agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Topraksız taze soğan yetiştiriciliği (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/35886.htm)

kiziltan 06-12-2014 11:52

Sn Uysal

Topraksiz tarim urunlerinde raf omru kisaligi temelbir sorun. Forum icerisinde ozellikle marul icin bu konudan bahsedilince internette buldugumbilgiyi yazmistim.

Gubre icerisine 50 ppm Potasyum Silikat ekliyorlardi.

Marul disinde urunlere de faydali olurmu bilmiyorum. Internette arasaniz Turkiye`de satiliyor,pahali da degil. Denemekte fayda olabilir.
Saglicakla kaliniz.

ateşkaptan 06-12-2014 14:44

Sayın Uysal;

Forum da işin uzmanı çok değerli üyeler var. Tabi bire bir uygulamanızı bilmeden ve görmeden sağlıklı bir cevap vermeleri mümkün değil.

Benim denemelerimden ve verdiğiniz bilgilerden yola çıkarak, aşağıdaki hususlar da eksiklik olabileceğine kanaat getirdim.

PotasyumSülfat gübresinin eksik olduğunu yazmışsınız, Bu nedeni olabilir,

Soğanın pazar değerini etkileyen diğer nedenlere gelince; Tanktaki besin solüsyonuna yeterli oksijen verilmemesi, Perlitin içindeki besin solüsyonunun drene olamaması, Kök bölgesinde biriken suların yıkanmaması, Sera nem oranının % 60 dan fazla olması, Kalsiyum elementini yeterince alamaması.

Kalsiyum hücre duvarlarının yapısında önemli rol oynar. Sebzenin dayanıklılığını artırır. Kuru madde oranını etkiler.

Bu hususları gözden geçirmenizi tavsiye ederim.

Kolay gelsin.

Murat Uysal 06-12-2014 19:42

Sayın kiziltan ve sayın ateşkaptan ilgi ve alakanız için teşekkürler.. Sayın ateşkaptan Potasyum sülfat gübresinin sıkıntısını ilk başta yaşadık... son üç gübrelemede kullandık. Perlit içine giren solüsyon tekrar geri dönmüyor. bir kez kullanıyoruz. drenaj kanallarından tahliye ediyoruz.. Drenaj açısından bir problem yok.. göllenme gerçekleşmiyor. perlitin yapısı gereği perlit nemli kalıyor. Hava da soğuk olduğundan hemen kurumuyor. Kuyudan tanka direk geliyor. Kuyudan gelen su ise yüksekden tanka düşürülerek oksijence zenginleştiriliyor. iki kez gübreli su verirsek bir kez temiz su gönderiyoruz. Perlitin suyunu sıkarak ph kontrolü yaptım. 6,5 civarı. ec değeri ise 1,65 gösteriyor. ortam olarak bir sıkıntı yok gibi... ama kök bölgesi derseniz bakmadım açıkçası. Sera nem oranım ise oldukça yüksek sabah bahçeye geldiğimizde %99 nem oluyor. bütün pencereleri açsak bile ortam nemi %70 den aşağı düşmüyor. Akşam olunca tekrar havanın soğumasıyla birlikte nem %99 a kadar çıkıyor.. baş edemedik.

Kalsiyum elementi içinse son üç gübreleme hougland gübresi idi. kalsiyum miktarı oldukça iyi gibiydi. Şayet kalsiyumsa problem yok. Kalsiyum nitratlı bir yaprak gübresi ile üstten destekleyebilirim...

Yalnız şu sorunlar var... Soğanlar da ilaç kullanmayalım derken ciddi mildiyö yaşanmaya başladı.. bu sebeple bugün uzun bir çaba yaparak yatakların hasada gelmiş olanlarını acilen hasat edip markete verdik. yarın geri kalanını vereceğiz..

Soğan çeşidinden memnun değilim. biraz toptancıdan acemice alışımızdan kaynaklandı. birde soğan fiyatları bu sene çok yükseldiğinden ucuz diye mecbur kaldık.

Halbuki Karacabey den getirdiğim Karacabey soğanları 1'e 1.2 gibi ve baş parmak kalınlığında veriyor. deneme amaçlı bir miktar ekmiştik. bu sebeple bu sene bu soğanları elden çıkarıp önümüzdeki ağustos ayında Karacabeye giderek direk tarladan tam yemeklik iri yalova 12 cinsi 1 kamyon soğan almayı düşünüyoruz. Gitmişken yol üstünde bulunan MeyveliTepe'ye ve sayın Todor'a müsade ederlerse uğrayıp acı kahvelerini içmeyi düşünüyoruz...

Teşekkürler..

Kudret Tezel 06-12-2014 21:03

Sayın Uysal, Resimlere dikkatlice baktığım halde drenaj kanallarını dolayısı ile drenaj suyunun nereye gittiği göremiyorum. Rica etsem sulama ne drenaj hakkında daha detaylı bilgi verirmisiniz.

Muda 06-12-2014 22:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Murat Uysal (Mesaj 1332843)
1 kasim tarihli. Sag taraftakiler kafasi kesilmemis olanlar..

sol taraftakiler kafasi kesilmis olanlar.

Sayın Murat Uysal;

Bir süre önce genç olduğunu düşündüğüm yaşta vefat eden patetes vs. aldığım kişi aynı zamanda üretici olduğu için bazı püf noktaları anlatmıştı.

Soğanı dikerken sizin kestiğinizden daha fazla yarısına yakın kısımdan soğanı kesmemi, hem soğanın alt kısmını hem de kestiğim üst kısmını dikmemi önermişti. Neden olduğunu sorduğumda ise soğan kesildiği zaman bir yerine çok daha fazla filiz vereceğini daha fazla ürün alınabileceğini anlatmıştı.

Sizin daha fazla kestiğiniz soğanlardan aynı şekilde birden fazla filiz verme oldu mu ?

Onun önerisi üst kısmının da tamamen toprağın içinde kalması idi. İklim daha müsait olduğu için sera ile birlikte yeriniz de geniş olduğu için aynı zamanda dışarıya da ekim yapıp gelişme ve hasat zamanları arasında farkları denemeniz uygun olurdu diye düşünüyorum.

Bir komşumun bir yıl içinde uzun süredir işlenmeyen yeri dört kere belleyip koyun gübresi attığı yerde soğanların gelişimine çok şaşırdım. Mükemmel bir gelişim gösterdiler. Ben de ondan çok sonra ektiğim soğanlar henüz yeni filiz çıkarmaya başladılar.

Ektiğiniz ve beğenmediğiniz soğanların Amasya kara soğan olduğunu söylüyorsunuz. Bizim burada da yerli kışlık acı mor soğan var. Ancak verim düşük olduğu için diğer türler tercih edilmeye başlanması ile çok az ekiliyor. Yemeklerde kullanımı daha fazla tercih edilse de doğrarken diğer soğandan daha fazla insanı ağlatıyor. :D :D :D

Patetescinin ve başka kişilerin söylediğine göre bizim burada tatlı soğan olarak sonbaharda dikilen işte bu mor soğan. Kendisi acı ama taze soğanı tatlı oluyormuş. Soğuklara da dayanıklı imiş. Tatlı soğan ekildiği zaman çıkan taze soğan acı oluyormuş.

Bu yıl az da olsa bu soğandan diktim. Belki tohum alırım. Tohum alırsam tohum paylaşım etkinliğinde paylaşmayı düşünüyorum. Yalova 12 ile kara soğanın taze soğanlarının tatlarına bir bakın isterseniz.

Açık alanda aldığınız ürünler hızlı gelişmedikleri, soğuk, rüzgar güneş vs. mücadele ettikleri için çok daha güçlü olmak zorundalar. Bu nedenle muhtemelen kuru madde oranları da daha fazla olmaktalar. Sera içinde ise yüksek nem, fazla sıcaklık, rüzgarsız ve dışarıya göre naylondan bir kısım bitki için faydalı ışıkların azalarak geldiği bir ortamda daha hızlı gelişme olmasına rağmen su oranı yüksek, daha nazik, uzun yapraklı kuru madde oranı düşük soğanlarınız oldu muhtemelen.

Murat Uysal 06-12-2014 22:12

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1338912)
Sayın Uysal, Resimlere dikkatlice baktığım halde drenaj kanallarını dolayısı ile drenaj suyunun nereye gittiği göremiyorum. Rica etsem sulama ne drenaj hakkında daha detaylı bilgi verirmisiniz.

Sayin Kudret Tezel hocam. Naylona delikler delerek drenaj yaptik. Boykelikle suyun suzulmesini sagliyoruz....

Murat Uysal 06-12-2014 22:24

1 Eklenti(ler)
4 aralik tarihli resimler....

Kudret Tezel 06-12-2014 22:55

Sayın uysal, bitki beslemede karşılaştığımız her problemde önce besin eriyiği hakkında yorumlar yaparız. Oysa bence en önemli faktör sistemdir. Bunu defalarca dile getirdik. Taktir edersiniz ki fikirlerimiz yapmış olduğumuz deneyler tatbikatlar gözlemler neticesi oluşur. Fikir ve düşüncelerimiz akademik bir değer taşıyamaz ama mantıken düşündüğümüzde birinci yanlışımız seralarımızdır. Sera denince aklımıza sadece belki bir kaç dereceyle soğuktan korunmak,yağmurdan rüzğardan korunmak için yapılmış içinde bitki yetiştirdiğimiz kapalı mekan aklımıza geliyor. Oysa sera sıcağı soğuğu nemi bitki çeşitine göre belli değerlere ayarlana bilen bir ortamdır. Bakınız nemin fazla olmasından dolayı bitkimizi istediğimiz gibi besliyemiyoruz. Zira bitkinin suyu dolayısıyla besini emebilmesi için sicaklığa ama en önemlisi de ortam neminin belli değerlerde olmasına ihtiyacı vardır. Havalandırma probleminizin mutlaka çözülmesi lazım. Drenaj olayının mutlaka ve mutlaka elden geçirilmesi drenaj suyunun kullansanızda kullanmasanızda mutlaka alınması lazımdır.
Islanan toprak dolayısı ile sera içi nemin yüksek olması çok doğaldır. Bu nemli toprakta hastalıkların üremesi de kaçınılmaz bir gerçektir.Eğer drenaj suyunu sera içinde bir tanka veya sera dışına çıkara bilirseniz rutubetin büyük bir kısmından kurtulabilirsiniz. Sera altına koruyucu bir sera örtüsü sermek hem ısı hem rutubet hemde yabani otların üremesi açısından mutlaka etkili olacaktır. Özellikle ısı ve nem konusunda basit veya komplike sistemler kuramadığımız sürece bu türlü tedbirleri almaya daha çok ihtiyaç vardır.
Ben besin eriyiğinden önce bu faktörlerin daha önemli olduğuna inanıyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.

kiziltan 08-12-2014 17:01

Sayin UYSAL

" Karacabey soğanları 1'e 1.2 gibi ve baş parmak kalınlığında veriyo "

Burada ne demek istediginizi anlayamadim. Sogan basina ortalama, yani 5 sogandan 6 yesil sogan mi aldiniz, yoksa 1 kilo sogandan 1.2 kg mi aldiniz ?
Saglicakla kaliniz

Rtanyel 08-12-2014 18:20

Sayın uysal,
temizlemeyi makineylemi yoksa ellemi yapıyorsunuz, ne kadar zaman alıyor? 1 kiloya kaç bağ girer?
Kasalama ve pazarlama konularınada değinirseniz bizi aydınlatmış olursunuz, örneğin kaç paralık yatırımla kaç ayda kaçpara kazanılır?
Birde videonuzu izledim, gerçekten çok faydalı olmuş yanlız bizim için en önemli kısım olan solisyon hazırlama kısmını kesmişsiniz, pratik için bu çok önemli, zahmet olmassa bunu bekleriz, şimdiden teşekkürler...

İsmail Kuzucu 08-12-2014 19:32

Murat hocam,

Kendi seralarımdaki havalandırma sizinki gibiydi. Havandırmayı ön ve arka alanların en üst kısmından yaptım. Bu şekilde olunca 4-5 saatlik havalandırma yetiyor. Akşamları oluşan nemde hastalığı yaymıyor.

Bir diğer önerim ise mildiyö hastalığı için. Şuan 2 tünel seramda hıyar ekili. En önemli sorun mildiyö ve mantar. Bunu da candem firmasının bakır nitrat adlı ürünü ile çözdüm. Bu ürünü araştırmanızı tavsiye ederim.

Bereketli ürünler dilerim..

Murat Uysal 08-12-2014 19:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1339370)
Sayin UYSAL

" Karacabey soğanları 1'e 1.2 gibi ve baş parmak kalınlığında veriyo "

Burada ne demek istediginizi anlayamadim. Sogan basina ortalama, yani 5 sogandan 6 yesil sogan mi aldiniz, yoksa 1 kilo sogandan 1.2 kg mi aldiniz ?
Saglicakla kaliniz

Sayın Kiziltan 1 kilo soğandan 1.2 kg soğan aldık.. hemde kökleri kesilmiş ve temizlenmiş halde...

harika bir sonuç...

ancak soğanların yayvan ve dairesel yani kısaca basık seçilmesi ayrıca çok çok iri yemeklik soğan olması gerekiyor. ilk fırsatta deneme yapılan karacabey soğanlarının resmini atıyorum...

Murat Uysal 08-12-2014 19:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1339408)
Murat hocam,

Kendi seralarımdaki havalandırma sizinki gibiydi. Havandırmayı ön ve arka alanların en üst kısmından yaptım. Bu şekilde olunca 4-5 saatlik havalandırma yetiyor. Akşamları oluşan nemde hastalığı yaymıyor.

Bir diğer önerim ise mildiyö hastalığı için. Şuan 2 tünel seramda hıyar ekili. En önemli sorun mildiyö ve mantar. Bunu da candem firmasının bakır nitrat adlı ürünü ile çözdüm. Bu ürünü araştırmanızı tavsiye ederim.

Bereketli ürünler dilerim..

İsmail bey teşekkürler. Tecrübe en iyi ilaçtır...

Murat Uysal 08-12-2014 19:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1338940)
Sayın uysal, bitki beslemede karşılaştığımız her problemde önce besin eriyiği hakkında yorumlar yaparız. Oysa bence en önemli faktör sistemdir. Bunu defalarca dile getirdik. Taktir edersiniz ki fikirlerimiz yapmış olduğumuz deneyler tatbikatlar gözlemler neticesi oluşur. Fikir ve düşüncelerimiz akademik bir değer taşıyamaz ama mantıken düşündüğümüzde birinci yanlışımız seralarımızdır. Sera denince aklımıza sadece belki bir kaç dereceyle soğuktan korunmak,yağmurdan rüzğardan korunmak için yapılmış içinde bitki yetiştirdiğimiz kapalı mekan aklımıza geliyor. Oysa sera sıcağı soğuğu nemi bitki çeşitine göre belli değerlere ayarlana bilen bir ortamdır. Bakınız nemin fazla olmasından dolayı bitkimizi istediğimiz gibi besliyemiyoruz. Zira bitkinin suyu dolayısıyla besini emebilmesi için sicaklığa ama en önemlisi de ortam neminin belli değerlerde olmasına ihtiyacı vardır. Havalandırma probleminizin mutlaka çözülmesi lazım. Drenaj olayının mutlaka ve mutlaka elden geçirilmesi drenaj suyunun kullansanızda kullanmasanızda mutlaka alınması lazımdır.
Islanan toprak dolayısı ile sera içi nemin yüksek olması çok doğaldır. Bu nemli toprakta hastalıkların üremesi de kaçınılmaz bir gerçektir.Eğer drenaj suyunu sera içinde bir tanka veya sera dışına çıkara bilirseniz rutubetin büyük bir kısmından kurtulabilirsiniz. Sera altına koruyucu bir sera örtüsü sermek hem ısı hem rutubet hemde yabani otların üremesi açısından mutlaka etkili olacaktır. Özellikle ısı ve nem konusunda basit veya komplike sistemler kuramadığımız sürece bu türlü tedbirleri almaya daha çok ihtiyaç vardır.
Ben besin eriyiğinden önce bu faktörlerin daha önemli olduğuna inanıyorum. Çalışmalarınızda başarılar dilerim kolay gelsin.


Sayın hocam. İlgi ve alakanız için çok teşekkürler. Sizin etkiniz çalışmalarımızda fitili ateşleyen şey olmuştur.. Biz doğru ya da yanlış olsun y doğru bir yolda yavaş yavaş ilerlediğimizi biliyoruz. Geleceğin topraksız tarımda olduğunun farkındayız. Bu sebeple amacımız ne kadar hızlı yol alırsak o kadar iyi olduğudur. Afrika da bile bu işler rahatlıkla yapılırken biz neredeymişiz onu anlamıyorum...

Hocam söylediğiniz gibi en büyük sorunum nem. Drenaj kumlu bir toprak olduğundan çok sorun değil.. Araştırdığımda diğer çiftçilerin kapıları gece gündüz hala açık bıraktığını gördüm. Bir kaçı ile konuştuğumda çok soğuklara kadar sorun olmayacağını söylediler... Havalandırma sorununu çözeceğiz.

Sayın Kudret Tezel hocam. dediğiniz gibi formüller gayet güzel.. Ve usulünce de hazırlıyoruz. Yalnız bütün formülasyonlara ulaşmak oldukça zor. Mesala sırf soğan için bir formüle ulaşamadık..

Teşekkürler..

Murat Uysal 08-12-2014 19:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rtanyel (Mesaj 1339392)
Sayın uysal,
temizlemeyi makineylemi yoksa ellemi yapıyorsunuz, ne kadar zaman alıyor? 1 kiloya kaç bağ girer?
Kasalama ve pazarlama konularınada değinirseniz bizi aydınlatmış olursunuz, örneğin kaç paralık yatırımla kaç ayda kaçpara kazanılır?
Birde videonuzu izledim, gerçekten çok faydalı olmuş yanlız bizim için en önemli kısım olan solisyon hazırlama kısmını kesmişsiniz, pratik için bu çok önemli, zahmet olmassa bunu bekleriz, şimdiden teşekkürler...

Sayın Rtanyel solüsyon hazırlama sırasında babam ziyaretime gelmişti. Tam Kalsiyumnitratı tartıyordum ki sonlandırmak zorunda kaldık..

Merak etmeyin her çalışmayı tekrardan teker teker video haline getirip yayınlayacağız...

Murat Uysal 08-12-2014 19:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Rtanyel (Mesaj 1339392)
Sayın uysal,
temizlemeyi makineylemi yoksa ellemi yapıyorsunuz, ne kadar zaman alıyor? 1 kiloya kaç bağ girer?
Kasalama ve pazarlama konularınada değinirseniz bizi aydınlatmış olursunuz, örneğin kaç paralık yatırımla kaç ayda kaçpara kazanılır?
Birde videonuzu izledim, gerçekten çok faydalı olmuş yanlız bizim için en önemli kısım olan solisyon hazırlama kısmını kesmişsiniz, pratik için bu çok önemli, zahmet olmassa bunu bekleriz, şimdiden teşekkürler...

Soğanları elle hasat edip elle temizliyoruz. Mıgır soğan veya kavurmalık denen soğanlar ile iş yapmak çok zor. Elimde kalan 7 ton soğanı takas yapacağım halci ile.. yerine en iri yemeklik soğanlardan alacağım... küçük soğanın kafasını kes, temizle, dik hasat et tekrar temizle bağla çok işçilik maalesef...

Soğanları 250 gr. bağ yapıyoruz. resimleri sonra yüklerim. pazarlama sadece marketlere veriyoruz.. Şu an da 3.25 tl kilosu toptan.. parekende de 4 tl. biz şu an para kazanamıyoruz... Maaalesef.... :(

Rtanyel 09-12-2014 12:33

İlginize teşekkür ederim, özellikle solisyon hazırlama videosunu sabırsızlıkla bekliyorum, nasipse bende pendikte deneyeceğim, bostancı hal fiyatlarını buradan paylaşırım inşallah...

kiziltan 09-12-2014 17:48

Sn. UYSAL

Kolay gelsim. Su anda neden para kazanamadiginizi anlayamadim.

Bir sogandan 1.2 kg uretim ve kilosu 3.25 TL demek sogan basina yaklasik 4 TL satis demek ki tek kelime ile harika.

Besin formulunu degistirseniz yuzde kac farkedecek ki ? Hazir mevsim nedeniyle fiyat iyiyken uretip satmak en iyisi, nasil olsa eklenecek elementler, kullanilacak ilaclar bu arada bulunur. Siz sogan takasini yapip hemen dikseniz yeter. Bence vaktinizi baska formul icin harcamasanizm hazir yagmur varken kaplari doldursaniz iyi olacak.

Dikim yerinizi biraz masrafla yukseltebilseniz hem drenaj kolay ayarlanir ve olculebilir olacak hem de iscilik biraz kolaylasacak.

Taze Yeşil Soğan Üretimhanesi (Muallim Ayhan ) basliginda mesaj 74 resimlerinde kasali bir sistem var, bu sanirim uygun sistem. Kullanilmadiginda kaldirabiliyorsunuz, alttan ayak koyup yarim ( kesilmis ) PVC boru koyup drenaj yapmak mumkun, gerekirse ustuste pramit seklinde yerlestirmek mumkun ki size elastikiyet saglayacak , mevsime gore baska urun yetistirecekseniz sera icerisinde bir koseye almak mumkun. Kasalarin altidan hava sirkulasyonu olmasi da nem sorununda yarariniza olabilir.

Benim arazimin oldugu yerde suyun EC si cok yuksek, 8.5 a yakinm sadece kayisi , badem ve nar oluyor, baska yer bulabilsem bu sistemde deneyecegim, ancak burada fiyat orasi kadar yukselmiyor, deneyip bakmak lazim. Yine de aklimdaki urun musk kavunu ve akilli vana .Ileride denemek istedigimden bazi istatistik bilgi icin israrla yazdim, sagolun.

Saglicakla kaliniz,

Murat Uysal 09-12-2014 18:00

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1339623)
Sn. UYSAL

Kolay gelsim. Su anda neden para kazanamadiginizi anlayamadim.

Bir sogandan 1.2 kg uretim ve kilosu 3.25 TL demek sogan basina yaklasik 4 TL satis demek ki tek kelime ile harika.

Besin formulunu degistirseniz yuzde kac farkedecek ki ? Hazir mevsim nedeniyle fiyat iyiyken uretip satmak en iyisi, nasil olsa eklenecek elementler, kullanilacak ilaclar bu arada bulunur. Siz sogan takasini yapip hemen dikseniz yeter. Bence vaktinizi baska formul icin harcamasanizm hazir yagmur varken kaplari doldursaniz iyi olacak.

Dikim yerinizi biraz masrafla yukseltebilseniz hem drenaj kolay ayarlanir ve olculebilir olacak hem de iscilik biraz kolaylasacak.

Taze Yeşil Soğan Üretimhanesi (Muallim Ayhan ) basliginda mesaj 74 resimlerinde kasali bir sistem var, bu sanirim uygun sistem. Kullanilmadiginda kaldirabiliyorsunuz, alttan ayak koyup yarim ( kesilmis ) PVC boru koyup drenaj yapmak mumkun, gerekirse ustuste pramit seklinde yerlestirmek mumkun ki size elastikiyet saglayacak , mevsime gore baska urun yetistirecekseniz sera icerisinde bir koseye almak mumkun. Kasalarin altidan hava sirkulasyonu olmasi da nem sorununda yarariniza olabilir.

Benim arazimin oldugu yerde suyun EC si cok yuksek, 8.5 a yakinm sadece kayisi , badem ve nar oluyor, baska yer bulabilsem bu sistemde deneyecegim, ancak burada fiyat orasi kadar yukselmiyor, deneyip bakmak lazim. Yine de aklimdaki urun musk kavunu ve akilli vana .Ileride denemek istedigimden bazi istatistik bilgi icin israrla yazdim, sagolun.

Saglicakla kaliniz,

Sayin kiziltan kusura bakmayin yanlis yazmisiz. 1 sogan degil bir kilo olacak. Yalniz bu deneme amacli diktigimiz kucuk bir miktar. Diger sogandan 10 ton var elimizde...

kiziltan 09-12-2014 18:54

Sn UYSAL, hata yapmisim ama sonuz degismiyor.

1 kilo kuru sogandan 4 TL ye yakin satilacak urun, iyi ticaret degil mi ?

Iscilik ve besin masraflari ne kadar tutuyor, yaklasik bile hesaplasaniz karli olacak gibi. Oynayabileceginiz, tasarruf saglayabileceginiz kalem sadece iscilik giderleri gibi gorunuyor. Hal fiyatlariyla sogan 1.50 TL ye ulasmadigina gore bu sogandan 4 TL na yakin uretim bence iyi, hele yetisme suresinin kisaligi da hesaplanirsa.

Saglicakla kaliniz

Rtanyel 09-12-2014 23:22

Sayın Uysal perlitte yosunlaşma vs. oldumu, birde istanbuldan çok uygun fiyata aldığınızı gördüm, firma bilgilerini paylaşırsanız memnun oluruz, sık dikim konusunda bi sorun yaşadınızmı, seyreltmeyi düşünüyormusunuz, verim konusunda bende sayın kızıltana katılıyorum, 1 ayda hasat yapılması ve kilo fiyatının 8 katına çıkması, yarısı maliyet olsa bile kısa sürede döndüğünden karlı gibi görünüyor, bereketli hasatlar dilerim...

Murat Uysal 12-12-2014 00:18

bülbüller madencilik firmasından aldık perlitleri... Evet yosunlaşma var dikim yaptığımız alanlarda..

Sık dikim daha güzel oluyor buna emin olun. soğanların beyaz kısmı fazla olur.. Pazar tercihi bu yönde...

Soğan işi karlı ama işçilik masrafı belimi büküyor.. iş bilen işçi bulmak çok zor... bu bölgede tarım zayıf işçi bulamıyorum...

Murat Uysal 13-12-2014 02:32

Sevgili arkadaşlar... Üretim güzel. soğan güzel. pazar güzel. parası güzel ama hasata yetişemiyoruz.. Kısacası temizlemesi zor. Bilenler var ise anlatabilir mi? ya da video var mı bilen var mı?

Rtanyel 13-12-2014 11:26

Soğan temizleme tezgahı...
 
1 Eklenti(ler)
Sayın Murat Uysal, sizin gibi işin içerisinde olan insanlara bilgisayar başından akıl vermek abes olur ancak yakın zamanda bende bu işi düşündüğümden kendim ve forum için düşündüğüm bir taslak vardı kafamda, soğan temizleme işçiliğini büyük ölçüde düşüreceğini umuyordum ancak denemeden paylaşmak istememiştim, madem sizin aciliyetiniz var, buyrun siz deneyin ve düşüncelerinizi buradan paylaşın, sizin için becerebildiğim kadar çizmeye çalıştım, umarım faydalı olur...


[ATTACACH]H]529374[/ATT


Bir ahşap masa yapıyor ve ön tarafına kanallar açıyoruz, kanallar kalından inceye doğru daralıyor, soğanı baş aşağı şekilde bu kanallara sokarak sıkıştırıyoruz, soğanın tepesinden çekiçle, elle veya başka bir aparatla vuruyoruz, soğanın başı parçalanarak üstte kalırken diğer elimizle soğanın yeşilini aşağıdan çekiyoruz, bir kişi serii bir şekilde soğanın bu kaba işçiliğini yaparken diğerleride ince işçiliğini yapıyor, tahminlerime göre bu şekilde zamandan en az yarıyarıya tasarruf ediyoruz, DENEYENLERİN YORUMLARINI BEKLERİZ...

Murat Uysal 14-12-2014 01:33

aynı şeyi soğana direk vurarak yapıyoruz... çekiçle kafasına bir kere hafifçe vuruyor ve soğanı temizliyoruz...

Ben soğanı keserek de temizliyorum... Maalesef sakallı isteyen de var sakalsız isteyende..

Aslında kış üretimi olan iri soğandan yeşil soğan üretimi yapıldığında temizlemek keserek olmalı... ben şu an ayarladığım bir pazara bu şekilde veriyorum..

mersinden gelen soğanlar bildiğiniz çöpten farklı durmuyor.. aynı paraya veriyorum.Bizim soğanımız çok güzel..

Murat Uysal 14-12-2014 01:35

keserek yaptığımız temizlemede yaklaşık %25 %40 arası ağırlık kaybı oluyor. ancak işçilik olarak baktığınızda Bu oranı fazlası ile çıkarıyor.. Kısaca insanların evde yapacağını biz serada yapmış oluyoruz..

Belki diyeceksiniz dayanmaz. Hayır. Çok güzel pazar dayanımı var.. Tabi ki manav reyonunda çalışan arkadaşın reyonu düzenlemesi en önemli etken bence..

Murat Uysal 14-12-2014 01:42

Sayın kiziltan. Söylediğiniz gibi oldukça iyi fiyat. Ancak işçinin kapasitesi buna yetmiyor. Karabük Türkiye de tarımda 80. sırada. Tarım değil sanayi üzerine kurulu küçük bir kent. Bu sebeple ürettiğim her ürünü çok iyi fiyatla satabiliyorum. sorun yok. ancak işçinin gücü yetmiyor.. Ve sera alanımız küçük....Birden fazla işçi çalıştıramam..

Rtanyel 14-12-2014 18:11

Videoyu izleyipte, otomasyon sistemlerde bile ince işçiliğin elle yapıldığını görmek bana, bu işin kaderinde bu olduğunu kabullendirdi, bir yere kadar alet edevat kullanabiliriz, ordan sonra ucuz iş gücü ihtiyacı kaçınılmaz oluyor, aylık sabit işçi çalıştıramayacak durumda olanlar götürü olarak (örneğin bağını 10-20 kuruştan) ev hanımlarına, türkmenlere veya bu dönemde çok bulunan suriyelilere yarım zamanlı iş yaptırabilir, herkes kendi bölgesindeki potansiyeli düşünüp değerlendirebilir...

şafak 15-12-2014 11:35

selamlar
akşam evde salata yaparken aklıma geldiniz yine ve şimşekler çaktı.

Sinbo Sto-6510 Fonksiyonel Marifetli Rende Seti GittiGidiyor'da 127204384

bu ürünü bimden 19 tl ye almıştım.Üstünde gözüken düz bıçak maket bıçağından bile keskin kuru soğan patates turp u doğramak 15 saniye bile sürmüyor.
bu düzeneğe maket bıçağı monte edilebilirse (bıçak körleşince değişmesi açısından 1 kutu maket bıçağı 10 tane 1 tl) soğanı söken eleman tek hamlede kökü kesip temizleyiciye verebilir.
Ama çok keskin ufak bir dalgınlıkta parmağı kapabilir.
paslanmaz çelik güvenlik kasap eldiveni-Koruyucu eldiven-ürün Kimliği:1923067349-turkish.alibaba.com

bu eldivenle rahatça kullanılabilir. :D
hayırlı işler

Rtanyel 18-12-2014 22:09

Sayın uysal, bağ demetlemeyi nasıl bi makinayla ne şekilde yapıyorsunuz, biraz araştırdım şöyle bişey buldum
BTK EK KV FDAN ZM BA BALAMA MAKNASI 67,90 TL ZRADEPO'dan
tavsiyelerinizi bekleriz...

Murat Uysal 19-12-2014 01:32

bağı işçi ile lastik kullanarak yapıyoruz. bağlar 250 gramlık ve kilo hesabı satıyoruz..

alihstrk 17-01-2015 17:24

Murat bey yeni paylaşımlarinizi bekliyoruz ama cevap parayi buldunuz herhalde :)

beysarikaya 17-01-2015 23:46

murat bey kolay gelsin. karabuk üniversitesinde öğrenciyim. ilerleyen dönemde ankarada topraksız tarım yapma planlarımız var. musait bir zamanınızda sizinle tanışmak isterim.

efe446 17-02-2015 14:39

Murat bey merhaba Karabük'te alım fiyatlarının iyi olduğundan bahsetmişsiniz acaba düz marul, kıvırcık ve Göbek marulun alım fiyatları nedir? Tamamen merakımdan soruyorum uzun süredir illerin hal fiyatlarını araştırıyorum. Hayalimde marul Çeşitleri yetiştirmek var.

darkhuk 02-03-2015 18:27

Topraksız Tarımda yeşillikler hakkında kaynak bulabilirmiyim....?

kiziltan 29-04-2015 18:50

Murat Bey merhaba, verim ve iyi demistiniz umarim beklendigi gibi sonuclandi.
Simdi neler var ? Taxe sogan isinden memnun musunuz, tekrar yapacak misiniz ?
Saglicakla kalin

yücel35 15-11-2016 23:58

hepinize merhaba arkadaşlar....

uzun zamandır takip ettiğim ve araştırdığım topraksız tarım işine.. planımın aksine domatesle değil.. taze soğan üretimi ile deneyerek başlamak istiyorum...
aslında çiftçi olmama rağmen .. topraksız tarımda bilgisiz olduğumu söleyebilirim...
o nedenle .. başlangıç aşamasında neler yapmalıyım.. perlitin doyurulması ve yerin hzırlnaması hakkında bilgim var..
ancak daha önemlisi besin eriyini nasıl ve nereden bulacağım.. ve bunun bitkiye verilmesi anlamında oldukça fazla bilgiye ihtiyacım olucak...
hatta besin eriyiği hazırlayabilenlerin **** elinde besin eriyiği bulunanların tarafım ile irtibata geçmesini rica ediyorum...
saygılarımla... herkese hayırlı işler .. bol kazançlar..

cemcem43 16-11-2016 00:26

Sayın, Kudret Tezel Beye,özel mesaj atın,size,temini ve kullanımı hakkında yardımcı olacaktır.

kiziltan 16-11-2016 13:50

Bu forum icerisinde hatirladigim 3 basarisiz topraksiz taze sogan denemesi var. Onlara dogrudan sorsaniz neden basarilamadigini anlatirlar. Forum icinde "taze sogan" ve "yesil sogan " diye arasaniz bulursunuz.

Oskar13 01-11-2017 21:15

Murat bey mrhbalar, yeşil soğan yetiştirmek istiyorum, 1 ton kuru soğandan yaklaşık olarak kaç kg yeşil soğan yetiştirebilirim, tahmini olarak! Şimdiden tşkrler


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:37.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025