![]() |
Daha çok Kudret Tezel,Envor,Sarıcan ve Malbman beylerin dikkatine...
Arkadaşlar zaman zaman ağaçlar netten yararlansamda,aranıza yeni katıldım.Öncelikle hepinize güzel çalışmalarınız ve değerli paylaşımlarınız için teşekkür ederim.Kısaca paylaşmak istediğim konuya değinmeye çalışayım. Ben bu yıl hobi amaçlı olarak topraksız tarımla uğraşmaya karar verdim ve en doğru bilgileri alabileceğimi düşünerek 3 gündür ağaçlar nette hemen hemen okumadığım, konuyla ilgili forum sayfası kalmadı.tabi bukadar konu başlığı altındaki paylaşımların hepsini 3 günde okumaya kalkınca bilgi edinmenin yanında bir bilgi karmaşası olmadı da değil.Hatta bukadar detaylı işlenmiş olabileceğini düşünememem dolayısıyla not almama hatası da yapınca herşey birbirine karıştı demek daha doğru olur. Yani sayın Envor'un Pvc borular içinde akan su kültürüyle yetiştirdiği domates,marul [malbman cinsi ]vs yi güzel güzel incelerken,sislemeyle yeşillik denemesi çıktı,oda olur derken,durgun su kültürüyle karşılaştım.Hadi onda sorun yok ben pvc borulu sisteme döneyim diye düşünürken Envordan akan su kültüründe domateslerden yeterli verimi alamadım,"Katı Kültür" daha iyi verim verdi açıklaması geldi.Ne oluyor derken şimdi de üzerinde fide ve boruların olduğu uzun paketlerle (içlerinde ne olduğunu ve adını bilmediğim) bir sistem.Baktım ki hızınıza yetişemeyeceğim,bir mesaj atıp araya gireyim diye düşündüm.Forumlarda okuduğum sayfayı tekrar bulabilme özürlü olduğum için de en son bulduğum sayfadan aranıza katılmaya karar verdim.umarım değerli vakit ve bilginizi paylaşma isteğimi olumlu karşılarsınız saygılar... |
şimdi izninizle birkaç soru sormak istiyorum
-Besin eriyiği olduğu sonucunu çıkardığım EC nin açılımı nedir? -Kudret beyin ürettiği EC metrenin kullanımı nasıldır ve edinmem mümkünmü? -Akan su kültüründe CO2 yi sisteme nasıl dahil edeceğiz? -Eklediğiniz fotoğraflarda sırık domates kullanmışsınız,oturak çeşitler bu sistemde verimli olmuyormu? -Kullandığınız tohumlar genelde hibrit tohum sanırım,organik-geleneksel tohumlarda verim düşüklüğü mü oluyor? -Besin eriyiği hazırlarken örnek olarak 50 lt'lik iki bidonda hazırlanan bir formülle karşılaştım. Bu 100 litre eriyik orantılı olarak birbirine karıştırılarak mı sisteme veriliyor yoksa atıyorum 800-1000 litre bir suya belli bir oranda karıştırılarakmı sisteme veriliyor? -Besin eriyiklerin de, bu kimyasal karışımlar yerine sıvı solucan gübresi,sıvı kompost gübreler vs gibi organik karışımlar kullanılabilir mi? |
konu başka başlığamı taşındı yoksa gereksiz ve uzun sorularmı sordum?
|
-Besin eriyiği olduğu sonucunu çıkardığım EC nin açılımı nedir?
EC : Suyun tuzluluk değeri (Daha fazlası için forumu araştırın) -Kudret beyin ürettiği EC metrenin kullanımı nasıldır ve edinmem mümkünmü? Özel mesaj atarsanız kendisine yardımcı olur. -Akan su kültüründe CO2 yi sisteme nasıl dahil edeceğiz? Suya Co2 değil oksijen eklemelisiniz , Co2 örütaltında havaya gübreleme yapabilirsiniz fakat bilgi ve ölçer alet gereklidir. -Eklediğiniz fotoğraflarda sırık domates kullanmışsınız,oturak çeşitler bu sistemde verimli olmuyormu? Topraksız tarımda tüm çeşitlerde verim artışı olur fakat elbette yetiştirene bağlıdır. -Kullandığınız tohumlar genelde hibrit tohum sanırım,organik-geleneksel tohumlarda verim düşüklüğü mü oluyor? Olmaz... -Besin eriyiği hazırlarken örnek olarak 50 lt'lik iki bidonda hazırlanan bir formülle karşılaştım. Bu 100 litre eriyik orantılı olarak birbirine karıştırılarak mı sisteme veriliyor yoksa atıyorum 800-1000 litre bir suya belli bir oranda karıştırılarakmı sisteme veriliyor? Bu sorunuzu anlamadım fakat forumda çok ayrıntılı anlatımlar var okumanızı öneririm. Mutlaka cevap bulursunuz. -Besin eriyiklerin de, bu kimyasal karışımlar yerine sıvı solucan gübresi,sıvı kompost gübreler vs gibi organik karışımlar kullanılabilir mi? % İçeriği biliniyorsa kullanılır. |
Alıntı:
Size tavsiyem, boş zamanlarınızda forumdaki ilgi duyduğunuz konu başlıklarını gerekirse notlar alarak dikkatli bir şekilde ve acele etmeden okumanızdır. Sakın bunları ilkokul öğrencisine nasihat ediyormuşum gibi algılamayın. Bunu söylememin nedeni, forumda her konu başlığında gerçekten çok detaylı bilgiler olması ve en ufak bir dikkatsizlikte konuyu çok kolay kaçırabilme ihtimalidir. Forumdaki başlıkları oluyup inceledikçe, aklınıza takılan ve daha sonra takılabilecek olan bir çok sorunun cevabını peşinen bulacaksınız. Bunun sonunda hala daha sorularınız mutlaka olacaktır. O durumda da tüm arkadaşlar sorularınıza bilgimiz dahilinde yanıt vermeye çalışırız. Sevgilerimizle |
teşekkürler sayın malbman.forumu inclerken 1 soru sormak istiyorum.
Durgun su veya akan su tekniğiyle fide yetiştirilip belli bir erişkenliğe ulaştığında, fideleri toprağa taşımak uygun bir teknik olabilirmi acaba? artıları ve eksileri konusunda aydınlatırsanız sevinirim. not:Ekilecek bahçeyle evimin arası uzak olduğu için fideleri evde yetiştirip,zamanı geldiğinde toprağa geçirebilirim belki diye böyle birşey düşündüm |
Pratikte olmaz gibi görünmüyor ama durgun su ya da akan su sisteminde herşeyi hazır bulmaya alışmış olan fideleriniz, toprağ aktarıldıklarında besin arama zahmetine girmeyebilirler ve bu da onların sonu olur gibi bir şeyler geldi aklıma.
|
Bitkinin kökü o kadar akıllı değildir inşallah... : )
pH dengesi, agregat yapısı uygunsa ve toprakta yeterince besin elementi mevcutsa bitki kökünün eski alışkanlıklarını sürdürmeye çalışması teknik olark mümkün değil. Topraksız tarım sistemlerinde yetiştirip sonra toprağa aktarılabilir bitki. Ama buna şaşırtmak değil bitkiye karşı çok açık olmak diyebiliriz. Gene de sorun çıkmaz. |
Sayın Malbman ve Sayın Selçuk'tan iki farklı bakış açısı :)
Geçen yıl küçük viyollerde torf içinde yetiştirerek denemiştim.Viyollerdeki domates fidelerinin büyümesi bir aşamadan sonra durup,fideler cansızlaşınca toprağa göçürmüştüm.1 hafta kadar herhangi bir büyüme **** canlanma gözlemleyememe rağmen 1 hafta sonra günlük olarak çok belirgin şekilde gelişmeye başladılar ve kısa sürede normal olarak yetiştirdiğim domateslerden bir farkları kalmadı.Buna ve sayın Selçuğun yorumuna dayanarak Su kültüründe yetiştireceğim fidelerin de aynı sonucu vereceği umuduyla yarın su kültüründe fide yetiştirmeye başlıyorum o halde :D |
sayın seawindxxx, ben sadece yüksek sesle düşünürken farkında olmadan mesaj kutusuna yazmışım:p:p
Sayın akınselçuk'un mesleği gereği benden kat kat fazla olan bilgi ve tecrübesiyle söyledikleri çok daha fazla geçerlilik taşır. |
:D önemli değil Sayın malbman
bilginin fazlası azı olmaz,bilgi yanlış da olsa en azından bir sonuç çıkarmamıza,yeni bir fikir üretmemize yardımcı olabilir.yeterki paylaşın sessiz kalmasın forum :D |
2 Eklenti(ler)
Herkese merhabalar,
Forumun çekiciliğinden etkilenip birkaç ay çalışma yaptıktan ve Sn. Kudret Tezel ile yaptığımız bir iki yazışmadan sonra hevesle evimin cam balkonunda sistemimi kurmaya başladım. Sistemle ilgili henüz malzeme alımı ve tohum ekme dışında bir şey yapamasam da fidelerimin büyüdüğünü görmek en büyük keyif benim için. Bir de sistem içerisinde sağlıklı bir şekilde meyve verdiklerine şahit olursam uğraşlarıma gerçekten değecek. Şimdilik sizinle sadece filizlendirdiğim domates ve altın çilek tohumlarının fotoğraflarını paylaşabiliyorum. Kısaca son bir buçuk aydır neler yaptığımı anlatayım; - Bauhaus'tan "cobra f1" domates tohumları alındı - Çorum'da Osmancık Tarım'dan "Physalis Peruviana" tohumu alındı - Gentek'ten Adwa Ph ve Ec metreler alındı (henüz kalibre edilmedi) - Saksılar (4lt) ve ana depo (45lt) Bauhaus'tan alındı - Borular, te köşeler ve vanalar Ankara Rüzgarlı'dan alındı - İşyeri yakınındaki akvaryumcudan 2300lt/h su pompası alındı - Zaman ayarlı dijital priz Bauhaus'tan alındı Tohumlar, %75 torf-%25 perlit karışımının içerisinde yaşamlarına başladılar. Sabah akşam sprey ile suluyorum, nemli kalmalarını sağlıyorum. Bugünlerde damla sulama ile ilgili uğraşıyorum. Umarım istediğim gibi bir şekil oluşturabilirim. Yeni fotoğraflar eklemeye çalışacağım. Herkese iyi çalışmalar... |
Sayın KRTL,
Sanırım fide adaylarınız yeterince güneş görmüyor. Boylarının öyle uzamaması gerekiyordu. Hatta beni dinlerseniz acilen yeni tohumlar ekin ve güneş gören (çimlenme başladıktan sonra) bir yere çıkarın. |
Sn. farukmagat,
Bu durum benim de dikkatimi çekmişti ve güneş gören yere almıştım. Fakat henüz bir değişiklik olmadı. Sanırım yoğurt kabının yanlarındaki yükseklikler engel oluyor. Güneşi de yandan alınca gövde gölgede kalıyor. Umarım filizlerimi kaybetmem... :( Biraz daha bekleyeceğim... |
Ben yine de tohumlarınız varsa başka bir kaba ekmenizi öneririm. Fazla zaman kaybınız da olmaz zaten. Bu filizleriniz ölmezse zaten sorun yok, aksi takdirde yerine yenileri yetişmiş olur.
|
Arkadasar, 1 litre suda EC = 2 PH = 6 oldugunu farzedelim.
uzerine 1 Lt daha su ilave edelim. EC degeri dusecektir. peki sizce PH degerinde nasil bir degiskenlik olur. Tesekkurler. |
Eklediğiniz suyun Ph ve Ec değerleri ne ise ona göre etkileyecektir. Ec değeri yüksek bir su ilave ederseniz Ec yükselicektir.
|
Ok. Diyelimki yeni ekledigimiz sudaki PH 5, EC 2 , ilk suyumuzdaki PH da 6 olsun, bu durumda
5+6/2 degildir heralde dimi hesap ? |
Evet koyduğunuz ürün 1 lt ph 5 1 lt ph 6 koyarsanız 2 lt suyunuz ph 5,5 olacaktır.
|
Sn KRTL umarım bizlerle fotoğraflarını paylaştığınız domates fideleri ile işe başlamamışsınızdır.Yoksa işe daha başlamadan başarısızlıkla sonuçlanacağını şimdiden söyleyebilirim.Bence sizin yapay ışıklandırma ile ilgili bir donanıma ihtiyacınız olabilir...
|
herkese iyi akşamlar topraksız tarım işine yeni yeni başladım ve okulumda ar-ge klubü açabilmek için bir poreje sunarak ödenek sağlamam gerekiyor ve ben bu projenin topraksız tarım olabiliceğini düşünüyorum sizin gibi bu işin içinde olan bu işle ilgilenen abilerimden bu konuyla ilgili(sağladığı kolaylıklar,faydaları vs)gibi konularla ilgili yardım bekliyorum elinizde bu konuyla ilgili dökümanlar varsa lütfen bana yardımcı olun mail adresim:mstx130@hotmail.com şimdiden çok teşekkürler.
|
Su kültüründe ilk deneyimime başladım.İlk olarak Todor Beyin gübreleriyle işe başlayacağım.Todor beyin gübreleri bitince kudret beyin marul için hazırladığı gübre kitiyle devam edeceğim...
Sistem 4 kanal 16 göz 50 litrelik bir depo ve motordan oluşuyor...Todor beyin tavsiyesiyle motoru hiç kapatmıyorum 7 gün 24 saat çalışacak...Fotoğrafları yakında sizlerle paylaşacağım... |
sevgili arkadaşlar emeği geçen başta sayın hocamız kudret tezel beye yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum ,devamını sürdürmesini diliyorum
sevgili arkadaşlar ec metre deyer okunması hakkında bilgi verirmisiniz örneğin 2,5 .2,9..demek 2500mikro simens,2900 mikro simensmi demek kısaltılmış şeklimi 2,5 diyoruz???? labratuvarımızda bulunan ec yi biz direk olark gördüğümüz gibi okuyoruz yağmur suynun ec sini cihaz nasıl gösteriyor bizde 130 ms/ diye okuyoruz ?teşekkür ederim |
Alıntı:
Bugün itibariyle yeni tohumlarımı ektim. Diğerleri de şimdilik büyüyor. Onları atmak istemedim, toprağa ekmeyi düşünüyorum. Belki bir iki tanesiyle başlayıp yeni gelenlere onları da dahil ederim. Akşam işten eve gelince filizleri florasanın altına koyuyorum (gece 12 ye kadar) yaklaşık 2 haftadır. Boyların uzaması durdu, gerçek yapraklar çıktı... Sistemi kurmayı tamamlayabilsem, denemelerle birlikte yeni fidelere hazır bir ortam oluşturmuş olacağım. İlginize teşekkürler, saygılar... |
Alıntı:
|
selamlar
bir haftadan beri forumunuzu ilgiyle okuyorum.Ve virüsü bende kaptım.Besinler hafta içi elime gececek.Su konusu için yağmur suyu en uygunu diye okudum.Suan burada yagmur yagıyor. sorum ise şu olacak. catıdan oluklardan gelen suyu alsak catıdaki toz oluklardaki biriken metaryaller suyun ph ını bozarmı bozsada sorun olurmu?[ph aletim yok) sevgiler saygılar. |
Merhaba;
Ben de bugün bu siteye üye oldum. Hem konunun hem de forum sitesi kullanmanın acemisiyim. Bu yüzden kusurumu bağışlayın. Şu anda yazdığım yazının kime ve nereye gideceğini bile bilmiyorum umarım yanlış birşey yapmıyorumdur. Uzun uğraşlar sonucu son yazılan yazılara ulaşabildim ve oradan hızlı cevap kutusundan yazmaya başladım. Hobi olarak yapmak istediğim topraksız tarıma nereden ve nasıl başlayabilirim? Yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkür ederim. |
sistemlerden bence
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6944 bu konu ardından yine kursat beyin besin konusu sonrada sistemlerini acıklayan arkadaslara hacının konuya bakma sadece:D:D:D:D soganlar acı oluyor:D:D:D |
Alıntı:
Bu arada Sn. balıkcıl, sizde aramıza hoşgeldiniz. Geçmiş olsun mu diyeyim? Allah kurtarsın mı diyeyim ama tam doğru yere yazmışsınız ilk mesajınızı. Kudret Bey' den en sağlıklı bilgilere ulaşabilirsiniz. |
Kudret beyden oncelikle ozur dilerim. Kendisinden gelen mesajı okuduktan1-2 dakika sonra boyle bir hata nasıl olur; yorgunluguma verin.
Zaten dikkat ediyorum ama bundan sonra daha dikkat edicem. hacıyı aktaramadım buraya senin konundaymış ustune alınma okurken konu cok komik gelmisti. Sarıcan bey hacıyı bulur arkadas zaten:D:D:D |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 07:35. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025