![]() |
Alıntı:
Hani bir atasözü varya "Her yiğidin bir yoğurt yiyişi vardır" Buda bizim yoğurt yiyişimiz :) |
değerli envor;
şimdi daha önceden verilmiş bir formül üzerinden konuşabilirmiyiz?..ben tam olarak anlayamadım da..kitin formülü aşağıda.. Kendim hazırlamak istiyorum diyorsanız salatalık kitinin formülü : N :117 P :42 K : 165 Ca : 140 Mg :37 S : 50 ppm dir şimdi kolay olması için azotu ve kükürtü ele alalım.. diyebilirmiyiz ki amonyum sülfat kullanayım..böylece azotun bir kısmı ile kükürtün tamamını amonyum sülfattan tamamlayayım..azotun kalanı içinde kalsiyum nitrat ve potasyum nitrattan arta kalan bir eksik azot miktarı olursa amonyum fosfat kullanayım hemde gereken fosfor da karışıma girsin..gibi...?? Alıntı:
|
:) Sevgili kahyanur, amaç karın doyurmaksa, alırım bir ekmek doyururum karnımı, sizin dediğiniz gibi azotu ondan alayım, fosforu bundan alayım, potasyumu şundan alayım, tamam oda olur, yani bitki illa ben azotu şundan alıcam diye diretmez, ben böyle kullandım, sizde o şekil kullanabilirsiniz.
Siz kimyagersiniz, kimyasalları bizden iyi bilirsiniz, ama bitki üzerindeki yansımaları, o kadarda basit değil, amonyum fosfat kullanırım, hem azot ihtiyacını, hemde fosfor isteğini karşılarım demişsiniz, amonyum fosfatı topraksız tarımda kullanırsanız, mono potasyum fosfatdan aldığınız faydayı göremezsiniz, ne farkı var diye düşünüyor olabilirsiniz, o farkı çiçekler açtığı zaman bariz olarak göreceksiniz. |
sevgili envor;
önce bir düzeltme yapayım..yanlış anlaşılmışım da..ben onu koyarım bunu koyarım çözeltiye demiyorum..haddim değil..sadece anlamaya çalışıyorum besleme reçeteleri hazırlamanın bir matamatiği varmı diye..tabii ki bu konu basit değil..ben kimim ki kimyasal tercihi yapacam..bilgim kırıntı bile değil bu konuda..ama huyum kurusun ..saçma sorular sorsamda bir şeyler öğrenmeye çalışıyorum.. ama nedense net bir cevap alamadım.. neyse... teşekkürler yinede ... |
Sevgili envor hayali sera kurma işi sanırım paylaşımsızlıktan hayal oldu.Peki sizin fiyatlarını aldığınız kimyasallar ile ne kadar bir alan **** bitki sulanabilir anlaşılabilmesi için mesela bir dönüm 1 dekar **** atıyorum 2000 kök domates bu konuyu açıklar mısınız lütfen.
|
1 Eklenti(ler)
Akan su kültüründe yeni denneme platformum :)
Burada değişik gübreleme recetelerini deneyerek, en hızlı, en lezzetli ve en ekonomik yetiştiricilği bulmaya çalışacağım:) İnşallah :) Eklenti 52841 |
Sayın Envor, sistem yavaş yavaş serada yerini almaya başlamış. Elinize sağlık bu hazırlayacağınız akan su kültürünün şemasını sistemi tamamladıktan sonra sonra kağıt üzerine çizebilirmisiniz.
|
Hadi hayırlısı sevgili envor yeni bir serüven başlıyor kolay gelsin.
|
Sevgili envor, en az senin kadar heyecanla bekliyorum sonuçları. Fotoğrafları biraz daha çeşitli ve çokça yüklersen, görsel keyif daha da büyür kanaatindeyim. Tabii mümkün olursa. Bir de sorum olacak: boruları tutturduğun kelepçeler zamanla ağırlaşacak olan sistemi taşımaya yetecek mi, yoksa başka bir şekilde daha destekleniyor da ben mi görmüyorum?
|
Enver bey resime bakarken boruların sonunda tuz birikimi olabilceğini düşündüm pratikte böyle bir durum olur mu?
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Bu sistem çok güzel ve pratikte uygulaması da çok kolay gibi, pvc boruların en ideal uzunluğu ne olmalı tüm köklerin yeterli oksijeni alabilmesi için?
|
3 Eklenti(ler)
Akan su kültüründe kullanacağım marullarım çıkmaya başladı, yeterli ışık altında çimlendiği için boyları ideal ölçülerde.;)
Sayın malbman'a tohumlar için teşekkürü bir borçbilirim :p Eklenti 53176 Eklenti 53177 Eklenti 53178 |
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Bu olumsuzluk sera ortamında fazla etkili olmaz herhalde. |
Alıntı:
|
Sevgili nariçi sanırım burası envorun hobi serası. Envor' a sorarsanız sağlıklı bir bilgi verecektir.
|
Sayın Envor, tatile çıkmış, ya da serada. Zaman ayarı fişini araştırdım. 7,5 ytl civarında olanlar vardır bizde yok dediler. Ama çabuk bozulduğunu söylediler. Otomatik sigorta tipinde gösterdiler, 45 ytl civarında imiş 24 saat 6 dakika aralıklarla ayarlama başlayabilir dediler ama tam da izah edemediler. Bizim üç alete ihtiyacımız var, 1-zaman ayarı aleti, 2-EC metre, üç PH ölçüm kartı. Başka bilmediğim var mı?
|
7,5 lira olanlardan alın derim. Benim ilk aldığım aynı gün bozulmuştu ama hemen sonra aldığımı hala kullanıyorum. Öyle çok pahalı şeyler almanıza gerek yok sanırım. Bir de motorunuz var mı?
|
Teşekkür ederim malbman, akvaryum motoru vardı ama onun vereceğisu kafi gelebilir mi kaç saksıyı idare edebilir ? Bir eski çamaşır makinasının su başaltım motoru var o da belki iş görebilir. Ancak 7,5 TL likleride henüz bulamadım.
Ç. makinası boşaltma motoru olunca akvaryum motoruna iş kalmıyor. Akvaryum motorunu hava-oksijen vermek için depoya kullansak (akvaryum gibi hava taşı ile) iyi olur mu?. |
Alıntı:
|
analog zaman ayarlı priz(yarım saatlik dilimler) koçtaş ta 4.90 ytl.
|
Burada koçtaş yok ama ön bilgi edinmiş oldum. teşekkürler knry07
|
Su kültürü
Arkadaşlar dizayn grup' un anahtar teslim yaptığı seralarda su kültürü mü uygulanıyor, yoksa agregat kültürü mü?
|
Bildiğim kadarıyla su kültürü uygulanıyor.
|
Zaman saatinin yarım saatlik periyotlarda çalışması problem olabilir mi?
Zira minimum yarım saat su vermesi demektir. Bu çok sulama anlamına gelir mi? Sayın Envor, Yarım saat sularsak kaç saat beklemeliyiz? Ya da daha sık aralıklarla ayarlanabilen saatlerden mi edinmeliyiz? Çok resmi mi oldum acaba :) |
Ben 2 metrelik PVC borularla envor un sisteminin aynısını kuruyorum. 5 katlı olacak. Biraz küçükte olsa yerimiz dar yapacak bir şey yok. Besinli suyumu bir akvaryum temizleyici motorunun süngerli kısmını çıkarıp sadece motor kısmını kullanarak basacağım. Besin kitlerimi de Kudret beyden almam gerekecek çünkü yukarıdaki formülasyonu hazırlamam hem hataya hemde fazladan çok fazla kimyasal edinmeme sebep olacak.
Merak ettiğim bir tek konu var. A ve B tanklarından karıştırarak hazırladığım besinli suyumu (orjinali 7 gün ) 10 -12 gün bitkilere vereceğim sonra yenisi ile değiştireceğim. Bu süre zarfında besinli suya hava motoru ve hava taşı ile bir yandan da oksijen vermemin bana bir getirisi olurmu ? Yoksa su pompasının bastığı su borulardan aşagı akarken ettiği hareketle yeterince oksijen alırmı ? Bir de kalitesinden emin olduğum marul **** kıvırcık fidesini nereden temin edebilirim. |
Sayın akinselcuk, besin eriyiği değişimini bir defalığa mahsus, 10 - 12 gün kullanın, ama bitkiniz büyüyünce 7 günü geçirmemeye bakın, daha iyi bir iş çıkarmanıza yardımcı olacaktır.
Hava motoru kullanmanızı tavsiye ederim, sudaki oksijen miktarının fazla olması bitkinizin daha çabuk büyümesini sağlar. |
1 Eklenti(ler)
Marul için kurduğum düzeneğin şeması . . .
|
Şemamda bir aykırılık varmı sayın envor. Birde besin suyunu kaç derecede tutsam iyi olur ben 25 derecede tutmayı düşünüyorum.
Ayrıca oda yeterince ışık almıyor marulların 2 metre yakınına bir lamba takacağım. Sizce nasıl bir lamba kullanayım ? Kaç lüks ışık gücü gerekir ? |
Sayın akinselçuk, çizdiğiniz şema tasarı mı yoksa yaptınız mı? Bu görünüşe göre besin eriyiği deposundan üst yükselik ne kadar oluyor ? Akvaryum motoru o yüksekliğe su verebilecek mi?
|
Sn. akinselcuk her hangi bir hata yok sistemde, elinize sağlık. Yalnız ben pet bardak kullanmıyorum, plastik fide viollerinin altını biraz kesip boruya yerleştiriyorum. Kökler borunun içinde başı boş bir şekilde daha iyi büyüyor. Su sıcaklığı konusundada 20C veya 25C arası olabilir.
Işık sistemi olarakda, sokak lambalarındaki ampullerden faydalanabilirsiniz. Yanlız kaçlık olduğunu bilmiyorum, bir elektrikçiye sormanız gerekiyor. |
Daha yapmadım yapmayı planladığım şey böyle. 100 cm çaplı PVC boruların boyu 2 metre olacak. 5 adet boru üst üste duracak her borunun arasında 35 cm mesafe var ( az biliyorum ama yer bu kadara müsade ediyor )
Her boruda 10 kök olacak. Toplam 50 kök yani. Fakat biraz önce Kudret bey ile görüştüm ve şemaya bazı yorumlarda bulundu buna göre yeni bir şema yapmam gerek. Bu şemaya göre alttaki borular marulun cılız kalmasını sağlayacak gibi görünüyor. |
Şimdi bu sistemi seri değilde paralel düşününce alttaki borularda da iyi gelişme olsun diye bu sefer çok teknik sorun çıkıyor. Paralel sistem yatay olursa sorun yok yapması kolay ama hem dikey hem de paralel olunca bir çok debi sorunu ortaya çıkıyor.
Anladığım o ki; 5 boru ile seri bağlı olarak bu sistemi uygulayacağım. Hem de görmüş oluruz alt borudaki marullar ne kadar gelişecek ? Çünkü toplamda 10 metre mesafe var. Ancak yatay sistemde hiç fideye hak geçmeyeceğini biliyoruz. Dikeyde ilk boru yani en üstteki en şanlı olan yer. Bu şemadaki tek teknik problem su pompasının 1,5 - 2 metreye suyu basıp basamayacağı. Akvaryum motorlarının en güçlüsünün bile bunu yapabileceğini sanmam. Ancak yolun yarısına bir depo ve motor daha koyup 2 basamakta olabilir. Fazladan bir motor ve bidona mal olur. Ondada ortadaki bidonun yarısı hep dolu kalmalı. En iyisi önce güçlü bir pompa bulmalı bulunamazsa 2 bidon yöntemine seviye kontrolü için bir devre yapmalı. . . Sistemi kurunca resimlerini yüklerim. |
Sayın akınselçuk, bir yanlış anlaşma oldu sanıyorum paralel bağlamada neden sorun çıkartınızki. Borular seride olsa paralelde olsa hep ayni yerde kalıyor değişen birşey yok tek sorun ki o seri sistemdede var, pompanızın su basma yüksekliği, birde üst deponun seviyesini taşırmamak için üsten alta bir BYpas borusu koymak.BU azönce konuştuğumuz gibi elektrik kontrollüde olabilir ,motorun çalışma süresinde harcadığı güçte ekonomi yapılsın diye, yok ekonomi düşünülmüyorsa bir zaman saati ve bir BYpas bu işi halleder.
|
Alıntı:
Ayrıca bendeki akvaryum pompası 4 metre yüksekliğe su basabiliyordu. |
Bu sistemi okul için bu hafta hazırlamaya başlayacağım her aşamayı resimleyeceğim. Besin tankı ve üzerindeki elektronik düzeneklerle beraber yekpare bir şey tasarlamaya çalışacağım.
Yani iki ucundan tutup arabaya atabileceğimiz bir şekilde olmasını arzu ediyorum. Marul setini hazırlayabilirsem, katı ortam kültürü ve durgun su kültürü içinde set gibi düzenekler hazırlamayı tasarlıyorum. Sınıfta bazı öğrenciler çok heveslendi ve durgun su kültürü ile ilgili evde yapabilecekleri basit bir sistemi ödev olarak üstlendiler. Onlara buradan okuduklarımdan esinlenerek verdiğim tarifle marul fideleri büyüyecek mi doğrusu ben de çok merak ediyorum. Çiftçi bazı velilerimiz marulun bu şekilde yetişemeyeceği konusunda hemfikir. Kendi denememi yapmadan eve ödev verdiğim için tedirginim ama aklım olacağını söylüyor. |
syn Envor bilgilerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.Ben ıceberg marul yetiştirmek istiyorum.Sizin yaptığınız akan su kültüründe marul yetiştirdiğiniz gibi 300 m2 lik sera yapmak istiyorum. 1-Iceberg marul,marul EC,PH ,suyun sıcaklığı,hasat süresi aynımıdır.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 06:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025