agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   Topraksız Tarım (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/)
-   -   Pratik Devre Şemaları (https://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/29841.htm)

smnvrl 03-02-2013 19:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi casper1 (Mesaj 1096337)
tamamdır bekliyeceğim birde bende ısı ve nem ölçer var çok kulanışlı birşey ucuzda,
sizin yapmış olduğunuz devre bu alete adapte edilebilir mi? Çok şey istedim herhalde :D
TH06OH İç Dış Ortam Sıcaklık ve Nem Ölçer - Cihaz Pazarı

Sn Casper1,

Bu cihazdan bende yok kullanmadım. Ama max ve min ayarları üzerinden yapılıyor ve bu değerler arasında çıkış veriyor ise bu cihazı ölçüm için kullanıp fanları başka bir devre ile kontrol edebiliriz.

Saygılarımla.

smnvrl 03-02-2013 20:40

Sn casper1,

Linkini verdiğiniz ürünü üretici firmasına kadar araştırdım. Bunu yapmamın sebebi aklıma takılan soruydu.
Bizim türkiyede ki sitelerde nem ölçüm doğruluğunu %1 olarak yazıyorlar ama bu bir kandırmaca

TH06OH, dual termperature & humidity thermometer - TradeAsia Global Suppliers - Asia

Sitesinde yazılanları incelerseniz %5 hata payının olduğunu göstermektedir. %1 diye tabir edilen ise ekranda sizin gördüğünüz değerlerin 1 er 1 er artacağına işarettir. Bu yüzden hasas nem ayarı gereken yerlerde hassas nem sensörü kullanmak gerekmektedir.

Saygılarımla.

casper1 03-02-2013 21:54

bu hata payı olayını anlamadım mesela gerçeği ile hatalı olan arasındaki derece farkı 5 mi mesela 20 C derece ile 25 C derece gibi mi .Nem 70 iken 75 gibi mi ?

smnvrl 04-02-2013 20:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi casper1 (Mesaj 1096401)
bu hata payı olayını anlamadım mesela gerçeği ile hatalı olan arasındaki derece farkı 5 mi mesela 20 C derece ile 25 C derece gibi mi .Nem 70 iken 75 gibi mi ?

Sn Casper1;

Gerçek nem değeri %70 iken cihaz %65 de ölçebilir %75 de ama en fazla %5 kadar yanılabilir. Sizin dediğiniz cihazda %5 yanılma payına sahip.

Saygılarımla.

redrua 05-02-2013 07:36

Elimde Çinlilerin ve Japonların ortak çalışması olan LED ler kullanarak domates fidesi yetiştirme üzerinde yaptıkları bir deneyin makalesi var. Yazım dili ingilizce. Makale adı " "Regulation of the growth and photosynthesis of cherry tomato seedlings by different light irradiations of light emitting diodes (LED)" anahtar kelimeler "Light-emitting diode (LED), light quality, cherry tomato, growth, photosynthetic characteristics."

İsteyen olursa mail adresinizi gönderirseniz gönderirim. yaklaşık 8 sayfalaık bir makale. Tercüme etmeye başladım ama biraz yavaş gidiyor. Tercüme bitince isteyene tercümesinide gönderebilirim.

smnvrl 06-02-2013 13:49

Nem kontrol denemesi

3 Eklenti(ler)
Bu sistemde daha önceden mini sera olarak tasarladığım 65x65x65 bir naylon ile kapatılmış bir küp kullandım.Kudret hocamın da yönlendirmesi ile küpün bir yüzeyi üzerine fan yerleştirip, başka bir yüzünde havanın çıkması için bir delik açtım. İçerideki nemin %71 i geçmemesi için mikrodenetleyicinin içine yazılımını yaptım. Nem %71 ye gelirse fan çalışıyor içeri hava basıyor nem değeri %70 e düşünceye kadar devam ediyor .% 69.9 olduğunda fan devre dışı kalıyor. Tabi seranın içerisine bir kap içerisinde su koyduğum için nem tekrar yükselmeye başlıyor %71 ye geldiğinde tekrar fan çalışıyor %70 in altına düşünce durarak bu işlem sürekli tekrarlanıyor. %1 lik tolerans benim tarafımdan yazılımla belirlenmiştir %0.1 hassasiyete kadar yazılımla fanın çalışma /durma değerleri ayarlanabilir.

not:sera içerisindeki marulları da paylaşayım istedim nacizane .

Saygılarımla.

vetman996 06-02-2013 14:23

Sevgili Hemşerim merhaba, deneme seramızın ısı nem kontrol otomasyon sistemine ihtiyacı var. siz doğru yoldasınız ve daha büyük serada denemeyi isterseniz seramız hizmetinizde olacaktır. havalar ısındığında fan sistemini devreye almamız gerekiyor. selamlar... saygılar...

casper1 06-02-2013 14:49

deneme seranızda mikro denetleyici güzel çalıştığına göre herhalde serada da çalışır.elinize sağlık aranan kan bulundu :)

smnvrl 06-02-2013 16:07

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi vetman996 (Mesaj 1097764)
Sevgili Hemşerim merhaba, deneme seramızın ısı nem kontrol otomasyon sistemine ihtiyacı var. siz doğru yoldasınız ve daha büyük serada denemeyi isterseniz seramız hizmetinizde olacaktır. havalar ısındığında fan sistemini devreye almamız gerekiyor. selamlar... saygılar...

Sn vetman996,

Hobi olarak denemeye başladık, biraz daha geliştirip bir cihaz haline gelirse sizin seranızda çalışmasını görmek beni daha mutlu edecektir. Zamanı geldiğinde deneyelim sizinle.

Açıkçası şimdiden aklıma takılan bazı sorular var . sera da havalandırma nasıl olmalı ? sera büyüklüğüne göre fan adeti ve gücü ne olmalıdır? Üstadlarımız yardımcı olurlar ise yapacağımız denemenin başarılı olma ihtimali artar.

Saygılarımla.

vetman996 06-02-2013 16:59

Sn smnvrl,
Üstadlar size daha iyisini anlatacaktır umarım. biz deneme seramıza her tünele 0.5 Hp lik fan montesi düşünüyoruz. yani 2 adet fan koyacağız. çilek aşırı ısya duyarlı olduğuna göre belli ısının üzerine çıktığında fanın devreye girmesi gerekiyor. aynı şekilde nem yükseldiğinde de fanın devreye girmesi için devre hazırlamak sizin için fazla zor olmasa gerekir. selamlar... saygılar...

casper1 06-02-2013 18:56

sayın vetman ,fan için araştırma yaptınız mı acaba

smnvrl 06-02-2013 22:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi casper1 (Mesaj 1097883)
sayın vetman ,fan için araştırma yaptınız mı acaba

Sn vetman996,

Casper1 in de sorduğu üzere, nasıl bir fan kullanmayı düşünüyorsunuz? Mümkünse ürünün linkini paylaşabilir misiniz ? Uygulama örneği varsa bize fikir verecektir.

Saygılarımla.

smnvrl 07-02-2013 08:12

7 watt, power led altındaki domateslerim

1 Eklenti(ler)
İş yerindeki domateslerin gelişimi

vetman996 07-02-2013 10:18

1 Eklenti(ler)
Sayın smnvrl merhaba, deneme seramıza aşağıdaki resimdeki gibi fan monte etmeyi düşünüyoruz. çalışmalarınızı buna göre yapabilirsiniz. selamlar... saygılar...

smnvrl 10-02-2013 15:49

sıcaklık nem kontrol devresi

1 Eklenti(ler)
Sıcaklık ve nem kontrol devresine basit bir menü yapısı eklenmiştir. Sıcaklık ve nemin alt ve üst limit değerleri kullanıcı tarafından cihaz çalışırken değiştirilebilmektedir.Bir kaç yazılımsal eklenti den sonra cihaza tamam diyeceğiz inşallah.

SAGEN 11-02-2013 07:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1099412)
Sıcaklık ve nem kontrol devresine basit bir menü yapısı eklenmiştir. Sıcaklık ve nemin alt ve üst limit değerleri kullanıcı tarafından cihaz çalışırken değiştirilebilmektedir.Bir kaç yazılımsal eklenti den sonra cihaza tamam diyeceğiz inşallah.

Osman arkadaşım yine döktürmüşsün ellerine sağlık. Menü ekleme fikri çok daha işlevsel hale getirmiş devreyi. Duruma göre sıcaklık ve nem değerlerini değiştirmek gerekebilir. Özellikle yaz kış arasındaki farkları ve bu değerlerin bitkiler üzerindeki etkilerini düşünürsek...

SAYGILARIMMLA.

smnvrl 11-02-2013 08:29

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN (Mesaj 1099689)
Osman arkadaşım yine döktürmüşsün ellerine sağlık. Menü ekleme fikri çok daha işlevsel hale getirmiş devreyi. Duruma göre sıcaklık ve nem değerlerini değiştirmek gerekebilir. Özellikle yaz kış arasındaki farkları ve bu değerlerin bitkiler üzerindeki etkilerini düşünürsek...

SAYGILARIMMLA.

Sn Sagen;
Cok teşekkürler ederim. Amatörce çalışmalarımıza devam ediyoruz elimizden geldiğince. Sizin iklimlemdirme sistemlerinizle çok daha anlamlı bir çalışma olacak bu devre. Bende sizin çalışmalarınızı takip ediyorum.

Bu günde devreye söyle bir eklenti yaptım . Kullanıcının girdiği sıcaklık ve nem değerleri elektrik gidip gelse bile hafızada tutuluyor. Elektrik kesintilerinde cihaz ayarları unutmuyor.

Saygılarımla.

idris şenol 11-02-2013 11:39

merhaba sayın smnvrı çalışmalarınızı ilgi ile izliyorum
sistemi bir kasa,pano ,,, gibi bir sistem içersine dizayan etmeleiyiz
sağlam bir görünüm olmalı ancak ozaman bir pazar oluşturur kanatindeyim...

smnvrl 11-02-2013 12:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi idris şenol (Mesaj 1099782)
merhaba sayın smnvrı çalışmalarınızı ilgi ile izliyorum
sistemi bir kasa,pano ,,, gibi bir sistem içersine dizayan etmeleiyiz
sağlam bir görünüm olmalı ancak ozaman bir pazar oluşturur kanatindeyim...

Sn İdris bey;

Haklısınız bir kutu içerisinde , sağlam soketler ile daha güzel görünecektir . Açıkçası ticari açıdan bir şey sunmak çok fazla ciddiyet ve sorumluluk gerektiriyor.

Bir şeyleri hobi olarak deneyip sonucunu görmenin zevkini yaşarken ticari kaygı ile bu zevki kaçırmak istemiyorum. Hem hobimi devam ettirmek hemde sizin gibi değerli dostlar edinmek paha biçilmez.

Ama ticari olarak dersek, sadece denemelerime devam edecek kadar para kazandırsa bana yeter. Bir iki detayı da hallettikten sonra kutulayıp sizin denemenizi isteyeceğim.

Saygılarımla.

casper1 11-02-2013 15:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1093450)
Sn casper1,
Nem + Sıcaklık Sensörü =30 tl
Mikrodenetleyici =5 tl
LCD = 10 tl

Devrenin en basit hali olduğu için ilerde röle,led vs.. parçalar da eklenecektir.

sayın smnvrl son eklemeler gerçekten çok iyi olmuş son maliyet nekadar oldu acaba ?

smnvrl 11-02-2013 15:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi casper1 (Mesaj 1099884)
sayın smnvrl son eklemeler gerçekten çok iyi olmuş son maliyet nekadar oldu acaba ?

Sn Casper1,
Destekleriniz için teşekkür ederim.

*İşlemci (pic 16f648A) 6-7 tl (Program hafızası yetmediği için bir üst işlemciye geçtim)
*LCD (Ekran) 10 tl
*SHT11(sıcaklık+nem sensörü) 30-35 tl (ben arkadaşımdan temin ettim yurt içinde fiyatlar değişkenlik göstermekte)

* Röle (1 adet fan , 1 adet ısıtıcı ) 2 adet 5-6 tl

*Transistör + direnç + buton ıvır zıvır 10 tl

Kutulama ve adaptör hariç tahminim 60-70 tl civarı olacaktır.

Saygılarımla.

ibo36 12-02-2013 08:19

Hocam ellerine sağlık güzel olmuş. Bu sistem sera bekçisi ile birleştirilse, seranın içerisine bir iki kamera konulsa, tüm seranın fonksiyonları bir yerden kontrol edilebilse ve bunu da bilgisayardan, cep telefonundan, internetin olduğu her yerden kontrol edebilsek güzel olurdu. Seranın ismi de herhalde akıllı sera olurdu, akıllı evden devşirme :)

smnvrl 12-02-2013 09:02

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ibo36 (Mesaj 1100235)
Hocam ellerine sağlık güzel olmuş. Bu sistem sera bekçisi ile birleştirilse, seranın içerisine bir iki kamera konulsa, tüm seranın fonksiyonları bir yerden kontrol edilebilse ve bunu da bilgisayardan, cep telefonundan, internetin olduğu her yerden kontrol edebilsek güzel olurdu. Seranın ismi de herhalde akıllı sera olurdu, akıllı evden devşirme :)

Sn İbo36;

Güzel sözleriniz için teşekkürler. Dediğiniz gibi verilere web üzerinden uzaktan erişim sağlanabilse çok güzel olur. Bu proje bittikten sonra, web arayüzü denemesini yapabiliriz . Forumda Sn. Potasyum bu işi gerçekleştirdi incelemenizi tavsiye ederim.

Saygılarımla.

smnvrl 12-02-2013 09:24

Evdeki 11 watt ışıklandırma altındaki domatesim

1 Eklenti(ler)
Evdeki domatesim in yapraklarının ucunda kurumalar başladı. Bu bir hastalık mıdır ? Power Led ile yaptığım aydınlatma mı fazla /az geliyor ? Yardımlarınızı bekliyorum .
Saygılarımla.

anti123 12-02-2013 10:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1085866)
Bu küçük devremiz RÖLE kullanımı içindir. Mikrodenetleyicinin çıkışından aldığımız düşük voltaj ile daha yüksek voltaj ve akımları kontrol etmek için kullanılır.Devremizde +5 volt ile çalışan RÖLE kullanılmıştır.

Ben bu devreyi mikrodenetleyicinin çıkışından aldığım +5 volt sinyal ile 220 volt akvaryum ısıtıcısını devreye almak/çıkartmak için kullanmıştım.

Smnvrl Bey Burada ne demek istediniz ? aldıgınız sinyal ile 220 volt ısıtıcıyı 5 volt ile mi calıstırdınız ? yoksa bu devre ile akvaryum ısıtıcını kontrol etmek için mi ?

smnvrl 12-02-2013 11:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi anti123 (Mesaj 1100283)
Smnvrl Bey Burada ne demek istediniz ? aldıgınız sinyal ile 220 volt ısıtıcıyı 5 volt ile mi calıstırdınız ? yoksa bu devre ile akvaryum ısıtıcını kontrol etmek için mi ?

Sn anti123;
Kullandığım işlemcinin port çıkışı +5 volttur. Bu +5 volt ile benim akvaryum ısıtıcısını çalıştırmam gerekir ama +5 ile 220 volt luk cihaz çalışmaz o yüzden araya röle koymak gereklidir. Röle nin bobin uçlarına +5 voltu uyguladığımda rölenin içindeki elektro mıknatıs çalışır ve rölenin kontakları birleşir .Böylece rölenin çıkışına bağladığım 220 volt cihaza elektrik verilmiş olur. +5 voltu kestiğinizde kontak uçları birbirinden ayrıldığı için 220 volt cihazda enerjisiz kalır kapanır.

Röleler | Elektrik.gen.TR

Saygılarımla.

smnvrl 13-02-2013 08:11

Devremize 7805 voltaj regülatörü eklenmesi

2 Eklenti(ler)
Devremizin beslemesi için gerekli +5 voltu alabilmek için 7805 voltaj regülatörü kullanılmıştır. Bu regülatörün özelliği girişine vereceğiniz 7-25 voltu +5 volta sabitlemesidir. Tavsiye edilen 8-9 voltluk adaptör kullanılmasıdır. Resimlerini paylaşayım.

smnvrl 13-02-2013 09:12

1 Eklenti(ler)
Voltaj regülatörünün devresini ekliyorum. Evinizde sabit 5 ,9,12 volt gibi değerleri elde etmek istiyorsanız 7805, 7809, 7812 yi kullanabilirsiniz.Kullanacağınız voltaj regületörünün 3-4 volt üstü bir adaptör seçerseniz devreniz fazla ısınmadan çalışacaktır.

mkntasarim 13-02-2013 19:54

ilgiyle okudu tebrik ediyorum cok güzel çalışma

smnvrl 14-02-2013 10:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi mkntasarim (Mesaj 1101069)
ilgiyle okudu tebrik ediyorum cok güzel çalışma

Sn Mkntasarim,

Teşekkür ederim. Amatörce bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bir yandan öğreniyorum bir yandan da burada paylaşıyorum.

Devrede kutulama hariç şu an aklımdakileri gerçekleştirdim. Yakında mini serama bağlayıp, hem nemi hem sıcaklığı aynı anda kontrol edip sonuçlarını görmek istiyorum. Bu aşamayı da başarılı şekilde geçersek değerli dostlarımın kullanımına sunacağım.

Saygılarımla.

SAGEN 15-02-2013 07:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1100758)
Voltaj regülatörünün devresini ekliyorum. Evinizde sabit 5 ,9,12 volt gibi değerleri elde etmek istiyorsanız 7805, 7809, 7812 yi kullanabilirsiniz.Kullanacağınız voltaj regületörünün 3-4 volt üstü bir adaptör seçerseniz devreniz fazla ısınmadan çalışacaktır.

Osman bey tebrik ediyorum. Nihayet birileri düzgün bir şeyler paylaşmaya başladı...
TEBRİKLER...

SAGEN 15-02-2013 07:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1100727)
Devremizin beslemesi için gerekli +5 voltu alabilmek için 7805 voltaj regülatörü kullanılmıştır. Bu regülatörün özelliği girişine vereceğiniz 7-25 voltu +5 volta sabitlemesidir. Tavsiye edilen 8-9 voltluk adaptör kullanılmasıdır. Resimlerini paylaşayım.

Çalışma çok güzel olmuş sonuçlarını bekleyeceğim. Bu arada strafor üzerine de yakışmış hani, kutuya koymasan mı ne...:D

smnvrl 15-02-2013 08:08

Sn SAGEN,

Çok teşekkür ederim. Bizde nacizane bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Beğenmenize sevindim. Bende sizin orkide çalışmalarınızı çok beğeniyorum. Yeni eklenen orkideler ile Terrarium gerçekten çok güzel olmuş. Orkidelere ne kadar gönül verdiğiniz bitkilerinizin güzelliğinden belli.

Saygılarımla.

smnvrl 15-02-2013 10:03

İş yerimdeki domatesler (7 watt power led aydınlatma)

1 Eklenti(ler)
Gelişimlerinin bir fotoğrafı. (Bardaklarda ki bitkilerin gelişimlerinin farklı olma sebebi farklı tipte toprak denemesi yaptığım için. :) kafa karıştırmasın.)

Ama evdeki domatesim de yapraklarda kurumalar başladı gidişat kötü inşallah ondaki problemi bulabilirim.

Saygılarımla.

SAGEN 15-02-2013 10:06

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi smnvrl (Mesaj 1101844)
Gelişimlerinin bir fotoğrafı. (Bardaklarda ki bitkilerin gelişimlerinin farklı olma sebebi farklı tipte toprak denemesi yaptığım için. :) kafa karıştırmasın.)

Ama evdeki domatesim de yapraklarda kurumalar başladı gidişat kötü inşallah ondaki problemi bulabilirim.

Saygılarımla.

Osman bu hesaba göre 6 farklı toprak mı kullandın? Birde hangi toprakta gelişimin daha iyi olduğunu hangisinde (şu an için) kötü olduğunu ve ne gibi farklar oluştuğunu açıklayabilrmisin.

smnvrl 15-02-2013 10:19

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAGEN (Mesaj 1101847)
Osman bu hesaba göre 6 farklı toprak mı kullandın? Birde hangi toprakta gelişimin daha iyi olduğunu hangisinde (şu an için) kötü olduğunu ve ne gibi farklar oluştuğunu açıklayabilrmisin.

1 ve 2. resimdekiler ormandan aldığım çam toprağı, 5 ve 6. iş yerindeki bitkilerin saksısından aldığım torfa benzer bir malzeme 3 ve 4. bu iki malzemenin oransal karışımı .

smnvrl 15-02-2013 10:25

Sn Sagen;

Benim sorunlu bitkim evde ki domatesim, 64. mesajda resmini paylaştım. Domatesin yaprak uçlarında kurumalar başladı sorunun ne olduğunu bulamadım.

Saygılarımla.

smnvrl 16-02-2013 15:19

Nem ve Sıcaklık Kontrol Sistemi

3 Eklenti(ler)
Sonunda devre tamamlandı. Balkonda ki mini seraya monte edildi.

Biraz devrenin nasıl çalıştığını anlatayım. Bu devrede sera içerisindeki nem ve sıcaklığı önce okuyup, sonrasında da kontrol edilmektedir.

Kullanıcı tarafından girilen Nem üst limiti aşıldığında havalandırma fanı çalışmakta içeriye hava vermektedir. Bu havalandırma işlemi kullanıcının girdiği nem alt değerine kadar devam etmekte ve fan durmaktadır. (örneğin nem üst limiti %80 alt limiti %78).

Sensörün okuduğu sıcaklık değeri de aynı nem ayarlamada olduğu gibi sıcaklık üst limitine kadar ısıtıcımız çalışmakta ,sıcaklık üst limite geldiğinde ısıtıcı kapanmaktadır. Isıtıcının tekrar çalışması sıcaklık alt limitinde olmakta bu döngü sürekli devam etmektedir. (örneğin sıcaklık üst limit 23 C, sıcaklık alt limit 21 C)

Yukarıda bahsi gecen sıcaklık alt ve üst limit , nem alt ve üst limit devremizin üzerinde bulunan 4 adet düğme(buton) vasıtası ile kullanıcı tarafından 0.1 hassasiyet ile belirlenebilmektedir.

Elektrik kesilse de devremiz kullanıcının girdiği alt ve üst limitleri unutmamakta ,elektriğin gelmesine müteakip tekrar kaldığı yerden kontrol işlemine devam etmektedir.

Devrede ısıtıcı ve fan çıkışları için 220 volt 7-8 Amper Röle kullanılmış olup devreye 1500 watta kadar olan cihazları direkt bağlayabilirsiniz.(yüksek güçlü cihazları çalıştırmak için kontaktör kullanılmalıdır)

Not: Devre üzerindeki parçaların başka bir projede kullanılması düşünüldüğü için
kutulama işlemi yapılmamıştır.

Saygılarımla.

smnvrl 17-02-2013 17:26

Sıcaklık ve Nem projesini tamamladık işin kolay kısmı bitti :) . Zor olan kısma geldik, bu sistemi seralarda nasıl kullanabiliriz?

* Seralarda nem ve sıcaklık değerleri hangi aralıklarda olmalı ?
* Havalandırma ve sıcaklık dengesi nasıl sağlanmalıdır? (Sera içerisinde nem oranı arttığında havlandırma çalışır, içeri daha az nem ihtiva eden temiz hava girer bu da sera içerisinde ki sıcaklığın kışın düşmesine / yazın yükselmesine sebep olur vs..)

Yardımlarınızı bekliyorum.

Mustafa_cmbz 18-02-2013 00:15

kışları nemi atmada kullanılmak üzere ısıtıcılar ve fanlar olmalı sera içerisinde..ısıtmak ile birlikte bu ısıyı eşit bir şekilde seraya yaymak ta önemlidir.

Bunların dışında yazın zaten tüm kapakların açık olacaktır.Nemi okuyarak yine nemi atmak için sadece fanları devreye sokarak hava sürkülasyonu yapmalısın.

Yine bunların dışında nem alt ve üst değerlerinin ayarlanabilir olması çok avantajlı olacaktır.Bu ne nem değerlerinin de sanırım bir standartı yok her bitki ne istiyorsa ( fide den tut ki büyüme evresine kadar) bunlara göre ayarlamalar yapılmalı...

Nem olaylarını halletmen güzel ısıda aynı şekilde benimde yakında kart biticek gsm olayları üzerine çalışıyorum şuan...Ama şunu unutma kapakları açıp kapatmak en zahmetli kısım olacak :D Bunun sıkıntısını amatör tasarımlar yaparken sana bana yaparken atlarsın ama bu kapak açma kapatma kısmında rediktörlü motorlar kullanıldığı için ekstradan güvenlik önlemlerini almalısın aksi taktirde kapakların açıldığını veya kapandığını algılayan kısımların da bir hata ile karşılaşırsan mazallah sera da ciddi hasarlara yol açmak ile birlikte kış ayında olabilecek bir sıkıntıda kapakların açık kalması ile birlikte mahsüllerin don yemesi ve zarar görmesi çok daha büyük bir sıkıntı yaşatır...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:48.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025