![]() |
Hoşgeldin sevgili envor nerelerdesin. Görüştürene şükür. Hiç olmassa arada bir el sallada bizleri unutmadığını bilelim.
|
envor bey verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim...ankara gölbaşında kullanılmayan bi sera var,yaklaşık 300 metrekare orayı kiralamak üzereyim,orda perlitte domates yetiştirmeyi düşünüyorum sizlerin desteği ile mutlaka başaracağım .... 1 mart dedimi başlayacağım resimlerinide burdan yayınlayacağım tekrar çok teşekkür ederim en derin saygılarımla.....
|
bır soru soracagım .gecenlerde okudum koklerı su ıcınde oldugunda curume olmuyor cunkı oksıjen verıyoruz yazmıısnız.sorum sudur? normal toprakta domates ekıldıgınde su ıcınde bıraksak bataklık varı yanı ama altına hortum takıp bu suyu oksıjenlesek bu durumda curume olmazmı yanı
|
Oksijeni köklere ulaştırabilirseniz ki bu mümkün değil çünkü toprakta kökler sürekli yer değiştirecekler onu kontrol altına alamazsınız. Aldığınızı farzedelim o zaman çürümez.
|
sulu tarım da domateslerin rengi canlı tatlarıda cok güzeldi,r
|
dikim için bir su kanalı yaptım boyu 3 metre genişlik ve derinlik 15 cm. Sizce bu yeterlimidir?
|
3 metre genişlik dediğiniz uzunluk herhalde domates ekecekseniz 25 cm derinlik 20 cm genişlik 8 metre uzunluk ben yapmıştım tıkanıklık olmadı yeterli olur.
|
merhabalar perlit torbalarının altındaki beyaz borular ne işe yarıyor ve perlitin ortasındaki siyah borularla damlama sulamamı yapılıyor ,damla sulama yapılıyorsa akan su bitkilerin dibinden nasıl tahliye oluyor
|
Alttaki borular drenaj boruları damlamadan akan sular o borulardan drene oluyor.
|
Merhabalar,
Durgun suda, balkonda, domates yetiştirmeyi planlıyorum ancak, balkonda priz olmadığı için hava motorunu çalıştıramıyorum. Ev birinci katta olduğu için camı kapıyı açık bırakma gibi bi şansım da yok. Pilli hava motoru kullanmayı düşünüyorum, daha öncesinde kullanan var mı? Kullanışlı olur mu veya başka bi çözüm yolu önerebilir misiniz? |
Sayın Burak Tümer, pille başa çıkamazsın. her gün pil değiştirmen, dolayısıyla da her gün pil masrafı yapman gerekir. Bunun yerine Antalya'daki seracılardan taksiyle bir kasa domates istemen daha ucuza gelir:p:p
Şaka bir yana da, gerçekten masraflı olur. Elin alet tutuyorsa, bir matkap edin ve evden balkona açacağın bir delikten kablo geçirip içerideki pirize bağlaman çok daha ucuza mal olur kanısındayım. |
Sayın burak tümer, balkonda aydınlatma yokmu. Mutlaka olduğunu düşünüyorum. Bir adet duy- piriz le halldebilirsiniz. Sayın malbman ında dediği gibi pille başa çıkamassınız.
|
Kudret hocam çok daha basitini önermiş. ben kulağı üçüncü kattan göstermişim:p:p
|
1 metre kare bi yer ve aydınlatma yok Kudret Bey, balkon demek ne kadar doğru o da ayrı konu:)
pili şarjlı düşünmüştüm ama o da çok uğraştıracak galiba, Bana kalsa çoktan açtım deliği Sayın malbman - ki daha önce yapmadım böyle bişey, yan daireden çıkabilir matkabın ucu- ancak, eşim 'hayır' diye çok net bi tepki koydu, zor bi ihtimal:) Teşekkürler önerileriniz için. |
Kapı kasasının ya da pencere kasasının duvarla birleştiği köşe noktasından uzunca bir tornavida ile açabileceğiniz bir delik sizin işinizi rahatlıkla görür. Duvarı, kapıyı bacayı delmekle uğraşmazsınız. Matkabınız yoksa diye bu öneriyi getirdim. Ayrıca tam köşe noktası olduğu için sıkıntı da çıkartmaz ilerde tamir tadilat konusunda.
Ayrıca balkon duvarlarında hiç buat deliği yok mu? Kontrol edin. Varsa bunlardan da elektrik çekebilir, sıva üstü setlerle (izole kablo + kroşe+ sıvaüstü priz+ anahtar) işinizi halledersiniz. |
Malıyetı nasıl olur bılmıyorum ama gunes enerjısı ıle calısan bır sıstem dusunun bence ızmır guzel gues alabılır.
|
sayın tuğrulbaba pencereler pimapen, olmaz sanırım.
Kışın güneş sorun olur gibi sayın thempest, ama araştırmak lazım...her ne kadar ticari olamasa da maliyet de önemli, sayın malbmanın diline düşmeyelim :D Kuru aküler hakkında bilgisi olan var mı? çok soru sordum galiba:o |
Alıntı:
|
Ev halkını topraksız tarıma ikna etme yöntemi diye bir başlık vardı siz en iyisi o konuyu bir çalışın. linki burada tıklarsanız bulursunuz. Kolay gelsin.
http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=14987 |
Sayın B. Tümer;
zaten kapı veya pencere kasasının kendini değil sıvalı kısmı deleceksiniz. Yalnız pvc kapı pencerede kör kasa tabir edilen, pvc malzemenin tutturulduğu sıva altı ekipman vardır. Profil demirinden imal edilmiştir. Eğer ondan varsa ki vardır büyük ihtimal, o zaman delme işlemi olmaz. Ya da daha zor bir hal alır. Pvc pencerenin köşesinden sıcak tornavidayla kablonun geçebileceği bir delik ayarlayabilirsiniz, ileride mastik, np silikon veya normal silikon türevleri ile doldurabilirsiniz. Ama illede herhangi bir zarara yol açmak istemem derseniz, balkon kapısının muhakkak mermer eşiği falan vardır. altından, kenarından bir boşluk oluşturabilirsiniz. Bu da olmaz derseniz, güneş pili önerisini düşünebilirsiniz. Kuru akü durduğu yerde boşalan bir şey. Size daimi bir şey lazım. Bu tip çözümleri ileri dönük olarak hesap etmelisiniz. Elbette herşey öneriden ibaret. Siz ne yapabileceğinizi aslında bizden daha iyi biliyorsunuz. Çünkü oturduğum yerden görebildiğim en net şey balkonda elektriğin olmadığı gerçeği. Çözüm üretmek, mekanın konumunu görmeden kör dövüşüne benziyor. Aklıma yeni geldi. Güneş pilleri güneşi gördüğü vakit tam kapasite çalışır. Bunun dışında kapalı havalarda da az da olsa üretim yapma yetisine sahip. |
Bu işi elektrik enerjisine gereksinim duymadan çift depo metodu yardımıyla damla sulama yöntemi ile halledeceksin. Zaten 1 m2 yer diyorsun, umarım güneş görüyordur. En fazla bir veya iki saksı yaparsın. Onuda bildiğimiz serum seti ile damla sulama yaparsın. Drenajda biriken suyu her gün üst depoya alırsın veya çok az ise evde başka çiçek falan varsa onları sularsın. Ben ilk başladığım sene çileğin tanesini 1 TL ye mal etmiştim. Ondan sonra masraf yapmaktan vazgeçtim. Çilek ağacı için derin kuyulara salınan dalgıç pompa kullanmıştım. Şimdi aklıma gelince gülüyorum. Fuzuli harcama olarak duruyor bir köşede.
|
Önerileriniz için teşekkürler,
Güneş görüyor sayın sarıcan, serum seti benim de aklımda, elektrik olayını makul şekilde çözemezsem o şekilde yapacağım. |
*** syn büyüklerim
konuyu geçen sene takip ediyodum.uzun bi ara verdim ve bu arada bazı kararlar aldım. gaziantepte ticari amaçlı suda dometes yetiştirmek istiyorum açıkçası pek fazla bilgi sahibi deilim öncelikle durgun su yönteminimi yoksa akan su kültürümü tercih edilmeli? hangisi daha pratik, enerji ihtiyacı düşük elektrik masrafı düşük olur ec denilen besin eriyigi nereden nasıl temin edilir? teşekür ederim |
Sayın maydanoz,
Haddim olmayarak bir tavsiyede bulunmak isterim. Burada benden çok bilgili ve tecrübeleri hocalarım var fakat henüz cevap verilmediği için cevap yazmak istedim. Öncelikle pek fazla bilgim yok diye belirtmişsiniz en önemli sorunlardan birisi bu çünkü ticari düşünüyorsunuz kaybınız çok olabilir.Bence küçük küçük denemeler yapmalısınız hem öğrenir hem eksiklerinizi giderebilir hem de kaybınızı minimuma indirebilirsiniz.Topraksız tarım ha deyince olacak bir iş değil. Bunları şevkinizi kırmak için yazmıyorum ama ortada gerçekler var ben ve diğer bütün forum dostları göz göre göre zarar etmenizi istemeyiz.Dediğim gibi iyice inceleyin,okuyun ve şahsen küçük bir m2 de denemeler yaparak öğrenin.Son olarak sizin yerinizde olsam ticaride olsa amatörde olsa akan su ve ya durgun su ile başlamazdım,katı ortamda domates denerdim . Başarılar dilerim |
estafurullah.Burada benim için hepiniz ayrı ayrı birer hocasınız.Paylatığınız bilgiler için teşekür ederim.
Benim düşüncemde başlangıcı amatörce yapmak.İşin inceligini ögrendikten sönra ticarete girmek.ancak dedigim gibi bilgim yetersiz başta syn kudret tezel ve syn envor olmak üzere birçok bilgi sahibi hocalarımın paylaşımlarını ayrı ayrı incelemeye çalıştım fakat bilgileri birleştiremedim.Katı ortam önermissiniz inanın bu konudada bilgim yok bana yön verirseniz inanın minnetar kalırım.Değerli hocalarımın yardımlarını bekliyor Teşekür ediyorum. |
Sevgili mydonoz, gerçekten jibuti arkadaşımıza büyük bir teşekkür borçluyuz. Daha önce yapmış olduğu çalışmalardan edindiği bilgileri nekadar güzel özetlemiş. Sevgili jibuti arkadaşımız bu işe ilk gönül verenlerden ve kendini geliştirerek ( konu komşudan aileden fırsat kalmamış ama :D)ticari manada küçükte olsa güzel başarılar elde etmiş, herzaman taktir ettiğimiz bir arkadaşımız. Burada tecrübe konuşuyor. Bende size ve sizin gibi bu işe gönül veren arkadaşlarıma ayni şeyleri tavsiye ederim. Topraksız tarım yapmak istiyorum ama hiç bir bilgim yok lafını bir an önce, topraksız tarım tekniğini biliyorum ama ticari manada yapmanın yollarını arıyorum lafıyla değiştirmeniz.
Topraksız tarım dünyanın yaptığı tarım. Artıları avantajları çok fazla ama....en büyük zorluğu teknik donanım ve bilgi istemesi. jibuti arkadaşımıza tekrar teşekkür eder herkese başarılı çalışmalar dilerim. |
Tavsiyelerinizi için çok teşekür ederim gerçekten düşüncerimi ciddi anlamda düzelti bu işe amatörce başlamak en iyisi
sormak istedigim bi husus var Daha önceki paylaşımlarda 1.9 ec,2.2 ec gibi terimler.tamam ec ne anlama geldigini biliyorum.1,9 ve 2,2 nedir neye göre belirlenir nasıl ayarlanır Teşekür ederim |
Sevgili kudret hocam övgü dolu sözleriniz için çok teşekkür ederim ama bu eser başta siz, enver ve diğer tüm arkadaşlarımızın sayesinde oldu.Asıl ben teşekkür ederim.
|
Başarı sahibinindir sevgili jibuti, bizler katkıda bulunabildi isek ne mutlu.
Başarılı çalışmalarınızın devamını diliyor, yeni sezon paylaşımlarınızı beliyoruz. |
Sayın Gökhan Aydinli, ellerinize sağlık çalışmalarınız çok güzel.
|
sistemle yetişen ürünler hakikaten çok lezzetli bu başlıkta okuduğum " bitki toprakta ne bulursa onla basleniyor biz ihtiyacı olanı veriyoruz" yorum çok isabetli
|
herkese iyi akşamlar topraksız tarım işine yeni yeni başladım ve okulumda ar-ge klubü açabilmek için bir poreje sunarak ödenek sağlamam gerekiyor ve ben bu projenin topraksız tarım olabiliceğini düşünüyorum sizin gibi bu işin içinde olan bu işle ilgilenen abilerimden bu konuyla ilgili(sağladığı kolaylıklar,faydaları vs)gibi konularla ilgili yardım bekliyorum elinizde bu konuyla ilgili dökümanlar varsa lütfen bana yardımcı olun mail adresim:mstx130@hotmail.com şimdiden çok teşekkürler.
|
sayın envor kudret tezel sarıcan ... son günlerdeki topraksız tarım merakım önce bu siteye üye olmama sonra bu mesajı yazmam neden oldu 27 sayfayı son 2 saatir her satırını okudum :o ve şuan yapamasamda bunu mutlaka yapmak için acayip gaza geldim :D
ama bazı sorularımda yok değil, sayın envor yaptığınız hobi serası kaç metrekareydi ve ne kadar harcadınız ? tabi karşılığında ne kadar kazandınız çünkü bir aile için baya fazla bir üretim yapmışsınız gibi gözüküyor. birde acaba bunu profesyonel eğitim alarak yapmak istesek hangi üniversitenin hangi bölümünde okumalıyız? ben şuan daha polis okuluna gitmemiş bir polis adayıyım önümüzdeki 10 senede 1 dönüm tarladan sizce milyarlar kaldırabilir miyiz ? şimdiden cevaplayan herkese teşekkürler :cool: |
Ege üniversitesi, Ziraat fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü bence en ideali olur...Tabi kazanabilirseniz....:rolleyes:
|
2 Eklenti(ler)
İlk akan su kültürü denemem...
Fotoğraftaki marullar funly cinsi ve 1 haftalık... |
selamlar bende bugun itibariyle forumunuza üye olmus bulunmaktayım.
Biraz hızlı davranıp besin kitlerimide sipariş ettim.kovonoz benzeri bir ortamda havalandırmalı baslayacam insallah. Bu güzel çalışmalar ve paylasımlarınıziçin tesekkurler. |
Sülfirik asit gerçekten çok etkili bir ph düşürücü...Besin eriyiğine 2cc dökecekken 5cc nin tamamı dökülünce ph 1.6 ya kadar düştü...Bende hemen su takviyesi yaparak ph yı 6 ya kadar çıkarttım.Bunları yaparken 3 dakikalık bir zaman geçti...Bu süre içerisinde köklerde umarım tahribat olmamıştır. Yoksa herşey sil baştan...:(
|
Sulandırarak yapın mesala 1 lt 'ye asit ekleyin karıştırın (ısınacaktır,sıçrama yapabilir dikkat) ondan şiringayla alıp besin eriğinize ekleme yapın.
|
Marulları az önce kontrol ettim. Şu an her şey yolunda gözüküyor...
|
2 Eklenti(ler)
16 nisanda marulların son durumu....
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 10:10. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025