agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Ateşkaptan/Perlit ortamında topraksız tarım denemeleri (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33826.htm)

idris şenol 04-07-2015 22:39

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kudret Tezel (Mesaj 1393417)
Elinize emeğinize sağlık sayın ateşkaptan, Yardımlarınızdan dolayı size de teşekkür ederiz sayın idris şenol. Besin eriyiğini kendisi hazırlayacak arkadaşlarımıza işin pratiğini göstermek için güzel bir çalışma olmuş. Herkese başarılar dilerim. Kolay gelsin.

kudret bey siz topraksız tarımın Duayenisiniz:)topraksız tarımı sevmiyi sizden öğrendik birdaha kopamadık elle tutulan birşeyde yapamadım ama olsun sizlerle berağber olmak çok güzel:)

ateşkaptan 05-07-2015 20:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi 19 MUSTAFA (Mesaj 1393372)
Teşekürler ateş kaptan ,topraksızda alınacak fidede dikkat edilmesi gerekenler nelerdir ;sizin öğretilerinizle dikmiş olduğum durgun su kültüründeki 45 günlük domatesim çiçeklenme henüz yapmadı etkenler ne olabilir.bilginize

Çiçeklenme olmamasının bir çok nedeni var. Fotoğraf koyabilirseniz, görüntü üzerinden bir şeyler yazabiliriz .

Fidenin topraklı veya topraksız için ayrıcalığı yoktur.

Kolay gelsin.

ateşkaptan 06-07-2015 13:55

5 Eklenti(ler)
Yapraktan verdiğim eriyik, benden tam not aldı. Hala deneme aşamasında olduğundan, sonuç alınca içeriğini açıklamayı düşünüyorum. Hani fazla bilinmeyen bir eriyik değil ama, içeriklerinin oranları bana ait. Salatalıklarım, hele fasulyelerim coştukça coştu. Meyve tutumu ve yapraklanma süper. Süs kabağım bile azdi desem yanlış tabir etmemiş olurum.

Süs Kabağı

Eklenti 564372

ve meyvesi

Eklenti 564374

Fasulye ve salatalıklar

Eklenti 564373

Fasulyeler sallanmaya başladı.

Eklenti 564375

Salatalıklar devamlı çiçekte ve arılar iş başında

Eklenti 564376

ateşkaptan 06-07-2015 14:02

5 Eklenti(ler)
Salatalıklar her gün toplanmakta, fazlası konu komşuya dağıtılmakta,

Eklenti 564377

Marullarım yaprak yaprak iftara salata oluyor,

Eklenti 564379

Yakın plan

Eklenti 564378

Domateslerim 6.cı çiçekteler

Eklenti 564380

Fasulye çiçekleri arasından Karadeniz,

Eklenti 564381

kursun 06-07-2015 14:50

Hepsi güzel, sayın ateşkaptan, deniz de öyle.
Kullanacağım suyun ec değeri 25 derecede EC 1.25
Bu suyla besin eriyiği hazırlanabilir mi?
Bir yerde 0.50 EC nin üzeri sakıncalı diye okumuştum.

idris şenol 06-07-2015 20:41

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kursun (Mesaj 1393856)
Hepsi güzel, sayın ateşkaptan, deniz de öyle.
Kullanacağım suyun ec değeri 25 derecede EC 1.25
Bu suyla besin eriyiği hazırlanabilir mi?
Bir yerde 0.50 EC nin üzeri sakıncalı diye okumuştum.

bu deyerleri pek anlamadım
sanırım ec:1250 ( ms)mikro simns doğrumu:confused:

ateşkaptan 06-07-2015 21:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kursun (Mesaj 1393856)
Hepsi güzel, sayın ateşkaptan, deniz de öyle.
Kullanacağım suyun ec değeri 25 derecede EC 1.25
Bu suyla besin eriyiği hazırlanabilir mi?
Bir yerde 0.50 EC nin üzeri sakıncalı diye okumuştum.

Örnek olarak,Marul için ec değeri 0.8-1.2 dir. 1.2 nin üzerinde marul yaprağı yumuşak olmaz, çok sert yaprak verir.

1.25 değeri tabi ki çok yüksek değer, Ec içindeki elementler bilinirse formül o elementler dikkate alınarak formüle edilebilirse de, besin eriyiği hazırladığımız suyun da, nihai eriyiği koyacağımız tankın suyunun da düşük ec lerde olması en idealidir.

Örneğin benim kullandığım suyun ec değeri 0.25 civarında. Besin eriyiği hazırlarken, yağmur suyu bulma imkanınız olmaz sa, içme suyu olarak marketten satın aldığımız pet suları kullanabilirsiniz.

kursun 07-07-2015 14:03

Hocam sonuç olarak,
bu su ile hazır besin eriyiği kullanıp domates yetiştiremem mi?

idris şenol 07-07-2015 15:38

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kursun (Mesaj 1394083)
Hocam sonuç olarak,
bu su ile hazır besin eriyiği kullanıp domates yetiştiremem mi?

ben cevap verebilirmiyim:))
ec : askıda katı madde miktarı dır
besi suyunuzun içersinde nekadar askıda katı miktarı varsa o ölçüde bitkilerinizin verilen gübre elemetlerini alımı zorlanacak
şöyle yapın derim
sn kudret tezel den hazır besin kiti alarka mevcut suyunuzla ne yetiştircekseniz zaman kaybetmeden başlayın
farzedelim fideleri diktiniz topraksız ortamda besin kiti ile sulamaya başladınız fakat işler iyi gitmiyor mikro elemetleri alamıyor veya eksiklikler gözleniyor ,bu sefer yapraktan takviyeye başlarız
uzun lafı kısası hele bir başlayın zaman içersin de yapılan gözlemlere göre size yardımcı olcağaz kolay gelsin

kursun 07-07-2015 16:16

Teşekkür ederim, sayın İdris Şenol.

ateşkaptan 07-07-2015 19:06

Ec değeri 1.25 olan suyun mutlaka tahlil yaptırılarak içindeki elementlerin ppm değerlerinin bilinmesi eğer domates yetiştirecekseniz formülün yeni değerlere göre düzenlenmesi gerekir.

1.25 lik ec değeri olan su ile işin zor. Ama sayın Şenol'un da dediği gibi denemekte yarar var.

19 Mustafa 08-07-2015 17:14

teşekürler ateş kaptan;topraksız alanım; mutfağımızın cam balkonunun 0,5x2,3 m lik alanda at koşturmama izin var ,sağolsun eşim.camın koyu renkli olması ve güneşi az alması çiçeklenmeye etken diye düşünüyorum,resim ekleyemedim ancak ticaretin içinde yaşayan ve boğulan biri olarak birşeyler yetiştirmeyi fazlasıyla istiyorum .aksilik olmassa bayram sonrası sizin seranız ölçülerinde bir sera kuracağım.bilginize ve bilgi birikiminizden faydalanmak isterim.başarılı olursak kendi üretiğimizin satış ve dağıtımını düşünüyorum ,sağlıcakla kalın...

idris şenol 08-07-2015 20:44

sn Ateşkaptan :
Calcium Chloride Flakes 77% Min
elimize böyle bir ürün var
sizin bahsettiğiniz calsiyum clar ile aynı özeliklerdemi
kısaca bu elimizdeki ürünü topraksız tarımda calsiyum clor olarak kullanabilirmiyiz

ateşkaptan 08-07-2015 21:33

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1394451)
sn Ateşkaptan :
Calcium Chloride Flakes 77% Min
elimize böyle bir ürün var
sizin bahsettiğiniz calsiyum clar ile aynı özeliklerdemi
kısaca bu elimizdeki ürünü topraksız tarımda calsiyum clor olarak kullanabilirmiyiz

Saflığına göre; Kalsiyum yüzdesini hesaplayarak, Kalsiyum ihtiyacını buradan karşılayabilirsiniz.

ateşkaptan 08-07-2015 21:40

5 Eklenti(ler)
Salatalıklar 2 metreyi geçtiler, Sağlıkları yerinde,

Eklenti 564822

Arıların çoğalması ile fasulye de döllenme hızlandı,

Eklenti 564823

Evin girişindeki kokulu çiçeklerimiz,

Eklenti 564824

Liman yolu üzerindeki yaban mersini çiçekleri,

Eklenti 564825

Limandan görünüm,

Eklenti 564826

ozkanabim 09-07-2015 10:31

sirkulasyon pumpası
 
ates kaptan guzel calısmalar yapmıssınız sizi tebrik ederim.
sulama sonrası drenaj ile cıkan suyu topluyormusunuz
tekrar kullanım icin sirkulasyon pompası olarak ne kullanıyorsunuz

ateşkaptan 09-07-2015 13:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ozkanabim (Mesaj 1394592)
ates kaptan guzel calısmalar yapmıssınız sizi tebrik ederim.
sulama sonrası drenaj ile cıkan suyu topluyormusunuz
tekrar kullanım icin sirkulasyon pompası olarak ne kullanıyorsunuz


Kanallara pompalanan besinli su drene olarak tanka geri dönmektedir.

12 volt pompa kullanıyorum. http://www.agaclar.net/forum/1252311-post36.htm

idris şenol 11-07-2015 16:37

2 Eklenti(ler)
sayın ateş kaptan kalsiyum clorid içeriği yüzdesi konusunda yardımcı olurmusunuz,gübre hesaplaması olarak % kaçı kalsiyum klor olarak alıncak elimizde başka bilgi maalesef yok

İsmail Kuzucu 11-07-2015 23:17

Dal, döl, bal konusundan konuya başlarsak,

Bitkilerdeki yeşil aksam çok iyi gelişme göstermiş ve boğum arası mesafe çok iyi, (Hatta süper.)

Meyve verimini zaten fazla konuşmaya gerek yok maşallah bereketli olsun,

Meyveler düzgün olduğuna göre lezzetide o kadar iyidir. (Potasyum değerleri açısından.)

Bence bu besin eriği çok yerinde olmuş. Bilmeyen biri gelse ne hormonu kullandınız der. :)

ateşkaptan 12-07-2015 11:13

Sayın Kudret Tezel hocamız geniş bir şekilde açıkladı,

sayfamda konu boş geçmemesi için, aşağıdaki bilgileri ilave edeyim dedim.

Formül: CaCl2 Calcium chloride

Molar kütle: 110,98 g/mol
Ca = (40.08 / 110.986) x 100 = 36 %
Cl = (70.906 / 110.986) x 100 = 64%
Piyasada çeşitli yüzdelerde satılan bu gübre için kalsiyum oranı, bu yüzde ile çarpım neticesinde de kolayca tespit edilebilir.

Sulu KalsiyumKlorür
Formülü: CaCl2 * 2 H2O
M: 147.02 g/mol

ETKİ ŞEKLİ ve KULANIM ŞEKLİ:

Kalsiyum inmobil (taşınmayan) bir elementtir. Bitki içerisindeki hareketi pasif mekanizmayla, suyun hareketi ile olur. Bitkide stoma açıldığında terleme başlar, su yukarı çekilir. Dolayısıyla kalsiyumda çekilir. Stoma kapalı ise terleme olmaz, kalsiyumda taşınmaz.
Bu nedenle kalsiyum eksikliği daha çok; stomaların kapalı olduğu kış aylarında ve çok yüksek sıcaklık olduğu zamanlarda ortaya çıkar.
- Meyvede kalsiyum miktarı yükselirse etilen gazının üretimi azalır. Böylece meyvenin depo ömrü uzar.
- Bitki bünyesindeki kalsiyum hücre duvarında Ca pektat oluşturur. Dolayısıyla hücre zarında sertlik meydana gelir. Bu da dayanıklılık sağlar.
- Ca bulunduğunda calmudilin adlı protein kompleksi oluşur. Bu da bir takım enzimleri harekete geçirir.
- Kalsiyum hücre içinde oksalat ve fosfatlar meydana getirir. Bu da ozmatik basıncı ayarlar.
- Asit karakterli topraklarda H iyonu yerine geçer. pH'ı dengeler.
- Na ile yer değiştirir. Toprağın topaklaşmasına sebep olarak erozyonu azaltır. Su tutma kapasitesini yükseltir.
- H ile yer değiştirdiği için K ve NH4 kaybını önler.
- Aşırı Ca noksanlığında Fe, Mn, Zn ve Bor noksanlığı meydana gelir.

ALBA Ca EC FERTILIZIER KALSYUM KLORR ZELTS

veya Agrota Tarım | Evergreen Ca-B - Kalsiyum Klorür Çözeltisi

ateşkaptan 12-07-2015 11:42

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Kuzucu (Mesaj 1395298)
Dal, döl, bal konusundan konuya başlarsak,

Bitkilerdeki yeşil aksam çok iyi gelişme göstermiş ve boğum arası mesafe çok iyi, (Hatta süper.)

Meyve verimini zaten fazla konuşmaya gerek yok maşallah bereketli olsun,

Meyveler düzgün olduğuna göre lezzetide o kadar iyidir. (Potasyum değerleri açısından.)

Bence bu besin eriği çok yerinde olmuş. Bilmeyen biri gelse ne hormonu kullandınız der. :)



Topraksız tarım da kullanılan kimyasal gübreler işin içine girince, konuya uzaktan ilgi duyanlarca, sizi daha dinlemeden, zehirli sebze meyve mi yiyeceğize getiriyorlar konuyu.

Oysa; Üniversitelerce yapılan onca deney ve sonucunda incelemeye tabi tutulan meyve sebze içeriğinde, toprakta yapılan tarım ile oluşan elementlere benzer yüzdelere ulaşıldığı görülmüştür.

Sayın Kuzucu; Dikkatiniz ve gözlemlerinizle, bu seneki gelişmeyi hemen fark etmenize teşekkür ediyorum.

Sizin çok genç yaşta,tecrübe ve sonucundaki başarı, bizlere de ilham kaynağı olmaktadır. Sayfanızı çok dikkatli izlemekteyim.

Selamlar,Kolay gelsin,

Udebay 14-07-2015 19:11

Merhaba Ateşkaptan,
Topraksız tarıma yeni merak salmış bir biyoloji öğretmeniyim. Yeni olmama karşın konu içerisinde oldukça ayrıntılı ve hızlı ilerlemeler kaydettim. Hızlı ilerlememin bir nedeni biyoloji alanındaki bilgilerim ise diğer nedeni de Kudret Tezel beyefendidir. Sağ olsun, bir kere çalıştığım okula kadar gelip hem çalışmalarımdaki hem de besin eriyiklerinin hazırlanması konusundaki eksikleri gidermemi sağladı, bir defa da dışarıda görüşüp değerli bilgilerinden yararlandım. Sonuç olarak elimdeki bilgileri kullanarak iyi sonuçlar almaya başladım.

Yukarıdaki açıklamalarda özellikle fasulye üretiminiz ilgimi çekti. Ben de fasulye üretmek istiyorum ancak elimde buna özel bir besin eriyiği reçetesi yok. Sadece internet üzerinden bulduğum bilgilerle diğer birçok bitkide olduğundan daha yüksek oranda potasyum, kalsiyum ve çinko kullanmak gerektiğini biliyorum.

Bu konuda sizin kullandığınız reçeteden yararlanma olanağım var mıdır?

Teşekkürler ve iyi çalışmalar...

Udebay 14-07-2015 19:17

Merhaba Ateşkaptan,
Topraksız tarıma yeni merak salmış bir biyoloji öğretmeniyim. Yeni olmama karşın konu içerisinde oldukça ayrıntılı ve hızlı ilerlemeler kaydettim. Hızlı ilerlememin bir nedeni byoloji alanındaki bilgilerim ise diğer nedeni de Kudret Tezel beyefendidir. Sağ olsun, bir kere çalıştığım okula kadar gelip hem çalışmalarımdaki hem de besin eriyiklerinin hazırlanması konusundaki eksikleri gidermemi sağladı, bir defa da dışarıda görüşüp değerli bilgilerinden yararlandım. Sonuç olarak elimdeki bilgileri kullanarak iyi sonuçlar almaya başladım.
Yukarıdaki açıklamalarda özellikle fasulye üretiminiz ilgimi çekti. Ben de fasulye üretmek istiyorum ancak elimde buna özel bir besin eriyiği reçetesi yok. Sadece internet üzerinden bulduğum bilgilerle diğer birçok bitkiden olduğundan daha yüksek oranda potasyum, kalsiyum ve çinko kullanmak gerektiğini biliyorum.
Bu konuda sizin kullandığınız reçeteden yararlanma olanağım var mıdır?
Teşekkürler ve iyi çalışmalar...

ateşkaptan 14-07-2015 23:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Udebay (Mesaj 1396007)
Merhaba Ateşkaptan,
Topraksız tarıma yeni merak salmış bir biyoloji öğretmeniyim. Yeni olmama karşın konu içerisinde oldukça ayrıntılı ve hızlı ilerlemeler kaydettim. Hızlı ilerlememin bir nedeni byoloji alanındaki bilgilerim ise diğer nedeni de Kudret Tezel beyefendidir. Sağ olsun, bir kere çalıştığım okula kadar gelip hem çalışmalarımdaki hem de besin eriyiklerinin hazırlanması konusundaki eksikleri gidermemi sağladı, bir defa da dışarıda görüşüp değerli bilgilerinden yararlandım. Sonuç olarak elimdeki bilgileri kullanarak iyi sonuçlar almaya başladım.
Yukarıdaki açıklamalarda özellikle fasulye üretiminiz ilgimi çekti. Ben de fasulye üretmek istiyorum ancak elimde buna özel bir besin eriyiği reçetesi yok. Sadece internet üzerinden bulduğum bilgilerle diğer birçok bitkiden olduğundan daha yüksek oranda potasyum, kalsiyum ve çinko kullanmak gerektiğini biliyorum.
Bu konuda sizin kullandığınız reçeteden yararlanma olanağım var mıdır?
Teşekkürler ve iyi çalışmalar...

Fasulyelerim için Hoagland formülünü kullanarak şu anda bende ilk defa deneme yapıyorum.

Hoagland formülüne ek olarak yapraktan da uygulama yapıyorum. Deneme sonuçlarını burada paylaşacağım.

Kolay gelsin.

sedail 17-07-2015 13:37

Sayın Ateşkaptan salatalıkların cinsi nedir bu hafta sipariş vereceğim çok güzel göründü gözüme sizinkiler

ateşkaptan 18-07-2015 14:07

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sedail (Mesaj 1396468)
Sayın Ateşkaptan salatalıkların cinsi nedir bu hafta sipariş vereceğim çok güzel göründü gözüme sizinkiler

Kornişon salatalık, diğer salatalık çeşitlerine göre daha sert ve sulu, ayrıca lezzetli. benim tercihim. Turşuluk hıyar diye geçiyor.

Eklenti 566754

ateşkaptan 18-07-2015 14:14

5 Eklenti(ler)
Son görüntüler

Domateslerim, yan binanın balkonundan alınan görüntü,

Eklenti 566755


Yaz boyunca devam eden marullarım, hiç marul koparmadan ramazan boyunca yaprak yaprak salata oldular,

Eklenti 566756

Bir adet kavun um vardı iki adet meyvesi, tesadüfen gördüm.

Eklenti 566757

Sera içindeki biberler,

Eklenti 566758


Sera içindeki albion çilekler,

Eklenti 566759

ateşkaptan 18-07-2015 14:17

4 Eklenti(ler)
Biraz da manzara resimleri

Eklenti 566762


Liman

Eklenti 566763

Eklenti 566764


Yaban mersini ve liman

Eklenti 566765

idris şenol 18-07-2015 14:54

çok güzel :)) domateseleri yakın çekimden görme imkanımız olursa sevinirim

ateşkaptan 21-07-2015 11:53

4 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1396584)
çok güzel :)) domateseleri yakın çekimden görme imkanımız olursa sevinirim

Domateslerim kızarmaktalar,

Eklenti 567291

Eklenti 567292

Eklenti 567293

Eklenti 567294


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:29.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025