agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Ateşkaptan/Perlit ortamında topraksız tarım denemeleri (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33826.htm)

ateşkaptan 28-12-2016 23:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beşiktaşlı (Mesaj 1490942)
Bir galon içinde; NPK gübresinden 2.25 gr , KalsiyumNitrat gübresinden 2.25 gr ve MagnezyumSülfat gübresinden 1.5 gr kullanılmıştır. (Bir galon yaklaşık ; 3.79 litredir)
..........................
mağnezyum ve kasiyum gübrelerini neden koymamışlar !
sorunmu oluyor yanında verseler
daha iyi olmazmı anlamadım

Hazır gübreler;
(Türkiye için söyliyorum) genel olarak ,toprak yetiştiriciliği için hazırlanmış gübrelerdir.

Topraklarımız genel olarak kalsiyum içerir. Sularımız kireçlidir. Kalsiyum ve ya diğer elementlerin ihtiyacı, analize göre sonradan ilave edilir.

Topraksız tarım da ise formüle göre gübre kullanırız. Dikkat edilirse en az iki tank oluşturuyoruz. Çökelti olmaması için.

Ancak; Böyle karışımlar hazırlayarak satan bir çok internet sitesi olduğu gibi bu forum içinde satışını yapanlar mevcut.

ateşkaptan 29-12-2016 12:08

GÜBRELERDEKİ DOLGU MADDELERİ

Gübreler üretilmeleri esnasında; Doğada bulunan ham maddelerin birtakım kimyasallar (genellikle asitler) ile etkileşime girerek belli sıcaklıklarda(eksi) karıştırıldıkça granül hale dönüştürülür.

Bu gübre tanecikleri ,( parafin, petrolatun, bitkisel yağlar ve mumlar) vs malzemelerle kaplanırlar.

Amacı; gübre özelliğinin hava ile temas edince (uçucu maddelerin ) bozulmaması ile danelerin belli sıcaklıkta suyla tepkimeye girince çözülerek ana maddenin ortaya çıkmasını sağlanması (dolgu maddesi ile kaplanırlar), diye izah edilebilir.

kiziltan 29-12-2016 13:29

Sn Ateskaptan kisa ve ozlu olarak aciklamislar. Eklemek istedigim bir sey var, kaplama malzemeleri oyle ayarlanabiliyor ki topraga atildiktan sonra 1,2,3,4.. hafta icerisinde acilmasi saglanabiliyor. Boylece gubreyi atiyorsunuz ama topraga tamamen karismasi sizin tercih ettiginiz sure icerisinde yavas yavas oluyor.

Yabanci sitelerden baktim, N-P-K disinda daha once soyledigim mikrolar var, gerisi filler dedigimiz hacim ve agirlik veren malzeme. Bunlar, ham kirec tasi granulu , toprak, granul halde tas ( muhtemelen pomza ) ve misir kocani. Bu kisimdakilerin gubre degeri yok.

megbilgi 29-12-2016 14:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan (Mesaj 1491082)
GÜBRELERDEKİ DOLGU MADDELERİ

Gübreler üretilmeleri esnasında; Doğada bulunan ham maddelerin birtakım kimyasallar (genellikle asitler) ile etkileşime girerek belli sıcaklıklarda(eksi) karıştırıldıkça granül hale dönüştürülür.

Bu gübre tanecikleri ,( parafin, petrolatun, bitkisel yağlar ve mumlar) vs malzemelerle kaplanırlar.

Amacı; gübre özelliğinin hava ile temas edince (uçucu maddelerin ) bozulmaması ile danelerin belli sıcaklıkta suyla tepkimeye girince çözülerek ana maddenin ortaya çıkmasını sağlanması (dolgu maddesi ile kaplanırlar), diye izah edilebilir.

Bence bir hata var...

20-20-20 gübrenin sıvı ve toz olarak kullanılan çeşitleri mevcut.
Bunlardaki durum nasıl olacak...

ateşkaptan 29-12-2016 17:05

Sayın MEGBİLGİ;

Dolgu maddeleri suyla reaksiyona girince erimek üzerine üretilmiş maddelerdir.

Toz gübreyi su ile çözerseniz .hepsi eriyecek ve sıvı hale dönüşecektir. Dolgu maddenin tamamı çözülecektir.
Zaten amaç eritmek.

Sıvı gübreleri stok solüsyon olarak düşünün. Formülle, istediğimiz NPK gübreleri hazırlayabiliriz.

kiziltan 29-12-2016 22:34

Inactive Ingredients in Fertilizer | Home Guides | SF Gate

Gubrelerde kullanilan filler malzeme hakkinda ..

megbilgi 30-12-2016 12:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1491154)
Inactive Ingredients in Fertilizer | Home Guides | SF Gate

Gubrelerde kullanilan filler malzeme hakkinda ..

Teşekkürler...
Bu sorularıma tam cevap oldu.
.

idris şenol 06-01-2017 22:09

sn ateşkaptan bu soğuk güzel günler boş geçiyor..çalışalım abi
bize uygun iklimleri araştıralım boş oturmak yakışmıyor:))

Xaliq85 09-01-2017 06:45

Merhaba. Benim salataliklarin uzeri erkek ciceklerle dolu her gun 2 3 tane kopariyorum. Meyve vermiyor hic. Ne yapmam gerekli acaba?

ateşkaptan 10-01-2017 10:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1491828)
sn ateşkaptan bu soğuk güzel günler boş geçiyor..çalışalım abi
bize uygun iklimleri araştıralım boş oturmak yakışmıyor:))

Kış şartlarında yapılacak en güzel uğraşı, internette gezinmek. Yine de boş oturmak yok. Daha çok üniversitelerin çalışmalarını takip ediyorum.

ateşkaptan 10-01-2017 11:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Xaliq85 (Mesaj 1492011)
Merhaba. Benim salataliklarin uzeri erkek ciceklerle dolu her gun 2 3 tane kopariyorum. Meyve vermiyor hic. Ne yapmam gerekli acaba?

Elinizdeki salatalıki cinsi, verimsiz bir çeşit olabilir.

Erkek çiçekleri koparmayın, yan dallar oluştukça dişi çiçek oluşacaktır.

Kış mevsimi nedeniyle ısı ve ışık olayı, gelişim için çok önemli faktörler.

Xaliq85 10-01-2017 16:13

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan (Mesaj 1492115)
Elinizdeki salatalıki cinsi, verimsiz bir çeşit olabilir.

Erkek çiçekleri koparmayın, yan dallar oluştukça dişi çiçek oluşacaktır.

Kış mevsimi nedeniyle ısı ve ışık olayı, gelişim için çok önemli faktörler.

isi normal. 20 derce. isik biraz az geliyor. cok tesekkur ederim

memduhd 10-01-2017 16:39

Merhaba,

Gerçekten çok faydalı bir forum olmuş herkesin emeğine sağlık,
Saygılarımla.

Xaliq85 11-01-2017 06:09

Ben solusyonlara amonium nitrat gubresi katmiyorum. Gerek varmi ilave etmeye?

ateşkaptan 15-01-2017 11:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Xaliq85 (Mesaj 1492221)
Ben solusyonlara amonium nitrat gubresi katmiyorum. Gerek varmi ilave etmeye?

AmonyumNitrat gübresi fide döneminde bitkinin gelişmesine yardımcı olur. Ama şart değildir.

Toplam azot içindeki oranı en fazla % 20 dir. Bana göre % 10 dan fazla kullanmamak gerekir.

memduhd 27-01-2017 10:57

Topraksız Tarım kimyasalların tedariği- Istanbul

merhaba,

Öncelikle herkese kolaygelsin işlerinde, Ben İstanbul Kurtköy de oturuyorum, apartman dairesi malüm fazla bir yerim olmadığı için az miktarda kimyasal alıp Ateşkaptan'ın eylül ayında paylaştığı Hoagland formülünü evimde oluşturup küçük bir test ortamı yapmak istiyorum (bir kova içinde).
Kimyasalların fiyatlarını araştırdım ancak sanırım bir çoğunu en az 1KG almak gerekiyor. Ben evimin salonunda bir iki marul ve soğan denemesi yapmak istiyorum yaz gelmeden. Becerebilir isem, Çorluda evin bahçesinde test ederim yaza.
Tavsiye edeceğiniz satıcı var mıdır, forumlarda paylaşılan gübre-kimyasal satış sitelerinde hepsini bulamadım.
Forumlarda gördüğüm kara hep Kudret Beye yönlendirmeler yapılmış ancak böyle ufak bir şey için rahatsızlık vermek istemediğim için buradan yazmak istedim.

İnternet üzerinden bulabildiğim bilgiler aşağdaki gibidir:

Kalsiyum Nitrat 1kg 5tl
Potasyum Nitrat 1kg 12tl
Demir II Sülfat 1kg 5tl
Magneziyum Sülfat 1kg 5tl
Mono Potasyum Fosfat 1kg 17tl
Potasyum Sülfat 1kg 14tl
Potasyum Nitrat 250gr 9tl
Borik Asit 1kg 10tl
Mangan Sülfat 1kg 15tl
Çinko Sulfat 1kg 70tl
Bakır Sülfat 1kg 10
Sodyum Molibdat 50gr 20tl

Bu ürünleri aşağdaki internet sitelerinden bulabildim:

Kalsiyum Nitrat nedir?Kalsiyum nitrat gübresi satış fiyatı 5 tl

Kalsiyum Nitrat 1 Kg - Saf - ücretsiz Kargo GittiGidiyor'da 259075854

Demi
Magnezyum Slfat Gbresi 1 kg - Fidan Sat, Fide Sat, internetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri

MKP MONO POTASYUM FOSFAT GUBRESI SATIS FIYATI 17 TL

Potasyum Sülfat 1kg Gübre Akvaryum Teknik Kullan GittiGidiyor'da 253808385

Potasyum Nitrat 250 gr - K119026.0250 - Rokim - Eğitim Araçları - Eğitim Araçları - Okul Malzemeleri

borik asit satış fiyatı 1 kg 9 tl

Mangan Sülfat Satış Fiyatı 15 Lira

TOZ ÇİNKO SÜLFAT MUTLU METAL %22`LİK 25KG FİYATI:70TL | GidaTarimIlanlari.com

Bakır Sülfat 1kg (göztaşi) - n11.com

Sodyum Molibdat 50gr - n11.com

Ayrıca deneyim ve çok değerli bilgilerinizi herkes ile paylaştığınız için çok teşekkür ederim,
Saygılarımla,

Memduh Deliormanlı

efe446 27-01-2017 13:33

Merhaba Memduh Bey size mesaj attım. Elimde neredeyse hepsi mevcut yardımcı olabilirim isterseniz. Potasyum nitratı internette bulmakta zorlanabilirsiniz çünkü satışı yasak. Bende bulamıyorum. Sitede yardımcı olabilecek varsa 25 kg almayı düşünüyorum.

beşiktaşlı 29-01-2017 18:17

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efe446 (Mesaj 1493421)
Merhaba Memduh Bey size mesaj attım. Elimde neredeyse hepsi mevcut yardımcı olabilirim isterseniz. Potasyum nitratı internette bulmakta zorlanabilirsiniz çünkü satışı yasak. Bende bulamıyorum. Sitede yardımcı olabilecek varsa 25 kg almayı düşünüyorum.

sayın efe446 elinizde olan gübrelerden 1 kg almam mümkünmü fiyat bilgilerini öğrenebilirmiyim

memduhd 30-01-2017 08:13

Sayın efe446, teşekkür ederim cevap için, mesajınızı yanıtladım, Potasyum nitrat fide zamanında ne kadar faydalı bilmiyorum, eksikliği sanırım hızlı büyümemesini sağlayacak gibi anladım, yani Potasyum nitrat kullanmaz isek bitki yavaş gelişir ve büyür gibi anladım.
Sizin düşünceniz nedir acaba,

Çok teşekkür ederim.

efe446 30-01-2017 08:38

Evde yapılacak çalışmalar için zorunlu bu gübreyi kullanmalısınız diye bir dayatma yapılamaz. Amaç element miktarlarını istenen değerlere yaklaştırmak aslında. Siz bitkinin potasyum ihtiyacını potasyum sülfatlada karşılarsınız potasyum nitratlada. Potasyum nitrat kullanılınca belirli oranda azotta katmış oluyordunuz. Bu sayede azotlu gübre kullanımınız azalıyordu. Şimdi eksik kalan azotu başka gübrelerden katmamız gerekebilir. Kalsiyum nitrat , Magnezyum nitrat , halen elimizde mevcut. Bunların yetmediği yerde de sıvı azot gübreleri bir alternatif.

memduhd 01-02-2017 10:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efe446 (Mesaj 1493673)
Evde yapılacak çalışmalar için zorunlu bu gübreyi kullanmalısınız diye bir dayatma yapılamaz. Amaç element miktarlarını istenen değerlere yaklaştırmak aslında. Siz bitkinin potasyum ihtiyacını potasyum sülfatlada karşılarsınız potasyum nitratlada. Potasyum nitrat kullanılınca belirli oranda azotta katmış oluyordunuz. Bu sayede azotlu gübre kullanımınız azalıyordu. Şimdi eksik kalan azotu başka gübrelerden katmamız gerekebilir. Kalsiyum nitrat , Magnezyum nitrat , halen elimizde mevcut. Bunların yetmediği yerde de sıvı azot gübreleri bir alternatif.

Merhaba sayın efe446, mesaj atmıştım size müsait olduğunuzda bakabilirmisiniz. Özel mesajlar sanırım bilgi olarak düşmüyor. Forum daki arkadaşlardan özür dilerim bu durum için.

SM-J510FQ cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İsmail Kuzucu 01-02-2017 21:50

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi efe446 (Mesaj 1493421)

Çünkü satışı yasak diyorsunuz ama site üyelerinden yardım istiyorsunuz?

efe446 02-02-2017 07:25

İsmail Bey ülkemizde çoğu şey yasak ama benim amacım kötü niyetle kullanmak değil. 25 kg almakla ancak evimde veya bahçemde yetiştiricilik yapabilirim başka bi anlamı yok bunun.

Terör faaliyetleri vs. yasakla bitiremezsiniz bunu bitirmenin yolu istihbarattır. Ama kolay olanı tabi ki yasaktır. Bunu tartışmanın yeri burası değil biliyorum.

Uyarınız için teşekkür ederim. Yanlış anlaşılacak bir durumsa site yönetimi kaldırabilir yazımı.

beşiktaşlı 02-02-2017 22:41

sayın Ateşkaptan elimde hasat yayıncılığın salata marul yetiştiriciliği kitabı nı aldım
sayfa57
perlit torba kültüründe yetiştirme diye kıvırcık formülü verilmiş
yanlız şu şekilde altta yazdım
rica etsem hesaplamda yardımcı olurmusunuz:)
1 ton suya
N:175 gr
p:40 gr
k:300 gr
ca:120 gr
mg35 gr
f:2 gr
mn:0.5 gr
cu:0.2 gr
zn:1 gr
B:0.4 gr
mo:0.05gr
15oo ...2000 us

efe446 03-02-2017 06:54

Sayın beşiktaşlı şuan ülkemizde satılmakta olan yani alacabileceğimiz standart gübrelerle ,

1- mono potasyum fosfat
2-potasyum sülfat
3-Kalsiyum nitrat
4-magnezyum nitrat
5-demir
6-mikro elementler

ile formüllerdeki azot ihtiyacını karşılamak mümkün değil. Potasyum nitrat veya amonyum nitrat olması gerekli. Ancak diğer standart dışı gübreler kullanılarak bu açık elbette kapanabilir. Mesela 20-20-20 gibi 10-5-40 gibi gübrelere yönelmek zorundayız. Bunlarda biraz hesap karışıklığı yaratacak ve amatörler için zor bir durum olacak.

ateşkaptan 03-02-2017 11:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beşiktaşlı (Mesaj 1494056)
sayın Ateşkaptan elimde hasat yayıncılığın salata marul yetiştiriciliği kitabı nı aldım
sayfa57
1 ton suya
mg35 gr
15oo ...2000 us

Sayın Beşiktaşlı;

Kitap içeriğine bir daha bakarmısın, birim değerler ppm olması gerekir.

efe446 03-02-2017 12:33

Sayın ateşkaptan 1 ton (1.000 l) su belirtilmiş yani değerler ppm zaten.

Tartes 03-02-2017 15:20

potasyum nitrat yasağı bir süre önce kalktı

idris şenol 03-02-2017 17:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Tartes (Mesaj 1494095)
potasyum nitrat yasağı bir süre önce kalktı

sayın tartes çuval bazında mevcut biz amatörler için kg bazında istenilen elementleri yapmanız mümkünmü hiç olmazsa 2 ..3 kg olsa kargo maliyeti iner

ateşkaptan 03-02-2017 17:53

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beşiktaşlı (Mesaj 1494056)
sayfa57
1 ton suya
mg35 gr
15oo ...2000 us

1 mg/L = 1 ppm
1 gr/L = 1000 ppm

Marul formülü Degerler ppm cinsinden

Eklenti 638169

Çinko elementi miktarı çok fazla gibi.

Bakalım kim çözecek?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 00:33.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025