![]() |
Sevgili MANİFESTO,
Bu hesabı nasıl yaptın birim alana 8-10 katı çok merak ettim doğrusu, A tipi raflı sistemde 8000 fide ekilebilir, Ters T sistemde ise 5-6000 i geçmez. şimdi 8-10 katı dediğimizde yani 1 adet seraya 40x8 seraya 1000 adetmi dikiliyor, yapmayın dostlar ben hemen hemen hergün seranın içindeyim. Klasik bir seraya 28 cm aralıklarla 10 sıra ve her sırada çift sıra dikimle (çapraz) dikimle 3000 adet fide dikiliyor. Ancak ben bu mesafeye 14 cm'ye düşürürsem 6000 fide yapar buda sevgili vetmanın serasına ters T ile ektiği sistemle aynı adete denk gelir, Nerde 8-10 katı anlamadım, gelin detaylı inceleyelim bu konuyu milletin kafası karışmasın. Ayrıca dikkat edin vetman A tipi raflı sistemde 1 tane başarılı örnek bulamadığını belirtmiş. Yanılmıyorsam halil ağabey ile vetmana Ters T yapacağına yerde tek sıra ve aralıklarla tuğlaların üzerine dizseydin yine 6000 fide ekecektin dedik, Ters T'nin fide fazlası ekme imkanı getirmediği ortada, kimse kendini kandırmasın. Tek ve en büyük avantajı hasat zamanı toplama kolaylığı, işçiliği düşürecektir... |
Sevgili İdris,
Topraklı tarımda handallara siyah malç naylonu kapladığımda ve çilekleri bu naylonun üzerinden ektiğinde alttan ot nerden gelecek, anlayamadım. Yapmayın arkadaşlar, malç naylonu kullanıldığında ot felan olmaz, otla mücadele yok denecek kadardır. Zemin örtüsü pahalı gelirse sıra aralarınada malç naylonu kullanabilirsiniz... Sevgili idris, topraksız tarımda kıvırcık yetiştirmek ile domates-salatalık gibi meyvesi olan ürünleri yetiştirmek arasında dağlar kadar besin farkı olduğunu biliyorsun diye tahmin ediyorum, ama sen kıyas olarak kıvırcık ve çilek gibi kısa köklü bodur bitkilerden bahsediyorsun, sen ek bakalım 1 sera domates göreyim senin besin ihtiyacını bakalım nasıl karşılayacaksın. Arkadaşlar bakın tekrar ve son kez yazıyorum; Ben topraksız tarımda elimden geleni yapacağım şu bahar gelsede başlasak tesiste o zaman ne demek istediğimi anlatacağım burda hepinize. Bu platforma yeni katılan arkadaşlara 'topraksız tarım' çok basitmiş gibi gösterip kimseyi kandırmayalım, topraksız tarım teknik bir iş. Sevgili idris, terasta veya balkonda 50-100 kök bitki yetiştirmekle serada ticari anlamda yetiştirmek arasında dağlar kadar fark var, sen hele bi başla ticari kısmına o zaman anlarsın, lütfen bu işi serada yapmayan arkadaşlar burada kafalarına göre yazıp durmasın Allah aşkına rica ediyorum sizden.... |
serada yapılıp yapılmadığını envor ve onun gibi ilgilenenler cevaplayacaktır
|
Yalan Dünya, tespitlerin genellikle doğru. Hele domates örneğin cuk oturmuş. Gerçekten topraksız sera üretimi pahalı. Ancak tarla pazarda bir lirayken, topraksızın domatesi halde 2,5-3 lira. Herkes bunu böyle düşünüyor.
İşte işin allengiri burda topraksız yetiştirdin verim çok, lezzet var, fiyat mükemmel de kime satıcan. Ben bu sene domates yaptım. Etrafıma baktım, bunu 1-2 dekar yapsam kime satarım diye. Pazarcı almaz. Manav bu fiyata 1-2 kasa koyar. Ucuz maldan çok alır. Tek tek bir sürü manav bulman lazım. Her hasat yaptığında bir sürü satıcı ara zor iş. Zincir markete malın az gelir, market anlaşmaz. Hele halde bu fiyatı isteme, döverler. Demek ki tek satış şansın ihracat. Oda 20 dekar sera ister. O biçim para kazanır. Bana göre topraklımı, topraksızmının cevabı yok. Seran büyükse topraksız, küçükse topraklı tarım avantajlı. Sevgiyle Kalın. Halil Balaban |
Sevgili idris, terasta veya balkonda 50-100 kök bitki yetiştirmekle serada ticari anlamda yetiştirmek arasında dağlar kadar fark var, sen hele bi başla ticari kısmına o zaman anlarsın, lütfen bu işi serada yapmayan arkadaşlar burada kafalarına göre yazıp durmasın Allah aşkına rica ediyorum sizden....
eh be yalan dünya kardeşim nezaman belden aşağa vurcaksın derken:)) sn kudret tezelin serası yok..:)) 1..ticari anlamda sera işine girenler, topraksız tarımın T babasını buradan öğrenen arkadaşlar benim bildiğim çok kişi var 2..malçlama ya çok özen göster açılan delikleri mükün mertebe küçük tut,özelilke toprak altından çıkan deliceler naylon malçın altında adeta yılan oluyor çileklerin olduğu yerlere hucum ediyor 3.. sen ek bakalım 1 sera domates göreyim senin besin ihtiyacını bakalım nasıl karşılayacaksın. topraksız tarım salatalık çok besin kaldırıyor,dometes üretimini genel anlamada yetiştircilik olmadığı zamanlrda dikim kazandırıyor ,tarlarda yüzlerce dönüm dometes varken sera da dometes kardan çok zarar hele hel kışın ısıtma vs işleri ile ek masraflar daha çıkmaza sokar o vakit bulunduğmuz ilin coğrafi koşulalarında cağrafyaya göre ürün ,,, neden dometeste salatalıkta ısrarcı olalım çilek,kıvırcık kazandırrken amacımız ne:( 4..topraksız tarımın kolay olduğnu idda etmiyoruz ,aksine bigi ve ilk yatırım maliyeti çok yüksek , topraklı seranın kurulum m2 si 20 tl ,sürüp ekin olay biter bunu aksini kim idda eder Bu platforma yeni katılan arkadaşlara 'topraksız tarım' çok basitmiş gibi gösterip kimseyi kandırmayalım, topraksız tarım teknik bir iş teknik iş olduğu bilinci içersinde olduğumuz için sera bekçsi aldınız,ph ec metre aldınız velhasıl şunu unutmayın en fazla birkaç yıl içersinde seranızın toprağı aşırı gübrelemeden dolayı kirlenip tonlaca toprak kullaılmaz olacak ve siz tekrar toprak arayışına girip yine bir maliyetle seraya toprak taşıyacasınız bunda maliyet hesabına katın kaybolan topraklarımız sadece sizin seranız için demiyorum yanlış anlamayın Antalya kumlucada ,hataydaki topraklarımız malesef 40 yılda nekadar kirlendi ve atıl oldu uzmanlarımız bu konuya deyinmiyor insan bilmediği bir şeye düşman olur,karanlık bir odaya, orda öcü var deyip çocuğu kandırsan ,korkar ve öcü var deyip bağrır ,,ışığı yakıp öcü möcü yok deyip oday aydınlatırsan birdaha o çocuk öcüden korkmaz ,,öcü ondan korkar:)) |
Ustadlar bir karar verin artık . Topraksız yapalım mı ? Yapmayalım mı?:confused:
|
Alıntı:
Hürmetle ve sevgiyle kalın... SAYGILARIMLA. |
İlkönce sevgili İdris ile başlayalım derim,
Sevgili idris belden aşağı felan vurduğumu nerden çıkardın abi., Olayı basitleştirmeyin diyorum, anlatamadım herhalde yahu. Nedemek istiyorsun anlamıyorum seni Allah aşkına ****** Kudret Tezel'in serası yok ben bilmiyormuyum sanıyorsun, Sevgili Halil Ağabey çok güzel cevap vermiş 20 dönüm yaparsan gir topraksıza yapmazsan niye gireceksin diyorum bende onu irdeleyelim. 1-Nerdeymiş o T sistemin babasını burda öğrenenler çıksınlarda 2 satır yazsınlar,görüşelim derim, öyle bilgisayar başında oturup tarım yapıyorum deme insanlara gel seralarda çalış,üret,çıkar,topla,sat bakalım anlarsın ne demek istediğimi. Bu forumda Adanada 25 yıldır seracılık yapan bir arkadaş yazıyordu bir ara (topraklı) tarımda, topraksız tarımda üretilen salatalık ile topraklı tarımda üretilenle ticari rekabet yapılamaz demişti. Sen 1000 kök topraksız salatalık için harcayacaksın 700-800 tl gübre, adam topraklıda 2 çuval tavuk gübresi ile 40 tl ile işi bitiriyor salatalıklar deyim yerindeyse kuduruyor. Topraksız tarımın en büyük farkı 1 hafta erkencilik veya biraz fazla sağlayacağı kesin buna katılıyorum, lezzet konusuna gelince bu besin formülünle ve sulama sıklığınla ilgili olabilir, benim topraksızda yetiştirdiğim salatalıklara bütün mahalle yedi hayret etti, hatta terasta yetiştirdiklerimden yiyen manavdan aldıkları salatalağı beğenmedi. Ancak çilekler için Kudret Tezel' hocamdan aldığım besin ile besledim, ancak topraklıda çiftlik gübresinde yetiştirilen çileklerin lezzetinin yakınından bile geçmedi. Umarım bunları okursa sevgili 'çilekçi' buna engüzel cevabı verecektir. İdris allah aşkına öyle bir yazıyorsunki okuyanda senin 10 tane çilek seran varmışta malın kralını yetiştiriyormuşsun gibi sanacak. Malç naylonu siyahtır altından ot felan gelmez, ben denedim topraktada denedim, topraksızdada sen denedinmi? Kıvırcık ve çilek diyorsun evet kıvırcık ve çilek azbir besinle daha doğrusu salatalık-domatese göre az bir besinle yetişebilir, ancak maliyet hesabı yapmak lazım, manisadaki çilekçilerle topraklıda yapanlarla ticari rekabet yapılabilirmi bilmem, adamlar gerçekten topraklıda on numara ihracatlık mal çıkarıyorlar, lezzet,aroma,dayanıklılık hat safhada zaten. oğuz alper çıksada cevap verse bunada. O zaman şöyle diyelim topraksız tarım yapacak arkadaşlar besin maliyeti en düşük olan kıvırcık, çilek ile başlasınlar. Salatalık-domates-iceberg ile başlamasınlar aman dikkat, ha böyle yazarsan anlarım seni, o zaman daha düzgün yazmış olursun. Evet belirttiğin gibi yani senin daha yapmaya cesaret edemediğin gibi sera bekçisi alarak başladım, çünkü teknik bir konu olduğunu ilk baştan anlamıştım. öyle elde olacak işler değil bunlar, olsada nasıl olur bilemem. toprak yorgunluğuna gelince, merak etme ben 1 seraya tam 1 ton leonardit attım, yorgunluğu kontrol edebilirsen, üretim devam eder, toprakta öyle birkaç senede bişey olmaz merak etme,Adanadaki arkadaş bunada en güzel cevabı verecektir. Sevgili idris burada yazarken sapla samanı birbirine karıştırmadan yazalım lütfen... Saygılar |
Sevgili MANİFESTO,
Bitki hem ekilir, hem dikilir kardeşim merak etme ben yaklaşık 30 senedir bu işin içindeyim. Karşında senin çocuk yok, yazdıklarımıza dikkat edelim. Essas sen hesap hatası yapmışsın. Bende onu diyorum zaten, benim seralarım 312 m2 yani 40x8 yerde 3000 adet çilek elebiliyorum, Eğer ters T yaparsam x 2 olur oda 6000 kök çilek yapar, yani daha anlayacağın bir dille yazayım 3000/312 m2= 9,6 adet m2 eder buda zaten 9-12 m2/ bitki hesabına tani ziraat mühendisliğine uyan bir ekim şeklidir, 9,6 adet x 1000 m2 = 9600 bitki 1 dönüm eder, sevgili kardeşim. yani senin bahsettiğin 1000 m2, 21000 fide var ama neye göre 12-13 cm aralıklı ekersen bende 13 cm aralıklarla ekersem 19200 bitki ekebilirim, nerde 8-10 katı dikmek (ekmek) abi. Arkadaşlar yazarken düzgün hesaplayıp yazın, en büyük avantajı A tipi sistem getirecektir, ancak ondanda kaçılıyor nedense? Ayrıca topraklıdada topraksızdada 13 cm aralıklarla çilek ekilmez, açın bu işin kralı olan yaltıra sorun kimse hem kendini hemde birbaşkasını avutup durmasın, orada Türkan hanım var, çilek nasıl ekilir, kaç cm aralıklarla ekmeliyim diye sorun size hemen 35-38 cm diyecek herkesle iddiasına varım, hem topraklıda hemde topraksızda 13 cm aralıklarla ekmek-dikmek intihar olur, bitki yeni ekildiğinde belki olmaz ama üzerinden 1 sene geçsin anlarsınız nedemek istediğimi?. Saygılar....hepinize.... |
Alıntı:
Açık alanda 10 dekara 35000 adet çilek dikersiniz,Serada A tipi katlı sistemde 35000 adet fideyi 1 dekara dikersiniz. Yaltırları,Türkan hanımı ne karıştırırsınız...Yok onlar işin kralı diyorsanız,Size söyliyim onlarda açık alanda dekara ortalama 3500 adet dikim yapıyorlar.Hemen yakınlarındaki Aytaç bey onlardan ayrı olarak 1 dekar serada A tipi katlı sistemde 35000 adet dikim yapıyor. Birim alana dikilen fidede fark, 10 katı değilde nedir? |
Sevgili MANİFESTO,
Nerde 3500 çilek dekara (dönüme)be kardeşim. Sen bu işi yapıyormusun birdönümün ne demek olduğunu biliyormusun? Ben sana diyorumki 312 m2 ye 28 cm aralıklarla topraklıda 3000 adet fide dikiliyor, Senin bahsettiğin o dönüme 3500 adet fide değil, milleti kandırmayın. 5000-6000 arası fide ekiyorlar, aç telefon yaltıra sor, oğuz alpere sor. Ancak bak burası önemli bu ekim adedi 35 cm'ye göre'dir. Peki sana soruyorum ben 35 cm aralıklarla 1 dönüme 5000-6000 arası fide dikebiliyorsam, 13 cm aralıklarla kaç adet dikerim,bir hesapla öyle yaz....bakalım... NEYİN DAVASINI GÜDÜYORSUNUZ sorunuza cevap; Bilmediğiniz konularda klavye başında tarım uzmanlığı yapıp milleti boşa heveslendirmeyin diyorum, şimdi anladınmı? Ne demek istediğimi... Bu işi yapmak isteyecek dostlara bu çok önemli teknik bilgiyi sunarım.... |
Ancak önemle belirteyimki;
Bunu şu anlamda anlamayın, ben 35 cm aralıklarla 5000-6000 fide dikebiliyorsam 13 cm'ye düşersem 15000 fide dikerim demiyorum, zaten dikilmez diyorum. Yani Türkçesi topraklı tarımdada dikilmez, topraksız tarımdada dikilmez, herşeyin bir usulü adabı, ölçüsü vardır diyorum... Bakın birdaha yazıyorum ben 1 dönüme 15000 fide dikeceğim demiyorum, dikeceğim fide 5000'dir, bunuda nisan başı görürsünüz burada... Ancak diyorumki topraklıda dikilmediği gibi topraksızdada dikilmez, sen hele bi ek, gel. anlarsın ne demek istediğimi...Bir küllemeye yakalansız çilekler sık dikimden dolayı, anlarsın. Bitki sık dikimde her nekadar herbirine ayrı ayrı besin damlatsanızda rahat gelişemeyecek, beklenen performansı veremeyecektir... Saygılar, herkese... |
Alıntı:
1 dekara çilekte standart dikim 3500 fidedir.zorlamayın derim. Yaltırlar komşum olur,çilek tarlalarını şu an çıplak gözle görebiliyorum. |
O zaman sevgili MANİFESTO,
Elinde klavyen var, Hz.Google'a bir gir, 1 dönüme ne kadar çilek ekilir (dikilir) diye sor, (topraklıda) Bir sürü ziraat mühendislerinin yazdığı dökümanları oku, Ayrıca ilkbahar-yaz Sonbahar-Kış dikimi diye birşeyde vardır, Kış dikiminde 1 dönüme = 1000 m2ye, 8000 fide dikilir.... |
Alıntı:
Sürekli iddia değiştiriyorsunuz. Siz ''STANDART'' ne demek bilirmisiniz. Çilekte 1 dekar tarlaya dikilecek fide sayısı standart olarak 3500 dür.Çeşide, dikim dönemine ve dikim şekline göre bu sayı %35-40 artar, eksilir. |
Tutarsız olan kim dostum,
Bu işi yapanmı? Yoksa sadece yapmak isteyenmi? STANDART demek dekara ilkbahar-yaz dikimiden: 5000-6000'dir. Sonbahar-Kış dikiminde: 7000-8000 'dir. oldumu.... Siz çilek ekin 3500 adet dönüme ozaman bende 5000 ekeceğim, bu SON'dur. Cevap yazmayınız lütfen. |
Alıntı:
Siz bilirsiniz. Takdir katılımcıların. |
Ben daha bişey yazmıycam demiştim, yorum yok.
Yorum konusunda uzman arkadaşlarındır... Hepinize saygılarımı sunarım... |
Merhabalar sevgili vetman, bu forum sayfasınada size teşekkür etmekle başlamak istiyorum. Kişiliğiniz ve şahsıma göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka beni gerçekten son derece mütehassis etti. Topraksız tarımı öğrenmek, dünya trendini yakalıya bilmek adına gösterdiğiniz alaka memleketimiz adına bir kazançtır. Başarılar dilerim.
BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR. Hepinize sevgiler selamlar. |
Sayın Kudret hocam;
Sayın yalandünya59'unda bahsettiği gibi hakikatten kapak olmuşcasına oturmuş bu fıkra gediğine. Demekki para yatırmakla, sera açmakla, ekipman almakla olmuyormuş bu işler sadece... Tecrübe, tecrübe, tecrübe... Ellerinizden öpüyorum. SAYGILARIMLA. |
Alıntı:
Merhaba Kudret hocam. Fikirlerinize katılmamak mümkün değil. Ülke olarak zirai potansiyelimiz ve mevcut potansiyeli değerlendirme adına kat ettiğimiz mesafeyi ele alacak olursak (bu işi profesyonel yapan işletmeler hariç)emekleme safhasındayız diye düşünüyorum. Nedense, değişen,gelişen yeni üretim tekniklerine karşı toplum olarak menfi bir direncimiz var. |
Alıntı:
|
Sayın Kudret Tezel Hocam hoş geldin. 2009 da üye olduğum bu forma yazı yazabilmek cesaretini neredeyse üç yıl sonra bulabildim. Hala her aklıma geleni yazmakta tereddüt ederim. Düzey tutturabilir miyim, kıymetli forum üyelerine ayak uydurabilir miyim? Diye endişe ederim.
Ama başka üyeler bu özeni gösterir mi bilmiyorum . Hangisi doğru onuda bilmiyorum. |
haklısın arkadaşım haklısın. ben sadece forumun muhabbet havası bozulmadan konuşalım diyorum. aynı fikirdeyiz. bilinçli tarım vesselam
|
Alıntı:
Sizi misafir etmekten büyük onur duyduk. değerli bilgilerinizi, fikirlerinizi bizimle paylaştığınız için teşekkür ederiz. sera bekçisi gibi mükemmel bir aleti bize ve memleketimize kazandırdığınız için de ayrıca teşekkürler... sera bekçisi varken gözümüz arkada kalmıyor. suyumuzun Ec değeri yüksek ama şebeke suyu kullanarak Ec değeri daha uygun seviyelere gelecektir. Kıymetli Hocam. Form dediğiniz gibi köy kahvesine dönmüş. yazılanları okuyunca zevk almıyorum forma yazma heyecanımı kaybediyorum. Biz topraksız tarımda başarılı olabilmek için yola çıktık ve gemileri yaktık ya başaracağız veya başaracağız. en ideal yöntemleri tabi ki bulacağız ama bu kısır tartışma ortamında paylaşımda bulunmanın zor olduğunu yeni öğreniyorum. topraksız tarımın başındayız hocam: bizim öğrenecek çok şeyimiz var...selamlar... saygılar... |
Alıntı:
|
Sevgili Halil Ağabey,
Bence bunları forum yöneticisi 'malina' gerekli birşekilde düzenleyecek ve gerekeni yapacaktır diyorum ve bu konunun kapanmasını istiyorum. Şimdi gelelim konununda başlığı olan 'Topraksız Tarım Kırılma Noktası' başlığını hep beraber, samimi, dürüstçe, ayağı yere basan ifadelerle, bilgilerle donatalım ki hem topraklı hemde topraksız yapan arkadaşlar ne demek istediğimiz anlasın, ona göre yola çıksın, planlamalarını ona göre yapsın. Lütfen kimsenin sonu hüsran olması, korkmadan irdeleyelim konuları, topraksız tarım yapacağız diye varımızı yoğumuzu ortaya koyarken olması gerekenleri madde madde sıralayalım. Diyelimki şu şu doneleri yerine getirdiyseniz 'topraksız tarıma' ticari olarak girin diyelim. Sevgili Vetman996 kendi konusunun altında huzursuz olduğu forumun havasında olmadığını belirtmiş bence tam tersi hep beraber doğruyu bulacağız, doğruyu bulacağız derken yapılması gerekenleri bilelim, emin adım atalım,sorular var ise kafamızda ticari girmeyelim, uzun süreler Ar-geler yapalım,araştıralım, öğrenelim, paslaşalım. Eğer benim bu anlattıklarım baştan planlansa ve öğrenilseydi, veya konunun ne kadar ciddi olduğu alıgılanabilseydi özellikle vetman996 bu kadar rahatsız olmayacak kendinden emin, dimdik yoluna devam edecekti. Ben bu 'RÖNESANS' devrimi olarak gördüğüm konuları başlıklar halinde hazırlayacağım gelin hep beraber, tek tek bütün konuları irdeleyelim. Ancak 1 tek şartım var, kendilerini duayen olarak gösteren tüm arkadaşlarda samimi, gerçekten, yüreklerini koyarak katılsınlar bu konulara, besin satacağım veya başka bir enstrüman satacağım kaygısı olmadan dürüstçe... Hadi başlayalım.... |
Toplumlar muhafazakar yapıya sahiptir,yeniliklere ayak direrler.
Herhangi bir alanda kendilerine sunulan yeniliklere ön yargıyla yaklaşır adeta yenilikte, açık ararlar. Türkiyenin batısında topraksız tarımı tartışıyoruz.Şu an doğu ve güneydoğuda topraklı seracılık tartışılıyor. Doğu ve güneydoğuda üreticiye sunulan teşvikler neticesi son 4 yılda dekara maliyeti 100 bin TL yi bulan modern seralar kuruldu.Fakat sürecin iyi yönetilememesi neticesi bu bölge 4 yılını kaybetti ve kaybetmeye devam ediyor. Topraksız tarımda sistemi anlayamayıp ayak direyenler gibi bu bölge insanıda bölgelerinde turfanda üretimin karlı bir uğraş olmadığına dair zanna kapıldılar. Halbuki hatalı olan turfanda üretim değil,üretimde kullanılan meteryaller ve insan faktörüydü.Onlarda aynı hataya düştüler ve sisteme kabahat buldular. |
MADDE1 : Topraksız teknik bir işmidir ? Hatta yeni bir bilim dalı diyebilirmiyiz???
|
Topraksız tarım teknik bir iştir.Topraklı üretimden ayrı olarak kendine özgü üretim teknikleri vardır.
Topraksız tarımda amaç; birim alanda verimliliği arttırma adına üretimde kullanılan sulama,besleme,koruma ve kontrol meteryallerinin denetlenebilir bir ortamda sağlamasıdır. Yeni bir bilim dalı olmaktan ziyade zirai bilimin (ülkemizde) yeni bir dalıdır. |
k olarak maddenin altına ben şerh koyayım, bakalım neler çıkacak göreceğiz sonucu;
Evet Hadi başlayalım... Evet 'Topraksız tarım' teknik bir iştir, hatta yeni bir bilim dalıdır, diyebiliriz, nedeni ise mozama beyin videosunu izlemeyen kalmamıştır sanırım, orada yapılan mesela bilimsel bir çalışmaydı, bitkinin istediği tüm formlar istediği oranda kontrollü birşekilde verilerek yanılmıyorsam 1 kökten 13000 domates alınmıştı, ancak beyler buraya dikkat orası bir laboratuar ortamıydı, balkon veya teras değil, siz diyeceksinizki biz mozama beyin yetiştirdiği gibi domates yetiştirmeyelim ancak 'topraksız tarım' konusu işte burda kırılıyor zaten, topraksız tarım yapacak olan kişi ben topraklıya göre 2,5,8,10 katı ürün alacağım harika bişey çıkacak ortaya çokta kazanacağım umuduyla giriyor, ancak kazın ayağı öyle değil bence, neden? 1-Bence 'topraksız tarıma' girerken direkt olarak ticari girilmemeli, uzun süren Ar-geler yapılmalıdır, farklı bitkiler denenmeli, uzun bir yol katedilmelidir. Çilekte olan besinin domateste kullanılamayacağı aşikar kullanırsak nasıl bir lezzet çıkacağı ise tam bir piyango olur sevgili dostlar. Platformları yavaş yavaş büyütmeli, balkonda olan sistem serada olmayabilir, nebileyim drenajın test edilmesi lazımdır, veya birikmeler oluyordur, tüm bunlar,görerek sistematik bir şekilde çözülmelidir. Yani ilk önce kafamıza bu işin sıradan bir iş olmadığını sokmalıyız, topraktaki toleransın burada olmadığını hata affetmediğini bilmeliyiz. 2- Basit bitkilerle başlamalıyız, kıvırcık,marul,maydanoz,soğan,çilek v.s. gibi. Domates ile başlamamalıyız hele kavun gibi meyvelerlede başlamamalıyız, sebebi ise topraksız tarımın dışında olan unsurlarda var, örneğin domateste dölleme için bambu arısı gerekirken, kavunda direkt olarak bal arısı kullanılmalı gibi. Aslında herşeyden önce topraksız tarım yapacak arkadaşlar, topraklı tarım yapmışlarmı? Yapmışlarsa kaç çeşit ürün yetiştirmişler, ama kendi ihtiyaçları için ama ticari amaçlı. Bunlarda çok önemli konulardır. Hayatında hiçbir şey ekmeyen veya 2 senedir, balkonda saksıda birşey yetiştiren birisi nasıl olurda topraklıda 30 yıldır ekip, dikmiş birisine bişey öğretmeye kalkabilir, anlayamıyorum. Ben çocukluktan çiftçiyim, belki 100 çeşit sebze yetiştirmişizdir, hem kendi ihtiyacımız için hemde ticari olarak satıp para kazandıklarımızda dahil. Her sebzenin kendine göre bir derdi vardır, hepsini mevlam ayrı ayrı yaratmış. 3- topraksız tarıma direkt olarak atlayacaklar ise; eğer cesaretleri var ise 1 kişiye bağlı kalmasınlar, yapılan sistemleri görsünler, onlarla görüşsünler ama kimse formül vermez dimi, ozaman konusunda uzman bir veya birkaç mühendis bulsunlar, ama nasıl bulacaklar oda ayrı bir konu, bulsanız nekadar ücret isteyecek bu kişiler... Ben diyorumki ufak ufak giriniz, sistematik bir şekilde büyütünüz... Devam Edeceğim... |
topraksız tarımın sürekli kontrol edilmesi gerekmektedir .Insan kontrolünün her zaman mümkün olmaması açısından elektronik ve mekanik bilimlerinide barındırmak zorundadır.
|
Konu toparlanmaya başlanmış. bence ayakları üstüne basan şeyler söyleyip insanımıza yavaş ama emin adımlarla gideceği bir yön vermeliyiz.
mesela ben de yalandünyanı dediği gibi marul ve soğana yöneldim. önce onları anlayıp sonra herkesin az çok hedefinde olan domatese bakacağım. zaten ticari için planım -Kudret Beye de bahsetmiştim- 5 yıl idi. aynı minval üzere yoluma devam ediyorum. herkese kolay gelsin |
selam arkadaşlar birkaçgünden beri işlerimden dolayı fazla forma bakamdım
kırılma noktalarından birini öncekigün çileklerimde yaşadım bildiğiniz gibi balkonumuda yaklaşık 100 kökün üzerinde çilek mevcut kokopitte çilek yetiştirme işine ilk kez girdik,nasıl besin vereceğmizi ve ec,ph sabitleme işleri hakikatten zor,bu iş için otomatik sistem şart çileklerin yapraklarında biranda yüksek ec dolayı kuruma ve çilek gelişimi bıcak keser gibi durdu ,doğru bildiklerimizi unutup çilekleri kurtarma telaşına düştük ,kudret tezel ve roa ya rica ettik sağ olsunlar yardımcı oldular az önce yavrularımın yanından geldim ölen yaprakları aldım alttan gelen taze sürgünler kefeni yırttıkların habercisiiydi :)) firigo çileklerleri ekim ayında ekilseydi daha güzel olucağ kanati ******* doğru ec deyerleri 800 ile başlamak ve daha sonra sıra ile 1000 kadar yükselmek ve çiçek aşamasına gelene kadar 1200 ,,1300 de kalmak meyve döneminde yanlış yönlendirmeyim o aşamaya gelmdim çilekler ilk dönem içinde olduğu için düşük ec de kalmadık ,,, üstadın dediği gibi amatör aç gözlü oluyor ,biran önce çilek yeme hevesi biz daha çok geciktirdi ph 5,80 ec 1000 yeni sürgünler geliyor |
mtugrul33 ağabey,
Gözlerim forumda hep senin o amatör gibi görünen ancak tıkır tıkır çalışan A tipi raflı sistemde çileklerini arıyor. Ancak sana birşey sormak istiyorum ağabey, yanlış hatırlamıyorsam sen sisteminde drenaj kullanmıyorsun yani çileklere verdiğin besinli suyu daha sonra tahliye edip seradan atıyorsun yanlışmıyım ben böyle biliyorum. Peki senin çileklerin sağlıklı ve homojen gelişmesinin sebebi sakın bu olmasın? Yani besinli suyu tekrar kullanmaman!... Saygılar, fotoları bekliyoruz... |
Sevgili Yalandünya,
Kullanılan besinli suyun tekrar homojen olarak besin değerlerinin takviyesi manuel olarak oldukça zor bir iş.Benim bunu tekrar kullanmam için artı masraflar yapmam lazım.Şu anda çilek satışlarımla biraz olsun nefes almaya çalışıyorum.Bu yıl fide yenilemesi dışında herhangi bir masraf etmedim.Biraz geri dönüşüme bakmam lazım.Benim sera alanının su kaynağına oldukça uzak olması beni otomasyondan uzaklaştırıyor.Fotoğraf makinemin tamiri bitince son durumları sizlerle paylaşacağım.Size çalışmalarınızda başarılar dilerim. Saygı ve selamlar.. |
Sevgili mtuğrul33 ağabey,
Fotolarınız sabırsızlıkla bekliyorum. Kullanılan besinli suyu döndürüp tekrar kullanılmasının mantıklı olmadığını düşünüyorum, bence ne kimyayla nede otomasyonla ilgili bir konu, tam laboratuarlık bir konu bu. Bitki her dönem farklı besin maddelerini kullandığından, her ay besinli suda farklı kimyasallarda eksilme ve azalma olacaktır, EC değerini ölçerek bunu net ve tam anlamak, mümkün değil. Dönen her besinli suyu laboratuar ortamında değerlendirip hangi kimyasalları bitki kullanmış, hangisi eksik sadece onları ilave etmek lazım diye düşünüyorum. Zaten domates ağacı videosunda MOZAMA beyin yaptığıda bu tür bir sistemdir,yani bitki neyi istiyor, hangi dönemde neye ihtiyacı var, onu veriyor, bitki meyvesini oluşturmadan kalsiyum vermiyor yani. Sanırım Oğuz ALPER'de besinli suyun tekrar kullanılmamasını tavsiye etmesinin bir sebebi vardır, ki olmasa oda az bir kimyasalla bu işi başarır, kimyasallardan müthiş kar ederdi. 3-5 dönümlük topraksız tarım raflı veya T sistem seralarda 1 yılda kullanılan kimyasal tutarı hiçte küçümsenmeyecek rakamlar yani. (açık sistemde) Yazdıklarındanda şunu anlıyorum, topraksız tarım sistemi çok teknik bir iş olduğundan donanım fazla,dolayısıyla maliyet/fayda analizi yapıyorsun, çokta mantıklı hani. Geri dönüşümü görmeden bu işi büyütmek hata olur zaten. Eğer foruma bu aralar uğrarsan sana 2 sorum var? 1- Çilek sezonunu kaç tl'den açtınız fiyatı nedir? (toptan) 2- Topraklı-topraksız 1 dekar yerden aldığın tonaj farkını yazarmısın, tahminende olsa... Ellerinden öper,saygılarımı sunarım... Bol kazançlar... |
Sevgili Yalan Dünya 59,
Kullanılan besin çözeltisiyle ilgili olarak Sn.oğuz Alper Beyin söylediklerine katılıyorum.Kendisinin belirttiğine göre drenajdan geri dönen çözeltiyi topraklı bahçelerde kullanmak belki de en mantıklısı.Sizin sorunuza gelirse eğer; 1-Bu yıl çilek sezonuna 29 ekim 2012 de başladım(Tarlada).İlk ürünü 5 tl.den verdim.Aynı günlerde Antalya halinde fiyat 12 tl ve İstanbul halinde de 15 tl.idi. 2-Benim bu yıl topraksız ortamda 4000 çilek fidem var.Tonaj olarak 2-3 ton arasında bir ürün bekliyorum.Topraksız alanda bu yıl ilk hasadım Aralık ayında başladı.Çünkü fide dikimlerim ekim ayının 20 sinde oldu. Şu anda birinci kalite çileğin fiyatı 2,5 tl.Tarladaki çileğim ise 22bin civarında fideden oluşuyor.Tahmini tonajım da 20 ton civarı olur diye düşünüyorum. Bu işte iyi hesaplayıp ona göre kararlar alınmalıdır diye düşünüyorum.Size ve forumdaki arkadaşlarıma saygı ve sevgiler sunarım.. |
Sevgili Mtuğrul33 Ağabey,
Verdiğin bilgiler için çok teşekkür ederim, 1.kalite çileğin toptan 2,5 tl/kg olması bence mantıklı değil, birileri bu işten acayip kazanıyorlar daha doğrusu bizlerden fazla kazanıyorlar, yanlışmıyım. Yazdıklarınızdan anladığım kadarıyla; Verim/Kıyas Analizi ; (mali müşavir olarak) Topraksız tarım; 2500 kg/4000fide :0,625 gr/1 bitki Topraklı tarım; 20.000 kg /22000 fide : 0,910 gr/1 bitki. Aradaki fark bumu? Hani topraksız tarımda 10 kat üretim/tonaj farkı vardı!.. Geçen aylarda bazı arkadaşlar forumda ısrarla bunu iddia ediyorlardı. Mtuğrul ağabey fiyat düşük olmasına rağmen tarladaki çileğin tonajı yüksek olduğundan seni bi nebze olsun rahatlatacağı kanaatindeyim. Çilek zahmetli, ancak bir okadarda güzel bir ek gelir kaynağı yanlışmı düşünüyorum. Saygılarımı sunar, ellerinden öperim sevgili öğretmenim... |
Sevgili mtuğrul ağabey,
Sanırım Topraksız tarım'ın tek ve enbüyük avantajı, daha küçük alanlarda fazla bitki ekilebilmesi, başkada çok cazip, çok muazzam bir avantajı olmadığını düşünüyorum. Ot v.s. konusunda ise yeni moda malç jütleri var (bez) olanlar, onlardan tarlada kullanıldığında bu ot olayındanda fazlasıyla kurtulabiliriz diye düşünüyorum. Her nekadar bitki köklerinde otlanma olsada, genel olarak otlarda müthiş bir azalma olacak ve bitki tarladada daha hızlı ve sağlıklı yetişebilecektir diye düşünüyorum. Bu sene 2 platformda topraklı-topraksız 100'er kök çilek ekip dikerek, hatta burada an ve an çarşaf çarşaf fotolayarak, topraklı-topraksız arasında 10 kat verim farkı olmadığını belgelemek istiyorum. Bakalım ozaman neler olacak hep beraber göreceğiz. Bu çilekler aynı anda ekilecek, aynı fide çeşidi olacak, aynı kültürel işlemler uygulanacak, topraklıdaki grupta toprağa göre besin programı uygulanacak, topraksızdaki ise cocopeate göre besin programı uygulanacak. Topraklı topraksız olarak senin fikirlerinide merak ediyorum... |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 03:01. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025