agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/6949.htm)

alone35 13-09-2009 23:20

Yok hocam değildim kimbilir nerelere ağzımı açıyordum;)

alone35 29-09-2009 13:35

5 Eklenti(ler)
Sn.kudret hocam gübrelerimi çektim

alone35 29-09-2009 13:39

3 Eklenti(ler)
bunlar devamı iz element daha önceki nutramin var onun oranları eksik demiştiniz yenisini alıcam combi olarak hangisini almamı tercih edersiniz hocam saygılar.

Kudret Tezel 30-09-2009 20:38

Sevgili alone35 gübreleriniz hayırlı olsun. bol, bereketli hasadlar dilerim. Ancak hangi kombi iz elementi tercih edersiniz sorusuna cevap vermek zor. Ben ,iz elementide kendiniz yapın derim. Ancak ozaman istediğiniz oranları yakalıyabilirsiniz. Şu son topbadaki iz elementlerin garanti edilen değerlerini ve içeriğini yazabilirmisiniz. Resimden okunmuyor.

alone35 01-10-2009 14:46

Sn.Kudret bey teşekkürler göndermiş olduğum gübreler için de iz element yok o sormuş olduğunuz magnezyum sülfat tam çıkmamış hocam.
Ben kendim yapmak için nerden teğmin edebilirim iz element için gerekli mazemeleri ve bunlar gibi 25kg mı satılıyor saygılar.

Kudret Tezel 01-10-2009 21:40

sevgili alone35 ,iz elemen gübresi hazırlamak için kullanılan kimyasal malzemeler sanayinin bir çok dalında başka başka amaçlarla kullanıldığından birer kg lık ambalajlar halinde bulunması daha kolaydır.

alone35 01-10-2009 22:25

Teşekkürler hocam yarın çilek fidelerim geliyor bu iz elementleri 1 kg temin edene kadar geçen sene kullanmış olduğum combi karışım var çok az bişey onun oranlarını size yarın atarım **** sizden 2 takım marul için eriyik almıştım onun bir takımını gübreleri ayarlayana kadar kullansam olurmu? sevgiler

satsatsat 03-10-2009 16:40

http://library.thinkquest.org/C0110342/index.html

http://www.tps.com.au/hydroponics/

Enteresan bır sıteye rastladım delıler gıbı gezınırken... belkı ılgınızı ceker.
10 yılda oldukça yol almışlar.Bızdekı gecmısnı pek arastırmadım.

Buradakı sorumsa

su sısleme sıstemınede aynı bılesenformullerı kullanılabılırmı ?

Bahsedılen seker oranlarıyla bıtkının saglıgı arasında baglantı kurulmus ne kadar dogrudur.
Ve Kullanacagımız sıstemde ne kadar basarılı oldugumuzu bahsedılen Refractometers olmadan nasıl anlayabılecegız ?

satsatsat 04-10-2009 14:22

Hydrophonıcs hakkında 12 safsata (yanlıs dusunce) acıklamalar

http://www.growingedge.com/magazine/...hp3?AID=200134

besın erıyıklerı odaklı oldugundan burada paylasmalıyız... Arkadaslarımla konusurken soyeldıklerı ılk sey hormon hakkında kı a bılgılerınden dolayı hydrophonıcs e de bu gozle bakmaları. Oldukca guzel anlatılmıs....

Delimus 04-10-2009 23:11

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 493424)
Toplam gübre konsantrasyonu 375,159gr /250=1,5 gr/litre=1500 mg / litre EC = 1500 /700 =2,14 ms / cm olur.

Kudret Hocam Suyumuzun Ec'sinin değerinin etkisi nasıl katıcaz.
Özellikle EC ayarlamalarımızda ticari amaçlı olarak kayaTuzu kullanmak isteyenler için epey faydası olucak.

Peki 0,7 gr Tuz = 700mg/lt = 1 EC olarak Aldığımızda bunu test yaparakta tam gr. olarak buluruz.

Suyun EC'sinide formüle katabilirsek Tankta EC ayarlamada epey işimiz kolaylaşır.

alone35 19-10-2009 20:37

1 Eklenti(ler)
Sn.Kudret bey yukardakiler gübrelerin fotolarımış bunlarda geçen yıl olan bu yıl ki resimleri başka yere yüklemişim bulamadım burdan da atılmıyı bir ara atarım kolay gelsin

http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=16562&page=2

taskinov 01-11-2009 21:37

Sitede yeniyim umarım en yakın zamanda bende sizlere katılacağım, yaptıklarınız çok güzel iyi çalışmalar.

tarıMeraklısı 04-11-2009 19:22

Ya ben teoriği anladım da şimdi ben bu kimyasal gübreleri nereden elde edeceğim yani bir pazarı var mı bunun İstanbul'da?

ahmetelkin 15-12-2009 17:43

sevgili arkadaşlar, muhakkak işin uzmanı olarak topraksız tarımda besin katkısı için azottan şukadar, potasyumdan şu kdar at tarifleri vermişsiniz. Benim de sormak istediğim hazır besin eriyikleri yok mu ziraat dükkanlarında. bir isim veya marka veremezmisiniz

onuruygun 18-01-2010 23:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi tarıMeraklısı (Mesaj 488485)
Mol nedir arasıra agaclar.net forumlarında görüyorum,merak ettim

Biraz geç de olsa en azindan soru boşta kalmasin. Baktiğim kadariyla cevap verilmemiş veya gözümden kaçmiş da olabilir.

Mol parçacik sayisi amaçli bir birimdir. 1 mol parçacik 6.02214 x 10^23(on üzeri 23) adet parçacik demektir.

Elementlerin bir atomunun kütlesi atomik kütle birimi (akb) ile belirtilir. Örneğin Oksijen atomu 15,9 akb'dir.

Mol kütlesi ise o parçaciğin 1 molünün kütlesidir, yani 6,023*10^23 adet parçaciğin ki bu sadece akb'yi gram'a çevirir. Örneğin 1 mol oksijen atomu 15,9 yani yaklaşik 16 gramdir.

Bir de moleküller var ki onlarda da hesap ayni. Örneğin 1 mol oksijen gazi(O2) bir gaz molekülü 2 adet oksijen atomundan oluştuğu için 2*16=32 gram eder.

İşi biraz burada kullanilan mantiğa döndürelim.

Mesela elimizde 48 gram oksijen gazi(O2) ve 27 gram amonyak(NH4) var diyelim.

Kütleleri farklidir ama acaba ayni sayida molekülümüz mü vardir? Çözelim;

toplam kütle / mol kütlesi = mol sayisi

Oksijen molekülleri:

Toplam kütle=48
Mol kütlesi=2*oksijen kütlesi=2*16=32
48/32=1,5 mol oksijenimiz var.

Amonyak molekülleri:
Toplam kütle 27 gram
Mol kütlesi=(1*azot)+(4*hidrojen)=(14)+(4*1)=18 gram
27/18=1,5 mol amonyağimiz var.

İşte buradan anliyoruz ki ikisi de 1,5 mol, yani eşit sayida molekülümüz var. Fakat kütleleri farkli. Bu da farkli atomlarin kütlelerinin farkli olmasindan ileri geliyor.

Kudret Hocam; önceki sayfalarda verilen hesaplarda gözden kaçan bir şey var.

Kalsiyum için kalsiyum nitrat önermişsiniz.(kimyasal listesinde mevcut) Yalniz iki tip kalsiyum nitrat var. Birincisi anhidrous(Ca(NO3)2), diğeri tetrahidrat(Ca(NO3)2.4H2O). İlkinin molar kütlesi 164 g/mol, ikincisi 236,1 g/mol.

Diyelim elimizde hangisi olduğunu bilmediğimiz 500 gram kalsiyum nitrat var. Bunu kullandiğimizda eğer anhidrous ise ortama 3 mol kalsiyum ekliyoruz, tetrahidrat ise 2,1 mol eklemiş oluyoruz. Yani 120 gram kalsiyum ekledim zannederken 82 gram eklemiş olabiliyorsunuz. Arada büyük bir fark var. Hesaplamalarda sanirim gözden kaçmiş.

Herhalde kendi karişimini uygulayacak kişileri aldiklari tuzlarin hangi hidrat olduğuna dikkat edip hesaplamalarda bir kena not etmeleri konusunda uyarmak iyi olacaktir.

Ayni sorun başka kimsyasallarda da var. Hatta demir sülfat için pek çok farkli durum mevcut. Bunlar anhidrat(.0H2O), monohidrat(.1H2O) diye başlayip 4,5,6,7 şeklinde oluyor. FeSO4 ile FeSO4.7H2O kütleleri 151.9 ve 278'dir. Hesaplamada bundan dolayi demir miktari mol olarak aşiri kayma yapabiliyor. Yine benzer bir durum MnCl2'de var. MnCl2 anhidrat, dihidrat ve tatrahidrat olarak üç şekilde bulunuyor.

Çözülebilirlik de değişiyor. Mesela MnCl2 için çözünebilirlik 72,3 g/100ml, MnCl2.2H2O için 12 g/100ml, MnCl2.4H2o için 19,8 g/100ml.

gazeteci28 22-01-2010 19:06

Gübre karışım tablosu ve periyodik cetveli

2 Eklenti(ler)
Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanmasının temelini oluşturacağını düşündüğüm gübre karışım tablosu ve periyodik cetvelini ekliyorum.

Elementler, besinler ve karışımlar. Hangi besin hangisiyle karışmaz, karışır. Konuyu okurken besin eriği karışımında topaklanmalar olduğu belirtiliyordu. Birbiriyle karışmaması gereken besin eriyikleri birbiriyle karışırsa olumsuzluklar yaşamamak için tablonun eksik olduğu kanaatine vardım.

Benim gibi konuyu öğrenmeye çalışan amatörlerin kafalarını karıştırmamak için forumdaki tecrübeli profesyonellerin onayına ihtiyaç var.

Konunun daha iyi anlaşılması ve basitleştirilmesi düşüncesiyle...

Ayrıca Sayın onuruygun'un mol açıklamasıyla ilgili yorumlarınızı merak ediyorum.

Kudret Tezel 22-01-2010 20:04

Sevgili onuruygun. işin temelini biliyorsanız kullandığınız calsiyum nitratin susuzmu, 4 moleküj sulumu yoksa başka formdamı olduğunuda bilmek zorundasınız.Hiçbir malzeme üzerinde formülü yazmayan ambalajsız şekilde satılmaz. Elbetteki aldığınız malzemenin formülünü bilmek zorundasınız. Bu konuya girerkem yaptığımız hesapların ne olduğunu anlatırken örnek olarak alınan kimyasal malzemelerin formülünü vermişiz.

KH2PO4 Mono potasyum fosfat. - P K - - -
KNO3 Potasyum nitrat N - K - - -
NH4 NO3 Amonyum nitrat N - - - - -
Ca ( NO3)2+4H2O Kalsiyum nitrat N - - Ca - -
Mg SO4+ 7H2O Magnezyum sülfat - - - - Mg S
NH4 H2 PO4 Mono amonyum fosfat N P - - - -
( NH4)2 H PO4 di amonyum fosfat N P - - - -
K CI Potasyum Clörür - - K - - -
K2 SO4 Potasyum sülfat - - K - - S
( NH4)2 SO4 Amonyum sülfat N - - - - S
NHO3 Nitrik asit N - - - - -
H3PO4 Fosforil asit - P - - - -
Mg (no3)2 +6 H2O Magnezyum nitrat N - - - Mg -

Na2B4O7 +10 H2O Borax B
H3BO3 Borik asit B
Mn CI2+4H2O Mangan clörür Mn
Zn So4+7H2o çinko sülfat Zn
CuSo4+5H2O Bakır sülfat Cu
Fe So4+7H2O Demir Sülfat Fe
( NH4)6Mo7O24+4 H2O Amonyum molibdat Mo

Eğer konuyu iyi anlamış ise hata yapacak bir şey yoktur . Ama tabiiki kullanılan malzemenin formülü hakkında tereddütünüz var ise, ozaman iş zorlaşır. çünkü
kullanılan malzemenin ne olduğu belli değildir. O zamanda hazırlanan karışım besin eriyiği olamaz.

okay-55 22-01-2010 21:16

Selam aranıza yeni katıldım sizleri ilgi ile izliyorum harika işler yapıyorsunuz başarılar

katsu 27-02-2010 23:43

Hocam ben kimya derslerini hocamız gıcık olmasına rağmen severdim. Sizi de sevdim ama aklımı aldınız valla:D

Ben de derslere katılayım kabul ederseniz. Akşamdan beri uğraşıyorum, sanırım mantığını kapıyorum. Ama birşeyi merak ediyorum. Daha önce cevabı verildiyse affola, bir daha soracağım. Mikro elementler tamam kg ile alacağız. Bu makro elementler ( mesela MKP ) bu şekilde satılıyor mu? Benim gübre satanlarda gördüğüm kadarıyla biraz şundan, biraz bundan gibi ortaya karışık gübreler var. Üstelik formüller buradaki gibi değil. Böyle ortaya karışık gübrelerle hesabı tam tutturmak oldukça zor. Varsa (eğer burada yazdığı gibi) ticari satışlar link verebilir misiniz?

Yani bahsettiğim şey aşağıdaki gibi formülasyona sahip gübreler benim gördüğüm kadarıyla karışımlar halinde. Bu durumda hesap işleri daha da karmaşık hale geliyor. Acaba ben mi göremedim yoksa gerçekten böyle izole satışlar yok mu?

KH2PO4 Mono potasyum fosfat. - P K - - -
KNO3 Potasyum nitrat N - K - - -
NH4 NO3 Amonyum nitrat N - - - - -
Ca ( NO3)2+4H2O Kalsiyum nitrat N - - Ca - -
Mg SO4+ 7H2O Magnezyum sülfat - - - - Mg S
NH4 H2 PO4 Mono amonyum fosfat N P - - - -
( NH4)2 H PO4 di amonyum fosfat N P - - - -
K CI Potasyum Clörür - - K - - -
K2 SO4 Potasyum sülfat - - K - - S
( NH4)2 SO4 Amonyum sülfat N - - - - S
NHO3 Nitrik asit N - - - - -
H3PO4 Fosforil asit - P - - - -
Mg (no3)2 +6 H2O Magnezyum nitrat N - - - Mg -

Delimus 28-02-2010 17:31

Hata nerede Kudret Hocam ?
Daha önceki mesajlarınızda
Toplam gübre konsantrasyonu 375,159gr /250lt =1,5 gr/litre=1500 mg / litre EC = 1500 /700 =2,14 ms / cm olur.
700 mg/lt=1EC
0,7 gr Tuz = 700mg/lt = 1 EC

Demiştiniz.
Şimdi Normalde 1 Ec su değerine ben 1 lt suya 1 gr gübre attığımda EC Değeri Suyun EC + 1.4 ( 1 gr / 1lt = 1 gr/lt 1000/700=1.42 ms/cm) Değerinde artmalı = 2.4 ulaşmam lazım zira 1.03 (Tam hatırlamıyorum ama bu civarlarda) filan oluyor Ec değeri Ayrıca 0.7 gr tuz attığımda formule göre 2 EC olması gerekirken ise 4 EC Değerlerini gördüm . Acaba ms / cm olarak hesaplamalarda mı hata yapıyorum yani bunu başka bir değere çevirdikten sonramı Ec değerine ekliyecem ? Açıklarsanız sevinirim.

KAtsu
MKP Mono potasyum fosfat
Potasyum nitrat
Kalsiyum nitrat
Magnezyum Sülfat
Borik Asit
Çinko Sülfat
Bakır Sülfat
Demir Sülfat
Fe - EDDHA
Mangan Sülfat
Amonyum Molibdat
ÜRE
Potasyum Sülfat
Amonyum Sülfat
Amonyum Nitrat
ÜRE FOSFAT
Şeklinde satış var fakat azot potasyum gibi saf halinde satış yok.

thempest 01-03-2010 11:11

Merhaba kudret bey ;

inanın 2 günden buyana sizin telefon numaranızı bulmaya calısıyorum facebook bıle baktım.
Sıze bır sorum olucak benım ne zamandanbuyana ardıgım konuyu sızın acıklamanızla buldum ve bu ıse baslamak ıstıyorum evımdekı topraklardan nereden bakarsanız 500/600 lıtre toprak bunlardan kurtıulmak ıstıyorum.benım takıldıgım konu su bu formullerdekı kımyasalları nereden temın edebılırım.

Kudret Tezel 01-03-2010 17:29

Merhabalar sayın thempest, aramıza hoşgeldiniz. Sorduğunuz sorunun cevabı basit. bu kimyasalları kimyevi malzemeler satan kimya depolarından bulabilirsiniz. ancak işin zor yanı küçük ambalaşlar halinde bulmak.Malzemelerin bir çoğu , hemen hemen hepsi 20-25 kg lık ambalajlar halinde satılıyor. Tabiiki bu bulamassınız manasında değil. Bazen 1 kg lık amabalajlar halindede bulunabiliyor, biraz aramak gerek. Başarılar dileği ile.

Delimus 01-03-2010 17:55

Benim sorumu atlamışsınız Hocam :(

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=393

Sarıcan 01-03-2010 20:20

Kimyasal almakla iş bitmiyor, o alınan kimyasalları mg (miligram) veya ml (mililitre) mertebelerinde tarmak, arta kalan kimyasalları bozmadan saklamak. Küçük bir laboratuar kurmak gerek. Yok sadece ben topraksız tarım yapmak istiyorum diyorsanız, hazır besin eriyiği Kudret Bey' de de var, Sn. Envor' da da var. Bence amatör kullanım için uğraşmaya değmez, profesyonel üretim yapan arkadaşlar da zaten bir laboratuar düşünmeden bu işe başlamasınlar.

katsu 01-03-2010 21:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Delimus (Mesaj 588080)
Benim sorumu atlamışsınız Hocam :(

http://www.agaclar.net/forum/showpos...&postcount=393

Sayın Delismus; anladığım kadarıyla 1 gr eklerseniz EC 1.03 gibi, 0.7 gr eklerseniz 4 gibi değerler görüyorsunuz. Bunlar çok tutarsız. Aklıma iki ihtimal geliyor. Birincisi PH değerinin EC üzerine etkisi, ikincisi sizin cihazda hata olması. Hocam diğer ihtimalleri de söyleyecektir. merakla bekliyorum ben de:confused:

ayhan74 01-03-2010 22:20

Sayın Kudret TEZEL; Malbman; Envor

Balkon bahçeçiliğine yeni başladım. 20 gün önce Eminönünden 8-10 çeşit tohum almıştım. Amacım akşamları eve geldiğimde oyalanmak ve hobi olarak birşeyler üretmeye çalışmaktı. Bu tohumların nasıl fide haline getirileceğini ve ilerde nasıl ürün alınacağını araştırırken bu site ve benzeri birkaç siteyi araştırmaya başladım. Yaşım 36 olmasına rağmen birkaç gün öncesine kadar topraksız tarım kavramını hiç duymamıştım. Müthiş derece de ilgimi çekti. Ve sizin gibi bu konuda profesyonel çalışmalar yapan insanların paylaştıklarını heyecan ve ilgiyle takip etmeye çalışıyorum. Hatta sayın Malbman ve sayın envor'dan bir keç isteğim ve sorum da oldu. Herşeyden önce benim gibi hobi çilere yardım elini uzattığınız ve elinizden geleni yaptığın için kendi adıma çok teşekkürler ederim. Sayın malbman ile yazışmamızda besin eriyikleri konusunda sizden yardım alabileceğimi ifade etmişti.
Bu konu ile ilgili bana yardımcı olurmusunuz?
Perlit konusunda da sizden yardım alabilirmiyim (ücreti mukabilinde)
Bu arada benim fide çalışmalarım şimdilik fena değil. Fakat bu yaşıma kadar hiç ilgilenmediğim bir konu olduğu için her adımda çekimser yaklaşıyorum. İlerleyen zamanlarda sorularımla sizler gibi bu işi bilen insanlarında biraz başını ağırtmaya niyetliyim.:) Umarım benim gibi çıraklara karşı sabırlısınızdır.

Bu arada sanıyorum besin eriyiklerini hem topraklı hemde topraksız tarımda kullanabiliyoruz. En kısa zamanda sizden bilgi alabilirsem(besin eriyiği ve perlit) çok sevinirim.

Çalışmalarınızın devamını paylaşmanızı diler, saygılar sunarım.

ayhan74 04-03-2010 21:28

Sayın Kudret hocam;

Birşey söylemediniz ???

murat2976 26-04-2010 17:40

Ben Piyasada bazı sıvı organik gübreler gördüm fiyatlarıda uygun mesela polagro diye bir marka var. Bu sıvı gübreleri topraksız tarımda kullanacağım karar verdim sizce sorun çıkarmı . yardım ederseniz sevinirim

Volkan Kesici 27-04-2010 12:24

Organik gübreler topraktaki besinleri hümik asit ve bakteriler yoluyla bitkilerin kullanabileceği hale getiriyor. Topraksız tarımda kullanılabileceğini sanmıyorum. Diğer toprak gübreleri ise sabit oranlı besinler içerdiğinden bitkiye uygun karışımları hazırlamak zor.

agronom_06 05-05-2010 02:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 240646)
mademki problem çözmek istiyorsunuz soralım,
poroblem 2 : 750 litrelik birtankta 250 ppm potasyum konsantasyonu elde etmek için kaç gram KNO3 eritmek gerekir, ve azot konsantrasyonunu 125 ppm yapmak için kaç kg üreye ihtiyaç vardır.

Tam kurtarma yazılısı sorusu ,kolay gelsin.

Biraz geç olacak belki ama yeni başlayan arkadaşlar için belki yardımı dokunur diye bir de ben çözmek istiyorum hocalarımın affına sığınarak:

mg/L= ppm (mg: mili gram, L: Litre) mantığından ve Potasyum nitratın (%46K) içerisinde saf K değil K2O içerdiğini dikkate alarak yola çıkıcam:

250ppm = mg/750L ---->250 x 750=187500mg=187,5 g K gerek.

-------------------------------------------------------------------------
Gübremizin içerisinde K değil K2O (potasyumdioksit) formu bulunduğundan ufak bir katsayı ile düzeltme yapıcaz.

K2O=K x 1,21
K2O=187,5 g x 1,21 ------------------------> 226,875 g K2O ihtiyacımız var,

100 g potasyum nitratta (KNO3) 46 g K2O varsa,
? 226,875 g K2O için

226,875 x 100 / 46= 493,2 g Potasyum Nitrat Gereklidir.

-------------------------------------------------------------------------

Potasyum Nitratın içeriğinde %46 K2O ve %13N bulunduğu için, çözeltimizde bir miktar N bulunuyor.Şimdi bunu bulup, ihtiyacımız olan net azotu bulmaya çalışalım.

493,2 g Potasyum nitrat x 13/100 =64,11 g N (gelen)

64110 mg /750 L = 85,48 ppm N (gelen)

Demekki kullanacağımız 493,2 g Potasyum Nitrattan 85,48 ppm N çözeltimize geçecek.İhtiyacımız olan 125ppm N den çıkarark aradaki farkı bulalım.

125ppm - 85,48,48ppm =39,52 ppm Azot (N) açığımız var.Sorumuzda bunu Üre ile karşılamamız bekleniyor ve üre nin azot içeriği (%46)

(not: Gübrelerdeki azot N formunda olduğu için ve suda çözünür toplam azot miktarı değişmediği için Potasyumda olduğu gibi bir katsayıyla düzeltme yapmayacağız)

39,52 ppm x 750 L =29640 mg saf N --------> 29,64 g saf N ihtiyacımız var

------------------------------------------------------------------------

100 g Üre'de 46 g saf N bulunuyor ise
? 29,64 g saf N için

29,64 x 100 / 46 = 64,43 g Üre eklemeliyiz.

Sonuç: 750 L suya 493,2 g Potasyum Nitrat ve 64,43 g Üre karıştırmalıyız ki;
250 ppm K ve 125 ppm N elde edebilelim.

Saygılarımla..

artıkabat 07-05-2010 18:43

Topraksız tarım besin eriyiklerinin hazırlanması

Arkadaşlar,yeni üyeyim topraksız tarım ile ilgileniyorum.Çok güzel işler yapıp,bilgilerinizi karşılıksız paylaşıyorsunuz,sabırla cevap veriyorsunuz.Küçük bir sistem kurmak ve besin eriyiklerini kendim hazırlamak istiyorum.İzmir'de oturan arkadaşlar parekende kimyevi gübre temini konusunda bilgi verebirlerse sevinirim.Saygılarımla

hokkabaz 29-05-2010 14:27

Merhaba, bende bir süredir topraksız tarıma merak saldım işin en önemli noktasının besin çözeltisi hazırlamak olduğunu anladım, konunun tümünü okuma uzun sürdü.
Şimdi bu besin çözeltisini MKP,MAP,Amonyum nitrat gibi suda çözünebilir gübreler yerine Nitrik asit, fosforik asit ve Potas kostik ile hazırlayabilirmiyiz bu malzemeleri temin etmem daha kolay olacağı için soruyorum.

Delimus 29-05-2010 16:44

Nitrik asit, fosforik asit php değerini etkiler, bu yüzden belirli dozun üzerinde kullanamazsınız ,
Gübreleri her hangi bir ziraai bayiden temin edebilirsiniz.Antalyada çok daha şanslısınız,topraksız tarım ekipmanlarınıda çok rahat bulabilirsiniz.
Ufak çaplı bir çalışma için ise forumda kudret bey satış yapmakta.

hokkabaz 29-05-2010 18:18

Sayın Delimus Potas kostik ile ph ayarlaması yapılabilir diye düşünüyorum ama sadece bu malzemeler ile hem ph hemde uygun NPK değerini elde elmek mümkün olurmu sanırım en yakın zamanda bunu deneyeceğim.
Aklıma takılan bir soru daha var 2 ayrı çözelti hazırlayıp daha sonra bunları belirli miktarda suya katıp karıştırıyoruz bunun mantığı nedir neden bu şekilde 2 ayrı çözelti hazırlıyoruz.
Bazı çözeltilerde fosfor içerikli günrelerle kalsiyum ve magnezyum içerikli gübreler karıştırılıyor, bunlar çökelekleşme yapmıyormu.
Şimdilik aklıma takılan sorular bu kadar.

cecey07 31-05-2010 12:27

Herkese merhaba,
Bir haftadır sizleri takip ediyorum ve açıkcası gözlerim yaşaracak kadar duygulandım, herkes bişeyler paylaşıyor ve mutlaka cevap alıyor, başka biyerde bukadar çok kaliteli insanı yanyana getirmeye çalışmak samanlıkta iğne aramaya benzer. Bu sebeple bende başlıyorum topraksız tarıma :)
Hatta şimdi çıkıp daha önceden forumda okuduklarımla eksik olan bi kaç malzemeyi alıp akşama kuruyorum 2 metrekarelik seramı. Besinleri tedarik edebileceğim beylere de ulaşabilirsem bugün heşey tamam.
Yalnız aklıma takılan bişey var, belki forumda vardır bu bilgi biyerlerde ama yinede soracağım. Aynı solüsyon içerisinde hem salatalık hemde domates olurmu, ihtiyaçları farklımıdır bu iki bitkinin.
Teşekkürler..

Delimus 31-05-2010 16:38

A,B Yapılmasının sebebi çökertme olayına engel,Su miktarı artttığında çökerme sorunu ortadan kalkar fakat 2lt. bir stok çözeltide sorun olur.
Asitler ile yapamazsınız , Gübre şart. Azotunda önemi var amonyum azotu ile nitrat azotu farklı bitki için amonyum azot zararlı.Üre içindede azot var fakat kışın tavsiye edilmiyor .Amonyum Azot içeriğin %10nu geçmemeli. Asitler kullanılırken elbet katılan azot i fosfor hesaba katılıyor fakat 1 su bardağı sulandırılmış asit bile ph 'da 1-2 değer oynatmakta.

Volkan Kesici 31-05-2010 17:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cecey07 (Mesaj 649563)
Herkese merhaba,
Bir haftadır sizleri takip ediyorum ve açıkcası gözlerim yaşaracak kadar duygulandım, herkes bişeyler paylaşıyor ve mutlaka cevap alıyor, başka biyerde bukadar çok kaliteli insanı yanyana getirmeye çalışmak samanlıkta iğne aramaya benzer. Bu sebeple bende başlıyorum topraksız tarıma :)
Hatta şimdi çıkıp daha önceden forumda okuduklarımla eksik olan bi kaç malzemeyi alıp akşama kuruyorum 2 metrekarelik seramı. Besinleri tedarik edebileceğim beylere de ulaşabilirsem bugün heşey tamam.
Yalnız aklıma takılan bişey var, belki forumda vardır bu bilgi biyerlerde ama yinede soracağım. Aynı solüsyon içerisinde hem salatalık hemde domates olurmu, ihtiyaçları farklımıdır bu iki bitkinin.
Teşekkürler..

İhtiyaçları tabi ki farklıdır ama hiç olmaz diye birşey yok. Ben aynı solüsyon ile hem domates hem salatalık hem de biber yetiştiriyorum. Sadece ph ve EC nin üçünün ihtiyacının ortasında bir yerlerde olmasına çalışıyorum. Pek şikayetçi görünmüyorlar.

hokkabaz 31-05-2010 18:55

Su miktarı çökelme sorununu gerçekten ortadan kaldırıyormu yoksa bizim onu farketmemize mi engel oluyor çünkü kullanılan çözeltiler çok düşük konsantrasyonlarda.
Sadece asit kullanmayacağımı potas kostik gibi baz da kullanacağımı yazmıştım sadece ph ı ayarlayıp ayarlayamayacağımı merak ediyorum, bunuda deneyip göreceğim sanırım.
Nitrik asitte nitrat azotu var diye biliyorum yanlışım varsa düzeltin, bir yerde az miktarda amonyum azotuda kullanılmasının faydalı olacağını okumuştum, üre katarak ph ı biraz daha düşürebiliriz.

Kudret Tezel 22-07-2010 12:51

Sevgili arkadaşlarım. kdz Ereğlide topraksız tarıma gönül veren arkadaşlarımızla yaptığımız bir toplantıda fikir alışverişi yaparken ortaya çıkan çok önemli bir ayrıntıyı paylaşmak istedim. Bazı arkadaşlarımız bilmeden, bazılarının da bildikleri halde işin bukadar önemli olacağını düşünemedikleri için basit gibi gözüken ama büyük hataların yapıldığını tesbit ettik.Bu önemli olayın mutlaka paylaşılmasına, besin eriyiği hazırlanırken dikkat edilmesi gereken şu hususları yeniden açıklanmasının, hataların önlene bilmesi adına önemli olduğuna ve altı çizilerek yazılmasına karar verdik.
Besin eriyikleri iki şekilde hazırlanır.
1 ) direkt yöntem
Bu yöntemde besin eriyiği hazırlıyacağımız tankımıza ölçerek veya daha önce ölçüp işaretlediğimiz yere kadar temiz su doldurulup istediğimiz miktarlarda ki kimyasal tuzları koyarak eritmek.
2) Stok eriyikler yöntemi.
Bu yöntende gerek ikili sistem olarak A ve B stokları hazırlamak, Veya üçlü sistemde A, B ,C stok larını hazırlamak ve bunlardan hesapladığımız veya dışarıdan aldık ise talimatına uygun miktarlarda besin eriyiği tankımıza ilave etmek.
İşte dikkat edilecek hususu ALTINI ÇİZEREK SÖYLEMEK İSTİYORUM.
Önce tankınıza doldurulması gereken temiz suyu doldurunuz. Sonra stok eriyiklerden A, B varsa C yi sırasıyla koyunuz. Bir stok eriyikten koyduktan sonra tanktaki suyu biraz karıştırmak veya karıştığını düşündüğümüz bir süre sonra ikinci stoğu koymak,varsa ayni işlemden sonra üçüncü stok u koymak. Burada herşey normal diye düşünüle bilir ama gördük ki bazı arkadaşımız boş tanka A ve B stoklarını koyup sonra üstüne su ilave ederek karıştırıyorlarmış. yanı A ve B stoklarını konsantre halde karşılaştırarak bazı kimyasal olayların meydana gelmesine fırsat verip farkına varmadan besin eriyiğinin özelliğinin bozulmasına sebep oluyorlarmış. Eğer bu hatayı yapıyorsak kimyasal olarak bazı elementlerin suda çözünmez formlarının oluşmasına sebep olur , dolayısıyla besin eriyiğinin formülünü bozmuş oluruz. Bazı arkadaşlarımızda iki stok un karıştırılmıyacağını bildikleri halde o kadar kısa zamanda yani A yı ve B yi boş tanka koyduktan sonra hızlı hareket ederek bu hatanın önüne geçilebileceğini düşündüklerini söylediler. Sevgili arkadaşlar kimyasal prosesler enteresan dır bazen netice açık seçik görüldüğü halde bazı hadiseler görülüp fark edilemez lütfen hataların önüne geçmek, olumsuzluklara fırsat vermemek için kullanma talimatındaki kulanım şekline kesinlikle riayet edelim. Aksi taktirde hazırladığımız besin eriyiği formülü bozulmuş bazı besin elementlerinin eksikliğine sebep olacak hale dönüşerek Bizi başarısızlığa ve hiç alakasız düşüncelere sevk edebilir.
Besin eriğini hazırlarken önce temiz suyunuzu doldurup sonra stok eriyiklerinizi karıştırınız.
Bu konuda yaptıkları hataları ve ortaya çıkan olumsuzlıkları samimi olarak paylaşacak arkadaşlarımıza şimdiden teşekkür ederim.

ömer seven 23-10-2010 13:28

kudret bey merhabalar herkesin sizden birşeyler öğrendiğini görmek benide gerçekten mutlu etti.benimde 20 metra karelik bir bahçem var normal yollardan ürün yetiştiriyorum ama topraksız tarıma merak sardım bu siteyi görüncede üye oldum sizlerin yardımına ihtiyacım var nasıl bir sistem kurmalıyım ve hangi malzemelerden yararlanacağımı bilmiyorum yardımlarınızı bekliyorum daha bu konuları yeni öğrenmeye başladığım için sistem nasıl kuruluyor mlazemeleri nasıl temin ederim bilmiyorum .ben 2 veya 3 metre uzunluğunda l şeklinde **** u şeklinde bir sistem kurmak istiyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.şimdiden teşekkürler

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 22:45.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025