agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm)

hhozturk 24-02-2009 15:17

Sn.Kudret bey, süper olmuş, darısı başımıza.....

Kudret Tezel 24-02-2009 16:36

Sağolun arkadaşlar,çok teşekkür ederim. Sayenizde oldu. Bu sera hepimizin bir deney serası olacak, yaptığımız bütün deneyleri açık seçik paylaşacağız ve nihayet bizde bu işin nasıl yapıldığını öğreneceğiz.

madartemis 24-02-2009 21:52

Merhaba, Kudret bey gerçekten çok güzel bilgiler sunmuşsunuz, benim gibi bu işle hiç ilgilenmemiş ama hep içinde böyle şeylerle ugraşmak olan insanları hemen etki alanınıza çekiyorsunuz.

İlk olarak Pepino yetiştirmek istiyordum fakat burayı ve diğer konuları okuduktan sonra bende topraksız tarım yapmaya karar verdim.

ileride sıkça başınızı ağrıtacağa benziyorum :)

Kudret Tezel 24-02-2009 22:48

Aramıza hoşgeldiniz sayın madartemis, Bilgi paylaşıldıkça büyür sıloganıyla yola çıktık bildiklerimizi,yaptıklarımızı paylaşıyor,ülkemiz için biraz geç kalmış konunun yaygınlaşması için elimizden gelen gayreti göstermeye çalışıyoruz. Gerçekten çok zevk alarak yapaçağınız topraksız tarım çalışmalarınızda başarılar diler ve bütün arkadaşlarım adına
Bildiğiniz,öğrendiğiniz, yaptıklarınızı ve gördüklerinizi paylaşacağınızı umuyorum.

epsody 25-02-2009 12:33

Sayın Kudret hoca başardığınız bu mini sera . Ağaçlar net üyeleri içinde tohumdan sebze ve bitki yetiştiren bütün arkadaşların çok işine yarayacağına eminim fakat burada teknik bilgi ve beceriden öte insanı bu işlere yönlendirecek teknik ve botanik bilgileri ortaya koymak her insanın üstesinden geleceği iş olmasa gerek. Bu vasıflar ancak önderler,liderler öğretmenler ve ustalara verilmiş ilahi bir imkan olsa gerek siz ağaçlar nette az rastlanır bir bütünlükle netteki insanları aydınlatıyorsunuz.

Sizin gibi ustalara bu toplumda çok ihtiyaç var. Yazışmalarda gösterdiğiniz iyi niyet ve samimiyet hayranlığımı artırıyor inşallah size layık dost arkadaşlıklar la sizlerin bilgi ve becerilerinizın takipçisi olarak toplum içinde, internetin paylaşım olanaklarını topluma yaymak bilim ve insanlık adına yapılmış yüce bir değer olacağı inancındayım.

İnsanların rızasını kazanmış insan, allah indindede bence en makbul insandır. Büyük usta vede (Ağaçlar netin büyük öğretmeni ) iyiki bu sitede varsın. Saygılar sevgiler iyilikler hep seninle olsun hoşça kal...

Kudret Tezel 01-03-2009 20:32

Merhabalar arkadaşlar ,tekrar beraberiz . Tohumlarımızı dikmek için harekete geçeceğiz. Serasını hazırlıyan arkadaşlar yaptıklarını paylaşırlarsa memnun oluruz.

Kudret Tezel 01-03-2009 20:45

Sayın epsody övgü dolu sözleriniz için çok teşekkürler ama umarım okuyan arkadaşlar hadi canım biraz fazla abartmışsın diyecekler. Yaptığım tek şey bildiklerimi, yaptıklarımı, yapmak istediklerimi samimi olarak sizlerle paylaşmak, ve Buradan herkesi bilgi paylaşımına davet etmek. Bilgi paylaşıldıkça büyür.

TARDU 02-03-2009 11:23

Hiçbir formülü unutmayan..Değerli bir Dostumu (Kudret Tezel'i) bu formda övgü dolu kelimelerle taçlandırılmış görmek ne güzel ve ne hoş tesadüf.Zekana, Yüreğine kuvvet Üstad ...(artık o payeyi almışsın kullanabilirim)

Kudret Tezel 02-03-2009 16:07

Sevgili TARDU, Eski bir dostu görmenin mutluluğunu yaşamak istiyorum ama bu eski dostun kim olduğunu bilmiyorum. lütfen yardımcı olurmusun.

Kudret Tezel 02-03-2009 21:19

4 Eklenti(ler)
Sevgili arkadaşlar,bugün tohumları ekmek için faaliyete geçtim. Tohumları dikmek için
Torf, Kum,Koyun gübresi, cocopeat,ve kompost aldım. Bunları atrı ayrı bir güzel eledim. Ancak hava yine yağmurlu olduğu için içeride çalışma odamda yapmak zorunda kaldım biraz zorlandım.Tavsiye etmem içeride olacak iş değil.
Elimdeki tohumların bir kısmını çıkarttım, seranın tohum yataklarını numaraladım .
14 adet tohum yatağı mevcut,12 adeti tek sıralı 2 adetiçift sıralı. Her sıraya 8 adet tohum dikmeyi düşünüyorum.
Zaten tohumların eşit aralıklı dikile bilmesi için birerde şablon yapmıştım.
harhangi bir karışıklığa meydan vermemek için tohum zarflarına da yatak numaralarını yazacağım.

malbman 03-03-2009 07:02

Hocam maşallah, o ne çok çeşit öyle. Sanırım bu yıl bostancı haliyle anlaşma yaptın:p:p

Ellerine sağlık. Az kaldı bir süre sonra (umarım) ben de sana katılacağım. Tabii önce sistemi yapmam; bunu yapmam için de parçaları toplamam gerkecek.

Kudret Tezel 03-03-2009 09:06

Bulduğumuzu koymuşuz kenara ha ekeriz ha ekeriz diye nasip bu güneymiş. Fakat çoğununda işe yarıyacağından emin değilim sevgili malbman. En eminleri sizin gönderdikleriniz diye düşünüyorum.
Sevgili arkadaşlarım ,söz verdim tutmak istiyorum yine yağmurlu bir hava var. Yağan yağmur ekeceğimiz tohumdan daha kıymetli, varsın yağsın.

Kudret Tezel 03-03-2009 16:06

5 Eklenti(ler)
Tohumları ektim sevgili arkadaşlar.Harç olarak birinci seraya sadece elenmiş torf kullandım. Önce tohum yataklarını torfla doldurdum. Bir cetvel vasıtasıyla sıyırdım. Dikim şablonuyla biraz bastırdım yarım cm kadar, sonra şablonla tohumları numaraladığım tohum yataklarına ektim. Sonra tekrar üzerlerine torf eledim ( elenmiş torftan, tohumların üstünü kapatmak için.) ve tekrar şablonla bastırdım, Böylece tohumlar yaklaşık yarım cm kadar toprak altında kaldı. Yatakları fırça yardımıyla temizledim,sırasıyla yerlerine koydum.
Bardaklara yaptığım tohum harcı için torf, cocopeat ve kumu 1-2-1 oranlarında karıştırdım. Numaraladığım bardaklara doldurdum. Bir boş bardağın dibi ile onlarıda yarım cm kadar bastırdım. Tohumları ektim tekrar harç karışımını üzerlerine eledim . Bardaktaki tohumlarda yarım cm kadar harç altında kaldılar. Seraları balkondaki yerlerine taşıdım.Elektriklerini bağladım ve ilk sislemeyle nemlendirme işini yaptım. Birinci sera manuel, ikinci sera otomatik olarak devam edecek. İkinci serada termostat var biliyorsunuz. ancak sislemenin zaman ayarını yapmadım. Nemini kontrol edip ona göre bir zanam ayarı yapmak istiyorum.
Saldım çayıra , Mevlam kayıra. Hayırlı olsun.

malbman 03-03-2009 16:13

Hadi hayırlısı hocam. Şiir gibi olmuş vallahi.

Kudret Tezel 03-03-2009 16:26

4 Eklenti(ler)
Buda bardak faslı.

Kudret Tezel 03-03-2009 16:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 371224)
Hadi hayırlısı hocam. Şiir gibi olmuş vallahi.

Teşekkürederim de,ben şiirin sonunu merak ediyorum. Şiir felan derken hikaye olmasın.?

malbman 03-03-2009 16:34

Olsa olsa harika bir ders kitabı olur bundan hocam:p:p

berduray 03-03-2009 23:28

Ben pek anlamam bu işlerden ama şöyle bir yer buldum, galiba sizin işlerle ilgili...

Sayfanın sağ tarafında da epey resimli çalışmalar da var, artık birisi tercüme ediversin.

volvos 04-03-2009 11:36

Domateslerin toprağında kurtçuklar...
 
3 Eklenti(ler)
Kudret Bey merhaba,
Cocopeatler yeniydi daha önce hiç kullanılmadı. Size 3 resim gönderiyorum. Sonuncuda elle sulama yapıyorum. Diğeri ise akıllı valf ile sulama yapılıyo. Sorun akıllı valfle sulama yaptığım domateslerde. Haftasonu 3 saksınında toprağını değiştirdim. Bütün boru ve aksamlarını sıcak su ile yıkayıp tekrardan sistemi kurdum. Şimdilik kurt görünmüyo ama büyük ihtmial yeniden çıkar o zaman onlarında fotorağrafını çekip gönderirim. Bu arada tohumdan yaptığım domates bunlar 3 ay oldu hemen hemen ama boylaır göründüğü gibi ve çiçekler daha yeni vermeye başladı. Sıcaklık 2-3 haftadır çok düşük onun haricinde 20 nin altına düşmez. Suyu en az 2 hafta da bir yeniliyorum. Sistemdeki bütün suyu diğer elle suladığım biber ve domateslere döküyorum. Elle suladığım domates daha fazla boy attı ama o da henüz çiçek vermedi. Bu arada domaterler cherry cinsi domat. Şimdi Red Robin de çimlendiriyorum. Onun içinde akıllı valf alacam.
Sizden birde bir tavsiye istiyecektim. Ben cocpeat kullanıyorum acaba başka bir maddemi kullansam daha kullanışlı olur mu.

Kudret Tezel 04-03-2009 19:32

Sayın volvos Cocopead in içinde küçük beyaz kurtçuklar diyorsunuz,bilmiyorum şimdiye kadarda kimseden böyle bir şikayet duymadık.Tahmin ediyorum kullandığınız cocopead ta yumurtalar vardı ve kurtçuklar meydana geldi.
Arkadaşlarımızdan böyle bir olay yaşıyanlar tabii ki yazacaklar yardımcı olacaklardır.
Ağregatı değiştirdim, büyün avadanlıkları sıcak suyla yıkadım diyorsunuz.Gerek sera toprağı gerekse topraksız tarımda kullanılan katı ortam agregatları buharla dezenfekte edilir.Amatörce yapabileceğimiz kaynar su ile yıkamak pratik bir yoldur.Kullandığımz veya kullanacağımız agregatların steril olduğundan emin değilsek, bir elek yardımıyla kaynarsu kullanarak dezenfekte edilebilir iz.ama 100 oC ta tam sterilizasyon olmaya bilir, en iyisi agregatı 120 oC a kadar ısıtmaktır.Buda etüvde veya fırınlarda yapılabilir.
Kullanan arkadaşlarımız belki bilirler fark etmişlerdir. Cocopeat ın kökleri sıkan bir yapısı olduğu söyleniyor.Perlitle karıştırmak daha iyi olur.Perlitin olmadığı yerde kaba dere kumu karıştırmanında iyi olacağını söyliye biliriz. Ben terasımda yaptığım çalışmalarda torf+ kum
kıllanıyorum ve memnunum.

greens 06-03-2009 18:43

Merhabalar,

Topraksız tarım yöntemiyle elma yetiştirilebilir miyiz?

Bunu sormamın nedeni ise,

Niğde'liyim ve tarlamız var. Ben burada ağırlıkla çilek ve domates gördüğüm için, hep sıcak, ılıman yerler tavsiye edilmekte. Tarla Niğde'de olması nedeniyle orada bu işi yapmam konusunda babamdan baskı var da:( bu nedenle soruyorum.

Ayrıca;

çilek için yetiştirilmesi gereken en uygun yer neresidir acaba?
izmir uygun mudur?

Saygılarımla


Yasin

envor 06-03-2009 19:47

Alıntı:

Topraksız tarım yöntemiyle elma yetiştirilebilir miyiz?

Topraksız tarım yöntemiyle her türlü bitkiyi yetiştirebilirsiniz, fakat ticari olarak çok cazip olacağını düşünmüyorum acıkcası.

Alıntı:

bu işi yapmam konusunda babamdan baskı var da
Size haddim olmayarak, tavsiyem; Babanızda olsa, kimsenin zoruyla bir iş yapmayın. İnsanın sevdiği işi yapması gibisi yok, bilesin :)

Alıntı:

çilek için yetiştirilmesi gereken en uygun yer neresidir acaba?
izmir uygun mudur?
Sıcak iklim kuşağında çok iyi sonuçlar alınıyor, Adana, Antalya, Aydın ve Manisada büyük alanlarda çilek üretimi yapılıyor. İzmirde uygundur.*

greens 06-03-2009 22:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi envor (Mesaj 373650)
Topraksız tarım yöntemiyle her türlü bitkiyi yetiştirebilirsiniz, fakat ticari olarak çok cazip olacağını düşünmüyorum acıkcası.



Size haddim olmayarak, tavsiyem; Babanızda olsa, kimsenin zoruyla bir iş yapmayın. İnsanın sevdiği işi yapması gibisi yok, bilesin :)



Sıcak iklim kuşağında çok iyi sonuçlar alınıyor, Adana, Antalya, Aydın ve Manisada büyük alanlarda çilek üretimi yapılıyor. İzmirde uygundur.*

Merhaba Envor,

öncelikle yaptığın çalışmaları gerçekten gurur verici, ben istememezlik yapmıyorum:) sadece Niğde'de dolmatesin tam verimli yetiştirilemeyeceğini anlatmak istediğimde babam tarlalarımız olduğu için Niğde'de yap diyor hep, o nedenle muzdaribim. Neyse, ticaret yapıyorum şu anda para biriktirip İzmir'den tarla almayı düşünüyorum ama aklımda sorular var açıkçası:

Ziraat mühendisi değilim, bu işe girerken 50 m2 lik bir bahçe ile ilk yıl deneme yapmak istiyorum. Fakat ziraat mühendisi olmadığım gibi bu tarz konularda hiç bir bilgim yok. Bu açığı nasıl kapatabilirim? Önerileriniz nelerdir? İlk kez gireceğim sonuçta ve domates / marul yetiştirmek için ilk giriş hangi ayda olmalı ve en verimli domates / marul hangi kültürde yetişir?

Teşekkürler


Yasin

Kudret Tezel 08-03-2009 13:24

Tohumlar çıkmaya başladı arkadaşlar.

malbman 08-03-2009 13:44

Hayırlısı olsun ama fotoğraf da isteriz hocam;)

Kudret Tezel 08-03-2009 14:38

1 Eklenti(ler)
Milliler sizin yolladığınız fesleğenler sevgili malbman.İpi ilk göğüsleyen onlar oldu

malbman 09-03-2009 09:18

Onlar da benim gibi tez canlı herhalde:p:p Diğerleri de yoldadır herhalde yavaş yavaş.

dogasever_doga 09-03-2009 23:50

sayın ; kudret bey yapmış oldugunuz mini sera çok güzel olmuş

AgacSevdalisi 10-03-2009 08:40

sayın kudret tezel bende saksıda sebze yetiştirmek istiyorum ama sadece perlit ve torf karışımında yetiştirmek istiyorum.bu konuda biraz yardımcı olurmusunuz.

hakan küres 10-03-2009 22:41

Merhabalar, Kudret bey mümkünse EC metre gönderebilirmisiniz.Teşekkürler.


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025