agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Yeni başlayacaklar için topraksız tarım... (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/7413.htm)

malbman 10-02-2009 20:29

Hocam bende 30 tane tohum var. Yarısını size gönderebilirim. Diğer yarısını da ben kullanırım.

Kudret Tezel 10-02-2009 20:34

Çok teşekkür ederim sevgili malbman. Serada ilk deniyeceğim tohum olacak.İnan çok makbule geçecek.

denizakvaryumu 10-02-2009 20:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi malbman (Mesaj 358543)
Hocam bende 30 tane tohum var. Yarısını size gönderebilirim. Diğer yarısını da ben kullanırım.

Sn.malbman
sizdeki tohumlar da sanırım linkini verdiğim Sn.Tekin'in tohumları.

malbman 10-02-2009 20:57

Doğrudur sayın denizakvaryumu. Tohumları Sn.Tekin'den almıştım.

denizakvaryumu 10-02-2009 21:12

Ben de 26 adet fide ile Sn.Tekin'in pembe domates sırasındayım.

onermeshur 10-02-2009 22:11

Sn. Kudret Hocam ellerinize sağlık mini seranız çok güzel olmuş. Uzun zamandır iştirak edemiyordum. Ama bu geçen zaman içerisinde de ara ara forumu takip etmeye çalıştım. Sezonu açmışsınız anlaşılan.

onermeshur 10-02-2009 22:15

Bu arada boş durmadım tabii ki, yaklaşık 1-1,5 ay önce fide torbalarına yerleştirdiğim çilek fidelerim vardı. Minikleri marullara ait besin eriği ile ara sıra besliyorken havaların iyi gitmesini fırsat bilip birden çiçek açmaya başladılar.
Şu sıralar onları daimi kalabilecekleri bir mekan hazırlamakla uğraşıyorum. Resimlerini yakında eklemeye çalışcağım. Herkese çalışmalarında başarılar.

Kudret Tezel 11-02-2009 17:55

merhaba sevgili arkadaşlarım,mini sera için bugün çarşı pazarda herkesin aynısını veya çok benzerini bulabileceği bir kap aldım, aksesuarlarını yapabilmek için malzeme temin etmek peşindeyim. İstiyorum ki herkesin rahatlıkla bulabileceği malzemeler olsun. Resmini çekip göstereyim istedim ama aksesuarlar için alınan malzemelerle beraber olursa daha iyi olur diyorum. Sayın malbman ın dediği gibi işlenmedenki halleriyle resimliyeceğim.
Dün resimlerini gördüğünüz mini serayı sadece tohumdan fide yetiştirmek için düşünüp yapmıştım ve Daha önceki forum mesajlarında da bu sene püskürtme sistemini deniyeceğimizi söylemiştim.Durum böyle olunca sizlere iki iki iş çıkartmamak için hem fide yetiştirmek hemde püskürtme sistemi ile bitki büyütme işini beraber yapabileceğimiz bir sistem kurmaya karar verdim. Ancak unutulmamalıdır ki püskürtme sistemi diğer sistemler kadar basit ve kolay değildir Rizikoları diğer sistemlere göre daha fazladır. Fakat artılarını ve eksilerini bizzat yaşıyarak görmemiz ve çözümler üretebilmemiz açısından önemlidir.

Kudret Tezel 12-02-2009 22:29

Sevgili arkadaşlar çok özür dilerim.bugün çok önemli bir iş yüzünden ilerleme kaydedemedim .yarın akşam inşallah aldığım malzemeleri ve yapabildiklerimi resimleriyle anlatacağım.ve sizlerinde yapım sürecini düşünerek tohum ekimini bir hafta erteliyelim diyorum, nedersiniz.

malbman 13-02-2009 15:40

Hocam tohumlar elinize geçti mi? Haber ederseniz sevinirim. Gelmediyse kargo şirketinin hatırını soracağım, o yüzden...

eczadolabi 13-02-2009 18:24

Kudret Hocam,
Yine muhteşemsiniz.
Bende bu yataklardan istiyorum.
Hemen imalata başlamalı, ama nasıl?
Denemelere başlayayım artık, çok uyumuşum....

malbman 13-02-2009 18:40

Amanin. Kimler de buradaymış da, buralara gelirmiş de, yok olduğu zamanları nasıl açıklayacakmış da vs. vs.

Şaka bir yana, hiç şaka yapmıyoruz dostum. İnsan hiç değilse foruma girip "buradayım, merak etmeyin" türünden bir şeyler yazar ya. Valla kızgınım:mad:

Ama burada olduğunu görmek birazcık da olsa kızgınlığımı aldı. Yapma böyle be arkadaş.

Sevgiler Ugh.
(O biliyor kim olduğunu, başkaları alınmasın.)

Kudret Tezel 13-02-2009 20:20

Merhaba sevgili arkadaşlarım. Bugun 2 güzel olay oldu : birincisi sayın malbmanın göndermiş olduğu tohumları aldım. O istemiş bir göz Allah vermiş iki göz. pembe domates derken redrobin,fesleğen,bürüksel lahanası ve çan biber. İşte mini seramıza ekeceğim ilk tohumlar. Sevgili malbmanada buradan teşekkürlerimi sunarım.
İkinci olay bir üstte. sevgili eczadolabı arkadaşımız tatilden dönmüş. artık aramızda.
İnsan eski dostların sesini duyunca bir hoş oluyor.Negüzel.
Sayın arkadaşlarım, bugün miniseramızın yapımı ile uğraştım. önce nasıl bir şey düşündüğümü açıklıyayım sonrada henüz tam bitmesede bititği kadarını görüp sizlerde mini seranızı yapmaya başlatınız.
Önce malzeme listesinden bahsrdelim. bulabiliyorsak mesele yok ,ama bulamıyorsak malzeme temininde sıkıntı varsa onun yerine diğer alternatiflerden bahsedilm.
1 : kasa . heryerde bulunur düşüncesiyle 40cm*60 cm*35 cm ölçülerinde plastik bir çamaşır sepeti . ben içinin görülmesini istediğim için bunu sectim. buna benzer bir kasa.
2:Tohumları ekeceğimiz bardakları sıralıya bileceğimiz bir tabla. Ben PVC plakadan yaptım
bu malzeme heryerde bulunmaya bilir .Enkolay malzeme strafor, kesimi delimi çok kolay.
3.Henüz alamadım vakit olmadı 50 cm boyunda ( U ) biçiminde 200 Watt bir ısıtıcı .Olmassa 2 adet 100 waat lamba.
4 : Bilgisayar soğutucu vantilatörü. bu artık heryerde var. 220 volt olması iyiydir olmassa bir tansfomatör gerekecektir.
5: bir adet oda termostatı, yoksa 0-90 derecelik gazlı bir termostat .
6 ; bir adet termometre
7: küçük boy plastik bardak
8 : en incesinden, fayas döşemede kullanılan derz ( + ) sı
9: 3 mm çapında 1 metre boyunda galveniz tel ( paslanmaz kullanıldı.)

Buraya kadar olan malzemeler normal olarak bir mini sera için malzemeler tabii lüks bir sera . Ama bundan sonrakiler biraz daha lüks.

Kudret Tezel 13-02-2009 20:25

5 Eklenti(ler)
Henüz bitmesede durumun ne olacağı belli oluyor sanırım.

Kudret Tezel 13-02-2009 20:43

2, ve 3, resimlere bakınca seranın nasıl çalışacağı anlaşılıyor.
Birinci etapta tohum yastıklarımız ( bardaklarımız ) alttan kontrollü bir biçimde ısıtılan ve üst bölümünde nem ve havalandırılması yapılan bir çimlendirme kabı.
ikinci resim ise çimlenmiş tohumların püskürtme yöntemi ile büyütülürken üstlerine bir naylon sera örtüsü örtme amaçlı, sera örtüsü gerekmiyorsa bir ağ atılarak yeni fidecikleri kuşlardan korunması için tel karkas. Bu portatif tel karkas fideler büyüyüp kendilerini kurtarınca kaldırılır, ve ürettiğimiz fidelerimiz püskürtme yöntemi ile büyümeye devam ederler.

Kudret Tezel 13-02-2009 21:45

Teşekkür ederim sayın eczadolabı, elektrik kablo kanallarından yapmaya çalıştım aslında çok ahım şahım değil ama beğendiğiniz için yinede sağolun güç veriyorsunuz,moral oluyor sağolun.

nariçi 13-02-2009 22:21

Merhaba arkadaşlar, İstanbul'da havalar ısınmış olmalı, Güzel mini seralar yapılıyor, yinede her söyleneni ülkenin her yerinde bulmak zor. Benim aklıma eski buzdolabı kasası veya küvet geliyor. ama diğer malzemelerin montajları önemli. Sizleri gözlüyorum, kolay gelsin.

denizakvaryumu 13-02-2009 23:35

Burada sanırım püskürtme sistemi işin kalbi.

Kudret Tezel 14-02-2009 06:54

Evet sayın denizakvaryumu ,işin kalbi püskürtme sistemi. Amcak püskürtme sistemi geçengün de söylediğim gibi amatör bazda zor bir iş. Zorluğu şu , püskürtme memelerinin tıkanması.bunun için sizlere sunmak istediğim birkaç yol var. Mesela birtanesi basınçlı bir motor ve 2 adet sprey başlığından yaptığım püskürtme sistemi. 2, yol ilaçlama pompasından yapıla bilecek püskürtme. 3, yol arabalarda kullanılan camlara su fışkırtan sistem . Çok ucuz maliyeti çok çok 25-30 lira. Bunların hepsinde meme tıkanma problemi yaşana bilir. güvenli hiç bir şekilde tıkanmayacak projelerde hazırladım ama henüz malzemerini tedarik edemediğim için bir iki gün sonraya bırakıyorum.
İçiniz rahat olsun sevgili denizakvaryumu. bu sezon püskürtme sistemini mutlaka hemde en sağlıklı bir biçimde, gözünüzü arkada bırakmayacak bir sistemle deniyeceğiz.

Kudret Tezel 14-02-2009 08:50

Tohumdan fide elde edebilmek ve bu fideleri ya ayni serada ,yukarıda anlattığımız gibi
**** başka bir büyütme ortamında büyütebilmek için yapacağımız çalişmaları 2 ye ayırmak lazım. Birincisi kap,örtü,tohum yatağı vs gibi herkesin yapabileceği, ölçüsü şekili farklı olsada çok önemli olmayan bazı ayrıntılara birazıcık dikkat edilerek yapılabilecek şeyler. 2. bölüm ise önem taşıyan çok fazla seçeneği olmayan teknik malzeme ve teknik bilgi istiyen bölüm.
Isıtma ,havalandırma soğutma , sulama ,besleme gibi. Bu işleri yapabilmek normal küçük bir serada nekadar teferruat ve zorluk arzederse küçüçük mini bir serada çok daha fazla tefarruat ve zorluk arz eder. İşte bu zorlukları askariye indire bilmek için teknik detayların anlatılmasında fayda var. Mesele hepimizin yapabilmesi ve bu zevki paylaşabilmek.
Fide tetiştirmeyi aslında herkes biliyor.bunları yapmak şart değil ama konu teknik bir mevzu ile uğraşmak,deney yapma zevkine varabilmek,işin ruhunu kavraya bilmek, profosyönelce düşünüp amatörce yapabildiğimizi yapabilmek,zorluklara cözüm getirebilmek ,yapıcı üretici bir ruh kazanmaktır.
Bu konuda sizlere yardımcı olabilirsem, birşeyler yapıp ortaya çıkarabilirsek.beraber ce paylaşabileceğimiz başarı ve mutluluğu yakalıya bilirsek nemutlu. Bilgi paylaşıldıkça büyür.

arsus 14-02-2009 15:42

Benim bir seram var ve bu yıldan itibaren topraksız tarım yapmak istiyorum. Yetiştireceğim ürün domates. Katı ortamda topraksız yapmak istediğim göz önünde bulundurulursa sulama sıklığı ne olmalıdır, seraya kaç saatte bir su vermeliyim?

Kudret Tezel 14-02-2009 21:39

Sayın arsus aramıza hoşgeldiniz. Topraksız tarımla ilgili hemen hemen her sorunun karşılığı forumlarda var. eğer bir göz atarsanız umarım hem sorunuza cevap hemde işinize yarar çok bilgi bulacaksınız. Sulama günde şukadar ve şu süre diye tarif edilemez seranın ve bitkinin durumuna göre ayarlanır ama başlangıç olarak günde 4-5 defa olmak üzere 15 er dakikalık fasılalarla deneyebilirsiniz. kolaygelsin başarılar dilerim.

Kudret Tezel 14-02-2009 22:19

Bügün istanbul çok yağışlı sizler için püskürtme sistemleri hazırladın ama resimliyemedim.
Yarım hava imkan verirse resimlerini çekip göstereceğim.
Arkadaşlar önemli konulardan birinin ısıtma olduğunu söylemiştik. zira bir çok tohumun çimlene bilmrsi için ısı ve nem şatı başta geliyor. Birçok sebzenin tohumları sıcak yastık denen tohum yataklarında fide yetiştiriliyor.
Sicak yastıktoprağa örneğin 1 metre genişlik 3-4 metre boyunda 60-70 cm derinliğinde çukur acılıyor ve bu çukura 50-60 cm yüksekliğinde taze çiftlik gübresi hatta daha iyisi at gübresi seriliyor. Üstüne 15-20 cm kadar tohum harcı seriliyor ve tohumlar ekiliyor. burada gübrenin görevi yanmadan dolayı açığa çıkam ısı ile toprağı ısıtmak. bu ısı 60 dercelere kadar çıkabilirmiş.Dolayısı bu ısı üsteki toprağı ısıtıyor. Buna sıcak yastık deniyor. bundan başka ılık ve soğuk yastıklarda var. Kabaca anlatmaya çalıştım ama gaye toprağı ısıtmak. tabiiki artık çiftçimizinde böyle uğraştığını sanmıyorum. Zira modern fide yetiştiriciliğinde elektrikli ısıtma sistemleri kullanılıyor. Çokşükür elektriksiz köyümüz yok.
geriye cağa ayak uydurmak kalıyor.
Biz amatörce nasıl bir ısıtma sistemi yapabiliriz?

Kudret Tezel 16-02-2009 09:26

Sevgili arkadaşlar merakta bıraktığımı biliyorum ama inanın şartlar müsait değil . yağmur ,soğuk ve rüzgar balkonda çalışmaya mani püskürtme deneyide içeride biraz zor. Hepsi hazır en kısa zamanda resimliyeceğim.
Bu arada herkesin ortak yapabileceği bir ısıtma şeklinden bahsetmek istiyorum.
Mümkün olunca resimlemeye çalışacağım.Önce anlatayım. İlk yaptığım dakota sera için yine bir reklam işleri yapan arkadaşımdan 30cm*65 cm ebatlarında kalınkığı 6 mm polikarbon oluklu plaka aldım.Bu plakanın30 cm lik genişliğinde 46 adet kanal var, Bu kanalların arakarını 1,5 cm kadar yardım. 63*46=2890 cm yani 29 metre reziztans telini kanallara döşedim. Çıkış kablolarını bağladım ve uçlarını silikonla kapattım.
Böylece 263 ohm direçli bir elektrik ocağı yaptım. Bu kadar uğraşmamın sebebi her tarafı ayni ısıtan üniform bir ısıtma elde etmek içindi. Eskilerden kalma bozuk bir akvaryum ısıtıcısından söktüğüm bir termostatı da devreye bağlıyacağım. Burada termostat kullanma mecburiteti var .Ancak hepimizin çarşı pazardan alıp yapacağı sepet için çok kolay bir ısıtma şekli öneriyorum. Tabiiki illede hazır sepet olması gerekmiyor. kendi yaptığınız her hangi bir kutuyada monte edebilirsiniz. Yalnız ısıyı biraz izlemeniz gerekir.
Sistem şu : sepetin 40*60 cm lik tabanına 4 veya 5 metre vitrinleri süsleyen ışıklı boru yu eşit aralıklarla serin. bu boruların metresi yaklaşık 10 watt gibi. Markaya göre değişe bilir ama yaklaşık bu civarda. Balkonda bu ısıtıcının devamlı yanması sera ısısını çok anarmal yükseltemez . Bu borular 1 metrelik parçalar halinde kesile bilir.5 metrenin az geleceğini ummuyorum fazla gelirse 1 metresini makas işareti olan yerden kesebilirsiniz.
Seraya koyacağınız termometre ile ısıyı kontrol edip20-25 derece olması için hareket ediniz. Bu yönten bence
çok kolay, çok ucuz ( borunun metresi 1-1,5 tl gibi ) tehlikesiz teferruatsız ünüform bir
ısıtma şekli. Devamlı yanan ışık sizi rahatsız ederse bunu plastik bir plakaya veya bir kontraplak üzerine monte edip siyah bir poşete koyabilirsiniz.
Işıklı borunun 2 ucunuda seradan dışarı çıkarıp çok emniyetli bir ısıtma yapabilirsiniz .resimler yolda.

Kudret Tezel 17-02-2009 10:35

4 Eklenti(ler)
Ve nihayet püskürtme sistemi...
Isıtıcı yapım aşamasında belki akşama fotoğraflıya bilirim.

Kudret Tezel 17-02-2009 10:49

Püskürtme sistemini resimde gördüğünüz gibi sprey pompalarından yaptım. Montajı kolay olsun diye bu tipi seçtim. Daha güzel püskürtenler de var ama adaptasyonu biraz zahmetli.
Bu tip monte etmek için boruya sadece 6 mm lik bir delik deliyorsunuz sıkıca geçiyor ,montaj çok basit.
Isıtıcıyı ( 16,8 Watt/m ışıklı boruveya hortum diye geçiyor.)53* 34 cm PVS plakaya monte edip resimliyeceğim.Bu iş biraz el oyaladı öbür tarafların çabuk biteceğini umuyorum. Yapmaya başlıyan arkadaşlar çalışmaları hakkında bilgi verirlerse seviniriz.Kolaygelsin.

Kudret Tezel 17-02-2009 11:19

1 Eklenti(ler)
Buda dakota seranın ısıtıcısı. Oluklu polikarbon plakadan yapılma. bir diyot bağlanarak yaklaşık 100 W güçünde.

Kudret Tezel 17-02-2009 20:01

4 Eklenti(ler)
Isıtma işi bitti arkadaşlar.Havalandırma ve püskürtme tamam ,birtek tohum harcının ıslatılması kaldı. Oda hazır ,ancak montajı var.Umarım perşembe günü A dan Z ye bitmiş olur. Yavaş gidiyor diyenleri duyar gibiyim ama elimden bu kadar geliyor.

bariselektronik 17-02-2009 20:24

kudret bey başarılar

Saygıdeğer kudret bey,çalışmalarınızdan ve forumdaki arkadaşlara yardımlarınızdan dolayı sizi canı gönülden kutlar başarılarınızın devamını temenni ederim.Forumu uzun süreden beri takip ediyorum,üye olmak yeni kısmet oldu.Bence siz türkiyenin gururu ve medarı iftarısınız.Çünkü çoğu arkadaşın bir sır gibi sakladığı bu değerli bilgileri siz paylaşıp herkese yardımcı olmaya çalışıyorsunuz.Ardniyetsiz, temiz duygularla yardımlaşmayı,paylaşmayı seviyorsunuz.Size hayran olmamak imkansız.Özellikle bu topraksız tarım işine profesyonelce yaklaşanlara dahada bir sempati duyuyor ve daha çok yardım ediyorsunuz.Ben elektronik olarak kendime ürettiğim,akıllı otomatik sera otomasyon sistemiyle bu işi yapmayı düşünüyorum.Yaptığım devreler.

1- Otomatik PH ve EC ölçer kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı.
2- Otomatik CO2(Karbondioksit)kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı.
3- Otomatik sıcaklık ve nem ölçer cihazı,PC data logger kayıtlı.
4- Otomatik sulama kontrol cihazı,PC data logger kayıtlı.
5- Otomatik fan sirkülasyon cihazı.

Yukarıda belirttiğim cihazlarımı tam olarak tamamladıktan sonra küçük bir serada topraksız tarım çalışmalarıma başlamak istiyorum.
Lütfen konu hakkında ilerleyen zamanlarda yardım edebilirmisiniz.
Bilgi paylaştıkça çoğalır.
Saygılarımla.

Kudret Tezel 17-02-2009 20:49

Sevgili bariselektronik, aramıza hoşgeldiniz. Konu ile ilgili çok araştıracak şey olduğuna inanıyorum. Bilgi kaynağı bulamamanın sıkıntısını çok iyi biliyorum. Elimden geldiğince bilgilerimi, deneyimlerimi paylaşmaya çalışıyorum.Tabiiki sizinlede paylaşmak konusunda teredüt olmaz. Bu sayfalarda yer almam için ne zorlıyan ne yalvaran oldu. Kendi isteğimle bildiklerimi paylaşmaya herkes için geçerli olan kutsal bir vatandaşlık görevimi yapmaya geldim.Bilgi paylaşıldıkça büyür.

malbman 18-02-2009 07:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 362116)
Yapmaya başlıyan arkadaşlar çalışmaları hakkında bilgi verirlerse seviniriz.Kolaygelsin.

Kudret hocam yine döktürüyorsun. Ellerine sağlık. Ben biraz geri kalacağım. Zira Elimde acil yetişmesi gereken bir çeviri var ve inan Red Robinlerin besin sıvısını bile değiştiremedim kaç gündür. Ara ara işten kaçtığımda ancak forumda yazılanları okuyabiliyorum.

onuruygun 18-02-2009 08:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 362101)
Ve nihayet püskürtme sistemi...
Isıtıcı yapım aşamasında belki akşama fotoğraflıya bilirim.

Kudret Bey; bu güzel çalışmanız için teşekkürler. Ben de tropikal bitkiler ile ilglendiğimden kimi bataklık bitkilerini(hemianthus callitrichoides gibi) su dışında yetiştirirken çok büyük sorunlar yaşıyorum. Bu püskürtme projeniz derdime ilaç oldu diyebilirim.

Yalnız birkaç sorum olacaktı, cevap verirseniz çok memnun olurum.

Kullandığınız su pompası nedir ve nereden bulabiliriz?
Debisi belli midir?
12V DC'de mi çalışıyor?

arsus 18-02-2009 08:57

Sayın Kudret Bey
İlginize çok teşekkür ederim. Ben İskenderun'da yaşıyorum. Seram yaklaşık 1 dönüm ve 8 yıllık. Zararlılardan dolayı (özellikle canavar otu) yılda en fazla 4 ton domates vermekte. Çevremde topraksız tarım için destek alabileceğim bir mühendis bulamadım ve bulamayacakmışım gibime geliyor. Sonuçta benim seram bir tesis ve orayı kaybetmek istemiyorum. Bir öneriniz var mı?

Kudret Tezel 18-02-2009 08:57

Estafurullah sayın malbman,elimden geldiğince birşeyler yapmaya çalışıyorum.Mini seranın otomatik kontrolü için yapacak çok şey var ama abartmıyalım. Önce şu fidelerimizi yetiştirelim,sonra yavaş yavaş ilaveler yapar, mini seramızı daha moder bir hale sokarız.
Sera yapan arkadaşlara tavsiyem elinize geçem sprey pompalarını aman atmayın .pompalar birbirlerini tutmuyor. Aynı basınçla çok daha güzel,daha yaygın ,daha ince pülverize edenler var.
Arkadaşlar püskürtme sisteminin nozulların tıkanmasından dolayı rizikolu olduğunu söylemiştim. Buna care olacak sistemlerimiz hazır fakat birazdaha çalışıp basite indirgemek için uğraşıyorum.

Sarıcan 18-02-2009 09:19

Kudret Bey,

Sizin gibi yeri geniş olanlar oynuyor, biz garibanlar seyrediyoruz. Biraz daha dağılsak salona yerleşeceğiz. Çalışmalarınızı gördükçe yerimde duramıyorum ama kımıldayacak yerim kalmadı.

Ama yinede yaptığınız çalışmalar saha çalışması yapan arkadaşlar için yeni ufuklar açıyor. Sonunda bende dayanamayıp sera yapacağım herhalde. Bu işler evde olacak iş değil çünki. Sera veya bahçe imkanı olan arkadaşlara gıpta ile bakmaya başladım.

Sn. Malbman sağolsun bana da Red Robin tohumu gönderdi bende onunla uğraşıyorum. Bende şimdi onun için yeni bir akıllı saksı yapma peşindeyim. Yapabilirsem bir adet topraksız, bir adet topraklı aynı anda yetiştirmeye çalışacağım.

Kudret Tezel 18-02-2009 09:47

Sayın onuruygun,bu sadece sizin sorununz değil ve sadece tropik bitkiler içinde değil .Çok sıcaklarda bitkileri serinletmek için püskürtme değilde sisleme sistemi denen bir sistem kullanılır. sis pompaları araba yıkama istasyonlarında kullanılan yüksek basınçlı( çok yüksek basınçlı) pompalardır. Ancak amatörce evde bir iki bitki için bu sistemde mükemmeldir.
Temiz su püskürteceği için tıkanma olmaz ama kireçsiz su kullanmaya dikkat etmek lazımdır.Püskürtme sisteminde besin eriyiği kullanıldığında her nozulda tıkanma olasılığı mevcuttur.
Kullandığım pompa arabaların camlarına su fışkırtan su pompasıdır. Ancak bu pompaların çok çeşitlisi mevcut. Bu pompanın özelliği dişli pompa olmasıdır santrüfüş sistem çalışam pompalar bu kadar basınçlı olamaz, Özellikle bu tipi seçtim. 24 volt, debisi tahminen 200-250 cc dakika gibi. 15 w bir tansformatör den yaptığım bir DC kaynakla çalıştırdım.
Yapmış olduğum mini serada nekadar işe yarayıp yaramıyacağını birlikte göreceğiz.

onuruygun 18-02-2009 10:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 362725)
Sayın onuruygun,bu sadece sizin sorununz değil ve sadece tropik bitkiler içinde değil .Çok sıcaklarda bitkileri serinletmek için püskürtme değilde sisleme sistemi denen bir sistem kullanılır. sis pompaları araba yıkama istasyonlarında kullanılan yüksek basınçlı( çok yüksek basınçlı) pompalardır. Ancak amatörce evde bir iki bitki için bu sistemde mükemmeldir.
Temiz su püskürteceği için tıkanma olmaz ama kireçsiz su kullanmaya dikkat etmek lazımdır.Püskürtme sisteminde besin eriyiği kullanıldığında her nozulda tıkanma olasılığı mevcuttur.
Kullandığım pompa arabaların camlarına su fışkırtan su pompasıdır. Ancak bu pompaların çok çeşitlisi mevcut. Bu pompanın özelliği dişli pompa olmasıdır santrüfüş sistem çalışam pompalar bu kadar basınçlı olamaz, Özellikle bu tipi seçtim. 24 volt, debisi tahminen 200-250 cc dakika gibi. 15 w bir tansformatör den yaptığım bir DC kaynakla çalıştırdım.
Yapmış olduğum mini serada nekadar işe yarayıp yaramıyacağını birlikte göreceğiz.

Kudret Bey; cevabınız için çok teşekkürler.

İnanın olay sadece birkaç bitkiden ibaret olsa bu kadar uğraşmazdım ama bu bitki işi bende artık tutku halini aldı. Sis cihazları maalesef paludaryum için pek kullanışlı olmuyor. Su dışı 90 cm'lik bir yükseklik ve 210 cm uzunluktaki dikey sistemi sulamam gerekiyor ve işin acıklı yanı bunu akvaryumdan çektiğim su ile yapmam gerekiyor.:) (mikron düzeyinde medikal filtrelerden geçirdiğim suyu ayrı hazneye alıp oradan püskürtmeye yollamayı düşünüyorum)

Akvaryum şartlarında bitki yaşatmak topraksız tarıma çok benziyor. Mecburen iz element takviyesi ve yoğun bitkilendirmede de NPK kullanmamız gerekiyor.(sanırım besin eriyiğinden kastınız bu) Sprey başlarında tıkanma yapmayacağını veya tıkandıkça yenisini takacağımı ummaktan başka çarem yok.

Su sertliği konusunda pek sorun yok, sistemin su kapasitesinin %65'i RO'dan elde edilmiş olacak. Karbonat derişimi düşük olacak ama bitkileri desteklemek için Ca ve Mg derişimini yüksek tutacağız. (KH<3, GH şimdilik belli değil)

Debi sanırım yetecektir, yetmezse birden fazla kullanabilirim. Acaba bu motorları bir şekilde 1000mA-12V(DC) adaptörlerle çalıştırma imkanımız var mı? Hani adaptörleri seri bağlasak pillerdeki gibi gerilimin artması söz konusu oluyor mu? (Elimde bu adaptörlerden 25 adet var)

Tekrardan ilginize teşekkür ederim. Saygılarımla...

Kudret Tezel 18-02-2009 10:16

Sayın sarıcan.geldiniz gördünüz evin bir odası bana ait, ama bu arda maalesef öbür odalarıda kiraladım ,sera birken iki oldu,atölye caresiz kaldı.
Çalişmalarınızı takip ediyorum. Eğer mini sera işi istediğimiz neticeyi verirse inan bambaşka bir zevk olacak.
Sayın malbmanın yolladığı pembe domares ,redrobin ve diğer tohumları bu serada deneyeceğim. bakalım başarabilecekmiyiz.

Kudret Tezel 18-02-2009 10:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi onuruygun (Mesaj 362731)
Kudret Bey; cevabınız için çok teşekkürler.

İnanın olay sadece birkaç bitkiden ibaret olsa bu kadar uğraşmazdım ama bu bitki işi bende artık tutku halini aldı. Sis cihazları maalesef paludaryum için pek kullanışlı olmuyor. Su dışı 90 cm'lik bir yükseklik ve 210 cm uzunluktaki dikey sistemi sulamam gerekiyor ve işin acıklı yanı bunu akvaryumdan çektiğim su ile yapmam gerekiyor.:) (mikron düzeyinde medikal filtrelerden geçirdiğim suyu ayrı hazneye alıp oradan püskürtmeye yollamayı düşünüyorum)

Akvaryum şartlarında bitki yaşatmak topraksız tarıma çok benziyor. Mecburen iz element takviyesi ve yoğun bitkilendirmede de NPK kullanmamız gerekiyor.(sanırım besin eriyiğinden kastınız bu) Sprey başlarında tıkanma yapmayacağını veya tıkandıkça yenisini takacağımı ummaktan başka çarem yok.

Su sertliği konusunda pek sorun yok, sistemin su kapasitesinin %65'i RO'dan elde edilmiş olacak. Karbonat derişimi düşük olacak ama bitkileri desteklemek için Ca ve Mg derişimini yüksek tutacağız. (KH<3, GH şimdilik belli değil)

Debi sanırım yetecektir, yetmezse birden fazla kullanabilirim. Acaba bu motorları bir şekilde 1000mA-12V(DC) adaptörlerle çalıştırma imkanımız var mı? Hani adaptörleri seri bağlasak pillerdeki gibi gerilimin artması söz konusu oluyor mu? (Elimde bu adaptörlerden 25 adet var)

Tekrardan ilginize teşekkür ederim. Saygılarımla...

Sayın onuruygur Konuya yabancıyım. dahaönce böyle bir çalışmam olmadı ama teknik olarak işi çözmekte yardımcı olabilirim sanırım. Biraz daha detaylı, resimli bilgiler vermek mümkünmü. Hem yaptığınız işi tanımak hemde bilgi edinerek care düşünmek açısında faydalı olur diye düşünüyorum.

onuruygun 18-02-2009 15:09

Kudret Bey; şu anda bitkilerin yetiştirilmesi ve çoğaltılması ile uğraşıyorum. Bahsettiğim sistem Haziran-Temmuz gibi kurulacak.(Bitkilerin hepsini birden almak servete maloluyor, mecburen az miktarda alıp üretiyorum)

Şu anda fotoğraf makinem yok, bulduğum zaman püskürtme sistemini de kurmuş olurum sanırım. Hem bitkilerin hem de sistemin fotoğraflarını paylaşırım.

Paludaryumlarla ilgili genel bilgi edinmek için google'da "paludarium" yazıp aratabilirsiniz. Hakikaten insanı cezbedecek cinsten fotoğraflar görebilirsiniz.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:07.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025