agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Ateşkaptan/Perlit ortamında topraksız tarım denemeleri (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33826.htm)

falconman 15-09-2016 20:07

ateşkaptan iyi günler öncelikle sizi youtube dan ve ve buradan takip etmekteyim sizinle yazışabilmek içinde bu foruma da üye oldum. Hidroponik sistem hoagland çözeltisi için bir soru sormak istiyorum. 5 lt lik A ve B tankı 1 ton su çözeltisi hazırlandığında örneğin marul bitkisi için kaç bitki için yeterli olur ve bu suyu kaç gün kullanabilirirz, eksilen suyu ne zaman eklemek gerekli otomasyon olmadan elle yapmak istiyorum . bunun bilgisine hiç bir yerde ulaşamadım en son olarak da marul için nft de devridaim pompasının zamanlamasını nasıl ayarlamak gerekli 15 dakika çalış 2 saat çalışma gibi şimdiden teşekkür ederim vereceğiniz bilgilr için.

beşiktaşlı 15-09-2016 22:24

sayın ateşkaptan size nekadar teşekkür etsek azdır
hernekadar karmaşık görünsede benim gibi zor anlayan biri bile anlıyorsa formdaki herkes anlar umudum var
hoglandı iki aşamalı diyebilirmiyiz
üçüncü aşamada eklersek ne yapmalıyız
potasyumu 300 ppm çıkarsak dometeste daha iyi verim alırmıyız....çokmu oldum:))
şimdiden teşekkür ederim

ateşkaptan 16-09-2016 08:34

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi falconman (Mesaj 1479299)
ateşkaptan iyi günler öncelikle sizi youtube dan ve ve buradan takip etmekteyim sizinle yazışabilmek içinde bu foruma da üye oldum. Hidroponik sistem hoagland çözeltisi için bir soru sormak istiyorum. 5 lt lik A ve B tankı 1 ton su çözeltisi hazırlandığında örneğin marul bitkisi için kaç bitki için yeterli olur ve bu suyu kaç gün kullanabilirirz, eksilen suyu ne zaman eklemek gerekli otomasyon olmadan elle yapmak istiyorum . bunun bilgisine hiç bir yerde ulaşamadım en son olarak da marul için nft de devridaim pompasının zamanlamasını nasıl ayarlamak gerekli 15 dakika çalış 2 saat çalışma gibi şimdiden teşekkür ederim vereceğiniz bilgilr için.

Normal bir sera (300 m2) için yeterli olacaktır. Ec ölçümü neticesinde eksilen su ve besin ilavesi yapılacaktır. Marul için Ec 0.8 ile 1.2 aralığında olacaktır.
Otomatik pompa ayarı üzerinde yazmaktadır.

Selamlar.

ateşkaptan 16-09-2016 08:37

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beşiktaşlı (Mesaj 1479318)
sayın ateşkaptan size nekadar teşekkür etsek azdır
hernekadar karmaşık görünsede benim gibi zor anlayan biri bile anlıyorsa formdaki herkes anlar umudum var
hoglandı iki aşamalı diyebilirmiyiz
üçüncü aşamada eklersek ne yapmalıyız
potasyumu 300 ppm çıkarsak dometeste daha iyi verim alırmıyız....çokmu oldum:))
şimdiden teşekkür ederim

Potasyum miktarını artırabilirsiniz. Bitkide daha fazla gelişme kaydedebilirsiniz.
Sonucunu paylaşırsanız, bizlerde faydalanmış oluruz.

Selamlar kolay gelsin.

falconman 16-09-2016 19:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan (Mesaj 1479339)
Normal bir sera (300 m2) için yeterli olacaktır. Ec ölçümü neticesinde eksilen su ve besin ilavesi yapılacaktır. Marul için Ec 0.8 ile 1.2 aralığında olacaktır.
Otomatik pompa ayarı üzerinde yazmaktadır.

Selamlar.

çok teşekkür ederim ilgileriniz için sistemi kurup çalıştırdığım zaman haber vereceğim. demir askı sistemini yaptıracağım tek eksik şimdilik o.sağda ve solda 11 katlı pimaş boru uzunluk 3 m yaklaşık 280 300 marul tek seferde yetiştirmeye çalışacağım.

kiziltan 16-09-2016 20:20

11 kat ve herbiri 3 metre yani 33 metre toplam uzunluk cok fazla.

NFT sisteminde suyun katedecegi mesafe maksimum 11 metre deniyor, aksi takdirde bas taraftaki bitkiler elementleri alacak ve son tarafa eksik besin gidecek. Ayrica yazin isinma kisin soguma olacak.

falconman 17-09-2016 18:59

motor güçlü 120 w 6 t/s dalgıç pompa var. su çıkışlarını çoğaltsak çözüm olmaz mı.

kiziltan 17-09-2016 19:27

Toplam boyu hesaplayip, 10-11 metrelik olacak sekilde bolumler dusunup su giris ve cikisi verirseniz olur sanirim. 300 civari marulu ayni anda olgunlastirirsaniz mahsulu ne yapacaksiniz ? Hepsi ayni anda satilir mi ? Onar gun arayla dikseniz olur mu ?

falconman 17-09-2016 20:47

Sayın kızıltan ben bunu sadece bir prototip olarak yapacağım. deneme de başarılı olursam uygulama yapabileceğim ısıtmalı 6 da sera var zaten.

metesoylemez 18-09-2016 23:23

Sayın ateşkaptan, sizi dikkatle takip ediyorum. Açtığınız başlık
hem teorik hem pratik yönden bi okuldan farksız. Sayın Kudrettezel
ile birlikte, bu işle ilgilenenlere çok faydalı oluyorsunuz. Tüm fikir
beyan eden arkadaşlara öncelikle size ve Kudret beye sonsuz teşekkürler.
Benim sormak istediğim (her ne kadar uygun olmasa da) topraklı olarak
açıkta yetişen domateslere hoagland formülü ile nasıl bi gübreleme uygulayabiliriz.
Yani damla sulama ile yaklaşık 10 dönüm domatese hoagland formülünü ne sıklıkla
verebiliriz, gübre çözeltisini kaç tonluk tanka göre hesap etmeliyiz. (toprak değerlerini dikkate almadan)
Bu konuda bi gübreleme programı fikriniz olurda paylaşırsanız çok sevinirim.

idris şenol 19-09-2016 00:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metesoylemez (Mesaj 1479592)
Sayın ateşkaptan, sizi dikkatle takip ediyorum. Açtığınız başlık
hem teorik hem pratik yönden bi okuldan farksız. Sayın Kudrettezel
ile birlikte, bu işle ilgilenenlere çok faydalı oluyorsunuz. Tüm fikir
beyan eden arkadaşlara öncelikle size ve Kudret beye sonsuz teşekkürler.
Benim sormak istediğim (her ne kadar uygun olmasa da) topraklı olarak
açıkta yetişen domateslere hoagland formülü ile nasıl bi gübreleme uygulayabiliriz.
Yani damla sulama ile yaklaşık 10 dönüm domatese hoagland formülünü ne sıklıkla
verebiliriz, gübre çözeltisini kaç tonluk tanka göre hesap etmeliyiz. (toprak değerlerini dikkate almadan)
Bu konuda bi gübreleme programı fikriniz olurda paylaşırsanız çok sevinirim.

Güzel bir soru velakin ,zor sorulardan biri:(
hougland formülü suyun içersindeki ppm gübre miktarı
topraklı tarımla ,topraksız tarım!!! siyahla beyaz gibi artı ile eksi gibi farklı
ilk önce bu işe başlarken topraklamı çalışacaksınız topraksızmı ona karar vermek gerekli
beş on kg gübre ile binlerce pazar deyerli marul yetiştirildiğni gördüm
toprak anaya gelirsek bulunduğumuz bölge ve çoğrafi koşullar,
toprağmızın yapsı göreceli olarak toprak analizi ile öğrenebiliriz
dikim yapacağmız toprağmızın içersinde olası fazla bir minarel,,
bizim takviye yapacağmız fazla minarel yaradan çok zarar getirir
topraklı tarım gübre proğramı ile arama yaparsanız daha alşıılır hale gelir
SERADA DOMATES YETTRCL - Tarm Ktphanesi
YİNEDE DEYERLİ HOCALARIMIZ birşeyler yazarsa olası bir ihtimal deyerlendirirseler bende sevinirim

metesoylemez 19-09-2016 02:33

Sayın idris şenol ilginiz için teşekkür ederim.
Zor soru farkındayım. Topraklı tarım ile topraksız tarım arasında uçurumlar var biliyorum fakat topraksız tarım gübre eriyikleri dengeli ve stabil olduğu için topraklı tarımda da bi fayda sağlayabilirmiyiz diye düşünüyorum. Çünkü şu an çoğu çiftçinin topraklı tarımda yaptığı gübre uygulamaları topraksız tarıma göre çok daha maliyetli. Topraksız tarım eriyiyikleri ile normal gübreleme azaltılıp hem maddi hemde verim açısından bi ilerleme kaydedilebilir mi merak ediyorum doğrusu.
Aslında en kesin sonucu deneyerek görmek lazım bi daha ki sezona.
Hocalarımız bi fikir beyan eder umarım.

erhanzim 19-09-2016 10:16

Merhabalar Saygıdeğer forum üyeleri;
Paylaşmış olduğunuz değerli bilgileri uzun zamandır üye olmadan takip ediyor ve uygulamaya çalışıyorum, öncellikle bu değerli bilgileri paylaştığınız için sizlere teşekkür ederim. Şimdi üye olup hem sizlere teşekkür edip hemde aklıma takılan bikaç soruyu sormak istedim.
Topraksız tarım uygulaması yapmak için bir sera kurdum ve ilk denemelere başladım, inşallah ilerleyen zamanlarda fotoğraflarını da sizlerle paylaşacağım.
Besin eriyiği olarak Hoagland formülünü kullanmaya karar verdim ve hemen eriyikleri hazırlamaya koyuldum. Malumunuz satış yasağından dolayı Potasyum Nitrat gübresine ulaşamadım ve bu gübreyi formülde ufak değişiklikler yaparak pot. sülfat ve üre ile tamamlamaya çalıştım. teoride herşey kusursuzdu lakin bitkilerimin yaşlı yapraklarında sıkıntılar görmeye başladım ki azot noksanlığı baş gösteriyordu. Eriyikleri hazırlarken bu durumun olacağı aslında aklıma gelmişti, çünkü üre bünyesinde NO2 formunda azot barındırıyor ve bu bitkinin alabileceği form değil. Toprağa atılan üre, toprakta ki nitrifikasyon bakterilerince NH4 veya NO3 formuna dönüştürülüp bitki için yarayışlı hale gelmiş oluyor. Biz topraksız tarım yaptığımız için bu dönüşümü yapamadığımızı düşünüyorum. Sizlerin bu konu hakkında düşünce ve önerileri nelerdir merak ediyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

falconman 19-09-2016 10:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erhanzim (Mesaj 1479605)
Paylaşmış olduğunuz değerli bilgileri uzun zamandır üye olmadan takip ediyor ve uygulamaya çalışıyorum, öncellikle bu değerli bilgileri paylaştığınız için sizlere teşekkür ederim. Şimdi üye olup hem sizlere teşekkür edip hemde aklıma takılan bikaç soruyu sormak istedim.
Topraksız tarım uygulaması yapmak için bir sera kurdum ve ilk denemelere başladım, inşallah ilerleyen zamanlarda fotoğraflarını da sizlerle paylaşacağım.
Besin eriyiği olarak Hoagland formülünü kullanmaya karar verdim ve hemen eriyikleri hazırlamaya koyuldum. Malumunuz satış yasağından dolayı Potasyum Nitrat gübresine ulaşamadım ve bu gübreyi formülde ufak değişiklikler yaparak pot. sülfat ve üre ile tamamlamaya çalıştım. teoride herşey kusursuzdu lakin bitkilerimin yaşlı yapraklarında sıkıntılar görmeye başladım ki azot noksanlığı baş gösteriyordu. Eriyikleri hazırlarken bu durumun olacağı aslında aklıma gelmişti, çünkü üre bünyesinde NO2 formunda azot barındırıyor ve bu bitkinin alabileceği form değil. Toprağa atılan üre, toprakta ki nitrifikasyon bakterilerince NH4 veya NO3 formuna dönüştürülüp bitki için yarayışlı hale gelmiş oluyor. Biz topraksız tarım yaptığımız için bu dönüşümü yapamadığımızı düşünüyorum. Sizlerin bu konu hakkında düşünce ve önerileri nelerdir merak ediyorum. Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Nitratlı gübrelerin yasaklanması büyük bir sorun oldu.aynı konuyu bende düşünüyorum sülfatlı gübrelerle bu başarıyı yakalamak güç ayrıca gerekenden çok fazla kükürt sorunu. üre de hemen çözünen bir bileşik değil nitro bakter veya nitromanas kültürleri uygulanabilir mi bilmiyorum. bu gün ziraat odası başkanına sordum nitratlı gübrelere nasıl çözüm bulunacak diye sıvı tarzda olanları kullanılabilir dedi ama bu maliyetleri çok artırır çünkü örnek olarak 1 çuval gübreyi 100 130 lira gibi alırken sıvı gübrede 1 kg ya 19 litre su basacak sana aynı fiyata veya daha fazlasına satacak sıkıntı büyük ...

erhanzim 19-09-2016 11:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi falconman (Mesaj 1479611)
Nitratlı gübrelerin yasaklanması büyük bir sorun oldu.aynı konuyu bende düşünüyorum sülfatlı gübrelerle bu başarıyı yakalamak güç ayrıca gerekenden çok fazla kükürt sorunu. üre de hemen çözünen bir bileşik değil nitro bakter veya nitromanas kültürleri uygulanabilir mi bilmiyorum. bu gün ziraat odası başkanına sordum nitratlı gübrelere nasıl çözüm bulunacak diye sıvı tarzda olanları kullanılabilir dedi ama bu maliyetleri çok artırır çünkü örnek olarak 1 çuval gübreyi 100 130 lira gibi alırken sıvı gübrede 1 kg ya 19 litre su basacak sana aynı fiyata veya daha fazlasına satacak sıkıntı büyük ...

Haklısın, umarım yakın zamanda bu sorun çözülür. Bende şimdilik elimde bulunan aminoful, amino quick gibi yaprak gübreleri ile azot ihtiyacını karşılamaya çalışıyorum.

ateşkaptan 20-09-2016 11:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi metesoylemez (Mesaj 1479596)
Sayın idris şenol ilginiz için teşekkür ederim.
Zor soru farkındayım. Topraklı tarım ile topraksız tarım arasında uçurumlar var biliyorum fakat topraksız tarım gübre eriyikleri dengeli ve stabil olduğu için topraklı tarımda da bi fayda sağlayabilirmiyiz diye düşünüyorum. Çünkü şu an çoğu çiftçinin topraklı tarımda yaptığı gübre uygulamaları topraksız tarıma göre çok daha maliyetli. Topraksız tarım eriyiyikleri ile normal gübreleme azaltılıp hem maddi hemde verim açısından bi ilerleme kaydedilebilir mi merak ediyorum doğrusu.
Aslında en kesin sonucu deneyerek görmek lazım bi daha ki sezona.
Hocalarımız bi fikir beyan eder umarım.

Sayın İdris Şenol'un da belirttiği gibi toprak analizi yapılması mutlaka elzem. Toprak içindeki mineral ve PH değerleri ortaya konulması gerekir.

Ben çilekte denedim. Saksı içinde büyüyen çileklerime, topraksız dan artan eriyiklerimi kullandım. Önceleri çiçeklenme ve verim artıyor gibi, sonraları mineral fazlalığı ve PH ın ölçülmemesi ve müdahale edilmemesi ile toprakta biriken tuzlar nedeniyle verim azalıyor ve bitki tabiri caizse zehirleniyor.

Ayni durum, drenaj yapmadan perlit içinde soğan yetiştiren arkadaşlar da da gözlenmesi gerekir. Belirli aralıklarda köklerde biriken ve bitkinin bünyesine taşımak istemediği tuzlardan arındırmak mutlaka elzem.

ateşkaptan 20-09-2016 11:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi erhanzim (Mesaj 1479605)

Ben üre kullandım. Hatta bazı formüllerde ona yer verdim. Ancak az miktarda kullandığım için (Azot miktarını tamamlamak) bir zararını görmedim. Fazla miktarda Azot üre den karşılanırsa, bitki ye zararlı olacaktır.

metesoylemez 20-09-2016 12:36

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan (Mesaj 1479728)
Sayın İdris Şenol'un da belirttiği gibi toprak analizi yapılması mutlaka elzem. Toprak içindeki mineral ve PH değerleri ortaya konulması gerekir.

Ben çilekte denedim. Saksı içinde büyüyen çileklerime, topraksız dan artan eriyiklerimi kullandım. Önceleri çiçeklenme ve verim artıyor gibi, sonraları mineral fazlalığı ve PH ın ölçülmemesi ve müdahale edilmemesi ile toprakta biriken tuzlar nedeniyle verim azalıyor ve bitki tabiri caizse zehirleniyor.

Ayni durum, drenaj yapmadan perlit içinde soğan yetiştiren arkadaşlar da da gözlenmesi gerekir. Belirli aralıklarda köklerde biriken ve bitkinin bünyesine taşımak istemediği tuzlardan arındırmak mutlaka elzem.

Teşekkürler ateşkaptan.
Tuzlanma büyük problem dediğiniz gibi. Ama şu an geleneksel tarım yapan özellikle küçük çiftçilerimizde aşırı gübre kullanımı haf safhada. Aslında benim bu konuyu düşünmeme sebep olanda bu zaten.
Aslında kafamdaki soru şu; Örmek olarak bir kök domates tarlaya ekimden hasat sonuna kadar, ağırlık olarak ne kadar NPK, Ca, Mg kullanır. Bu tam tespit edildiğinde bitkinin dönemine göre makro besin elementleri kabaca oranlanarak ayarlanıp damla sulama ile verildiğinde sonuç ne olur?

kiziltan 20-09-2016 13:51

Bitkinin hangi elementleri tuketecegini bilseniz dahi, vereceginiz solusyon icerisindeki diger elementler toprakta birikecek ve cevre kirliligi yaratacak, topragi oldureceksiniz.

erhanzim 21-09-2016 09:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan (Mesaj 1479730)
Ben üre kullandım. Hatta bazı formüllerde ona yer verdim. Ancak az miktarda kullandığım için (Azot miktarını tamamlamak) bir zararını görmedim. Fazla miktarda Azot üre den karşılanırsa, bitki ye zararlı olacaktır.

Teşekkürler ateşkaptan, dediğiniz gibi çok fazla kullanmayıp sadece pot. nitrattaki %13'lük azotu karşılayacak kadar kullanıyorum.

ateşkaptan 23-09-2016 13:30

5 Eklenti(ler)
İncir yazın tükenmesi ile artık meyvesini vermez diyordum. Sayın Kızıltan haklı çıktı. Denemede başarıyla sonuçlandı. Hoagland formülü, ec 1.8, pH 6-6.5 civarı, fosfor 41 olarak dikkate alınacak.

Demek ki, baharda dikse idim, meyvesini güneşin en fazla olduğu zaman da almış olacaktım. Şimdi zor kızaracak gibi.

Eklenti 628375

Eklenti 628376

Çileklerim çiçekteler, ancak bu ara Karadeniz çok soğuk ve yağışlı. Olgunlaşma gecikecek.

Eklenti 628377

Sarıkanat Balıklarım ızgarada,

Eklenti 628378

Karadeniz suskun ve dingin iken, mavi su seyretmeye doyulmaz

Eklenti 628379

idris şenol 23-09-2016 14:46

mavmi yeşilmi yoksa gümüşmü veya beyazmı :))hepsi ayrı bir güzel

kiziltan 23-09-2016 19:20

Meraklanmayın bu incirleri yiyebileceksiniz. Biraz erken olgunlaşsın derseniz son 10 güne gelince alttaki delik üzerine zeytinyağı sürün olgunlaşıversin.

Kışa kalmasını isterseniz bunları kalem yapıp köklendirmeniz ve hemen dikmeniz gerek.

Kendine döllenen tür bulup köklendirirseniz Kasım-Aralık yersiniz

Bunları saklayacaksanız saksıya alın ( yine perlitte ) ama sulamayı çok ama çok azaltıp kış soğuğuna bırakın kışlasın yıl başında sulamayı yavaş yavaş artırın yeniden incir yersiniz.
Başarılar

ateşkaptan 24-09-2016 10:33

3 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1480103)
Meraklanmayın bu incirleri yiyebileceksiniz. Biraz erken olgunlaşsın derseniz son 10 güne gelince alttaki delik üzerine zeytinyağı sürün olgunlaşıversin.

Kışa kalmasını isterseniz bunları kalem yapıp köklendirmeniz ve hemen dikmeniz gerek.

Kendine döllenen tür bulup köklendirirseniz Kasım-Aralık yersiniz

Bunları saklayacaksanız saksıya alın ( yine perlitte ) ama sulamayı çok ama çok azaltıp kış soğuğuna bırakın kışlasın yıl başında sulamayı yavaş yavaş artırın yeniden incir yersiniz.
Başarılar

Turfanda incir;

Bu metod ile Akdeniz ve ege de, hatta modern sera ile diğer bölgelerde de erken verim almak mümkün.

İncir; Topraksız tarım ile gerekli besini fazlası ile alabiliyor. Şu anda yaprak dökmekte olan toprakta ki incirlere göre, topraksız da ki incirler, yaprakları iri ve canlı. hala da büyümesi devam ediyor.

Eklenti 628417

Eklenti 628418

İncir dalı ilk dikilişi (13.06.2016)
Eklenti 628420

kiziltan 24-09-2016 14:29

Her sene dikerek serada yaparsanız 1000 m2 serada 6 ila 8 ton yıllık verimi var. Ancak bu seraya 2400 civarı kalem dikmek gerek. Hem erken turfanda hem de son turfanda yapar ki fıyatın enyüksek olduğu zamanlar.

ateşkaptan 01-10-2016 09:24

4 Eklenti(ler)
Çilekler hiç durmadan meyvesini vermeye devam ediyorlar. Artık Ankara ya dönme zamanı da geldi. Karadeniz de havalar hissedilir derecede soğuk. Gece sıcaklıkları düşük olunca meyveler etkileniyor ve kızarmaları gecikiyor.

İşte durum bu.

Eklenti 628816

Eklenti 628817

Eklenti 628818

Bunlarda 1 er kiloluk palamutlar. Lakerdalık.

Eklenti 628819

ateşkaptan 05-10-2016 17:29

5 Eklenti(ler)
Artık Ankara'ya dönüş zamanı. Tekne karaya çekildi. Üzeri branda ile örtüldü. Kısmet olursa hafta sonu Ankara'dayım.

Geride bıraktıklarım bunlar olacak. Giderken elektriği kapatarak, bitkilerim doğayla baş başa kalacak. Perlit içinde mevcut eriyik, her yağmur da tekrar bitki tarafından bünyeye alınarak, hayatlarını devam ettirecekler.

Çileklerim, seneye tekrar devam edecekler.

Eklenti 629263

Topladıklarım,

Eklenti 629264

Süs biberlerim hala çiçekteler,

Eklenti 629265

Kapya biberlerim,

Eklenti 629266

Bunlar da çok acı biberlerim,

Eklenti 629267

ateşkaptan 05-10-2016 17:37

4 Eklenti(ler)
Bıraktıklarıma devam,

Bu biberler sivri,

Eklenti 629268

Burada altı adet incir var. Bir kısmı da marul. İncir kışı atlatabilirse, baharda büyük saksılara dikilecek. Üzerindeki incirin olgunlaşması mümkün değil. Bu gün hava tekrar soğudu.

Eklenti 629269

Eklenti 629270

Bunlar ise kışlık marullarım.

Eklenti 629271

Xaliq85 29-10-2016 15:55

Merhaba. Ilk once verdiginiz degerli bilgiler icin size tesekkur ederim. Ben Baku de ticari amac icin marul serasi kurmak istiyorum. Evvelde marul icin verdiginiz marul formulunu akar su kulturu icin kullana bilirmiyim? Bu formulle her ay verim ala bilirmiyim? Onceden tesekkurler. ikinci bir sey. ben turkiyede olan topraksiz cilek seralarindan reportajlar izledim. Dediklerine gore her fideden 500 1000gr mahsul almak mumkun. Siz neden o kadar fideden az mahsul goturdunuz? Onlarin formul hazirlama yontemi farklimi?

kiziltan 29-10-2016 19:20

Sn.Ateskaptan

Incirlerden haber alma sansiniz var mi ? Belki komsular ve ya akrabalariniz yardimci olabilirler.

ateşkaptan 30-10-2016 08:19

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Xaliq85 (Mesaj 1483882)
Merhaba. Ilk once verdiginiz degerli bilgiler icin size tesekkur ederim. Ben Baku de ticari amac icin marul serasi kurmak istiyorum. Evvelde marul icin verdiginiz marul formulunu akar su kulturu icin kullana bilirmiyim? Bu formulle her ay verim ala bilirmiyim? Onceden tesekkurler. ikinci bir sey. ben turkiyede olan topraksiz cilek seralarindan reportajlar izledim. Dediklerine gore her fideden 500 1000gr mahsul almak mumkun. Siz neden o kadar fideden az mahsul goturdunuz? Onlarin formul hazirlama yontemi farklimi?

Marul için formüle edilmiş Besin eriyiğini, Ec ve pH sınırları dikkate alınarak istediğiniz yöntemde kullanabilirsiniz.

Karadeniz ikliminde ve doğal ortam da, çilek için en verimli zamanı Haziran ve Temmuz ayıdır. Belirttiğiniz miktarları o zaman içinde yakalamak mümkün.

Otomasyon sistemi olan Sera ortamında bu miktarları artırmak mümkün. Bu miktarlar çileğin cinsine, bulunduğunuz iklim şartlarına, kullandığınız yönteme göre de değişiklik gösterir.

ateşkaptan 30-10-2016 08:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan (Mesaj 1483909)
Sn.Ateskaptan

Incirlerden haber alma sansiniz var mi ? Belki komsular ve ya akrabalariniz yardimci olabilirler.

İşlerim dolayısı ile bir ara gitmeyi düşünüyorum. Gidebilirsem, mutlaka fotoğraflarım.

Xaliq85 31-10-2016 07:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan (Mesaj 1483975)
Marul için formüle edilmiş Besin eriyiğini, Ec ve pH sınırları dikkate alınarak istediğiniz yöntemde kullanabilirsiniz.

Karadeniz ikliminde ve doğal ortam da, çilek için en verimli zamanı Haziran ve Temmuz ayıdır. Belirttiğiniz miktarları o zaman içinde yakalamak mümkün.

Otomasyon sistemi olan Sera ortamında bu miktarları artırmak mümkün. Bu miktarlar çileğin cinsine, bulunduğunuz iklim şartlarına, kullandığınız yönteme göre de değişiklik gösterir.

Tesekkur ederim bilgiler icin. Simdi eyer marul icin akan su kulturunde bunu kullanirsam zamanla devir daim yapan besin eriginde maddelerin miktari azalmakda olacak. Ph ve AC degerini sabit tutmak icin her defasinda besin erigi ilave etmek yararli ola bilirmi?

ateşkaptan 31-10-2016 19:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Xaliq85 (Mesaj 1484071)
Tesekkur ederim bilgiler icin. Simdi eyer marul icin akan su kulturunde bunu kullanirsam zamanla devir daim yapan besin eriginde maddelerin miktari azalmakda olacak. Ph ve AC degerini sabit tutmak icin her defasinda besin erigi ilave etmek yararli ola bilirmi?

Evet, tam düşündüğün gibi,

Besin eriyiği, bitki tarafından bünyeye alındıkça ve buharlaşma vs nedenlerle azalacak, hem ec hem de pH oranları istenilen oranlarda olmayacaktır.

Manuel kontrol edilen sistemlerde; En az her günün sonunda, mümkünse gün ortasında da (sıcaklıkların arttığı yaz ayında), mutlaka ölçüm yapmak gerekir. Tank suyu da azalacağından, su ilavesi sonunda ilave yapılacak besin eriyiği miktarı, zamanla tecrübe ve tekrar sonucu el alışkanlığına dönüşecektir. pH oranı da her ilave de mutlaka istenilen düzeye getirilmelidir.

Xaliq85 01-11-2016 20:23

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan (Mesaj 1484149)
Evet, tam düşündüğün gibi,

Besin eriyiği, bitki tarafından bünyeye alındıkça ve buharlaşma vs nedenlerle azalacak, hem ec hem de pH oranları istenilen oranlarda olmayacaktır.

Manuel kontrol edilen sistemlerde; En az her günün sonunda, mümkünse gün ortasında da (sıcaklıkların arttığı yaz ayında), mutlaka ölçüm yapmak gerekir. Tank suyu da azalacağından, su ilavesi sonunda ilave yapılacak besin eriyiği miktarı, zamanla tecrübe ve tekrar sonucu el alışkanlığına dönüşecektir. pH oranı da her ilave de mutlaka istenilen düzeye getirilmelidir.

simdi sizi yormak gibi olmasin ama ben hazirladigim eriyigi 1 ton suya ilave etdikden sonra motorla seraya bagladikdan sonra is bitiyormu? yoksa ilave olarak ayri bir tankda saf sudami tutmaliyim?

idris şenol 03-11-2016 03:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Xaliq85 (Mesaj 1484255)
simdi sizi yormak gibi olmasin ama ben hazirladigim eriyigi 1 ton suya ilave etdikden sonra motorla seraya bagladikdan sonra is bitiyormu? yoksa ilave olarak ayri bir tankda saf sudami tutmaliyim?

motorla seraya gübreli suyu basmakla iş bitmiyor takip gerekli
özelikle sıcaklık artığı yaz aylarında su buharlaşıyor geriye tuzlar kalıyor
haliye suyun ec yükseliyor ec yükseldikçe yağni tuzlar açağa çıkıyor bitkilerimizi kabaca yakıyor
ayrıbir tank saf suya gerek yok
gübre tankınıza direk çeşme suyu ile gereken ec miktarına düşünceye kadar su ilave etmeniz yeterli:)
veya ucuz yoldan otomasyon sistemi kurmalısınız

Xaliq85 03-11-2016 12:57

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1484396)
motorla seraya gübreli suyu basmakla iş bitmiyor takip gerekli
özelikle sıcaklık artığı yaz aylarında su buharlaşıyor geriye tuzlar kalıyor
haliye suyun ec yükseliyor ec yükseldikçe yağni tuzlar açağa çıkıyor bitkilerimizi kabaca yakıyor
ayrıbir tank saf suya gerek yok
gübre tankınıza direk çeşme suyu ile gereken ec miktarına düşünceye kadar su ilave etmeniz yeterli:)
veya ucuz yoldan otomasyon sistemi kurmalısınız

tesekkur ederim cevap icin. ben bu aylarda sera kurmak istiyorum. maksad cilekle marul yetisdirmek. bu aylardsa seraya isitma gerekmez sanirim. baku ruzgarli ve soguk. hangi derece havadan etkileniyor besin eriyigi? yani ortam kac derece olursa eriyik icin problem olmaz?

beşiktaşlı 12-11-2016 22:29

sayın ateşkaptan hoğland 2 formülü ile 2 adt hıyar yetiştiriyorum daha doğrusu çalışıyorum
hıyar fidesi güzel gelişti çiçeklenme ve uçlarında küçük hıyarlar var fakat büyümüyorlar
hoagland 2 ile başladım ve ve hoğland 2 ile devam ediyorum
sizce sorun nedir hoğland 1 ile başlanıp sonramı 2 . hoğlanda gemeliyim
şuan ec 2700 ph 5.80
son olarak hıyar yetiştirmek için en iyi formül hangisi sizin formunuzdaki çok aşamalı bu iş için en idaalimi.... teşekkür ederim

ateşkaptan 13-11-2016 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi beşiktaşlı (Mesaj 1485811)
sayın ateşkaptan hoğland 2 formülü ile 2 adt hıyar yetiştiriyorum daha doğrusu çalışıyorum
hıyar fidesi güzel gelişti çiçeklenme ve uçlarında küçük hıyarlar var fakat büyümüyorlar
hoagland 2 ile başladım ve ve hoğland 2 ile devam ediyorum
sizce sorun nedir hoğland 1 ile başlanıp sonramı 2 . hoğlanda gemeliyim
şuan ec 2700 ph 5.80
son olarak hıyar yetiştirmek için en iyi formül hangisi sizin formunuzdaki çok aşamalı bu iş için en idaalimi.... teşekkür ederim

Ec oranını çok yüksek tutmuşsun. 1.7-2.2 aralığı olması gerekir.

Resim paylaşırsanız daha net cevap verilebilir.

Kolay gelsin.

Xaliq85 14-11-2016 09:25

Ben molibdeni sivi olarak 100gr aldim. bunun kullanimi toz halinde olanla aynimi yoksa farkli kullanmaliyim?

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025