuz, merak etmeyin:)

aaylin 16-02-2009 13:28

Yarın Buhaus'a gideceğim bana sizinkilerin markalarını yazabilir misiniz lütfen sevgili Nevsune. Evde kullandığımı Bauhaus'dan almıştım. Orada ki bahçe görevlileri turunçgiller için en iyi olanının bu olduğunu söylemişti. (Biofol-NPK 8+8+8 gübre çözeltisi). Daha olmazsa bir de sizin kullandıklarınızı deneyeyim. Bu arada seralardan birinden de yeşil granül şeklinde bir gübre verdiler yaklaşık 1,5 ay önce topraklarına birer çay kaşığı serpiştirmiştim, suladıkça erir demişlerdi. Ama bunların pek faydaları olmuyor heralde. Benim evde de güneş hiç eksik olmaz, günün her saati azıcık bir güneş bile olsa evin içindedir. Bu durumda ya baharı bekleyeceğim ya da gübreleme şeklmi değiştireceğim.

feriha 16-02-2009 13:32

Gülbeşeker limonun tadı bana portakal gibi gelmedi. Artık mayer limonu marketlerde satılıyor alıştım galiba. Mis kokulu ekşi güzel sulu bir limon.

Denizakvaryumu salataya felan kıyamıyoruz zaten bir tanecik, bir dilim alıp kabuğunu bile yiyoruz çünkü acı değil.:p

Arkadaşlar şu anda benim limonumda önce çiçeklerini sonra yapraklarını döktü.

Çünkü kapalı balkonda duruyordu soğuk diye ben gezdirdim durdum saksısını.

Sonra okudum ki turunçgillerin alışkanlıkları varmış yer değişimine tepkililermiş,

havalandırılan güneşli rüzgar almayan ortamları sevdiklerini kamkatımda bütün

meyve ve yapraklarını döktükten sonra öğrendim.

Hepimizin bitkileri bir nedenle olması gerektiği gibi gelişmiyor üzülüyoruz.

feriha 16-02-2009 13:40

aaylin bitikin yerini değiştirdin mi?

Yani benim yaptıklarımı yaptın mı?:(

aaylin 16-02-2009 13:59

Hayır sevgili Feriha. Geldiklerinden beri balkon kapısı tarafında salonda duruyorlar. Hava güzel oldukça kapıyı açıp havalandırıyorum. Ayrıca durdukları yer hem sabahtan hem de ögleden sonra azıcık bir güneş bile olsa hep güneşli. Benimkiler bana gelince hiç yaprak dökmediler ama hiç gelişme de göstermediler. Halbuki saksı ve toprak gereksinimlerini aynen burada yazılanları uygulayarak yaptım. Vardır mutlaka bir kerameti. Sevgili Nevsune'nin de dediği gibi baharı bekleyeceğim herhalde ben de :S

nevsune 16-02-2009 14:27

Petel organik gübre diye sorduğunuzda size gösterirler. 5 kg. lık küçük çuval bir paket halinde. Böyle minik minik silindirik gübreler. 12 lira civarında olsa gerek.

Diğer sıvı organik gübre ise sim.. le başlayan bir şey (Sim organik miydi acaba?).Bu yeni gelmiş, daha önce görmemiştim. Yeşil renkli bir karış boyunda plastik silindir bir kap. Bunun da fiyatı sanırım 9.95 gibiydi. Organik iz elementlere de bir bakın isterseniz.

aaylin 16-02-2009 14:40

Siz Petel kullanıp memnun kaldıysanız onu bir deneyeyim, yanında da dediğiniz gibi iz elementlerine bakayım. çok teşekkür ederim ilginiz için. bol meyveli günler dilerim

Baobab 16-02-2009 16:09

Merhabalar,
Benim de Mutlu Kutlu beyden aldığım Mayer limon önce yapraklarının dörtte üçünü döktü, ama 15-20 gündür deli gibi yaprak, sürgün ve çiçek tomurcuğu çıkarmakla meşgul.
Sanırım ilk sarsıntıyı üzerlerinden atıp topraklarına, yerlerine, ışığa vs alışmaya çalışmaktalar.
Benim limonun da üzerinde aynı yerde birbirlerine bitişik bir çok tomurcuk oluştuğundan, ben de acaba bir kısmını koparsam mı diye düşünüyorum
Bilen biri olur da yardımcı olursa sevinirim.

aaylin 16-02-2009 17:19

Siz herhangi bir gübreleme ya da farklı bir bakım uyguluyor musunuz Sayın Baobab ?

Baobab 16-02-2009 20:24

Ben mayer limonu alınca buyukce bir saksıya diktim (yaklasık 30 lt) ve icini saksı topragı ile takviye ederken de, dogal gubre ile karısık olarak koydum.

Ancak, henuz koklerinin, ilk geldigi zamnki kendi topragını gecerek benim gubreli saksı topragına cok fazla ulastıgını zannetmiyorum.

MSaygin 17-02-2009 08:34

merhaba,

Turunçgilleriniz için, mayer limon da dahil, gübre alacağınız zaman NPK değerlerinde N(azot) oranı yüksek, P(fosfor) oranı düşük ve K (potasyum) oranı orta değerde gübreler almaya çalışın.Ayrıca mutlaka iz element katkılı olsun. NPK oranı 5-1-3 olan bir gübre turunçgil ağaçlarınız için en doğru, en faydalı gübre olacaktır.Turunçgiller yüksek oranda azot isterler.
Piyasada Biolchim marka "Spray Dunger 312" diye bir gübre var, oranı 27-9-18.
Ayrıca Bor, Mangan ve Çinko ilavesi var içinde.
Bulabilirseniz bunu Mart başından itibaren 15 günde bir yapraktan uygulayın, çok faydası olacaktır.

Sevtap 17-02-2009 22:32

Merhaba
Benim limonum 13 ocak ta geldi.Hiç tomurcuk falan yoktu üzerinde. Şimdi bazı yaprakları sararıp döküldü,ama çoğu duruyor.Birde üzerinde minicik, minicik 20 ye yakın limon mevcut,aynı zaman da hala çiçek ve tomurcuk da var.seyreltme yapılması gerekiyor mu?

aaylin 18-02-2009 07:08

Teşekkür ederim MSaygın. Bir de sizin önerdiğinizi bulmaya çalışayım.

nevsune 18-02-2009 08:56

MSaygın merhabalar

İyi ki el attınız bu başlığa:) Size danışmak istediğim iki önemli konu var.

Benim sözünü ettiğim petel organik gübre paketinin üzerinde şunlar yazıyor:
Toplam Organik madde %60
Toplam N: %1,5
Toplam Organik N: %1

K ve P ilgili bir yüzde verilmemiş. Buradan benim anladığım gübrenin içindeki Azot oranının diğer maddelere göre biraz daha yüksek oluşu. Yanlış mı düşünüyorum, bunun doğru yanıtı sizde:)

Bunu neden yazdım? Elimden geldiğince organik madde kullanmaya çalışıyorum ama domates bibere yettiği kadar, narenciyelere yeter mi yetmez mi bu konuda hiç bir bilgim yok. Bir de organik iz elementlerle takviye yapsam amacıma ulaşabilir miyim? Sizin önerdiğiniz Biolchim marka "Spray Dunger 312" organik mi?

Bir diğer önemli soru da şu anda çoğu arkadaşın merak ettiği: Şu anda mayer limonlarımızda oluşan çok sayıda tomurcuk var. Meyve elde edebilmek için bu tomurcuklardan/çiçeklerden seyreltme yapmak gerekiyor mu? Yoksa bunu doğal halinde kendisi halledecek mi?

MSaygin 18-02-2009 10:51

merhaba nevsune,

Petel gübre nedir bilmiyorum ama sanırım pelet gübre ile karıştırıyorsunuz.Pelet gübre, o organik gübrenin bahsettiğiniz küçük silindir formuna verilen ad, yani toprak gibi, toz gibi değil, preslenmiş, şekil verilmiş, peletlenmiş.Yani pelet organik gübre ile normal organik gübre arasındaki fark, onun ticari sunum şekli.
Bu gübrelerden ben Biofarmın gübresini kullanıyorum, ben de pelet şekilde kullanıyorum turunçgiller için, drenajı etkilemiyor böylece.
Bu gübrelerin NPK oranları düşük oluyor tabi, organik madde içeriği yüksek oluyor.Benim düşünceme göre sadece bu gübreden kullanmak turunçgil ağacınızın besin ihtiyacını karşılamayacaktır.Turunçgiller beslenmeyi seven ağaçlar.
Benim bahsettiğim Spray dunger organik bir gübre değil, kimyasal ne yazık ki ama Biofarmı üreten Çamlı grubunun sitesinde organik sıvı gübreler var, onlarla takviye edebilirsiniz.
Bunlar tam istediğim değerlerde değil ama organik olsun dediğiniz için aklıma geldi.

Ben hiç bir ağacımdan tomurcuk seyreltmesi, çiçek seyreltmesi yapmıyorum, ağaç zaten kaldıramayacğı yükü atıyor üzerinden diye düşünüyorum.

nevsune 18-02-2009 13:11

Çok teşekkür ederim. Narenciyelerle ilgili bilgilerinize güveniyorum. Biofarm sıvı gübreyi de deneyeceğim.

Evet pelet kelimesini yanlış kullanmışım, yaşlılık işte:)

muammer74 19-02-2009 14:53

karedenizde yetişirmi

Oğuzhan 19-02-2009 17:27

İster dışarda ister evde nerde istersen yetiştirebilirsin.Kışın dondan koruman lazım.

Romantik 21-02-2009 22:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi muammer74 (Mesaj 363556)
karedenizde yetişirmi

Sayın muaemmer74
Mayerlerimiz Karadeniz ikliminde dış mekanda hiç problem yaşamadan yetişmektedirler.

nevsune 23-02-2009 10:23

1 Eklenti(ler)
Limon çiçeğinde, kırmızıyla çizdiğim dişi organın başı mı, yoksa sarı çerçevedeki dişi organın sapa bağlandığı yer mi limon oluyor?

Eklenti 64102
Fotoğraf: Ayşe Özdil

Oğuzhan 23-02-2009 12:52

Sarı kısmın sapa bağlandığı yer limon olacak.Hatta küçük yeşil yuvarlak oluşmuştur.Güle güle büyütün.:)

nevsune 23-02-2009 13:04

Teşekkür ederim:)

Erkenden sevinmeyeyim ama çiçeğin dibinde, sapın hemen ucunda koyu yeşil bir yuvarlak oluşuyor. Dişi organın sapı ise o yeşil yuvarlağa doğru sararmaya başladı.

Oğuzhan 23-02-2009 13:15

Olmaya başlamış .İlk limon hayırlı olsun o zaman ..

Romantik 23-02-2009 14:27

Nevsun hanım ilk limonlarınız hayırlı olsun. Çok şirin gözüküyorlar. Güle güle büyütün.

nevsune 23-02-2009 14:33

Onlar benim limonlarım değil:) Fotoğrafı, çiçeklerin duruşu açısından sorduğum soruya çok uyduğu için galeriden aldım.

Siz ne diyorsunuz, Oğuzhan beyin yazdığı gibi o sarı çerçevedeki yerde oluşuyor limonlar değil mi?

Romantik 23-02-2009 15:48

Kusura bakmayın yoğunluktan ve dalgınlıktan sizin minik mayerleriniz zannetdim.
Evet minicikler oradan çıkacak.

Oğuzhan 24-02-2009 23:18

Bu da benimkilerden bir tanesi

1 Eklenti(ler)
Eklenti 64274

nevsune 25-02-2009 08:14

Sevgili Oğuzhan bu ne güzellik böyle. Bu ilk mürüvvetiniz mi? Güle güle sarartıp, yakında afiyetle yersiniz:) Bize de fotoğraflarını gösterirsiniz.

Bu mayerler, gücü ve güzelliği ile beni çok şaşırttı ve de çok mutlu etti. Küçük bir bitkinin incecik dalları bile o ağır meyveleri taşıyabiliyor. Çiçeği hem görsel olarak, hem de kokusuyla güzel. Kış ortasında açması da insanı heyecanlandırıp, moral veriyor. Ben çok sevdim bu işi.

Çiçeklenme aşamasından bu noktaya gelişi ne kadar sürdü acaba?

sercan1969 25-02-2009 08:32

Mayer limon

Çizdiğiniz yer dişiciğin tam tepe noktası...Erkek organ dan dökülen polenler bu başçıktan içeri girerek dişicik kanalı boyunca ilerler ve ovaryumda yani dip kısımda döllenme meydana gelir ve burası giderek büyüyerek limon meyvesini meydana getirir.
Benim Mayer limonlarım ve kamkatlarım kargoda bende gelişmeleri sizlerle paylaşacağım...

nevsune 25-02-2009 09:11

Sn sercan1969 tam dediğiniz yerde (ovaryumda) koyu yeşillik oluştu. Ben, meyve dişiciğin tepe noktasında oluşuyorsa diye panikledim. Çünkü kanal sararmaya başlamıştı. Fotoğraf makinem şu anda başka birinde olduğu için gösteremiyorum ama bir kaç gün sonra görüntüleyebileceğim. O zaman daha iyi anlaşılacak.

Ben daha önceki bir mesajımda tomurcukların bir kısmını elesem mi diye sormuştum. İnsanoğlunun herşeye burnunu sokması gerekmiyormuş:p, doğa kendisi zaten hallediyormuş. Çiçeklerin bir kısmında dişicik hiç gelişmiyor, dolayısıyla da döllenmesi zaten mümkün olmuyor. Siz mesleğiniz gereği bunları çok iyi biliyorsunuz da, ben deneme yoluyla öğrendiğim için çok heyecanlanıyorum:)

Size de iyi büyütmeler dilerim. Biraz çıkarcı bir yaklaşım oluyor ama sizin paylaşımlarınızdan çok şey öğreneceğim;)

Oğuzhan 25-02-2009 09:48

Sevgili Nevsune,***.ederim.

Meyvenin büyümesi beslemeye bağlı.Saksıda olduğu için düzenli gübre vermek gerekiyor.Yoksa bu küçük ağaç bu meyveleri büyütmekte zorlanıyor.düzenli bir bakımla 2 ayda bu hali aldı.Kırmızı örümcek sarmış.4-5 meyve daha vardı fındık büyüklüğünde onlar döküldü.Eğer örümceklerden kurtulursalar büyüyecek garipler.Diğer mayerler de hasat edilecek duruma gelenler var.Bir ara onlarıda yüklerim.Mayer limon gerçekten güzel bir tür.Hem kokusu hemde azmiyle harikalar yaratıyor.Bonzai içinde uygun.:)
Ağaç ta hem çiçek hemde meyvede bazen dökülmeler olabiliyor.Paniğe kapılmayın.Kendisi besliyemediği meyve ve çiçekleri atıyor.:)

denizakvaryumu 25-02-2009 10:23

Kırmızı örümcek malesef turunçgilleri çok seviyor.

Bu nedenle kırmızı örümcek olmasa bile koruyucu amaçlı neem azalı ayda bir kere muhakkak kullanın derim.

Yine yazdan kışa dönerken yani saksıları eve almadan önce bir hafta arayla kırmızı örümcek ilacı tatbik etmek gerek diye düşünüyorum.

Turunçgiller yer değiştirmeye hassas olduğu için ve hemen yapraklarını döktüğü için ev içi ve dışı şartlarının aynı olduğu zamanda değiştirmede fayda var.

Oğuzhan 25-02-2009 10:36

Neem azal kullandım.Sitede Karınca70 'den almıştım.Ben ondan hiç sonuç alamadım.Kırmızı örümcekte işe yaramıyor.Hatta japon gülünde bitlerde bile işe yaramadı.Farklı iyi sonuç veren bir ilaç araştırıyorum.

denizakvaryumu 25-02-2009 11:29

Benim de belirtmek istediğim husus o.

Zararlılar bitkide çoğaldıktan sonra değil , koruma amaçlı yapıp o bitkiye gelmelerini önlemek için yapılmalı.

Siz 1 lt ye ne kadar neem azal uyguladınız.

Ben 1 lt ye 7 ml (cc)olarak uyguluyorum.

Oğuzhan 26-02-2009 11:44

Bende ilk aldığımda neem azal uyguladım.Oran aynı şekilde hatta biraz fazla olabilir.İlk zamanlar olmadı.Sonradan çıktılar.

nevsune 28-02-2009 11:37

Yercücesi Mayer limonum gelin kızlar gibi oldu. Tomurcuktaki çiçeklerin çoğu açtı, yapraktan çok çiçeği var. Yanına her gidişimde bir çiçeğini daha açmış buluyorum. Oda misler gibi limon kolonyası kokuyor. Güneş gören her evde bence bu güzellik olmalı.

Fotoğraf makinem gidecek zamanı buldu. Şu görüntüyü kaçırmadan sizlere göstermeyi çok isterdim. Sevgili Romantik Serseri, makinem gelir gelmez değişik pozlarını;) çekip hemen size göndereceğim.

Bu arada ben de elimde suluboya fırçası, o çiçekten o çiçeğe koşturup duruyorum. Bakalım ne olacak?

Baobab 28-02-2009 13:52

Sevgili nevsun,
Limonunun sağlıklı ve de neşeli olmasına cok sevindim.
Benimkisinin topragı gecen hafta cok kuru gibi gozuktu gozume,
bir tas kadar su ilave ettim. Şimdi ciceklerle sürgünlerinin yarısı dokulmüş durumda!! :(
Amman sulama işine cok dikkat edin...Sanırım henuz bahar gelmediğinden olacak sulama mevzuunda cok hassaslar (aynı şey gecen ay süs narımın basına gelmişti..Gerci sonradan topladı, simdi tekrar cicek acmaya basladı..)

nevsune 28-02-2009 15:56

Çok haklısın Baobab'cığım. Bu yanlış sulamalar yüzünden ben ne kadar bitki telef ettim, bilsen. Sonunda bu yıl ne kadar sulamam gerektiğini öğrenebildim. Hani vardır ya, doymadı diye anneler çocuklarının ağzına habire yemek tıkıştırıp, sağlıksız obezler yetiştirme yanlışına düşerler. Bizim bu sulama işi de aynen böyle. Bitkimiz susuz kalıp kuruyacak sanıyoruz ama gördüğümüz kuru yüzeyin altındaki toprağın ıslak olduğunu unutuyoruz. Sonuç çürüme. Üstelik her bitkinin su gereksinimi farklı ve drenaj da çok önemli.

Ben şimdi limon ve kamkatımı haftada 1'den de uzun süreli suluyorum. Eğer hala içimde bir kuşku kalmışsa uzun bir çubuk sokup alttaki toprağın çubuğa yapışıp yapışmadığna bakıyorum. Sn. Meyvelitepe bana bir bitkinin toprağı için bilgi verirken, ph ölçer almamı önermişti. Bu alet aynı zamanda nem de ölçüyormuş. Yapı marketlere gittiğimizde bir bakmalı.

Bir süre sonra toparlar üzülme, yeni çiçekler açıp seni mutlu eder. Olmazsa limonlarımı seninle paylaşırım;)

nevsune 03-03-2009 16:27

2 Eklenti(ler)
Mayerimi size gösterene dek çiçeklerinin bir kısmı döküldü.
Eklenti 65212

Bu da hayattaki ilk limonum.
Eklenti 65213

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:14.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025