agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   İsmail Kuzucu / Katlı Sistemde Üretim Çalışmaları (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/41470.htm)

İsmail Kuzucu 09-12-2017 17:42

1 Eklenti(ler)
Sistemde gübre ihtiyacı her geçen gün yükseliyor, bugün toplamda 200+200 olmak üzere 400 cc besin verildi. Ec değeri 1,2 ph ise 6,5..

Ve güncel fotoğraf;

Eklenti 662356

İsmail Kuzucu 18-12-2017 19:03

4 Eklenti(ler)
Topraksız serada 23. gündeyiz. 2 gün önce standart tohum ekmiştim çimlenmeye başlamışlar, kısmetse 2.tur kendi fidelerimiz ile olacak.

Tohumlar için 4 farklı organik ürün ve 1de normal düşük ecli besin kullanıyorum. Hangisi daha fazla gelişir ise o fideler ile üretim yapacağım.

Eklenti 662899

Eklenti 662900

Eklenti 662901

Eklenti 662902

volkan0048 19-12-2017 08:51

İsmail kardeşim, katlı sisteminde ki üst sıralardaki marullar
la alt sıradaki marullar arasında ki gelişim farklılıkları var mı?

İsmail Kuzucu 19-12-2017 09:17

Teşekkür ederiz, bana göre fazla bi fark yok, güneşlenme olarak her yer güneş görüyor çünkü. Ec olarak en uçtakı marullar ile ec farkı 0,1 olarak değişiyor.

Eğer borular yan yana 2 tane değilde daha fazla olsaydı mutlaka fark olurdu.

volkan0048 19-12-2017 09:44

Çok güzel, kolay gelsin, takipteyim :)

idris şenol 20-12-2017 20:52

ismail bey hayırlı olsun .nasıl memnunmusunuz kıvırcıkların gelişimi nasıl istediğniz gibimi

İsmail Kuzucu 21-12-2017 08:09

Teşekkürler, şimdilik harika gidiyor, verim ve kalite böyle giderse 3-5 bin adetlik bir sistem düşünüyorum.

malbman 21-12-2017 09:16

İsmail Bey emeğinize sağlık. Dün youtube kanalından hangi ilde olduğunuzu sormuştum meğer burada da devam ediyor muşsunuz. Cevaplamanızda sakınca yoksa tohumları nereden aldığınızı sorabilir miyim?

Bir de, çimlenen bitki gerçek yapraklarını çıkarıncaya kadar dşarıdan besin ihtiyacına gerek duymaz diye biliyorum. Zira gerçek yapraklar çıkıncaya kadar bitki besin ihtiyacını kotiledon yapraklardan karşılarmış. Sizin tohumları bitki besin eriyiğinde çimlendirme amacınız çimlenmeden sonraki bu süreci hızlandırmak mı? Böyle bir fayda sağlamıyorsa tohumu çimlendirmek için boş yere besin eriyiği kullanmış olmaz mısınız? Eğer çimlendirmeyi besin eriyiğinde yapmak bu süreci hızlandırıyorsa bundan sonra ben de aynı yöntemi uygulayacağım.

Teşekkür ederim.

İsmail Kuzucu 25-12-2017 11:14

Gözden kacmazsa tüm soruları cevaplamaya çalışıyorum. Youtube çok iyi bir yer oldu, hedef kitle daha çok oluyor.

Tohumlar standart tohumluk, arzuman tohumun ürünleri 6 seneden beri değişmeyen tercih ettiğim firmadır. Zıraımarket.com veya tohumburada.com adresinden temin edebilirsiniz.

Dediğiniz gibi bitki ilk dönemde gubreye ihtiyaç duymuyor, bizdeki sadece deneme amaçlı. Denemiş olduğum diğer 4 ürün ise bitkilerden elde edilen bir sıvı ve koklenmeye teşvik ediyor. Firma denemesinde çimlenme daha erken olmuş ve kökler çok iyi gelişme göstermişti.

Aspirin veya söğüt dalı ile gibi ürünlerle çimlenme yapmak mantığıyla aynı bence. Erken çimlenme ve güçlü koklenme hasatta ve bitki dırencınde önemli rol oynayacak diye düşüyorum.

Sunay Gönen 27-12-2017 14:28

İsmail Kuzucu , tebrik ederim seni hemşehrim. Gönen in neresindensin. Gönen e gelince uğramak isterim.

İsmail Kuzucu 28-12-2017 17:33

Teşekkür ederiz, benek Tekstil yolunda sol kısımdayız, seralar gözüküyor zaten direk.

İsmail Kuzucu 28-12-2017 17:42

1 Eklenti(ler)
Eklenti 663416

Serada 33 gün geride kaldı ve son durum bu şekilde. Motorun çalışma süresini 45 dakika çalışıp, 30 dakika duracak şekilde değiştirdim ve motordan çıkan ec ile geri dönüş ec değeri eşitlendi. Şimdilik hiç sorun olmadan gelişmeleri devam ediyor.

mustafa.. 28-12-2017 21:14

akşamlarınız iyi olsun,yanlış okumadıysam besinli su 30 m yol alınca çıkış ec yaklaşık aynı ise bu az beslendiklerini göstermez mi birde iklimlendirmeyi nasıl ayarlıyorsunuz yorumunuz kolay gele...

İsmail Kuzucu 29-12-2017 01:02

8 ve 12 metre şeklinde borular. 12 metrelik olan kısımda ise su hızı 2x olarak gidiyor. Kısaca su daha hızlı devirdaim oluyor. Az beslenme olsa her gün gübre takviyesi gerekli olmazdı?

Sunay Gönen 01-01-2018 11:46

Su geri dönüste Ec yaklaşik ayni oluyorsa, su hızlı dolaşıyor anlamı mı çıkar? Veya sulama aralığını uzatmak gerektiği anlamı mı çıkar?

İsmail Kuzucu 01-01-2018 12:10

Giriş ve çıkışı aynı anlarda ölçüp sonuç aynı çıkıyorsa sıkıntı yok. Örnek vermek gerekirse sabah ec değeri 1.2 ve akşama kadar 1.0 değerine düşüyorsa bitki gubreyı alıyor demektir.

Eğer sabah ve akşam ec değeriniz hep 1.2 sabit kalıyorsa bi yerde bi yanlış var demektir.

İsmail Kuzucu 04-01-2018 20:45

1 Eklenti(ler)
Hasada 3 hafta kaldı. Marullar tamamen koyu yeşil olmaya başladı. Bu çeşitin (caipira) hasada gelme süresi uzun olsada satış konusunda hiç sıkıntı olmuyor.

Yeni sezon için 10.000 adet maritima tohumu aldım, fide üretimi için kullandığımız seraya yeni düzenekler gerekecek. Küçük gözlü viyolllerde üretim çok daha kolay olacak.

Eklenti 663793

İsmail Kuzucu 14-01-2018 18:41

1 Eklenti(ler)
Marullar sıra aralarını kapatmaya başladı. Birim alandan fazla verim alınsada topraklı üretim kadar büyük marullar olmayacak.

Eklenti 664338

Hakkı03 14-01-2018 20:27

kolay gelsin bol hasatlar inşallah bir sorum olacaktı devirdaim motorunu süreklimi çalıştırıyorsunuz yoksa belirli aralıklarlamı

nk_tarim 14-01-2018 20:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1528055)
Marullar sıra aralarını kapatmaya başladı. Birim alandan fazla verim alınsada topraklı üretim kadar büyük marullar olmayacak.

Eklenti 664338

https://www.youtube.com/watch?v=oHY7E6C5Njs

13 m2 idi diye hatirliyorum sera. 300/13 = 23 marul/m2. Optimum marul ölculerine m2 basina kac marul iceren bir tasarimla ulasilir acaba? Katsiz sistemlerde 12 marul/m2 rakam sanırım. Toprakta nedir m2 başına marul sayısı?

İsmail Kuzucu 15-01-2018 00:58

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakkı03 (Mesaj 1528065)
kolay gelsin bol hasatlar inşallah bir sorum olacaktı devirdaim motorunu süreklimi çalıştırıyorsunuz yoksa belirli aralıklarlamı

Teşekkürler, her zaman çalışmıyor. Bitki büyüdükçe çalışma süresini yükseltiyorum.

İsmail Kuzucu 15-01-2018 01:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi nk_tarim (Mesaj 1528066)
13 m2 idi diye hatirliyorum sera. 300/13 = 23 marul/m2. Optimum marul ölculerine m2 basina kac marul iceren bir tasarimla ulasilir acaba? Katsiz sistemlerde 12 marul/m2 rakam sanırım. Toprakta nedir m2 başına marul sayısı?

6 adet marul denk geliyor, sadece marul ekildiği için sıkıntı orda. Yazın 50 kuruş bile etmiyor, bu yüzden toprak verimli ise bu sistem karlı değil. En azından küçük üretici için.

1dekar sera için 170-200 bin arası ücret istiyorlar.

Kudret Tezel 15-01-2018 09:02

Sayın İsmail Kuzucu, topraksız tarım araştırmalarınızı sera yapımından hasada kadar ki süreçte adım adım paylaştığınız için teşekkür ederiz. Bu işi hem toprakta hem topraksız tarımda yapan bir kişi olarak paylaşımlarınız bizim için önemlidir. Ancak vardığınız neticeyi, topraksız tarımın topraktaki tarıma kıyasla iç açıcı olmayışını açıklamanız bence biraz erken olmuştur. Açıklamanızda topraksız yetişen marulların toprak ta kine göre daha küçük olduklarını söylüyor, toprağa hümik asit ve potasyum takviyesi yaptığı halde topraksız parkurda ki 300 adet marul için ne kadar gübre harcadığınızı açıklamamışsınız. Bildiğim kadarı ile ki yanlışsa düzeltin lütfen bütün fidelerinizi ve topraksız tarım sisteminizdeki 300 adet marulu size yolladığım 3 adet besin kiti ile büyüttünüz. Bence bu küçümsenmeyecek bir başarı. Fideleri de düşünerek kök başına maliyet gübre olarak sadece 7-8 krş a gelmiştir. Bu fiyat size göre gerçekten yüksekmidir . Ayrıca besin eriyiklerinizi kendiniz hazırlarsanız bu maliyetin en az yarıya düşeceğini de bilmenizi isterim.Öbür tarafta 13 m2 de 300 marul veya bir başka deyişle sizin hesaplamalarınızda m2 de 23 marul ve m2 de 6 marul yani 1e 4 birim alan verimi. Ayrıca henüz topraktakileri hasad etmediniz bunun için bir işçilik harcayacakmısınız
borudakileri hasad için bir işçilik gerekecekmi, Toprağa takviye hümik asit ve potasyum takviyesi ne tuttu bunlarında açık bir hesaplamasını yapar paylaşırsanız memnun oluruz.
Ayrıca marulları görsel olarak büyük küçük diye ayırmak yerine ağırlık olarak mukayese etmek daha anlamlı olur. Bazı ları gevşek bazıları sıkı olabilir görünüş altadıcıdır. Tabii ki asıl söz müşterinindir oda ayrı bir olay. Yorumlarınızı bekliyoruz.
Bence yapmış olduğunuz çalışma son derece başarılıdır başarılarınızın devamını dilerim.
Kolay gelsin selamlar sevgiler.

İsmail Kuzucu 15-01-2018 10:31

Kudret bey, öncelikle çok teşekkürler. Sayenizde öğrendik bu sistemi. İlk olarak söylemem gerekirse bu ilk video sadece boyut olarak ilgiliydi. Diğer video olan topraksız tarımın avantajları yükleniyor ve topraklı sisteme göre çok fark var.

Topraklı sera gübre açısından maliyeti yok gibi çünkü toprak çok kuvvetli, ek maliyet olarak potaslı gübre 1500 marul için 2 lira dahi tutmaz. Bu yüzden bu konuda çok şanslıyız. Bu 40 dekar için gübre malıyetımız sadece 600 lira gibi bir rakam olacak.

Topraksız tarımın avantajı daha çok bunların başında hasat ile fide dikimi aynı yapılması, işçilik olmaması gibi. Birde gubreyı ve fide kendimiz hazırladığımız zaman 1 lira dahi büyük para edecek.

Dediğim gibi bu video 1. Kısım olarak sadece boyut olarak ilgili, birazdan topraksız tarımın avantajları yer alacak. Kimseden cıkarımız olmadığı için elimden geldiği kadar anlatmaya çalışıyorum. Keşke herkes bir şekilde üretimde olsa, ama küçük üretici ayakta zor duruyor.

Birde gördüğüm kadarıyla firmalar ve sera yaptıranlar arasında çok sorunlar var. Güzelim sistemleri heba ediyorlar, bugün sera kuran yarın satışa çıkartıyor.

kiziltan 15-01-2018 12:05

Bu tip topraksiz uretim icin serayi kendiniz rahatlikla yapar ve ucuza cikarabilirsiniz.

Metrekare basi uretim deyince, kucuk bir serada tohum dikip, buyuyunce sik delikli sisteme, orada da buyuyunce bu sisteme sasirtirsaniz bu m2 basi hesap duzelebilir ve ardarda her hafta urun alirsiniz, hepsi ayni anda yetismez. Ancak bu sasirtma sistemi iscilik giderini artirabilir.

Topraksiz yetisen marulun raf omru kisa ama siz pazarda kendiniz sattiginizdan bu sorunu yasamazsiniz.

Ayni sera icerisinde taze sogan, sarimsak, tere, gibi yesillikler olsa surekli ( haftalik ) hasat ile mal cesidi saglanabilirdi.

Arastiran kisiliginiz var, calismayi seviyorsunuz, basaracaksiniz...

İsmail Kuzucu 15-01-2018 13:04

Hasat edip yerlerine yenisini koyuyorum, fıdelerde seranın yanında vıyollerde yetişmeye başladı. Tohumuda kutuyla alınca çok ucuza gelmiş oldu. Şaşırtma değilde vıyolde ayrı yetiştirip sisteme almak daha kolay olacak gibi, aslında bende sizin gibi düşünmüştüm ama o kısım zor olacak.

Diğer seralarda sistemli olarak marul, maydanoz, roka ve çilek mevcut. Hep söylerim tek ürün risk diye. Hepsinden az olsun sürekli olsun.

İlginiz için teşekkürler, elimizden geldiği kadar bişeyler yapmaya çalışıyoruz.

Kudret Tezel 15-01-2018 18:49

Sayın İsmail kuzucu bu işte kimsenin polimik yaparak hedeflediği bir kazanç yok. Gayemiz artık bütün ülkelerin uyguladığı topraksız tarımı yaygınlaştırmak.Ülkemizin geleceği açısından önemli görüyorum. yaparsınız yapmazsınız kimseyi ilgilendirmez ancak yanlış bir bilgi varsa onu düzeltmek ve vardığınız yanlış kanaatleri düzeltmektir gaye.
Siz hiçbir şey harcamadan 1500 adet marulu 2 lira gibi bir gübre maliyeti ile yetiştire biliyorsanız niye topraksız tarımı deniyorsunuz ki. Topraksız tarım tarımın teknik versiyonudur. İlk yatırımı pahalıdır teknik bilgi ister donanım ister. Toprak kolay ve ucuz geliyorsa topraksız tarım yapmak sizin için lüks olmaz mı. Ama herkes siz kadar şanslı değil verimli hemde çok verimli bir toprağınız var suyunuz çok güzel toprağınızın gereksinimi gübre maliyetiniz sadece 2 lira diyorsunuz Eeee siz niye topraksız tarım yapıyorsunuz ki. Ama topraksız tarım bütün bunlara rağmen yinede sizi cezbediyorsa o zaman oturup düşünmek lazım. sizi çeken topraksız tarımın işçiliği mi.kalitesi mi hijyeni mi satıştaki kolaylığı mı sayın kızıltan ın dediği gibi raf ömrünün kısalığı mı toprağa göre 23/6 gibi bir verim artışı mı vs vs nedir bunların bir fizibilitesini yapmak lazım. Birde işin öbür yanı acaba biz topraksız tarımı gerçekten layiki ile yapa biliyormuyuz. Yoksa daha tamamlanması gereken eksikliklerimiz varmı, araştırmaya arge ye ihtiyacımız varmı.
Gerek sistem olarak, gerek işin kimyası olarak gerek işin çalıştırılması olarak bilgilerimiz dört dörtlük müdür buna kim evet diyebilir. Küçük üreticilerin ayakta zor durmasına gelince sizce de öylemi bilmiyorum ama bence üreticiler arasında birlik ve dayanışma olmamasından kaynaklanıyor.Üreticinin bunu ben ürettim diye bir öz güveni bir duruşu yok ama alıcı ''ben bu fiyata alırım istersen'' tavrını koyabiliyor. Buda yanlış politikalardan kaynaklanıyor zira emeğe saygı kalmadı. O da bunu istediği gibi kullanıyor. Yoksa ürünün para etmediğinden değil. Şu anda markete maximum 300 gr marulun fiyatı 3,5 tl
Çalışmalarınızda başarılar hayırlı kazançlar dilerim her şey gönlünüzce olsun.

İsmail Kuzucu 15-01-2018 19:26

Kudret hocam çıkarınız ve çıkarımız olmadığı için işimizi severek yapıyoruz zaten. O konuda kimsenin şüphesi yoktur. Amaç sistem yaygınlaşsın, zaten üretim alanlarımız dar. Miraslar, miras ola ola 5-10 dekarlarda üretim yapanlar var.

Siz bu videoya takıldınız sanırım? Bu video hariç 21 video daha var. Reklam içerdiği için buraya eklemiyorum. Topraksız tarıma karşı olsam boşuna niye para ve emek harcayayım. Bu arada son videoda yüklendi (3gün önce çekmiştim) tamamen topraksız tarımın avantajları yer almakta.

İşimizi severek yaptığımız için yenilikler deniyoruz. Deniyoruz diyorum çünkü bir işi öğrensek bile her geçen gün yeni bilgiler öğreniyoruz. Kısaca her konuda her zaman bilgisiz.

Hakkı03 16-01-2018 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1528078)
Teşekkürler, her zaman çalışmıyor. Bitki büyüdükçe çalışma süresini yükseltiyorum.

peki süre aralıkları nedir acaba

İsmail Kuzucu 17-01-2018 09:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Hakkı03 (Mesaj 1528278)
peki süre aralıkları nedir acaba

Borulardaki ec ile depodaki ecyı sabit tutmaya çalışıyorum. Belirli bir süresi yok. Bitki küçük iken 45 dakika durup 15 dakika çalışıyordu. Sonradan çalışma araları uzadı.

İsmail Kuzucu 18-01-2018 17:38

2 Eklenti(ler)
Hasat ve fide dikimi aynı gün, daha ne olsun..

Eklenti 664529

Eklenti 664530

ateşkaptan 18-01-2018 19:04

Sayın Kuzucu;

Topraksız tarıma hoşgeldiniz.

Başarılı bir şekilde devam etmekte olduğunuzu izlemekteyim.

Kolay gelsin. Selam ve sevgiler.

İsmail Kuzucu 22-01-2018 14:46

Fide dikiminden bu zamana kadar 55 gün geçmiş ve tüm fotoğraf tek videoda. Ortalama marul ağırlığı 400 gr..

Kudret Tezel 22-01-2018 16:02

Elinize emeğinize sağlık İsmail bey.

İsmail Kuzucu 24-01-2018 18:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan (Mesaj 1528443)
Sayın Kuzucu;

Topraksız tarıma hoşgeldiniz.

Başarılı bir şekilde devam etmekte olduğunuzu izlemekteyim.

Kolay gelsin. Selam ve sevgiler.

Hoşbulduk, sizin kadar olmasada elimizden geldiği kadar bişeyler yapmaya çalışıyoruz. Sizin sayfanızın çok faydası oluyor emeğinize sağlık.

İsmail Kuzucu 24-01-2018 18:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1528784)
Elinize emeğinize sağlık İsmail bey.

Teşekkürler Kudret hocam, sayenizde birşey yapmaya çalışıyoruz. Sırada kısmetse çilek serası var. Bu sezon başarı oranı yüksek olursa otomasyonlu sistem yapmayı düşünüyorum. Sizi tekrar rahatsız edeceğiz. :)

İsmail Kuzucu 02-02-2018 19:22

1 Eklenti(ler)
Eklenti 665339
Katlı sistemde üretim olmaz diyenlere buradan selam olsun ki ilk denemede çok şükür marullar çok iyi gelişme gösterdi. Son sıra hariç diğer sıradaki marullar 400 gramı geçmeye başladılar. Sonradan ekleme yaptığım vanaları önceden yapsaymışım tüm sıralar eşit seviyede olacakmış. Buda tecübe oldu.

Geçen hafta pazara bu marullardan götümedim herkes marulları sordu. Diğer marullarıda ıslatmadan sattığımız için bekleme süresi çok oluyor. Müşteriler bu yüzden bu tür marulları almayı seçiyor.

Birde şu var görüntü ne kadar dolgun ve renk o kadar koyu olursa müşteriler gramaja bakmıyor. 800 gr olan marullarıda 2 liraya sattık, 400 gr olanlarıda.

volkan0048 05-02-2018 08:12

Çok güzel sonuç, daha iyi ve başarılı çalışmalarını bekliyoruz....

İsmail Kuzucu 17-02-2018 11:06

2 Eklenti(ler)
Marulların arasına 1 adet çilek fidesi koymuştum, ilk çiçeklerini göstermeye başladı. Gübreyi Sn Ateşkaptan sayfasındaki formüle göre yaptım ve ec 1.2, ph ise 6.5 seviyelerinde.

Eklenti 666407

Eklenti 666408

nk_tarim 21-02-2018 08:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1529959)
Eklenti 665339

Birde şu var görüntü ne kadar dolgun ve renk o kadar koyu olursa müşteriler gramaja bakmıyor. 800 gr olan marullarıda 2 liraya sattık, 400 gr olanlarıda.

Selamlar. Kolay gelsin :) topraksız sistemlerin en önemli avantajlarından birisi sayabiliriz sanırım bu durumu... Marul gibi tane ile de satılabilen ürünlerde çok ciddi bir durum...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 07:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025