![]() |
Aşırı zengin bir milletiz, yöneticilerimiz sağolsun milli gelirimiz 10 bin dolar üzeri nasolsa, harcamakla bitermi.
Zavallı fakir çinli ve amerikalıları düşünmek lazım, biz ithal etmezsek adamlar acından ölecekler:) |
Mutlu bey, yorumunuz çok güzel.:p Oğuzhan, pomeloyu ben çok lezzetli bulmadım. Sadece yemesi greyfurttan kolay.;) Kısacası sırf merak sonucu aldım 12 ytl vermeye değer değil bence. Bu kadar parayı verince kabuklarının pamuksu yüzeyi ile yüzümü sildim tonik niyetine :D
|
İçinden çekirdek çıktı mı?
|
Çekirdek vardı ama dolgun değildi. Susam tanesi gibi buruşuktu. Her dilimin kese ucunda sıra gibi dizilmiş durumdaydılar.
|
5 Eklenti(ler)
Merhaba, bugün pazarda birçok noktada satılan pomelodan(ağaç kavunu) aldık. Kilosu 1 TL. Dört tane aldık, iki kilo geldi. Tadı nefis. Kabuklarından gelen hafif burukluk var.Dışı sarı, kabuklarının içi ise toz pembe:
Eklenti 59973 Eklenti 59974 Eklenti 59975 İçi ise daha önce de bahsettiğim gibi pembe-turuncu arası. Eklenti 59978 Eklenti 59979 Fidancıda ise fidanını gördüm, sanırım alıp balkonda yetiştireceğim. |
Nariel, benim aldığım pomelonun içi renksiz şeffaftı. Fiyatı uygunmuş. İstanbul'a gelirken getirebildiğin kadar getir zira fiyatları yazdım.;)
Demekki ülkemizde üretiliyor. Neden Çin'den ithalini yemek zorunda bırakılıyoruz burayı anlıyamıyorum. ( 1 lira ve 12 lira arada uçurum var.):( |
Sevgili Eylems, Mutlu beyin dediği gibi biz olmasak Çin nasıl zengin olacak :D
Buarada size katılıyorum Eylems, Sayın Nariel gelirken getirebildiğiniz kadar getirin. Bol bol yersiniz çekirdeklerini de ekerseniz :p Bizde sizden tohum **** fide alır Çin'i batırırız :dilli: |
Evet eylems, ben de İstanbul'da sizin pomelodan tatmıştım (markette tadımlık veriyorlardı), anlattığınız gibi limon rengindeydi ve tatsızdı. Aslında iyi fikir İstanbul'a getirmek ama şuncacık halimle hepsini nasıl taşıyayım :( (Belki kargoyla göndertirim.)
Bugün fidanını gördüm ama fiyatını soramadım, alıp balkonda büyütmek istiyorum. Bu arada, yine bugün bir pomelo ağacının fotoğrafını çektim ve galeriye yükledim. Harika bir görüntüydü, sanki gerçekten de ağaçtan kavunlar sarkıyor.. ;) http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23284&c=640 http://www.agaclar.net/galeri/showim...?i=23283&c=640 |
Şimdi orda olmak vardı...:p
|
Nariel, çok mu iddialı olacak bilmiyorum ama ben diyorum ki fotoğrafladığınız meyve Şadok/Pomelo değil greyfurt :D
Şadokta kürsel formdan ziyade biraz sivri bir uç olması gerekiyor, bir de kabuğu sizin fotoğrafladığınızdan daha kalın olması lazım.Belki fotoğraflar beni yanıltıyor ama iç/etli kısmıda şadoktan ziyade greyfurt olduğunu düşündürüyor.Her halükarda afiyet olsun :) |
Bence greyfurt değil, zira ben ömrümde tadı ananası andıran ve hoş lezzetli böyle bir greyfurt yediğimi bilmem ;) Alırken satıcıya sorduk, "bu greyfurt mu ağaç kavunu mu" dedik, "bu ağaç kavunu, greyfurt alacaksanız te orda" diye başka yeri gösterdi. Zaten evde kesince bizim bildiğimiz ağaç kavunu çıktı ve lüp lüp mideye..
|
http://www.gencziraat.com/Bahce-Bitk...ma-Pomelo.html
Bu adreste değişik pomelo türleri kısace tanıtılmış. |
Greyfurtun tadından farkı anlayacağınızı düşündüğümden çok iddialı değilim :D
Peki, fotoğraflardan tam anlayamıyoruz, sizin meyvenin et kalınlığı şu fotoğraftakine göre nasıldı acaba? |
Geçen seneden önce (2007 yaz sonu gibi) ben resimde görülen meyveleri yedim, balık hafızasımı var ne, tadının çok güzel olduğunu hatırlıyorumda kabuğu sn. Mehmet Saygın'ın resimlerindeki kadar kalınmıydı hatırlamıyorum, epey kalındı galiba kabuklar.
2008 de daha meyveler yeşilken şatoklarım satıldı meyvelerinden yemeye fırsatım olmadı. Bu sıralar bol çiçekli fidanlarım, satın alan olmazsa benimdir meyveler:) http://www.tropiksera.net/tropikmeyveler/id31.htm 2 gün önce İstanbul'dan dr. Ekrem beye 5 adet gönderdim, fidanlar eline geçtiğinde şok olmuştur, çiçekli olacaklarını söylememiştim:) |
Oldukça kalın bizimkilerin kabuğu, kabuğun içi de pamuk gibi yumuşacık. Keserken önce alt ve üstten kafasını kestim, bir türlü meyve içine ulaşamadım, oldukça çok kesmek zorunda kaldım. Diğer pomeloları kestiğimizde kabuk kalınlığını daha iyi anlatacak fotoğraflar çekerim.
|
Nariel, pomeloymuş meyveniz, dediğim gibi fotoğraflardan yanılıp, ortalığı karıştırdım ben :)
Bu sayede daha küresel formda pomelolar olduğunu öğrenmiş oldum, benim gördüklerim de yediklerim de hep sivri uçluydu. Bu arada sizin fotoğrafladığınız meyvede orta göbek kısmı biraz boşluklu ve dilimler o boşluk kısmında birbirinden ayrılmaya başlamış, bu greyfurtlarda az pomelolarda daha çok olan bir durummuş. |
Alıntı:
Bizim ahlaksız soyguncular, kafalarına göre fiyat koyup , milletin de ooo ithal mal, iyidir, alalım, peşin hükmünü değerlendirerek köşeleri dönmeye çaılışıyorlardır.:( |
evet konuyu aydınlatmak amacıyla anneme sordum orada (Çinde) tanesi 3-4 yüen miş. Yani 80-90 krş muş. 1 lira bile degil :)
|
Ağaç kavunu diye bende olan tür Citrus medica .Şatok 'a da aynı isim mi verilmiş.
Kabuğu oldukça kalın. |
Citrus medica, yani citron, pomelo/şadok ile aynı değil.
Pomelo ayrı, citron ayrı. |
Ben bu meyveden sanki yemişim ama çok oldu, portakal türü birşey diye yemiştim ama tuhafıma gitmişti.
|
Burada fidancı bir arkadaşımda on senedir bolca ağaç kavunu Citrus medica var.
Meyveleri çok iri,ağırlıkları 1.5 kg ,dış kabuğu çok buruşuk, meyvesi ancak reçel olarak yeniliyor. Küçük küp şeklinde reçeli çok güzel.Tadı hafif portakalımsı. |
Manavdan yeni aldım, greyfurt diye satıyorlar. Dışı yeryer pembemsi-kırmızı genelde sarı renkli. Kabuk altı keçeli gibi içi kırmızı yarın fotoğrafınıda eklerim. Greyfurtun içi kırmızı oluyor mu? Benim önceden bildiğime göre greyfurt içi sarımsı olur. Bu konuya açıklığı kim getirecek.
|
1 Eklenti(ler)
Söz verdiğim, ama unuttuğum; pomelonun kabuk kalınlığını gösteren fotoğrafını yolluyorum, bizim pomelolar böyle:
Bunları alığımın ertesi haftası pazara gittiğimde bir tane bile pomelo yoktu hiçbir tezgahta. |
Bunlar pummeloya benzemiyorlar ki.
|
Ben de dün pomelo aldım. Fotoğraflarını çekip buradan eklemeye çalışacağım. Ayrıca yavaş yavaş pomelo mevsiminin geçtiğini de öğrendim.
Sn Nariel; ben de sizinkileri pomelo'ya pek benzetemedim. |
3 Eklenti(ler)
Pomelo'nun boyutu ve soyulma aşamaları...
|
4 Eklenti(ler)
Pomelo'nun dilimlerinin soyulmuş halleri ve tanelerinin iriliği. Ayrıca çekirdekleri...
|
Ağaç üzerinde meyve seyreltmesi yapıldığı zaman meyveler iri oluyor. Dolayısıyla dilimler de kocaman oluyor. O zaman da yemesine doyum olmuyor. Sizin meyve çok küçükmüş. Böyle olunca suyu sıkılan greyfurtlar gibi görünüyor.
|
Greyfurtun kan portakalı gibi kırmızısı da oluyor.
Buket Aknar benden evvel davranmış ve çok güzel fotoğraflamış. Fotoroman gibi.:p |
4 Eklenti(ler)
Buradakiler de normal büyüklükten kocaman olanlara kadar her boyda var. Ama ben normal boyu örnek olarak aldım.
Eklenti 62374 Eklenti 62375 Eklenti 62376 Eklenti 62377 |
Bizim çok severek yediğimiz bir meyve.Biz bir Ortadoğu ülkesinde yaşıyoruz ve buralarda oldukça var.Türkiyedeki kadar pahalı değil.Mesela şu anda evde bulunan,marketten aldığım Pomelo 1,5 kilo ağırlığında ve 4-5 tl arasında.Buket arkadaşımız gerçekten çok güzel fotoğraflamış.Büyüklüğüyle,kabuğuyla,çekirdeğiyle aynen bu şekilde.İlk tattığımda çok anlamlı bulmasamda yedikçe dahada güzel gelmeye başladı ve şu anda meyve olarak vazgeçilmezim.Ek olarak söyleyebileceğim şey soyma aşamasının gerçekten çok zor olması.Kabuğunu soyması o kadar değil ama sıra dilimlerini ayırmaya geldiğinde ciddi anlamda zorlanıyorum ve bazen bıçakla kestiğim bile oluyor **** eşime soyduruyorum :)2,5 yaşında bir kızım var ve O da bayılıyor :) Yanlız arada lezzeti hoş olmayan ve yemeside zevk vermeyen,susuz,içindeki lifleri kuru olan bazı tiplerinede rastlıyorum.Belki cinsi farklı belki arada öyle olabiliyor.Şunu belirtmek isterimki bir kez tatmakla karar verilmesi zor.Biz zaten damak tadı olarak hem portakal hemde greyfurt'a alışık olduğumuz için bu meyve ilk başta garip geliyor insana.Sanki yabani bir meyveymiş gibi.Ama zamanla kabullendiriyor kendini :)
|
Sn Nariçi; fotoğraflarını eklediklerinizin tam olarak pomelo olup olmadığından emin değilim. Forum olarak pek pomelo'ya benzemiyor. Yoksa bu da başka bir tür mü?
Sn Neftari; pomelo ile ilgili anlattıklarınızı okuyunca kendi düşüncelerimi satırlarınızda buldum, çok güzel açıklamışsınız. Bu arada ben zor da olsa Pomelo fidanı elde ettim. Pembe ve beyaz olmak üzere iki tür pomelo olduğunu bu sayede öğrendim. Burada bahsedilen pembe ve beyaz kavramı tamamen meyvenin etli kısmı ile ilgili bir durum. Benim aldığım beyaz türden olanı ve üzerinde çiçekleri var. Bakalım meyvesini görebilecekmiyim? |
Ben Sn.nariçinin resmini verdiği meyvelerin greyfurt olduğunu düşünüyorum.
|
Alıntı:
|
Sn. Buket öncelikle fidanınız hayırlı olsun ve güle güle büyütün.Umarım bir gün meyvesininide görürsünüz :) Pomela'nın iki tür olduğunu bilmiyordum,ben hep beyazını gördüm çünki.Fidenizi alalı ne kadar oldu,mümkünse onun da bi fotoğrafını ekleyebilirmisiniz? Bizimde küçük bir bahçemiz var ve yeni yeni birşeyler dikicez.Bir de Pomelo fidesi neden olmasın,hemde harika olur :)Eğer şartları buraya uygunsa tabi.Eğer bulabilirsem ve dikersem buradanda paylaşırım sizlerle.Sn Buket sizin fidenizden de gelecek güzel haberleri bekliyorum :)
Bu arada ben de Sn nariçi arkadaşın gönderdiği fotoğrafın greyfurt olduğunu düşünüyorum |
arkadaşlar benim pomelom şuan toprağa dikik ve üstünde bir tane meyve var tadını çok merak ediyorum gelişmeleri yazacağım:)
|
1 Eklenti(ler)
Alıntı:
Ben metrodan aldım 1 tane pomelo (Honey pomelo - Çinden) sırf çekirdek için, benimki da sizinkine çok benziyor. İri çekirdek ve gelişmemiş gibi küçükler de var. 1 meyve yaklaşık 1 kg. Tadına bayılıyorum tatlı greypfruit gibi. Daha önce Singapurda yediğim pomeloda hiç çekirdek yoktu, ama tadı, rengi her şey aynıydı. |
1 Eklenti(ler)
bunlar ektigim cekirdeklerden:
|
bu meyve çok ilinç ve güzel bir meyve yetiştirmesi zevklidir eminim.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:31. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025