![]() |
kayıp aranıyor
KAYIP ARANIYOR
Bu siteye üye olduğum ilk günlerde( TOPRAKSIZ TARIM UYGULAMALARI ŞEMATİK ANLATIM ) başlığıyla bir forum açmıştım bulamıyorum .Görenlerin ,bilenlerin haber vermelerini rica ederim . |
Hocam aradığınız link http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6944 bu mu?
|
Teşekkürler sevgili malbman.bende buldum ama geçkaldık tabii özür dilerim .
İlan GECERSİZDİR. |
Sevgili kudret hocam besin eriyiği formülü var mı yoksa biz bitkiye göre mi hazırlıyoruz.Yani bunun standardı nedir bitkiden bitkiye değişiyor sanırım.Mesela n veya p eriyikleri bitkiye göre ayarlanıyor sanırım.
Birde besin eriyiği hazırlamanın daha doğru örneğin; 100lt-500 lt bir stok besin eriyiği hazırlamanın yolu ve mantığı nedir.Birde final çözelti buda ne kadar suya ne kadar ölçü besin eriyiği koymamaızı bununlada ec sine ulaşmamızı sağlıyor.Bunda izlenen yol veya metod nedir.Stok besin eriyiği hazırlamanın,ne kadar stok besin eriyğinin ne kadar final çözeltisine dönüşeceğini ya da ne kadar suya karışacağını belirlememizin bir yolu ve mantığı vardır mutlaka bu konuları işleyebilirmiyiz lütfen. |
Sevgili jibuti ,buara serayla fazlauğraştığın için forum derslerini biraz asmışsın anlaşılan.
Bir göz atarsan bütün sorularının cevabını besin eriyiklerinin hazırlanması başlıklı forumda bulacaksın. bulamadıklarını tamamlarız. |
Kudret Bey'in yapmış olduğu ec metre dün akşamüzeri elime geçti ve bugün kullanma fırsatı buldum. Bence oldukca başarılı, kullanımı kolay bir alet. Piyasadaki ec metrelerde en çok şikayet edilen konular kalibrasyon zor, çabuk bozuluyor ve çok pahalı olduğu yönündeydi. Kalibrasyon gerektirmemesi işleri kolaylaştırıyor. Öyle kolayca bozulacak gibi karmaşık elektronik aksamı da yok( sakarlık edip cam tüpü kırarsanız ayrı) gördüğüm kadarıyla ve fiyatı da oldukca makul.
Çileklerim diyetteymiş onların diyetine son verdim. Yapraklarının rengi açık gibi geliyordu sanırım sebebi buymuş. Domateslerin ec si daha iyiceymiş çileklere göre. Marulların olduğu sistemde tadilat var o yüzden çalışır durumda değildi. Yeni düzenlemeler yapıyoruz yakında katı ortama red robin, biber, kapya falan dikeceğiz. Ec metre çok işimize yarayacak. Bugüne kadar yaptıklarımız sadece birşeyler yetiştirmenin tadına varmak adına yapılan, fazla beklentimizin olmadığı çalışmalardı. Çünkü ec ve ph metre olmadan saldım çayıra mantığıyla gidiyordu herşey. Artık daha bilimsel verilerle çalışıp bitkilerimizi bu zulümden kurtaracağız diye umuyorum. Ben ve bitkilerim size minnettarız Kudret Hocam. Emeğinize, yüreğinize sağlık. |
Bu arada en yakın zamanda ec metre kadar işlevsel ve kolay kullanımlı bir ph metre bekliyoruz Kudret Bey.
|
EC metreyi kullanıp çileklerinizi diyetten kurtardığınıza sevindim sayın şule68.Güle güle kullanınız,yakın zamanda daha bilimsel çalışmanın nimetini görecek ve bu işin çok daha zevkli bir uğraş olduğunu fark edeceksiniz .Yorumunuz için teşekkürler, çalişmalarınızda başarılar dilerim, İnşaalah PH metre çalışmalarınıda hızlandırıp başarılı bir netice elde ederizde bulanık suda balık avlamaktan kurtuluruz.
|
Hocam EC metreleri yollamaya başladınız mı?
|
Sevgili eczadolabı özeldende bildirmiştim. ctesi veya pazartesi yolluyorum diye.bugün olamadı pazartesi yolda sali elinizde inşallah. Sevgili malbman la birlikte.
|
Bu başlıktaki bütün yazıları okudum. Arada atladığım bilgi oldumu bilmiyorum. Çilek, domates ve kıvırcık marul yetiştirmek için düzenekler kuracağım.
Buradan ve diğer başlıklardan bir çok sorumun cevabını buldum. Marulu akansu kültüründe PVC borularda , çilegi dikey PVC boruda torf-kum karışımı içinde, ve domatesi de iri saksılarda durgun su kültüründe yetiştirmeyi planladım. hatamı ettim yanlış mı planladım şimdilik bilemiyorum. Tam olarak keşfedemediğim , akan su kültüründe suyun akış hızı nedir ? Aralıklarla akacaksa ne aralıklarla akacak ? Köklere hava vermekte gerekmiyor mu ? Sanırım selamsız ani bir giriş oldu. Hepinize merhaba. İleride bu işi ticari de yapmayı çok istiyorum. Bir meslek lisesinin bahçecilik bölümünde ders veriyorum. Haziranda bir fuara katılacağız fuara bu konudaki çalışmalarımızla katılmak istiyoruz. Sevgili Kudret bey EC metreye ihtiyacımız olacağı kesin. Sizinkinden bizde isteriz ama nasıl, o kısmını keşfedemedim henüz . . . Klasik digital ölçü aleti ile hem ph hemde EC ölçümleri yapmaya çalıştıysam da sağlıklı sonuçlar alınamıyor. Hatası çok yüksek oluyor. Ya hazır almak ya da oturup bir standart düzenek hazırlamak gerekiyor. Siz bizim yerimize yapmışsınız ne güzel. |
Kudret bey iyi çalışmalar. Sistemi dizayn ettim. Auto cad ortamında basit olarak çizdim. İmalata başlıycam. Size göndersem bir inceleyip eksiklerimi bsöleme şansınız olabilirmi.
NOT:Çizimi word power point programlarına kopyaladım ama bu site sadece resim dosyalarını kabul ettiği için yükleme yapamıyorum. |
1 Eklenti(ler)
En sonunda sanırım yükledim dizaynımın fotoğrafını. Kudret bey eksiğim varsa bildirebilirmisiniz. Bende artık imalata başlıycam. Sizcede uygunsa domatesde karar kıldım. İyi günler. Şimdiden teşekür ederim.
|
Sayın akınselçuk aramıza hoş geldiniz. Çalişmalarınızda başarılar dilerim.
Çalişma ortamınızın hakkında bilgi verirmisiniz. yani açık havadamı yetiştireceksiniz bir sera ortamında mı, en azından rüzğardan ,yağmurdan muhafazalı kapalı bir yerdemi. Açık ortamda yetiştirecekseniz domates için durgun su kültürünü tavsiye etmem şahsen. Marul için PVS borularda akan su kültürü uygun olabilir,yanlız birşey hatırlatmak istiyorum ,Sayın şule68 in yaptığı gibi kısa borularla amatörce bir deneme olacaksa diyeceğim yok ama daha büyük bir sistem kuracaksanız boruları biraz kalın tutmanız gerekir örneğin 150 mm gibi buda biraz pahalıya mal olabilir diye düşünüyorum. Akacak suyun hızına gelince ki bu önemli bir konu, kısa borularda sorun olmaz çünkü bitki sayısı azdır ama birhat üzerimde fazlaca bitki varsa giriş EC si ile çıkış EC si hissedilmeyecek hızda akmalıdır buda debi olarak biraz büyük olacak anlamına gelirki basit bir akvaryum pompası yetmez. Bu konuda sayın jibuti arkadaşımızın deneyimleridevam ediyor sanıyorum gözlemlerini aktarır. Önemli olan bitkilerin ayni hızda büyümesi yani besin eriyiğinden eşit faydalana bilmeleri ve hasada beraber gelmeleridir. debi düşük olursa girişteki bitkilerin gelişmiş çıkıştaki bitkilerin cılız olduğunu görüle bilir. bu konuda deneyen arkadaşlarınız gözlemlerini bildirirlerse memnun oluruz. |
Sayın hanibal elimizden geleni yaparız tabiiki. ancak proje bazan yanıltıcı veya eksik bilgili olabilir. Örneğin çizmişolduğunuz resimde 2 adet saksı gözüküyor. gerçekten 2 adet saksıdamı deneme yapacaksınız ? Tanktan basılan eriyik biri ortadan biri sondanmı BY-pass oluyor. bunun en iyi şekli bence girişin bir uçta çıkışım diğer uçtan olması dır. veya her bitkinin köküküne damlamayla verilem besin eriyiği nin hafif bir meğille toplanması ve oradan drene edilmesidir. Kısaca her bitki besin eriyiğinden ayni şekilde ayni miktarda yararlanmalıdır. Tedarik ettiğiniz veya edeceğiniz malzemeleri fotoğraflarsanız montaj için belki daha olumlu bilgiler verebiliriz.
|
Sayın tezel teşekür ederim. Şöyle resimde pek belli olmamış belki ama soldaki by-pass hattı büyük saksı dibinden yukarı doğru 10 cm kadar yüksek olacak. Böylece büyük saksıdaki su seviyesini ayarlayabileceğim. Sıvı seviyesi mesela 10 cm den yukarı çıktığında tekrar besin takına kendiliğnden akacak. Ortadaki dönüş hattında bir adet küresel vana olacak. Oda tam net gözükmemiş olabilir belki. Pompa çalışırken ilk etapta kapalı olacak. Büyük saksıdaki sıvıyı boşaltmak istediğimde vanayı açıcam. En kısa sistemimi tamamlayıp tekrar görüşmek üzere. İyi akşamlar.
|
Arkadaşlar bende kendimi hernekadar amatör saysamda ve geç başlasamda topraksız tarıma cok ıyı verım aldıgımı dusunuyorum.
Ben pimas borularda yaptığım topraksız akan su denemelerimdeki deneyimlerimi arkadaşlara paylaşmak isterim Kudret Bey in ve diğer bu konuda emek ve deneyim sahibi üstadlar müsade ederse aklıma ilk gelen bitkinin belli bir buyukluge geldıkten sonra pimaşa almak gerektıgı, pimaşa mutlaka yer cekımıne karşı sabitlemek gerektıgı eger sabitlemede bır ıhmal varsa buyume hızı cok fazla fark ettırdıgını gozlemledım, arkadaşlar şuan aklıma ilk gelenler bunlar sormak ısteyenler elimden geldıgınce bıldıklerımı seve seve aktararım saygılarımla |
Topraksız tarıma başlamamda çok büyük katkısı olan ve vermiş olduğu bilgi ve doneler için Kudret TEZEL teşekkür ederim.
|
Alıntı:
|
Hocam ;
Akan su eriyiklerinde bitkinin sabitlemek biraz emek istiyor, örneğin biber sabitlemek istiyoruz daha once resimlerinide gonderdıgım gıbı plastık bardakların dibinden delerek oradan pimasa sallandırdmıstım ancak ince uzun bitki gövdesi bu bardak ıcınde haraketsız kalmasının onemını sonradan anladım. Herzaman gördüğümüz ancak dikkat etmediğimiz **** farkında olmadığımız bir şekilde bitki yerçekimine karşı büyüyor, Yaradan onu o incecik zarif gövdesinin yerçekimine karşı gelecek şekilde yaratmıştı ve bitkinin yetişme şartlarının kurallarına uyarsan mahsulun cömert olarak verdiğini farkettim. Bitki kendini güvende hissetmeden büyümüyor eğer strafor ile onu iyice sıkıstırdıysam bıtkı dıgerlerınden cok daha hızlı buyudugu ancak emaneten **** cok da sıkı olmadan gevşek bir sıkıştırma ise buyume hızı ya duracak derecede **** cok yavaş gerçekleşiyor. Deneyecek arkadaşlarda bu konuyu dikkat ederse **** strafordan başka şeyler akıllarına gelirse bu konudaya önem vermelerini isterim. Saygılarımla |
Sayın bahcivan bu önemli bir gözlem.her canlı gibi bitkide güvende olmak istiyor anlaşılan. Toprağa ekilen bitki için kök boğazına sıkı sıkı bastırınız derler , bunun köklerin toprakla temasını artırmak için faydalı olduğunu muhakkaktır. .Bitkinin beslenmesi, köklerin toprakla sıkı sıkya temasından başka bitkiye güven telkin etmesi açısındanda önemi var anlaşılan.Söylediğiniz doğru olabilir denemeye, gözlemeye değer doğrusu.
|
Evet hocam doğru bir konu.Akansu kültüründeki marullarımı fide halinde iken bardağın ağzına kadar perlit doldurup öylece sisteme aldım.Sonra bazı fideler aslında çok küçük olmalarından dolayı, ben onların daha rahat büyümeleri ve alt yapraklarının daha çabuk perlitten çıkmaları için,bardaktaki perlitin yarısını boşalttımbu işlemi biraz büyüdükten sonra yani 5-6 yapraklı iken yaptım.Diğerleri aynı şekilde kaldı.Şimdi gözlemliyorum ki;
1-Sisteme alınacak fideler gerçekten fide olmalı fidecik değil. 2-Perlitle dolu olan bardakdaki marulların gövdeleri,dik durmaları ve göbek bağlaması mükemmel. 3-Diğerlerinin yaprakları sağa sola yatmakta ve hala büyümeye çalışmakda ve bu işde de tembel davranmaktalar. |
Sayın Kudret Tezel hocam, sitemize üye olduğum andan beri, fırsat bulabildiğim ölçüde sizleri takip ediyorum... Aktif bir katılım gösteremesem de inanın ilgi, hayranlık belki de biraz kıskançlıkla ( pozitif ) izlemekteyim... Şartlarımı oluşturur oluşturmaz bende sorularımla başınızı ağrıtacağım :)... Emekleriniz ve paylaşımlarınız için TEŞEKKÜR EDERİM...Çalışmalarınız da başarılar...
|
Merhabalar sayın firarisözler, aramıza hoşgeldiniz . Bilgi paylaştıkça büyür sloganı ile yola çıktık, bildiklerimizi dağıtmak bilmediklerimizi tamamlamak için uğraşıyoruz.
Hani kamyonlarım minibüslerin arkalarında yazıyor ya NAZARETME NE OLUR İSTE SENİNDE OLUR. doğru söylemiş söyliyen . Eğer arzu eder gönül verir ısterseniz yapılamıyacak erişilemiyecek şeyler değil yaptıklarımız . Yeterki isteyin ama ne olur geç kalmayın biran önce başlayın. Zaten yetrince geçkalmışız. ZARARIN NERSİNDEN DÖNÜLÜRSE KARDIR: Sevgiler, selamlar. |
Hani kamyonlarım minibüslerin arkalarında yazıyor ya NAZARETME NE OLUR İSTE SENİNDE OLUR. doğru söylemiş söyliyen
Merhaba sayın Kudret Tezel hocam, Allah sizi ve herkesi nazardan beladan korusun,işlerininizde başarılı kılsın, elbet dilek yetmiyor hiçbir zaman...Çalışmak daha çok çalışmak... sizler varken bu biraz daha kolay olacak buna inanıyorum...İlgi ve alakanıza teşekkür ederim... |
Kutrey Bey Bilgi paylaşımı ile sadakasını veriyor. Allah sağlık sıhat versin.
Sayın hocam, EC metre varmı kaç lira acaba? Kullananlardan öğrendiğimize göre alanlar memnun. |
Topraksız tarımla tanışma...
5 Eklenti(ler)
Herkese selamlar.. Ben Konya ili Kulu ilçesinde Müzik Öğretmenliği yapıyorum. Yaklaşık 3 haftadır Ağaçlar.Net takipçisiyim.
Özellikle topraksız tarım olayına ciddi anlamda kafayı bozmuş durumdayım. Sayın Kudret Tezel ve Envor Bey'in bu konudaki engin bilgi ve tecrübelerini dikkatle takip ediyorum. Fakat, maalesef Konya'da yaşıyor olmam ve bundan daha acısı kış mevsiminin ilk aylarında topraksız tarımla tanışmam bende ciddi hayal kırıklığı yarattı. Geçen hafta sonu tam 12 saat bilgisayar başında konuyla ilgili araştırmalar yaptım. Evim 2 kat bahçeli ve 35 m2+ 25 m2 gibi büyük bir bahçem var. Bu yıl amatör olarak domates ve biber yetiştiriciliği yaptım.İlk yıl için bana göre fena sayılmaz. Önemli tecrübeler elde ettim sandım...Taa ki topraksız tarımla tanışana kadar. Ümid ederim hep beraber bilgi ve tecrübe paylaşımıyla güzel işler başaracağız.Şimdiden sabırsızlanıyorum. Herkeze hayırlı işler , bol kazançlar dilerim...En yakın zamanda görüşmek dileğiyle... Saygılar, selamlar... BAHÇEMDEN RESİMLER EKLEDİM..Umarım Beğenirsiniz... |
Hydroponic notebook
Sayın Kudret Tezel.. EC ve Ph ölçer konusunda yardımınıza ihtiyacım var.
Bir de hassas terazi... Diğer kimyasal malzemeleri kayın bilader ve kimyacı arkadaşım yardımıyla temin edebilirim sanıyorum. Birde aşağıdaki linke bir göz atmanızı tavsiye ediyorum. Hidroponik, NFT gibi sistemler hakkında önemli şekil, resim ve örnekler var... Benim gibi yeni başlayacak arkadaşlara faydalı olur kanaatindeyim... http://images.google.co.uk/imgres?im...%3Den%26sa%3DN |
Sayın erkete28 aramıza hoş geldiniz evinizin bahçesi olması tarımı seviyor olmanız ve birde topraksız tarıma alaka duymanız gerçekten büyük şans.Biraz daha zaman ilerler ve forumları inceleme fırsatı bulursanız çok güzel ve değerli bilgiler bulacaksınız arkadaşlarımızın amatör oldukları halde harika şeyler yapıyorlar.Yukarıdaki linte gördüklerinizin uygulamalarını görecek eminim hayran kalacaksınız.
verdiğiniz link adresi içinde teşekkürler eminim faydalanacaklar olacaktır. çalışmalarınızda başarılar dilerim sevgiler, selamlar. |
Sayın Kudret hocam daha öncede belirttiğim gibi ilk marul fidelerimi telef ettikten sonra ikinci olarak durgun suda yetiştirmeye başladığım marullarım gayet güzel gelişmeye devam ediyorlar. Sizden edindiğim ve halen edinmeye de devam ettiğim bilgiler için teşekkür ediyorum.
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 02:34. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025