![]() |
Arkadaşlar hepinize merhaba;Kısa bir süre önce bu siteyi keşfettim(çok geç kalmışım)üye olmandaki gaye dev bal kabağı yarışmasına katılmaktı. Fakat siteyi incelerken üzerine uzmanlaşmak için uğraştığım çok sevdiğim mesleğim hakkındaki bu sayfayı görmem beni çok mutlu etti.Bende bu sayfadaki yorumlarınız,sohbetleriniz,deneyimlerinizden yararlanmak ve yine kendi deneyimlerimi sizinle paylaşmak,topraksız tarım gönüllüleri vede meraklıları olan sizlerle tanışıp,yazışıp bilgilerimi paylaşmaktır.Size kendimi tanıtayım adım Enver,Antalyada topraksız tarımda domates ve franbuaz üreten bir şirkette çalışıyorum.(sizide tanımak isterim)Bu arada durgun su kültürü hakkındaki deneme bitkimi görmek isterseniz negatif.com sitesine hidroponik ismiyle girerseniz deneme bitkimi görebilirsiniz.ayrıca yorumlarınızı bekliyorum.
|
Hepinize çabalarınızda başarılar dilerim. Envor'un linkini inceledim. Söz konusu su kültürü de bir saksı kadar yer kaplıyor bir de motor var işin içinde . Her kavanoza bir motor mu koymak gerekiyor acaba :)
Sevgili Limon'a katılmadan yapamayacağım doğrusu::) Toprağın kimyasallarla kirlenmesinden , hormonlu domateslerden şikayet ederken, karşı koyduğumuz bir takım kimyasallarla bitki beslemenin mantığını inanın anlayamadım ama konuyu takip edip bilgilenmek de isterim. Kolay gelsin. |
|
:)sevgili handan hanım ve sevgili limon;sizin endişelerinizi çok iyi anlıyorum,kimyevi gübre ile olan vede yetişen sebze ve meyvelere pek sıcak bakmıyorsunuz,ama bilirsinizki avrupa birliği ülkeleri ve avrupalılar kendi tükettiği gıdaları çok iyi itina ile inceleyip alıyorlar.Sizce topraksız tarımda yetişmiş sebze ve meyvelerin nasıl yetiştiğini bilmedenmi alıyorlar?Ben size söylüyeyim çok iyi biliyorlar nasıl yetiştiğini.Şu an 65.000 metrekare serada yetiştirdiğimiz domateslerin hepsini AB.ülkelerine gönderiyoruz,talep o kadar çokki 40.000 metrekare sera inşaatımızda 3 ay sonra bitecek.Eğer siz tüm sene boyunca tükettiğiniz sebzeleri kendi bahçenizde yetiştirebiliyorsanız kaptan sizsiniz.yok hayır yazın biraz yetiştiriyorum diğer ihtiyacımız olan sebzeleri mahallemizin manavından:mad: alıyoruz diyorsanız o zaman bu konuyu irdelemek lazım.Çünkü ben biliyorumki bazı manavlar halden aldıkları hormonlu domatesleri bilmem nereden geldi organik vs.vs.vs.diyerek sağlığını düşünen insanları kandırıyorlar.Böyle domatesleri almaktansa kendi balkonunuzda kendi domatesinizi yetiştirmeniz bence daha mantıklı.:)
|
Sn.envor
size katılıyorum, zaten 10-15 seneye kadar topraklı tarım denen bir olay olmayacak. (sulamanın 1/5 oranında azalması, maliyetin yarıya düşmesi, gübre kullanımının yarı yarıya azalması , ilaç kullanımının yarıya düşmesi gibi artılar varken topraklı tarımın ayakta kalması zor) Ancak sorun, amatör bazdaki balkonunda terasında domates-biber yetiştirmek isteyen çoğu kişinin gübre hazırlamak istememeleri (ben dahil) Yurt dışında yetiştireceğiniz sebzeye göre hazır besin sıvıları var. Türkiye'de ise henüz -amatör-seviyesinde bu sıvılar satılmıyor. Örneğin: -topraksız kültürde amatörler için hazır domates besini- adı altında bir ürün ortaya çıkar ve makul fiyatta da saksı kiti satılırsa insanlar bu fikre çok daha sıcak bakacaklardır. |
Merhaba Sevgili arkadaşlar, Bilgisayarımdaki arıza halloldu kaldığımız yerden devam edeceğiz.
|
Merhaba Sevgili arkadaşlar, Bilgisayarımdaki arıza halloldu kaldığımız yerden devam edeceğiz.
|
Sn. Tezel kaldığımız yer derken:
Hacca gittiğim için uzun süre sizi takip edemedim ve sizden istediğim besin eriyiği ile ilgili yazınızı cevaplıyamadım. Ben domates, biber ve salatalık tohumlarını ekmek istiyorum.mini seramda bunların fideye dönüşüp topraksız tarım için yeterli büyüklüğe 3 haftada geleceğini tahmin ediyorum. Sizden ricam bana eriyik göndermeniz veya sizden alabilmem için adres vermeniz. Bu arada belli bir yerde randevu verirseniz belki İstanbullu diğer arkadaşlarda orada buluşup hem tanışıp hem de besin eriyiği alabilirler. Konuyu bizim gibi amatörlerin anlıyacağı düzeyde tutan bir arkadaşsınız. Bu konuda bilgili diğer arkadaşlarımızı sıkmamak adına bizim gibi amatörlere yeni bir forum sayfasında hitap edemez misiniz? |
Hoşgeldiniz sayın Atomkkarınca,
Samimi söylemek lazımsa ben sıkıldığınızı düşünerek ara verdiğinizi zannettim oysa hayırlı bir iş içinmiş Allah kabul etsin hayırlı olsun, tekrar hoş geldiniz. Mevsim itibarıyla arkadaşlarım konuya biraz uzaktan bakıyorlaşmış gibi geliyor bana oysa ocak ayı bitti birtek şubat var fide yetiştirmek istiyenlerin bir ay sonra hazırlıklarını tamamlamış ve tohumlarını dikmiş olmaları gerekiyor.Siz mini seranızda fide yetiştireceginizi söylüyorsunuz peki fideler yetiştiktensonra nasıl biryere dikeceksiniz nasıl bir sistem kuracaksınız. bunlar hazırmı, mayıs ayına kadar herşeyin tamamlanması gerekiyor. gelelim besin eriyiklerine. Öncelikle nekadar bir eriyiğe ihtiyacınız olur onu bilmek gerekir veya bir miktarla başlanır sonra takfiye edilir bu konuda karar vermek lazım buda ekilecek kök sayısına bağlı öncelikle bunları değerlendirelim. Benden randevu istiyorsunuz biryerde buluşalım diye ******* çok güzel olur.karşılıklı bilgi aktarımı mutlaka çok hızlı olur, tanışmış oluruz.bu konuyu yöneticilerin değerlendireceğini umuyorum. Diğer forum arkadaşları arasında böyle toplantıların yapıldığını biliyorum. Birde bir başka forum sayfasından bahsediyorsunuz aslında bende o konuya sıcak bakıyorum. Bütün yazışmaları bir forumda yapsak yani herkez aynı sayfada yazsa ilk başlarda olduğu gibi ve birsüre sonra (daha önce yapıldığı gibi) mesela bir ay sonra gelen mesajlar konu başlıklarına göre dağıtılsa.Bu düşünce hakkında Sayın editörümüz Malina ne der acaba. |
Alıntı:
Bu doğru bir uygulama ise, hepsini aynı yere yazıp, sonra ayırmak gereksiz bir uğraş olur... Yanılıyor muşum? Atopkarıncanın önerdiği amatörler için yeni bir başlık açılması tabii ki olur. Ama bir amatör bile, sipariş işi gündeme geldiğinde, gidip ilgili bölüme yazmalı. Yoksa kim ne diyor takip edilemez... Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... |
Çilek soğuğa dayanıklı,lezzetli,içerdiği mineral ve vitaminler açısından çok değerli bir meyvedir. Kökleri çok yüzlek yani çok yüzeysel olduğundan 5-10 cm derinliğindeki saksı veya tavalarda yetişebilir. çabuk çoğalan bir bitkidir.
Bizim balkonumuzda 80 cm ye 35 cm 2 adet teknede ekili. Geçen sene yaklaşık 1,5-2,0 kg kadar çilek topladık, hem de Osmanlı çileği. Balkonumuzdaki saksılarda agregat olarak yarı yarıya torf+kum olduğunu daha önce söylemiştim hatırlatmakta fayda var.Şimdi vereceğim formül ile gerek katı ortam kültüründe gerek hydroponik sistemde çilek yetiştirebilirsiniz. Bu formül 100 litre su için dizayn edilmiştir. 45 gr 8-12-32 kompoze N-P-K gübre 45gr Ca (No3)2 4 H2O ( Kalsiyum Nitrat) 30 gr Mg So4 7 H2O ( Magnezyum Sülfat) Bu karışıma Fe =1,1 PPM Mn =0,55 PPM Zn = 0,26 PPM B = 0,22 PPM Cu =0,05 PPM Mo =0,05 PPM Olarak ilave edilecektir. Bütün iz elementleri içeren bir iz element gübresi bu değerleri göz önünüde bulundurarak kullanılabilir. |
Bu formülü bitkinin bütün evreleri için mi uygulayacağız? Çiçeklenme zamanı, meyve tutum zamanı, dinlenme zamanı. Bir diğer merak ettiğim konuda, bu elementleri ve gübreleri her sulamada mı vereceğimiz?
|
Çilek çok senelik bir bitkidir, bu formül yetişkin dönem içindir ancak tohumdan veya kökleri ayırarak yetiştirecekseniz bu yeni gelişme döneminde ve meyve tutumuna kadar olan dönemde ayni formülü 100 litre yerine 150 litreye hazırlıya bilirsiniz.
Fideleriniz en az geçen seneden kalma büyük fidelerse 100 litreye hazırlamanın bir mahzuru olmaz tabii çok küçük bir ekonomi faktörünü düşünmessek. Tatbik şekline gelince bu da bir teknik ayrıntıdır,aynı eriyiğin sürkülasyon zamanı eriyik tankınızın büyüklüğüne ve beslenen kök sayısına bağlıdır. Şöyleki, kök sayısı az depo büyük ise zaman uzundur,kök sayısı çok depo küçük ise zaman kısadır. Peki bunun ölçüsü nedir ? bunun ölçüsü eriyiğin değişen EC sidir. EC (elektrik condüktivite) Düşünce eriyikteki besleyici tuz miktarı düştü demektir, ya tuz takfiyesi yapılır yahut eriyik değiştirilir. Bu arada PH nında 6 gibi olmasına dikkat edilmelidir. Bu anlattığımız Kapalı sistemdir. Eger açık sistem tercih edilecekse, yani drenaj suyu bir tankta toplanıp tekrar sürküle edilmiyecekse normal sulama yapılmalı ancak 10-15 günde bir bol su ile yıkanarak agregattaki tuz birikimine mani olmalıdır. |
Tam destek,hep destek!
Sayın denizakvaryumu,yeni hobby seramda bende değişik sebze ve meyve yetiştireceğim,bunları sürekli ve anında resimlerle ve açıklamalarla sizinle günlük olarak paylaşacağım.Projelerim su kültüründe franbuaz,kabak,akan su kültüründe marul,çilek,katı ortam kültüründe soğan,marul,biber,karpuz,çilek,kavun,patates,pepin o,mango vs.vs.vs.
hani ne derler....bizi izlemeye devam edin:) BİTKİNİZ YEŞİL OLSUN Saygılarımla...envor... |
Haklısın sevgili Denizakvaryumu, Millette bir rehavet var,ilgisizkiğe sebep tahmin ediyorum
mevsimin henüz erkenolması diye düşünüyorum ama şubata geldik, yavaş yavaş hazırlansak iyi olur diyorum. Amatörce başladık ama aramızda profösyonellerde var bu yazın çok güzek geçeceğini umuyorum. |
Kudret Bey, sizin terasda yetiştirdiğiniz domateslerin resimlerini gördük, siz de bu konuda uzman sayılırsınız :)
Sn.envor dan ricam ise profosyonel bir yaklaşım yerine amatör bir gözle olaya yaklaşıp ona göre açıklama ve bilgi vermesi...Başlangıçta bu tür yaklaşım çok daha fazla kişinin topraksız tarım ile ilgilenmesini sağlayacaktır. Bir yandan da topraksız tarım metodu ile ahududu yetiştirilmesini de çok merak ediyorum. Öncelikle şu sorulara bir cevap arayalım... 1-Başlangıç için besin eriyikleri bir yerde hazırlanıp bu kaynaktan dağıtılacak mı ? yoksa herkes kendi besin eriyiğini kendi mi yapacak? 2-Hangi sistem amatör bir başlangıç için en uygun sistem olur? Sn.envor ve Kudret Bey bu iki sorunun cevaplarını netleştirebilirsek mart ayına rahat bir şekilde gireriz :) |
cevap
Sayın denizakvaryumu benim malesef besin eriyiğini hazırlayıp göndermem zor,ama bilgim dahilinde tüm arkadaşlara yardımcı olacağımıda bilmenizi istiyorum.
Bence ilk amatörce yapılacak yetiştiricilik durgun su kültürü,nedeni hem ekonomik(hava pom.7-10 ytl,cam kavonuz 1-2 ytl,siyah poşet bedava)hem bakımı kolay. Yeteri kadar yerim var diyorsanız akan su kültürü(akvaryum su pom.35-50 ytl,pvc boru takımı 30-50 ytl arasında,büyükçe bir su tankı 20-40 ytl)yapabilirsiniz. Katı ortam kültürü deneyecekseniz kokopit ve perlit'i tavsiye ederim,fakat bu ortamı deneyecek arkadaşların dikkat etmesi gereken en önemli şey ortamın iyice drenaje olması. Tabiiki amatörce besin eriyiği hazırlamak başlı başına bir dert,gerekli gübreyi bulmak zor(açık olarak satılıyormu bilmiyorum,poşetler 25-50 kg'lık)hadi buldunuz gramla,mililitreyle uğraşmak zor. (ama imkansız değil) Topraksız tarımda franbuaz yetiştiriciliğini biz %80 kokopit,%20 perlit karışımından elde ettiğimiz katı ortamda yapıyoruz,budama tekniği ile'de yılda iki defa ürün alıyoruz,işte bu yetiştiriciliği toprakta yapmış olsaydık yılda iki defa değil sadece meyvenin mevsiminde ürün alacaktık,işte arkadaşlar topraksız tarımın bir özelliğide bu,bitkiyi siz terbiye ediyorsunuz ve siz yönetiyorsunuz. Sevgili denizakvaryumu inşallah sorularınıza biraz olsun yanıt vermişimdir,inşallah amatörce yaklaşmışımdır. Saygılarımla... BİTKİNİZ YEŞİL OLSUN...envor... |
Sn.envor bilgiler için teşekkürler.
Bana göre; eğer başlangıçta 2-3 tane domates vs.fidanı için bir deneme yapılacaksa durgun su kültürü sizin dediğiniz gibi en ideali. Ama terasda-balkonda bir yetiştirme düşünülüyorsa hava pompaları ve 10-15 saksıda içi sıvı dolu saksılar bana zor geliyor.(çünkü sıvılar azaldıkça her saksıda bunlar doldurulacak her saksıda ph ve EC ölçülecek vs) veya uzun tek bir boru şeklinde saksı olursa bu amatörce başlangıç yapacak bizler için zor olacak. Bunun yerine katı ortam kültürü olarak ,tamamı perlit veya pomza veya sizin dediğiniz gibi perlit-kokopit karışımları olan saksılar daha kolaymış gibi.(alttan sıvının bir araya toplandığı böylece ölçümlerin kolay olduğu) Neticede perlit çuvalları hem hafif (kolay taşınıyor) hem de ucuz gerçi pomza daha da ucuz. Acaba diyorum amatörler için --katı besin ortamında-- (perlit-pomza-coco lifi veya ne tavsiye edilirse) domatesle başlayalım mı? Sn envor , Kudret Bey ne dersiniz? |
Sevgili Denizakvaryumu, daha önceki mesajlarda iletmiştim benim teknelerimde yarı yarıya
veya ona yakın oranda karıştırılmış torf+kum var. Ancak ben bu işe hiçbirşey bilmeden ve denemeden bşladım. Bugün ayni sistemi kuracak olsam pomza+torf u,veya pomza +cocopiat ı(Hindistan cevizi kabuğu) Tercih ederim. Hatta sadece pomza derimde, fakat çok sıkı kontrol ister en küçük hata, ihmal,veya aksilikte hüsran olabilir.Bu işin teorisi şu bence;suyun direnajı cok kolay olacak ve agregatınızın su tutma özelliği iyi olacak. Sebebi açık alanda (balkonda bahçede yani sera ortamı dışında )bitkilerin su kaybı daha fazla olduğu için, sizin ;örneğin iki saatte bir sulamanız bitkinizi büyütecek ama her hangi bir aksilikten dolayı birgün su veremesseniz agregatınızın su tutumu iyi olduğundan bitkiniz ölmeyecek ancak büyümesi yavaşlayacak.Onun için diyorumki ; yeni başlayacak arkadaşlar. kum+torf u cercih etsinler zaten bir süre sonra olaylar kendilerini bilgilendirecek. |
uzun zamandır takipteyim sordum da..
Sn denizakzarvumun da son defa sorduğu sual cevapsız kaldı.. Besin eriyiği veya Sn Envor'un deyimiyle EC yi nasıl temin edicez hazırlanmış malzemeyi biz amatörlere kim verecek.. sanırım toz karışım gönderilecek biz onu orantıya göre su ile karıştıracağız..lütfen bunu netleştirelim |
Sayım Atomkarınca. bu sorunuzu daha sonra açıklıyacaktım ama mademki sordunuz kısaca anlatayım.Gübreler poşetlerde,iz elementler ise yaklaşık 250 cc şişede gelecek.kullanma talimatına göre mesela pet şişelerde eritilip ( 1-2 litrelik ) stok solüsyonlar hazırlıyacaksınız .( iki adet şişe yeterli )
örneğin 10 litrelik bir su şişesine bu solüsyonlardan birer kapak dolusu koyarak asıl besin eriyiğine ulaşmış olacağız. İşn özeti bu. Ama eritirken nelere dikkat edeceğiz nasıl saklıyacağız hepsini hem forumda hemde kullanma talimatında anlatacağız tabiiki. |
sayın denizakvaryumu;
2 Eklenti(ler)
Domates iyi bir seçim,ama her bitkiyide yetiştirebileceğinizden adım gibi eminim.Yeterki isteyin:)
perlit ve cocopit karışımı kullanmanız bence en iyisi,hata kaldırır.Teras ve balkonda yetiştiricilikte Kudret beyin dediği gibi su kaybı çabuk olacağından poşet sisteminde yetiştiriciliğide düşünebilirsiniz. Eklenti 29696 Eklenti 29697 |
Sn envor,
bu poşet sisteminde, sanırım damla sulama ile besin maddelerini veriyorsunuz ? Alttan tekrar artan fazla sıvı toplanıyor mu? Ne kadar sürelerle besin maddesi pompalanıyor? |
İklimlendirme...
:)
Alıntı:
|
Uzun sureden beri forumu izlemekteyim. Kudret beyin aciklamalari ve bulundugumuz bolgenin toprak ve ikliminin cok kotu (Kazakistan'dayiz) olmasi nedeni ile bir arkadasim ile beraber topraksiz tarima baslamaya karar verdik. Kudret beyden besini temin ettik. Daha sonrasinda calismalarimiza basladik
Daha oncede belirtigim gibi , burada toprak ve iklim (ruzgar,kum firtinasi , ani sicaklik degisimi gibi) cok kotu . Bu nedenle yaptigim arastirmalar sonucunda topraksiz tarimin tamamen kapali bir ortamda de yapilabilecegini ogrendim ve calismalarimiza kapali bir odada basladik. Ben bu tarim turu icin (ingilizcesinden cevirerek -Contolled Environment Agriculture) Kontrollu Ortam Tarimi diyorum. Tabii ki bitkiler su kulturunde yetisiyor. Ancak isik , isi , besin (ki ileride CO2 de kontrol edecegiz) tamamen bizim kontrolumuzde olacak.Su anda odamizin ic duzenlemesi bitti. Yaklasik 15 tur bitki yetistirmeyi planliyoruz( domates, ispanak, marul, hiyar, feslegen, cilek ,fasulye,havuc,sogan vb.) Odada yetistirecegimiz tohumlar (ispanak haric) cimlendi. Birkac gune kadar odaya alacagiz. Odamizda (yaklasik 6 metrekare) bitkilerin yapay isiktan iyi yaralanmasi ve yer kazanmak icin taraca sistemi kurduk.Oda hic bir yerden isik almiyor. PVC borulari saksilarimiz boyutunda punch ile esit araliklar ile deldik. Simdilik (istedigim nitelikte pompamiz su anda yok) , manuel damlatma sistemi ile yapacagiz.En kisa surede NFT sistemine gececegiz.Tabii PVC borularda kisa bitkileri yetisirmeyi planliyoruz.Domates , fasulye ve hiyar gibi bitkileri daha buyuk saksilarda yine drip ile sulayacagiz. Odanin bir kisminda da bu ise ayirdik. Buyuk plastik kutular bulduk , saksilari buna yerlestirecegiz. (Bizim burada herseyi biranda temin etmemiz kolay olmuyor) Odaya bir bilgisayar koyduk. Isigin isinin , kontrolunu bu sekilde elektronik olarak yapacagiz. Tabi en onemlisi bilgisayar ile gunluk olarak isi ve isik durumlarini otomatik olarak kayedecegiz ve bitki gelisimi ile bunlari direkt olarak iliskisini cikarmayi umut ediyoruz.(bunlar bilinen seyler ancak kendi kullandigimiz turlere ozel bir seyler cikarmayi umuyoruz). Simdilik bu kadar . En kisa surede fotograflari koyacagim foruma. Ayrica Sayin Kudet Tezel'e bize verdigi destek, kendi calismalari ve bizler ile paylastigi bilgiler nedeni ile cok tessekur eder calimalarinda basarilar dilerim. |
Bir ek yapmak istiyorum , belirtigim gibi bulundugumzu bolge bitki yetistirmek icin cok kotu. Yani bildiginiz col. Amacimiz bir nevi uzayda bitki uretimi calismasini taklidi etmek. Bizim calismalarimizda kullandigimiz teknikler bulundugumzu yerde elektrigin ve suyun bedava olmasi , bazi malzemelerin cok kolay (insaat malzemeleri anlaminda) bulunmasi , bazi malzemelerinde nerdeyse bulunmamasi anlaminda oldukca istisnai (Akvaryum pompasi bulmak icin 3-4 hafta beklemek gerekiyor desem sanirim ne demek istedigimi anlarsiniz). Dahasi pompa yok kemdimiz pompa tasarliyouz. Bugun basari ile calistirdik ilk ev yapimi pompamiz. Kisacasi Turkiye'den biraz fakli durumdayiz.Ama calismalarimizin sonucu bircok amator , hatta profesyonel icin cok faydali olacagini dusunuyorum.
Oda isiklandirmasi icin 4 floresan, ve 400 ve 1000 wattlik metal halid lamba kullaniyoruz. Gerci su anda yerlerine bagladik ancak aktif degil metal halid lambalar. Bildiginiz sebepten daha tohumlarimizin cimlenmesi 1 cm ortalama.(fasulye haric) Bu arada ispanakta yasadigimiz cimlenme problemin tohum sorunu oldugu kanisina vardik(Kudret bey'den aldigimiz bilgi sonucunda) Simdi yeni Ispanak tohumlari siparis ettik. Umarim yeni tohumla cimlenmeyi saglayagiz. (tabii ki 15 gune kadar gelirse tohumlar zil takip oynaycagiz). Bilgisi olanlara bir kac sorum olacak. Ispanak tohumlariini cimlendirmek icin kullandiginiz ozel bir yontem var mi? Dahasi genel olarakta cimlendirmeyi hizlandirmak (priming) icin kullanilan kimyasallari kullanmis ve ya bu konuda bilgisi olan var mi? Ispanak cimlenmesini hizlandirmak icin ticari seralarda PEG800 ( anlami sanirim polietilenglikol 800) kullanilidigini ogrendim.Bu madde Turkiye'de var midir ? (Ben Almanya'dan buldumda, herhalde gelecek seneye buraya gelir :) o yuzden umidi kestim ) . Tabii ki amacim sadece Ispanak degil, genel olarak tohum cimlenmesini uniform hale getirmeninde oldukca onemli bir sey oldugunu dusunmem. Selamlar Hidro |
Bu çok yararlı bir deneme olacağa benziyor... Elimizde olan kaliteli tohumlardan gönderip, bu projeye destek olmak isteriz... Forumda böyle bir kampanya başlatabiliriz.
|
Sevgili arkadaşlarım,arkadaşımız hidronun açiklamalarını gördükten sonra hala susmanın hatalı olacağını düşünerek, konu hakkında birşeyler söylemek istiyorum. Arkadaşımız hidro bana özel mesjla durumu anlattı,Türkmenistanda çalıştığını. orada sebzeye hasret kaldıklarını. ve ellerinde ki imkanlardan bahsetti. Kendilerine buraya izne gelen bir arkadaşıyla, daha doğrusu bu işleri beraber planladıkları arkadaşıyla buluşup bir besin eriyiği yolladım,içinde büyün detaylı kullanma talimatıyla. Ogünden sonra 5-6 defa mail leştik,fakat henüz işleri tamamlayamamaktan bahsetti.Geçen gün gelen mailde bütün tohumların çimlendiğini ancak ıspanakların çimlenmediğini söyledi.Bende kendilerine tohum ların bozuk olabilecegini ve hemen birbaşka marka tohun dikerek denemesini söyledim.
ANCAK....şimdi aklıma başka şeyler geldi ve mutlaka sizlerle paylaşmak istedim. Bahara az kalmışken, tohum dikim mevsimi gelirken bu konunun gündeme gelmesi isabet diyorum.Sizlerden ricam bu konuyu açıklığa kavuşturmak için en küçük bilgisi olan dan en büyük kariyer sahibine kadar herkes konuyu yorumlasın.ve sevgili Malina;nın da dediği gibi elimize geçen bu deney fırsatını değerlendirelim. Bem diyorumki Sayın arkadaşımız hidronun ıspanak tohumlarının çimlenmemesinin sebebi, toprağın çok tuzlu olmasından kaynaklana bilirmi? Ayni tohumlardan ayni ortama. (ısı, ışık,çevre olarak) saf su veya içile bilir nitelikte birinci sınıf su ile ( EC si 0,5 mS/cm ye kadar ) yıkanmış, tuzdan arındırılmış ayni topraktan alınma bir numunede denense acaba çimlenme gerçekleşirmi, nedersiniz? .Bu konu hakkında bazı kaynaklara baktım ama tatmin edici bir cevap bulamadım, Bu konu hakında bilgi vercek ,yorumlıyacak arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim. |
Kudret agabey,
Yaklasik 30 gun sonra bir tane ispanak bugun cimlendi. Inanin cok sasirdik ama sevindik. Butun amacimiz burada yogurtlu ispanak yemekti (ozelden yazmistim hatirlarsiniz) . Artik becerebilirsen bir tanesinden yapacagiz :p. Isin sakasi bir yana , sunu soylemeliyim , biz butun tohumlari zaten rockwool (tasyunu)icinde cimlendiriyoruz. Bu "lanet" ispanak tohumlari kesinlikle olmu$ bence . Siz daha once hakliydiniz. Bunlar bozuk .100 tohumdan sadece biri, "super uygun" ortamda cimleniyorsa bizde bir hata yok. Yarin aksam yeni ispanak tohumlari gelecek neyseki ,ak koyun kara koyun belli olacak bir hafta icinde . Boylece bir tur kontrollu bir deneyde yapmis olacagiz. Selamlar Hidro |
Topraksiz tarim ile ilgilenmeye basladiktan sonra internetten yaptigim arastirmalar sonucu bitki turlerinin Ph, EC, isik ve sicaklik isteklerini ve cimlenme isteklerini ozetleyen bir excel dosyasi hazirlamistim.(Bu bilgiler tamamen internet kaynaklardan alinmadir.Benim derlemek disinda hicbir katkim yoktur.) Sizler ile paylasmamak forumumuzun amator ruhuna aykiri olacagindan , hepiniz kullanimina sunuyorum.
Onemli not: Forum yazilimi resim dosyasi disindaki formatlari desteklemiyor. Bu nedenle bende dosyanin soyadini png olarak degistirdim ve upload ettim foruma. Aslinda bir excel dosyasi. Lutfen bilgisayariniza kaydedin ve soyadini xls olarak degistirin. Tabii ki bilgisayarinizda Excelin oldugunu varsayiyorum.Bir sorun olusursa mesaj gonderin direkt olarak mail adresinize gondereyim |
Upload calismiyor.PHP ci arkadaslari kutluyorum :( Neyse bu calismayi isteyenler istediklerini belirtsin dosyayi direkt gondereyeim
|
Birde kendi yaptigim EC metre ( fikir yapilmis bir ec metreden esinlenmedir) var onuda yakinda foruma koyacagim.Mukemel calisyor ama isi kompazyasyonu yok onu ekliyorum.
|
Hidro, çalışmalrınızı görmek isteriz, bekliyoruz...
|
Sayın Hidro, siz hazırladığınız dosyayı rapidshare gibi bir siteye yükleyip, buradan linkini verirseniz, biz merak edenler dosyaya ulaşabiliriz.
|
|
Alıntı:
|
Linke tiklayin
Acilan sayfanin altinda Free yazilli bir buton cikcak.Onada tiklayin. Download baslaycaktir. Ancak , ayni Ip adresinde o an baska download var ise baslamaybilir. Siz en iyisi bana mail adresinizi gonderin bende size direkt gondereyim en kolayi bu Hidro |
|
Alıntı:
sedatkara6@gmail.com bu iki adresimden herhangi birine gönderebilirsiniz.iyi çalışmalar. |
"Sevgili arkadaşlarım,
Her hangibir karışım ki buradaki konumuz besin eriyikleridir,ölçü sistemini iyi bilmemiz gerekir, aksi taktirde çok büyük hatalar yapabiliriz.Bu hatalara sebep olmaması için ağırlık ölçü birimlerini hatırlatmak istiyorum. Ağırlık ölçü birimleri 1 kg= 1000 gr 1 gr= 1000mg 1 ppm= 1 mg / 1 000 000 mg ppm =milyonda bir demektir yani 1 ppm =1 mg /1000 gr suyun özgül ağırlığı 1 gr /cm3 olduğu için 1 ppm = 1 mg / 1 litre dir. 1 mg =0,001 gr dır 1 gr = 0,001 kg dır LÜTFEN ÖLÇÜ VE TARTI BİRİMLERİNE DİKKAT EDELİM AKSİ TAKTİRDE HATALARIMIZ ÇOK BÜYÜK OLUR" Kudret Beyin yazısını buraya alıntıladım ki bu başlık altında da konuyla ilgilenenler hata yapmasın. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:11. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025